poetsprins logo
Vriesvak met ijs

Diepvries ontdooien

De diepvries ontdooien is iets dat eens in de zo veel maanden moet gebeuren. Na verloop van tijd is er veel ijsvorming rondom de koelelementen en heb je last van sneeuw op je etenswaren na het open en dichtdoen van de lades. De beste manier om je vriezer te ontdooien, lees je in dit artikel.

De diepvries ontdooien doe je door de stekker uit het stopcontact te halen, de vriezer leeg te halen en het ijs te laten smelten. Terwijl het ijs aan het smelten is, was je de lades af. Daarna alles afnemen, de lades terugdoen en de stekker in het stopcontact.

Hieronder lees je een uitgebreid stappenplan hoe je je diepvries ontdooit. Om het makkelijk te maken, zijn er foto’s toegevoegd bij elke stap. Daarnaast heb ik de nodige informatie, tips en trucks voor je uiteengezet.

Stappenplan diepvries ontdooien

Benodigde tijd: 2 uren

Algemeen stappenplan voor diepvries ontdooien. De tijd is slechts een inschatting, gezien de totale duur van het klusje afhankelijk is van de grootte van de vriezer en de hoeveelheid ijsvorming. Daarnaast kun je lekker wat anders gaan doen terwijl het ijs aan het smelten is.

 1. Trek de stekker uit het stopcontact

  Haal de vriezer van het stroom. Zo kun je de diepvries ontdooien en schoonmaken met weinig moeite.
  Stekker uittrekken

 2. Haal de lades uit de vriezer

  Alle lades behalve de onderste haal je uit de diepvries. Zo kan het ijs makkelijker smelten en wordt het gesmolten ijs opgevangen in de onderste lade. Een diepvries ontdooien geeft heel veel water, dus moet je zorgen dat je dit goed opvangt om waterschade te voorkomen.
  Diepvries ontdooien

 3. Leg een handdoek neer

  Onder de onderste lade klem je een handdoek. Het gesmolten ijs dat niet in de onderste lade terecht komt, kan zo alsnog opgevangen worden. Houd dit tussentijds een beetje in de gaten. Waarschijnlijk heb je namelijk 2 tot 3 handdoeken nodig om ervoor te zorgen dat er geen water op je vloer lekt.
  diepvries ontdooien

 4. Wacht totdat al het ijs gesmolten is

  Laat de deur van de vriezer openstaan en wacht tot het ijs gesmolten is. Pas als je alle koelelementen duidelijk ziet, is de diepvries ontdooid. Dit kan een paar uur duren.
  diepvries ontdooien

 5. Was de lades af

  Terwijl het ijs smelt, kun je vast de lades gaan afwassen. Haal de lades leeg en leg het ingevroren eten tijdelijk in de koelkast. Was de lades af met lauw water en afwasmiddel. Goed afdrogen na het wassen! Al het vocht dat terug je vriezer in gaat, zal weer ijs worden.
  lades afwassen

 6. Maak de deurrubbers schoon

  Met een vochtige microvezeldoek en wat schoonmaakmiddel maak je de rubbers van de diepvries schoon. Zorg dat je de doek om je vinger doet en alle gleufjes poetst. Je kunt allesreiniger nemen of een beetje keukenontvetter. Deze stap kun je ook toen terwijl de diepvries aan het ontdooien is.
  rubbers schoonmaken

 7. Droog de vriezer

  Nadat het al het ijs gesmolten is, droog je de koelelementen en de bodem van de vriezer met een theedoek. Doe dit nauwkeurig, want al het water dat achterblijft, zal snel weer ijs worden als je de vriezer aanzet. Was tevens de onderste lade af.
  Vriezer drogen

 8. Doe de lades terug in de vriezer

  De lades van de vriezer doe je terug voordat je ‘m weer aanzet en de diepvries gaat vriezen.
  diepvries

 9. Stekker in het stopcontact en eten terug doen in de diepvries

  Doe de stekker terug in het stopcontact en leg het eten dat je tijdelijk in de koelkast hebt gestald, terug in de vriezer.
  stekker

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Vriezer schoonmaken

Wanneer je bovenstaand stappenplan gevolgd hebt, heb je je vriezer schoongemaakt. In het kort: stekker uit het stopcontact, vriezer leeghalen, ijs laten smelten, lades afwassen en stekker terugdoen.

koelelement vriezer
Diepvries ontdooien

Je hoeft de koelelementen niet met schoonmaakmiddel schoon te maken. Voor de duidelijkheid: de koelelementen zijn de aluminium spiralen in de vriezer waar het koelmiddel doorheen vloeit.

De bodem van de vriezer en de rubbers van de deur van de vriezer maak je schoon met een microvezeldoek en wat schoonmaakmiddel, bijvoorbeeld allesreiniger of keukenontvetter. De lades was je af met afwasmiddel.

Wanneer er iets gelekt heeft in je vriezer of iets bedorven de vriezer in is gegaan, kun je de dit eenvoudig reinigen met Dasty of keukenontvetter. Dit zijn krachtige schoonmaakmiddelen in sprays.

Laat de diepvries ontdooien en spray het schoonmaakmiddel op een doek, maak het vies geworden gedeelte schoon en droog het vervolgens na. Al het vocht dat in je vriezer blijft, zal voor meer ijsvorming zorgen. Zodoende is het nadrogen heel belangrijk.

Hoe vaak moet je de diepvries ontdooien?

Een diepvries ontdooien hoeft niet heel vaak, er is geen vaste termijn voor. Wanneer je merkt dat er een laag ijs op de koelelementen is ontstaan en de lades lastig open en dicht gaan, is het tijd.

Als je de vorm van de koelelementen nog goed kunt zien, hoef je niks te doen. Zodra de koelelementen een soort massief geheel zijn geworden doordat ze vol zitten met wit ijs, moet je de diepvries ontdooien. Gebruik bovenstaand stappenplan voor het beste resultaat!

Waarom moet je de diepvries ontdooien?

Diepvries ontdooien bespaart energie

Een schone vriezer verbruikt aanzienlijk minder energie. Op de website Kieskeurig wordt bijvoorbeeld genoemd dat 2 millimeter ijs er al voor kan zorgen dat de vriezer 10% meer energie verbruikt om te koelen.

Ik heb het zelf niet gemeten, maar ik weet wel dat ijsvorming ervoor zorgt dat je vriezer harder moet werken om de gewenste temperatuur te bereiken en te behouden. Ontdooi dus regelmatig de diepvries om energie te besparen.

Diepvries ontdooien vermindert frustratie

Regelmatig je vriezer ontdooien, bespaart je een hoop frustratie. De lades gaan makkelijk open en dicht en je hebt geen last van sneeuw op je ingevroren eten. Dat is wel zo prettig. Ook heb je meer ruimte in de diepvries wanneer deze niet vol met ijs zit.

Vriezer ontdooien tips

Tip 1: Voorkom waterschade

Hoewel je niet voor je vriezer hoeft te gaan zitten staren naar hoe het ijs aan het ontdooien is, moet je wel af en toe checken hoe het ervoor staat.

handdoek onder vriezer
Onderste lade van de diepvries

Wanneer bijvoorbeeld de handdoek doordrongen is van water, moet je deze vervangen om waterschade te voorkomen. Neem een dikke handdoek en klem deze onder de onderste lade. Zo vang je al het water op.

Tip 2: Niet proberen het ontdooien te versnellen

Een diepvries ontdooien kost weinig moeite en is zeker geen lastige klus… Je moet echter wel geduldig zijn voor het beste resultaat.

Ga dus niet de vriezer föhnen of met warm water besprenkelen.

Ga ook niet bikken met een spatel of ander voorwerp om het ijs te verwijderen. Dit kan de koelelementen in de diepvries beschadigen! Gewoon rustig wachten dus totdat al het ijs gesmolten is.

Tip 3: Ontdooi de vriezer wanneer deze niet vol zit

eten in diepvries
Diepvries

Ga je diepvries ontdooien wanneer deze niet stampvol zit. Zo hoef je niet al te veel over te hevelen naar de koelkast, wat wel zo gemakkelijk is. Bovendien heb je dan minder eten dat ontdooid zou kunnen raken.

Tip 4: Leg ingevroren eten tijdelijk in de koelkast

Leg het eten dat uit de diepvries komt tijdelijk in de koelkast om ervoor te zorgen dat het niet helemaal ontdooid is voordat het terug de vriezer in gaat. Eten kun je namelijk meestal niet meerdere keren invriezen.

Als de koelkast en de diepvries op één stekker zitten, houdt de koelkast deur dan goed dicht terwijl je de diepvries laat ontdooien. Zo zorg je ervoor dat er niet veel kou verloren gaat.

Tip 5: Ruim de diepvries op

Nu je alles uit de diepvries gehaald hebt, kun je overzicht creëren. Kijk hoe lang dingen al in de diepvries liggen.

Vriest de diepvries op min 5 tot min 10 graden, dan kun je eten gemiddeld 2 tot 3 weken bewaren. Gooi dus weg wat al langer dan dat in je diepvries ligt.

Een diepvries die op min 15 tot min 20 vriest, zorgt ervoor dat je eten langer kunt bewaren, namelijk ongeveer 2 maanden. Wederom gooi je weg wat al aanzienlijk langer dan dat in je vriezer ligt.

Hoewel eten niet bederft als het op min 20 graden is ingevroren, kan het wel ranzig worden. Eten kan gaan stinken en vlees kan zijn structuur verliezen.

Etenswaren die nog goed zijn en die je wilt bewaren, doe je tot je klaar bent met de diepvries schoonmaken in de koelkast (of even in de vriezer bij de buren).

Vriezer (niet) ontdooien met heet water

Ik lees het veel als gouden tip op andere blogs, maar dit is niet een heel goed idee. Je verwarmt de koelelementen van de vriezer, die niet bedoelt zijn om hitte te verdragen.

Bovendien zorgt heet water voor damp in de vriezer, wat vervolgens weer tot meer en snellere ijsvorming leidt. Het beste is de vriezer weer aan te zetten wanneer deze niet warmer is dan kamertemperatuur.

Een groot warmteverschil zorgt namelijk weer voor meer en snellere ijsvorming in de diepvries.

Diepvries ontdooien met ontdooispray

Je zou HG diepvries snel ontdooier kunnen gebruiken als je vlot te werk wilt gaan. Je sprayt de diepvries in met dit middel, wacht 5 tot 10 minuten en verwijdert het losgekomen ijs. Daarna goed nadrogen met een zachte doek, bijvoorbeeld een theedoek of microvezeldoek.

diepvries ontdooien met HG
Diepvries insprayen HG

Hierna kan de diepvries weer in gebruik genomen worden. Dit middel zorgt ervoor dat je in totaal niet meer dan 20 minuten bezig bent met je vriezer schoonmaken. Ideaal dus. Check deze link van De Online Drogist voor de prijs en levertijd van HG diepvries snel ontdooier.

HG diepvries snelontdooier

HG diepvries snelontdooier

HG diepvries snelontdooier is een middel dat het ijs in de vriezer snel doet verdwijnen. Niet meer wachten, maar in een handomdraai een schone diepvries.

HG diepvries snelontdooier

Nadeel is dat het middel heel erg stinkt. Het verspreidt zich door de hele keuken, dus spray de diepvries in, zet een raam open en ga in een andere ruimte zitten terwijl het middel z’n werk doet.

Manieren om snel je diepvries te ontdooien

Bovenstaande suggesties van het gebruiken van heet water en ontdooispray zouden het proces van de diepvries ontdooien kunnen versnellen. Van de twee opties, raad ik het heet water af. Lees hierboven de redenen.

De ontdooispray is echter een kanshebber.

Daarnaast heb ik gelezen over mensen die als tip aandragen de vriezer te ontdooien met een verfbrander of föhn.

Zeker de verfbrander is een ontzettend slecht idee. De koelelementen, de spiralen waar het koelmiddel doorheen vloeit om de vriezer te koelen, zijn van aluminium.

Aluminium heeft een laag smeltpunt en zou je dus, wanneer je de brander er lang op houdt, kunnen smelten.

Je zou een ventilator voor de diepvries kunnen zetten om het ijs sneller te laten smelten. Dit is niet schadelijk of gevaarlijk.

Mijn enige kanttekening is, waarom zou je? Het kost misschien in totaal wat meer tijd, maar de diepvries laten ontdooien door deze simpelweg uit te zetten en het ijs te laten smelten met de deur van de vriezer open, is zeer effectief en helemaal gratis.

Als je een vriesvak in je koelkast hebt, is deze vaak niet uitgerust met aluminium koelelementen, maar helemaal van wit kunststof aan de binnenkant.

Bij een vriezer die helemaal van wit kunststof is aan de binnenzijde, kun je het ijs voorzichtig weg schrapen met een spatel of ijskrabber. Dan zou je het vriesvak niet volledig hoeven te laten ontdooien maar kun je door het ijs weg te bikken, de vriezer weer zuinig en bruikbaar maken.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je de vriezer ontdooien?

Minimaal eens per jaar, maar vooral simpelweg wanneer je merkt dat er veel ijs in de vriezer is ontstaan. Het ijs dat zich aan de wanden en rondom de koelelementen heeft verzameld, is een indicatie dat het tijd is om je diepvries te ontdooien.

Kun je een vriezer schoonmaken zonder ontdooien?

Nee, dit is geen goed idee. Een vriezer die aan het vriezen is, kun je lastig schoonmaken. Schoonmaakmiddelen bevriezen en zorgen alleen maar voor meer ijsvorming. Het wegbikken van ijs is risicovol; je zou de koelelementen kunnen beschadigen. Trek dus de stekker eruit en ontdooi de vriezer om deze schoon te maken.

Hoe maak je schimmel in de vriezer schoon?

Schimmel in de vriezer is een zeldzaam iets. Schimmels kunnen namelijk niet overleven in zulke kou. Je kan wel last hebben van schimmel op de rubbers. Maak dit schoon met keukenontvetter of Dasty, door het middel op een doek te spuiten en de rubbers schoon te wrijven.

Kun je de vriezer ontdooien met een föhn?

Alles kan, maar of het een goed idee is, is een tweede. Mijn advies is de stekker uit het stopcontact te trekken en vervolgens rustig te wachten totdat het ijs gesmolten is.

Hoe lang duurt het om de vriezer te ontdooien?

Dit ligt aan hoeveel ijs er in je vriezer ontstaan is en aan hoe groot je vriezer is. Bij de vriezer die je op de foto ziet, mijn vriezer, duurde het ongeveer twee uur om de vriezer volledig te ontdooien.
Diepvries ontdooien

Hoe kun je snel de diepvriezer ontdooien?

Je zou HG diepvries snel ontdooier kunnen gebruiken. Haal de stekker uit het stopcontact en spray de vriezer in met het middel. Wacht 5 tot 10 minuten en verwijder het losgekomen ijs. Stekker terug in het stopcontact en vriezen maar!

3.7/5 (10 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
schoonmaakkalender

Lees verder:

ovenruit schoonmaken
Keuken
Zoe

Ovenruit Schoonmaken

Bekijk in dit artikel een eenvoudig stappenplan met foto’s hoe je een ovenruit zo schoon krijgt als op onderstaande foto. Verderop vind je meer handige tips en tricks voor het schoonmaken van je ovendeur!

Lees verder »
Keuken
Zoe

Senseo Ontkalken

Voor een lange levensduur van je Senseo koffiezetapparaat en om altijd koffie met optimale smaak te zetten, ontkalk je je Senseo eens per drie maanden. Lees hieronder het handzame stappenplan en advies over de beste Senseo ontkalker.

Lees verder »
Keuken
Zoe

Dolce Gusto Ontkalken

Hier vind je een handig stappenplan voor het ontkalken van een Dolce Gusto apparaat. Daarnaast heb ik verschillende geschikte en ongeschikte ontkalkers uiteengezet, zodat je zeker weten een effectief én veilig middel neemt voor de klus.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: