poetsprins logo
keuken

Keuken Schoonmaken

Een keuken schoonmaken is geen lastige taak, maar je kunt ‘t wel helemaal verkeerd aanpakken waardoor het toch veel tijd en moeite kost. Wanneer je echter de juiste middelen hebt en de juiste stappen volgt, heb je het zo voor elkaar.

Wekelijks moet je je keuken schoonmaken. Hierbij gaat het niet om het grondig reinigen van elk kastje of apparaat, maar om het netjes en fris houden van ruimte waar je je eten bereidt. Maak met een sopje het aanrecht, fornuis, de wasbak en wandtegeltjes schoon.

Met dit handige stappenplan is de keuken schoonmaken zo gebeurd. De foto’s helpen je door het proces heen zodat je makkelijk en snel te werk kunt gaan. Lees ook de handige tips verderop in het artikel!

Stappenplan keuken schoonmaken in 15 minuten

Werk altijd van het schoonste oppervlak naar het meest vieze oppervlak en van boven naar beneden.

Als je in andersom te werk gaat, is je doek snel smerig en maak je de schonere delen van je keuken viezer in plaats van schoner.

Vandaar dat ik in onderstaand stappenplan zeg dat je eerst de kastjes moet afnemen, daarna het aanrecht en dan pas het fornuis.

Dit heb je nodig:

 • Keukenontvetter in een spray
 • Schuurmiddel
 • Afwasborstel (om mee schoon te maken, niet degene waar je je afwas mee doet) of schuurspons
 • Microvezeldoek

Benodigde tijd: 15 minuten

Handzaam stappenplan voor het schoonmaken van de keuken in slechts een kwartiertje tijd. Als je dit netjes elke week doet, voorkom je hardnekkig vuil en muizen of ander ongedierte.

 1. Ruim de keuken op

  Zorg dat er zo min mogelijk spullen op het aanrecht en fornuis staan. Gooi etensresten weg uit pannen en van borden. Als je een vaatwasser hebt, zet je alle vaat daarin. Pannen en keukenmessen was je af. Als je geen vaatwasser hebt, was je ook de vaat af.
  afwassen

 2. Stofzuig de keuken

  Stofzuig de keuken. Haal de stang van de stofzuiger eraf zodat je met de kop alle kruimels, koffiemaling en andere troepjes op het aanrecht kan opzuigen. Je kunt beter geen natte etensresten opzuigen met de stofzuiger omdat deze dan in de slang kunnen blijven kleven. Niet erg fris. Stofzuig tevens de keukenvloer. 
  Aanrecht stofzuigen

 3. Maak de kastdeurtjes en grepen schoon

  Spray een vochtige microvezeldoek in met keukenontvetterspray en neem de kastdeurtjes af. Poets tevens alle handgrepen, want ook deze neigen viezer te worden dan je misschien verwacht.
  Kast handvat desinfecteren

 4. Maak het aanrecht schoon

  Zelf werk ik graag met keukenontvetterspray. Spray een vochtige doek in en neem het aanrecht af. Til keukenapparaten even op om daaronder ook schoon te maken. Beter nog is om de apparaten even op de keukentafel te zetten. Zo kan het aanrecht namelijk vlekkeloos opdrogen na het schoonmaken.
  keuken

 5. Poets de wandtegels

  Spray een vochtige microvezeldoek in met keukenontvetterspray en neem de wandtegels af. Poets de tegels bij het fornuis en de wasbak extra goed, want daar zijn de tegels vaak het vuilst. Vetspetters kun je eventueel nog extra insprayen.
  voegen afnemen

 6. Maak het fornuis schoon

  Als je een fornuis hebt met gaspitten, haal je de pannendragers eraf en doe je deze in de vaatwasser. Als je geen vaatwasser hebt, was je ze af met heet water en afwasmiddel. Haal de pitten eraf en leg deze in een sopje met afwasmiddel en warm water. Spray vervolgens een vochtige doek in met ontvetterspray en neem het fornuis af. Als je een kookplaat hebt, doe je alleen dat laatste.
  gasfornuis schoonmaken

 7. Reinig de keukenwasbak

  Haal het zeefje uit de wasbak en leeg deze in de prullenbak. Doe een beetje schuurmiddel in de wasbak en schrob met de afwasborstel de wasbak en het zeefje schoon. Spoel goed na zodat er geen schoonmaakmiddel in de wasbak achterblijft. Neem ook de kraan af. Als er kalkaanslag bij de kraan zit, spray je dit in met een ontkalker en laat je dit 5 minuten inwerken. Hierna kun je met een doek het kalk er gemakkelijk afvegen. 
  Wasbak schoonmaken met vloeibaar schuurmiddel

 8. Dweil de keukenvloer

  Maak een nieuw sopje van warm water en geschikt schoonmaakmiddel. Voor tegels gebruik je allesreiniger, voor PVC kun je het beste een echte PVC reiniger nemen en voor laminaat een laminaatreiniger. Dweil de vloer grondig en spoel de dweil regelmatig tussentijds uit.
  PVC vloer schoonmaken

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Plakkerig aanrechtblad schoonmaken

Je aanrecht is waarschijnlijk plakkerig door vet of doordat je iets met hoog suikergehalte hebt gemorst, zoals stroop, aanmaaklimonade of honing.

Spray je aanrechtblad in met ontvetterspray en laat dit even inwerken. Vervolgens boen je het aanrechtblad schoon met een schone licht vochtige doek.

Gasfornuis of kookplaat schoonmaken

Heb je last van aangekoekte vet resten om de pitten van het gasfornuis? Maak deze dan schoon met schoonmaaksoda en schoonmaakazijn. Laat de combinatie van de middelen even inwerken en boen daarna met een krasvrije schuurspons.

Kijk voor een uitgebreid stappenplan hoe je het gasfornuis mooi schoon krijgt naar gasfornuis schoonmaken.

Als je geen gasfornuis hebt maar een kookplaat, bijvoorbeeld inductie, elektrisch of keramisch, kun je deze schoonmaken met een beetje keukenontvetterspray en een vochtige doek.

Heb je echter last van kookkringen, van die witte kringen op de warmtebronnen, dan heb je speciaal schoonmaakmiddel nodig: kookplaat intensief reiniger.

Keukenwasbak schoonmaken

De keukenwasbak wordt vaak overgeslagen. Het is echter heel belangrijk deze goed schoon te houden. De afvoer kan anders gaan stinken of verstoppen.

Belangrijk is om geen etensresten door de afvoer te spoelen. Alles dat niet door het zeefje kan, moet je weggooien in de prullenbak. Keer nooit het zeefje om in de wasbak om de grotere stukken toch weg te spoelen.

Maak de wasbak schoon door een paar druppels schuurmiddel in de wasbak te doen en vervolgens te boenen met een afwasborstel.

Ik heb een aparte afwasborstel voor het schoonmaken van de wasbak (dus niet dezelfde gebruiken als waarmee je de vaat schoonmaakt!). Door een afwasborstel te gebruiken, hoef je niet met je handen in het schoonmaakmiddel en je kunt overal makkelijk bij.

Afzuigrooster schoonmaken

RVS afzuigkap schoonmaken

Voor de buitenkant van de afzuigkap kun je mijn ecologische ontvetter gebruiken. Deze is ook geschikt voor het streeploos schoonmaken van RVS. Spray een microvezeldoek in met de ontvetterspray en neem het oppervlak af.

Afzuigkapfilters schoonmaken

Om de afzuigkap in de keuken schoon te maken, kun je HG afzuigkapfilter ontvetter gebruiken. Het is een geconcentreerd middel dat de filters van je afzuigkap grondig reinigt. Doe 250ml van het middel in een emmer met 5 liter warm water. Je kunt het middel eenvoudig online bestellen.

Haal de filters van de afzuigkap eraf en plaats deze in de emmer. Zorg dat de filters helemaal ondergedompeld zijn. Als je emmer de klein is, kun je ook eerst de ene kant laten weken en daarna de filters omkeren zodat de andere kant kan weken.

Weektijd is ongeveer 30 minuten. Spoel de filters goed af en laat ze drogen. Hierna kun je ze terugplaatsen in de afzuigkap.

Hoogglans keuken schoonmaken

Ik had ooit een schoonmaakadres met een zwarte hoogglans keuken. Wat ik ook deed, er bleven lelijke strepen ontstaan op het oppervlak. Maar er is een lichtpuntje aan de horizon: na een aantal dingen geprobeerd te hebben, weet ik wat je moet doen.

In principe volg je hetzelfde stappenplan als bovenaan de pagina. Het enige verschil is dat je kastdeurtjes en de buitenkant van lades hoogglans zijn en je daarvoor beter glasreiniger kunt gebruiken in plaats van ontvetterspray.

In de webshop vind je ecologische allesreiniger en glasreiniger in één. Het is een licht ontvettend middel dat streeploos opdroogt. Uiterst geschikt voor hoogglans keukendeurtjes.

De set bevat een herbruikbare sprayflacon en 3 capsules geconcentreerde allesreiniger. Doe een capsule in de fles en vul aan met 500 ml water. Even schudden en de spray is klaar voor gebruik.

Matte keuken en mat zwarte keuken schoonmaken

Volg het eerder genoemde 8-stappenplan maar maak het matte oppervlak schoon met groene zeep. Je maakt een sopje met een klein scheutje groene zeep en lauw-warm water.

Gebruik niet teveel zeep, want dit kan vlekken geven! Werk niet met een microvezeldoek maar met de zachte kant van een schuurspons, natuurzeem of linnen doek. Zo voorkom je dat er allemaal stofpluisjes in de groefjes van het matte oppervlak gaan zitten.

Doop de doek in het sopje, wring ‘m uit en neem het matte oppervlak af. Vlekken kun je met een beetje extra kracht wegpoetsen.

Spoel als je klaar bent met soppen de doek goed uit en neem nog eens het oppervlak af zodat je alle zeepresten verwijderd. Zorg dat je je doek goed uitwringt na het uitspoelen zodat je niet te nat te werk gaat, ook dit kan vlekken geven.

Tips om je keuken schoon te houden

Eigenlijk is de enige echte gouden regel dat je altijd direct nadat je gekookt hebt, je keuken aan kant maakt. Zorg dat je niet je vaat opspaart of muizen de kans geeft de etensresten van je aanrecht te komen eten.

 1. Was vaat direct af. Laat geen vieze pannen op je fornuis of vaat op het aanrecht, maar maak het meteen schoon en ruim het op.
 2. Na het koken, haal je direct een lapje over het aanrecht en het fornuis. Zo krijgt vet en andere viezigheid geen kans om aan te koeken en hardnekkig te worden.
 3. Leeg het zeefje van de wasbak na elke afwasbeurt.
 4. Veeg kruimels meteen op. Ik heb zelf een apart stoffertje om het tosti-apparaat mee schoon te maken, zodat ik nooit kruimels op het aanrecht heb liggen.
 5. Als er iets gelekt heeft in je oven of koelkast, maak dit dan ook meteen schoon. Als je dit meteen doet, kun je vaak uit de voeten met een keukenpapiertje of een vaatdoekje met wat schoonmaakmiddel.
4.1/5 (11 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Keukenontvetter set

Lees verder:

ovenruit schoonmaken
Keuken
Zoe

Ovenruit Schoonmaken

Bekijk in dit artikel een eenvoudig stappenplan met foto’s hoe je een ovenruit zo schoon krijgt als op onderstaande foto. Verderop vind je meer handige tips en tricks voor het schoonmaken van je ovendeur!

Lees verder »
Keuken
Zoe

Senseo Ontkalken

Voor een lange levensduur van je Senseo koffiezetapparaat en om altijd koffie met optimale smaak te zetten, ontkalk je je Senseo eens per drie maanden. Lees hieronder het handzame stappenplan en advies over de beste Senseo ontkalker.

Lees verder »
Keuken
Zoe

Dolce Gusto Ontkalken

Hier vind je een handig stappenplan voor het ontkalken van een Dolce Gusto apparaat. Daarnaast heb ik verschillende geschikte en ongeschikte ontkalkers uiteengezet, zodat je zeker weten een effectief én veilig middel neemt voor de klus.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: