poetsprins logo
vieze airfryer

Airfryer schoonmaken

Ik heb mijn airfryer nu een aantal jaar en er begint wat aangekoekt vuil zichtbaar te worden. Ik heb al eerder verschillende methodes getest ik kwam er toen achter dat er maar 1 manier is die echt goed werkt.

Een airfryer schoonmaken doe je door de binnenpan en mand in te smeren met HG airfryer reiniger en dit een uur in te laten werken. Daarna kun je de ze eenvoudig schoon spoelen. Reinig de binnen- en buitenkant van de airfryer met een vochtige doek en afwasmiddel.

Lees hieronder een makkelijk en uitgebreid stappenplan hoe je ook jouw airfryer weer als nieuw krijgt. De foto’s zullen je door het proces heen leiden en het kost je slechts een half uurtje om een écht aangekoekte airfryer weer blinkend schoon te krijgen.

vieze airfryer
Voor
schone airfryer
Na

Airfryer schoonmaken in 8 simpele stappen

Dit heb je nodig:

 • HG airfryer reiniger (te bestellen bij De Online Drogist via deze link)
 • Zachte spons en afwasborstel
 • Microvezeldoek
 • Afwasmiddel
 • Evt. schoonmaakhandschoenen

Benodigde tijd: 30 minuten

Simpel stappenplan voor het reinigen van een (aangekoekte) airfryer. Geschikt voor elk type en elk merk. De aangegeven benodigde tijd is exclusief de inwerktijd van de HG airfryer reiniger.

 1. Neem de binnenpan en mandje af met keukenpapier

  Veeg niet-gestold vet, kruimels en etensresten uit de binnenpan met een stuk keukenpapier. Neem ook het mandje af met keukenrol om het grofste vuil te verwijderen.
  binnenpan afnemen met keukenpapier

 2. Giet ongeveer 50ml HG airfryer reiniger in de binnenpan

  HG airfryer reiniger is een krachtig gel-achtig schoonmaakmiddel. Je koopt het in een doosje met een rubber kwast erbij. Per reinigingsbeurt heb je ongeveer 50ml van het spul nodig.
  HG airfryer reiniger

 3. Smeer de pan en het mandje in

  Verdeel de airfryer reiniger door met de bijgeleverde kwast de pan en het mandje in te smeren. Gebruik bij deze stap geen water! Zorg dat er overal een beetje van het middel zit.
  airfryer schoonmaken

 4. Laat het middel een uur inwerken

  Zorg dat je alle delen van de pan en mand goed ingesmeerd hebt en laat het een uur inwerken. Leg de onderdelen in de wasbak, zodat het niet je aanrechtblad of andere dingen kan aantasten.
  airfryer reiniger laten inwerken

 5. Poets de onderdelen

  Trek schoonmaakhandschoenen aan zodat je niet direct in aanraking komt met het reinigingsproduct. Dit staat niet aangegeven op de verpakking, dus is volgens de veiligheidsinstructies niet vereist. Toch raad ik het persoonlijk wel aan. Neem een zachte spons en poets de onderdelen grondig. Met een schuurspons zou je de anti-aanbaklaag van de binnenpan kunnen beschadigen.
  mandje poetsen

 6. Spoel de pan en mand af

  Verwijder de airfryer reiniger door met overvloedig water af te spoelen. In de hoekjes kan nog wat vet achterblijven, wat je na de inwerktijd van het product eenvoudig kunt wegpoetsen met het sponsje of een afwasborstel. Als je een afwasborstel gebruikt, pas dan op voor spetters.
  binnenpan afspoelen

 7. Maak de binnenkant van het apparaat schoon

  Voor deze stap gebruik je GEEN airfryer reiniger en trek je de stekker uit het stopcontact. Als je een Philips airfryer hebt, zet je deze op z’n kop zodat je het verwarmingselement kan zien. Neem deze af met een vochtige microvezeldoek en wat afwasmiddel. Een Tefal airfryer hoef je niet om te keren maar kun je gewoon afnemen van binnen.
  airfryer schoonmaken

 8. Neem de buitenkant van de airfryer af

  Een vochtige doek en wat afwasmiddel of keukenontvetter volstaat om de buitenkant van de airfryer schoon te krijgen. Ook bij deze stap gebruik je dus geen HG airfryer reiniger. Breng wat reinigingsmiddel op de doek aan en neem de airfryer af, spray geen keukenontvetter direct op het apparaat.
  buitenkant airfryer schoonmaken

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Zo houd je je airfryer lang als nieuw

Wanneer je je airfryer niet verwaarloosd hebt en er geen hardnekkig aangekoekt vet aan de binnenkant zit, volstaat een schoonmaak met een beetje afwasmiddel. Het apparaat blijft als nieuw als je onderstaande élke keer na gebruik doet.

binnenpan afwassen
Binnenpan afwassen

Maak een sopje van afwasmiddel en heet water en was de binnenpan en het mandje af of stop deze onderdelen in de vaatwasser. Lees hiervoor wel even de gebruiksaanwijzing van jouw model, want niet elke binnenpan mag in de vaatwasser gereinigd worden.

Verder kun je de binnenkant en buitenkant van het apparaat afnemen met een vochtige doek waar je een druppeltje Dreft of paar spraytjes keukenreiniger op gedaan hebt. Spray de keukenontvetter niet direct op de airfryer, zowel niet op de binnenkant als niet op de buitenkant. Breng het altijd aan door het op een doek te sprayen en daarmee de airfryer af te nemen.

Geschikte en ongeschikte schoonmaakmiddelen

HG airfryer reiniger

HG airfryer reiniger

HG airfryer reiniger is een krachtig schoonmaakmiddel om vet en vuil in een airfryer eenvoudig schoon te krijgen.

HG airfryer reiniger

De beste optie voor het regelmatig schoonmaken van je airfryer is simpelweg afwasmiddel. Voor het verwijderen van aangekoekt vet kies je voor HG airfryer reiniger. Je koopt het middel in een flesje van 250ml, genoeg voor 5 keer reinigen. Verdeel 50ml van het spul over de binnenpan en het mandje met de bijgevoegde rubber kwast en laat het een uur inwerken. Voor meer informatie ga je naar stappenplan hierboven.

Vaatwastablet voor vaatwasserbestendige onderdelen

Lees eerst de gebruiksaanwijzing van jouw airfryer om zeker te weten dat de binnenpan bestand is tegen vaatwastabletten. Als er staat aangegeven dat de binnenpan niet in de vaatwasser gereinigd mag worden, dan kun je de informatie onder dit kopje NIET gebruiken. Mag dit wel? dan kun je aangekoekt vet als volgt verwijderen:

Sun vaatwastabletten
Vaatwastabletten

Leg een vaatwastablet in de binnenpan en overgiet met heet water. Laat de pan met het mandje erin weken, roer eventueel door met een kunststof of houten spatel om het vaatwastablet beter te mengen in het water.

Heb je net als ik een model airfryer met een opening in de binnenpan? Maak dan je sopje met het vaatwastablet in een teil of in de wasbak.

Laat dit weken totdat je ziet dat het vet en vuil makkelijk loskomt. Vervolgens kun je met een zachte spons de aanslag boenen.

Dasty is geschikt voor het mandje, niet voor de binnenpan

Dasty kan een antiaanbaklaag aantasten. Gebruik dit middel dus nooit voor de binnenpan. Voor het mandje is het wel een heel geschikte optie.

Als het mandje niet meer shiny is maar donkerbruin van het aangekoekte vet, spray dan royaal in met Dasty en bedek met keukenpapier. Trek hiervoor wel beschermende handschoenen aan want Dasty mag niet op je huid komen. Spray het keukenpapier ook een beetje in.

airfryer schoonmaken met dasty
Insprayen met Dasty
keukepapier dasty
Keukenpapier
airfryer schoonmaken met dasty
Dasty

Het keukenpapier zorgt ervoor dat het middel het mandje beter en vollediger bedekt. Zou je geen keukenpapier gebruiken, dan druipt het middel simpelweg door het mandje en heb je er weinig profijt van. Daarnaast verdampt het minder snel op deze manier, waardoor het langer kan inwerken op het aangekoekte vet.

Milieuvriendelijk alternatief

Hoewel mijn stappenplan bovenaan deze pagina met HG airfryer reiniger niet al te verschrikkelijk is, bestaat er nog een milieuvriendelijke oplossing.

Meng in een kom schoonmaaksoda met groene zeep. Ongeveer half om half. Je krijgt nu een dikke pasta, ongeveer gelijk qua structuur als de HG airfryer reiniger. Let op, het gaat hierbij om schoonmaaksoda, ook wel kristal soda, en niet om baking soda!

soda en groene zeep
Soda en groene zeep

Smeer de binnenpan en het mandje in met de pasta en laat dit minimaal een uur inwerken. Eigenlijk volg je exact het stappenplan zoals bovenaan de pagina is omschreven, alleen dan vervang je de HG airfryer reiniger door de pasta van soda en groene zeep.

De combinatie van deze milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen hebben een krachtige reinigende werking, het ruikt vriendelijk en is relatief goedkoop. Ik adviseer het merk Driehoek vanwege de gebruiksvriendelijkheid en onderzochte effectiviteit.

Gebruik geen baking soda

Baking soda, ook wel zuiveringszout, wordt veel gebruikt in het huishouden maar is niet krachtig genoeg om een airfryer mee schoon te maken.

Als je hier een sopje mee maakt of het puur gebruikt, heeft het niet de krachtige ontvettende en reinigende werking die je nodig hebt voor het apparaat. Verspil dus geen tijd en laat de baking soda lekker in de kast staan.

Gebruik geen schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn is een middel dat voor vele toepassingen in huis geschikt is. Voor de airfryer is het echter niet de beste optie. Gewoon laten inwerken heeft niet de ontvettende werking waar je naar opzoek bent.

Als je het zou mengen met water en verhitten in de airfryer kan het wel voldoende reinigen maar laat het een nare geur achter die vervolgens de smaak en geur van je eten kan bederven. De dampen blijven namelijk hangen in het apparaat.

Verwarmingselement schoonmaken

Anders dan de meeste merken, heeft de Philips airfryer een verwarmingselement aan de binnenkant zitten, dat open boven de binnenpan zit. Je kunt de spiraal niet verwijderen!

Verwijder vet met een vochtige doek en afwasmiddel

Voordat je begint, trek je de stekker uit het stopcontact voor de veiligheid.

Als het grillelement gewoon een beetje vettig is, zet de airfryer dan op z’n kop en maak het schoon met een zachte doek of spons en een mild schoonmaakmiddel, zoals groene zeep of afwasmiddel. Eventueel kun je een tandenborstel gebruiken om achter in de hoekjes te poetsen, waar je met een doek lastig bij komt.

Reinig aangekoekt vet met citroen

citroen
Citroensap

Wanneer de spiraal erg vies is en aangekoekt vet op zich heeft, leg dan een stuk aluminiumfolie op de bodem van de pan, vul de pan met een heel klein laagje water en leg daar een in stukken gesneden citroen in. Knijp de citroen een beetje uit.

Zet de pan in de airfryer en zet deze aan op 200 graden gedurende 10 minuten. Vervolgens verwijder je de pan, zet je de airfryer op z’n kop en kun je het aangekoekte vuil redelijk eenvoudig van het grillelement vegen met een microvezeldoek.

Geen citroen in huis? Geen zorgen, je kunt er ook een klein scheutje natuurazijn in doen of citroensap uit concentraat. Gebruik liever geen schoonmaakazijn, want die dampen zijn lastig uit de airfryer te halen en je wilt niet dat je frietjes naar schoonmaakazijn ruiken of smaken.

Vermijd agressief schoonmaakmiddel op het verwarmingselement!

Breng nooit een agressief schoonmaakmiddel aan op het verwarmingselement. Spray het dus beslist niet in met Dasty of andere keukenontvetter, breng geen afwasmiddel puur en direct op het verwarmingselement aan en zorg dat je weinig water gebruikt zodat je kortsluiting voorkomt.

Veelgestelde vragen

Hoe kun je het beste een aangekoekte airfryer schoonmaken?

Een aangekoekte airfryer kun je het beste schoonmaken met HG airfryer reiniger. Giet 50ml in de binnenpan en verdeel het middel over de pan en het mandje met de rubber kwast die je erbij krijgt.

Hoe maak je de buitenkant van de airfryer schoon?

De buitenkant van de airfryer maak je het makkelijkst schoon met een vochtige doek en een druppeltje Dreft. Neem het apparaat af. Gebruik hiervoor geen schuurspons want het plastic is krasgevoelig. Na het schoonmaken kun je met een theedoek de airfryer afdrogen om strepen en vlekken van druppels te voorkomen.

Welk middel werkt het beste?

Mijn persoonlijke favoriet is HG airfryer reiniger. Dit middel is gegarandeerd effectief tegen vet- en etensresten.

Hoe maak je het verwarmingselement schoon?

Draai de Philips airfryer om en neem het verwarmingselement af met een vochtige doek en een druppeltje Dreft. Moeilijk te bereiken plekken kun je poetsen met een tandenborstel (zonder tandpasta uiteraard). Als het grillelement aangekoekt vet heeft, kun je de airfryer verhitten op 200 graden met in de binnenpan een stuk aluminiumfolie en citroen gedurende 10 minuten. Hierdoor komt het vet en vuil makkelijk los.

4.4/5 (5 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
HG airfryer reiniger

Lees verder:

ovenruit schoonmaken
Keuken
Zoe

Ovenruit Schoonmaken

Bekijk in dit artikel een eenvoudig stappenplan met foto’s hoe je een ovenruit zo schoon krijgt als op onderstaande foto. Verderop vind je meer handige tips en tricks voor het schoonmaken van je ovendeur!

Lees verder »
Keuken
Zoe

Senseo Ontkalken

Voor een lange levensduur van je Senseo koffiezetapparaat en om altijd koffie met optimale smaak te zetten, ontkalk je je Senseo eens per drie maanden. Lees hieronder het handzame stappenplan en advies over de beste Senseo ontkalker.

Lees verder »
Keuken
Zoe

Dolce Gusto Ontkalken

Hier vind je een handig stappenplan voor het ontkalken van een Dolce Gusto apparaat. Daarnaast heb ik verschillende geschikte en ongeschikte ontkalkers uiteengezet, zodat je zeker weten een effectief én veilig middel neemt voor de klus.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: