poetsprins logo
Koelkast gevuld

Koelkast schoonmaken

De koelkast schoonmaken is belangrijk omdat het een plek is waar je etenswaren bewaart. Zorg dus dat je geen etensresten in je koelkast laat slingeren, dat de afvoer schoon en niet verstopt is en dat je 2 keer per jaar het stappenplan volgt om je koelkast van binnen te reinigen.

De koelkast schoonmaken in acht stappen:

 1. Trek de stekker eruit of zet de koelkast uit
 2. Haal de koelkast leeg
 3. Verwijder kruimels en ander vuil
 4. Sop de wanden en planken en was de deurbakjes af
 5. Maak het afvoergaatje schoon
 6. Leg eten dat nog goed is terug in de koelkast
 7. Maak de rubbers schoon
 8. Doe de stekker terug

Een koelkast schoonmaken is zo gepiept. Zeker als je een praktisch stappenplan paraat hebt. Lees verder om ook jouw koelkast weer helemaal schoon en fris te krijgen. Doe daarnaast je voordeel met de handige tips!

Koelkast schoonmaken stappenplan

Benodigde tijd: 20 minuten

Stappenplan voor koelkast schoonmaken op een makkelijke en effectieve manier. Uiteraard is de tijd een inschatting. Je kunt langer nodig hebben als je koelkast groot en/of erg vies is. Het kan ook zijn dat je sneller klaar bent dan de aangegeven tijd als je een kleine of niet zo vieze koelkast hebt.

 1. Trek de stekker eruit

  Haal de koelkast van het stroom. Door de koelkast van het stroom te halen, zorg je ervoor dat je de deur open kan laten zonder dat er veel stroom verloren gaat of vocht aan de achterkant op de wand vriest. Als er al een laagje ijs of bevroren druppels op de achterwand zitten, zullen deze smelten waardoor het schoonmaken makkelijker wordt. Daarnaast krijg je minder koude vingers!
  Stekker uittrekken

 2. Haal de koelkast helemaal leeg

  De koelkast schoonmaken start met de koelkast leeghalen. Haal alles uit de koelkast en leg het op het aanrecht of op tafel. Niet alleen alles van de planken maar ook uit de vakjes van de deur. Dingen die over de datum zijn gooi je weg, evenals producten die je al in geen tijden meer gebruikt hebt.
  Lege koelkast

 3. Verwijder kruimels en ander vuil

  Als er veel kruimels of andere viezigheid in de bakjes in de deur liggen, kun je deze het beste met de stofzuiger opzuigen voordat je met je sopje aan de gang gaat. Hetzelfde geldt voor de groentela of als er viezigheid op de planken ligt.
  koelkast schoonmaken

 4. Sop de planken en wanden

  Maak een sopje in een emmer van heet water en afwasmiddel, allesreiniger of schoonmaaksoda. Haal een microvezeldoek door het sopje, wring deze uit en neem alles af van boven naar beneden. Als er opgedroogde etensresten op planken ligt, kun je deze extra insprayen met keukenontvetter. Goed nadrogen met een theedoek of droge microvezeldoek.
  Koelkast schoonmaken

 5. Was de koelkastdeur bakjes af

  De bakjes die aan de deur zitten, kun je meestal eraf klikken. Haal de bakjes uit de koelkast en was deze af met warm water en afwasmiddel. Goed afdrogen en terugplaatsen in de koelkast.
  bakjes afwassen

 6. Richt de koelkast in en doe de stekker terug

  Wat nog eetbaar en goed is, leg je terug in de koelkast. Alles dat over de datum is, gooi je weg. Probeer een systeem voor jezelf te bedenken zodat je koelkast geordend is. Bijvoorbeeld sausjes op de ene plank, eten op de volgende en drinken op de onderste plank. Vergeet niet de stekker terug in het stopcontact te doen.
  houdbaarheid checken

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Koelkast schoonmaken tips

De planken en wanden neem je af met een vochtige microvezeldoek en schoonmaakmiddel. Bijvoorbeeld een sopje van water en allesreiniger, azijn of schoonmaaksoda.

De bakjes in de deur haal je van de deur af en was je af in de wasbak met afwasmiddel. Sommigen adviseren de planken ook uit de koelkast te halen om deze af te wassen.

Als je echter glazen planken hebt, zoals ik, kun je ze beter schoonmaken terwijl ze in de koelkast zitten. Je zou ze namelijk uit je handen kunnen laten glijden als je ze afwast, wat de planken zou kunnen beschadigen.

Bakjes koelkastdeur
Deurbakjes verwijderen
koelkast schoonmaken
Koelkastdeur schoonmaken

Stofzuig kruimels en andere losliggende vuiligheid. Zo heb je een minder smerige doek en een minder vervuild sopje tijdens het poetsen.

Je kunt simpelweg de stang van de slang halen en enkel met de kop even voorzichtig in de bakjes, op de bodem en op de planken stofzuigen.

koelkast schoonmaken
Kruimels opzuigen
planken schoonmaken
Koelkast planken afnemen

Hoe vaak moet je de koelkast schoonmaken?

De koelkast schoonmaken kun je het beste ongeveer eens per maand doen als je met meerdere personen in huis woont. Als je alleen woont of slechts met z’n tweeën, kan eens per kwartaal ruim voldoende zijn.

Eens in de zo veel tijd merk je dat er vlekken op de planken zitten en er kruimels en vuil in de lades zit.

Soms heeft er het één en ander gelekt in de koelkast. Kijk simpelweg af en toe kritisch naar je koelkast en als deze er niet meer helemaal fris uitziet, ga je ‘m schoonmaken volgens bovenstaand stappenplan.

Tussentijds kun je snel even een keukenpapiertje over de planken halen als er eten gemorst is of vocht gelekt heeft.

Waarmee kun je de koelkast schoonmaken?

Dettol allesreiniger spray
Dettol allesreiniger spray

Allesreiniger ruikt lekker fris en geeft een streeploos resultaat. De planken zijn vaak van glas, dus streeploos is best fijn. Je kunt een sopje maken met een dopje allesreiniger of allesreiniger spray nemen en een vochtige doek.

schoonmaaksoda
Driehoek schoonmaaksoda

Je kunt soda gebruiken om de koelkast mee schoon te maken. Schoonmaaksoda heeft een sterke reinigende werking. Gebruik ongeveer 2 eetlepels in een sopje met lauw water.

Schoonmaakazijn
Schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn is zeer geschikt om de koelkast mee te reinigen van binnen. Het is een krachtig schoonmaakmiddel dat ontkalkt en ontvet. Maak een sopje met +/- 50 ml schoonmaakazijn en lauw water.

Rubbers koelkast schoonmaken

De rubbers van de koelkast schoonmaken doe je met een doek, warm water en schoonmaakmiddel. Neem een emmer en maak daarin een sopje met warm (niet heet!) water en schoonmaaksoda. Vermijd zure schoonmaakmiddelen, zoals natuurazijn of schoonmaakazijn.

rubbers koelkast schoonmaken
Koelkastrubbers schoonmaken
rubbers koelkast drogen
Rubbers afdrogen

Gebruik ook geen chloor of ontvetter. Al deze middelen kunnen het rubber uitdrogen. In rubber dat uitgedroogd is, kunnen scheurtjes ontstaan, welke ervoor zorgen dat de koelkast koude verliest.

Haal een microvezeldoek door het warme water met geschikt schoonmaakmiddel, wring ‘m uit en wrijf de rubbers schoon. Droog de rubbers na met een droge doek. 

Schimmel in de koelkast schoonmaken

Als je schimmel op de rubbers van je koelkast hebt, kun je deze op dezelfde manier schoonmaken als in de paragraaf hierboven is uitgelegd.

Allicht is het nodig dat je wat harder wrijft met de doek en schoonmaakmiddel, maar verder is het geen lastige klus en heb je niet perse speciale anti-schimmel reinigers nodig.

Trek het liefst wel schoonmaakhandschoenen aan. Schimmels zijn namelijk niet goed voor je gezondheid en kunnen onder je nagels blijven zitten.

Grote klonten schimmel in de rubbers of elders in de koelkast kun je het makkelijkst even opnemen met een hygienisch doekje, bijvoorbeeld van Dettol of Blue Wonder. Dit zijn wegwerpdoekjes met schoonmaakmiddel. Pak de ergste schimmel ermee op en gooi het doekje weg.

Poets vervolgens nogmaals grondig met een schoon wegwerpdoekje of een gewone microvezeldoek met schoonmaakmiddel. Was herbruikbare doeken na gebruik altijd op 60 graden zodat bacteriën dood gaan. 

Wanneer je je koelkast weer gaat inrichten, bekijk je alles goed, gooi je weg wat over datum is en maak je verpakkingen schoon die je terug wilt doen in de koelkast.

Afvoer van de koelkast schoonmaken

afvoer koelkast
Koelkast afvoer schoonmaken

Op de bodem van de koelkast zit een waterafvoer. Vaak wordt zo’n afvoer smerig. Voordat je begint met soppen, kun je hier een klein beetje schoonmaakazijn in gieten.

Als het middel niet wegloopt, is je afvoer verstopt. In dat geval neem je een wattenstaafje en poer je hiermee in het afvoergaatje. Doe vervolgens een lap om je vinger en maak de waterafvoer schoon. Hiervoor kun je ook een hygienisch schoonmaakdoekje gebruiken, welke je daarna makkelijk weg kunt gooien.

koelkast afvoer
Verstopte afvoer
afvoer schoonmaken
Afvoer schoonmaken

Buitenkant van de koelkast schoonmaken

De buitenkant van de koelkast schoonmaken kun je met hetzelfde sopje en dezelfde doek doen als waarmee je de binnenkant hebt schoongemaakt. Maak ook de deurhendel goed schoon.

buitenkant koelkast schoonmaken
Buitenkant koelkast schoonmaken
handvat schoonmaken
Handvaten schoonmaken

Als je een RVS koelkast hebt, maak je dit niet schoon met reguliere schoonmaakmiddelen, maar gebruik je roestvrijstaal reiniger of glasreiniger. Zo krijg je het RVS oppervlak streeploos schoon.

Spuit het middel vanaf ongeveer 20 centimeter op het oppervlak. Breng het middel egaal aan, spuit dus niet te lang op 1 plek maar beweeg langzaam heen en weer zodat het middel op het RVS oppervlak nevelt.

Vervolgens maak je het oppervlak schoon met een microvezeldoek. Zorg dat je geen schuurspons gebruikt, hiermee kun je het RVS krassen. Alle vlekken en viezigheid zullen met gemak weg te krijgen zijn. 

achterkant koelkast schoonmaken
Achterkant koelkast

Als je een losstaande koelkast hebt, zit er een rooster op de achterkant. Het is goed om dit rooster een paar keer per jaar schoon te maken.

Schuif de koelkast voorzichtig naar voren (wanneer de stekker niet in het stopcontact zit). Zuig stof op met de stofzuiger en neem het rooster vervolgens af met een doek.

Zorg dat je niet te veel schoonmaakmiddel gebruikt. Laat het rooster goed drogen voordat je de koelkast weer aanzet.

Tips om je koelkast schoon te houden!

De koelkast schoonmaken is een vervelend klusje, maar er zijn veel tips om de koelkast schoon te houden, waardoor een schoonmaakbeurt minder vaak nodig is.

Tip 1: Dek eten af

volle koelkast
Afgedekt eten

Zet eten afgedekt in de koelkast. Dit betekent dat je restjes die je al hebt klaargemaakt in een bakje of kom doet met een deksel of plastic folie erover. Zo verklein je de kans dat er eten in je koelkast lekt. Leg eten in ieder geval niet los in de koelkast!

Tip 2: Maak verpakkingen schoon voor je ze in de koelkast zet

Het is aan te raden om de schenktuit van drinkpakken, melk en yoghurt schoon te maken voordat je ze terug zet. Met een stuk keukenpapier maak je het even schoon en zo zorg je ervoor dat er geen eten of drinken in de deurbakjes lekt.

Wat ook veel mensen hebben is dat er nog yoghurt aan de bovenkant van het pak zit, dat je vervolgens aan de wand en bakjes van je koelkast smeert. Dit voorkom je als je de schenktuit even afneemt na gebruik.

Tip 3: Bewaar groenten in de groentela

groentenla
Groentenla

Let op hoe je groenten in de koelkast bewaart. Groenten zijn vaak een beetje zanderig. Met name kool en prei kan nog aarde meebrengen uit de supermarkt. Als je groenten op één plek bewaart, wordt niet de hele koelkast zanderig.

groentela afwassen
Groentenla afwassen

Leg groenten dus altijd in de groentela en maak deze elke week schoon door deze af te wassen. Zo zorg je ervoor dat het zand niet verspreid en de koelkast lekker lang schoon blijft.

Tip 4: Alles schoon de koelkast in

Check de onderkant van borden, bakjes en andere dingen voordat je deze in de koelkast zet. Als er viezigheid onder zit, neem je dit eerst af met een vaatdoekje. Zo voorkom je kringen en vetvlekken in je koelkast. 

Koelkast schoonmaken met stoomreiniger

Persoonlijk heb ik dit niet uitgetest, maar in theorie zou het kunnen. Als je een stoomreiniger hebt thuis, kun je de koelkast reinigen met stoom.

Zorg wel alsnog dat je kruimels en losliggend vuil opzuigt met de stofzuiger of even opneemt met een doek. Met de stoomreiniger kun je eenvoudig de koelkast schoonmaken, maar kruimels en vuil zullen niet zo maar verdwijnen.

De rubbers van de koelkast kun je beter niet met de stoomreiniger schoonmaken. Deze zouden kunnen uitdrogen.

Diepvries schoonmaken stappenplan

diepvries

Voor een uitgebreid stappenplan en vele handige tips, ga je naar mijn artikel over de diepvries ontdooien. Hieronder is vast een preview:

 1. Trek de stekker uit het stopcontact
 2. Haal de vriezer leeg en leg ingevroren eten tijdelijk in de koelkast
 3. Laat al het ijs smelten met de deur van de vriezer open
 4. Was de lades af
 5. Als het ijs gesmolten is, droog je de binnenkant van de vriezer
 6. Doe de lades en het eten terug en de stekker weer in het stopcontact

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je de koelkast schoonmaken?

Twee tot drie keer per jaar is doorgaans voldoende. Zorg dat je als je merkt dat je gemorst hebt, dit meteen schoonmaakt met een lapje.

Hoe maak je koelkast rubbers schoon?

Neem een vochtige doek met wat allesreiniger of soda en wrijf hiermee de rubbers schoon. Doe de doek om je vinger zodat je ook de gleufjes kunt reinigen.

Waarmee kun je de koelkast schoonmaken?

Je kunt de koelkast schoonmaken met allesreiniger, soda of schoonmaakazijn. Maak een sopje en gebruik een microvezeldoek om de koelkast schoon te maken. Voor de bakjes gebruik je afwasmiddel om ze af te wassen.

Moet je de stekker uit het stopcontact halen als je de koelkast gaat schoonmaken?

Ja, je kunt beter de koelkast van het stroom halen als je deze gaat reinigen. Op die manier kan eventuele ijsvorming smelten en verspil je geen energie doordat de koelkast staat te loeien terwijl de deur openstaat.

Kunnen onderdelen van de koelkast in de vaatwasser?

De onderdelen kunnen er tegen, maar het is makkelijker om de planken af te nemen en de bakjes van de deur af te wassen. Zo ben je sneller klaar en bespaar je energie! Daarnaast kun je de planken beter in de koelkast laten, zodat je geen risico loopt dat de breken of butsen.

5/5 (5 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
schoonmaakkalender

Lees verder:

ovenruit schoonmaken
Keuken
Zoe

Ovenruit Schoonmaken

Bekijk in dit artikel een eenvoudig stappenplan met foto’s hoe je een ovenruit zo schoon krijgt als op onderstaande foto. Verderop vind je meer handige tips en tricks voor het schoonmaken van je ovendeur!

Lees verder »
Keuken
Zoe

Senseo Ontkalken

Voor een lange levensduur van je Senseo koffiezetapparaat en om altijd koffie met optimale smaak te zetten, ontkalk je je Senseo eens per drie maanden. Lees hieronder het handzame stappenplan en advies over de beste Senseo ontkalker.

Lees verder »
Keuken
Zoe

Dolce Gusto Ontkalken

Hier vind je een handig stappenplan voor het ontkalken van een Dolce Gusto apparaat. Daarnaast heb ik verschillende geschikte en ongeschikte ontkalkers uiteengezet, zodat je zeker weten een effectief én veilig middel neemt voor de klus.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: