poetsprins logo
gaspitten van gasfornuis halen

Gaspitten schoonmaken

De gaspitten van een gasfornuis bestaan uit branderkelken en branderdeksels. De branderkelken zijn de aluminium ringen en de branderdeksels zijn die zwarte schijven die er bovenop liggen, meestal gemaakt van gietijzer.

Gaspitten kunnen erg vies worden van het koken. Vaak zie je vlekken op de branderdeksels en zijn de branderkelken niet meer zo mooi glanzend. Gaspitten schoonmaken, hoe doe je dat?

Gaspitten schoonmaken doe je door ze van het gasfornuis te halen en te laten weken in teiltje met heet water en afwasmiddel. Vervolgens kun je zowel de branderkelken als de deksels poetsen met een spons. Stop de gaspitten nooit in de vaatwasser!

Maak gaspitten regelmatig schoon en voorkom hardnekkig vuil dat moeilijk te verwijderen is. Daarnaast zorgen schone gaspitten voor een gasfornuis dat meer uitnodigt een lekkere maaltijd te gaan koken.

Lees hier onder een handzaam stappenplan hoe je gaspitten kunt schoonmaken. Sterk vervuilde gaspitten? Lees verderop hoe je het schoonmaken hiervan aanpakt!

vies gasfornuis
Gasfornuis

Stappenplan gaspitten schoonmaken

Benodigde tijd: 10 minuten

Algemeen stappenplan voor het schoonmaken van gaspitten van een gasfornuis. De aangegeven tijd is exclusief het half uurtje dat je de gaspitten in het sopje laat weken. Wanneer jouw gaspitten erg vies zijn, kan het meer tijd kosten ze schoon te krijgen.

 1. Haal de gaspitten van het gasfornuis

  De gaspitten liggen los op het gasfornuis. Er is geen kliksysteem of schroefdraad, je kunt de gaspitten gewoon optillen. Leg eerst de pandragers aan de kant en check of je alle pitten uitgezet hebt. Zorg tevens dat de gaspitten afgekoeld zijn voordat je ze optilt. Anders kun je je vingers lelijk branden.
  gaspitten van gasfornuis halen

 2. Maak een sopje

  Neem een emmer of teiltje en doe daar een paar druppels afwasmiddel in. Vervolgens giet je er heet water bij en leg je de gaspitten er in. Zowel de aluminium branderkelken als de branderdeksels kun je in dit sopje doen.
  gaspitten schoonmaken

 3. Laat de pitten weken in het sop

  De gaspitten laat je ongeveer een half uur in het sopje weken. Het afwasmiddel en het hete water werken ontvettend en zorgen er dus voor dat de vetresten kunnen losweken van de gaspitten.
  gaspitten schoonmaken

 4. Poets de gaspitten

  Neem een krasvrije schuurspons of stukje staalwol en boen de gaspitten daarmee. Staalwol heeft een polijstende werking op aluminium waardoor je ze met slechts een klein beetje inspanning weer glanzend kunt krijgen. Als er roest op de branderdeksels zit, werkt een pannenspons of staalwol het beste. Je kunt daarmee ook roest wegpoetsen namelijk.
  gaspitten schoonmaken

 5. Spoel de gaspitten af

  Na het poetsen van de branderkelken en branderdeksels, spoel je alle onderdelen goed af onder de lauwe kraan. Het vuil dat je hebt los gepoetst kan je zo wegspoelen en ook het sop spoel je eraf.
  gaspit afspoelen

 6. Droog de gaspitten af

  Gebruik voor de zekerheid een oude theedoek of schoonmaakdoekje om de gaspitten mee af te drogen, zodat je geen risico loopt je beste doeken te verpesten. Er kan namelijk na het poetsen nog wat roest of vuil op de gaspitten zitten. Droog de gaspitten goed af voordat je ze terugplaatst om roest te voorkomen.
  gaspit afdrogen

 7. Plaats de gaspitten terug op het fornuis

  Zet de gaspitten terug op het gasfornuis. Vaak heb je vier maten gaspitten op je fornuis, dus zorg dat je de gaspitten op de goede plek teruglegt. Zorg er tevens voor dat ze recht liggen en test even of je een mooie vlam krijgt als je de pit aanzet. Als ze scheef liggen, krijg je de pit niet aan of heb je last van een oneven verdeelde vlam.
  schoon gasfornuis

Wil je verder lezen hoe je het gasfornuis schoonmaakt? Kijk dan naar gasfornuis schoonmaken. Daar lees je hoe je, naast de gaspitten, ook de rest van het gasfornuis weer spic en span krijgt!

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Schoonmaakmiddelen voor gaspitten schoonmaken

Welke schoonmaakmiddelen kun je wel en niet gebruiken? Niet alle schoonmaakmiddelen zijn even geschikt. Als je verkeerde middelen gebruikt, kunnen je gaspitten dof en lelijk worden of gaan roesten. Gebruik dus alleen geschikte middelen!

Gaspitten schoonmaken met afwasmiddel

afwasmiddel
Afwasmiddel

Als de gaspitten niet heel erg vies zijn, kun je ze schoonmaken met afwasmiddel. Volg het stappenplan bovenaan om de gaspitten schoon te maken met afwasmiddel.

Gaspitten schoonmaken met azijn

Schoonmaakazijn
Schoonmaakazijn

Je kunt gaspitten schoonmaken met schoonmaakazijn. Azijn werkt ontvettend, zeker in combinatie met heet water. Maak een sopje en laat de gaspitten er in weken. Volg verder het stappenplan.

Gaspitten polijsten met staalwol

Staalwol

Aluminium kan vlekkerig en dof worden. Dit kan je mooi oppoetsen met staalwol. Trek handschoenen aan, anders zou je splinters kunnen krijgen. Knip een stuk staalwol af met een schaar die bot mag worden en polijst hier de gaspitten mee.

Gaspitten schoonmaken HG

Gaspitten schoonmaken met HG zou ook kunnen. Het merk heeft tot nu toe niet een middeltje ontwikkeld speciaal voor gaspitten. Er is wel HG ontvetter voor de keuken dat goed te gebruiken is voor het schoonmaken van gaspitten.

Gaspitten schoonmaken met cola

Als ik heel eerlijk ben, heb ik nooit getest of gaspitten schoonmaken met cola een goed idee is. Theoretisch gezien zou het moeten werken, omdat cola zuur is en koolzuur bevat. Daardoor heeft het een reinigende werking. Het stappenplan zou zijn de gaspitten een tijdje in cola te laten weken. Daarna poetsen en klaar!

Het geniet niet mijn voorkeur omdat er ook veel suiker in cola zit. Daardoor wordt het een plakkerige bende. Ik adviseer één van de twee eerstgenoemde middelen te gebruiken: afwasmiddel of schoonmaakazijn.

Waarmee kun je NIET de gaspitten schoonmaken?

Maak gaspitten niet schoon met soda. Dat betekent dat je geen baking soda, schoonmaaksoda of keukenzout gebruikt. Baking soda heet ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat.

Schoonmaaksoda wordt ook wel kristal soda of natriumcarbonaat genoemd. Onder welke naam je de middelen ook kent, het is niet geschikt om gaspitten mee schoon te maken.

Aluminium kan reageren met soda en dof worden. De zwarte branderdeksels mogen wel met soda schoongemaakt worden.

Gaspitten kunnen tevens niet gereinigd worden in de vaatwasser. Door de agressieve componenten van vaatwastabletten, kunnen de gaspitten dof worden en gaan roesten.

Aluminium roest niet maar kan dof worden in de afwasmachine. De branderdeksels kunnen erg gaan roesten in de vaatwasser.

Sterk vervuilde gaspitten schoonmaken

Als je de gaspitten heel lang niet hebt schoongemaakt maar wel frequent een lekker maaltje hebt bereid, kan er veel hardnekkig vet op de gaspitten zitten.

Vaak zie je dat de branderkelken bruine vlekken hebben, wat vet is dat één lijkt te zijn geworden met de gaspit.

Stop de gaspitten nooit in de vaatwasser. Hier kunnen ze lelijk en roestig van worden.

Vieze gaspitten schoonmaken met ammoniak

Ammonia
Ammonia

Gaspitten schoonmaken met ammoniak is een idee als de gaspitten erg vet zijn. Als je gaat schoonmaken met ammonia, doe je dat het liefst buiten en met handschoenen aan. Het middel stinkt en is slecht voor het milieu. Niet de beste optie dus.

Neem een bakje dat een deksel heeft of gebruik een plastic zak die je kunt dichtknopen. Op deze manier kan de ammonia beter z’n werk doen en voorkom je dat de dampen van het schoonmaakmiddel zich verspreiden.

Stop de gaspitten in het bakje of de zak en giet daar ammonia bij. Leg het geheel buiten neer en laat de gaspitten een nachtje weken in de ammonia. De volgende dag kun je de gaspitten poetsen met een spons of staalwol.

Vette gaspitten schoonmaken met Dasty

Als het slecht weer is en je dus helemaal geen zin hebt om je gaspitten buiten schoon te maken, kun je Dasty gebruiken. Dit ruikt iets vriendelijker maar is nog steeds erg intens. Een raampje open zetten kan dus zeker geen kwaad.

Dasty
Dasty

Spray de gaspitten in met Dasty en laat het middel 5-10 minuten inwerken. Vervolgens leg je de gaspitten in heet water en spray je er nog wat extra Dasty bij. Laat dit een half uur staan. Daarna stevig poetsen met staalwol of spons.

Koperen of messing gaspitten schoonmaken

Gaspitten van koper of messing kun je poetsen met Brasso. Brasso is een ouderwets poetsmiddel dat je bij veel winkels kunt kopen. Breng wat Brasso poetsmiddel aan op een doek en poets hiermee de messing of koperen onderdelen. Bruine vlekken kun je zo weg polijsten en de glans herstellen. Na het poetsen spoel je de gaspitten goed af onder de lauwe kraan. Droog ze na met een droge doek voordat je ze terugplaatst op het gasfornuis.

Emaille Smeg gaspitten schoonmaken

De emaille gaspitten van een Smeg fornuis maak je schoon met lauw water een een neutraal schoonmaakmiddel. Het schoonmaakmiddel mag niet te agressief of schurend zijn.

Maak een sopje van lauwwarm water en een beetje afwasmiddel. Leg de Smeg gaspitten erin en laat ze een half uur weken. Daarna kun je ze poetsen met een spons of doek. Gebruik geen schuurspons, pannenspons of staalwol. Hiermee zou je emaille kunnen krassen en dof maken.

Verstopte gaspitten schoonmaken

Hoe het kan, ik weet het niet… maar soms zitten er vet en etensresten in de inkepingen van de aluminium branderkelken. Dan heb je verstopte gaspitten en kun je de gaspitten doorprikken.

Als dit het geval is, kan het gas er niet doorheen en heb je een incomplete of überhaupt niet werkende vlam. Je kunt dit verhelpen door met een satéprikker het vuil weg te pulken. Vervolgens voer je het stappenplan uit bovenaan deze pagina.

Gaspitten schoonmaken tips

Tip 1: Maak de gaspitten regelmatig schoon

Door elke week de gaspitten schoon te maken, voorkom je hardnekkig aangekoekt vet en vuil. Voer het stappenplan bovenaan dit artikel wekelijks uit. Het lijkt misschien alsof het veel tijd en moeite kost, maar je kunt werkelijk waar in 10 minuutjes klaar zijn met de gaspitten schoonmaken als je het elke week doet.

Tip 2: Krab aangekoekte etensresten eerst weg

Wanneer je eten gemorst hebt op de gaspitten, kan dit aankoeken. Als dit gebeurd is, krab de etensresten dan weg met de achterkant van een afwasborstel.

Bijna alle afwasborstels hebben een soort schrapertje aan de bovenkant van de borstel, waarmee je aangekoekte etensresten eenvoudig kunt verwijderen. Wacht hier niet te lang mee, maar maak gemorst eten meteen na het koken schoon! Zo voorkom je dat het inbrandt.

Tip 3: Gebruik geen soda op aluminium

Soda reageert met aluminium, het materiaal waar de branderkelken van gemaakt zijn. Zorg dus dat je een schoonmaakmiddel uit de lijst eerder in deze blogpost kiest, zodat je gaspitten lang mooi en shiny blijven. De zwarte branderdeksels zou je eventueel wel met soda kunnen schoonmaken.

Tip 4: Wonderspons voor nare vlekken

Als er vervelende vlekken op de gaspitten zitten die je lastig wegkrijgt, kun je ze na het uitvoeren van het stappenplan nog eens extra poetsen met de wonderspons. Hierbij gebruik je geen schoonmaakmiddel maar slechts een klein beetje water. Vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Tip 5: Gaspitten afdrogen voordat je ze teruglegt

gaspit afdrogen
Gaspitten afdrogen

Droog de gaspitten altijd goed af na het schoonmaken. Hiermee voorkom je dat er vocht in de ontsteking terecht komt en verklein je de kans op roest. Neem een oude doek of doek die vies en vlekkerig mag worden.

Nieuwe gaspitten kopen

Soms kom je erachter dat de gaspitten onherstelbaar smerig zijn geworden. Als je het stappenplan bovenaan het artikel hebt uitgevoerd en je hebt het ook met ammonia geprobeerd, dan kun je nog twee dingen doen. Het eerste is accepteren dat de gaspitten vies zijn. Het tweede is nieuwe gaspitten kopen. Er zijn verschillende websites waar je nieuwe branderkelken en deksels kunt aanschaffen. Zoek het typenummer van jouw gasfornuis op en zorg dat je de juiste bestelt!

Veelgestelde vragen

Hoe kun je gaspitten schoonmaken?

Gaspitten schoonmaken doe je door ze van het gasfornuis te halen en te laten weken in teiltje met kokend water en afwasmiddel. Vervolgens kun je zowel de branderkelken als de deksels poetsen met een pannenspons. Stop de gaspitten nooit in de vaatwasser!

Waarmee kun je gaspitten schoonmaken?

Je kunt gaspitten schoonmaken met afwasmiddel, schoonmaakazijn, ammonia of Dasty. In plaats van Dasty, werkt mr Muscle keukenreiniger ook best goed.

Kun je gaspitten schoonmaken met azijn?

Je kunt gaspitten schoonmaken met azijn. Gebruik schoonmaakazijn en geen natuurazijn. Niet dat natuurazijn schadelijk is of iets dergelijks, maar het is minder zuur en daardoor minder krachtig. Schoonmaakazijn is een effectief reinigingsmiddel.

Hoe maak je gaspitten schoon met ammoniak?

Stop de gaspitten in een bakje of zak die je goed kunt afsluiten. Giet er wat ammoniak bij en laat de gaspitten een nacht in het middel weken. Vervolgens poetsen met een stuk staalwol of spons.

Hoe vaak moet je gaspitten schoonmaken?

Maak gaspitten wekelijks grondig schoon. Zo voorkom je dat vet en vuil onwijs aankoekt en lastig te reinigen is. Daarnaast neem je de gaspitten af met een vochtige doek en wat keukenontvetter na elke keer dat je gekookt hebt. Zo zal de wekelijkse schoonmaakbeurt heel gemakkelijk gaan.

5/5 (7 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Keukenontvetter set

Lees verder:

ovenruit schoonmaken
Keuken
Zoe

Ovenruit Schoonmaken

Bekijk in dit artikel een eenvoudig stappenplan met foto’s hoe je een ovenruit zo schoon krijgt als op onderstaande foto. Verderop vind je meer handige tips en tricks voor het schoonmaken van je ovendeur!

Lees verder »
Keuken
Zoe

Senseo Ontkalken

Voor een lange levensduur van je Senseo koffiezetapparaat en om altijd koffie met optimale smaak te zetten, ontkalk je je Senseo eens per drie maanden. Lees hieronder het handzame stappenplan en advies over de beste Senseo ontkalker.

Lees verder »
Keuken
Zoe

Dolce Gusto Ontkalken

Hier vind je een handig stappenplan voor het ontkalken van een Dolce Gusto apparaat. Daarnaast heb ik verschillende geschikte en ongeschikte ontkalkers uiteengezet, zodat je zeker weten een effectief én veilig middel neemt voor de klus.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: