poetsprins logo
Magnetron schoonmaken met citroen

Magnetron schoonmaken

De magnetron schoonmaken is niet lastig maar kan wel vervelend zijn als je niet weet hoe. Hoe je het apparaat schoonmaakt hoeft niet langer een raadsel te zijn. Door het stappenplan te volgen, is ie in een handomdraai weer zo nieuw als toen je ‘m net kocht.

De magnetron schoonmaken doe je door een kopje met heet water en citroensap op te warmen. De dampen die vrijkomen zorgen ervoor dat vet en vuil loskomt van de wanden, waarna je ze eenvoudig kunt schoonmaken met een vochtige doek.

Een schone magnetron is belangrijk om ervoor te zorgen dat het eten en drinken dat je opwarmt heerlijk blijft smaken. Zorg dat het vet en vuil niet de spuitgaten uitloopt, ander wordt het alleen maar lastiger om ‘m schoon te krijgen.

In 8 stappen een schone magnetron

Dit heb je nodig:

 • Hittebestendig schaaltje
 • Citroen
 • Doek
 • Schoonmaaksoda
 • Afwasmiddel en afwasborstel

Benodigde tijd: 10 minuten

Algemeen stappenplan voor het duurzaam en milieuvriendelijk schoonmaken van je magnetron. Welk soort eten je ook hebt laten exploderen, met dit stappenplan krijg je het apparaat weer stralend schoon.

 1. Vul een schaaltje met heet water en citroen

  Snijd een citroen doormidden en knijp een helft uit in een hittebestendig kommetje. Na het uitknijpen, leg je de helft in het bakje. Overgiet met warm water totdat het bakje halfvol gevuld is.
  citroen

 2. Laat het mengsel stomen

  Het bakje met citroen en heet water zet je in de magnetron. Zet ‘m vervolgens 3 minuten aan op gemiddelde tot hoge stand. Kijk door het raampje of je het water ziet dampen. Zodra dit het geval is, laat je de magnetron nog een halve minuut draaien.
  Magnetron schoonmaken met citroen

 3. Haal het schaaltje uit de magnetron

  Trek ovenwanten aan en haal het bakje uit de magnetron. Het kommetje kan heel heet geworden zijn, dus zorg echt dat je ovenwanten of pannenlappen gebruikt, anders kan je je lelijk verbranden.
  Magnetron schoonmaken met citroen

 4. Maak een sopje

  Haal de glasplaat en het draaiwiel uit de magnetron en leg even apart. Vul een emmer of teil met warm water en een eetlepel schoonmaaksoda. Neem een doek en trek schoonmaakhandschoenen aan.
  sopje met soda

 5. Maak de binnenkant schoon

  Doop de microvezeldoek in het sopje en wring goed uit. Met deze doek ga je de binnenkant schoonmaken. Spoel je lap regelmatig tussendoor uit, zodat je het vuil echt verwijderd en niet alleen verplaatst. Neem ook de binnenkant van het deurtje af.
  magnetron afnemen

 6. Droog de binnenkant af

  Haal een droge theedoek of microvezeldoek door de magnetron. Zorg dat je alles goed droog maakt en schoonmaakmiddel verwijderd. Ruik even om te testen of deze neutraal ruikt. Ruik je nog schoonmaakmiddel? Neem de magnetron dan af met een vochtige doek zonder schoonmaakmiddel en droog daarna af.
  magnetron afdrogen

 7. Maak het draaiplateau en het draaiwiel schoon

  Je kunt het draaiplateau en het wiel gewoon afwassen in de wasbak met een beetje afwasmiddel en een afwasborstel of sponsje. Spoel goed af met heet water en droog de delen af met een theedoek.
  glasplaat magnetron schoonmaken

 8. Zet de glasplaat en het draaiwiel terug

  De magnetron is schoon en klaar voor gebruik! Als de buitenkant van het apparaat ook vies is, haal hier dan ook een lapje overheen. Je kunt je soda sopje gebruiken, of een schone doek en keukenreiniger/ontvetter.
  schone magnetron

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Glasplaat van de magnetron schoonmaken

Het draaiplateau en dat driearmige ding met wieltjes eronder kun je uit de magnetron halen en afwassen, gewoon zoals je ook een bord afwast.

Neem een beetje afwasmiddel of groene zeep en een afwasborstel of spons en maak de glazen plaat schoon.

glasplaat magnetron schoonmaken
Glasplaat afwassen
glasplaat magnetron schoonmaken
Glazen plaat afspoelen
glasplaat magnetron afdrogen
Glasplaat afdrogen

Spoel en droog het draaiplateau goed af, zodat er geen water of schoonmaakmiddel achterblijft in de magnetron. Je zou het draaiplateau ook in de vaatwasser kunnen doen. Het wieltje onder het glazen bord kan niet in de vaatwasser.

Buitenkant van de magnetron schoonmaken

De buitenkant schoonmaken is zo gebeurd. Begin met de stekker uit het stopcontact te halen. Vervolgens stof je de ventilatieroosters af door zacht te poetsen met een zachte borstel.

Als je klaar bent met afstoffen, kun je de buitenkant afnemen met een vochtige doek en wat afwasmiddel, vloeibare groene zeep of keukenontvetterspray.

Breng geen schoonmaakmiddel direct op de magnetron aan maar op de doek en poets daarmee vervolgens het oppervlak schoon. Neem alle kanten, inclusief het deurtje en eventuele deurrubbers af.

Waarmee kun je de magnetron schoonmaken?

Hieronder vind je een lijstje met geschikte schoonmaakmiddelen voor het reinigen van de magnetron.

Heb je een combimagnetron of zocht je naar informatie over hoe je je oven het beste kunt schoonmaken? Kijk dan even naar mijn artikel over ‘oven schoonmaken’.

Citroensap

citroen
Schoonmaken met citroen

Citroen heeft zijn reinigende werking te danken aan de hoge zuurtegraad. Citroen is een heerlijke manier om op natuurlijke wijze schoon te maken. Daarnaast neutraliseert het vervelende luchtjes. Ideaal dus als je magnetron stinkt.

Je moet altijd nog met een sopje nasoppen. Na het laten dampen van de citroen ben je dus nog niet klaar! Volg het volledige stappenplan.

Citroen is zuur maar kan ook een plakkerig laagje achterlaten. Zorg dus dat je het hele bovenstaande stappenplan achter elkaar uitvoert en niet na stap twee even pauze neemt.

Azijn

Azijn en schoonmaakazijn hebben een krachtige reinigende werking door hun zuurtegraad, waarbij schoonmaakazijn nog aanzienlijk zuurder is dan natuurazijn.

Schoonmaakazijn
Schoonmaakazijn

Als je geen citroen hebt, kun je ook schoonmaakazijn opwarmen om het vet los te stomen. Volg verder bovenstaand stappenplan. Als je voor natuurazijn kiest, meng het dan niet met water maar gebruik het puur.

Poppetje voor het schoonmaken van de magnetron

Er bestaat ook een poppetje om de magnetron mee schoon te maken. Dit vervangt het bakje of kommetje in het stappenplan bovenaan de pagina.

Het ontwerp van het poppetje zorgt ervoor dat stoom zich makkelijker en sneller ontwikkelt en dat je geen risico loopt je vingers te branden aan een heet bakje.

Je vult het poppetje met azijn en water en plaatst het in de magnetron. Verder volg je het stappenplan. Je kunt het bestellen op Bol; bekijk deze link voor de prijs en levertijd.

Keukenontvetter spray – Dasty, Dettol etc.

Het voordeel van citroen laten stomen om vet en vuil te verwijderen, is dat er geen chemische stoffen kunnen achterblijven in de magnetron. Het is een milieuvriendelijke en duurzame manier.

Het nadeel is echter dat je een citroen in huis moet hebben en tja, dat heb je niet altijd juist op het moment dat je net de moed verzameld hebt voor deze klus.

Iets minder milieuvriendelijk, maar wel ontzettend eenvoudig, is je magnetron schoonmaken met keukenontvetter, Dettol allesreinigerspray of HG combimagnetron reiniger.

Dettol allesreiniger spray
Dettol allesreinigerspray
Dasty
Dasty ontvetter

Haal het draaiplateau en het drie-armige item met wieltjes uit de magnetron.

Deze kun je afwassen in de wasbak met heet water, afwasmiddel en een afwasborstel of spons. Droog deze onderdelen goed af en leg ze even aan de kant terwijl je de binnenkant schoonmaakt. 

De keukenontvetter mag van elk merk zijn, bijvoorbeeld Dubro of Dasty. Ik vind zelf de allesreinigerspray van Dettol fantastisch, ook voor de magnetron.

Spray de ontvetter royaal op alle aangekoekte etensresten en spetters van voedsel dat je ooit hebt opgewarmd. Laat het middel 5 minuten intrekken. 

dettol
Magnetron reinigen
magnetron afnemen
Afnemen met vochtige doek

Na het inwerken, vul je een emmer met lauwwarm water (zonder schoonmaakmiddel) en neem je een doek om de binnenkant van de magnetron schoon te maken.

Spoel je doek regelmatig uit en poets de gehele magnetron schoon. Droog daarna af met een droge doek en zet de glazen plaat en wieltjes terug.

Soda

schoonmaaksoda
Kristal soda

Voor het schoonmaken van de magnetron kun je schoonmaaksoda, ook wel kristal soda, gebruiken. Een eetlepel per sopje is ruim voldoende. Om te weten hoe je het precies aanpakt, scroll je naar boven naar het stappenplan. 

Ongeschikte schoonmaakmiddelen

Vaatwastablet werkt alleen met heet water

Je magnetron reinigen met een vaatwastablet is niet erg praktisch. Vaatwastabletten lossen enkel in warm water op en de dampen zijn niet reinigend als je het in een kopje water in de magnetron opwarmt.

Zo effectief als schoonmaaksoda, schoonmaakazijn en citroen zijn, zo ineffectief is een vaatwasblokje voor het schoonmaken van de magnetron.

Gebruik geschikte schoonmaakmiddelen om je magnetron mee te reinigen, zodat je niet meer tijd, moeite en frustratie aan de taak hoeft te wijden dan strikt noodzakelijk. Wat je wel kunt doen, is het draaiplateau in de vaatwasser doen. 

Gebruik liever geen ammoniak

Ammonia
Ammonia

Als je magnetron heel sterk vervuild is, bijvoorbeeld met aangekoekte etensresten die je er zelfs met een hamer en beitel niet af lijkt te kunnen krijgen, dan kun je in het kopje water ammonia doen in plaats van citroen of azijn.

Doe ⅓ ammonia met ⅔ heet water in een kopje en warm dit een aantal minuten op. De dampen zullen het vuil losweken waarna je het met gemak weg kunt vegen met een vochtige microvezeldoek of spons.

Om je huid en nagels te beschermen tegen de ammonia, kun je het beste schoonmaakhandschoenen dragen als je de magnetron gaat schoonmaken.

Het middel stinkt echter vreselijk, is heel slecht voor het milieu en de dampen zijn ongezond om in te ademen. Als het even kan, volg je het stappenplan en gebruik je geen ammonia.

Baking soda is niet krachtig genoeg

Soda is in deze blogpost schoonmaaksoda of kristal soda, geen baking soda. Baking soda, ook wel zuiveringszout, is niet krachtig genoeg om jouw vieze vette magnetron schoon te maken. Bespaar jezelf dus de moeite en gebruik een geschikt middel.

Tips om je magnetron schoon te houden

Gebruik een magnetronkap

magnetronkap
Magnetronkap

Een magnetronkap kun je kopen bij de Blokker of bij Ikea. Het zijn plastic kappen die je over je bord met eten kan zetten als je deze gaat opwarmen in de magnetron. Hierdoor voorkom je dat er de tomatensaus door de hele magnetron spettert. 

Laat melk niet overkoken

Melk of chocolademelk opwarmen geeft vaak grote ellende. Als je het iets te lang opwarmt, kookt het over en lekt er hete melk door de hele magnetron heen.

Doordat het zo heet geworden is, droogt de melk ook nog eens snel op, waardoor het nog lastiger is om het apparaat schoon te maken.

Hoe voorkom je dat melk overkookt in de magnetron? Warm melk in stapjes op, steeds een halve minuut en dan voelen of het al warm is. Zo niet, dan doe je nog een halve minuut. 

Maak gemorst eten meteen schoon

Toch gemorst? Maak de magnetron meteen schoon met een vochtige microvezeldoek zodat etensresten geen kans krijgen aan te koeken. 

Nog een handige tip is om gemorste etensresten even te verwijderen met een stuk keukenpapier. Zeker als het nog niet opgedroogd of aangekoekt is, ben je zo klaar.

Veelgestelde vragen

Hoe maak je de magnetron schoon met citroen?

Vul een bakje met citroen en water en zet dit in de magnetron. Zet de magnetron 3 minuten aan zodat de dampen het vet los stomen. Daarna afnemen met een vochtige doek.

Kun je de magnetron schoonmaken met baking soda?

Baking soda is niet erg effectief om de magnetron mee schoon te maken. Je hebt een ontvettend schoonmaamiddel nodig, zoals citroen, azijn of schoonmaaksoda.

Kun je een combimagnetron schoonmaken met een vaatwastablet?

Je zou een vaatwastablet kunnen gebruiken, maar het werkt eenvoudiger om de magnetron schoon te maken met citroen, azijn of soda.

Hoe werkt het magnetron schoonmaken poppetje?

Een poppetje om de magnetron mee schoon te maken, bijvoorbeeld de Steaming Suzy, is heel eenvoudig. Vul het poppetje met water en azijn en zet ‘m in de magnetron. Zet aan en het poppetje genereert stoom waarna vet en vuil makkelijk te verwijderen is.

Hoe maak je de glasplaat van de magnetroon schoon?

Was de glasplaat af met afwasmiddel en een afwasborstel. Je kunt de glazen plaat ook in de vaatwasser doen.

4.9/5 (8 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Keukenontvetter set

Lees verder:

ovenruit schoonmaken
Keuken
Zoe

Ovenruit Schoonmaken

Bekijk in dit artikel een eenvoudig stappenplan met foto’s hoe je een ovenruit zo schoon krijgt als op onderstaande foto. Verderop vind je meer handige tips en tricks voor het schoonmaken van je ovendeur!

Lees verder »
Keuken
Zoe

Senseo Ontkalken

Voor een lange levensduur van je Senseo koffiezetapparaat en om altijd koffie met optimale smaak te zetten, ontkalk je je Senseo eens per drie maanden. Lees hieronder het handzame stappenplan en advies over de beste Senseo ontkalker.

Lees verder »
Keuken
Zoe

Dolce Gusto Ontkalken

Hier vind je een handig stappenplan voor het ontkalken van een Dolce Gusto apparaat. Daarnaast heb ik verschillende geschikte en ongeschikte ontkalkers uiteengezet, zodat je zeker weten een effectief én veilig middel neemt voor de klus.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: