Magnetron schoonmaken

huis schoonmaken

De magnetron schoonmaken is niet lastig maar kan wel vervelend zijn als je niet weet hoe. Hoe je een magnetron schoonmaakt hoeft niet langer een raadsel te zijn. Door het stappenplan te volgen, is je magnetron in een handomdraai weer zo nieuw als toen je ‘m net kocht.

De magnetron schoonmaken kun je het beste doen door een kopje met heet water en schoonmaakmiddel op te warmen. De dampen die vrijkomen zorgen ervoor dat vet en vuil loskomt van de wanden, waarna je ze eenvoudig kunt schoonmaken met een vochtige doek.

Een schone magnetron is belangrijk om ervoor te zorgen dat het eten en drinken dat je opwarmt heerlijk blijft smaken. Vieze oude etensresten kunnen je cappuccinomelk een nare bijsmaak geven. Zorg dat het vet en vuil in je magnetron niet de spuitgaten uitloopt, ander wordt het alleen maar lastiger om ‘m schoon te krijgen.

(Combi)magnetron schoonmaken stappenplan

Benodigde tijd: 25 minuten.

Algemeen stappenplan voor het schoonmaken van je magnetron. Welk soort eten je ook hebt laten exploderen, met dit stappenplan krijg je je magnetron weer stralend schoon. Een combimagnetron krijg je op dezelfde manier makkelijk schoon.

 1. Vul een bakje met heet water en citroen

  Snijd een citroen doormidden en knijp een helft uit in een hittebestendig kommetje. Na het uitknijpen, leg je de helft in het bakje. Overgiet met heet water totdat het bakje halfvol gevuld is.
  citroen

 2. Laat het mengsel dampen in de magnetron

  Het bakje met citroen en heet water zet je in de magnetron. Zet de magnetron vervolgens 3 minuten aan op gemiddelde tot hoge stand. Kijk door het raampje of je het water ziet dampen. Zodra dit het geval is, laat je de magnetron nog een halve minuut draaien.
  Magnetron schoonmaken met citroen

 3. Haal het bakje uit de magnetron

  Trek ovenwanten aan en haal het bakje uit de magnetron. Het kommetje kan heel heet geworden zijn, dus zorg echt dat je ovenwanten of pannenlappen gebruikt, anders kan je je lelijk verbranden.
  Magnetron schoonmaken met citroen

 4. Maak een sopje

  Haal de glasplaat en het draaiwiel uit de magnetron en leg even apart. Vul een emmer of teil met warm water en een eetlepel schoonmaaksoda. Neem een doek en trek schoonmaakhandschoenen aan.
  sopje met soda

 5. Maak de magnetron van binnen schoon

  Doop de microvezeldoek in het sopje en wring goed uit. Met deze doek ga je de binnenkant van de magnetron schoonmaken. Spoel je lap regelmatig tussendoor uit zodat je het vuil echt verwijderd en niet alleen verplaatst. Zorg dat je ook de binnenkant van het deurtje van de magnetron schoonmaakt. 
  magnetron afnemen

 6. Droog de magnetron van binnen af

  Haal een droge theedoek of microvezeldoek door de magnetron. Zorg dat je alles goed droog maakt en schoonmaakmiddel verwijderd. Ruik even aan de magnetron om te testen of deze neutraal ruikt. Ruik je nog schoonmaakmiddel? Neem de magnetron dan af met een vochtige doek zonder schoonmaakmiddel en droog daarna af.
  magnetron afdrogen

 7. Maak de glazen plaat en het draaiwiel schoon

  Je kunt het glazen bord en het draaiwiel gewoon afwassen in de wasbak met een beetje afwasmiddel en een afwasborstel of sponsje. Spoel goed af met heet water en droog de delen af met een theedoek.
  glasplaat magnetron schoonmaken

 8. Zet de glasplaat en het draaiwiel terug

  De magnetron is schoon en klaar voor gebruik! Als de buitenkant van de magnetron vies is, haal hier dan ook een lapje overheen. Je kunt je soda sopje gebruiken, of een schone doek en keukenreiniger/ontvetter.
  schone magnetron

Glasplaat van de magnetron schoonmaken

De glasplaat en dat driearmige ding met wieltjes eronder kun je uit de magnetron halen en afwassen, gewoon zoals je ook een bord afwast. Neem een beetje afwasmiddel en een afwasborstel of spons en maak de glazen plaat schoon.

glasplaat magnetron schoonmaken
Glasplaat afwassen
glasplaat magnetron schoonmaken
Glazen plaat afspoelen
glasplaat magnetron afdrogen
Glasplaat afdrogen

Spoel en droog de glazen plaat goed af, zodat er geen water of schoonmaakmiddel achterblijft in de magnetron. Je zou de glasplaat ook in de vaatwasser kunnen doen.

Boeklancering

De pure paniek in de ogen van mijn vriend als ik hem vraag iets schoon te maken.. Niet omdat hij niet wil maar omdat hij simpelweg niet weet hoe. 

Mijn schoonmaakboek zorgt er voor dat je makkelijk en snel je huis goed schoon kunt krijgen. 

Wil jij een berichtje ontvangen zodra het boek af is?

Zoe met schoonmaakmiddelen

Waarmee kun je de magnetron schoonmaken?

Magnetron met citroen schoonmaken

citroen
Schoonmaken met citroen

Citroen heeft zijn reinigende werking te danken aan de hoge zuurtegraad. Door het zuur, wordt vet en vuil losgeweekt en meestal zelfs opgelost. Citroen is een heerlijke manier om op natuurlijke wijze schoon te maken.

Je moet altijd nog met een sopje de magnetron nasoppen. Na het laten dampen van de citroen ben je dus nog niet klaar! Volg het volledige stappenplan. Citroen is zuur maar kan ook een plakkerig laagje achterlaten. Zorg dus dat je het hele bovenstaande stappenplan achter elkaar uitvoert en niet na stap twee even pauze neemt.

Azijn voor het schoonmaken van de magnetron

Azijn en schoonmaakazijn hebben een krachtige reinigende werking door hun zuurtegraad, waarbij schoonmaakazijn nog aanzienlijk zuurder is dan natuurazijn. Vandaar ook dat natuurazijn geschikt is voor consumptie en schoonmaakazijn beslist niet. Door de magnetron schoon te maken met schoonmaakazijn, komt vet en vuil makkelijk los van de wanden.

Schoonmaakazijn
Schoonmaakazijn

Als je geen citroen hebt, kun je ook een bakje met schoonmaakazijn opwarmen om het vet los te stomen. Volg dus bovenstaand stappenplan maar vervang citroen door schoonmaakazijn. Als je voor natuurazijn kiest, meng het dan niet met water maar gebruik het puur.

Poppetje voor het schoonmaken van de magnetron

Er bestaat ook een poppetje om de magnetron mee schoon te maken. Dit vervangt het bakje of kommetje in het stappenplan bovenaan de pagina. Het ontwerp van het poppetje zorgt ervoor dat stoom zich makkelijker en sneller ontwikkelt en dat je geen risico loopt je vingers te branden aan een heet bakje. Je vult het poppetje met azijn en water en plaatst het in de magnetron. Verder volg je het stappenplan. Je kunt het poppetje eenvoudig bestellen op bol via onderstaande button.

Magnetron schoonmaken met soda

Soda (baking soda) en schoonmaaksoda zijn heel geschikt om vet en vuil mee schoon te maken. Met name schoonmaaksoda is erg krachtig. In tegenstelling tot schoonmaakazijn, ruikt schoonmaaksoda een stuk lekkerder. Tegelijkertijd is het net zo effectief. Voor het schoonmaken van de magnetron zou ik dus van harte aanbevelen schoonmaaksoda te gebruiken. Om te weten hoe je het precies aanpakt, scroll je naar boven naar het stappenplan. 

schoonmaaksoda
Kristal soda

Baking soda is minder effectief dan schoonmaaksoda. Voor het schoonmaken van de magnetron kun je dus beter schoonmaaksoda, ook wel kristal soda, gebruiken. Een eetlepel per sopje is ruim voldoende.

Waarmee kun je de magnetron beter niet poetsen?

Gebruik geen vaatwastablet

Je magnetron reinigen met een vaatwastablet is niet erg praktisch. Vaatwastabletten lossen enkel in warm water op en de dampen zijn niet reinigend als je het in een kopje water in de magnetron opwarmt. Zo effectief als schoonmaaksoda, schoonmaakazijn en citroen zijn, zo ineffectief is een vaatwasblokje voor het schoonmaken van de magnetron.

Gebruik geschikte schoonmaakmiddelen om je magnetron mee te poetsen, zodat je niet meer tijd, moeite en frustratie aan de taak hoeft te wijden dan strikt noodzakelijk. Wat je wel kunt doen, is de glazen plaat die in de magnetron ronddraait in de vaatwasser doen. 

Gebruik liever geen ammoniak

Ammonia
Ammonia

Als je magnetron heel sterk vervuild is, bijvoorbeeld met aangekoekte etensresten die je er zelfs met een hamer en beitel niet af lijkt te kunnen krijgen, dan kun je in het kopje water ammonia doen in plaats van citroen of azijn.

Doe ⅓ ammonia met ⅔ heet water in een kopje en warm dit een aantal minuten op. De dampen zullen het vuil losweken waarna je het met gemak weg kunt vegen met een vochtige microvezeldoek of spons. Om je huid en nagels te beschermen tegen de ammonia, kun je het beste schoonmaakhandschoenen dragen als je de magnetron gaat schoonmaken.

Het middel stinkt echter vreselijk, is heel slecht voor het milieu en de dampen zijn ongezond om in te ademen. Als het even kan, volg je het stappenplan en gebruik je geen ammonia.

Magnetron reinigen op makkelijke manier

Het voordeel van citroen of soda laten dampen in de magnetron om vet en vuil te verwijderen, is dat er geen chemische stoffen kunnen achterblijven in de magnetron. Het nadeel is echter dat je een citroen in huis moet hebben en tja, dat heb je niet altijd juist op het moment dat je de moed verzameld hebt om de magnetron schoon te maken.

Iets minder milieuvriendelijk, maar wel ontzettend eenvoudig, is je magnetron schoonmaken met keukenontvetter of Dettol allesreinigerspray.

Dettol allesreiniger spray
Dettol allesreinigerspray
Dasty
Dasty ontvetter

Haal de glazen plaat en het drie-armige item met wieltjes uit de magnetron. Deze kun je afwassen in de wasbak met heet water, afwasmiddel en een afwasborstel of spons. Droog deze onderdelen goed af en leg ze even aan de kant terwijl je de binnenkant van de magnetron schoonmaakt. 

De keukenontvetter mag van elk merk zijn, bijvoorbeeld Dubro of Dasty. Ik vind zelf de allesreinigerspray van Dettol fantastisch, ook voor de magnetron.

Spray de ontvetter royaal op alle aangekoekte etensresten en spetters van voedsel dat je ooit hebt opgewarmd. Laat het middel een paar minuten intrekken. 

dettol
Magnetron reinigen
magnetron afnemen
Afnemen met vochtige doek

Na het inwerken, vul je een emmer met lauwwarm water (zonder schoonmaakmiddel) en neem je een doek om de binnenkant van de magnetron schoon te maken. Spoel je doek regelmatig uit en poets de gehele magnetron schoon. Droog daarna af met een droge doek en plaats de glazen plaat en wieltjes terug in de magnetron.

Aangekoekte magnetron schoonmaken

Uiteraard is het eerste advies om etensresten niet te laten aankoeken in de magnetron. Lees hieronder een aantal tips hoe je kunt voorkomen dat eten zich verspreidt door je magnetron. Daarnaast kun je het beste zodra je gemorst hebt, het vuil meteen schoonmaken met een vochtige doek.

Heb je toch je spaghetti of soep laten spetteren en zitten de resten overal? Dan kun je een kopje met schoonmaakazijn en water in de magnetron opwarmen en de dampen hun werk laten doen. Nadat de damp van azijn en water het vet en vuil heeft losgeweekt, poets je de binnenkant van de magnetron met een vochtige microvezeldoek of spons. Voor het losweken kun je ook de Steaming Suzy gebruiken, een poppetje dat het verdampen makkelijker en sneller maakt. Je kunt het bestellen op Bol; bekijk deze link voor de prijs en levertijd

Tips om je magnetron schoon te houden

Gebruik een magnetronkap

magnetronkap
Magnetronkap

Een magnetronkap kun je kopen bij de Blokker of bij Ikea. Het zijn plastic kappen die je over je bord met eten kan zetten als je deze gaat opwarmen in de magnetron. Hierdoor voorkom je dat er de tomatensaus door de hele magnetron spettert. 

Laat melk niet overkoken

Melk of chocolademelk opwarmen geeft vaak grote ellende. Als je het iets te lang in de magnetron doet, kookt het over en lekt er hete melk door de hele magnetron heen. Doordat het zo heet geworden is, droogt de melk ook nog eens snel op, waardoor het nog lastiger is om de magnetron schoon te maken.

Hoe voorkom je dat melk overkookt in de magnetron? Warm melk in stapjes op, steeds een halve minuut en dan voelen of het al warm is. Zo niet, dan doe je nog een halve minuut. 

Maak gemorst eten meteen schoon

Toch gemorst? Maak de magnetron meteen schoon met een vochtige microvezeldoek zodat etensresten geen kans krijgen aan te koeken. 

Veelgestelde vragen

Hoe maak je de magnetron schoon met citroen?

Vul een bakje met citroen en water en zet dit in de magnetron. Zet de magnetron 3 minuten aan zodat de dampen het vet los stomen. Daarna afnemen met een vochtige doek.

Kun je de magnetron schoonmaken met baking soda?

Baking soda is niet erg effectief om de magnetron mee schoon te maken. Je hebt een ontvettend schoonmaamiddel nodig, zoals citroen, azijn of schoonmaaksoda.

Kun je een combimagnetron schoonmaken met een vaatwastablet?

Je zou een vaatwastablet kunnen gebruiken, maar het werkt eenvoudiger om de magnetron schoon te maken met citroen, azijn of soda.

Hoe werkt het magnetron schoonmaken poppetje?

Een poppetje om de magnetron mee schoon te maken, bijvoorbeeld de Steaming Suzy, is heel eenvoudig. Vul het poppetje met water en azijn en plaats ‘m in de magnetron. Zet de magnetron aan en het poppetje genereert stoom waarna vet en vuil makkelijk te verwijderen is.

Hoe maak je de glasplaat van de magnetroon schoon?

Was de glasplaat af met afwasmiddel en een afwasborstel. Je kunt de glazen plaat ook in de vaatwasser doen.

4.8/5 (5 Reviews)

Lees verder:

gaspitten van gasfornuis halen
Keuken
Zoe

Gaspitten schoonmaken

Gaspitten schoonmaken doe je door ze van het gasfornuis te halen en te laten weken in teiltje met heet water en afwasmiddel. Vervolgens kun je zowel de branderkelken als de deksels poetsen met een spons. Stop de gaspitten nooit in de vaatwasser!

Lees verder »
voegen schoonmaken
Badkamer
Zoe

Voegen schoonmaken

Voegen schoonmaken doe je door HG voegenreiniger concentraat aan te brengen en de voegen na de inwerktijd te boenen. Vervolgens tegels en voegen afnemen met een schone doek. Makkelijk en snel voegen schoonmaken kan het beste met een stoomreiniger.

Lees verder »
BBQ rooster
Keuken
Zoe

BBQ rooster schoonmaken

Een BBQ rooster schoonmaken doe je door eerst het ergste roet en vuil weg te borstelen met een staalborstel. Vervolgens maak je een sopje met schoonmaaksoda en laat je het rooster er een nacht in weken. Daarna boenen met een schuurspons, afspoelen en afdrogen.

Lees verder »
Aangebrande pan schoonmaken
Keuken
Zoe

Aangebrande pan schoonmaken

Een aangebrande pan schoonmaken doe je door een laag water in de pan aan de kook te brengen. Laat het water koken en voeg soda toe. Terwijl het water kookt, schraap je voorzichtig met een spatel over de bodem totdat je geen aangebrande etensresten meer voelt.

Lees verder »

Andere categorieen:

Meer over:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.