Kookplaat schoonmaken

huis schoonmaken

Ongeveer twee jaar geleden heb ik kennis gemaakt met inductie koken. Een inductie kookplaat is zeer gebruiksvriendelijk maar er kunnen lelijke kookkringen op ontstaan. Kookkringen en hardnekkig vuil op een kookplaat krijg je niet makkelijk weg en zorgen ervoor dat je hele keuken er onfris uitziet. Zodoende ben ik op zoek gegaan naar de beste middelen en heb ik verschillende stappenplannen geprobeerd.

Zo maak je de kookplaat schoon:

 1. Verwijder etensresten met keukenpapier
 2. Neem de kookplaat af met een vochtige doek
 3. Schraap aangekoekte etensresten weg
 4. Reinig de kookplaat met kookplaatreiniger
 5. Neem de kookplaat af met een vochtige doek
 6. Wrijf de strepen schoon met een stuk keukenpapier

In dit artikel lees je welke methoden en middelen als beste uit mijn test gekomen zijn en kun je uitgebreide stappenplannen vinden voor verschillende soorten kookplaten. De afbeeldingen zullen je door het proces heen loodsen en als je alle stappen uitvoert, zal je kookplaat weer stralen als nieuw! Liever kijken en luisteren dan lezen? Bekijk de video!

Benodigdheden kookplaat schoonmaken

HG Kookplaatreiniger

HG kookplaat intensief reiniger

HG kookplaat intensief reiniger is een geschikt schoonmaakmiddel om vet, etensresten en kookkringen op een kookplaat schoon te maken. Het geeft een glanzend schoon resultaat.

HG kookplaat intensief reiniger

 1. Keukenpapier
 2. Kookplaatschraper (te bestellen bij Bol) of afwasborstel
 3. HG kookplaat intensief reiniger (te bestellen bij De Online Drogist)
 4. Drie schone doeken

Kookplaat schoonmaken stappenplan

Benodigde tijd: 15 minuten.

Heb je al een tijdje verzuimd je kookplaat schoon te maken en lukt het niet om deze schoon te krijgen met een beetje water en afwasmiddel of allesreiniger? Volg het onderstaande stappenplan en je kookplaat zal er weer als nieuw uitzien. Het stappenplan is geschikt voor inductiekookplaten en keramische kookplaten. Laat de kookplaat afkoelen voordat je begint met schoonmaken.

 1. Verwijder etensresten

  Neem een stukje keukenpapier en pak hiermee losliggende etensresten op. Je kunt tevens de nog niet aangebrande vet- en etensresten wegpoetsen met het stuk keukenpapier.
  Kookplaat etensresten verwijderen

 2. Neem de kookplaat af met een vochtige doek

  Wrijf oppervlakkig vuil schoon met een vochtige schone doek. Wanneer je bijvoorbeeld spetters hebt van saus of kaas, kun je dit wegwrijven met de vochtige doek. Zo zorg je ervoor dat het oppervlak klaar is voor de echte schoonmaak. Bij deze stap gebruik je geen schoonmaakmiddel, dat komt later.
  kookplaat afnemen met vochtige doek

 3. Schraap aangebrande etensresten weg

  Als je last hebt van aangebrande etensresten die je niet met de vochtige doek weg kon halen, schraap je deze van de kookplaat met een kookplaatschraper of bovenkant van een afwasborstel. Houdt het krabbertje een beetje schuin en schraap hiermee van je af over de kookplaat. Gebruik beslist een bestek of andere metalen voorwerpen om de kookplaat mee schoon te krabben. Hiermee zou je onherstelbare krassen kunnen maken. Na het schrapen, neem je de kookplaat af met de vochtige doek om de etensresten te verwijderen.
  etensresten schrapen van kookplaat

 4. Smeer de kookplaat in met HG kookplaat intensief reiniger

  Pak een schone droge doek en doe daar een paar druppels HG kookplaat intensief reiniger op. Smeer hier de kookplaat mee in en wrijf het oppervlak schoon met een draaiende beweging. De HG kookplaat intensief reiniger verwijderd kookkringen moeiteloos. Het middel hoeft niet in te werken, dus na het aanbrengen kun je meteen door naar stap 5.
  HG kookplaat intensief reiniger

 5. Neem de kookplaat af met een vochtige doek

  Neem een schone doek, maak deze goed nat en wring uit, zodat je een natte maar niet druppelende doek hebt. Hiermee verwijder je het HG schoonmaakmiddel. Eventueel herhaal je deze stap als het niet gelukt is in één keer al het schoonmaakmiddel op te nemen.
  kookplaat afnemen

 6. Wrijf de kookplaat na met een stuk keukenpapier

  Met een stuk keukenpapier wrijf je de kookplaat na. Hiermee zorg je ervoor dat het schoonmaakmiddel en het water geen strepen achterlaat. Het geeft een mooi glanzend resultaat. Deze stap staat niet op de verpakking, maar ik heb gemerkt dat het middel een wittige waas achterlaat als je niet napoetst.
  kookplaat nawrijven met keukenpapier

Boeklancering

De pure paniek in de ogen van mijn vriend als ik hem vraag iets schoon te maken.. Niet omdat hij niet wil maar omdat hij simpelweg niet weet hoe. 

Mijn schoonmaakboek zorgt er voor dat je makkelijk en snel je huis goed schoon kunt krijgen. 

Wil jij een berichtje ontvangen zodra het boek af is?

Zoe met schoonmaakmiddelen

Aangebrande etensresten verwijderen van kookplaat

Voor het verwijderen van aangebrande etensresten kun je het beste een kookplaatschraper nemen. Een kookplaatschraper is een soort klein krabbertje waarmee je aangebrande etensresten van de glazen plaat kunt krabben zonder deze te krassen. Ik heb dit zelf nog nooit nodig gehad, maar ik heb wel ervaren dat een kookplaat makkelijk krast door bestek en ander scherp metaal.

Daarom is het belangrijk dat je het juiste gereedschap gebruikt, zodat je je kookplaat niet onherstelbaar beschadigt. Daarnaast is een speciale kookplaatschraper niet echt duur, dus neem geen onnodige risico’s.

Wil je toch liever niet een speciale tool aanschaffen, probeer het dan met een afwasborstel. Afwasborstels hebben aan de bovenkant van de borstel ook een soort schrapertje zitten. Houdt de borstel schuin vast met de haren naar boven en gebruik de plastic schraper om de etensresten te verwijderen.

Kookkringen verwijderen van kookplaat

HG intensief reiniger kookplaat
Kookplaat reinigen

Kookkringen ontstaan door groot temperatuurverschil tussen pannen en de kookplaat en wanneer er vocht, vet of vuil tussen de pan en de kookplaat heeft gezeten terwijl je eten lekker stond te pruttelen.

Het zijn witte kringen op de pitten die je niet zomaar weggepoetst krijgt. Je kunt kookkringen wel eenvoudig verwijderen met de HG kookplaat intensief reiniger. Bekijk de prijs en levertijd van HG kookplaat intensiefreiniger bij De Online Drogist via deze link.

Zoals eerder genoemd bij benodigdheden en het stappenplan, smeer je de kookplaat in met dit middel en neem je het af met een natte, niet druipende doek. Ik heb het getest en eerlijk gezegd had ik van te voren niet verwacht dat het zo goed zou werken. De kookplaat wordt er blinkend schoon van.

Licht vervuilde kookplaat schoonmaken

Wanneer je netjes elke week je kookplaat schoonmaakt, heb je niet direct HG kookplaat intensief reiniger nodig. Als je geen aangebrande of aangekoekte etensresten hebt en geen kookkringen ziet op de keramische of inductie kookplaat, kun je uit de voeten met een beetje afwasmiddel of allesreiniger (spray).

Dettol allesreiniger spray

Dettol allesreiniger spray

Dettol allesreinigerspray is een reinigde en ontvettende spray. Handig voor bijna alle delen van de keuken.

Dettol allesreiniger spray

Dettol allesreinigerspray geniet mijn voorkeur, omdat het makkelijk vet en vuil verwijderd en een prettige geur heeft. Daarnaast is het makkelijk in gebruik; ik ben doorgaans in 2 minuten klaar met mijn kookplaat schoonmaken. Spray de kookplaat in met de allesreinigerspray, laat een minuut inwerken en neem deze af met een vochtige doek. Eventueel napoetsen met een stuk keukenpapier voor een streeploos resultaat. Als je geen allesreinigerspray in huis hebt, kun je ook een doek uitspoelen en daar een paar druppels afwasmiddel op doen. Hiermee krijg je je kookplaat ook makkelijk schoon als deze slechts licht vervuild is.

Oude elektrische kookplaat schoonmaken

Een elektrische kookplaat schoonmaken is anders dan een inductiekookplaat of keramische kookplaat. Een elektrische kookplaat heeft namelijk niet een mooi vlak oppervlak van glas, maar opstaande ijzeren verwarmingselementen. Deze blijven heel lang warm, dus voordat je gaat schoonmaken moet je ze minimaal een half uur tot drie kwartier laten afkoelen na gebruik. Trek voordat je gaat schoonmaken de stekker uit het stopcontact of schakel de elektrische kookplaat uit.

Als je kookplaat niet heel erg vies en verkleurd is, kun je uit de voeten met een wonderspons. Haal altijd eerst losliggende etensresten en kruimels op met een stuk keukenpapier. Voor het schoonmaken met een wonderspons heb je geen schoonmaakmiddel nodig. Het werkt juist het beste met alleen een beetje water. Wrijf de verwarmingselementen en de zone eromheen schoon met de wonderspons.

Wanneer je last hebt van hardnekkig vuil en verkleurde of licht geroeste verwarmingselementen, kun je Collo elektrische kookplaatreiniger kiezen. Dit middel geeft de verwarmingselementen z’n mooie diepe zwarte kleur terug en brengt een beschermend laagje aan. Hierdoor reinig je de verwarmingselementen niet alleen maar onderhoud je ze ook meteen. Neem een vochtige doek en neem hiermee de verwarmingselementen af. Zet de elektrische kookplaat aan op de laagste stand zodat de verwarmingselementen handwarm zijn. Met de onderkant van het deksel neem een beetje pasta uit het bakje. Vervolgens wrijf je de paste goed in met de vochtige doek. Hierna verhit je de kookplaat kort.

Wat moet je niet doen als je je kookplaat gaat schoonmaken?

Laat geen schoonmaakmiddel achter op de kookplaat maar neem deze altijd goed af met een vochtige doek en eventueel nadrogen met keukenpapier of een droge doek. Zo voorkom je dat je schoonmaakmiddel verhit of dat middelen een waas achterlaten. Je wilt natuurlijk een spiegelschone kookplaat na je harde werk.

Het is al eerder in deze post voorbij gekomen, maar het kan niet duidelijk genoeg zijn: schraap niet met scherpe voorwerpen over de kookplaat. Ga dus niet met een mes of vork etensresten of kookkringen proberen weg te krabben. Hiermee kun je onherstelbare krassen maken.

Hoe vaak moet je je kookplaat schoonmaken?

Maak je kookplaat schoon elke keer als je ‘m gebruikt hebt, zodat vet en vuil geen kans krijgt aan te koeken of in te branden. Daarnaast is het raadzaam om sowieso elke week je kookplaat en de rest van de keuken schoon te maken. Kijk voor een volledig stappenplan hoe je je keuken schoonmaakt naar ‘keuken schoonmaken‘.

kookplaat
Kookplaat

Tips om je kookplaat schoon te houden

 • Maak je kookplaat schoon na elk gebruik. Zo voorkom je dat vuil hardnekkig wordt.
 • Houd je opstaande pannen in de gaten! Kookplaten hebben geen gas en vuur nodig en daardoor voelt het soms alsof je er niet bij hoeft te blijven staan. Ik heb echter laatst m’n soep laten overkoken en ik kan je vertellen dat het opruimen geen pretje was. Zorg er dus voor dat je je pruttelende eten in de gaten houdt zodat het niet overkookt.
 • Maak je pannen na gebruik ook aan de onderkant schoon. Zo zorg je ervoor dat er geen vetresten onderaan de pan blijven kleven die voor kookkringen kunnen zorgen.

Veelgestelde vragen

Kun je een kookplaat reinigen met soda?

Ja, in principe wel. Je kunt een sopje maken van een klein beetje (schoonmaak)soda en warm water en hiermee je kookplaat afnemen. Zeker bij een inductie of keramische kookplaat kan dit geen kwaad. Bij een traditioneel elektrische kookplaat kan soda onvriendelijk zijn voor de verwarmingselementen, dus is het niet aan te raden. Wil je een makkelijke snelle en goedkope schoonmaakbeurt, gebruik dan afwasmiddel voor het schoonmaken van je kookplaat; dan weet je zeker dat het goed gaat.

Hoe maak je een kookplaat streeploos schoon?

Je krijgt een streeploos resultaat als je de kookplaat afneemt met een stuk keukenpapier nadat je schoongemaakt hebt. Je kunt ook een droge schone doek of theedoek nemen. Wrijf het oppervlak met een draaiende beweging op en je zult geen strepen hebben.

Kun je een kookplaat schoonmaken met Cif?

Het is niet raadzaam om schuurmiddelen te gebruiken zoals Cif. Het is niet direct zo dat je kookplaat krast van het middel, maar het is wel lastig afnemen. Schuurmiddel moet je goed weg kunnen spoelen om ervoor te zorgen dat er geen witte waas achterblijft. Dit is lastig op een kookplaat, dus gebruik HG kookplaat intensief reiniger of afwasmiddel.

Kun je een schuurspons gebruiken om je kookplaat mee schoon te maken?

Een gewone schuurspons kun je zorgeloos gebruiken. Een staalspons beslist niet. Van een gewone schuurspons krijg je namelijk geen krassen maar van een staalspons wel. Ook al kun je schuursponzen veilig gebruiken, met eerder genoemde stappenplannen heb je deze niet nodig. Je kunt prima uit de voeten met een vaatdoek of microvezeldoek.

5/5 (4 Reviews)

Lees verder:

gaspitten van gasfornuis halen
Keuken
Zoe

Gaspitten schoonmaken

Gaspitten schoonmaken doe je door ze van het gasfornuis te halen en te laten weken in teiltje met heet water en afwasmiddel. Vervolgens kun je zowel de branderkelken als de deksels poetsen met een spons. Stop de gaspitten nooit in de vaatwasser!

Lees verder »
voegen schoonmaken
Badkamer
Zoe

Voegen schoonmaken

Voegen schoonmaken doe je door HG voegenreiniger concentraat aan te brengen en de voegen na de inwerktijd te boenen. Vervolgens tegels en voegen afnemen met een schone doek. Makkelijk en snel voegen schoonmaken kan het beste met een stoomreiniger.

Lees verder »
BBQ rooster
Keuken
Zoe

BBQ rooster schoonmaken

Een BBQ rooster schoonmaken doe je door eerst het ergste roet en vuil weg te borstelen met een staalborstel. Vervolgens maak je een sopje met schoonmaaksoda en laat je het rooster er een nacht in weken. Daarna boenen met een schuurspons, afspoelen en afdrogen.

Lees verder »
Aangebrande pan schoonmaken
Keuken
Zoe

Aangebrande pan schoonmaken

Een aangebrande pan schoonmaken doe je door een laag water in de pan aan de kook te brengen. Laat het water koken en voeg soda toe. Terwijl het water kookt, schraap je voorzichtig met een spatel over de bodem totdat je geen aangebrande etensresten meer voelt.

Lees verder »

Andere categorieen:

Meer over:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.