poetsprins logo
stofzuiger

Stofzuiger problemen en oplossingen

Stofzuigen is geen grote klus, mits de stofzuiger naar behoren werkt. Er kan echter veel mis zijn met je stofzuiger, zoals verstoppingen, stofzuigers die niet meer goed zuigen, vieze luchtjes, het snoer dat niet meer oprolt en wieltjes die niet meer draaien.

De meeste problemen met stofzuigers, zoals verlies van zuigkracht of vieze luchtjes, kun je oplossen door de stofzuigerzak tijdig te vervangen. Verstoppingen in je stofzuigerslang kun je verhelpen door met een bezemsteel de verstopping eruit te duwen.

Hieronder vind je een overzicht van alle veelvoorkomende problemen en hoe je deze kunt oplossen. Ik heb ervaren dat de makkelijkste oplossing voor al deze problemen bij elkaar een draadloze stofzuiger is. Lees hier mijn Xiaomi Dreame V10 review.

Stofzuigerslang verstopt, wat nu?

Verstopping in de zuigmond

Meestal zit de verstopping in de stang direct bij de zuigmond. Steek je vingers in de zuigmond en voel of je de verstopping tegenkomt. Heel ranzig om te moeten doen, maar wel heel effectief. Pluk de klont haar en andere vuiligheid uit de zuigmond.

verstopte zuigmond stofzuiger
Verstopte zuigmond

Verstopping in de stang

Haal de stofzuigerstang eraf en houd je hand voor de kop om te kijken of er zuigkracht is. Als er zuigkracht is, dan zit het probleem in de stang.

Wanneer de verstopping in de stang zit, kun je je duim en wijsvinger om het uiteinde van de stang doen en met je mond hard door de stang heen blazen.

Vaak komt de klont die de verstopping heeft veroorzaakt er bij de zuigmond uit.

Wanneer de verstopping hardnekkiger is, kun je het beste de zuigmond van de stang halen zodat je alleen de stang vast hebt en daar een stok doorheen duwen. Bijvoorbeeld de stok van een bezem of dweil. Doe dit met beleid, anders gaat ‘t stuk.

verstopping stofzuigerstang
Verstopte stofzuigerstang

Verstopping in de slang

Haal de stofzuigerstang van de slang en doe het volgende als je geen zuigkracht voelt bij de kop.

Zet de stofzuiger aan en ga met een plumeau een paar keer in en uit de kop van de slang. Houd de plumeau wel goed vast, want anders komt deze klem te zitten in je stofzuigerslang.

Vaak kun je de verstopping in de kop van de slang wegduwen waardoor deze opgezogen wordt en in de stofzuigerzak terecht komt.

Zit de verstopping ergens in het midden van de slang? Haal dan de slang van de stofzuiger af, zodat je enkel de slang vast hebt. Leg de slang plat neer en probeer een onstoppingsrager, die je normaal voor de gootsteen zou gebruiken, er doorheen te duwen.

verstopte stofzuigerslang
Verstopte stofzuigerslang

Heb je geen onstoppingsrager in huis? Dan kun je het ook proberen met een bezemsteel of stuk dik ijzerdraad.

Knijp nooit in de slang om te proberen te voelen waar de verstopping zit. Het kan iets scherps zijn waar je je mee kunt verwonden en je zou de slang kunnen beschadigen.

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

  • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
  • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
  • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Stofzuiger zuigt niet meer goed

Alle stofzuigers hebben een schuifje op de kop waar je de slang vast kunt houden als je stofzuigt. Dit schuifje kun je openzetten om de stofzuiger minder hard te laten zuigen.

Als je echter wel wilt dat je stofzuiger stevig zuigt, check dan of het schuifje dicht zit.

Check de stofzuigerzak

Als de stofzuigerzak vol is, neemt de zuigkracht af en moet je de stofzuigerzak vervangen. Dit doe je door de oude stofzuigerzak uit de stofzuiger te halen en meteen in een plastic zak te doen.

Knijp niet de lucht uit de zak maar vouw ‘m voorzichtig dicht zodat je geen walm stof in je gezicht krijgt. Deponeer het zooitje direct in de vuilcontainer.

stofzuigerzak vervangen
Stofzuigerzak vervangen
stofzuigerzak weggooien
Stofzuigerzak weggooien

De nieuwe stofzuigerzak kun je maar op één manier goed in de stofzuiger plaatsen. Controleer dus even of het gat van het klepje overeenkomt met het gat in de zak.

Check op verstoppingen in de stofzuiger

Bekijk of er verstoppingen zijn in de stang of slang. Zo ja, volg de stappen uit de vorige paragraaf.

Filters checken / vervangen

Allicht is het tijd om het filter schoon te maken of te vervangen. Achter de stofzuigerzak in de stofzuiger zit een filter. Je maakt de klep aan de bovenkant open om hierbij te komen.

Het filter is een rechthoekig stuk wollige stof. Sommige stofzuigers, zoals degene hieronder op de foto’s, hebben twee van dit soort filters. Soms zitten ze los in de stofzuiger, soms achter een klepje zoals hieronder te zien is.

stofzuigerfilter
Stofzuigerfilter vervangen
stofzuigerfilter
stofzuigerfilter vervangen

Hier kun je de ergste stof vanaf proberen te vegen maar vaak zit er ook bij een pak stofzuigerzakken een nieuw filter.

Het is dus de bedoeling dat je elke keer als je een nieuw pak stofzuigerzakken koopt, je het filter vervangt. Dat is ongeveer één of twee keer per jaar.

Controleer gaten in de slang

Check of de stofzuiger ergens lucht lekt, bijvoorbeeld door gaatjes in de slang, doordat de slang niet goed op de stofzuiger zit of doordat de stang niet goed op de slang zit.

Kijk dus of de slang goed recht vastzit aan je stofzuiger en of je de stang goed op de slang geduwd hebt. Gaatjes in de slang kun je dichten met een stuk duct tape.

Neem wel echte duct tape van goede kwaliteit want anders kun je de gaatjes niet echt dicht krijgen en wordt het tape lelijk na verloop van tijd.

Je kunt ook afdichttape of siliconen tape gebruiken. Dit zijn de typen tape die je normaal gesproken om de schroefdraad van leidingen wikkelt zodat de leidingen waterdicht zijn.

Ze maken slangen en leidingen waterdicht maar ook luchtdicht, waardoor het tape dus heel geschikt is om luchtlekken mee te dichten.

Nieuwe stofzuiger?

Heeft je stofzuiger nog steeds problemen met de zuigkracht? Dan wordt het tijd voor een nieuwe.

Bekijk bijvoorbeeld de Xiaomi Dreame V10 draadloze stofzuiger. Als je toch een nieuwe neemt, kun je het beste meteen een geweldige nemen die je leven een stuk makkelijker maakt. Je kunt deze stofzuiger eenvoudig bestellen bij Bol via deze link.

kruimeldief met borstel
Xiaomi Dreame V10
Opzetstuk voor harde vloeren
Draadloze stofzuiger

Bekijk mijn Xiaomi Dreame V10 review voor uitgebreide uitleg, voor- en nadelen. Ik heb deze draadloze stofzuiger nu een paar maanden en ik ben er echt super tevreden over!

Alle problemen met een stofzuiger die je in dit artikel voorbij ziet komen, heb je niet met een cordless vacuum cleaner.

Xiaomi draadloze stofzuiger

Xiaomi Dreame V10

Deze Xiaomi Dreame V10 cordless vacuum cleaner is een geweldige aanwinst in jouw huishouden. Makkelijk en snel een schoon huis.

Xiaomi Dreame V10

Stinkende stofzuiger

stinkende stofzuiger
Waspoeder opzuigen

Zuig wat waspoeder, Biotex of schoonmaaksoda op. Als dit poeder in de stofzuigerzak zit, zal het fris ruiken. Je kunt ook speciale geurbuideltjes kopen of HG voor stinkende stofzuigers, maar die zijn een stuk prijziger en waspoeder is net zo effectief.

Stofzuiger trekt motten aan

Mottenballen zijn de oplossing. Deze kun je kopen bij de supermarkt of bij Blokker. Doe één of twee mottenballen in de stofzuigerzak.

Motten komen vaak op stofzuigers af omdat ze stof en voedselresten eten en daar in en bij de stofzuiger genoeg van te vinden is. Meer tips om motten in huis te bestrijden kun je hier vinden.

Snoer van de stofzuiger rolt niet meer op

Trek het snoer zo ver mogelijk uit maar trek niet te hard aan het snoer als deze helemaal is uitgerold. Als je bij het beginnetje te hard trekt, kun je het spoeltje beschadigen.

Dit geldt overigens ook voor als je aan het stofzuigen bent. Dan kun je het beste het snoer niet helemaal tot het uiterste uittrekken omdat je dan tijdens het stofzuigen teveel druk op het spoeltje zou kunnen zetten.

Snoer van de stofzuiger schoonmaken

Maak het uitgetrokken snoer schoon. Neem een lap, een microvezel- of vaatdoekje en doe daar wat allesreiniger of afwasmiddel op.

Maak het lapje vochtig. Vervolgens leg je het lapje om het snoer en houdt je het lapje met het snoer in je vuist vast. Stevig heen en weer bewegen, steeds ongeveer een halve meter per keer. Dit doe je totdat je het hele snoer geboend hebt.

snoer schoonmaken
Stofzuigersnoer schoonmaken

Spoel de lap goed uit en ga met de schone natte lap nog eens over het snoer heen om alle zeepresten op te nemen. Nu ga je het snoer terug proberen op te rollen.

Druk op de oprolknop (de knop met het stekker symbool) van de stofzuiger en dus het eerste beginnetje terug. Als het goed is, rolt het snoer weer als een zonnetje.

Spoeltje schoonmaken

Heeft het schoonmaken van het snoer niet geholpen, dan ligt het aan het spoeltje. Schroef de spoel uit de stofzuiger en maak deze schoon.

Dit doe je door alle haren en andere vuiligheid eruit te pulken. Maak het spoeltje niet met water en zeep schoon want deze is lastig droog te krijgen.

Als je alle vuiligheid eruit gepeuterd hebt, spray je er siliconenspray op de spoel en plaats je ‘m terug in de stofzuiger. Krijg je de stofzuiger niet open?

Spray dan de siliconenspray door het gat waar het snoer uitkomt op de spoel. Wacht een half uurtje voordat je verder gaat met stofzuigen, zodat de gassen kunnen vervliegen en niet warm worden.

Wieltjes van de stofzuiger draaien niet goed

Wieltjes van de stofzuiger schoonmaken

Het eerste wat je moet doen als de wieltjes van je stofzuiger niet meer draaien is de stofzuiger omdraaien en alle haren en vuil van de wielas te peuteren.

Als je er niet goed bij kan, kun je voorzichtig (met de nadruk op voorzichtig) met een Stanley mesje de haren en het vuil loshalen.

Test even of het wieltje nu goed draait door het met de hand een slinger te geven. Neem vervolgens de wieltjes af met een vochtige doek en schoonmaakmiddel, bijvoorbeeld Dettol allesreinigerspray.

wieltjes schoonmaken
Stofzuigerwieltjes schoonmaken

Stofzuigerwieltjes smeren

WD-40
WD-40 voor wieltjes smeren

Draait het wieltje na de vorige stap nog steeds stroef, dan kun je een beetje siliconenspray of WD-40 op de wielas doen. Draai het wieltje heen en weer zodat de olie zich goed kan verspreiden.

Wieltjes vervangen

Hebben bovenstaande twee opties niet geholpen? Dan wordt het tijd de wieltjes te vervangen. De meeste stofzuigers hebben universele wieltjes en dan kun je dus bij de Handyman twee nieuwe wieltjes kopen.

Klik de wieltjes van je stofzuiger eraf en plaats de nieuwe wieltjes erop. Misschien heb je een schroevendraaier nodig, maar waarschijnlijk niet.

Zuigmond van de stofzuiger draait niet

Haal het zuigmond van de stofzuigerstang af. Als dit niet kan, en de stang en het zuigmond dus één geheel zijn, dan laat je dit aan elkaar zitten en haal je alleen de stang met zuigmond van de stofzuiger af.

wiel schoonmaken
Stofzuigerwieltje schoonmaken

Pluk alle haren en de vuiligheid tussen het wieltje vandaan. Als je er niet goed bij kan, kun je met een speld of naald een beetje poeren zodat je toch alle viezigheid kan weghalen.

Vervolgens spray je een klein beetje siliconenspray op de as van het wieltje. Beweeg met je hand de wieltjes een paar keer heen en weer zodat de olie zich goed kan verspreiden. Het zuigmond zal weer over de vloer rollen als nieuw.

Iets waardevols per ongelijk opgezogen

Knip een vuilniszak open en leg deze plat op de grond of op tafel. Zorg dat je een flink stuk oppervlak met plastic bedekt. Je kunt ook oude kranten nemen.

Haal de stofzuigerzak uit de stofzuiger en knip deze voorzichtig open. Nu kun je de inhoud bekijken en waarschijnlijk vind je je ring of de oorbellen terug.

Doe dit alles met heel veel beleid zodat je niet onnodig veel stof verspreid. Heb je teruggevonden wat je zocht? Dan kun je het plastic in elkaar vouwen en weggooien.

Doe een nieuwe stofzuigerzak in de stofzuiger en stofzuig de plek waar je de zak hebt opengemaakt.

5/5 (7 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Schoonmaak kalender

Lees verder:

kaarsvet verwijderen
Blog
Zoe

Kaarsvet Verwijderen

Met deze handige en veilige methode is kaarsvet verwijderen heel eenvoudig en gegarandeerd zonder krassen. Lees daarnaast een aantal tips hoe je hardnekkige vetvlekken van kaarsvet voorkomt.

Lees verder »
motten bestrijden
Blog
Zoe

Motten Bestrijden in Huis

Motten zijn klein vliegend ongedierte die op donkere plekken verblijven. Ze leven van eiwitten in en op kleding en andere textiel. Motten bestrijden doe je met daglicht en cederhout of mottenballen. Zorg daarnaast dat je textiel altijd schoon opbergt.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: