BBQ rooster schoonmaken

huis schoonmaken

Barbecuen met familie en vrienden is één van de heerlijkste zomerse bezigheden. Het BBQ rooster schoonmaken na afloop van het feestje is echter minder fijn. Het rooster zit onder het vet en is helemaal zwart geblakerd.

Een BBQ rooster schoonmaken doe je door eerst het ergste roet en vuil weg te borstelen met een staalborstel. Vervolgens maak je een sopje met schoonmaaksoda en laat je het rooster er een nacht in weken. Daarna boenen met een schuurspons, afspoelen en afdrogen.

Maak je BBQ rooster regelmatig schoon. Zo voorkom je dat vet, vuil en roet hardnekkig wordt en je eten verpest. Mocht je toch een aantal schoonmaakbeurten overslaan, zorg er dan op z’n minst voor dat je het rooster schoon opbergt voor de volgende zomer.

BBQ

BBQ rooster schoonmaken of niet?

Moet je een BBQ rooster schoonmaken of niet? Gezien de extreme hitte die er aan barbecuen te pas komt, zullen bacteriën vast en zeker dood zijn. Daarnaast kan een beetje roet geen kwaad. Toch zijn er genoeg redenen waarom het een goed idee is om het rooster regelmatig schoon te maken.

Betere smaak

Ten eerste zal de smaak van je eten beter zijn. Als je gaat barbecuen, wil je je vlees een lekkere rokerige smaak geven. Wat je niet wilt, is dat je hamburgers naar asbak smaken doordat er verkoolde etensresten van de vorige keer aan plakken. Voor het beste resultaat, bereid je je eten op een schoon BBQ rooster.

Voorkom schimmel

Ten tweede kan er schimmel ontstaan op de barbecue als je deze na gebruik vies en afgedekt opbergt. Hierbij spreek ik (jammergenoeg) uit ervaring. Wij hebben een elektrische Weber barbecue met een mooie hoes erover heen. Vorig najaar heb ik de barbecue in de schuur gezet zonder deze schoon te maken. Etensresten hebben er in gebroeid en toen ik de barbecue de zomer erop weer tevoorschijn haalde, zaten er dikke pluimen witte schimmel in. Echt extreem goor. Schoon opbergen dus!

Té hardnekkig vet en vuil

Hoe vaker je vet en etensresten verhit, hoe lastiger het wordt om het rooster schoon te krijgen. Als je het BBQ rooster schoonmaken keer op keer verzuimt, zul je op een gegeven moment serieus veel moeite moeten doen om het alsnog schoon te krijgen. Voorkom onherstelbare smerigheid door het rooster elke keer na gebruik schoon te maken.

Het oog wil ook wat

Als laatste ziet een schone barbecue er simpelweg aantrekkelijker uit. Op het rooster bereid je eten en daardoor is het niet alleen hygiënischer als het rooster schoon is, het is ook een prettiger gezicht. Als je mij een biefstukje aanbiedt en mij de keuze geeft of ik die met of zonder oude verbrande etensresten wil, kies ik toch voor zonder.

Benodigdheden BBQ rooster schoonmaken

grote emmer

Grote emmer met deksel

Grote emmer, ideaal om het BBQ rooster in schoon te maken. De stevigheid en het afsluitende deksel maken de emmer tevens heel geschikt als afvalemmer voor buiten of in de garage.

Grote emmer met deksel

Boeklancering

We zijn hard bezig met het schrijven van de ultieme schoonmaakbijbel. Makkelijke stappenplannen, tips om efficienter schoon te maken en duidelijke uitleg aan de hand van foto’s. Zo krijg je je huis in een mum van tijd stralend schoon. Het boek is nog niet af maar je kunt je inschrijven zodat we je op de hoogte kunnen houden van de vorderingen

Zoe met schoonmaakmiddelen

BBQ rooster schoonmaken stappenplan

Benodigde tijd: 1 uur.

Algemeen stappenplan voor het schoonmaken van een BBQ rooster. De aangegeven tijd is exclusief de tijd die je het rooster moet laten weken.

 1. Haal het rooster van de barbecue

  Je kunt het rooster het gemakkelijkst schoonmaken als deze niet nog op de barbecue ligt. Laat het rooster dus even afkoelen of trek geschikte handschoenen aan om een heet rooster op te pakken.
  BBQ voor

 2. Maak een sopje van heet water en schoonmaaksoda

  Check of je rooster in de emmer of teil past waar je het in wilt gaan schoonmaken. Giet een flinke scheut schoonmaaksoda in de emmer en giet daar vervolgens een kan kokend water overheen. Zo zorg je dat de soda goed oplost. Vervolgens kun je de emmer verder vullen met lauw of koud water. Gebruik bijvoorbeeld de tuinslang.
  sopje maken met soda

 3. Borstel het BBQ rooster met een staalborstel

  Met een staalborstel maak je het ergste vuil en roet schoon. Een BBQ rooster is gemaakt van gehard staal, dus je kunt met een gerust hart stevig borstelen.
  BBQ rooster schoonmaken

 4. Laat het BBQ rooster een nacht weken

  Het werkt het beste als het hele rooster ondergedompeld kan worden in het sopje. Als dat niet kan, moet je eerst de ene kant van het rooster laten weken en daarna de andere kant. Laat het rooster een nacht weken, zodat etensresten en roet goed los kunnen komen.
  grote emmer

 5. Boen het BBQ rooster schoon

  Nadat het rooster een nacht geweekt heeft in de soda, kun je het eenvoudig schoonboenen met een schuurspons. Je kunt ook een pannenspons nemen als nog niet al het vet, vuil en roet losgeweekt is.
  BBQ rooster schoonmaken

 6. Spoel het BBQ rooster af

  Als je klaar bent met boenen en het rooster schoon is, spoel je het af. Het beste is om het rooster terug te leggen op de barbecue als je zeker weet dat er geen schoonmaakmiddel meer op zit. Schoonmaakmiddelen kunnen de smaak van eten verpesten.
  rooster afspoelen

 7. Laat het rooster drogen en leg het terug

  Je kunt het rooster afdrogen met een oude theedoek of laten drogen aan de lucht. Nu is het rooster schoon en weer klaar voor gebruik. Zet de barbecue terug in elkaar en klaar!
  BBQ rooster

Barbecue rooster weken in vuilniszak

Als je geen emmer of teil bezit die groot genoeg is om het rooster in te laten weken, kun je ook een vuilniszak gebruiken. Verder volg je hetzelfde stappenplan als hierboven beschreven is. Belangrijk is dat er geen gaatjes in de vuilniszak zitten. Test dit even door lucht in de zak te slaan of blazen, de zak dicht te houden en er licht in te knijpen. Als er geen lucht ontsnapt, heb je een waterdichte vuilniszak.

Komo vuilniszakken

Voor deze methode adviseer ik KOMO vuilniszakken. Deze vuilniszakken kun je bij bijna elke supermarkt kopen. Je kunt ze herkennen aan hun gele plastic verpakking.

KOMO vuilniszakken zijn gemaakt van gerecycled plastic en zijn de enige vuilniszakken die écht dik en stevig zijn. Het plastic zal niet smelten door kokend water en je prikt niet zomaar gaten in de zak.

BBQ rooster schoonmaken vuilniszak
BBQ rooster schoonmaken vuilniszak

Boen het rooster eerst met een staalborstel. Daarna stop het BBQ rooster in de KOMO vuilniszak. Giet er een flinke scheut schoonmaak soda bij. Vervolgens giet je een kan kokend water in de vuilniszak en bind je deze dicht. Leg er bijvoorbeeld een strakke knoop in. Laat de zak plat liggen zodat het sop zich goed over het rooster verdeelt en laat het rooster een nacht weken. De volgende dag kun je het rooster poetsen met een spons, afspoelen, afdrogen en klaar!

BBQ rooster schoonmaken met aluminiumfolie

Als je geen staalborstel bezit, is het handig om er één aan te schaffen voor het schoonmaken van het BBQ rooster. Mocht dit even geen optie voor je zijn, dan kun je ook uit de voeten met aluminiumfolie. Het kost wat meer tijd en moeite, maar het kan!

Oud vet en vuil dat frequent in de hens heeft gestaan en helemaal aangekoekt is, krijg je met deze methode niet zomaar weg. Maak je het rooster echter elke keer na het barbecuen schoon, dan is aluminiumfolie een heel effectief hulpmiddel. Snijd eerst een citroen door de midden en smeer je rooster royaal in met citroensap. Even laten inwerken en vervolgens stevig over het rooster wrijven met een prop aluminiumfolie.

BBQ rooster schoonmaken citroen
BBQ rooster schoonmaken folie

Wanneer het rooster best heel vies is, kun je het eerdergenoemde stappenplan volgen en de staalborstel vervangen door aluminiumfolie. Aluminiumfolie is beter dan een staalborstel wanneer je een goedkoop barbecue rooster hebt dat niet van gehard staal is maar van staal met een chromen laagje eroverheen. Dit komt zelden voor omdat het niet voldoende hitte bestendig is op lange termijn, maar het bestaat.

Schoonmaakmiddelen BBQ schoonmaken

BBQ rooster schoonmaken met soda

Soda is in dit geval schoonmaaksoda, ook wel kristal soda. Ik heb het hier dus niet over baking soda! Schoonmaaksoda heeft een krachtige reinigende werking en is zeer effectief in het losweken van hardnekkig vuil.

schoonmaaksoda

Driehoek schoonmaaksoda

Schoonmaaksoda is een effectief schoonmaakmiddel voor vele toepassingen in huis. Een BBQ rooster is er eenvoudig mee schoon te krijgen.

Driehoek schoonmaaksoda

Je maakt het barbecue rooster schoon met soda door het stappenplan bovenaan het artikel te volgen. Dit is de effectiefste manier.

Rooster van de barbecue schoonmaken met Biotex

biotex

Als je geen soda in huis hebt, kun je ook Biotex gebruiken. Biotex is een inweekmiddel dat bedoelt is om vlekken uit kleding te halen. Je kunt het ook gebruiken om het rooster van de barbecue mee schoon te maken.

Volg het eerdergenoemde stappenplan, maar vervang soda door biotex. Je zult er een stralend schoon barbecue rooster van krijgen!

BBQ schoonmaken met citroen

Enkel citroen gaat geen wonderen doen. Als je deze optie kiest als schoonmaakmiddel, zul je stevig moeten boenen. Citroen is zuur en daardoor is het een goede ontvetter. Een rooster dat regelmatig schoongemaakt wordt en dus niet extreem vies is, kan schoongemaakt worden met citroen.

BBQ rooster schoonmaken citroen

Snijd een citroen doormidden en smeer het rooster royaal in. Even laten inwerken en vervolgens goed boenen met een schuurspons, pannenspons of aluminiumfolie.

Barbecue rooster schoonmaken met ammoniak

Ammoniak is een fantastische ontvetter. Het is echter niet milieuvriendelijk en stinkt verschrikkelijk. Maak het rooster dus alleen buiten schoon als je met ammoniak aan de slag gaat, zodat de geur zich niet in huis verspreidt. Om de walmen in te perken, is het ’t beste om een vuilniszak te gebruiken of een emmer die je kunt afsluiten met een deksel.

Ammonia

Giet een scheutje ammoniak in een vuilniszak, stop het rooster erbij en vul aan met een kan kokend water. Vervolgens bind je de zak goed dicht en laat je deze plat liggen. Na een nacht weken, kun je het rooster poetsen met een spons.

Weber BBQ rooster schoonmaken

Manieren om een barbecue rooster schoon te maken is niet perse merk-specifiek. Ook een Weber barbecue rooster kun je brandschoon krijgen met het stappenplan bovenaan de pagina.

Wij hebben echter een elektrische barbecue van Weber met roosters die een soort anti-aanbaklaag hebben. Geweldig! Deze roosters kunnen namelijk in de vaatwasser. Elke keer na gebruik stop ik ze in de vaatwasser op gewoon programma met een vaatwasblokje. De roosters komen er super schoon uit en het kost werkelijk minimale moeite.

Roest verwijderen van een BBQ rooster

Roest kun je verwijderen van een barbecue rooster door deze te borstelen met een staalborstel. Oppervlakkige roest kun je wegpoetsen met staalwol. Als het rooster echter ernstig roest, betekent dat dat je een rooster hebt van matige kwaliteit. Meestal worden roosters namelijk van roestvrij staal (RVS) gemaakt.

BBQ rooster schoonmaken

Staalborstel

Staalborstel voor het verwijderen van roest. Borstel stevig heen en weer over het oppervlak totdat de bruine roest verdwenen is.

Staalborstel

Probeer roest te verwijderen met een staalborstel en staalwol, maar als je alleen een dof donkergrijs rooster overhoudt, dan zal de roest snel terug komen en je eten onwijs aan het rooster blijven plakken als je gaat barbecuen. Koop in dat geval een nieuw rooster.

BBQ rooster schoonmaken Tips

Smeer het rooster in met citroen of olie vóór gebruik

Voordat je start met je barbecue, smeer je het rooster in met citroensap. Snijd een citroen doormidden en wrijf het rooster ermee in. Je kunt ook zonnebloemolie of olijfolie nemen. Doe een beetje olie op een stuk keukenpapier en wrijf het rooster in.

Je vlees en andere gerechten plakken zo minder snel aan het rooster. Het werkt beter dan boter, omdat boter juist aankoekt en waardoor het rooster lastiger schoon te maken is.

Leg het BBQ rooster na gebruik buiten in het gras

Als je echt niks in huis hebt en je toch de moed hebt verzameld om je barbecue rooster schoon te maken, leg ‘m dan een nachtje in het gras. Eerst borstelen met een staalborstel en daarna gewoon buiten in het gras leggen. De volgende dag kun je het rooster boenen met een spons en zal het vet makkelijk te verwijderen zijn.

BBQ rooster gras

Dit werkt niet bijzonder goed als je heel oud hardnekkig vet en roet hebt, maar als je netjes elke keer na gebruik het rooster schoonmaakt, kan het gras wonderen doen. Gebruik bij deze methode geen schoonmaakmiddel.

Zorg dat je emmer of teil groot genoeg is

grote emmer

Als je het rooster laat weken in soda of biotex, check dan voor dat je begint of de emmer / teil groot genoeg is om het rooster er helemaal in onder te dompelen. Een rooster dat maar half in de emmer past, is lastiger schoon te maken.

Als je een heel groot rooster hebt, kun je een specie kuip nemen van een bouwmarkt, een oude regenton of een Grote emmer. Kleinere roosters kun je in een gewone emmer of teil schoonmaken. Wanneer het allemaal niet wil lukken met emmers, gebruik je een vuilniszak om het rooster in te laten weken.

BBQ rooster schoonmaken met keukenpapier

Als je geen emmer tot je beschikking hebt die groot genoeg is, kun je een vuilniszak gebruiken op eerdergenoemde manier. Vind je de methode met de vuilniszak te veel gedoe? Leg het rooster dan in het gras (Tip 2). Heb je geen gras in je tuin? Dan is keukenpapier een degelijke oplossing.

Wikkel het afgekoelde rooster in keukenpapier van goede kwaliteit. Goede kwaliteit betekent dat het papier niet meteen snot wordt als het in contact komt met water. Maak het geheel vervolgens vochtig met water en spray er een beetje keukenontvetter op. Dit laat je zo buiten liggen. De volgende dag kun je het rooster makkelijker schoonboenen.

Gebruik geen krant om je BBQ rooster mee schoon te maken! Een krant wordt helemaal snot als je het nat maakt dus het geeft een grote bende. Het is een veelgenoemde tip, maar gebruik liever een sterk soort keukenpapier.

Veelgestelde vragen

Moet je een barbecue rooster schoonmaken of niet?

Het is beter regelmatig het barbecue rooster schoon te maken. Een beetje roet is natuurlijk niet erg, maar hevig aangekoekte etensresten en oud vet kan de smaak van het eten aantasten. Daarnaast heb je kans op schimmel in de BBQ en ziet het er onfris uit.

Hoe maak je een BBQ rooster schoon?

Borstel het rooster eerst met een staalborstel. Vervolgens laat je het rooster een nacht weken in een sopje van schoonmaaksoda en water. Daarna boenen met een spons, afspoelen en afdrogen.

Welke middelen zijn geschikt om een BBQ rooster mee schoon te maken?

Voor een BBQ rooster schoonmaken kun je schoonmaaksoda, ammoniak of Biotex gebruiken. Als het BBQ rooster niet heel erg vies is, kun je citroen of azijn gebruiken.

Hoe verwijder je roest van een barbecue rooster?

Roest kun je verwijderen door het BBQ rooster te borstelen met een staalborstel. Oppervlakkige roest is eenvoudig te verwijderen met staalwol. Wanneer je roest verwijderd hebt en een donkergrijs mat rooster overhoudt, is de toplaag beschadigd en kun je beter een nieuw rooster kopen.

5/5 (7 Reviews)

Bekijk meer artikelen:

beddengoed wassen

Beddengoed wassen

Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden. Hang lakens uit, stop ze niet in de droger.

Lees verder »
kleding binnenstebuiten

Donkere was wassen

Donkere was wassen doe je door de was in de wasmachine te doen en deze te laten draaien op het synthetica wasprogramma. Selecteer een temperatuur van 30 graden en voeg wasmiddel voor donkere was toe en eventueel natuurazijn. Gebruik beslist geen wit wasmiddel.

Lees verder »
witte was uithangen

Witte kleding wassen

Witte kleding wassen doe je op 30 of 40 graden met wasmiddel voor de witte was. Sorteer de kleding nauwkeurig, zodat het niet gemengd wordt met andere kleuren. Gekleurde kleding kan namelijk afgeven en de witte was verpesten.

Lees verder »
kleding binnenstebuiten keren

Bonte was wassen

Bonte was wassen doe je door kleur en materiaal te selecteren en de was in de wasmachine te wassen op 30 graden. Gebruik het synthetica wasprogramma om kleding schoon te krijgen en lang mooi te houden. Kies voor vloeibaar wasmiddel voor gekleurde was.

Lees verder »
gaspitten van gasfornuis halen

Gaspitten schoonmaken

Gaspitten schoonmaken doe je door ze van het gasfornuis te halen en te laten weken in teiltje met heet water en afwasmiddel. Vervolgens kun je zowel de branderkelken als de deksels poetsen met een spons. Stop de gaspitten nooit in de vaatwasser!

Lees verder »

Douchekop ontkalken

Een douchekop ontkalken kun je het makkelijkst doen met schoonmaakazijn. Giet een flinke scheut in een teiltje en vul verder aan met warm water. Leg de douchekop erin en laat deze een nachtje weken. Daarna poetsen met een sponsje en weg is de kalk!

Lees verder »
Bekijk artikelen per categorie:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.