poetsprins logo

Dolce Gusto Ontkalken

Ik gebruik mijn Dolce Gusto koffiezetapparaat al jaren. De cups zijn super makkelijk in gebruik en de koffie is lekker, vind ik zelf. Voor optimale werking van het apparaat, is de Dolce Gusto ontkalken regelmatig nodig.

Een Dolce Gusto ontkalken doe je door het waterreservoir te vullen met ontkalker en water. Laat de oplossing doorlopen, gooi het vuile water weg en vul het reservoir met schoon water. Spoel het apparaat door totdat het reservoir leeg is. Zorg dat er geen cupje in de houder zit.

Hieronder vind je een handig stappenplan voor het ontkalken van een Dolce Gusto apparaat. Daarnaast heb ik verschillende geschikte en ongeschikte ontkalkers uiteengezet, zodat je zeker weten een effectief én veilig middel neemt voor de klus.

Dolce Gusto ontkalken in 7 stappen

Dit heb je nodig:

Van deze ontkalker giet je 100ml in de watertank. Vul vervolgens aan met 500 ml water.

Benodigde tijd: 15 minuten

In een kwartiertje heb je deze zeven stappen uitgevoerd en is je Dolce Gusto ontkalkt en gereinigd.

 1. Haal de gebruikte cup eruit en verwijder het lekbakje

  Verwijder de gebruikte cup en klik het lekbakje los. Zo past de opvangbak onder de koffieuitloop om het vuile water in op te vangen. Zet het apparaat aan en wacht totdat het groene lampje niet meer knippert.

 2. Plaats een bak van 1L onder de koffieuitloop

  Neem een bak, kan of schaal waar 1 liter inpast en zet deze onder de koffieuitloop. Zorg dat de bak stabiel staat.

 3. Vul het waterreservoir met ontkalker en water

  Giet de ontkalker en een halve liter water in het waterreservoir. Plaats vervolgens het waterreservoir terug op het Dolce Gusto apparaat.

 4. Spoel de machine door met de ontkalker

  Zet het apparaat aan en laat warm water doorlopen totdat het reservoir helemaal leeg is. Bij sommige modellen moet je de koffieknop 5 seconden ingedrukt houden, bij anderen kun je gewoon het schuifje naar warm zetten en dan blijft het apparaat lopen tot je ‘m zelf uit zet.

 5. Giet het opgevangen water met ontkalker terug in de watertank

  Spoel de machine nog eens door met hetzelfde water en ontkalker. Op deze manier worden de overgebleven resten kalkaanslag ook weggespoeld.

 6. Leeg de opvangbak en vul het reservoir met schoon water

  Gooi het water met ontkalker weg. Spoel daarna het waterreservoir goed om en vul deze met schoon water tot max.

 7. Spoel de machine door met schoon water

  Laat het schone water door de Dolce Gusto lopen zodat resten ontkalker weggespoeld worden. Nu is je apparaat weer klaar voor gebruik.

De cuphouder en het lekbakje mogen in de vaatwasser gereinigd worden. Als je geen vaatwasser hebt, kun je ze simpelweg afwassen met een beetje afwasmiddel en warm water.

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Ontkalkingsmiddelen voor Dolce Gusto

Eccellente snelontkalker

Naast de Eccellente snelontkalker zoals hierboven omschreven in het stappenplan, zijn er nog meer soorten ontkalkers je kunt gebruiken.

Originele Dolce Gusto ontkalker

De officiele ontkalker die aangeraden wordt door de fabrikant is Durgol Dolce Gusto ontkalker.

Bij de Dolce Gusto ontkalker set krijg je twee verpakkingen zodat je je apparaat twee keer kunt ontkalken. Je gebruikt het op dezelfde manier als hierboven omschreven in het stappenplan.

Het is makkelijk in gebruik en een zeer effectieve ontkalker. Nadeel is wel dat deze optie een stuk duurder is dan de Eccellente snelontkalker.

Je doet een heel flesje in het waterreservoir en vult het aan met een halve liter water. Laat de oplossing door de machine lopen. Het duurt ongeveer 2 minuten en dan is de tank leeg.

Vul het reservoir met schoon water en spoel de machine hiermee door om resten schoonmaakmiddel weg te spoelen. Deze ontkalker is smaak- en geurloos en 100% veilig voor jouw Dolce Gusto apparaat.

Ontkalken met citroenzuur

Een Dolce Gusto ontkalken kun je doen met citroenzuur in poedervorm. Het is een effectieve, goedkope en milieuvriendelijke manier.

Het stappenplan met citroenzuur poeder is hetzelfde als bovenaan de pagina is omschreven. De hoeveelheid is 50 g citroenzuur op 1 liter water. Vul het reservoir, laat het apparaat doorlopen en spoel na met schoon water.

Citroenzuur poeder

Citroenzuur poeder laat geen zure smaak achter als je de Dolce Gusto naspoelt met schoon water. Als je de verhouding van 50 g op 1 liter water aanhoudt, bijt het niet en is het een veilige manier om te ontkalken.

Bovendien is citroenzuur poeder een aanzienlijk betere optie dan citroensap. Hoewel citroensap zuur is en dus zou kunnen ontkalken, is het ook een beetje plakkerig.

Hierdoor blijven er makkelijk resten achter in het koffieapparaat. Resten citroensap kunnen voor een vieze smaak zorgen en de werking van de machine beïnvloeden.

Gebruik geen azijn

Zowel schoonmaakazijn als natuurazijn zijn niet geschikt voor het ontkalken van je Dolce Gusto koffiezetapparaat.

Schoonmaakazijn is absoluut niet geschikt voor consumptie en daarom is het beter om dit niet te gebruiken in keukenapparaten waar het makkelijk in achterblijft, zoals een koffiezetapparaat.

Natuurazijn kun je ook gewoon over je salade doen en is wel degelijk geschikt voor consumptie. Doordat het zuur is, kan het kalk oplossen. Hoewel het veilig is om natuurazijn te gebruiken voor het ontkalken van je Dolce Gusto, is het niet aan te raden.

Azijn blijf je lang ruiken en proeven, ook al spoel je de machine heel goed door na het ontkalken. De zure geur en smaak van achtergebleven azijn kan de smaak van je koffie bederven. Gebruik een geschikte ontkalker en geen azijn.

Hoe vaak moet je je Dolce Gusto ontkalken?

De fabrikant raadt aan om een Dolce Gusto eens per 3 á 4 maanden te ontkalken. Als je je apparaat dagelijks of zelfs meerdere keren per dag gebruikt, is dit inderdaad een goede frequentie om aan te houden.

Mocht je het apparaat niet elke dag gebruiken, dan volstaat eens per half jaar ontkalken. Volg het stappenplan bovenaan de pagina om te zorgen dat je koffiemachine lang meegaat en altijd de beste koffie zet.

Naast gebruik is de waterhardheid in de regio belangrijk voor het bepalen van hoe vaak een apparaat ontkalkt moet worden. Waterhardheid gaat over hoeveel kalk en andere mineralen er in het kraanwater aanwezig zijn. Hoe harder het water, hoe meer kalkafzetting in je koffiezetapparaat.

Op deze website kun je je postcode invullen en checken hoe hard het water in jouw regio is. Woon je in een donkerblauw gebied? Houdt dan sowieso eens per 3 maanden ontkalken aan. In lichtblauwe regio’s is eens per half jaar voldoende.

Zo weet je dat het tijd is om te ontkalken

Er zijn verschillende dingen waar je op kunt letten; indicatoren die je vertellen dat het tijd is om je Dolce Gusto koffiezetapparaat te ontkalken.

 • Het indicatielampje knippert oranje
 • Lauwe koffie
 • De machine maakt veel herrie
 • De koffie loopt heel langzaam door
 • Er is geen schuimlaagje op de koffie te bekennen

Niet elk model Dolce Gusto heeft een indicatielampje dat oranje kan gaan knipperen als ontkalken nodig is. Als jouw apparaat niet zo’n indicator heeft, let dan op of de machine goede temperatuur koffie maakt en goed doorloopt.

Langzaam doorlopende koffie en een lauwe temperatuur zijn de meest voorkomende problemen. Kalkaanslag beïnvloedt de werking van de machine en zorgt ervoor dat de leidinkjes vernauwen. Zo wordt het water niet goed warm, maakt het apparaat meer herrie en loopt het water te langzaam door.

Veelgestelde vragen

Hoe kun je het beste een Dolce Gusto ontkalken?

Vul het waterreservoir met geschikte ontkalker en water. Laat de machine lopen totdat het waterreservoir leeg is en gooi het opgevangen vuile water weg. Spoel vervolgens eenmaal na met schoon water.

Waarmee kun je een Dolce Gusto ontkalken?

Je kunt Eccellente snelontkalker, originele Durgol Dulce Gusto ontkalker of citroenzuur poeder nemen. Van de vloeibare ontkalkers gebruik je 100 ml op 500 ml water. Van het citroenzuur heb je 50 g poeder nodig op 1 liter water.

Kun je een Dolce Gusto ontkalken met azijn?

Je kunt beter geen azijn gebruiken om een koffiezetapparaat mee te ontkalken. Hoewel natuurazijn veilig is voor je apparaat en je gezondheid, laat het een vieze zure geur en smaak achter. Dit is lastig weg te spoelen en kan de smaak van je koffie bederven.

Hoe vaak moet je je Dolce Gusto ontkalken?

De fabrikant raadt aan het apparaat minimaal eens per 4 maanden te ontkalken. Als je je Dolce Gusto echter niet veel gebruikt of in een regio met heel zacht water woont, is eens per half jaar prima.

0/5 (0 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Schoonmaak kalender

Lees verder:

ovenruit schoonmaken
Keuken
Zoe

Ovenruit Schoonmaken

Bekijk in dit artikel een eenvoudig stappenplan met foto’s hoe je een ovenruit zo schoon krijgt als op onderstaande foto. Verderop vind je meer handige tips en tricks voor het schoonmaken van je ovendeur!

Lees verder »
Keuken
Zoe

Senseo Ontkalken

Voor een lange levensduur van je Senseo koffiezetapparaat en om altijd koffie met optimale smaak te zetten, ontkalk je je Senseo eens per drie maanden. Lees hieronder het handzame stappenplan en advies over de beste Senseo ontkalker.

Lees verder »
Sifon losmaken
Badkamer
Zoe

Afvoer Ontstoppen

Dit handige stappenplan zorgt ervoor dat je de afvoer ontstopt zonder chemische middelen. Lees verder voor meer tips hoe je een verstopping verhelpt en voorkomt!

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: