poetsprins logo
gasfornuis schoonmaken

Gasfornuis schoonmaken

Op den duur voelen alle delen van een gasfornuis vet en ranzig aan. Soms krijg je de vet- of etensresten er ook niet gemakkelijk af, waardoor het lijkt alsof het fornuis in een permanente staat van ellende is. Met de juiste middelen en de juiste methode, kun je met gemak het gasfornuis schoonmaken.

Een gasfornuis schoonmaken doe je met soda en azijn. Doe eerst de pannendragers in de vaatwasser. Maak daarna een sopje van afwasmiddel en heet water en leg daar de gaspitten in. Breng soda en azijn aan op de bruine vlekken rondom de pitten. Daarna goed poetsen.

Op een gasfornuis bereid je je eten en daarom is het belangrijk dat het hygiënisch schoon is. Hoe langer vet en etensresten op het gasfornuis achterblijven, hoe lastiger schoon te maken. Maak je gasfornuis dus regelmatig schoon volgens onderstaand stappenplan!

vies gasfornuis
Voor
schoon gasfornuis
Na

Stappenplan gasfornuis schoonmaken

Dit heb je nodig:

Benodigde tijd: 45 minuten

Algemeen stappenplan voor het gasfornuis schoonmaken. Maak je gasfornuis regelmatig schoon zodat vet en etensresten niet hardnekkig worden.

 1. Zet de pandragers in de vaatwasmachine

  De pandragers, de rekken waar je je pannen opzet als je gaat koken, kunnen in de vaatwasser. Als je een vaatwasser hebt, zet je de pandragers erin en laat je ‘m draaien op normaal programma met een vaatwasblokje. Geen vaatwasser? Was ze af met heet water en afwasmiddel.
  pannendragers schoonmaken

 2. Reinig de gaspitten

  Maak een sopje van heet water en afwasmiddel. Laat daar de gaspitten een half uur in weken. Je kunt ook soda gebruiken, maar alleen voor de branderdeksels (die zwarte schijven), niet voor de aluminium branderkelken. Aluminium kan namelijk met soda reageren en dof uitslaan.
  gaspitten schoonmaken

 3. Boen rondom de gaspitten

  Spray een schuurspons, het liefst een krasvrije schuurspons, in met keukenontvetter en poets de bruine aanslag rondom de gaspitten schoon. Poets net zo lang totdat al het vet en vuil weg is.
  gasfornuis schoonmaken

 4. Neem het gasfornuis af

  Met een vochtige doek zonder schoonmaakmiddel neem je het gasfornuis af. Zorg dat er geen schoonmaakmiddel achterblijft.
  gasfornuis schoonmaken

 5. Poets het fornuis met keukenontvetter

  Nu je de bruine aanslag rondom de gaspitten schoongemaakt hebt, maak je de rest van de plaat schoon. Spray keukenontvetter op het fornuis, laat even inwerken en neem af met een vochtige doek.
  gasfornuis schoonmaken

 6. Maak de knoppen schoon

  Spray wat keukenontvetter op de knoppen en maak deze vervolgens schoon met een vochtige doek. Als je de knoppen van het gasfornuis kunt klikken, kun je de knoppen ook reinigen in hetzelfde sopje als de gaspitten.
  knoppen gasfornuis schoonmaken

 7. Leg de onderdelen van het gasfornuis terug

  Nu alle onderdelen lekker schoon zijn, zet je de gaspitten terug op het gasfornuis en de pandragers erbovenop. Nu is je gasfornuis weer helemaal schoon en klaar voor gebruik.
  schoon gasfornuis

Als je geen bruine aanslag van aangekoekt vet rondom de gaspitten hebt, kun je stap 3, 4 en 5 van het stappenplan overslaan en het fornuis gewoon met wat keukenontvetter insprayen en poetsen. In dat geval ben je heel snel klaar.

Wil je dit standaard? Maak dan één keer het gasfornuis goed schoon volgens bovenstaand stappenplan en zorg vervolgens dat je elke week het gasfornuis schoonmaakt.

Hoe regelmatiger je vet en etensresten reinigt, hoe minder erg het aankoekt en hoe sneller je klaar bent met schoonmaken.

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Branders van het gasfornuis schoonmaken

Kijk voor een uitgebreid stappenplan en vele tips naar gaspitten schoonmaken.

De gaspitten van een gasfornuis bestaan meestal uit één of twee delen die los op de onderplaat staan. Deze delen kunnen beslist niet in de vaatwasser want dan kan er aanslag op ontstaan of kunnen ze gaan roesten.

gaspitten van gasfornuis halen
Gaspitten schoonmaken

Maak een sopje van heet water en afwasmiddel. Je kunt dit makkelijk in de keukenwasbak of in een emmer/teiltje doen. Neem ongeveer anderhalve liter heet water en een paar druppels afwasmiddel. 

Leg de pitten in het sopje en laat ze een half uur weken. Vervolgens poets je de gaspitten met een spons. Na het poetsen spoel je de gaspitten af.

Het is essentieel om de gaspitten goed af te drogen na het schoonmaken. Voordat je de pitten terug plaatst is het aan te raden ze nog even te laten nadrogen door ze los op tafel of op het aanrecht te leggen. 

Als ze helemaal droog zijn, plaats je ze terug op het gasfornuis, anders kunnen ze gaan roesten. Ze passen als het goed is maar op één manier op het gasfornuis, dus kijk en voel dat ze echt recht zitten. 

Sterk vervuilde pannendragers schoonmaken

Wanneer je gasfornuis rekken hebt die extreem vet aanvoelen en bedekt zijn met aangekoekte of zelf hevig verbrande etensresten, kun je dit het makkelijkst schoonmaken met HG oven, grill en barbecue reiniger. Dit is een heel krachtig middel dat je in een spray koopt. Volg de volgende stappen:

 1. Spoel de rekken af met warm water zodat deze lauwwarm aanvoelen.
 2. Schraap aangekoekt vet weg met de achterkant van een afwasborstel.
 3. Spray alle kanten royaal in met de HG oven, grill en barbecue reiniger spray. Draag bij voorkeur schoonmaakhandschoenen, want het middel is agressief en dus niet heel goed voor huid en nagels. Zorg ook dat de ondergrond geschikt is om dit middel op te gebruiken. Weet je niet zeker waar je aanrecht of keukenvloer van gemaakt is en wil je geen risico’s lopen? Knip dan een vuilniszak open, leg de rekken daarop en spray ze dan in. Zo weet je zeker dat er geen schoonmaakmiddel ergens op lekt waar het niet moet lekken. 
 4. Laat het middel minimaal 5 minuten intrekken. HG adviseert zelf 3-5 minuten, maar ik heb ervaren dat iets langer inwerken een beter resultaat geeft. Geef het dus minimaal 10 minuten de tijd.
 5. Ga nu met een sponsje alle vlakken van de rekken poetsen. Je kunt gerust een pannenspons of de schuurkant van een schuurspons gebruiken op de echt hardnekkige aangekoekte zooi. Voor de rest volstaat de zachte kant van de schuurspons.
 6. Spoel royaal af met lauwwarm water. Zorg dat echt al het schoonmaakmiddel afgespoeld is, want het is absoluut niet de bedoeling dit in contact met voedingsmiddelen te laten komen. 

Pannendragers schoonmaken met soda

Mocht je denken ‘ik wil helemaal niet zo’n agressief schoonmaakmiddel gebruiken’, dan heb ik goed nieuws voor je, want er zijn ook milieuvriendelijkere oplossingen. Deze kosten wel meer tijd en moeite, dus zet je schrap. Volg de volgende stappen:

 1. Neem een grote emmer of teil, doe daar ongeveer 5 eetlepels schoonmaaksoda in en overgiet met kokend water. 
 2. Leg de rekken in dit sopje en laat dit een paar uur weken. Waarschijnlijk passen de rekken niet in hun geheel in de emmer. Na een aantal uur haal je de rekken eruit, maak je op dezelfde manier een nieuw sopje en zet je de rekken er andersom in zodat uiteindelijk toch het gehele rek een uur in het badje gelegen heeft. 
 3. Neem een schuurspons of pannnenspons en boen de rekken. Zorg dat je alle kanten en hoeken goed aanpakt. 
 4. Goed afspoelen en afdrogen als je klaar bent. 

Gietijzeren pannendragers van een gasfornuis schoonmaken

Gietijzer is zwart mat ijzer dat je niet zomaar met alle middelen kan schoonmaken. Ook kunnen gietijzeren rekken beter niet in de vaatwasser. Hierdoor kunnen ze namelijk gaan roesten of verkleuren. Volg de volgende stappen als je rekken van gietijzer zijn:

 1. Haal de rekken van het fornuis en zet ze één voor één in de wasbak of in een teiltje. 
 2. Breng afwasmiddel of groene zeep aan op het rek. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, citroen of middelen met chloor of bleek. 
 3. Poets de rekken met een spons. Wanneer je aangekoekte etensresten hebt of korsten van vet en andere viezigheid, kun je dit het beste schoonmaken met een barbecueborstel met messing haren.
  Dit is niet hetzelfde als een staalborstel! Messing is veel zachter en daardoor beschadig je het gietijzer niet.
  Gebruik je echter een staalborstel, dan heb je wel kans op beschadigingen. Je kunt messing herkennen aan de goudachtige kleur. 
 4. Spoel de rekken goed af en maak ze goed droog, alvorens ze terug op het gasfornuis te plaatsen. 

Om gietijzeren fornuis rekken lang in originele staat te houden, kun je ze het beste zeer frequent reinigen. Bijvoorbeeld elke week. Zorg ook dat als je gemorst hebt tijdens het koken, je de etensresten meteen opruimt zodat deze niet verbranden tot dikke korsten. 

Pannendragers reinigen in de vaatwasser

pannendragers schoonmaken
Pannendragers schoonmaken

Als je denkt ‘grote stappen snel thuis’ ik stop ze lekker in de vaatwasser, dan is dat goed bedacht maar moet je wel met de volgende dingen rekening houden.

Als de rekken sterk vervuild zijn, dat wil zeggen, aangekoekte of hevig verbrande vet- en etensresten, dan worden ze niet schoon in de vaatwasser maar droogt het alleen maar verder in.

Dus als je hier last van hebt, volg dan bovenstaande stappen om je rekken schoon te krijgen. Zijn ze slechts wat vettig, dan is de vaatwasser een effectieve oplossing. 

Wees voorzichtig met de rekken in de vaatwasser zetten. Ze zijn erg zwaar en kunnen delen van de vaatwasser beschadigen als je ze niet met beleid erin zet. 

Ik heb andere verschillende artikelen bekeken en een aantal menen dat de rekken kunnen gaan roesten. Ik heb dit zelf nog nooit meegemaakt, maar mocht je geen enkel risico willen nemen, dan kun je het beste voor schoonmaaksoda of afwasmiddel kiezen om je rekken mee schoon te maken.

RVS gasfornuis schoonmaken

RVS heeft als eigenschap dat je er krassen op kan maken als je te grof te werk gaat. Gebruik dus niet een schuurspons, pannenspons of harde borstel om RVS mee schoon te maken.

Mr Muscle staalfix

Mr Muscle staalfix

Mr Muscle staalfix is een geweldig middel om RVS mee te polijsten en stralend schoon mee te krijgen.

Mr Muscle staalfix

Je kunt het beste schoonmaaksoda of Mr Muscle Staalfix en een krasvrije schuurspons, stuk staalwol of de zachte kant van een schuurspons. Verder volg je de stappen uit de voorgaande paragrafen.

Deze stappenplannen zijn namelijk voor alle soorten fornuizen geschikt. Bestel Mr Muscle staalfix makkelijk en snel bij de Online Drogist via deze link of bovenstaande button.

Staalwol
schoon gasfornuis
RVS na poetsen met staalwol
Mr Muscle staalfix aanbrengen
Mr Muscle staalfix
schoon gasfornuis
RVS na poetsen met staalfix

Hoe maak je de ontsteking van een gasfornuis schoon?

De ontsteking van je gasfornuis is een klein teer knopje. Maak dit dus schoon met enige voorzichtigheid. Spray keukenontvetter op het knopje en laat dit een paar minuten inwerken.

Maak vervolgens het knopje schoon door met een microvezeldoek te poetsen. Het makkelijkst is om de doek er overheen te leggen en dan met een draaiende beweging de knop schoon te maken. Zo voel je de knop goed waardoor de kans dat je ‘m beschadigd klein is. 

Hoe maak je de knoppen van een gasfornuis schoon?

Van sommige gasfornuizen kun je de knoppen eraf schroeven of klikken. Kijk even in de handleiding of probeer heel voorzichtig als je niet zeker weet of dat bij jouw gasfornuis kan. Wrik niet te hard, want als het blijkt dat ze niet los kunnen, kan je afbreken.

gasfornuis schoonmaken
Knoppen weken in sopje

Als de knoppen van het gasfornuis los gemaakt kunnen worden, kun je ze in een badje leggen van warm water en afwasmiddel (kan in hetzelfde sopje als waar je de gaspitten in doet). Even laten weken, afspoelen, afdrogen en terugplaatsen.

Kunnen de knoppen er niet af? Volg dan de volgende stappen:

knoppen gasfornuis schoonmaken
Knoppen schoonmaken met ontvetter

Spray keukenontvetter op de knoppen en laat dit een paar minuutjes inwerken. Met een microvezeldoek ga je nu met enige voorzichtigheid de knoppen poetsen.

Als er veel vet en viezigheid langs de randen zit, kun je dit eraf schrapen met een sateprikker of tandenstoker. Neem hierna de knoppen nogmaal af met de microvezeldoek.

Hoe maak je een SMEG gasfornuis schoon?

Een Smeg gasfornuis kun je op dezelfde manier schoonmaken als hierboven haarfijn is uitgestippeld.

Als je je Smeg echter stralend en glimmend wilt houden, is het aan te raden deze elke week goed schoon te maken volgens de stappen in mijn artikel over keuken schoonmaken en vervolgens met de speciale Smeg stainless steel cleaner in te sprayen en af te nemen met een zachte doek, bijvoorbeeld een microvezeldoek.

Dit middel is speciaal ontwikkeld om Smeg keukenmeubels glanzend te krijgen en te houden. Je kunt het middel bestellen op de Smeg website. 

4.4/5 (14 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Keukenontvetter set

Lees verder:

ovenruit schoonmaken
Keuken
Zoe

Ovenruit Schoonmaken

Bekijk in dit artikel een eenvoudig stappenplan met foto’s hoe je een ovenruit zo schoon krijgt als op onderstaande foto. Verderop vind je meer handige tips en tricks voor het schoonmaken van je ovendeur!

Lees verder »
Keuken
Zoe

Senseo Ontkalken

Voor een lange levensduur van je Senseo koffiezetapparaat en om altijd koffie met optimale smaak te zetten, ontkalk je je Senseo eens per drie maanden. Lees hieronder het handzame stappenplan en advies over de beste Senseo ontkalker.

Lees verder »
Keuken
Zoe

Dolce Gusto Ontkalken

Hier vind je een handig stappenplan voor het ontkalken van een Dolce Gusto apparaat. Daarnaast heb ik verschillende geschikte en ongeschikte ontkalkers uiteengezet, zodat je zeker weten een effectief én veilig middel neemt voor de klus.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: