Magnetron schoonmaken

De magnetron schoonmaken is niet lastig maar kan wel vervelend zijn als je niet weet hoe. Hoe je een magnetron schoonmaakt hoeft niet langer een raadsel te zijn. Door het stappenplan te volgen, is je magnetron in een handomdraai weer zo nieuw als doen je ‘m net kocht.

De magnetron schoonmaken kun je het beste doen door een kopje met heet water en schoonmaakmiddel op te warmen. De dampen die vrijkomen zorgen ervoor dat vet en vuil loskomt van de wanten van de magnetron, waarna je ze gemakkelijk kunt schoonmaken met een vochtige doek. Droog goed na met een theedoek zodat er geen schoonmaakmiddel achterblijft. 

Magnetron schoonmaken stappenplan

1. Vul een bakje met schoonmaaksoda, -azijn of citroen en water

De eerste stap is een bakje of kopje vullen met een laagje heet (niet kokend) water. Voeg hier twee eetlepels soda, een scheutje schoonmaakazijn of een halve citroen aan toe. Als je citroen gebruikt, knijp je deze een beetje uit in het kopje en leg je deze vervolgens ook in het kopje. Let er op dat het kopje of bakje dat je gebruikt geschikt is om in de magnetron te doen. Meestal staat dit op de onderkant van het servies. Als vuistregel kun je aanhouden dat al het aardewerk servies in de magnetron kan, mits het geen zilveren of gouden randjes heeft. Het is ook beter geen plastic te gebruiken, omdat plastic dampen kan afgeven die niet goed zijn voor de gezondheid.

2. Laat het mengsel dampen in de magnetron

Stap twee is het kopje met het mengsel van heet water en een reinigend middel een paar minuten in de magnetron te doen op de hoogste stand. De hoogste stand is meestal 900 Watt. Een paar minuten is een minuut of 3, 4. Zet de magnetron aan en kijk door het raampje totdat je het water ziet verdampen. Dan laat je de magnetron nog een halve minuut doordraaien en zet je ‘m uit. Laat het kopje nog een minuut of 5 in de magnetron staan (die nu uit staat), zodat de het water nog verder z’n damp verspreidt en het kopje een beetje afkoelt.

Haal het bakje of kopje met water en reinigend middel uit de magnetron. Neem voor de zekerheid een pannenlap of ovenwant, want het bakje of kopje kan heel heet geworden zijn. 

3. Maak de glazen plaat schoon

Haal het glazen draaibord uit de magnetron en was dit af in de wasbak met heet water, afwasmiddel en een afwasborstel of spons. Droog de glazen plaat goed af en leg het even opzij terwijl je de rest van de magnetron gaat schoonmaken. Haal het drie-armige houdertje met wieltjes uit de magnetron. Zonder enige kracht te zetten zou je dit zo op moeten kunnen tillen. Maak een mircovezeldoek vochtig en neem het magnetronhoudertje af. Droog af en leg even aan de kant. 

4. Sop de binnenkant van de magnetron

Maak een sopje van heet water en een klein scheutje schoonmaakazijn of schoonmaaksoda. Doop de microvezeldoek hierin en wring goed uit. Met deze doek ga je de binnenkant van de magnetron schoonmaken. Doordat je het vet en de viezigheid reeds hebt losgestoomd in een van de vorige stappen, krijg je het met gemak weg. Spoel je lap regelmatig tussendoor uit zodat je het vuil echt verwijderd in plaats van verplaatst. Zorg dat je ook de binnenkant van het deurtje van de magnetron schoonmaakt. 

5. Droog de binnenkant en zet de glazen plaat terug

Droog de binnenkant van de magnetron met een theedoek of schone droge microvezeldoek. Plaats het houdertje met wieltjes en het magnetronbord terug in de magnetron en doe de deur dicht. Ga nu de buitenkant van de magnetron soppen. Dit kun je met hetzelfde sopje en dezelfde microvezeldoek doen. Spoel de doek goed uit en wrijf met enige kracht de buitenkanten van de magnetron schoon. 

Magnetron schoonmaken met azijn

Azijn en schoonmaakazijn hebben een krachtige reinigende werking door hun zuurtegraad, waarbij schoonmaakazijn nog aanzienlijk zuurder is dan natuurazijn. Vandaar ook dat natuurazijn geschikt is voor consumptie en schoonmaakazijn beslist niet. Door de magnetron schoon te maken met schoonmaakazijn, komt vet en vuil makkelijk los van de wanden. Volg het bovenstaande stappenplan.

Boeklancering

We zijn hard bezig met het schrijven van de ultieme schoonmaakbijbel. Makkelijke stappenplannen, tips om efficienter schoon te maken en duidelijke uitleg aan de hand van foto’s. Zo krijg je je huis in een mum van tijd stralend schoon. Het boek is nog niet af maar je kunt je inschrijven zodat we je op de hoogte kunnen houden van de vorderingen

Zoe met schoonmaakmiddelen

Magnetron schoonmaken met schoonmaaksoda of baking soda

Soda (baking soda) en schoonmaaksoda zijn heel geschikt om vet en vuil mee schoon te maken. Met name schoonmaaksoda is erg krachtig. In tegenstelling tot schoonmaakazijn, ruikt schoonmaaksoda een stuk lekkerder. Tegelijkertijd is het net zo effectief. Voor het schoonmaken van de magnetron zou ik dus van harte aanbevelen schoonmaaksoda te gebruiken. Om te weten hoe je het precies aanpakt, scroll je naar boven naar het stappenplan. 

Magnetron schoonmaken met citroen

Citroen heeft, net als bij azijn het geval is, zijn reinigende werking te danken aan de hoge zuurtegraad. Door het zuur, wordt vet en vuil losgeweekt en meestal zelfs opgelost. Citroen is een heerlijke manier om keukenapparaten op natuurlijke wijze schoon te maken. Het zal echter iets meer tijd en moeite kosten om de magnetron schoon te maken met citroen en citroensap omdat schoonmaakazijn en schoonmaaksoda aanzienlijk geconcentreerder zijn. Citroen is dus een fantastische methode, maar het kan zijn dat je het eerdergenoemde stappenplan een aantal keer moet herhalen voordat de magnetron echt schoon is. 

Magnetron schoonmaken met vaatwastablet

Je magnetron reinigen met een vaatwastablet is niet erg praktisch. Vaatwastabletten lossen enkel in warm water op en de dampen zijn niet reinigend als je het in een kopje water in de magnetron opwarmt. Zo effectief als schoonmaaksoda, schoonmaakazijn en citroen zijn, zo ineffectief is een vaatwasblokje voor het schoonmaken van de magnetron. Gebruik geschikte schoonmaakmiddelen om je magnetron mee te poetsen, zodat je niet meer tijd, moeite en frustratie aan de taak hoeft te wijden dan strikt noodzakelijk. Wat je wel kunt doen, is de glazen plaat die in de magnetron ronddraait in de vaatwasser doen. 

Magnetron schoonmaken met ammoniak

Als je magnetron heel sterk vervuild is, bijvoorbeeld met aangekoekte etensresten die je er zelfs met een hamer en beitel niet af lijkt te kunnen krijgen, dan kun je in het kopje water ammonia doen in plaats van schoonmaaksoda, schoonmaakazijn of citroen. Doe ⅓ ammonia met ⅔ heet water in een kopje en warm dit een aantal minuten op. De dampen zullen het vuil losweken waarna je het met gemak weg kunt vegen met een vochtige microvezeldoek of spons. Om je huid en nagels te beschermen tegen de ammonia, kun je het beste schoonmaakhandschoenen dragen als je de magnetron gaat schoonmaken. 

Aangekoekte magnetron schoonmaken

Uiteraard is het eerste advies om etensresten niet te laten aankoeken in de magnetron. Lees hieronder een aantal tips hoe je kunt voorkomen dat eten zich verspreidt door je magnetron. Daarnaast kun je het beste zodra je gemorst hebt, het vuil meteen schoonmaken met een vochtige doek. Heb je toch je spaghetti of soep laten spetteren en zitten de resten overal? Dan kun je een kopje met ammonia en water in de magnetron opwarmen en de dampen hun werk laten doen. Nadat de damp van ammonia en water het vet en vuil heeft losgeweekt, poets je de binnenkant van de magnetron met een vochtige microvezeldoek of spons.  

Magnetron schoonmaken zonder citroen, soda of azijn

Het voordeel van citroen of soda laten dampen in de magnetron om vet en vuil te verwijderen, is dat er geen chemische stoffen kunnen achterblijven in de magnetron. Het nadeel is dat je een citroen in huis moet hebben en tja, dat heb je niet altijd juist op het moment dat je de moed verzamelt hebt om de magnetron schoon te maken. In dat geval, kun je het volgende stappenplan uitvoeren:

1. Haal de magnetron leeg

Haal de glazen plaat en het drie-armige item met wieltjes uit de magnetron. Deze kun je afwassen in de wasbak met heet water, afwasmiddel en een afwasborstel of spons. Droog deze onderdelen goed af en leg ze even aan de kant terwijl je de binnenkant van de magnetron schoonmaakt. 

2. Spuit aangekoekte etensresten in met keukenontvetter

De keukenontvetter mag van elk merk zijn, bijvoorbeeld Dubro of Dasty. Spray dit royaal op alle aangekoekte etensresten en spetters van voedsel dat je ooit hebt opgewarmd. Laat het middel een paar minuten intrekken. 

3. Poets met een sopje van allesreiniger en heet water

In een emmertje maak je een sopje van heet water en een scheutje allesreiniger. Doop je microvezeldoek hierin en wring deze uit. Hiermee ga je de binnenkant van de magnetron stevig boenen. Net zo lang totdat alle vet en vuil weg zijn. Spoel je doek regelmatig tussendoor uit. Vergeet niet de binnenkant van het deurtje schoon te maken en de doek eventueel ook langs de buitenkant van de magnetron te halen. 

4. Bewerk na met een schone vochtige doek

Haal nu een schone vochtige doek langs de binnenkant van de magnetron zodat al het schoonmaakmiddel weg is. Er mag geen schoonmaakmiddel achterblijven in de magnetron dus spoel de schone doek een aantal keer goed uit en haal ‘m nog eens door de magnetron heen. Gebruik bij deze stap geen schoonmaakmiddel!

5. Droog de magnetron van binnen

Met een theedoek of droge microvezeldoek droog je de binnenkant van de magnetron goed af. Nu kun je de wieltjes en de glazen plaat terugplaatsen. 

Magnetron schoonhouden tips

  1. Gebruik altijd een magnetronkap. Deze kun je kopen bij de Blokker of bij Ikea. Het zijn plastic kappen die je over je bord met eten kan zetten als je deze gaat opwarmen in de magnetron. Zo voorkom je dat er de tomatensaus door de hele magnetron spettert. 
  2. Laat melk niet overkoken. Melk of chocolademelk opwarmen geeft vaak grote ellende. Als je het iets te lang in de magnetron doet, kookt het over en lekt er hete melk door de hele magnetron heen. Doordat het zo heet geworden is, droogt de melk ook nog eens snel op, waardoor het nog lastiger is om de magnetron schoon te maken. Hoe voorkom je dat melk overkookt in de magnetron? Warm melk in stapjes op, steeds een halve minuut en dan voelen of het al warm is. Zo niet, dan doe je nog een halve minuut. 
  3. Toch gemorst? Maak de magnetron meteen schoon met een vochtige microvezeldoek zodat etensresten geen kans krijgen aan te koeken. 

 

5/5 (1 Review)

Bekijk meer artikelen:

kookplaat schoonmaken

Kookplaat schoonmaken

Kookplaat schoonmaken kun je het beste doen elke keer nadat je ‘m gebruikt hebt. Maak de kookplaat schoon met allesreiniger (spray). Hardnekkig vuil en kookkringen kun je verwijderen met speciale schoonmaakmiddelen.

Lees verder »
Sopje maken

Zo desinfecteer jij je huis

Het desinfecteren van je woning is een belangrijke manier om risico op infectie te verkleinen. Lees meer over wat je moet schoonmaken, welke middelen je kunt gebruiken en welke delen van het huis vaak vergeten worden.

Lees verder »
Bekijk artikelen per categorie:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.