poetsprins logo
kookplaat schoonmaken

Kookplaat schoonmaken

Zo’n 5 jaar geleden heb ik kennis gemaakt met inductie koken. Ik heb gemerkt dat kookkringen en hardnekkig vuil niet makkelijk van de kookplaat te verwijderen zijn. Zodoende ben ik op zoek gegaan naar de beste middelen en heb ik verschillende stappenplannen geprobeerd.

Zo maak je de kookplaat schoon:

 1. Verwijder etensresten met keukenpapier
 2. Neem de kookplaat af met een vochtige doek
 3. Schraap aangekoekte etensresten weg
 4. Reinig de kookplaat met kookplaatreiniger
 5. Neem de kookplaat af met een vochtige doek
 6. Wrijf de strepen schoon met een stuk keukenpapier

Lees verder voor mijn met liefde ontwikkelde stappenplan. De afbeeldingen zullen je door het proces heen loodsen en als je alle stappen uitvoert, zal je kookplaat weer stralen als nieuw! Liever kijken en luisteren dan lezen? Bekijk mijn video!

Kookplaat schoonmaken stappenplan

Benodigdheden kookplaat schoonmaken:

 1. Keukenpapier
 2. Kookplaatschraper (te bestellen bij Bol) of afwasborstel
 3. Kookplaatreiniger (te bestellen bij De Online Drogist)
 4. Drie schone doeken

Benodigde tijd: 15 minuten

Onderstaand stappenplan is geschikt voor inductiekookplaten en keramische kookplaten. Laat de kookplaat afkoelen voordat je begint met schoonmaken.

 1. Verwijder etensresten

  Neem een stukje keukenpapier en pak hiermee losliggende etensresten op. Je kunt tevens de nog niet aangebrande vet- en etensresten wegpoetsen met het stuk keukenpapier.
  Kookplaat etensresten verwijderen

 2. Neem de kookplaat af met een vochtige doek

  Wrijf oppervlakkig vuil schoon met een vochtige schone doek. Wanneer je bijvoorbeeld spetters hebt van saus of kaas, kun je dit wegwrijven met de vochtige doek. Zo zorg je ervoor dat het oppervlak klaar is voor de echte schoonmaak. Bij deze stap gebruik je geen schoonmaakmiddel, dat komt later.
  kookplaat afnemen met vochtige doek

 3. Schraap aangebrande etensresten weg

  Als je last hebt van aangebrande etensresten die je niet met de vochtige doek weg kon halen, schraap je deze van de kookplaat met een kookplaatschraper of bovenkant van een afwasborstel. Houdt het krabbertje een beetje schuin en schraap hiermee van je af over de kookplaat. Gebruik beslist een bestek of andere metalen voorwerpen om de kookplaat mee schoon te krabben. Hiermee zou je onherstelbare krassen kunnen maken. Na het schrapen, neem je de kookplaat af met de vochtige doek om de etensresten te verwijderen.
  etensresten schrapen van kookplaat

 4. Smeer de kookplaat in met kookplaatreiniger

  Pak een schone droge doek en doe daar een paar druppels kookplaatreiniger op. Smeer hier de kookplaat mee in en wrijf het oppervlak schoon met een draaiende beweging. Het middel hoeft niet in te werken, dus na het aanbrengen kun je meteen door naar stap 5.
  HG kookplaat intensief reiniger

 5. Neem de kookplaat af met een vochtige doek

  Neem een schone doek, maak deze goed nat en wring uit, zodat je een natte maar niet druppelende doek hebt. Hiermee verwijder je het schoonmaakmiddel. Eventueel herhaal je deze stap als het niet gelukt is in één keer al het schoonmaakmiddel op te nemen.
  kookplaat afnemen

 6. Wrijf de kookplaat na met een stuk keukenpapier

  Met een stuk keukenpapier wrijf je de kookplaat na. Hiermee zorg je ervoor dat het schoonmaakmiddel en het water geen strepen achterlaat. Het geeft een mooi glanzend resultaat. Deze stap staat niet op de verpakking, maar ik heb gemerkt dat het middel een wittige waas achterlaat als je niet napoetst.
  kookplaat nawrijven met keukenpapier

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Aangebrande etensresten verwijderen

Voor het verwijderen van aangebrande etensresten kun je het beste een kookplaatschraper nemen. Een kookplaatschraper is een soort klein krabbertje waarmee je aangebrande etensresten van de glazen plaat kunt krabben zonder deze te krassen.

Ik heb dit zelf nog nooit nodig gehad, maar ik heb wel ervaren dat een kookplaat makkelijk krast door bestek en ander scherp metaal.

Daarom is het belangrijk dat je het juiste gereedschap gebruikt, zodat je je kookplaat niet onherstelbaar beschadigt.

Daarnaast is een speciale kookplaatschraper niet echt duur, dus neem geen onnodige risico’s.

Wil je toch liever niet een speciale tool aanschaffen, probeer het dan met een afwasborstel.

Afwasborstels hebben aan de bovenkant van de borstel ook een soort schrapertje zitten. Houdt de borstel schuin vast met de haren naar boven en gebruik de plastic schraper om de etensresten te verwijderen.

Kookkringen en vlekken schoonmaken

HG intensief reiniger kookplaat
Kookplaat reinigen

Kookkringen ontstaan door groot temperatuurverschil tussen pannen en de kookplaat en wanneer er vocht, vet of vuil tussen de pan en de kookplaat heeft gezeten terwijl je eten lekker stond te pruttelen.

Het zijn witte kringen op de pitten die je niet zomaar weggepoetst krijgt. Je kunt kookkringen wel eenvoudig verwijderen met kookplaatreiniger. Bekijk de prijs en levertijd van kookplaatreiniger via deze link.

Zoals eerder genoemd bij benodigdheden en het stappenplan, smeer je de kookplaat in met dit middel en neem je het af met een natte, niet druipende doek.

Ik heb het getest en eerlijk gezegd had ik van te voren niet verwacht dat het zo goed zou werken. De kookplaat wordt er blinkend schoon van.

Licht vervuilde kookplaat schoonmaken

Wanneer je netjes elke week je kookplaat schoonmaakt, heb je niet direct HG kookplaat intensief reiniger nodig.

Als je geen aangebrande of aangekoekte etensresten hebt en geen kookkringen ziet op de keramische of inductie kookplaat, kun je uit de voeten met een beetje afwasmiddel of allesreiniger (spray).

Dettol allesreinigerspray geniet mijn voorkeur, omdat het makkelijk vet en vuil verwijderd en een prettige geur heeft. Daarnaast is het makkelijk in gebruik; ik ben doorgaans in 2 minuten klaar met mijn kookplaat schoonmaken.

Spray de kookplaat in met de allesreinigerspray, laat een minuut inwerken en neem deze af met een vochtige doek. Eventueel napoetsen met een stuk keukenpapier voor een streeploos resultaat.

kookplaat afwasmiddel
Afwasmiddel

Als je geen allesreinigerspray in huis hebt, kun je ook een doek uitspoelen en daar een paar druppels afwasmiddel op doen. Hiermee krijg je je kookplaat ook makkelijk schoon als deze slechts licht vervuild is.

Oude elektrische kookplaat schoonmaken

Een elektrische kookplaat schoonmaken is anders dan een inductiekookplaat of keramische kookplaat.

Een elektrische kookplaat heeft namelijk niet een mooi vlak oppervlak van glas, maar opstaande ijzeren verwarmingselementen. Deze blijven heel lang warm, dus voordat je gaat schoonmaken moet je ze minimaal een half uur tot drie kwartier laten afkoelen na gebruik.

Trek voordat je gaat schoonmaken de stekker uit het stopcontact of schakel de elektrische kookplaat uit.

Als je kookplaat niet heel erg vies en verkleurd is, kun je uit de voeten met een wonderspons. Haal altijd eerst losliggende etensresten en kruimels op met een stuk keukenpapier.

Voor het schoonmaken met een wonderspons heb je geen schoonmaakmiddel nodig. Het werkt juist het beste met alleen een beetje water. Wrijf de verwarmingselementen en de zone eromheen schoon met de wonderspons.

Wanneer je last hebt van hardnekkig vuil en verkleurde of licht geroeste verwarmingselementen, kun je Collo elektrische kookplaatreiniger kiezen.

Dit middel geeft de verwarmingselementen z’n mooie diepe zwarte kleur terug en brengt een beschermend laagje aan. Hierdoor reinig je de verwarmingselementen niet alleen maar onderhoud je ze ook meteen.

Neem een vochtige doek en neem hiermee de verwarmingselementen af. Zet de elektrische kookplaat aan op de laagste stand zodat de verwarmingselementen handwarm zijn.

Met de onderkant van het deksel neem een beetje pasta uit het bakje. Vervolgens wrijf je de paste goed in met de vochtige doek. Hierna verhit je de kookplaat kort.

Wat moet je niet doen als je je kookplaat gaat schoonmaken?

Laat geen schoonmaakmiddel achter op de kookplaat maar neem deze altijd goed af met een vochtige doek en eventueel nadrogen met keukenpapier of een droge doek.

Zo voorkom je dat je schoonmaakmiddel verhit of dat middelen een waas achterlaten. Je wilt natuurlijk een spiegelschone kookplaat na je harde werk.

Het is al eerder in deze post voorbij gekomen, maar het kan niet duidelijk genoeg zijn: schraap niet met scherpe voorwerpen over de kookplaat. Ga dus niet met een mes of vork etensresten of kookkringen proberen weg te krabben. Hiermee kun je onherstelbare krassen maken.

Hoe vaak moet je je kookplaat schoonmaken?

Maak je kookplaat schoon elke keer als je ‘m gebruikt hebt, zodat vet en vuil geen kans krijgt aan te koeken of in te branden.

Daarnaast is het raadzaam om sowieso elke week je kookplaat en de rest van de keuken schoon te maken.

Kijk voor een volledig stappenplan hoe je je keuken schoonmaakt naar ‘keuken schoonmaken‘.

kookplaat
Kookplaat

Tips om je kookplaat schoon te houden

 • Maak je kookplaat schoon na elk gebruik. Zo voorkom je dat vuil hardnekkig wordt.
 • Houd je opstaande pannen in de gaten! Kookplaten hebben geen gas en vuur nodig en daardoor voelt het soms alsof je er niet bij hoeft te blijven staan. Ik heb echter laatst m’n soep laten overkoken en ik kan je vertellen dat het opruimen geen pretje was. Zorg er dus voor dat je je pruttelende eten in de gaten houdt zodat het niet overkookt.
 • Maak je pannen na gebruik ook aan de onderkant schoon. Zo zorg je ervoor dat er geen vetresten onderaan de pan blijven kleven die voor kookkringen kunnen zorgen.

Veelgestelde vragen

Kun je een kookplaat reinigen met soda?

Ja, in principe wel. Je kunt een sopje maken van een klein beetje (schoonmaak)soda en warm water en hiermee je kookplaat afnemen. Zeker bij een inductie of keramische kookplaat kan dit geen kwaad. Bij een traditioneel elektrische kookplaat kan soda onvriendelijk zijn voor de verwarmingselementen, dus is het niet aan te raden.

Hoe maak je een kookplaat streeploos schoon?

Je krijgt een streeploos resultaat als je de kookplaat afneemt met een stuk keukenpapier nadat je schoongemaakt hebt. Je kunt ook een droge schone doek of theedoek nemen. Wrijf het oppervlak met een draaiende beweging op en je zult geen strepen hebben.

Kun je een kookplaat schoonmaken met Cif?

Het is niet raadzaam om schuurmiddelen te gebruiken zoals Cif. Het is niet direct zo dat je kookplaat krast van het middel, maar het is wel lastig afnemen. Schuurmiddel moet je goed weg kunnen spoelen om ervoor te zorgen dat er geen witte waas achterblijft. Dit is lastig op een kookplaat, dus gebruik kookplaatreiniger of afwasmiddel.

Kun je een schuurspons gebruiken om je kookplaat mee schoon te maken?

Een gewone schuurspons kun je zorgeloos gebruiken. Een staalspons beslist niet. Van een gewone schuurspons krijg je namelijk geen krassen maar van een staalspons wel. Ook al kun je schuursponzen veilig gebruiken, met eerder genoemde stappenplannen heb je deze niet nodig. Je kunt prima uit de voeten met een vaatdoek of microvezeldoek.

4.7/5 (6 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Keukenontvetter set

Lees verder:

ovenruit schoonmaken
Keuken
Zoe

Ovenruit Schoonmaken

Bekijk in dit artikel een eenvoudig stappenplan met foto’s hoe je een ovenruit zo schoon krijgt als op onderstaande foto. Verderop vind je meer handige tips en tricks voor het schoonmaken van je ovendeur!

Lees verder »
Keuken
Zoe

Senseo Ontkalken

Voor een lange levensduur van je Senseo koffiezetapparaat en om altijd koffie met optimale smaak te zetten, ontkalk je je Senseo eens per drie maanden. Lees hieronder het handzame stappenplan en advies over de beste Senseo ontkalker.

Lees verder »
Keuken
Zoe

Dolce Gusto Ontkalken

Hier vind je een handig stappenplan voor het ontkalken van een Dolce Gusto apparaat. Daarnaast heb ik verschillende geschikte en ongeschikte ontkalkers uiteengezet, zodat je zeker weten een effectief én veilig middel neemt voor de klus.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: