poetsprins logo

72 Slimme en Effectieve Schoonmaaktips

De ultieme lijst met schoonmaaktips? Je hebt hem gevonden!

In al mijn tijd als schoonmaakster en nu als auteur van deze schoonmaakwebsite heb ik flink wat tips en tricks verzameld.

Soms krijg ik tips ingezonden via mijn contactpagina, maar de meeste dingen die je hieronder leest heb ik gaandeweg ontdekt. Doe er je voordeel mee om zelf ook makkelijker en sneller schoon te maken!

Gouden tips om het huishouden makkelijker te maken

Ga eerst opruimen, dan stofzuigen

 1. Begin altijd met opruimen en ga daarna pas stofzuigen en schoonmaken. Als je die paar spullen terug op hun plek doet, heb je al weer veel meer overzicht en motivatie om schoon te maken.
troep wordt in een bak opgeborgen om het huis op te ruimen

Zie de wekelijkse schoonmaak als work-out

 1. Geen tijd of zin om naar de sportschool te gaan? Spreek met jezelf af de wekelijkse schoonmaak in 1 uur te doen. Hard schoonmaken is een geweldige work-out! Met stofzuigen verbrand je bijvoorbeeld 119 calorieën, met de ramen lappen zelfs 153.
gordijn uitkloppen

Een stinkende stofzuiger fix je met Biotex

 1. Stinkt de stofzuiger of ruikt ie muf? Strooi een beetje Biotex of waspoeder op de grond en zuig dit op. Je stofzuiger zal weer heerlijk fris ruiken en je hebt dus helemaal geen speciale middeltjes nodig om het probleem op te lossen. Meer handige oplossingen voor stofzuigerproblemen vind je hier.
stinkende stofzuiger

Gun jezelf een draadloze stofzuiger

 1. Ik heb de Xiaomi Dreame V10, mijn beste aankoop ooit. Stofzuigen wordt licht werk en je hebt nooit meer de ergernis van een te kort snoer of onhandig karretje. Het is zo makkelijk in gebruik dat elke dag stofzuigen niks teveel gevraagd is. Geweldig. Meer weten? Check de review.
Stofzuigen van een trap

Met afstoffen voorkom je ongedierte

 1. Afstoffen wordt vaak over geslagen. Het is echter belangrijk om te doen om motten en huisstofmijten tegen te gaan en je huis fris te houden. Maak afstoffen makkelijk, gebruik een Swiffer Duster ipv een microvezeldoek of stofdoek.
piano swiffer duster

Gebruik lauw water en afwasmiddel voor streeploze ramen

 1. Streeploos ramen wassen is niet moeilijk. Maak een sopje met lauw water en afwasmiddel. Effectief, goedkoop en gegarandeerd streeploos! Als je toch nog strepen hebt, poets je het raam na met een krant.

Gebruik twee emmers bij het dweilen van extreem vieze vloeren

 1. Als je vloeren heel erg vies zijn, werk dan met de zogenaamde two-bucket method, waarbij je een emmer met sop hebt en een aparte emmer om steeds je dweil in uit te spoelen. Deze methode wordt ook veel gebruikt bij het schoonmaken van auto’s.
Teil met dweil

Dweil mee met de nerf van je vloer: Schoner en streeploos

 1. Laminaat en PVC hebben meestal groeven en nerven die het doen lijken op echt hout. Dweil met deze nerf mee want dan wordt de vloer schoner, omdat er anders vuil en water in de nerven achter kan blijven. Daarnaast wordt het eenvoudig streeploos op deze manier.
Laminaat dweilen met vloerwisser

Herstel dof laminaat met een beetje natuurazijn

 1. Doffe delen op je laminaatvloer kun je glans teruggeven door ze met natuurazijn en een microvezeldoek in te wrijven. Kijk hier voor meer handige tips hoe je laminaat schoonmaakt.
Azijn op doek

Meng geen schoonmaakmiddelen

 1. Het mengen van schoonmaakmiddelen kan giftige gassen veroorzaken: (schoonmaak)azijn en chloor geeft bijvoorbeeld het giftige bijtende chloorgas. Ga veilig te werk, gebruik schoonmaakmiddelen één voor één.

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Altijd een schone badkamer

Spoel de wanden van je douchecabine af na het douchen

 1. Pak de douchekop en spoel de tegels van je douchecabine even af na het douchen. Dit is een super makkelijke manier om ranzige oranje zeepresten op voegen en tegels te voorkomen.
douchecabine afspoelen

Maak je bad en douche droog na gebruik

 1. Wanden en bodem wis je droog met een wisser. Kranen en douchekop neem je af met een droge microvezeldoek. Het kost nog geen 2 minuten en zo hoef je nooit je badkamer te ontkalken! Meer douchecabine tips vind je hier!
bad drogen

Gebruik geen bleek of chloor voor het schoonmaken

 1. Bleek is slecht voor het milieu en bovendien ontkalkt het ook niet, het bleekt alleen (zoals de naam al doet vermoeden). Een badkamerspray is velen malen beter. Kijk hier voor meer informatie over de badkamer schoonmaken en geschikte schoonmaakmiddelen.
douchecabine insprayen

Gebruik een zachte doek voor chroom

 1. Maak de wastafel in de badkamer schoon met een microvezeldoek of zachte kant van een spons, niet met een schuurspons. Een schuurspons kan het chroom van de kraan en wastafelstop beschadigen, zeker als het een goedkopere kraan of stop is van verchroomd plastic.
wastafel schoonmaken

Gebruik voor kranen een kalkreiniger, geen azijn

 1. De kraan van je douche of bad maak je het makkelijkst schoon met een sterke kalkreiniger zoals HG kalkweg schuimspray 3x sterker. Gebruik hiervoor geen (schoonmaak)azijn, want dat druipt van de kraan omdat het vloeibaar is als water en kan daardoor niet goed inwerken op de kalkaanslag.
kraan ontkalken

Maak de badkamerspiegel in twee etappes schoon

 1. Eerst insprayen met glasreiniger en poetsen met een schone droge doek. Daarna nog eens insprayen en wissen met een raamwisser. Op deze manier blijft er geen plakkerig stof op de spiegel achter. Heel eenvoudig en gegarandeerd streeploos!
spiegel schoonmaken

Met schoonmaakazijn is de douchekop ontkalken zo gebeurd

 1. Ontkalk de douchekop af en toe door deze in een emmertje met schoonmaakazijn en water te leggen. Koppel de doucheslang los van de kraan en doe die er ook meteen bij, zodat je niet hoeft te schrobben. Het uitgebreide stappenplan vind je hier.
douchekop ontkalken

Voorkom verstopping met schoonmaaksoda

 1. Giet eens in de zoveel tijd wat schoonmaaksoda en kokend water in je doucheputje. Zo voorkom je verstopping en eventuele stank is ook meteen verdwenen. Ik doe dit ongeveer 1x per kwartaal en heb nog nooit een verstopte afvoer gehad. Kijk hier voor tips om verstopping te verhelpen.
soda in putje

Zet geen wasmanden in de badkamer

 1. De damp van het baden en douchen maakt de was in de wasmand vochtig, waardoor het een extra aantrekkelijke plek wordt voor zilvervisjes. Zet wasmanden bijvoorbeeld in de slaapkamer of in het washok.
wasmand

Voorkom stinkende handdoeken, bewaar ze niet in de badkamer

 1. Heb jij je handdoekenkast in de badkamer? Zoek hier dan een andere plek voor in huis. De vochtige damp van het baden en douchen kan voor weer in je handdoeken zorgen, een soort schimmel waardoor ze naar natte hond gaan stinken.
Handdoeken

Voorkom gladheid in je badkamer met groene zeep

 1. Dweil de vloer van de badkamer grondig met een ontvettend schoonmaakmiddel zoals groene zeep. Vette zeepresten kunnen de vloer namelijk verraderlijk glad maken! Vind je dat teveel moeite? Gebruik dan een stoom mop.
groene zeep assortiment

Fris je tandenborstel op met waterstofperoxide

 1. Is je tandenborstel nog niet aan vervanging toe maar voelt of ruikt ie toch onfris? Laat deze even weken in een kopje met water en waterstofperoxide. Dat klinkt spannend maar is gewoon desinfectiemiddel dat ook in sommige mondwaters zit. Je koopt het bij de drogist.
tandenborstel schoonmaken

Fris je haarborstel op door deze te laten weken in Biotex

 1. Een haarborstel wordt snel vettig. Vieze haarborstels en kammen kun je eenvoudig schoonmaken door ze in een badje van heet kraanwater en Biotex te leggen. Nachtje weken en schoon zijn ze! Werkt ook tegen luizen op borstels en kammen.
haarborstel schoonmaken

Fris je voegen op met groene zeep en kristal soda

 1. Maak een papje van groene zeep en kristal soda. Doe een beetje op een schuursponsje of een borstel en met minimaal boenen zijn je voegen weer helemaal schoon. Meer weten? Bekijk mijn artikel over voegen schoonmaken.
voegen schoonmaken soda

Voorkom zilvervisjes en papiervisjes door toiletrollen op een droge plek te bewaren

 1. Heb jij een toilet in je badkamer? Bewaar dan je voorraad WC papier niet naast het toilet. De badkamer is een warme vochtige ruimte, waardoor het WC papier een aantrekkelijke plek wordt voor zilvervisjes en papiervisjes.
wc papier

Tips voor een blinkende keuken

Maak maximaal gebruik van je stofzuiger!

 1. Droge kruimels in de oven, magnetron of koelkast kun je beter opzuigen met de stofzuiger dan dat je veel moeite moet doen het schoon te krijgen met een vochtig doekje.
oven stofzuigen

Plakkerige stof bovenop keukenkastjes verwijder je eenvoudig met keukenontvetter

 1. Spray het oppervlak in met keukenontvetterspray en laat het 5 minuten inwerken. Daarna kun je het stof zo opvegen met een microvezeldoek. Meer tips voor een schone keuken vind je hier.
keukenontvetter

Voorkom aangekoekt en ingebrand vet in de oven met aluminiumfolie

 1. Zilverfolie kan tot 600+ graden verhit worden zonder dat het smelt. Door een stuk op de bodem van je oven te leggen, brandt gemorst eten niet in, maar wordt het opgevangen waardoor je het naderhand makkelijk weggooit.
zilverfolie in oven

Schaf een magnetronkap aan om spetters in de magnetron te voorkomen

 1. Gebruik de kap áltijd! Wat je ook opwarmt in de magnetron, het gaat alle kanten op spetteren. Door de kap blijft je magnetron schoon. De kap kun je eenvoudig afwassen. Is er voordat je deze tip las al iets ontploft in je magnetron? Bekijk dit stappenplan.
magnetronkap

Ketchup kan zwart geworden zilver weer blinkend schoon maken

 1. Als je zilver bestek wilt poetsen en je hebt geen poetsmiddel in huis, kun je ook ketchup gebruiken. Ik heb het getest en het werkt verbazingwekkend goed. Smeer het zilver in met ketchup, wacht 2 minuten en spoel het daarna af. Alle zwarte oxidatie is verdwenen.
zilver schoonmaken met ketchup

Doe de afwasborstel af en toe in de vaatwasser

 1. Een afwasborstel kan vol bacteriën en oude etensresten zitten. Laat de afwasborstels zo nu en dan meedraaien in de vaatwasser of, als je geen vaatwasser hebt, leg ze in een sopje van heet water en soda. Zo heb je altijd een hygiënisch schone afwasborstel om je afwas mee te doen.
afwasborstel

Neem een afwasborstel in plaats van een sponsje, dit is bewezen hygiënischer

 1. Gebruik voor de afwas altijd een afwasborstel en geen sponsje. Het is bewezen hygiënischer omdat een sponsje meer bacteriën vasthoudt dan een afwasborstel. Bekijk mijn artikeltje over afwassen voor meer handigheidjes.
binnenpan afwassen

Maak het filter van de vaatwasmachine af en toe schoon

 1. Een schoon filter zorgt ervoor dat vaat makkelijker schoon wordt en bovendien, zal je vaatwasser een stuk vriendelijker ruiken. Het filter zit onderin je vaatwasser en kun je in 1 minuut onder de kraan schoonmaken. Kijk hier als je de rest van je vaatwasser ook grondig wilt schoonmaken.
filter vaatwasser

Met een melamine spons is bruine aanslag verwijderen makkelijker dan ooit

 1. Reinig bruine aanslag in pannen en theeaanslag in kopjes eenvoudig met een melamine spons, ook wel vlekkenspons of wonderspons genoemd. Een geweldig effectieve spons die je zonder schoonmaakmiddel gebruikt, alleen met een klein beetje water.
pan schoonmaken met wonderspons

Reinig aangebrande pannen makkelijk en snel met soda

 1. Zet de pan op het vuur met een bodem water en een paar eetlepels schoonmaaksoda. De aangebrande etensresten kook je zo met gemak los. Een aangebrande pan hoef je niet te vervangen, want met deze methode krijg je ‘m weer schoon. Check hier het uitgebreide stappenplan.
pan schoonmaken met soda

Bruine aanslag in je keukenwasbak is zo verdwenen met schuurmiddel

 1. Je kent het wel, dat het helemaal verkleurd lijkt in de keukenwasbak. Met name in en rondom de afvoer kun je bruine aanslag zien. Reinig dit eenvoudig met een beetje schuurmiddel en een afwasborstel. De wasbak zal blinken als nooit tevoren.
Wasbak schoonmaken met vloeibaar schuurmiddel

Voor RVS zijn er speciale RVS reinigers; schoon en streeploos

 1. RVS sprays geven het oppervlak een mooie glans en zijn gegarandeerd krasvrij. Gebruik een spray in plaats van een spuitbus, want spuitbussen zijn snel leeg en nevelen het middel ook waar je het niet wilt hebben.
buitenkant afzuigkap schoonmaken

Maak een aangekoekte oven schoon met verwarmde Dasty

 1. Dasty, de goedkope ontvetter van de Wibra, is ideaal voor het schoonmaken van aangekoekte etensresten in de oven. Je kunt het middel namelijk verwarmen. Verwarm de oven voor op 60 graden, spray in en laat 5 minuten inwerken. Zet daarna de oven uit, en je kunt met gemak het vet wegpoetsen. Kijk hier voor meer informatie.
oven schoonmaken met dasty

Maak ovenroosters schoon met keukenontvetter en keukenpapier

 1. Wanneer je roosters insprayt met keukenontvetter, druipt het eraf en kan het niet goed inwerken. De vieste ovenroosters kun je goed schoon krijgen door ze te bedekken met keukenpapier en dan in te sprayen. Zo kan de keukenontvetter goed inwerken.
oven rooster schoonmaken

Gebruik de afwasborstel als kookplaatschraper

 1. Opgedroogde en aangekoekte etensresten op je kookplaat kun je makkelijk wegkrabben met de achterkant van een afwasborstel. Deze heeft een soort schrapertje erop zitten, waarmee je zonder risico op krassen, het oppervlak schoon kunt krabben. Check hier een gedetailleerd stappenplan hoe je een kookplaat schoonmaakt.
etensresten schrapen van kookplaat

Hoogglans elementen in de keuken maak je streeploos schoon met glasreiniger

 1. Hoogglans elementen, zoals hoogglans keukenkastjes en de deur van de oven of magnetron zitten vaak zichtbaar onder de vingerafdrukken. Gebruik Glassex en een droge microvezeldoek voor een streeploos schoon resultaat.
Magnetron

Gras doet wonderen voor aangebrand vet

 1. Als je net lekker gebarbecued hebt, leg het rooster dan naderhand op het gras in de tuin. De dauw zorgt ervoor dat je de volgende dag het roet en aangebrand vet eenvoudig weg kunt borstelen. Een uitgebreid stappenplan hoe je het beste je BBQ rooster kunt schoonmaken, vind je hier.
BBQ rooster gras

Een schone WC is zo gefixt

Gebruik echte WC tabletten voor vieze WC’s, geen vaatwastabletten

 1. WC tabs werken veel beter dan vaatwastabletten, want vaatwastabletten lossen alleen op in warm water en zijn daarom niet effectief voor het toilet. WC tabletten gaan bruisen en kunnen zo de gehele WC afvoer in een nacht ontdoen van urinesteen (bruine aanslag).
WC tabletten

Reinig kalkstrepen in de WC met kalkreiniger, niet met je gebruikelijke WC reiniger

 1. Kalkstrepen in de WC? Reinig deze met kalkreiniger, bijvoorbeeld HG kalkweg schuimspray 3x sterker of Glorix badkamerspray. In 5 minuten is de kalkstreep verdwenen zonder te hoeven schrobben. Dit is vele malen makkelijker en effectiever dan je gebruikelijke WC reiniger of bleek.
Badkamer spray op WC spuiten

Het toilet schoonmaken kan met 1 doekje

 1. Je kunt met één doekje een WC schoonmaken als je maar de goede volgorde aanhoudt. Eerst de deurklink en doortrekknop, daarna de klep, dan pas de bril en als laatste de rand van de pot. Vergeet het stukje achter de bril niet, want hier kan het ook ongemerkt flink vies worden.
Onderkant WC bril schoonmaken

WC borstel reinigen op de makkelijkste manier

 1. Als je toiletreiniger in de WC pot hebt gedaan, zet dan de borstel rechtop in het gat zodat deze ook eens lekker schoon wordt. Hier vind je meer informatie en tips hoe je je WC het eenvoudigst schoonmaakt.
WC afvoer borstelen

Tips voor een frisse huiskamer

Keer een vloerkleed ondersteboven om stof en zand eruit te lopen

 1. Jouw mooie vloerkleden kun je niet tot diep in de vezels stofzuigen. Keer het vloerkleed om en loop een paar keer erover heen. Zo schud je het vuil eruit waarna je het eenvoudig met de stofzuiger op kunt zuigen.
tapijt laten drogen

Met een meubelmondstuk is de bank stofzuigen heel makkelijk

 1. Het is heel irritant als je de bank stofzuigt en de stofzuiger zich vacuüm trekt aan de bekleding of kussens. Gebruik een meubelmondstuk om het stofzuigen van de bank super eenvoudig te maken.
opzetstuk voor meubels

Verfris plekken waar huisdieren liggen met James interieurreiniger

 1. Heb je huisdieren die vaak op je bank of vloerkleed liggen? Breng af en toe James Interieurreiniger aan op het tapijt en de meubelen, zodat je ligvlakken en stank tegengaat. Spray het op een witte badstof doek en ga daarmee met grote halen over het oppervalk.
James water aanbrengen

Vette vingers kun je schoonmaken met een zucht

 1. Vieze vingers op de TV kun je eenvoudig schoonmaken met een zacht brillendoekje en een beetje adem. Hijg een paar keer op het scherm en neem daarna het scherm af. Zo verwijder je stof en vette vingers heel eenvoudig en het resultaat is streeploos. Bekijk hier het uitgebreide stappenplan.
tv scherm schoonmaken

Kachelruitjes worden blinkend schoon van poetsen met as uit de asla

 1. Wist je dat je de ruitjes van jouw houtkachel het eenvoudigst schoon krijgt met een beetje as uit de asla? Ik heb 10 middelen getest en deze milieuvriendelijke gratis manier bleek de beste. Doop een vochtige doek in de asla zodat er wat aan aan de doek blijft plakken. Wrijf hiermee de ruitjes schoon.
houtkachel

Verwijder haar van huisdieren eenvoudig met een plakroller of duct tape

 1. Als je huisdieren hebt, herken je dit vast. Haren lijken één geworden te zijn met de bank en zelfs met de stofzuiger krijg je het lastig schoon. Gebruik een plakroller of een stuk duct tape om haren makkelijk en effectief te verwijderen.
plakroller

Laat vloerkleden niet kaal worden, stofzuig op lagere stand

 1. Wanneer je vloerkleden gaat stofzuigen, zet de stofzuiger dan een standje lager zodat ie iets minder zuigkracht geeft. Hierdoor voorkom je dat je een vloerkleed langzaam kaal trekt.
tapijt stofzuigen

Verwijder vlekken op banken en stoelen met James Vlekkenwonder

 1. Vlekken van fruit, chocolade, koffie, thee, ketchup of bloed kunnen heel hardnekkig zijn. Zeker als ze op de bank of op het tapijt zitten. Hét middeltje hiervoor is James Vlekkenwonder. Het werkt zelfs op oude vlekken.
James aanbrengen op badstof

Ultieme tips voor bij het wassen

Laat de wasmachinedeur open, zodat de machine niet gaat stinken

 1. De beste tip om een stinkende wasmachine te voorkomen, is de deur van de wasmachine open laten staan na gebruik. Bovendien blijven de rubbers van de deur zo langer goed. Had je al een stinkende wasmachine voordat je deze tip las? Kijk dan hier wat je moet doen.
wasmachine

Gebruik pods of een wasbol

 1. Gebruik pods of een wasbol in plaats van het wasmiddelbakje. Zo komt al het wasmiddel bij je was terecht en blijven er geen stinkende zeepresten achter in de zeeplade.
pod toevoegen

Kies vloeibaar wasmiddel in plaats van waspoeder

 1. Waspoeder lost minder goed op in water waardoor er een groot risico bestaat dat er zeepresten achterblijven op je was. Met vloeibaar wasmiddel heb je dat probleem niet, waardoor het de betere optie is. Daarnaast is vloeibaar wasmiddel beter in het behouden van kleuren.
Ecover wasmiddel toevoegen

Neem azijn in plaats van wasverzachter

 1. Wist je dat je in plaats van wasverzachter ook een scheutje natuurazijn kunt gebruiken? Beter voor het milieu en beter voor de portemonnee. Geen zorgen, je was gaat er niet zuur van ruiken.
azijn als wasverzachter

Een zwart-wit kledingstuk blijft zwart-wit met een kleurvanger

 1. Voeg een Colour Catcher doekje toe, zodat kleuren niet in elkaar overlopen. Het doekje neemt losgekomen kleur van kleding op, waardoor je veilig een zwart-wit shirt kunt wassen of meerdere kleuren bij elkaar kunt doen in de wasmachine.
colour catcher toevoegen

Als je de was laag centrifugeert en meteen uithangt, is strijken overbodig

 1. Ik strijk nooit. Sterker nog, ik heb niet eens een strijkplank. Hoe ik ‘t doe? Overhemden een standje lager centrifugeren zodat ze wat natter uit de machine komen. Uithangen aan een kledinghanger en het gewicht van het water trekt de kreukels recht.
overhemden op kledinghanger

Was handdoeken op 60 graden voor schone handdoeken en een schone wasmachine

 1. Was je handdoeken, dweilen en doekjes op 60 graden. Zo worden je handdoeken hygiënisch schoon én wordt je wasmachine meteen gereinigd. Twee vliegen in één klap. Het complete stappenplan voor handdoeken wassen vind je hier.
Handdoeken

Met azijn verwijder je zweetgeur, zelfs als je op lage temperatuur wast

 1. Kleding was je op 30 of 40 graden, maar vaak kom je erachter dat de zweetgeur er niet uit is. Doe het wasmiddel in een wasbol direct bij de was en giet in het vakje voor wasmiddel een beetje natuurazijn. De zweetgeur verdwijnt, ook met lage temperatuur.
azijn toevoegen

Als je gordijnen gaat wassen, kunnen de haakjes er gewoon aan blijven

 1. Gordijnen en vitrage wassen is een hele klus, maar de haakjes kunnen er gewoon aan blijven zitten. Dat scheelt een hoop extra werk en is gewoon veilig voor de gordijnen en de wasmachine. Vouw de gordijnen een paar keer dubbel en stop ze in een waszak. Bekijk hier het volledige stappenplan.
Vitrage in waszak

Bruine kragen van overhemden krijg je snel schoon met Shout

 1. Overhemden met bruine kragen en manchetten worden niet zomaar schoon in de wasmachine. Spray ze eerst in met Shout en was ze daarna op 30 graden. De overhemden zijn weer als nieuw. Meer tips over witte was vind je hier.
vlekken voorbehandelen

Gebruik natuurazijn als kleurversterker voor de was

 1. Natuurazijn werkt als kleurversterker. Was gekleurde en donkere kleding dus met een klein scheutje natuurazijn om de kleuren lang mooi en diep te houden.
azijn kleurversterker donkere was

BH’s en delicate materialen kunnen in de wasmachine als je een waszak gebruikt

 1. BH’s en kleding van delicate materialen zoals zijde kun je gewoon in de wasmachine wassen. Om te voorkomen BH’s helemaal uit vorm raken of stoffen beschadigen, kun je ze het beste in een waszak wassen.
waszak

Kleding blijft langer mooi als je het binnenstebuiten wast

 1. Was gekleurde kleding en ribfluweel binnenstebuiten. Hierdoor blijven kleuren langer mooi en wordt ribfluweel minder snel kaal omdat de stof niet tegen andere kledingstukken schuurt in de wasmachine.

Tips voor een frisse slaapkamer

Laat je bed luchten zodat deze langer fris blijft

 1. Laat je dekbed overdag opengeklapt en zet een raampje in de slaapkamer open. Zo kan je matras en dekbed luchten zodat bacteriën niet gaan broeien en zweetlucht niet blijft hangen.
bed laten luchten

Huisstofmijten ga je tegen door je matras te stofzuigen

 1. Stofzuig je matras eens in de zoveel maanden en was meteen de molton of matrashoes. Je matras is een magneet voor huisstofmijten. Door te stofzuigen, ga je dit ongedierte tegen.
matras stofzuigen

Bed verschonen zonder rugpijn: gebruik je benen, niet je rug

 1. Als je je bed gaat verschonen, til je matras dan maar een klein stukje op en leg ‘m op je knie als je het laken erom heen vouwt. Zo rust het gewicht op je been in plaats van dat je veel kracht uit je rug moet halen. Dit gaat rugpijn tegen. Het complete stappenplan voor bed verschonen vind je hier.
onderlaken verschonen

Voorkom motten in je kledingkast met zonlicht

 1. Motten houden van donkere plekken waar ze niet gestoord worden, zoals je kledingkast. De larven van motten zijn de beestjes die gaten eten in wol, zijde en katoen. Dit kan je het beste tegengaan door af en toe je kledingkast open te zetten zodat daglicht erop schijnt.
kledingkast op een houten vloer in een slaapkamer

Voorkom beschadiging van je vloer door bureaustoelwieltjes schoon te maken

 1. Onder de wieltjes van bureaustoelen blijft van alles plakken. Zand, haren en andere viezigheid. Om je vloer te beschermen tegen krassen en zwarte strepen, maak je ze af en toe schoon met een doekje en wat allesreiniger.
bureaustoel schoonmaken
5/5 (2 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Schoonmaak kalender

Lees verder:

kaarsvet verwijderen
Blog
Zoe

Kaarsvet Verwijderen

Met deze handige en veilige methode is kaarsvet verwijderen heel eenvoudig en gegarandeerd zonder krassen. Lees daarnaast een aantal tips hoe je hardnekkige vetvlekken van kaarsvet voorkomt.

Lees verder »
motten bestrijden
Blog
Zoe

Motten Bestrijden in Huis

Motten zijn klein vliegend ongedierte die op donkere plekken verblijven. Ze leven van eiwitten in en op kleding en andere textiel. Motten bestrijden doe je met daglicht en cederhout of mottenballen. Zorg daarnaast dat je textiel altijd schoon opbergt.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: