poetsprins logo
Aangebrande pan schoonmaken

Aangebrande pan schoonmaken

Het overkomt de beste kok: je laat het eten aanbranden en de pan is lastig schoon te krijgen. Een aangebrande pan schoonmaken hoeft echter niet een verschikking te zijn. De meeste aangebrande lagen kun je weer verwijderen.

Een aangebrande pan schoonmaken doe je door een laag water in de pan aan de kook te brengen. Laat het water koken en voeg soda toe. Terwijl het water kookt, schraap je voorzichtig met een spatel over de bodem totdat je geen aangebrande etensresten meer voelt.

Meerdere wegen leiden naar Rome, dus dit stappenplan is niet de enige manier om een aangebrande pan schoon te maken. Meer tips en handige methoden, lees je verderop in het artikel. Doe er je voordeel mee zodat je pannen niet beschadigen en weer blinkend schoon zullen zijn!

Stappenplan aangebrande pan schoonmaken

Voor
Na

Benodigde tijd: 15 minuten

Algemeen stappenplan voor het schoonmaken van een aangebrande pan. Gemiddeld duurt het een kwartiertje om een aangebrande pan schoon te krijgen, maar afhankelijk van hoe ernstig de pan aangebrand is, kan de tijd verschillen.

 1. Schraap zo veel mogelijk eten uit de pan

  Met een spatel haal je het aangebrande eten zo veel mogelijk weg. Neem een kunststof of houten spatel zodat je zeker weet dat je de pan niet zult krassen. Gooi de etensresten weg in de prullenbak, probeer ze niet door de gootsteen te spoelen.
  Aangebrande pan schoonmaken

 2. Zet de pan op het vuur met water erin

  Het restant van de aangebrande laag verwijder je door de pan op het vuur of de kookplaat te zetten met een laagje water erin. Vul de pan ongeveer tot de helft en breng het water aan de kook.
  Aangebrande pan schoonmaken

 3. Voeg soda toe aan het water

  Ongeveer een eetlepel soda is voldoende om de pan stralend te krijgen. Voeg dit toe aan het water als je het pannetje op het vuur hebt gezet. Gebruik geen afwasmiddel of ander schuimend schoonmaakmiddel.
  Aangebrande pan schoonmaken

 4. Laat het water koken en schraap over de bodem van de pan

  Het water in de pan breng je aan de kook en zorg dat het water blijft koken en borrelen. Schraap ondertussen met een plastic of houten spatel over de bodem. Je laat het water net zo lang koken totdat je met je spatel voelt dat er niks meer aan de bodem van de pan kleeft. Dit duurt even, dus wees geduldig.
  Aangebrande pan schoonmaken

 5. Giet het water weg

  Nu de aangebrande laag uit de pan is, kun je ‘m verder schoonmaken. Gooi het water weg en spoel de pan af met lauw water.

 6. Maak de pan verder schoon met een wonderspons

  Alles dat over is van de bruine aangebrande laag, boen je weg met een wonderspons. De wonderspons werkt het beste zonder schoonmaakmiddel.
  pan schoonmaken met wonderspons

 7. Was de pan af

  De aangebrande pan is helemaal schoon geworden als je bovenstaande stappen uitgevoerd hebt. Nu maak je ‘m vetvrij en blinkend door met een beetje afwasmiddel en warm water de pan af te wassen.
  pan afwassen

 8. Afdrogen en klaar!

  Droog de pan af en berg ‘m op. De pan ziet er weer als nieuw uit en is weer klaar voor gebruik.
  schone pan

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Manieren om een aangebrande pan schoon te krijgen

Toelichting van bovenstaand stappenplan

Bovenstaande stappenplan werkt het beste als je geen afwasmiddel in de pan doet wanneer je het water erin laat koken (stap 3 en 4). Als je wel afwasmiddel toevoegt, zal dit dusdanig gaan schuimen dat de pan overkookt.

Dit geldt ook voor ander schoonmaakmiddel, zoals allesreiniger of keukenontvetter. Het geeft veel troep, dus doe vooral alleen water in de pan of water met een klein beetje soda of azijn als de aangebrande laag hardnekkig is.

pan schoonmaken met wonderspons
Wonderspons

Daarnaast werkt de wonderspons (stap 6) alleen zonder schoonmaakmiddel. Je kunt de wonderspons kopen bij Blokker, Action of online. Het heet ook wel vlekkenspons of melamine spons. Ze zijn wit, of wit met een andere kleur zoals op de foto.

Een wonderspons is gemaakt van melamine en door z’n fijne structuur is het zeer geschikt om aanslag van pannen te verwijderen. De structuur kan echter niet goed z’n werk doen wanneer je schoonmaakmiddel toevoegt.

Door bijvoorbeeld afwasmiddel te gebruiken, is er geen wrijving meer en veeg je alleen over de pan in plaats van deze echt schoon te maken.

Voor tips bij het afwassen, kijk je naar mijn artikel over afwassen.

Aangebrande pan schoonmaken met zout of soda

Voer bovenstaand stappenplan uit, daar zie je hoe je het effectiefst de aangebrande pan schoonmaakt met soda. Je kunt de pan ook laten weken in soda zonder deze te verwarmen.

Doe wat schoonmaaksoda in de pan en giet er kokend water in. Laat dit de hele nacht weken, het liefst met een deksel op de pan. De volgende dag kun je met een (krasvrije) schuurspons de pan eenvoudig schoon boenen.

pan schoonmaken met soda
Kristal soda
Kokend water
Pan laten weken
Schone pan

Wanneer de aangebrande laag nog niet helemaal losgekomen is, kun je nogmaals wat schoonmaaksoda, baking soda of zout in de pan doen zonder water toe te voegen. Met een spons maak je de pan verder schoon.

De korrels krijgen zo een schurende werking. Dit is vooral handig als je geen wonderspons in huis hebt. Gebruik echter geen suiker! De suiker smelt als het met water in contact komt en het wordt een plakkerige bende.

Keukenzout als schuurmiddel
Poetsen met keukenzout

Deze methode is niet geschikt voor teflon pannen (pannen met een anti-aanbaklaag). De pan zou kunnen beschadigen doordat de teflon laag kwetsbaar is.

Voor alle andere pannen is deze methode wel geschikt. Gebruik op gietijzeren pannen geen schoonmaaksoda maar zout of baking soda bij deze methode.

Aangebrande pan schoon krijgen met Dasty

Dasty is ongeveer het intensiefste schoonmaakmiddel dat ik in mijn schoonmaakcarrière ben tegengekomen. Ik begin met een aantal punten die je in acht moet nemen bij het gebruik van het middel, voordat ik verder ga met de aangebrande pan.

 • Dasty is zeer agressief en er staat zelfs op de verpakking vermeld dat je het niet in contact met je huid mag laten komen. Gebruik dus altijd schoonmaakhandschoenen als je met Dasty aan de slag gaat. Check altijd even of je schoonmaakhandschoenen nog helemaal heel zijn en je niet bijvoorbeeld met je nagel gaatjes in de wijsvinger hebt gemaakt.
 • Dasty kun je niet op alle oppervlakken gebruiken. Als je het in de pan spuit, zorg dan dat je dat een stevige ondergrond hebt en niet een houten of kunststof tafel of aanrechtblad. Hout en kunststof kan verkleuren of oplossen in Dasty. Daarnaast kun je het niet gebruiken in aluminium pannen. Aluminium kan aangetast worden door Dasty.
 • Dasty mag niet op etenswaren terecht komen want je mag het beslist niet innemen. Zorg dus dat je geen borden of eten op het aanrecht hebt staan waarnaast je de pan inspuit. Ruim alles netjes op en spuit het middel in de pan zonder te morsen.
Aangebrande pan schoonmaken met dasty
Aangebrande pan schoonmaken Dasty

Nu hetgeen dat je echt wilt lezen: Spuit Dasty in de aangebrande pan en laat dit puur erin weken. Dit betekent dat je het middel niet mengt met water. Niet verhitten!

Dasty laten inwerken

Doe het deksel op de pan en laat de Dasty gedurende een uur inwerken. Hierna kun je de aangebrande laag schoonpoetsen met een spons of afwasborstel en warm water.

Schone pan

Voor de laatste vlekjes is het handig om alsnog te boenen met de wonderspons zonder schoonmaakmiddel. Goed afspoelen, afdrogen en je pan is weer als nieuw.

Aangebrande pan met azijn schoonmaken

Een aangebrande pan schoonmaken kun je doen door de pan op het vuur te zetten met een laag water en hier azijn aan toe te voegen. De aangebrande laag zal sneller loskomen dan wanneer je alleen water in de pan laat koken.

Als de aangebrande laag losgekomen is, was je de pan af met warm water en afwasmiddel. Deze methode is vooral aan te raden voor gietijzeren pannen, omdat deze goed tegen azijn kunnen maar niet tegen soda.

Aangebrande pan afspoelen
pan schoonmaken met azijn
Pan schoonmaken met azijn

Aangebrande pan reinigen met een vaatwastablet

Vaatwasblokje
Vaatwastablet

Je kunt de pan met heet water vullen en er een vaatwastablet in doen. Het water moet wel goed heet zijn want in lauw water lost het tablet niet op. Dit laat je een nacht weken. Het vuil laat dan makkelijk los.

Aangebrande pan schoonmaken
Pan schoonmaken met vaatwastablet

Je hoeft het water niet te verhitten op het vuur, maar kan wel als je niet een hele nacht wilt wachten. Maak met een spatel het vaatwasblokje fijn en roer het water, zodat het blokje helemaal oplost en goed kan inwerken.

Nadat de aangekoekte laag los is gekomen, kun je de pan afwassen met warm water en een afwasborstel of spons. De pan zal weer blinkend schoon zijn.

Let wel op dat je dit niet in gietijzeren pannen kunt doen. Deze kunnen aanslaan door de agressieve ingrediënten van een vaatwastablet. In de meeste andere soorten pannen is dit een veilige methode.

Aangebrande pan laten weken

Deze methode kost je de minste moeite maar duurt ook het langst. Water weekt alles los, als je het maar lang genoeg laat staan. Een licht aangebrande pan kun je een nachtje in lauw water zetten en daarna poetsen met een spons of afwasborstel.

Als de aangebrande laag erg zwart en dik is, kun je beter het stappenplan uitvoeren dat aan het begin van dit artikel beschreven is. Mocht je toch voor weken in water kiezen, reken er dan op dat de pan een aantal dagen nodig heeft. Ververs af en toe het water, want het kan onfris gaan ruiken als je het lang laat staan.

Teflon pan schoonmaken

Een pan met een teflon anti-aanbaklaag kan nog steeds flink aanbranden. Je kunt deze pannen echter niet behandelen met een schuurspons of schuurmiddel. Hiermee zou je de anti-aanbaklaag namelijk kunnen beschadigen. Teflon is een soort plastic dat ervoor zorgt dat je eten minder snel aan de pan hecht.

Je kunt het herkennen aan de donkergrijze/zwarte glimmende laag op de bodem van de pan. Een teflon pan an sich is niet ongezond maar het schrapen van de pan en de losgeschaapte plastic teflon deeltjes innemen wel.

Dit soort pannen kun je het beste laten weken en vervolgens de aangebrande laag schrapen met een plastic of houten spatel. Je kunt ook het stappenplan met kokend water en soda uitvoeren als de aangebrande laag hardnekkig is.

RVS pan schoonmaken

Aangebrande of aangekoekte etensresten in een RVS pan kun je op dezelfde manier schoonmaken als elke andere pan. Lees het stappenplan aan het begin van het artikel voor uitgebreide informatie.

Doe een laagje water in de pan en zet op laag vuur. Breng het water aan de kook en laat het vuil losweken terwijl je de pan op laag vuur laat staan en in de gaten houdt.

Schaap voorzichtig over de bodem van de pan met een spatel om het vuil los te schrapen. Voor hardnekkig vuil kun je een eetlepel soda toevoegen. Vervolgens kun je bruine vlekken wegpoetsen met een wonderspons.

Drooggekookte pan schoonmaken

Het is vast iedereen wel eens overkomen: je bent pasta aan het koken en de pan vergeten. Het water is drooggekookt en de pasta is één geworden met de pan.

Als het eten in de pan niet helemaal ingebrand en verkoold is, kun je de pan schoon krijgen door het stappenplan te volgen dat je bovenaan dit artikel vindt.

Als de pan hierna dof en mat is, zit er nog kalkaanslag in de pan. Dit kun je schoonmaken met schoonmaakazijn of koolzuurhoudend water, bijvoorbeeld Spa Rood. Doe een laagje schoonmaakazijn of bruisend water in de pan en laat dit met het deksel erop een half uur op het aanrecht staan. Hierna kun je de pan afwassen en zal ie weer glanzen.

Aangebrand eten uit pan verwijderen

Aangebrande suiker schoonmaken

Een pan met aangebrande suiker kun je schoonmaken met het stappenplan dat je bovenaan dit artikel bent tegengekomen. Laag water in de pan, water aan de kook brengen, soda toevoegen en laten pruttelen totdat de laag opgelost is.

Met aangebrande suiker kan dit echter wel flink wat tijd in beslag nemen. Reken erop dat je de pan zeker een aantal uren op het fornuis moet laten staan.

Ondertussen moet je de pan in de gaten houden want het water mag niet droogkoken en als je een deksel op de pan doet, zal het water waarschijnlijk overkoken. Na het pruttelen, kun je de pan poetsen met een (wonder) spons.

Aangebrande rijst schoonmaken

Als je rijst kookt, heb je altijd last van een aangekoekte laag op de bodem van de pan. Een grote ergernis die niet te voorkomen lijkt. De aangebrande laag rijst kun je het beste los laten weken.

Het is waarschijnlijk niet erg hardnekkig (mits je het niet zwart of donkerbruin aan hebt laten branden) en kun je dus losweken in een paar uur. Hierna schoonmaken door de pan af te wassen.

Drooggekookte melk schoonmaken

Een pan met drooggekookte melk kun je schoonmaken met een zuur schoonmaakmiddel. Je kunt kiezen voor schoonmaak azijn of citroensap. Doe een laagje van 1 van de twee in de pan en giet er kokend water bij.

Deksel erop en laten staan op het aanrecht. Ongeveer een half uur tot een uur weken zou voldoende moeten zijn. Vervolgens was je de pan af met afwasmiddel en een afwasborstel.

Tips als je een aangebrande pan schoonmaakt

Houd de pan in de gaten!

Aangebrande pan schoonmaken

Doe niet het deksel op de pan als je het vuil los kookt. Houd de pan constant in de gaten zodat je het vuur lager kan zetten als de pan over dreigt te koken.

Zet de afzuigkap aan

Afzuigkap

Als je water aan de kook brengt om de aangebrande laag los te weken, vergeet niet de afzuigkap aan te zetten. Dit verkleint de kans dat het huis erg gaat stinken en je dampen van schoonmaakmiddel inademt.

Gooi aangebrande resten weg, spoel ze niet door

Als je het pannetje leeggooit na het weken op het vuur, zullen er grote brokken aangebrand eten in de wasbak liggen. Doe deze in een plastic zakje en gooi ze weg in de vuilnisbak. Probeer ze niet door te spoelen, dit kan de afvoer in de keuken verstoppen.

Het plastic zakje zorgt ervoor dat het niet gaat stinken. Aangebrande etensresten kunnen vreselijk stinken en de stank kan zich door de hele keuken verspreiden als je ze los in de vuilnisbak doet. Doe ze dus eerst in een zakje, knoop het zakje dicht en gooi dan weg.

Putje leeggooien
Wasbak zeefje schoonmaken

Aangebrande pan niet schoon te krijgen

Soms heb je het zo bont gemaakt dat het eten en de pan ongeveer samengesmolten zijn. Ik heb dit één keer meegemaakt. Kip op het vuur gezet en de pan vergeten. De kip was compleet gecremeerd en de saus waar ik het in aan het bakken was was helemaal zwart en één geheel geworden met de bodem van de pan.

Ik heb geprobeerd de kip uit de pan te bikken. Tot mijn grote verbazing was de bodem van de pan dusdanig verbrand dat deze onherstelbaar beschadigd was. Eigenlijk hebben we geluk gehad dat er geen brand is ontstaan.

Alles dat je aan hebt laten branden en lichtelijk zwart of donkerbruin is, kun je schoon krijgen met mijn stappenplan. Heb je je eten echter gecremeerd en is de pan beschadigd, dan kan het zijn dat de enige oplossing is de pan weg te gooien en een nieuwe te kopen.

Veelgestelde vragen

Hoe maak je een aangebrande pan schoon?

Zet de pan op het vuur met een laag water. Voeg een eetlepel zout of soda toe en laat het water pruttelen. Schraap met een spatel over de bodem en laat het water koken totdat de aangebrande laag losgekomen is.

Welk middel gebruik je om een aangebrande pan schoon te maken?

Soda, azijn, Dasty en vaatwasblokjes zijn geschikte middelen om een aangebrande pan schoon te maken. Dasty kun je echter niet op aluminium gebruiken en teflon pannen kun je niet met schuurmiddelen bewerken. Voor gietijzeren pannen gebruik je azijn en geen soda.

Kunnen aangebrande pannen in de vaatwasmachine?

De meeste pannen kunnen in de vaatwasmachine, maar lang niet alle. Daarnaast heb je grote kans dat de aangebrande laag niet schoon wordt in de vaatwasmachine. Je kunt beter mijn stappenplan uitvoeren, zodat je zeker weet dat de pan schoon wordt en niet beschadigd.

Hoe maak je een aangebrande teflon pan schoon?

Doe een laagje water in de pan en breng dit aan de kook. Laat het water koken totdat de aangebrande laag losgekomen is. Je kunt de pan ook laten weken. Gebruik geen schuurspons of metalen spatels. Gebruik ook geen schuurmiddelen. Dit zou de anti-aanbaklaag kunnen beschadigen.

Hoe maak je een aangebrande RVS pan schoon?

Breng een laag water in de pan aan de kook. Voeg een eetlepel soda toe en laat het water pruttelen. Ondertussen schraap je met een spatel over de bodem van de pan. Laat het water koken totdat je met de spatel voelt dat de bodem glad is. Bruine aanslag kun je vervolgens wegpoetsen met een wonderspons.

Hoe maak je een aangebrande gietijzeren pan schoon?

Doe een laag water in de pan en voeg een scheut azijn toe. Breng het water aan de kook en laat het pruttelen totdat de aangebrande laag los komt. Gebruik geen vaatwastablet, Dasty of soda, want dit kan het gietijzer aan laten slaan en lelijk maken.

5/5 (5 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Schoonmaak kalender

Lees verder:

ovenruit schoonmaken
Keuken
Zoe

Ovenruit Schoonmaken

Bekijk in dit artikel een eenvoudig stappenplan met foto’s hoe je een ovenruit zo schoon krijgt als op onderstaande foto. Verderop vind je meer handige tips en tricks voor het schoonmaken van je ovendeur!

Lees verder »
Keuken
Zoe

Senseo Ontkalken

Voor een lange levensduur van je Senseo koffiezetapparaat en om altijd koffie met optimale smaak te zetten, ontkalk je je Senseo eens per drie maanden. Lees hieronder het handzame stappenplan en advies over de beste Senseo ontkalker.

Lees verder »
Keuken
Zoe

Dolce Gusto Ontkalken

Hier vind je een handig stappenplan voor het ontkalken van een Dolce Gusto apparaat. Daarnaast heb ik verschillende geschikte en ongeschikte ontkalkers uiteengezet, zodat je zeker weten een effectief én veilig middel neemt voor de klus.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: