poetsprins logo
Sifon losmaken

Afvoer Ontstoppen

De afvoer van de wasbak in de keuken of badkamer kunnen makkelijk verstopt raken. In de keuken zitten vetresten in de leiding en in de badkamer heeft iedereen wel eens per ongeluk een tandenstoker weggespoeld.

De afvoer ontstoppen doe je met een rubberen gootsteenontstopper. Plaats het rubberen gedeelte over de afvoer en maak een pompende beweging. Vervolgens maak je de sifon los en reinig je deze. Zet de sifon terug en reinig de leiding door soda en kokend water door te spoelen.

Dit handige stappenplan zorgt ervoor dat je de afvoer ontstopt zonder chemische middelen. Lees verder voor meer tips hoe je een verstopping verhelpt en voorkomt!

Zelf je afvoer ontstoppen in 5 stappen

Benodigde tijd: 20 minuten

Algemene instructies voor het ontstoppen en schoonmaken van de afvoer van een wastafel of gootsteen. Geschikt voor wasbakken in de keuken, badkamer en WC.

 1. Maak de verstopping los met een gootsteenontstopper

  Zet het rubberen gedeelte over de afvoer en maak een pompende beweging. Op deze manier ontstaat er een vacuüm dat de verstopping losmaakt. Soms kan deze stap al voldoende zijn. Zo niet, ga door naar stap 2.
  afvoer ontstoppen

 2. Maak de sifon los

  Zet een teil onder de wasbak en haal de zwanenhals los. Het kan zijn dat je een waterpomptang nodig hebt, maar om kans op beschadiging te minimaliseren, probeer je het eerst gewoon met je handen.
  Sifon losmaken

 3. Reinig de sifon

  Maak de zwanenhals schoon in het teiltje door er warm water en soda aan toe te voegen. Als de verstopping hier zit, kun je deze eerst met je vingers losmaken en weggooien. Poets al het zichtbare vet en vuil weg.
  Sifon schoonmaken

 4. Zet de sifon terug in elkaar

  Plaats de zwanenhals terug op de leiding. Controleer hierbij goed of de leiding helemaal aansluit en niet lekt. Voel je druppels water langs de zwanenhals? Draai de ringen dan beter vast of kies voor afdichttape.
  sifon vastdraaien

 5. Giet soda en kokend water door de afvoer

  Doe 100 gram schoonmaaksoda in de wasbak en overgiet met 1,5 liter kokend water. Op deze wijze kun je de leiding verder reinigen en vetresten en ander vuil wegspoelen.
  afvoer ontstoppen

Zocht je naar de afvoer van de douche ontstoppen? Kijk dan voor een handig stappenplan naar mijn artikel over doucheputjes ontstoppen.

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Geschikte middelen tegen een verstopte afvoer

Er zijn een aantal opties waarmee je zelf thuis de afvoer kunt ontstoppen. De één is milieuvriendelijk, de ander kost weinig moeite. Het zijn allemaal effectieve mogelijkheden.

De kracht van soda

Soda is een heel krachtig ontvettend schoonmaakmiddel. Let op: het gaat hier om schoonmaaksoda en niet om baking soda.

In het stappenplan heb ik het over soda en kokend water doorspoelen. Ik bedoel dus de schoonmaaksoda. Schoonmaaksoda wordt ook wel kristal soda, zilver soda of natriumcarbonaat genoemd.

schoonmaaksoda
Driehoek kristal soda
kristal soda
Tricel zilver soda

Om de afvoer te reinigen, giet je 100 gram schoonmaaksoda in de gootsteen. Dit mag de Driehoek kristal soda of Tricel zilver soda zijn. Overgiet vervolgens met 1,5 liter kokend water. Vet en vuil wordt zo opgelost en weggespoeld.

afvoer ontstoppen
Afvoer ontstoppen

Als water langzaam wegloopt door de afvoer, is deze interventie vaak al voldoende om het probleem te verhelpen. Je hebt dus meestal geen chemische ontstoppingsmiddelen nodig!

Wanneer er een laag water in de wasbak staat omdat de afvoer helemaal niet meer doorloopt, gebruik je eerst een rubberen gootsteenontstopper. Enkel de soda met kokend water is namelijk in dat geval niet effectief genoeg.

Verstopping verhelpen met soda en azijn

Naast bovengenoemde instructies met schoonmaaksoda en kokend water, is er nog een effectieve manier met baking soda en azijn.

Bij deze methode gebruik je baking soda, ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat genoemd.

baking soda
Zuiveringszout
Natuur azijn
Natuurazijn

Giet een kopje baking soda in de afvoer. Overgiet het witte poeder met een kopje witte natuurazijn. De combinatie van deze twee middelen gaat kort bruisen. Het bruisen zorgt ervoor dat de verstopping loskomt.

Meng de twee middelen pas in de gootsteen, anders is de effectiviteit van de bruisende werking al vergaan.

Deze aanpak is onschadelijk voor de leidingen en je gezondheid. Ga er echter niet boven hangen met je gezicht, want als het bruist kant het in je ogen komen en irritatie veroorzaken.

Let op: deze methode werkt niet als er water in de wasbak staat omdat de afvoer helemaal niet meer doorloopt. Als het water helemaal niet wegloopt, volg je de instructies bovenaan de pagina.

Lees hier meer over baking soda en wat je ermee schoon kunt maken in huis.

Chemische gootsteenontstoppers

Bij zeer hardnekkige verstopping kan het zijn dat methodes met schoonmaaksoda of baking soda en azijn niet toereikend zijn. In dat geval kun je overstappen op vloeibare afvoer ontstoppers.

vloeibare ontstopper
HG vloeibare ontstopper

Een goede optie is vloeibare ontstopper van HG of Mr Muscle. Dit zijn producten die je gewoon bij de supermarkt kunt kopen. Je kan ook huismerk nemen; ik heb ze getest van AH en Kruidvat, beiden zijn prima.

Mocht de verstopping verder in de leiding zitten of zo hardnekkig zijn dat ook een gewone vloeibare ontstopper niet werkt, dan kun je HG duo ontstopper (De Online Drogist) nemen.

HG vloeibare ontstopper

HG vloeibare ontstopper

Krachtig reinigingsmiddel om verstoppingen van leidingen te verhelpen. Veilig, makkelijk en snel.

HG vloeibare ontstopper

Belangrijk: Volg bij gebruik van vloeibare ontstoppers altijd nauwkeurig de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Gebruik niet meer van het product dan aangegeven en laat het zeker niet langer inwerken! Dit kan schadelijk zijn voor de leidingen en belast het milieu onnodig.

Chemische ontstopper zijn zwaarder dan water, dus deze aanpak werkt ook als er een laag water in de wasbak staat. De ontstopper zinkt vanzelf tot aan de oorzaak van de verstopping.

Materialen om je afvoer mee te ontstoppen

Een afvoer ontstoppen zonder schoonmaakmiddelen kan met een rubberen gootsteen ontstopper, ook wel plopper ontstopper genoemd, of met een ontstoppingsveer. Lees hieronder meer over de beide materialen.

Zo gebruik je een plopper ontstopper

Je afvoer ontstoppen zonder chemische middelen doe je met een plopper ontstopper. Daarnaast is het een goede eerste optie bij verstoppingen.

afvoer ontstoppen
Ontstopper

De ouderwetse ontstopper is een rubberen cup met houten stok. Je zet het rubberen gedeelte over de afvoer en maakt een pompende beweging met de stok. Er ontstaat een vacuüm dat de verstopping als het ware ‘loszuigt’.

Deze manier is goedkoop en effectief maar vergt wel wat meer moeite en spierkracht dan de andere opties.

Afvoer ontstoppen met een veer

Zelf thuis aan de slag gaan met een ontstoppingsveer kan ook. Dan koop je een gewone veer, zonder motortje. Deze veer duw je in de gootsteen en met een draaiende beweging breng je de gehele veer tot diep in de afvoer.

Met de veer wordt de verstopping doorgeprikt zodat de leiding weer vrij is en het water goed kan wegstromen. Bestel jouw ontstoppingsveer op bol via deze link.

Als je een loodgieter inschakelt, ontstoppen zij een afvoer meestal met een rioolveer. Loodgieters gebruiken veelal een elektrische variant, waarmee ze met weinig moeite verstoppingen diep in de leidingen kunnen verhelpen.

De rioolveer is de grote lange variant van de ontstoppingsveer, zodat ook verstoppingen die zeer diep in de leiding zitten, verwijderd kunnen worden.

Als al deze methoden en hulpmiddelen niet gewerkt hebben, schakel dan meteen een loodgieter in. Deze kan de verstopte afvoer professioneel verhelpen.

5 Tips tegen een verstopte afvoer

Met deze tips verhelp je verstopping van de afvoer en kun je nieuwe verstopping voorkomen. Doe er je voordeel mee!

Tip 1: Afvoer preventief schoonmaken

Om verstopping te voorkomen kun je eens per drie maanden het stappenplan bovenaan de pagina preventief uitvoeren.

afvoer ontstoppen
Afvoer reinigen

Schep ongeveer 100 gram schoonmaaksoda in de afvoer en overgiet met anderhalve liter kokend water. Ook als de afvoer gewoon goed doorloopt, kun je verstopping door vet en vuil tegengaan door dit regelmatig te doen.

Daarnaast werkt het ook heel goed tegen nare geurtjes! Vaak komt er na verloop van tijd een ranzige geur uit de afvoer. In de keuken en badkamer hangt een rioollucht. Dit is ook verholpen door soda en kokend water door te spoelen.

De afvoer regelmatig schoonmaken heeft dus veel voordelen!

Tip 2: Maak de sifon schoon

Haal de sifon los en reinig deze in een emmer of teil met een eetlepel schoonmaaksoda en heet water. Zorg ervoor dat je bij het loshalen een emmer eronder zet zodat je het water dat nog in de zwanenhals zit opvangt. Poets alle delen met een spons en plaats ze vervolgens terug.

Je weet niet altijd of je iets hebt weggespoeld dat eigenlijk in de prullenbak thuishoort. Daarom is het verstandig om de sifon eens per drie maanden los te halen en deze schoon te maken.

sifon schoonmaken
Afvoer loshalen
sifon schoonmaken
Sifon schoonmaken

In de badkamer kunnen afvoeren van wastafels verstopt raken doordat je (per ongeluk) een wattenstaafje, ragertje, flosdraad of dot haren hebt geprobeerd weg te spoelen.

De kans is zeer groot dat deze items vast komen te zitten in de zwanenhals en voor verstopping van de afvoer zorgen. Door de zwanenhals los te halen en schoon te maken, kun je verstopping voor zijn.

In de keuken spoel je waarschijnlijk regelmatig etensresten door de wasbak. Ook deze kunnen, zeker als ze vet zijn, in de sifon achterblijven.

Tip 3: Gebruik altijd een zeefje

Zeefje voor badkamer

Voor in de badkamer kun je losse zeefjes kopen en over de afvoer leggen. Deze zorgen ervoor dat onder andere haar opgevangen wordt in plaats van in de afvoer verdwijnt.

Daarnaast is het handig voor als je toch die tandenstoker of dat stuk flosdraad laat vallen. Een zeefje vangt dit op zodat je het alsnog in de prullenbak kan gooien.

wasbak putje legen
Etensresten weggooien

Voor de keukenwasbak is een zeefje nog belangrijker. Ongemerkt spoel je heel veel door de keukenafvoer, bijvoorbeeld bij het afwassen. Leeg het zeefje na elke afwasbeurt in de prullenbak, spoel etensresten nooit weg.

Tip 4: Giet kokend water door de keukenwasbak

Altijd als ik een kopje thee zet, kook ik ongeveer een halve liter extra water. Nadat ik de theepot gevuld heb, giet ik het restant kokend water door de keukenwasbak.

kokend water doorspoelen
Kokend water doorspoelen

Kokend water is veilig voor je keukenleiding en lost vetresten in de leiding op. Door dagelijks een beetje kokend water door te spoelen, ga je ophoping van vet en vuil tegen.

Daarnaast is het goed tegen kalkaanslag in de waterkoker! Als je de waterkoker structureel leeggooit in plaats van het water in de waterkoker laat staan, vormt er minder kalk op de bodem.

Tip 5: Gebruik de wastafel niet als prullenbak

Zowel in de keuken als in de badkamer moet je de wasbak niet als afvalbak gebruiken. Gooi etensresten, haar en tandenstokers weg. Spoel dit nooit door!

In de keuken is het belangrijk om ook koffiedik niet weg te spoelen. Dit lijken kleine korreltjes, maar als je dit frequent in de wasbak doet kan dit wel degelijk tot verstopping leiden.

Wat al helemaal niet door de gootsteen mag, is vet. Restant jus of olie waarin je gebakken of gefrituurd hebt, kun je het beste in een bakje of fles gieten en weggooien in de vuilnisbak.

frituurvet afvoeren
Vet weggooien

Vetresten vernauwen de afvoerleidingen en zijn kleverig. Hierdoor trekken ze meer vuil aan dat niet wegspoelt en de leiding nog nauwer maakt. Een verstopping is dan zo ontstaan.

Veelgestelde vragen

Hoe kun je het beste een afvoer ontstoppen?

De afvoer ontstoppen doe je met een rubberen gootsteenontstopper. Plaats het rubberen gedeelte over de afvoer en maak een pompende beweging. Vervolgens reinig je de afvoer met soda en kokend water.

Hoe werkt vloeibare ontstopper?

Vloeibare gootsteen ontstopper zoals van HG of Mr Muscle zijn sterk alkalische reinigingsproducten die vet en vuil in leidingen oplossen. Zonder dat de leiding beschadigd raakt, wordt de verstopping opgelost. Het middel zinkt zodat het zakt tot aan de verstopping en hierop goed kan inwerken.

Hoe werkt een ontstoppingsveer?

De ontstoppingsveer is het geschikte gereedschap om verstoppingen dieper in de leiding te verhelpen. Met een draaiende beweging duw je de veer de afvoer in. De veer prikt de verstopping door zodat deze weggespoeld kan worden.

Hoe kun je verstopping van de afvoerleiding voorkomen?

Gebruik de wasbak niet als afvalbak. Etensresten, tandenstokers en dotten haar horen in de prullenbak thuis, deze kun je niet doorspoelen. Daarnaast kun je preventief elke drie maanden soda en kokend water doorspoelen om de leiding schoon te houden.

Kun je de afvoer ontstoppen met baking soda?

Je kunt verstopping verhelpen door baking soda en azijn in de afvoer te gieten. Het bruisende effect kan de verstopping oplossen. Staat er echter een laag water in de wasbak, dan werkt deze methode niet en heb je een rubberen ontstopper of ontstoppingsveer nodig.

5/5 (1 Review)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
HG Duo ontstopper

Lees verder:

ovenruit schoonmaken
Keuken
Zoe

Ovenruit Schoonmaken

Bekijk in dit artikel een eenvoudig stappenplan met foto’s hoe je een ovenruit zo schoon krijgt als op onderstaande foto. Verderop vind je meer handige tips en tricks voor het schoonmaken van je ovendeur!

Lees verder »
Keuken
Zoe

Senseo Ontkalken

Voor een lange levensduur van je Senseo koffiezetapparaat en om altijd koffie met optimale smaak te zetten, ontkalk je je Senseo eens per drie maanden. Lees hieronder het handzame stappenplan en advies over de beste Senseo ontkalker.

Lees verder »
Keuken
Zoe

Dolce Gusto Ontkalken

Hier vind je een handig stappenplan voor het ontkalken van een Dolce Gusto apparaat. Daarnaast heb ik verschillende geschikte en ongeschikte ontkalkers uiteengezet, zodat je zeker weten een effectief én veilig middel neemt voor de klus.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: