poetsprins logo
zilvervisje

Zilvervisjes bestrijden

Zilvervisjes leven het liefst op warme, vochtige, donkere plekken. Zodoende vind je ze vaak in je badkamer. Ik heb bijvoorbeeld mijn WC in de badkamer en bewaarde daar eerst ook mijn voorraad toiletpapier. Toen ik laatst een nieuwe rol pakte, regende het van die enge beestjes. Zilvervisjes bestrijden, hoe doe je dat?

Zilvervisjes bestrijden doe je door goed te ventileren en daarmee de luchtvochtigheid te verlagen. Verwarm vochtige ruimtes zoals de badkamer niet onnodig en kit naden en kieren in huis dicht. Als het een plaag is, schakel je professionele bestrijding in.

zilvervisje
Zilvervisje

Zilvervisjes lijken veel op papiervisjes. Een zilvervisje is wat donkerder dan een papiervisje maar verder zien ze er praktisch hetzelfde uit. Beide visjes houden van vochtige plekken, zilvervisjes nog meer dan papiervisjes.

De meeste tips die je hier leest, werken tegen beide soorten. Pas ze toe en houd je huis vrij van dit ongedierte!

Essentiële tips voor het bestrijden van zilvervisjes

Als je enkele zilvervisjes of papiervisjes in je badkamer of op zolder aantreft, dan is dat niet direct een probleem.

Er is nog geen reden om professionele bestrijding in te zetten of zelf aan de slag te gaan met bestrijdingsmiddelen. Voorkom een plaag en bestrijd het ongedierte met de volgende tips.

Tip 1: Goed ventileren

Zorg dat je hele huis goed kan luchten en let met name op de badkamer. De badkamer is een vochtige ruimte, waardoor zilvervisjes daar goed gedijen.

Zet dus altijd een raampje open en zorg in de badkamer voor extra luchtcirculatie, bijvoorbeeld door een ventilator of natuurlijke afzuiging te installeren.

Ventileren verlaagt luchtvochtigheid in een ruimte, bij een luchtvochtigheid van minder dan 50% gaat dit ongedierte dood en kunnen hun eitjes niet uitkomen (Milieu Centraal, 2020).

ventileren
Ventilatie
badkamer ventilatie
Badkamer afzuiging

In het verlengde hiervan, kun je vochtvreters plaatsen. Vochtvreters zijn een effectieve manier om luchtvochtigheid omlaag te krijgen in ruimtes die lastig te luchten zijn.

Denk bijvoorbeeld aan de kelder of een badkamer zonder ramen. Check deze link om vochtvreters online te bestellen bij Bol.

Tip 2: Pak vochtproblemen aan

Lekkende leiding of afvoer? Repareer het meteen of laat het repareren. Zo verspreidt zich minder vocht in je huis en op de plek van de lekkage.

Daarnaast kun je overwegen je huis beter te isoleren. Als je bijvoorbeeld een vochtige zolder hebt, isoleer je het dak en als je een vochtige kruipruimte hebt, kijk je naar isolerende ondervloeren.

Tip 3: Verlaag de temperatuur

Zilvervisjes en papiervisjes houden van warmte. Zorg er dus voor dat je de temperatuur in de ruimtes waar je het ongedierte aantrof zo veel mogelijk laag houdt.

Als het kouder is dan 20 graden, komen eitjes niet meer uit (Milieu Centraal, 2020). Papiervisjes zitten vooral op zolder en zilvervisjes in de badkamer. Verwarm ruimtes dus niet onnodig, maar alleen als je ze gebruikt.

Tip 4: Bewaar papier op een goede manier

Papiervisjes komen af op papier. Als je bijvoorbeeld dozen met boeken op zolder bewaart, dan is de kans groot dat je een heerlijke plek voor ze gecreëerd hebt.

afgesloten bak
Afgesloten kunststof bak

Of zoals ik deed: WC papier in de badkamer bewaren. Bewaar WC papier dus niet in de badkamer en stop boeken op zolder in afgesloten plastic bakken. Niet in kartonnen dozen dus, want die vinden papiervisjes ook heerlijk.

Tip 5: Kit kieren en gaten in huis dicht

naden en kieren dichten
Naden en kieren dichtkitten

Zilvervisjes en papiervisjes kunnen je huis inkomen en zich door je huis verspreiden doordat ze door kieren en gaten in muren en vloeren kruipen. Een goede manier om dit ongedierte buiten de deur te houden is dus het dichtmaken van deze kieren en gaten. Kit randen dicht en vul gaten op.

Tip 6: Spinnen zijn je beste vrienden

Laat spinnenwebben en spinnen met rust. Veel mensen zijn bang voor spinnen en hoewel de meesten weten dat het een irrationele angst is, blijven spinnen angstaanjagend.

Ik ben zelf ook bang voor spinnen… ze hebben gewoon té veel poten! Desalniettemin, laat je spinnenwebben zitten.

Zilvervisjes blijven kleven in het web en spinnen eten ze vervolgens op. Handige, kosteloze, moeiteloze bestrijding.

Tip 7: Berg textiel droog op

Zilvervisjes kunnen ook in je kledingkast of schoenenkast gaan zitten als je spullen daar opbergt wanneer ze nog niet helemaal droog zijn.

Ik heb bijvoorbeeld wel eens een deken gebruikt om te picknicken en daarna weggelegd zonder deze nog eens extra te drogen te hangen.

Het voelde niet eens nat aan maar toch moet er nog vocht in gezeten hebben, want de volgende keer dat ik het kleed pakte, zag ik een aantal van die zilverkleurige slangetjes wegschieten.

Het is dus heel belangrijk om alle textiel 100% schoon en droog op te bergen.

Een tip volgend op bovenstaande is handdoeken niet in de badkamer bewaren. Veel mensen hebben hun handdoekenkast in de badkamer. Dit is een broedplaats voor zilvervisjes en schimmels.

Berg je handdoeken en washandjes dus op in een ruimte waar de luchtvochtigheid laag is.

Zoals je hierboven leest, is er veel wat je zelf kunt doen, waarbij de belangrijkste manier niet eens geld of moeite kost: een raam open zetten om de luchtvochtigheid verlagen.

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

  • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
  • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
  • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Wat kun je doen tegen zilvervisjes in bed?

Zilvervisjes kunnen in je bed zitten. Bij oma hadden we bijvoorbeeld een logeerkamer, waar altijd een opgemaakt bed klaarstond voor als iemand onverwachts onderdak zocht.

Gezien er verder zelden iemand in die kamer kwam, werd de ruimte niet verwarmd of schoongemaakt. Toen we besloten het bed weg te halen en ik de dekens optilde, schoten de zilvervisjes alle kanten op. Ik schrok me wild.

De belangrijkste remedie tegen zilvervisjes in bed is de slaapkamer goed luchten, zorgen voor daglicht (gordijnen open!) en de luchtvochtigheid omlaag brengen. Dat laatste kun je doen door af en toe de verwarming aan te zetten of door vochtvreters neer te zetten.

Nu denk je misschien, maar ze komen toch ook af op warmte? Dat klopt, maar door af en toe te verwarmen, kun je ervoor zorgen dat de ruimte goed droog blijft. Als het daarna weer afkoelt, heb je, mits je ook goed ventileert, alle factoren aangepakt.

Klap daarnaast altijd je deken open, zodat het bed kan luchten. Hierdoor kan zowel het dekbed als het matras drogen / droog blijven, wat de kans op zilvervisjes in bed verkleint.

bed laten luchten
Opengeklapt dekbed

Heb je een bed waar zelden in geslapen wordt? Haal dan de dekens en kussens weg en berg deze schoon op op een droge plek.

Bestrijdingsmiddelen

Soms heb je te maken met een ruimte die je lastig kunt ventileren en waar de temperatuur moeilijk omlaag te krijgen is. Regelmatig tref ik bijvoorbeeld in de meterkast zilvervisjes aan.

In dat geval kun je kiezen voor bestrijdingsmiddelen die je simpelweg bij de supermarkt of online kunt kopen, of al in huis hebt.

Let er wel op dat zolang de omstandigheden gunstig blijven (vochtig, warm en donker), je met bestrijdingsmiddelen niet echt heel ver komt.

Het zal wel helpen, maar uitroeien ga je de visjes niet. Probeer dus altijd de eerdergenoemde tips als eerste. Dat gezegd hebbende, kun je hieronder uitleg vinden over een aantal middeltjes.

HG X spray tegen zilvervisjes

Een spray is effectief en makkelijk in gebruik, maar moeilijk te doseren. Voor de meterkast of bijvoorbeeld onder de koelkast is dat prima, sterker nog, onder een kast wil je het middel juist wat breder verspreiden omdat je er lastig bij kunt.

Kijk bijvoorbeeld naar de zilvervisjes spray van HG. Het middel werkt tot 6 weken door en droogt vlekvrij op. Bekijk de accurate prijs en levertijd van dit HG middel bij De Online Drogist via deze link.

Zilvervisjesval

Heb je papiervisjes of zilvervisjes in een keukenkastje of ergens anders dicht bij etenswaren en servies, dan kun je beter een lokdoosje neerzetten dan een spray gebruiken. Zo voorkom je elk risico het bestrijdingsmiddel in te nemen.

Een effectieve zilvervisjesval is bijvoorbeeld de Roxasect, te bestellen bij de Online Drogist via deze link. Roxasect vallen zijn eenvoudig in elkaar te zetten, zijn geurloos en bevatten geen gif.

Je kunt ze dus veilig neerzetten op verschillende plaatsen in huis. Kruipend ongedierte kruipt het doosje in en blijft vervolgens plakken aan de lijmlaag.

Nadeel van lokdoosjes is echter dat je ze ook op een gegeven moment weer op moet ruimen. Ik vind eigenlijk alle kleine kruipende wezens eng en vies, dus zo’n doosje oppakken en weggooien is niet mijn favoriete bezigheid.

Kruipend ongedierte kan niet meer uit het doosje kruipen door de lijm, dus écht heel eng is het niet.

Chloor

Kruipen de visjes uit je afvoer? Dan kun je een paar keer een beetje chloor of dikke bleek in de afvoer gieten.

bleek in afvoer
Bleek in afvoer

Het zijn hardnekkige, robuuste diertjes, dus ik weet niet of ze dood gaan van chloor, maar in ieder geval heb ik ze niet meer in m’n wasbak gezien sinds ik af en toe een klein scheutje bleek in de afvoer giet.

Azijn

Ik heb nergens gelezen dat zilvervisjes te bestrijden zijn met azijn. Ik kan me voorstellen dat de zure geur onaangenaam is voor ze, maar de beestjes zijn best sterk.

Zodoende verwacht ik niet dat azijn heel effectief gaat zijn. Heb jij het uitgetest en resultaat gezien? Laat het weten via de contactpagina!

Natuurlijke manieren om zilvervisjes te bestrijden

In feite zijn de tips bovenaan deze post de natuurlijkste manieren om visjes tegen te gaan. Wil je naast het opvolgen van de tips het ongedierte nog een extra zetje geven in de richting van het hiernamaals, dan kun je ze vangen in een vochtige krant of handdoek.

Ik ben niet groot fan hiervan omdat je volle confrontatie met de beestjes aangaat, maar als je er niet bang voor bent, zijn dit handige manieren.

Zelf een val maken

Maak een handdoek vochtig en bestrooi met gipspoeder, rol de doek op en leg ‘m op de plek waar de zilvervisjes zitten. Als je visjes hierin gevangen hebt, kun je de handdoek buiten uitschudden.

Hetzelfde kun je doen met een opgerolde vochtige krant. Een derde manier is een halve aardappel in een plastic zakje doen. Als je de zilvervisjes gevangen hebt, kun je het zakje dichtknopen en weggooien.

Je kunt ook een lijmval zelf maken. Neem een stukje karton en smeer deze in met honing. Leg het op de plek waar je de zilvervisjes aantrof. Ze blijven aan de honing plakken, het kartonnetje gooi je vervolgens weg.

Lavendel

Als laatste kun je lavendel inzetten. Zowel motten als zilvervisjes houden niet erg van lavendel. Je kunt lavendelolie of een zakje gedroogde lavendel in je kledingkast leggen om visjes tegen te gaan.

Nog steeds is het droog opbergen van kleding en andere textiel het belangrijkste, maar deze manier kan bijdragen aan een ongedierte-vrije kledingkast.

Het ongedierte gaat niet dood van lavendel, maar kan plekken wel minder aantrekkelijk maken.

Professionele bestrijding

Wanneer je niet te maken hebt met enkele beestjes maar voor langere tijd écht veel visjes tegenkomt, schakel dan professionele bestrijding in.

Informeer ook je buren, want ze zitten waarschijnlijk niet alleen in jouw huis. Bedrijven die papiervisjes en zilvervisjes bestrijden, hebben middelen tot hun beschikking die niet beschikbaar zijn voor consumenten zoals jij en ik.

Veelgestelde vragen

Hoe bestrijd je zilvervisjes op een effectieve manier?

Zilvervisjes houden van donkere, warme, vochtige ruimtes. Bestrijd dus warmte en vocht, dan bestrijd je ook het ongedierte. Dit doe je door goed te ventileren en niet onnodig te verwarmen. Daarnaast kit je naden en kieren dicht en bewaar je papier in afgesloten plastic bakken.

Hoe kun je op een natuurlijke manier zilvervisjes bestrijden?

Lage luchtvochtigheid is het allerbelangrijkste. Daarnaast kun je zelf een val maken door een vochtige handdoek of krant opgerold neer te leggen op de plek waar de zilvervisjes zitten. Als je ze gevangen hebt, schud je de doek of krant buiten uit.

Hoe voorkom je zilvervisjes in je kledingkast?

Zorg dat je alle textiel, zoals kleding, dekens, kussens en schoenen altijd droog en schoon opbergt. Daarnaast kun je wat lavendelolie of gedroogde lavendel in je kledingkast doen.

Wanneer moet je professionele bestrijding inschakelen?

Als je alles in huis zelf geprobeerd hebt, zoals luchtvochtigheid verlagen, randen en naden dichtkitten, spinnen laten zitten en zelf te kopen bestrijdingsmiddelen gebruiken, en je komt nog steeds zilvervisjes tegen, bel dan een bestrijdingsdienst. Zij kunnen snel en goed het ongedierte uitroeien.

4.8/5 (4 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Schoonmaak kalender

Lees verder:

kaarsvet verwijderen
Blog
Zoe

Kaarsvet Verwijderen

Met deze handige en veilige methode is kaarsvet verwijderen heel eenvoudig en gegarandeerd zonder krassen. Lees daarnaast een aantal tips hoe je hardnekkige vetvlekken van kaarsvet voorkomt.

Lees verder »
motten bestrijden
Blog
Zoe

Motten Bestrijden in Huis

Motten zijn klein vliegend ongedierte die op donkere plekken verblijven. Ze leven van eiwitten in en op kleding en andere textiel. Motten bestrijden doe je met daglicht en cederhout of mottenballen. Zorg daarnaast dat je textiel altijd schoon opbergt.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: