poetsprins logo
afzuigkap schoonmaken

Afzuigkap schoonmaken

Maak de afzuigkap eens per 3 maanden schoon. Aangekoekt vet op de filters kan namelijk brandgevaar opleveren omdat vet licht ontvlambaar is. Daarnaast kan een vieze afzuigkap voor verminderde afzuiging zorgen, waardoor geurtjes en fijnstof van het koken langer blijven hangen.

Een afzuigkap schoonmaken doe je door de filters te reinigen met HG afzuigkapfilter ontvetter of in de vaatwasser. De binnenkant, het luchtkanaal, maak je schoon met de damp van kokend water en citroensap. Neem vervolgens de binnen- en buitenkant af met een zachte doek.

Hieronder vind je een gedetailleerd stappenplan en meer informatie over geschikte en ongeschikte schoonmaakmiddelen. Blijf veilig koken en houd een frisse keuken met mijn handige tips!

Een schone afzuigkap in slechts 6 stappen

Benodigdheden:

Benodigde tijd: 35 minuten

Stappenplan voor het schoonmaken van je afzuigkap. Voor een lange levensduur en goed onderhoud, voer je het stappenplan eens per 3 maanden uit.

 1. Verwijder de vetfilters

  De filters zijn een soort roosters die zitten vastgeklikt met een plastic schuifje. Haal de roosters onder de afzuigkap vandaan zodat je ze van alle kanten goed schoon kunt maken.
  filters verwijderen

 2. Maak een sopje met HG afzuigkapfilter ontvetter

  Meng 250ml HG met 5 liter warm water. Leg de roosters hier een half uur in te weken. Je moet zorgen dat de roosters helemaal ondergedompeld zijn, dus als je keukenwasbak niet groot genoeg is, zoek dan een groot genoege teil of emmer.
  afzuigkap schoonmaken

 3. Reinig het afvoerkanaal met stoom en citroensap

  Zet een pan op het vuur en breng 2 liter water met een beetje citroensap aan de kook. Zet de afzuigkap aan op maximale stand; de damp van het water en citroen reinigen het afvoerkanaal en laten deze weer fris ruiken. Laat het water voor ongeveer 10 minuten stomen. Zorg dat de pan niet droogkookt.
  afvoerkanaal schoonmaken

 4. Neem de afzuigkap van binnen af

  Zet de afzuigkap uit en gooi het restant water met citroensap weg. Trek de stekker voor de zekerheid uit het stopcontact. Maak een zachte doek vochtig en neem de binnenkant af. Doe dit voorzichtig zodat je het binnenwerk niet beschadigd en spoel de doek regelmatig uit.
  binnenkant afzuigkap schoonmaken

 5. Spoel en droog de filters af

  Door het krachtige ontvettende schoonmaakmiddel hoef je niet te boenen. Na de inwerktijd zijn de filters schoon. Spoel ze af met warm water en droog ze vervolgens goed af. Daarna kun je ze terugplaatsen.
  filters afspoelen

 6. Maak de buitenkant van de afzuigkap schoon

  Een RVS afzuigkap kun je het beste schoonmaken met een echte RVS reiniger. Andere middelen geven namelijk strepen. Kunststof en andere materialen kun je gerust met keukenontvetterspray schoonmaken.
  buitenkant afzuigkap schoonmaken

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Manieren om de vetfilters schoon te maken

Ontvetterspray

Een ontvettende spray is handig en effectief als je afzuigkapfilters gaat schoonmaken.

Spray de roosters in en laat het 5 – 10 minuten inwerken. Vervolgens poets je met een zachte spons of doek. Merk je dat er nog wat vettigheid over is, spray dan nog eens in.

Het materiaal is redelijk kwetsbaar dus gebruik geen afwasborstel of schuurspons. Vervolgens goed afspoelen en afdrogen. Zorg dat je de filters altijd helemaal droog terugplaatst.

Afzuigkapfilterontvetter

Vetfilters zijn die zilvergrijze roosters die je met een plastic schuifje uit de afzuigkap kunt klikken. Deze roosters kun je eenvoudig schoonmaken met de HG afzuigkapfilter ontvetter, zoals hierboven in mijn stappenplan omschreven is. Hieronder vind je nog een aantal manieren waarop je ze kunt reinigen.

HG afzuigkapfilter ontvetter

HG afzuigkapfilter ontvetter

Krachtige ontvetter speciaal voor afzuigkapfilters. Veilig te gebruiken en boenen is niet nodig!

HG afzuigkapfilter ontvetter

Vaatwasser

De afzuigkapfilters kun je gewoon in de vaatwasser doen. Soms wordt het aluminium of RVS randje een beetje dof, maar dat is niet erg want het beïnvloed de werking van de afzuigkap niet.

Zet de filters horizontaal in de vaatwasser met de vette kant naar beneden, zodat het water er goed doorheen kan en ook weer goed uit kan lopen als de vaatwasser klaar is. Je zet ze dus niet rechtop zoals je ook borden in de vaatwasser zet.

vetfilters vaatwasser
Vetfilters in de vaatwasser
filters vaatwasser
Incorrecte manier!

Laat de vaatwasser draaien op 40 graden en kort programma, zo luidt het advies van Atag. Je kunt je gewone vaatwastabletten gebruiken. Gezien je een kort en laag temperatuur programma gebruikt, is het handig er rekening mee te houden dat andere vaat die je mee laat draaien niet al te vies is.

Groene zeep

Super vette filters kun je eenvoudig ontvetten met pure groene zeep. Trek schoonmaakhandschoenen aan en smeer de filters in met vloeibare groene zeep. Laat dit een kwartiertje inwerken en poets de filters daarna onder de warme kraan met een zachte spons.

groene zeep
Groene zeep

Als de filters niet zo heel vet zijn, kun je simpelweg een sopje maken in de keukenwasbak met een dop vloeibare groene zeep en warm water. Was de vetfilters af in het sopje met een zachte spons en spoel ze vervolgens af met schoon water.

Middelen die je beter niet kunt gebruiken

Hieronder vind je een lijstje van producten die je beter niet kunt gebruiken om je afzuigkap mee schoon te maken. Ze zijn ineffectief of kunnen zelfs schade aanrichten.

Baking soda of azijn

Azijn en baking soda hebben beiden niet de ontvettende werking waar je naar op zoek bent. Azijn werkt goed als ontkalker maar is heel slecht in het vetvrij maken van oppervlakken. Baking soda ontvet wel een beetje maar niet genoeg voor dit schoonmaakklusje. Bespaar jezelf dus moeite en kies een geschikt middel.

Schuurmiddelen

Blijf weg van schuurmiddelen zoals Cif of andere producten met schurende werking. Schuurmiddel kan de afzuigkap namelijk krassen, wat natuurlijk zonde is. Met name op RVS is het funest. Schuurmiddel en schuursponsjes kunnen blijvende krassen geven en het RVS een doffe lelijke uitstraling geven.

Naast het risico op krassen, laat schuurmiddel een witte waas achter als je het niet met overvloedig water wegspoelt. Dit is lastig want tja, je afzuigkap kun je moeilijk van de muur schroeven en onder de kraan houden. Ook zouden de schurende deeltjes, ondanks goed afspoelen, in de filters achter kunnen blijven.

Cola

Ga niet aan de slag met cola. Cola bevat veel suiker waardoor het een plakkerige bende wordt als je het als schoonmaakmiddel gebruikt. Ook light of zero kun je beter niet gebruiken. Het drankje bevat namelijk ook kleurstof. Misschien krijg je het vet er enigszins mee weg, maar dan zijn je filters alsnog bruin!

Vervang het koolstoffilter regelmatig

Een koolstoffilter tref je meestal aan als je afzuigkap geen afvoer naar buiten heeft. Het idee is dat de lucht, die niet naar buiten kan worden afgevoerd, gefilterd wordt en terug de ruimte in wordt geblazen. Uiteindelijk raakt het koolstoffilter verzadigd en dien je stappen te ondernemen.

Koolstoffilters zijn vervangbare stoffen filters, meestal zwart. Soms kun je een stuk kopen en zelf op maat knippen, soms koop je een op vervangbaar filter op maat.

Het koolstoffilter kan je niet schoonmaken, helaas. Deze moet na elke 120 uur gebruik vervangen worden, wat eens per 3 tot 6 maanden is (Atag, 2020). Niet elke afzuigkap heeft een koolstoffilter, dus bekijk de bijgeleverde gebruiksaanwijzing.

Daar vind je informatie over of je afzuigkap een koolstoffilter heeft en zo ja, hoe deze vervangen dient te worden. De meeste gebruiksaanwijzingen kun je ook gewoon online vinden als je het merk en typenummer opzoekt. Vervangbare filters kun je eenvoudig bestellen.

Buitenkant van de afzuigkap schoonmaken

De binnenkant schoonmaken doe je ter onderhoud van je afzuigkap. Zo zorg je er namelijk voor dat je langdurig van optimale afzuiging gebruik kunt maken. De buitenkant schoonmaken doe je zodat je keuken er fris en schoon uit ziet.

RVS afzuigkap schoonmaken

Gebruik voor RVS een middel speciaal geschikt voor RVS, omdat de meeste andere middelen strepen achterlaten. Gebruik beslist geen schuurmiddelen of schuurspons, want die kunnen het RVS krassen.

buitenkant afzuigkap schoonmaken
Buitenkant afnemen

Voor reiniging, glans en een krasvrij resultaat, kun je de PoetsPrins ontvetterspray gebruiken. Het is een keukenreiniger die ook geschikt is voor RVS.

De sprayflacon met duurzame trigger zorgt ervoor dat je goed kunt doseren en dus geen middel verspilt of het middel op plekken nevelt waar je het niet wilt of nodig hebt.

Daarnaast is het een ecologisch schoonmaakmiddel in een herbruikbare verpakking, dus minder belastend voor het milieu dan de spuitbussen of sprays van de meeste andere merken. Je koopt één keer de fles en kunt vervolgens steeds zelf nieuw schoonmaakmiddel maken met de navullingen.

Spray een beetje ontvetter op een droge zachte doek en wrijf het roestvrij stalen oppervlak schoon. Napoetsen of afspoelen is niet nodig.

Kunststof reinigen

Andere materialen dan RVS kun je ook eenvoudig poetsen met een beetje keukenontvetterspray. Dit middel is streeploos en super krachtig in reinigen en ontvetten. Spray een beetje op een zachte vochtige doek en neem het oppervlak af. Klaar!

Motor van de afzuigkap schoonmaken

De motor hoef je niet schoon te maken maar moet op een goed moment wel vervangen worden. Dat is maar eens in de zoveel jaar.

Als je het stappenplan uitvoert zoals bovenaan de pagina beschreven is, gaat je afzuigkap motor langer mee. Vet heeft namelijk minder kans zich op te hopen.

Het is niet de bedoeling de motor af te nemen of te poetsen met een doek of spons! Hiermee zou je ‘m namelijk kunnen beschadigen.

Daarnaast is het belangrijk dat je bij het reinigen de motor niet nat maakt of direct schoonmaakmiddel erop sprayt, want zo zou de motor kapot kunnen maken.

Veelgestelde vragen

Hoe maak je afzuigkapfilters schoon?

Maak een sopje van 5 liter warm water en 250ml HG afzuigkapfilter ontvetter. Leg de filters daarin en laat ze een half uur weken. Zorg dat de gehele filters ondergedompeld zijn zodat alle kanten goed ontvet worden. Spoel vervolgens af met warm water, boenen is niet nodig.

Kunnen de roosters in de vaatwasser?

Metalen filters kun je van de afzuigkap klikken en in de vaatwasser plaatsen. Doe dit horizontaal met de vette kant naar beneden. Stoffen filters kunnen niet in de vaatwasser maar dienen eens per 3 tot 6 maanden vervangen te worden.

Hoe maak je RVS schoon?

Als je een afzuigkap van RVS hebt, kun je deze het beste reinigen met Method RVS reiniger. Dit is een biologisch schoonmaakmiddel in een sprayflacon; krasvrij en streeploos! Andere merken komen in een spuitbus, waardoor je minder goed kunt richten en doseren.

Hoe reinig je de binnenkant van de afzuigkap?

Zet een pan op het vuur met 2 liter water en citroensap. Breng het water aan de kook en laat het zo’n 20 minuten dampen. Op deze manier wordt de binnenkant gestoomd. Vervolgens afnemen met een zachte doek.

4/5 (8 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Keukenontvetter set

Lees verder:

ovenruit schoonmaken
Keuken
Zoe

Ovenruit Schoonmaken

Bekijk in dit artikel een eenvoudig stappenplan met foto’s hoe je een ovenruit zo schoon krijgt als op onderstaande foto. Verderop vind je meer handige tips en tricks voor het schoonmaken van je ovendeur!

Lees verder »
Keuken
Zoe

Senseo Ontkalken

Voor een lange levensduur van je Senseo koffiezetapparaat en om altijd koffie met optimale smaak te zetten, ontkalk je je Senseo eens per drie maanden. Lees hieronder het handzame stappenplan en advies over de beste Senseo ontkalker.

Lees verder »
Keuken
Zoe

Dolce Gusto Ontkalken

Hier vind je een handig stappenplan voor het ontkalken van een Dolce Gusto apparaat. Daarnaast heb ik verschillende geschikte en ongeschikte ontkalkers uiteengezet, zodat je zeker weten een effectief én veilig middel neemt voor de klus.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: