Gasfornuis schoonmaken

Op den duur voelen alle delen van een gasfornuis vet en ranzig aan. Soms krijg je de vet- of etensresten er ook niet gemakkelijk af, waardoor het lijkt alsof het fornuis in een permanente staat van ellende is. Er is echter voor elke gradatie vuiligheid een stappenplan om je fornuis weer in nieuwstaat te krijgen. Met de juiste middelen en de juiste methode, kun je met gemak het gasfornuis schoonmaken.

Elk type gasfornuis kun je schoonmaken met schoonmaaksoda en kokend water. Laat losse delen zoals rekken en pitten weken in een sopje met kokend water en soda. Stevig poetsen met een wonderspons en goed afspoelen en drogen voordat je de onderdelen terug plaatst. De rest van het fornuis kun je ook met soda schoonmaken. 

Sterk vervuild gasfornuis schoonmaken met soda (niet met ammoniak!)

Een sterk vervuild gasfornuis schoonmaken doe je met schoonmaaksoda en een wonderspons. Veel mensen denken dat ammoniak een goed idee is, ik vind persoonlijk van niet. Het stinkt heel erg, is niet milieuvriendelijk en lastig doseren door de vloeibaarheid. Gebruik dus schoonmaaksoda. In mijn artikel over de keuken schoonmaken in 15 minuten, heb ik het over keukenontvetter en een microvezeldoek. Dit werkt fantastisch als je netjes elke week je gasfornuis hebt schoongemaakt en gemorst eten direct na het koken hebt opgeruimd. Heb je echt enkele weken of maanden niets aan je gasfornuis gedaan, dan heb je waarschijnlijk te maken met donkerbruine vlekken om de gaspitten heen en heel vieze pitten en rekken. Deze donkerbruine vlekken zijn aangekoekt vet en krijg je als volgt schoon:

 1. Neem een kommetje en vul deze met een bodempje schoonmaaksoda. Voeg een klein beetje kokend water toe en roer met een lepel totdat het een wit papje wordt.
 2. Haal de rekken en pitten van het gasfornuis (en maak deze schoon door de stappen in de komende twee paragrafen te volgen).
 3. Breng het papje van soda en water aan op de bruine vlekken rondom de plek waar normaal gesproken de pitten zitten. Zorg dat je niet in de gastoevoer lekt! Het vergt dus enige behendigheid. Laat het middel ongeveer een uur inwerken. 
 4. Poets het oppervlak met een wonderspons. Dit is een ideale spons omdat deze daadwerkelijk voor een wonderschoon resultaat zorgt zonder krassen te maken.
 5. Verwijder het schoonmaakmiddel door het fornuis af te nemen met een natte doek. Spoel de doek uit en neem nogmaals het fornuis af zodat echt al het soda weg is. 

Branders van het gasfornuis schoonmaken

De branders van een gasfornuis zijn de kookpitten waar de vlam uitkomt. Deze bestaan uit twee delen die los op de onderplaat staan. Deze delen kunnen beslist niet in de vaatwasser want dan kan er aanslag op ontstaan of kunnen ze gaan roesten. Volg deze stappen:

 1. Maak een sopje van kokend water en soda. Je kunt dit makkelijk in de keukenwasbak of in een emmer/teiltje doen. Neem ongeveer anderhalve liter kokend water en twee tot drie eetlepels schoonmaaksoda. 
 2. Leg de pitten erin en laat ze een half uur weken. Haal de pitten uit het sopje en herhaal zodat de pitten totaal ongeveer een uur geweekt hebben. 
 3. Nu ga je met een wonderspons de delen poetsen. In een handomdraai zijn de pitten wonderschoon. 
 4. Goed afspoelen en afdrogen. Voordat je de pitten terug plaatst is het aan te raden ze nog even te laten nadrogen door ze los op tafel of op het aanrecht te leggen. 
 5. Als ze helemaal droog zijn, plaats je ze terug op het gasfornuis. Ze passen als het goed is maar op één manier, dus kijk en voel dat ze echt recht zitten. 

Boeklancering

We zijn hard bezig met het schrijven van de ultieme schoonmaakbijbel. Makkelijke stappenplannen, tips om efficienter schoon te maken en duidelijke uitleg aan de hand van foto’s. Zo krijg je je huis in een mum van tijd stralend schoon. Het boek is nog niet af maar je kunt je inschrijven zodat we je op de hoogte kunnen houden van de vorderingen

Zoe met schoonmaakmiddelen

Sterk vervuilde rekken gasfornuis schoonmaken

Wanneer je gasfornuis rekken hebt die extreem vet aanvoelen en bedekt zijn met aangekoekte of zelf hevig verbrande etensresten, kun je dit het makkelijkst schoonmaken met HG oven, grill en barbecue reiniger. Dit is een heel krachtig middel dat je in een spray koopt. Volg de volgende stappen:

 1. Spoel de rekken af met warm water zodat deze lauwwarm aanvoelen.
 2. Spray alle kanten royaal in met de HG oven, grill en barbecue reiniger spray. Draag bij voorkeur schoonmaakhandschoenen, want het middel is agressief en dus niet heel goed voor huid en nagels. Zorg ook dat de ondergrond geschikt is om dit middel op te gebruiken. Weet je niet zeker waar je aanrecht of keukenvloer van gemaakt is en wil je geen risico’s lopen? Knip dan een vuilniszak open, leg de rekken daarop en spray ze dan in. Zo weet je zeker dat er geen schoonmaakmiddel ergens op lekt waar het niet moet lekken. 
 3. Laat het middel ongeveer 5 minuten intrekken. HG adviseert zelf 3-5 minuten, maar ik heb ervaren dat iets langer inwerken een beter resultaat geeft. Geef het dus 7 of 8 minuten de tijd.
 4. Ga nu met een sponsje alle vlakken van de rekken poetsen. Je kunt gerust de schuurkant van een schuurspons gebruiken op de echt hardnekkige aangekoekte zooi. Voor de rest volstaat de zachte kant van de schuurspons.
 5. Spoel royaal af met lauwwarm water. Zorg dat echt al het schoonmaakmiddel afgespoeld is, want het is absoluut niet de bedoeling dit in contact met voedingsmiddelen te laten komen. 

Mocht je denken ‘ik wil helemaal niet zo’n agressief schoonmaakmiddel gebruiken’, dan heb ik goed nieuws voor je, want er zijn ook milieuvriendelijkere oplossingen. Deze kosten wel meer tijd en moeite, dus zet je schrap. Volg de volgende stappen:

 1. Neem een grote emmer of teil, doe daar ongeveer 5 eetlepels schoonmaaksoda in en overgiet met kokend water. 
 2. Leg de rekken in dit sopje en laat dit ongeveer een uur weken. Waarschijnlijk passen de rekken niet in hun geheel in de emmer. Na een uur haal je de rekken eruit, maak je op dezelfde manier een nieuw sopje en zet je de rekken er andersom in zodat uiteindelijk toch het gehele rek een uur in het badje gelegen heeft. 
 3. Neem een schuurspons en boen de rekken. Zorg dat je alle kanten en hoeken goed aanpakt. 
 4. Goed afspoelen en afdrogen als je klaar bent. 

Hoe maak je gietijzeren rekken van een gasfornuis schoon?

Gietijzer is zwart mat ijzer dat je niet zomaar met alle middelen kan schoonmaken. Ook kunnen gietijzeren rekken beslist niet in de vaatwasser. Hierdoor kunnen ze namelijk gaan roesten of verkleuren. Volg de volgende stappen als je rekken van gietijzer zijn:

 1. Haal de rekken van het fornuis en zet ze één voor één in de wasbak of in een teiltje. 
 2. Breng afwasmiddel of groene zeep aan op het rek. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, citroen of middelen met chloor of bleek. 
 3. Poets de rekken met een spons. Wanneer je aangekoekte etensresten hebt of korsten van vet en andere viezigheid, kun je dit het beste schoonmaken met een barbecueborstel met messing haren. Dit is niet hetzelfde als een staalborstel! Messing is veel zachter en daardoor beschadig je het gietijzer niet. Gebruik je echter een staalborstel, dan heb je wel kans op beschadigingen. Je kunt messing herkennen aan de goudachtige kleur. 
 4. Spoel de rekken goed af en maak ze goed droog, alvorens ze terug op het gasfornuis te plaatsen. 

Om gietijzeren fornuis rekken lang in originele staat te houden, kun je ze het beste zeer frequent reinigen. Bijvoorbeeld elke week. Zorg ook dat als je gemorst hebt tijdens het koken, je de etensresten meteen opruimt zodat deze niet verbranden tot dikke korsten. 

Kun je rekken van een gasfornuis in de vaatwasser reinigen?

Als je denkt ‘grote stappen snel thuis’ ik stop ze lekker in de vaatwasser, dan is dat goed bedacht maar moet je wel met de volgende dingen rekening houden:

 • Als de rekken sterk vervuild zijn, dat wil zeggen, aangekoekte of hevig verbrande vet- en etensresten, dan worden ze niet schoon in de vaatwasser maar droogt het alleen maar verder in. Dus als je hier last van hebt, volg dan bovenstaande stappen om je rekken schoon te krijgen.
 • Zijn ze slechts wat vettig, dan is de vaatwasser een effectieve oplossing. 
 • Wees voorzichtig met de rekken in de vaatwasser zetten. Ze zijn erg zwaar en kunnen delen van de vaatwasser beschadigen als je ze niet met beleid erin zet. 
 • Ik heb andere verschillende artikelen bekeken en een aantal menen dat de rekken kunnen gaan roesten. Ik heb dit zelf nog nooit meegemaakt, maar mocht je geen enkel risico willen nemen, dan kun je het beste voor schoonmaaksoda of afwasmiddel kiezen om je rekken mee schoon te maken.

Hoe maak je een gasfornuis van RVS schoon?

RVS heeft als eigenschap dat je er krassen op kan maken als je te grof te werk gaat. Gebruik dus niet een schuurspons, staalspons of harde borstel om RVS mee schoon te maken. Je kunt het beste schoonmaaksoda of Mr Muscle Staalfix en een wonderspons of de zachte kant van een schuurspons. Verder volg je de stappen uit de voorgaande paragrafen. Deze stappenplannen zijn namelijk voor alle soorten fornuizen geschikt. 

Hoe maak je de ontsteking van een gasfornuis schoon?

De ontsteking van je gasfornuis is een klein teer knopje. Maak dit dus schoon met enige voorzichtigheid. Spray keukenontvetter op het knopje en laat dit een paar minuten inwerken. Maak vervolgens het knopje schoon door met een microvezeldoek te poetsen. Het makkelijkst is om de doek er overheen te leggen en dan met een draaiende beweging de knop schoon te maken. Zo voel je de knop goed waardoor de kans dat je ‘m beschadigd klein is. 

Hoe maak je de knoppen van een gasfornuis schoon?

Van sommige gasfornuizen kun je de knoppen eraf schroeven of klikken. Kijk even in de handleiding of probeer heel voorzichtig als je niet zeker weet of dat bij jouw gasfornuis kan. Wrik niet te hard, want als het blijkt dat ze niet los kunnen, kan je afbreken. Als de knoppen van het gasfornuis los gemaakt kunnen worden, kun je ze in een badje leggen van warm water en een paar eetlepels soda. Even laten weken, afspoelen, afdrogen en terugplaatsen. Kunnen de knoppen er niet af? Volg dan de volgende stappen:

 1. Spray keukenontvetter op de knoppen en laat dit een paar minuutjes inwerken.
 2. Met een microvezeldoek ga je nu met enige voorzichtigheid de knoppen poetsen.
 3. Als er veel vet en viezigheid langs de randen zit, kun je dit eraf schrapen met een sateprikker of tandenstoker. Neem hierna de knoppen nogmaal af met de microvezeldoek.

Hoe maak je een SMEG gasfornuis schoon?

Een Smeg gasfornuis kun je op dezelfde manier schoonmaken als hierboven haarfijn is uitgestippeld. Als je je Smeg echter stralend en glimmend wilt houden, is het aan te raden deze elke week goed schoon te maken volgens de stappen in mijn artikel over keuken schoonmaken en vervolgens met de speciale Smeg stainless steel cleaner in te sprayen en af te nemen met een zachte doek, bijvoorbeeld een microvezeldoek. Dit middel is speciaal ontwikkeld om Smeg keukenmeubels glanzend te krijgen en te houden. Je kunt het middel bestellen op de Smeg website. 

4/5 (2 Reviews)

Bekijk meer artikelen:

kookplaat schoonmaken

Kookplaat schoonmaken

Kookplaat schoonmaken kun je het beste doen elke keer nadat je ‘m gebruikt hebt. Maak de kookplaat schoon met allesreiniger (spray). Hardnekkig vuil en kookkringen kun je verwijderen met speciale schoonmaakmiddelen.

Lees verder »
Sopje maken

Zo desinfecteer jij je huis

Het desinfecteren van je woning is een belangrijke manier om risico op infectie te verkleinen. Lees meer over wat je moet schoonmaken, welke middelen je kunt gebruiken en welke delen van het huis vaak vergeten worden.

Lees verder »
Bekijk artikelen per categorie:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.