Gratis schoonmaak checklist?

Keuken Schoonmaken

Een keuken schoonmaken is geen lastige taak, maar je kunt ‘t wel helemaal verkeerd aanpakken waardoor het toch veel tijd en moeite kost. Wanneer je echter de juiste middelen hebt en de juiste stappen volgt, heb je het zo voor elkaar. Het is belangrijk om je keuken netjes en schoon te houden, omdat het de plek is waar je je eten bereidt.

Wekelijks moet je je keuken schoonmaken. Hierbij gaat het niet om het grondig reinigen van elk kastje of apparaat, maar om het netjes en fris houden van ruimte waar je je eten bereidt. Maak met een sopje het aanrecht, fornuis, de wasbak en wandtegeltjes schoon.

Met dit handige stappenplan is de keuken schoonmaken zo gebeurd. De foto’s helpen je door het proces heen zodat je makkelijk en snel te werk kunt gaan. Lees ook de handige tips verderop in het artikel!

Gratis schoonmaak checklist?

Benodigdheden keuken schoonmaken

 • Stofzuiger (check ook eens de post over mijn ervaring met een draadloze stofzuiger)
 • Afwasmiddel
 • Keukenontvetter in een spray of een emmertje met warm water en een eetlepel schoonmaaksoda
 • Schuurmiddel
 • Afwasborstel (om mee schoon te maken, niet degene waar je je afwas mee doet), schuurspons of wonderspons
 • Microvezel- of vaatdoek
Dettol allesreiniger spray

Dettol allesreiniger spray

Dettol allesreinigerspray is een reinigde en ontvettende spray. Handig voor bijna alle delen van de keuken.

Dettol allesreiniger spray

Werk altijd van de schoonste oppervlakte naar de meest vieze oppervlakte en van boven naar beneden. Vandaar dat ik in onderstaand stappenplan zeg dat je eerst de kastjes moet afnemen, daarna het aanrecht en dan pas het fornuis. Als je in omgekeerde volgorde te werk gaat, is je sopje snel smerig en maak je de schonere delen van je keuken viezer in plaats van schoner.

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Stappenplan keuken schoonmaken in 15 minuten

Benodigde tijd: 15 minuten.

Handzaam stappenplan voor het schoonmaken van de keuken in slechts een kwartiertje tijd. Een grotere keuken kan iets meer tijd in beslag nemen. Als je dit netjes elke week doet, voorkom je hardnekkig vuil en muizen of ander ongedierte.

 1. Ruim de keuken op

  Zorg dat er zo min mogelijk spullen op het aanrecht en fornuis staan. Gooi etensresten weg uit pannen en van borden. Als je een vaatwasser hebt, zet je alle vaat daarin. Pannen en keukenmessen was je af. Als je geen vaatwasser hebt, was je ook de vaat af. Maak de vaat droog en berg het meteen op in de keukenkastjes.
  afwassen

 2. Stofzuig de keuken

  Stofzuig de keuken. Haal de stang van de stofzuiger eraf zodat je met de kop alle kruimels, koffiemaling en andere troepjes op het aanrecht kan opzuigen. Je kunt beter geen natte etensresten opzuigen met de stofzuiger omdat deze dan in de slang kunnen blijven kleven. Niet erg fris. Stofzuig tevens de keukenvloer. 
  Aanrecht stofzuigen

 3. Sop de keukenkastjes

  Doe een eetlepel schoonmaakoda in een emmer of teiltje en vul deze met ongeveer 2 liter warm water. Haal de doek door het sopje, wring ‘m uit en neem de buitenkant van de keukenkastjes af. Vergeet niet de grepen van de kastjes af te nemen.
  Kast handvat desinfecteren

 4. Maak het aanrecht schoon

  Til keukenapparaten even op om daaronder ook schoon te maken. Beter nog is om de apparaten even op de keukentafel te zetten. Zo kan het aanrecht namelijk vlekkeloos opdrogen. Sop het aanrecht. Ik werk zelf graag met keukenontvetter. Keukenontvetter is effectief maar ook vrij agressief, dus je kunt ook alleen in een emmer een sopje maken van warm water en soda, zoals bij de vorige stap omschreven is. Met de natte lap en schoonmaakmiddel sop je het aanrecht.
  keuken

 5. Sop de wandtegels

  Maak de wandtegels schoon. Haal je doek door het sopje en wring ‘m uit of spray wat keukenontvetter direct op de tegels. Neem de tegels af en poets de tegels bij het fornuis en de wasbak extra goed.
  voegen afnemen

 6. Maak het fornuis schoon

  Als je een fornuis hebt met gaspitten, haal je de pannendragers eraf en doe je deze in de vaatwasser. Als je geen vaatwasser hebt, was je ze af met heet water en afwasmiddel. Haal de pitten eraf en leg deze in een sopje met afwasmiddel en warm water. Spray keukenontvetter op het fornuis en sop deze door met de doek net zo lang te wrijven totdat het weer blinkend schoon is. Als je een kookplaat hebt (elektrisch of inductie), spray je daar keukenontvetter op en wrijf je deze schoon met een vochtige doek. Als je je kookplaat streeploos schoon wilt hebben, droog dan na met een stukje keukenpapier.
  gasfornuis schoonmaken

 7. Reinig de keukenwasbak

  Maak de keukenwasbak schoon. Haal het zeefje uit de wasbak en leeg deze in de prullenbak. Doe een beetje schuurmiddel in de wasbak en schrob met de afwasborstel de wasbak en het zeefje schoon. Spoel goed na zodat er geen schoonmaakmiddel in de wasbak achterblijft. Haal nog een keer de doek door het sopje en maak hiermee de kraan schoon. Als je last hebt van kalkaanslag op je keukenkraan, kun je deze insprayen met Antikal en dit 5 minuten in laten werken. Hierna kun je met een doek het kalk er gemakkelijk afvegen. 
  Wasbak schoonmaken met vloeibaar schuurmiddel

 8. Dweil de keukenvloer

  Maak een nieuw sopje van warm water en geschikt schoonmaakmiddel. Voor tegels gebruik je allesreiniger en een beetje bleek, voor PVC kun je het beste een echte PVC reiniger nemen. Dweil de vloer grondig en spoel de dweil regelmatig tussentijds uit.
  PVC vloer schoonmaken

Gratis schoonmaak checklist?

Plakkerig aanrechtblad schoonmaken

Je aanrecht is waarschijnlijk plakkerig door vet of doordat je iets met hoog suikergehalte hebt gemorst, zoals stroop, aanmaaklimonade of honing. Het ideale middel hiervoor is Dettol allesreinigerspray, te bestellen bij Bol via deze link. Spray je aanrechtblad in met Dettol allesreinigerspray en laat dit even inwerken. Vervolgens boen je het aanrechtblad schoon met een schone licht vochtige doek.

Gasfornuis schoonmaken

Heb je last van aangekoekte vet resten om de pitten van het gasfornuis? Maak deze dan schoon met schoonmaaksoda en schoonmaakazijn. Laat de combinatie van de middelen even inwerken en boen daarna met een krasvrije schuurspons.

Let op: gebruik geen schuurspons als je gasfornuis van RVS is, want dit kan krassen geven. Voor RVS kun je Mr Muscle staalfix gebruiken. Zo kun je je RVS veilig schoonmaken.

schoon gasfornuis
Gasfornuis

Dit reinigt en polijst het RVS waardoor het heel mooi schoon wordt. Neem het geheel af met de doek zodat er geen schoonmaakmiddel achterblijft op het fornuis.

Kijk voor een uitgebreid stappenplan hoe je het gasfornuis mooi schoon krijgt naar gasfornuis schoonmaken.

Gaspitten schoonmaken

gaspitten schoonmaken
Gaspitten schoonmaken

De gaspitten kun je schoonmaken door ze even te laten weken in een sopje van heet water en afwasmiddel. Daarna kun je ze poetsen met een spons. Belangrijk: droog ze goed af voordat je ze terugplaatst!

Lees gaspitten schoonmaken voor een handzaam stappenplan en een aantal praktische tips.

Gratis schoonmaak checklist?

Kookplaat schoonmaken

Als je geen gasfornuis hebt maar een kookplaat, bijvoorbeeld inductie, elektrisch of keramisch, kun je deze schoonmaken met een beetje keukenontvetterspray en een vochtige doek. Heb je echter last van kookkringen, van die witte kringen op de warmtebronnen, dan heb je intensievere schoonmaakmiddelen nodig.

Kookkringen kun je heel gemakkelijk weghalen met HG kookplaat intensief reiniger. Check onderstaande button voor prijs en levertijd bij De Online Drogist. Klik door naar kookplaat schoonmaken om precies te zien hoe je het middel makkelijk en effectief inzet.

HG Kookplaatreiniger

HG kookplaat intensief reiniger

HG kookplaat intensief reiniger is effectief in het verwijderen van kookkringen op een kookplaat. Glanzend schoon resultaat.

HG kookplaat intensief reiniger

Keukenwasbak schoonmaken

De keukenwasbak wordt vaak overgeslagen. Het is echter heel belangrijk deze goed schoon te houden. De afvoer kan anders gaan stinken of verstoppen. Belangrijk is om geen etensresten door de afvoer te spoelen. Alles dat niet door het zeefje kan, moet je weggooien in de prullenbak. Keer nooit het zeefje om in de wasbak om de grotere stukken toch weg te spoelen.

Maak de wasbak schoon door een paar druppels schuurmiddel in de wasbak te doen en vervolgens te boenen met een afwasborstel. Ik heb een aparte afwasborstel voor het schoonmaken van de wasbak (dus niet dezelfde gebruiken als waarmee je de vaat schoonmaakt!). Door een afwasborstel te gebruiken, hoef je niet met je handen in het schoonmaakmiddel en je kunt overal makkelijk bij.

Gratis schoonmaak checklist?

Afzuigrooster in de keuken schoonmaken

Afzuigkapfilters schoonmaken

Om de afzuigkap in de keuken schoon te maken, kun je het beste HG afzuigkapfilter ontvetter gebruiken. Het is een geconcentreerd middel dat de filters van je afzuigkap grondig reinigt. Doe 250ml van het middel in een emmer met 5 liter warm water. Je kunt het middel eenvoudig online bestellen. Check deze link van De Online Drogist voor de prijs en levertijd van HG afzuigkapfilter ontvetter.

Haal de filters van de afzuigkap eraf en plaats deze in de emmer. Zorg dat de filters helemaal ondergedompeld zijn. Als je emmer de klein is, kun je ook eerst de ene kant laten weken en daarna de filters omkeren zodat de andere kant kan weken. Weektijd is ongeveer 30 minuten. Spoel de filters goed af en laat ze drogen. Hierna kun je ze terugplaatsen in de afzuigkap.

RVS afzuigkap schoonmaken

Voor de buitenkant van de afzuigkap gebruik je weer een ander middel. De buitenkant is vaak een mat RVS oppervlak. Hiervoor kun je het beste HG roestvrijstaal reiniger gebruiken. Dit is een spray die speciaal gemaakt is voor streeploos schoon RVS. Volg de volgende stappen:

 1. Spuit het middel van ongeveer 20 cm afstand op het RVS oppervlak van de afzuigkap. Breng egaal aan door met een heen en weer beweging te spuiten in plaats van een paar keer recht te spuiten. Het middel moet er als het ware op nevelen. Denk aan hoe je haarlak in je haar spuit, dan heb je de goede techniek te pakken.
 2. Met een microvezeldoek veeg je over het RVS oppervlak zodat het middel zich verspreidt en je het vet en de vingerafdrukken weg kunt vegen.

Het is belangrijk te weten dat dit middel niet in contact mag komen met voedingsmiddelen. Ruim dus alle etensresten op en laat ook geen pannen of borden in de buurt staan als je de spray gaat gebruiken. Je kunt dit middel overigens ook goed gebruiken voor RVS koelkastdeuren.

Hoogglans keuken schoonmaken

In principe volg je hetzelfde stappenplan als hierboven. Het grote verschil is dat je kastdeurtjes en de buitenkant van lades hoogglans zijn en dat geen schoonmaaksoda maar allesreiniger en Glassex gebruikt. Ik had ooit een schoonmaakadres met een zwarte hoogglans keuken. Wat ik ook deed, er bleven lelijke strepen ontstaan op het oppervlak. Maar er is een lichtpuntje aan de horizon: na een aantal dingen geprobeerd te hebben, weet ik wat je moet doen:

 1. Maak een sopje met allesreiniger en warm water.
 2. Haal een microvezeldoek door het sopje en neem de deurtjes en handgrepen af. Al het vuil (etensresten, vingerafdrukken etc.) poets je weg.
 3. Nu het oppervlak schoon is, spray je Glassex op de kastdeurtjes. Neem af met een schone droge microvezeldoek.
Glassex
Glassex

Doe stap 3 als allerlaatste. Dus eerst de hele keuken schoonmaken volgens het 8-stappenplan en de deurtjes soppen met allesreiniger en daarna pas met Glassex te werk gaan.  

Matte keuken en mat zwarte keuken schoonmaken

Volg het eerder genoemde 8-stappenplan maar maak het matte oppervlak niet schoon met schoonmaaksoda maar met groene zeep. Je maakt een sopje met een klein scheutje groene zeep en lauw-warm water. Gebruik niet teveel zeep, want dit kan vlekken geven! Werk niet met een microvezeldoek maar met de zachte kant van een schuurspons, natuurzeem of linnen doek. Zo voorkom je dat er allemaal stofpluisjes in de groefjes van het matte oppervlak gaan zitten.

Doop de doek in het sopje, wring ‘m uit en neem het matte oppervlak af. Vlekken kun je met een beetje extra kracht wegpoetsen. Spoel als je klaar bent met soppen de doek goed uit en neem nog eens het oppervlak af zodat je alle zeepresten verwijderd. Zorg dat je je doek goed uitwringt na het uitspoelen zodat je niet te nat te werk gaat, ook dit kan vlekken geven.

Gratis schoonmaak checklist?

Tips om je keuken schoon te houden

Eigenlijk is de enige echte gouden regel dat je altijd direct nadat je gekookt hebt, je keuken aan kant maakt. Zorg dat je niet je vaat opspaart of muizen de kans geeft de etensresten van je aanrecht te komen eten.

 1. Was vaat direct af. Laat geen vieze pannen op je fornuis of vaat op het aanrecht, maar maak het meteen schoon en ruim het op.
 2. Na het koken, haal je direct een lapje over het aanrecht en het fornuis. Zo krijgt vet en andere viezigheid geen kans om aan te koeken en hardnekkig te worden.
 3. Leeg het zeefje van de wasbak na elke afwasbeurt.
 4. Veeg kruimels meteen op. Ik heb zelf een apart stoffertje om het tosti-apparaat mee schoon te maken, zodat ik nooit kruimels op het aanrecht heb liggen.
 5. Als er iets gelekt heeft in je oven of koelkast, maak dit dan ook meteen schoon. Als je dit meteen doet, kun je vaak uit de voeten met een keukenpapiertje of een vaatdoekje met wat schoonmaakmiddel.
4.1/5 (11 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Lees verder:

Sifon losmaken
Badkamer
Zoe

Afvoer Ontstoppen

Dit handige stappenplan zorgt ervoor dat je de afvoer ontstopt zonder chemische middelen. Lees verder voor meer tips hoe je een verstopping verhelpt en voorkomt!

Lees verder »
frituurpan
Keuken
Zoe

Frituurpan Schoonmaken

Lees hieronder een handzaam stappenplan en kom erachter welke middelen wel en niet werken. Alle tips op een rijtje om makkelijk, snel en goedkoop je frituurpan schoon te maken.

Lees verder »
afzuigkap schoonmaken
Keuken
Zoe

Afzuigkap schoonmaken

Een afzuigkap schoonmaken doe je door de filters te reinigen met HG afzuigkapfilter ontvetter of in de vaatwasser. De binnenkant, het luchtkanaal, maak je schoon met de damp van kokend water en citroensap. Neem vervolgens de binnen- en buitenkant af met een zachte doek.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over:

Vergeet je gratis checklist niet!

Met de Gratis schoonmaak checklist krijg je direct grip op het huishouden. 

Vink taakjes tijdens het schoonmaken af zodat je vlotter door het huishouden gaat en meer eer van je werk ervaart!