poetsprins logo
BBQ rooster

BBQ rooster schoonmaken

Barbecuen met familie en vrienden is één van de heerlijkste zomerse bezigheden. Het BBQ rooster schoonmaken na afloop van het feestje is echter minder fijn. Het zit onder het vet en is helemaal zwart geblakerd.

Een BBQ rooster schoonmaken doe je door eerst het ergste roet en vuil weg te borstelen met een staalborstel. Vervolgens maak je een sopje met schoonmaaksoda en laat je het rooster er een nacht in weken. Daarna schrobben met een schuurspons, afspoelen en afdrogen.

Maak je BBQ grill regelmatig schoon. Zo voorkom je dat vet, vuil en roet hardnekkig wordt. Mocht je toch een aantal schoonmaakbeurten overslaan, zorg er dan op z’n minst voor dat je het rooster schoon opbergt voor de volgende zomer.

BBQ
Barbecue!

Zo krijg je jouw BBQ rooster eenvoudig schoon

Dit heb je nodig:

 • Staalborstel
 • Emmer of teil waar het hele rooster in past
 • Schoonmaaksoda
 • Schuurspons
 • Oude doek

Benodigde tijd: 30 minuten

Algemeen stappenplan voor het reinigen van een BBQ rooster / grill. De aangegeven tijd is exclusief de inweektijd. Je barbecue grill wordt met dit stappenplan weer als nieuw!

 1. Haal het rooster van de barbecue

  Je kunt de grill het gemakkelijkst schoonmaken als deze niet nog op de barbecue ligt. Laat het rooster dus even afkoelen of trek geschikte handschoenen aan om ‘m op te pakken terwijl hij heet is.
  BBQ voor

 2. Maak een sopje van heet water en schoonmaaksoda

  Check of je rooster in de emmer of teil past waar je het in wilt gaan schoonmaken. Doe een scheut kristal soda in de emmer en giet daar vervolgens een kan kokend water overheen. Zo zorg je dat de soda goed oplost. Vervolgens kun je de emmer verder vullen met lauw of koud water. Gebruik bijvoorbeeld de tuinslang.
  sopje maken met soda

 3. Borstel het BBQ rooster met een staalborstel

  Met een staalborstel poets je het ergste vuil en roet weg. Een BBQ grill is gemaakt van gehard staal, dus je kunt met een gerust hart stevig borstelen.
  BBQ rooster schoonmaken

 4. Laat het BBQ rooster weken

  Het werkt het beste als het hele rooster ondergedompeld kan worden in het sopje. Als dat niet kan, moet je eerst de ene kant van het rooster laten weken en daarna de andere kant. Laat het ongeveer een nacht weken, zodat etensresten en roet goed los kunnen komen.
  grote emmer

 5. Boen het BBQ rooster

  Nadat het weken in de kristal soda, kun je roet en vuil eenvoudig schoonboenen met een schuurspons.
  BBQ rooster schoonmaken

 6. Spoel goed af

  Als je klaar bent met poetsen en het rooster weer blinkt, spoel je het af. Het beste is om de grill terug te leggen op de barbecue als je zeker weet dat er geen schoonmaakmiddel meer op zit. Dit kan de smaak van eten namelijk verpesten.
  rooster afspoelen

 7. Droog af en leg het terug

  Je kunt het rooster afdrogen met een oude theedoek of laten drogen aan de lucht. Nu is het rooster als nieuw en weer klaar voor gebruik. Zet de barbecue terug in elkaar en klaar!
  BBQ rooster

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Geschikte schoonmaakmiddelen

BBQ rooster schoonmaken met soda

Soda is in dit geval schoonmaaksoda, ook wel kristal soda. Ik heb het hier dus niet over baking soda! Kristal soda heeft een krachtige reinigende werking en is zeer effectief in het losweken van hardnekkig vuil. Je kunt schoonmaaksoda online bestellen of kopen bij ongeveer elke supermarkt.

Grill van de barbecue schoonmaken met Biotex

Als je geen soda in huis hebt, kun je ook Biotex gebruiken. Biotex is een inweekmiddel dat bedoelt is om vlekken uit kleding te halen. Je kunt het ook gebruiken om het rooster van de barbecue mee schoon te maken.

Schoonmaken met aluminiumfolie en citroen

Als je geen staalborstel bezit, is het handiger om er één aan te schaffen voor deze klus. Mocht dit even geen optie voor je zijn, dan kun je ook uit de voeten met aluminiumfolie. Het kost wat meer tijd en moeite, maar het kan!

Oud vet en vuil dat frequent in de hens heeft gestaan en helemaal aangekoekt is, krijg je met deze methode echter niet zomaar weg. Maak je het rooster elke keer na het barbecuen schoon, dan kan aluminiumfolie met citroen goed werken.

Snijd eerst een citroen door de midden en smeer je grill royaal in met citroensap. Even laten inwerken en vervolgens stevig wrijven met een prop aluminiumfolie.

BBQ rooster schoonmaken citroen
Rooster inwrijven met citroen
BBQ rooster schoonmaken folie
Wrijven met aluminiumfolie

Aluminiumfolie is beter dan een staalborstel wanneer je een goedkoop barbecue rooster hebt dat niet van gehard staal is maar van staal met een chromen laagje eroverheen. Dit komt zelden voor omdat het niet voldoende hitte bestendig is op lange termijn, maar het bestaat.

Gebruik liever geen ammonia

Ik raad af met ammonia aan de slag te gaan omdat het aanzienlijk slechter voor het milieu en niet effectiever is dan schoonmaaksoda. Daarnaast stinkt het vreselijk en kunnen de walmen op je longen slaan, wat een oncomfortabel gevoel geeft.

Ammonia
Ammonia

HG oven, grill en barbecue reiniger werkt niet goed

HG heeft een speciale spray ontwikkeld voor het reinigen van barbecue grillen. Mijn ervaring is echter dat het niet werkt. Ik heb mijn grill eens geprobeerd weer blinkend te krijgen met het middel, maar na de volledige spuitbus leeg te hebben gespoten en het een nacht te hebben laten inwerken, was er nauwelijks verschil.

Mijn methode met kristal soda heb ik meerdere malen toegepast en werkt perfect! Het is ook nog eens beter voor het milieu dan ovenreiniger.

Barbecue rooster weken in een vuilniszak

Als je geen emmer bezit die groot genoeg is om het rooster in te laten weken, kun je ook een vuilniszak gebruiken. Verder volg je hetzelfde stappenplan als hierboven beschreven is.

Belangrijk is dat er geen gaatjes in de vuilniszak zitten. Test dit even door lucht in de zak te slaan of blazen, de zak dicht te houden en er licht in te knijpen. Als er geen lucht ontsnapt, heb je een waterdichte vuilniszak.

Komo vuilniszakken
Komo vuilniszakken

Voor deze methode adviseer ik KOMO vuilniszakken. Deze vuilniszakken kun je bij bijna elke supermarkt kopen. Je kunt ze herkennen aan hun gele plastic verpakking.

KOMO vuilniszakken zijn gemaakt van gerecycled plastic en zijn de enige vuilniszakken die écht dik en stevig zijn. Het plastic zal niet smelten door kokend water en je prikt niet zomaar gaten in de zak.

BBQ rooster schoonmaken vuilniszak
Rooster in vuilniszak
BBQ rooster schoonmaken vuilniszak
Kokend water

Boen het rooster eerst met een staalborstel. Daarna stop je de BBQ grill in de KOMO vuilniszak. Giet er een flinke scheut schoonmaak soda bij. Vervolgens giet je een kan kokend water in de vuilniszak en bind je deze dicht. Leg er bijvoorbeeld een strakke knoop in.

Laat de zak plat liggen zodat het sop zich goed over het rooster verdeelt en laat het een nacht weken. De volgende dag kun je het rooster poetsen met een spons, afspoelen, afdrogen en klaar!

Weber BBQ rooster schoonmaken

Manieren om een barbecue rooster schoon te maken is niet merk-specifiek. Ook een Weber barbecue kun je als nieuw krijgen met het stappenplan bovenaan de pagina.

Mijn oma heeft echter een elektrische barbecue van Weber met roosters die een soort anti-aanbaklaag hebben. Geweldig! Deze roosters kunnen namelijk in de vaatwasser. Elke keer na gebruik stoppen we ze in de vaatwasser op gewoon programma met een vaatwasblokje.

Roest verwijderen

Roest kun je verwijderen van een barbecue rooster door deze te borstelen met een staalborstel. Bestel een staalborstel bij Bol via deze link. Als het rooster echter ernstig roest, betekent het dat je er een hebt van matige kwaliteit. Meestal worden roosters namelijk van roestvrij staal (RVS) gemaakt.

Probeer roest te verwijderen met een staalborstel en staalwol, maar als je alleen een dof donkergrijs rooster overhoudt, dan zal de roest snel terug komen en je eten onwijs aan de grill blijven plakken als je gaat barbecuen. Koop in dat geval een nieuwe.

4 handige Tips voor een schone BBQ

1. Smeer in met citroen of olie vóór gebruik

Voordat je start met je barbecue, smeer je het rooster in met citroensap. Snijd een citroen doormidden en wrijf het rooster ermee in. Je kunt ook zonnebloemolie of olijfolie nemen. Doe een beetje olie op een stuk keukenpapier en breng het hiermee aan.

Je vlees en andere gerechten plakken zo minder snel aan het rooster. Het werkt beter dan boter, omdat boter juist aankoekt en waardoor het rooster lastiger schoon te maken is.

2. Leg het BBQ rooster na gebruik buiten in het gras

Als je echt niks in huis hebt en je toch de moed hebt verzameld om je barbecue rooster schoon te maken, leg ‘m dan een nachtje in het gras. Eerst borstelen met een staalborstel en daarna gewoon buiten in het gras leggen. De volgende dag kun je het rooster boenen met een spons en zal het vet makkelijk te verwijderen zijn.

BBQ rooster gras
De gras truc

Dit werkt niet bijzonder goed als je heel oud hardnekkig vet en roet hebt, maar als je netjes elke keer na gebruik het rooster schoonmaakt, kan het gras wonderen doen. Gebruik bij deze methode geen reinigingsmiddelen.

3. Zorg dat je emmer of teil groot genoeg is

grote emmer
Geschikte emmer
tray voor BBQ rooster schoonmaken
Speciale tray

Als je het rooster laat weken in soda of biotex, check dan voor dat je begint of de emmer / teil groot genoeg is om het rooster er helemaal in onder te dompelen. Als ie maar half in de emmer past, is lastiger schoon te maken. Kijk bijvoorbeeld naar de tray van Marber uit mijn video.

4. BBQ rooster schoonmaken met keukenpapier

Als je geen emmer tot je beschikking hebt die groot genoeg is, kun je een vuilniszak gebruiken op eerdergenoemde manier. Vind je de methode met de vuilniszak te veel gedoe? Leg het rooster dan in het gras (Tip 2). Heb je geen gras in je tuin? Dan is keukenpapier een degelijke oplossing.

Wikkel het afgekoelde rooster in keukenpapier van goede kwaliteit. Goede kwaliteit betekent dat het papier niet meteen snot wordt als het in contact komt met water.

Maak het geheel vervolgens vochtig met water en spray er een beetje keukenontvetter op. Dit laat je zo buiten liggen. De volgende dag kun je roet en vuil makkelijker schoonboenen.

Gebruik geen krant om je BBQ rooster mee schoon te maken! Een krant wordt helemaal snot als je het nat maakt dus het geeft een grote bende. Het is een veelgenoemde tip, maar gebruik liever een sterk soort keukenpapier.

BBQ rooster schoonmaken of niet?

Moet je een BBQ rooster reinigen of niet? Gezien de extreme hitte die er aan barbecuen te pas komt, zullen bacteriën vast en zeker dood zijn. Daarnaast kan een beetje roet geen kwaad. Toch zijn er genoeg redenen waarom het een goed idee is om de grill regelmatig schoon te maken.

Betere smaak

Ten eerste zal de smaak van je eten beter zijn. Als je gaat barbecuen, wil je je vlees een lekkere rokerige smaak geven. Wat je niet wilt, is dat je hamburgers naar asbak smaken doordat er verkoolde etensresten van de vorige keer aan plakken. Voor het beste resultaat, bereid je je eten op een schoon BBQ rooster.

Voorkom schimmel

Ten tweede kan er schimmel ontstaan op de barbecue als je deze na gebruik vies en afgedekt opbergt. Hierbij spreek ik (jammergenoeg) uit ervaring. Wij hebben een elektrische Weber barbecue met een mooie hoes erover heen.

Vorig najaar heb ik de barbecue in de schuur gezet zonder deze schoon te maken. Etensresten hebben er in gebroeid en toen ik de barbecue de zomer erop weer tevoorschijn haalde, zaten er dikke pluimen witte schimmel in. Echt extreem goor. Schoon opbergen dus!

Té hardnekkig vet en vuil

Hoe vaker je vet en etensresten verhit, hoe lastiger het wordt om het schoon te krijgen. Als je het BBQ rooster schoonmaken keer op keer verzuimt, zul je op een gegeven moment serieus veel moeite moeten doen. Voorkom onherstelbare smerigheid door het rooster elke keer na gebruik schoon te maken.

Het oog wil ook wat

Als laatste ziet een schone barbecue er simpelweg aantrekkelijker uit. Op het rooster bereid je eten en daardoor is het niet alleen hygiënischer als het rooster schoon is, het is ook een prettiger gezicht. Als je mij een biefstukje aanbiedt en mij de keuze geeft of ik die met of zonder oude verbrande etensresten wil, kies ik toch voor zonder.

Veelgestelde vragen

Moet je een barbecue rooster schoonmaken of niet?

Het is beter regelmatig het barbecue rooster schoon te maken. Een beetje roet is natuurlijk niet erg, maar hevig aangekoekte etensresten en oud vet kan de smaak van het eten aantasten. Daarnaast heb je kans op schimmel in de BBQ en ziet het er onfris uit.

Hoe maak je een BBQ rooster schoon?

Borstel het rooster eerst met een staalborstel. Vervolgens laat je het rooster een nacht weken in een sopje van kristal soda en water. Daarna poetsen met een spons, afspoelen en afdrogen.

Welke middelen zijn geschikt om een BBQ rooster mee te reinigen?

Voor een BBQ rooster schoonmaken kun je schoonmaaksoda of Biotex gebruiken. Als het BBQ rooster niet heel erg vies is, kun je citroen of azijn gebruiken.

Hoe verwijder je roest van een barbecue rooster?

Roest kun je verwijderen door het BBQ rooster te borstelen met een staalborstel. Oppervlakkige roest is eenvoudig te verwijderen met staalwol. Wanneer je roest verwijderd hebt en een donkergrijs mat rooster overhoudt, is de toplaag beschadigd en kun je beter een nieuw rooster kopen.

4.9/5 (9 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Schoonmaak kalender

Lees verder:

ovenruit schoonmaken
Keuken
Zoe

Ovenruit Schoonmaken

Bekijk in dit artikel een eenvoudig stappenplan met foto’s hoe je een ovenruit zo schoon krijgt als op onderstaande foto. Verderop vind je meer handige tips en tricks voor het schoonmaken van je ovendeur!

Lees verder »
Keuken
Zoe

Senseo Ontkalken

Voor een lange levensduur van je Senseo koffiezetapparaat en om altijd koffie met optimale smaak te zetten, ontkalk je je Senseo eens per drie maanden. Lees hieronder het handzame stappenplan en advies over de beste Senseo ontkalker.

Lees verder »
Keuken
Zoe

Dolce Gusto Ontkalken

Hier vind je een handig stappenplan voor het ontkalken van een Dolce Gusto apparaat. Daarnaast heb ik verschillende geschikte en ongeschikte ontkalkers uiteengezet, zodat je zeker weten een effectief én veilig middel neemt voor de klus.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: