poetsprins logo
kaarsvet verwijderen

Kaarsvet Verwijderen

Een heerlijk diner en gezellige avond hebben meestal vlekken van kaarsvet als resultaat. Hoewel de kaarsen van tegenwoordig aanzienlijk minder druipen, kan het nog steeds op je tafelkleed, tafel of kandelaar terecht komen.

Eenvoudig kaarsvet verwijderen doe je door het kaarsvet te laten stollen en zo veel mogelijk weg te schrapen met een pasje of plastic spatel. Vervolgens bedek je de vlek met keukenpapier en strijk je het oppervlak met een strijkijzer op de laagste temperatuur.

Met deze handige en veilige methode is kaarsvet verwijderen heel eenvoudig en gegarandeerd zonder krassen. Lees daarnaast een aantal tips hoe je hardnekkige vetvlekken van kaarsvet wegkrijgt en voorkomt.

In 5 eenvoudige stappen kaarsvet verwijderen

Met een paar materialen die je vast al in huis hebt, is kaarsvet verwijderen heel makkelijk.

Benodigdheden:

 • Geduld
 • Pasje of plastic spatel
 • Keukenpapier
 • Strijkbout

Stappenplan:

Benodigde tijd: 10 minuten

Algemeen stappenplan voor het verwijderen van kaarsvet op verschillende oppervlakken.

 1. Laat het kaarsvet stollen

  Blaas de kaarsen uit na je diner of feestje en wacht tot de volgende dag met schoonmaken. Het is het makkelijkst schoonmaken als kaarsvet afgekoeld en hard geworden is.
  kaarsvet stollen

 2. Schraap zo veel mogelijk kaarsvet weg

  Neem een pasje, bijvoorbeeld een klantenkaart van één of andere winkel, en schraap zo veel mogelijk gestold vet weg. Deze methode is gegarandeerd zonder krassen.
  kaarsvet verwijderen

 3. Bedek de overgebleven vlek met keukenpapier

  De vlekken die achterblijven, bedek je met keukenpapier. Als je bij de volgende stap de resten vet van de kaarsen warm en vloeibaar maakt, neemt het keukenpapier het op.
  kaarsvet verwijderen

 4. Strijk de vlek op lage temperatuur

  Zet het strijkijzer aan op de laagste temperatuur en gebruik niet de stoomstand. Strijk over het keukenpapier, zodat het kaarsvet zacht wordt en opgenomen kan worden. Deze stap kan ook met een haarföhn, maar een strijkbout werkt beter omdat je dan ook een beetje druk kan zetten.
  kaarsvet verwijderen

 5. Neem het oppervlak af

  Als je al het kaarsvet verwijderd hebt, kan het zijn dat er nog een vlek achterblijft op je houten of stoffen meubel. Neem dit dan vochtig af, eventueel in combinatie met geschikt schoonmaakmiddel.
  hout afnemen

Lees hieronder verder voor meer specifieke informatie. Je leest er over verschillende harde en zachte ondergronden waar kaarsen gelekt kunnen hebben en hoe je het schoon krijgt.

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Kaarsvet verwijderen van harde oppervlakken

In de basis is het bij harde oppervlakken het beste om het kaarsvet eerst te laten stollen. Vervolgens kun je zonder krassen het kaarsvet weghalen met je nagels of een pasje.

Probeer nooit kaarsvet ergens vanaf te krabben met een mes of vork. Stalen voorwerpen zoals bestek zijn namelijk te hard en scherp en kunnen krassen veroorzaken.

Houten meubels en vloeren

Kaarsvet verwijderen van hout doe je door gestold kaarsvet zo veel mogelijk los te maken met een pasje of plastic spatel. Vervolgens leg je een vel keukenpapier over de resten kaarsvet en strijk je het hout met de strijkijzer op de laagste temperatuur zonder stoom.

De laagste temperatuurstand van je strijkijzer is heet genoeg om resterend kaarsvet te smelten. Het keukenpapier neemt het gesmolten vet op, waarna het hout weer helemaal schoon is.

kaarsvet verwijderen
Kaarsvet op hout
kaarsvet verwijderen
Strijken zonder stoom

Deze methode is veilig voor ruw, geolied, gelakt en geverfd hout. Daarnaast maakt het niet uit of er kaarsvet gelekt heeft op je houten vloer of op een tafel of kast. Alle soorten houten meubels krijg je ermee schoon.

stoomstrijkijzer
Strijken zonder stoom

Gebruik echter niet de stoomstand van de strijkijzer want het vocht kan vlekken maken op hout. Zorg tevens dat je de strijkbout niet te lang op één plek houdt maar beweeg heen en weer om verkleuring te voorkomen.

Glas, spiegels, metaal en plastic

Kaarsvet op een raam, glazen tafel of spiegel maak je schoon door gestold kaarsvet te verwijderen met een pasje of plastic spatel. Overgebleven vlekken verwijder je door ontvetter op een doek te sprayen en hiermee over de vlek te wrijven.

Een pasje is heel geschrikt als schraper. Je maakt gegarandeerd geen krassen en het werkt makkelijk en snel. Deze manier is ook geschikt voor metaal, RVS en plastic.

Spray de ontvetter niet direct op het oppervlak maar op een microvezeldoek. Zo zorg je voor een streeploos schoon resultaat. Verschillende ontvettersprays zijn geschikt, bijvoorbeeld Dasty, Dubro of Mr Muscle.

Resten kaarsvet op kandelaars schoonmaken

Hoewel de kaarsen van tegenwoordig aanzienlijk minder druipen, kan het nog steeds voorkomen dat er kaarsvet op je kandelaar terecht gekomen is.

Maak kandelaars schoon door ze in warm water te houden en te wrijven met je handen of een zachte spons. Door het warme water smelt het kaarsvet en is het eenvoudig te verwijderen. Gebruik een satéprikker als het kaarsvet in hoekjes of tussen versiersels gekropen is.

Deze methode is veilig voor allerlei soorten kandelaren en kaarsenstandaards, ook zilveren. Zilveren kandelaars hebben wel fluweel op de onderkant als soort onderzetter. Houd dit niet in warm water, want dan kan het loslaten.

Heb je een kaarsenstandaard die niet tegen water kan, gebruik dan een föhn en keukenpapier om resten kaarsvet te verwijderen. Houd de föhn niet te lang op dezelfde plek. Het vet moet smelten maar de kandelaar moet niet te heet worden.

kaarsvet verwijderen
Kaarsvet in glazen potje

Waxinelichthouders van glas kunnen vaak gewoon in de vaatwasser. Uiteraard alleen als ze geen ornamenten of beschildering hebben. Als dit zo is, gebruik dan de methode in de alinea hierboven.

Kaarsvet op stoffen oppervlakken schoonmaken

Gelekt kaarsvet op een tafelkleed bij een heerlijk diner is haast onvermijdelijk. Misschien ben je er daarnaast nog per ongelijk met je mouw in gaan hangen. Niet getreurd, het kan allemaal weer netjes schoon worden.

Kleding en tafelkleden

Kaarsvet dat gelekt is op kleding of een tafelkleed laat je eerst stollen. Als het gestold is kun je het eenvoudig van de stof peuteren met je vingers. De overgebleven vlek smeer je in met een druppel afwasmiddel. Daarna meteen wassen volgens het waslabel.

Mocht je het tafelkleed niet willen wassen in de wasmachine na één keer gebruiken, dan kun je kaarsvet ook verwijderen met een strijkijzer en keukenpapier.

Leg het tafelkleed op je strijkplank met de vlek naar boven en plaats er twee vellen keukenpapier op. Strijk de vlek met de strijkbout totdat al het kaarsvet gesmolten is. Als het keukenpapier het kaarsvet opgenomen heeft, gooi je het weg en schoon is je tafelkleed.

fijne was
Wasetiket

Deze truc werkt ook heel goed voor kleding maar dan is het raadzaam wel even te checken of het kledingstuk gestreken mag worden. Zie je een tekentje van een strijkijzer met een kruis erdoor, dan kan het niet gestreken worden.

In dat geval kun je kiezen voor HG vlekweg nummer 3 voor het verwijderen van vlekken van kaarsvet en hars. Je kunt het bestellen bij De Online Drogist via de link.

Peuter wederom eerst zo veel mogelijk vet van het kledingstuk. Leg het stuk waar de vlek zit in een schaaltje met HG vlekweg 3 en laat het 10 tot 15 seconden inwerken. Daarna spoel je het kledingstuk grondig uit met warm (niet heet!) water.

Stoffen bank, tapijt en vloerkleden

Verwijder kaarsvet van meubelstof door het te laten stollen en voorzichtig los te peuteren. Vervolgens maak je het rondom de vlek vochtig met koud water en verwarm je de resten kaarsvet met een föhn tot het weer vloeibaar is. Wrijf de vlek daarna schoon met keukenpapier.

Het koude water zorgt ervoor dat het vet niet dieper in de stof trekt als je het vloeibaar maakt met de haarföhn. Zo kun je het eenvoudig verwijderen. Deze methode is geschikt voor een stoffen bank en andere meubelstof, maar ook voor tapijt en vloerkleden.

Mochten er nog vlekken overblijven, kun je gebruik maken van James Interieurreiniger (Bol.com). Spray het op een witte badstof doek en wrijf hiermee met grote halen over de meubelstof.

James water aanbrengen
James Interieurreiniger
stoffen bank schoonmaken
Stoffen bank schoonmaken

Gebruik geen strijkijzer want deze kan onbedoeld te heet worden en meubelstof beschadigen. Een haarföhn is de veilige optie. Houd deze echter niet te lang op dezelfde plek maar beweeg geduldig heen en weer.

Kijk hier voor meer tips hoe je een stoffen bank schoonmaakt. Tips voor vlekken verwijderen uit tapijt vind je hier en een handig stappenplan voor tapijt reinigen hier.

Vermijd deze methodes!

Ga nooit aan de slag met schuurpapier als er kaarsvet op hout gemorst is! Als je een klein stukje schuurt van gelakt, geverfd of geolied hout, dan creëer je een oneffenheid en fijne krassen in de lak of verf. Schuren geeft alleen per hele plank een mooi egaal resultaat.

Gebruik geen ijsklontjes op tapijt of een vloerkleed om het kaarsvet sneller te laten stollen. Hoewel het kaarsvet wel sneller stolt, druk je het met het gewicht van het ijs ook dieper in de vezels.

Zeker bij hoogpolige tapijten kan dit funest zijn en is het kaarsvet heel moeilijk helemaal weg te krijgen. Laat het kaarsvet dus gewoon aan de lucht afkoelen en verwijder het vervolgens met een haarföhn en keukenpapier.

keukenpapier
Sterk keukenpapier

Kies voor keukenpapier en niet voor bakpapier of gewoon papier. Bakpapier heeft een vet afstotend laagje waardoor het ‘t kaarsvet slecht opneemt. Keukenpapier daarentegen, is gemaakt om extra absorberend te zijn.

Handige tips voor het verwijderen van kaarsvet

Met deze handige tips is kaarsvet verwijderen super eenvoudig!

Tip 1: Laat het kaarsvet altijd eerst stollen

kaarsvet stollen
Gestold kaarsvet

Als je het meteen probeert te verwijderen, smeer je het kaarsvet alleen maar uit. Daarnaast kun je het vet ook juist dieper in het oppervlak wrijven, bijvoorbeeld in de groeven van hout of de vezels van meubelstof. Laat het kaarsvet dus eerst hard worden.

Tip 2: Gebruik een bot voorwerp als schraper

kaarsvet verwijderen
Pasje als schraper

Om krassen te voorkomen kun je het beste gebruik maken van een pasje of plastic spatel. Je kunt ook een deegsnijder nemen. Als het maar een zacht en beetje flexibel voorwerp is. Gebruik zeker geen mes of schaar! Krassen zijn dan zo gemaakt.

Tip 3: Smeer theeglaasjes in met vaseline

vaseline
Vaseline

Theeglaasjes en andere soorten glazen waxinelichthouders smeer je in met een klein beetje vaseline voor gebruik. Dit transparante, haast onzichtbare laagje vet zorgt ervoor dat kaarsvet heel makkelijk te verwijderen is als het gelekt heeft.

Tip 4: Leg kaarsenstandaards in de vriezer

Door de vrieskou krimpt het vet waardoor het makkelijk van de kandelaar of kaarsenstandaard afvalt. Je hoeft niet te poetsen of te krabben!

Beoordeel wel zelf goed of de kandelaar of kaarsenstandaard in de vriezer kan! Sommig glas kan barsten in de vriezer en zilveren kandelaars zijn vaak gevuld met een soort lak. Dit kan beschadigd raken in de vriezer.

Tip 5: Gebruik wasbenzine op tegels

Kaarsvet gemorst op je stenen aanrechtblad, plavuizen of wandtegels? Maak het makkelijk schoon met wasbenzine. Breng wat wasbenzine aan op een doek en wrijf het kaarsvet weg.

Wasbenzine is brandbaar en vervliegt snel. Daarom is het raadzaam om vlot te werk te gaan bij deze methode.

Veelgestelde vragen

Hoe verwijder je kaarsvet van houten meubels?

Laat het kaarsvet hard worden en schraap het weg met een pasje of plastic spatel. Vervolgens bedek je de vlek met keukenpapier en strijk je het op lage temperatuur zonder stoom.

Hoe kun je kaarsvet verwijderen van een stoffen bank?

Kaarsvet op meubelstof is eenvoudig te verwijderen als het gestold is. Pulk het kaarsvet van de bank met je nagels en maak de vlek vochtig met koud water. Daarna kun je het resterende vet weghalen met een föhn en doek.

Hoe haal je kaarsvet van een tafelkleed?

Laat het kaarsvet uitharden en pulk het van het tafelkleed. Smeer de vlek in met een druppel afwasmiddel en was het tafelkleed volgens het wasetiket in de wasmachine.

Hoe maak je kandelaren met kaarsvet schoon?

Houd kaarsenstandaards in warm water en wrijf het kaarsvet weg met je handen of een zachte spons. Gebruik een satéprikker om het kaarsvet voorzichtig uit hoekjes en tussen ornamentjes vandaan te peuteren.

5/5 (1 Review)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Schoonmaak kalender

Lees verder:

motten bestrijden
Blog
Zoe

Motten Bestrijden in Huis

Motten zijn klein vliegend ongedierte die op donkere plekken verblijven. Ze leven van eiwitten in en op kleding en andere textiel. Motten bestrijden doe je met daglicht en cederhout of mottenballen. Zorg daarnaast dat je textiel altijd schoon opbergt.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: