poetsprins logo
frituurpan

Frituurpan Schoonmaken

Frituurvet vervang je elke 5 bakbeurten. Als het frituurvet dan toch afgevoerd moet worden, is het meteen een goed moment om de frituurpan schoon te maken! Zo voorkom je dat oud vet opstapelt en de friteuse onherstelbaar smerig wordt.

Een frituurpan schoonmaken doe je met een vaatwastablet. Los een vaatwastablet op in heet water en giet dat in de frituurpan. Vul aan met water en verhit de frituurpan op 90 graden. Laat het middel een half uur weken en poets vervolgens grondig met een staalwolspons.

Lees hieronder een handzaam stappenplan en kom erachter welke middelen wel en niet werken. Alle tips op een rijtje om makkelijk, snel en goedkoop je frituurpan schoon te maken.

Frituurpan schoonmaken in 8 stappen

Dit heb je nodig:

 • Flacon voor olie
 • Keukenpapier
 • Vaatwastablet
 • Staalwolspons met zeep
 • Droge doek
Brillo staalwolspons met zeep
Staalwolspons

Benodigde tijd: 25 minuten

Algemeen stappenplan voor het schoonmaken van je frituurpan. De aangegeven tijd is exclusief de inwerktijd van het schoonmaakmiddel.

 1. Trek de stekker eruit

  Zorg dat de frituurpan van het stroom is en de olie afgekoeld. De olie kan wel 200 graden zijn, dus kun je je er lelijk aan verbranden. Ga dus veilig te werk en laat het apparaat volledig afkoelen.
  friteuse

 2. Olie afvoeren

  Giet de frituurolie absoluut niet door de gootsteen! Deze verstopt geheid. Vloeibare frituurolie giet je in een flacon, vaste frituurolie kun je in een plastic zak scheppen.
  frituurvet afvoeren

 3. Neem zo veel mogelijk vet op met keukenpapier

  Gebruik degelijk keukenpapier, bijvoorbeeld Nalys Xtra. Dit is keukenpapier dat niet zomaar snot wordt als het vochtig is. Neem zo veel mogelijk vet op met het keukenpapier en gooi weg in de vuilnisbak.
  frituurpan schoonmaken

 4. Los een vaatwasblokje op

  Doe een vaatwastablet in een kom of kopje en giet daar kokend water overheen. Roer vervolgens met een theelepel en stamp het vaatwasblokje verder fijn totdat het helemaal opgelost is in het water.
  vaatwastablet oplossen

 5. Giet het opgeloste vaatwasblokje in de frituurpan en vul aan met water

  Het kopje met kokend water en het opgeloste vaatwastablet giet je in de frituurpan. Vul aan met water totdat de frituurpan ongeveer 3/4 gevuld is. Doe het deksel erop.
  frituurpan schoonmaken

 6. Zet de frituurpan aan op 90 graden celsius

  Verhit de friteuse op 90 graden en laat het vaatwasmiddel ongeveer een half uur in de frituurpan weken. Je laat het middel inwerken terwijl de frituurpan compleet is, dus met mandje, binnenpan en warmte-element.
  friteuse

 7. Poets de onderdelen met staalwol

  Haal het frituurmandje en binnenpan uit de frituur en spoel deze af met heet water. Resterend vet poets je schoon met een Brillo spons, een staalwolspons met zeep.
  frituurpan schoonmaken

 8. Droog alle onderdelen af en leg ze terug

  Maak alle onderdelen goed droog met bijvoorbeeld een microvezeldoek. Water en olie gaan niet goed samen, dus grondig afdrogen is heel belangrijk voordat je de frituur weer in gebruik neemt.
  frituurpan schoonmaken

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Alle onderdelen reinigen

Hieronder volgt wat extra uitleg hoe je het mandje, het warmte-element en de buitenkant van de friteuse reinigt.

Mandje schoonmaken

Het mandje van de frituurpan kun je tegelijk met de rest van het apparaat schoonmaken. Als je het stappenplan hierboven volgt, laat je het mandje namelijk weken in de friteuse met een vaatwasblokje.

mandje schoonmaken
Mandje schoonmaken

Poets na de inwerktijd grondig met een Brillo staalwolsponsje. Deze zijn bewerkt met een krachtige zeep en veilig te gebruiken op alle RVS onderdelen van de frituurpan.

Als er niet al te veel vet aangekoekt is, zou je het mandje ook in de vaatwasser kunnen schoonmaken. Gewoon mee laten draaien met de rest van de vaat.

Warmte-element poetsen

Het warmte-element mag niet in de vaatwasser. Daarnaast moet je heel voorzichtig zijn met het schoonmaken van dit onderdeel omdat het kwetsbaar is.

Ik heb de spiraal die helemaal zwart geworden was, gepoetst met het Brillo staalwolsponsje. Er zitten ook twee pinnetjes met een dun draad. Dat is de temperatuurmeter.

De pinnetjes zijn dusdanig kwetsbaar dat ik deze alleen heb laten weken in het vaatwasmiddel zoals omschreven in het stappenplan en niet gepoetst heb met de spons.

warmte-element friteuse
Warmte-element
warmte-element schoonmaken
Warmte-element schoonmaken

De buitenkant van de frituurpan schoonmaken

Begin met vetresten en spetters aan de buitenkant weg te poetsen met keukenontvetter. Spray simpelweg wat Mr Muscle, Dubro of Dasty op een doek en poets de vlekken schoon.

Mr Muscle
Keukenreiniger spray
frituurpan schoonmaken
Buitenkant schoonmaken

Voor een streeploos eindresultaat kun je nog een RVS reiniger nemen. Dit is een speciaal schoonmaakmiddel waardoor roestvrijstaal een mooie glans krijgt en er geen strepen achterblijven.

RVS glans
RVS glans

Frituurvet afvoeren

Na 5 keer gebruiken, moet de frituurolie vervangen worden. Oude frituurolie moet correct afgevoerd worden.

Als je de frituurpan gaat schoonmaken, moet alle olie er uit. Handig om het schoonmaken dus te combineren met een moment dat de olie ook vervangen moet worden.

Frituurolie

Frituurolie afvoeren moet je op een nette manier doen. Ten eerste is het essentieel dat je frituurvet niet door de gootsteen of in de WC spoelt. Beiden kunnen verstoppen door de dikke derrie.

frituurvet afvoeren
Frituurvet afvoeren

Giet de frituurolie in een geschikte flacon, bijvoorbeeld de verpakking waar je de olie in gekocht hebt. De flacon met oude olie breng je naar de milieustraat van jouw gemeente.

Je mag frituurolie niet gewoon in de vuilnisbak doen! Dit is slecht voor het milieu. Bij de milieustraat wordt frituurvet gerecycled.

Vast frituurvet

Vast frituurvet, frituurvet dat alleen vloeibaar is als het heet is en weer boter wordt als het afkoelt, voer je af door het in een plastic zak te scheppen.

Gebruik hier bijvoorbeeld een lepel of spatel voor. Het opgevangen frituurvet breng je naar de milieustraat van jouw gemeente. Je mag het niet deponeren in de vuilnisbak bij het gewone afval.

Schoonmaakmiddelen frituurpan schoonmaken

Er zijn geschikte en minder geschikte middelen. Gebruik de juiste producten zodat je frituurpan brandschoon wordt en lang als nieuw blijft.

Frituurpan schoonmaken in de vaatwasser

De binnenpan en het frituurmandje zou je ook in de vaatwasser kunnen doen. Dit kan alleen als de vetresten niet al te erg zijn aangekoekt of ingebrand.

Sterk aangekoekt of ingebrand vet wordt niet schoon in de vaatwasser en is, als het opgedroogd is na een vaatwasbeurt, nog lastiger schoon te maken.

Volg dan eerst het stappenplan. Daarna doe je het deksel, het mandje en de binnenpan elke keer na gebruik in de vaatwasser.

Let op: elektrische onderdelen mogen nooit in de vaatwasser. Kijk in de gebruiksaanwijzing van jouw friteuse of het warmte-element waterdicht is en in de vaatwasser gereinigd mag worden.

friteuse
Frituurmandje
warmte-element friteuse
Warmte-element

Het is echter meestal niet het geval, dus bij twijfel stop je dit onderdeel niet in de afwasmachine. De buitenpan mag ook niet in de vaatwasser.

HG frituurpan reiniger

HG heeft een speciaal middel ontwikkeld voor het reinigen van de frituurpan: HG frituurpan reiniger. Je koopt het in een fles van een halve liter en je hebt 250 ml van het spul nodig per schoonmaakbeurt. Mijn persoonlijke ervaring is dat een vaatwastablet net zo goed werkt en een stuk goedkoper is.

Zorg dat de frituur uitstaat en afgekoeld is. Daarnaast moet je eerst zo veel mogelijk frituurvet uit de pan verwijderen. Verder hoef je de frituurpan niet uit elkaar te halen.

Instructies HG frituurpanreiniger

Giet 250ml HG frituurpanreiniger in de frituurpan. Vervolgens smeer je het deksel en andere vette delen in met het middel met behulp van een kwastje. Laat puur middel 10 minuten inwerken.

Spoel de ingesmeerde delen af onder de warme kraan. Daarna vul je de HG frituurpan reiniger aan met heet water (niet kokend!) tot aan de bovenste vetrand en laat 15 minuten inwerken.

Nadat de inwerktijd verstreken is, borstel je de frituurpan met een afwasborstel. De HG frituurpan reiniger is biologisch afbreekbaar, dus mag je gewoon wegspoelen en hoef je niet speciaal af te voeren.

Spoel de frituurpan af met overvloedig warm water totdat al het schoonmaakmiddel weggespoeld is. Droog de friteuse af met een droge doek.

Schoonmaaksoda

Kristal soda, ook wel schoonmaaksoda, is een krachtig schoonmaakmiddel. Verwijder zo veel mogelijk frituurvet uit de frituurpan. Doe 3 eetlepels schoonmaaksoda in een bakje en giet daar kokend water overheen.

Roer het totdat de soda is opgelost. Daarna giet je het kommetje of bakje leeg in de frituurpan en vul je het aan met warm water. Zet de frituurpan ongeveer een half uur aan op 90 graden.

schoonmaaksoda
Schoonmaaksoda
kokend water
Kokend water

Eigenlijk is dit stappenplan dus hetzelfde als bovenaan beschreven, alleen vervang je het vaatwasblokje door schoonmaaksoda. Na de inwerktijd ga je poetsen met een spons.

Dasty

Begin met zoveel mogelijk frituurvet af te voeren. Je giet gebruikt vet in een flacon en neemt de pan van binnen af met keukenpapier. De volgende stap is de frituurpan van binnen royaal insprayen met Dasty.

Verdun het middel niet met water. Laat het maximaal 5 minuten inwerken. Daarna kun je de frituurpan poetsen met een spons of afwasborstel.

Bij zeer hardnekkig vuil, kun je de friteuse gedurende de inwerktijd van 5 minuten aanzetten op 60 graden. Door Dasty licht te verwarmen, wordt het extra effectief.

Zorg dat je het middel goed afspoelt en er dus geen Dasty achterblijft als je de frituurpan weer in gebruik neemt.

Groene zeep

Groene zeep is een goed alternatief als je frituurpan niet al te smerig is. Het is namelijk een ontvettend schoonmaakmiddel dat je zowel puur als verdund kan gebruiken.

frituurpan schoonmaken met groene zeep
Groene zeep

Smeer de frituurpan in met pure groene zeep. Het is het eenvoudigst als je een beetje vloeibare groene zeep in een kommetje giet en vervolgens met een kwast (bij voorkeur van rubber) de pan en het mandje insmeert.

Laat dit minimaal een half uur inwerken en poets daarna schoon met een sponsje of afwasborstel.

Maak je frituurpan NIET schoon met deze middelen

Naast de geschikte middelen die ik hierboven beschreven heb, zijn er ook een aantal producten die je beter niet kunt gebruiken.

Ammoniak

Ammonia
Ammonia

Hoewel ammoniak een zeer effectieve ontvetter is, stinkt het heel erg en is het zeer onprettig om de dampen in te ademen. Daarom is het niet ideaal om de frituurpan mee schoon te maken.

Het is niet zo dat het niet zou werken, maar gezien het brede scala aan betere alternatieven, raad ik ammoniak af.

Baking soda

baking soda
Baking soda

Zuiveringszout is niet krachtig genoeg om de strijd tegen frituurvet te winnen. Je kunt wachten tot je een ons weegt, maar de aangekoekte vetresten lossen met baking soda niet op.

Probeer daarom je frituurpan niet schoon te maken met baking soda, maar kies voor een vaatwasblokje of HG frituurpan reiniger.

Azijn

Net als baking soda, is gewone azijn niet krachtig genoeg om aangekoekte vetresten schoon te krijgen. Ook schoonmaakazijn is niet geschikt.

Hoewel azijn fantastisch ontkalkt, is het minder effectief in ontvetten. Azijn is dus niet de beste optie om de frituurpan mee schoon te maken.

Natuur azijn
Natuurazijn
Schoonmaakazijn
Schoonmaakazijn

Hoe vaak moet je de frituurpan schoonmaken?

Uiteraard is de frequentie waarmee je de frituurpan moet schoonmaken afhankelijk van hoe vaak je het keukenapparaat gebruikt. Vandaar dat er geen vaste termijn is maar het aantal keer dat je de frituurpan gebruikt hebt.

Ik adviseer de frituurpan schoon te maken eens per 5 keer dat je de frituurpan gebruikt. Elke keer als je de frituurolie moet vervangen, maak je het hele apparaat schoon; frituurolie kun je ongeveer 5 keer gebruiken.

Veelgestelde vragen

Hoe maak je een frituurpan schoon?

Verwijder eerst zo veel mogelijk frituurvet. Los daarna een vaatwastablet op in kokend water en giet dat in de frituurpan. Vul aan met water en zet de frituurpan aan op 90 graden. Laat een half uur weken, daarna afspoelen en afdrogen.

Hoe vaak maak je de frituurpan schoon?

Elke keer als je het frituurvet vervangt, maak je de frituurpan schoon. Dit is ongeveer eens per 5 keer gebruiken. Als je de frituurpan hebt gebruikt maar daarna lange tijd niet van plan bent te gebruiken, maak ‘m dan een keer extra schoon.

Hoe maak je de buitenkant van de frituurpan schoon?

Een RVS pan kun je van buiten poetsen met een stukje staalwol. Hiermee reinig en polijst je de pan in één keer. Een kunststof frituurpan maak je van buiten schoon met een beetje keukenontvetter en een vochtige doek.

Hoe voer je frituurvet af?

Giet olie in een fles of schep vast frituurvet in een plastic zak. Breng gebruikt vet weg naar de milieustraat; het mag niet weggegooid worden bij het gewone afval.

5/5 (1 Review)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Schoonmaak kalender

Lees verder:

ovenruit schoonmaken
Keuken
Zoe

Ovenruit Schoonmaken

Bekijk in dit artikel een eenvoudig stappenplan met foto’s hoe je een ovenruit zo schoon krijgt als op onderstaande foto. Verderop vind je meer handige tips en tricks voor het schoonmaken van je ovendeur!

Lees verder »
Keuken
Zoe

Senseo Ontkalken

Voor een lange levensduur van je Senseo koffiezetapparaat en om altijd koffie met optimale smaak te zetten, ontkalk je je Senseo eens per drie maanden. Lees hieronder het handzame stappenplan en advies over de beste Senseo ontkalker.

Lees verder »
Keuken
Zoe

Dolce Gusto Ontkalken

Hier vind je een handig stappenplan voor het ontkalken van een Dolce Gusto apparaat. Daarnaast heb ik verschillende geschikte en ongeschikte ontkalkers uiteengezet, zodat je zeker weten een effectief én veilig middel neemt voor de klus.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: