poetsprins logo
groene zeep assortiment

Groene zeep

Groene zeep is al 120 jaar niet meer weg te denken uit het assortiment schoonmaakmiddelen. Het is een ouderwets goudbruin schoonmaakmiddel dat vele toepassingen kent. De geur is onderscheidend, bijna iedereen herkent het.

Groene zeep is een multifunctionele ontvetter. Het is geschikt voor de oven, het gasfornuis, als afwasmiddel en om zeepresten in de douchecabine te reinigen. Het product wordt ook wel goudzeep of bruine zeep genoemd en is er in vloeibare en gel vorm.

Hieronder vind je alle informatie op een rijtje. Lees waar je het middel wel en niet voor kunt inzetten, waar je het koopt en uit welke ingrediënten het bestaat.

Verkooppunten

Je kunt groene zeep bij elke supermarkt en drogist kopen, ook online (bijvoorbeeld bij De Online Drogist via onderstaande links).

groene zeep assortiment
Driehoek groene zeep

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

  • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
  • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
  • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

12 Dingen waar je groene zeep voor kunt gebruiken

Groene zeep is een ontvetter, een middel met een pH waarde van 10. Als je het verdund gebruikt, is naspoelen niet nodig. Verdunnen kan simpelweg met water door een sopje te maken met een verhouding van 2,5 dopje vloeibare groene zeep op 10 liter water.

Hieronder lees je 12 toepassingen. Bekijk de specifieke gelinkte artikelen als je meer informatie over de onderwerpen wilt lezen!

1. Keuken schoonmaken

Vettig aanrecht, vieze handgrepen, smerig afvoerputje of aangekoekt gasfornuis, met groene zeep kun je het schoon krijgen.

Voor aangekoekt, oud en hardnekkig vet en vuil breng je het puur aan en laat je het minimaal een half uur inwerken.

keuken
Keuken schoonmaken

Voor gewone wekelijkse schoonmaak van de keuken maak je een sopje met een dopje vloeibare groene zeep en warm water. Bekijk mijn artikel ‘keuken schoonmaken‘ voor handige tips!

2. Oven reinigen

Vanwege de ontvettende werking is het product heel geschikt om een vieze vette oven mee schoon te maken. Als je je oven lang verwaarloosd hebt, breng het dan puur aan op de aangebrande bruine vlekken.

Het beste is hiervoor de zachte zeep te gebruiken, de Driehoek groene zeep pasta uit de pot. Het percentage zeep is namelijk hoger in de pasta dan in de vloeibare variant. Laat het middel inwerken en boen daarna stevig.

oven schoonmaken
Oven schoonmaken

Je oven zal na deze schoonmaakbeurt weer stralen. Meer handige tips en een uitgebreid stappenplan vind je in mijn artikel ‘oven schoonmaken‘.

3. Gasfornuis schoonmaken

Groene zeep is ook heel effectief om vette pannendragers en gaspitten van je gasfornuis mee schoon te maken. Het is veilig te gebruiken op gietijzeren pannendragers en de aluminium branderkelken.

Hardnekkig vet en vuil smeer je puur in en laat je voldoende lang laat inwerken.

Minder hardnekkige verontreiniging kun je eenvoudig verwijderen door een sopje te maken en de pannendragers en gaspitten daarin af te wassen.

Check mijn artikel ‘gasfornuis schoonmaken‘ voor meer informatie.

gasfornuis schoonmaken
Gaspitten schoonmaken
schoon gasfornuis
Gasfornuis schoonmaken

4. Vlekken verwijderen

Verschillende soorten vlekken in tapijt en vloerkleden kun je verwijderen met groene zeep. Bijvoorbeeld vlekken door vet, gras, modder of ketchup. Gebruik hiervoor de vloeibare variant.

Neem een doek, maak deze vochtig en breng er een klein beetje van het middel op aan. Dep de vlek, laat het even inwerken en wrijf daarna schoon.

Vlekken in kleding? Smeer in met groene zeep, laat het even inwerken en was daarna in de wasmachine volgens de instructies op het wasetiket.

5. Badkamer schoonmaken

zeepresten schoonmaken met groene zeep
Zeepresten reinigen

Oranje voegen en tegels van opgestapelde zeepresten van shampoo, douchegel en conditioner kun je goed schoon krijgen met groene zeep. Het reinigt en ontvet en is daarom een goede kandidaat voor dit klusje.

Bekijk mijn artikeltjes ‘badkamer schoonmaken‘ en ‘douchecabine schoonmaken‘ voor meer informatie over het ontkalken en ontvetten van jouw badkamer.

6. Vlekken op leder reinigen

Verschillende soorten vlekken op je leren bank kun je ermee verwijderen. Neem een vochtige doek met een klein beetje vloeibare groene zeep en wrijf de vlek schoon.

Zorg dat je plekken niet te nat maakt, zodat je nieuwe vlekken en kringvorming voorkomt. Meer tips vind je op de pagina ‘leren bank schoonmaken‘.

7. Vloertegels schoonmaken

Een tegelvloer schoonmaken kan heel goed met groene zeep. Bekijk ‘vloertegels schoonmaken‘ voor handige tips en het ideale stappenplan.

Vloertegels
Tegelvloer

Mijn persoonlijke ervaring is echter dat grote matte tegels niet streeploos schoon worden. Daarom raad ik aan alleen kleine tegeltjes met dit middel te dweilen. Voor grote tegels gebruik je een sopje met allesreiniger of de Swiffer WetJet.

8. Afwassen

pan afwassen
Afwassen met groene zeep

Groene zeep is een fantastisch alternatief afwasmiddel. Maak een sopje met een dopje van de vloeibare variant en warm water en was borden en pannen af zoals je gewend bent. Glazen en kopjes worden prachtig streeploos schoon.

Voor verdere informatie hierover, kun je kijken naar mijn blog over ‘afwassen‘.

9. Ramen wassen

De reinigende en ontvettende werking maakt het middel ideaal voor het streeploos schoonmaken van ramen en kozijnen.

ramen wassen
Ramen wassen

Maak een sopje met een dopje van de zeep en lauw water. Vervolgens kun je de ramen zemen met een zeem of grote spons. Wis de ramen droog en je kunt weer moeiteloos naar buiten kijken! Check mijn artikel over ramen wassen voor meer tips.

10. Frituurpan en airfryer schoonmaken

Smeer de vette binnenpan en mandje van je frituurpan of airfryer in met pure zachte groene zeep. Laat het een uur inwerken en was daarna af met heet water en een spons.

11. Motorolie van je handen wassen

Lekker aan het klussen geweest aan je auto of motor? Motorolie op je handen is dan haast onvermijdelijk.

Was je handen met groene zeep en ze worden een stuk makkelijker schoon dan wanneer je gewone handzeep gebruikt.

Het is niet de bedoeling groene zeep als standaard handzeep te gebruiken. Doordat het een redelijk sterk basisch schoonmaakmiddel is (pH waarde 10), is het te ontvettend voor je huid. Gebruik het dus alleen om je handen mee te wassen als deze uitzonderlijk vies zijn, zoals met motorolie of smeer.

12. Glazen bloemenvazen schoonmaken

Bloemenvazen kunnen erg vies worden. Maak ze schoon met groene zeep, heet water en een afwasborstel en je kunt lang genieten van prachtig schone en glanzende vazen!

Wat is groene zeep?

Het is een schoonmaakmiddel dat al meer dan een eeuw niet meer weg te denken is uit het gootsteenkastje. Echt een middeltje uit grootmoeders tijd. Iedereen herkent de karakteristieke geur, een geur die geen enkel ander product heeft.

groene zeep
Driehoek

Niet alleen de geur is onderscheidend, ook de verpakking. De gele fles met groene dop en de gele pot met de zachte pasta variant zijn een eye-catcher in het schap van de supermarkt.

Groene zeep wordt vaak een allesreiniger genoemd. De naam allesreiniger doet vermoeden dat je er alles mee kunt reinigen. Tot op heden is er nog geen middel uitgevonden dat echt álles kan reinigen.

Het is echter ook niet geheel onterecht, want hoewel het geen allesreiniger is, is het wel degelijk een multi-inzetbaar schoonmaakmiddel.

TIP: De Poetsprins allesreiniger kun je voor alle oppervlaktes gebruiken. Ik ben zelf tijden op zoek geweest naar een milieuvriendelijk schoonmaakmiddel maar kon niets vinden, daarom heb ik het zelf op de markt gebracht. Je kunt de allesreiniger vinden in mijn webshop!

Anders dan de naam doet vermoeden, is het huishoudproduct niet groen maar goudgeel. Het wordt ook wel goudzeep, bruine zeep of zachte zeep genoemd. Zacht refereert in dit geval aan de structuur, de gelei-achtige structuur.

driehoek zachte groene zeep
Zachte zeep

De gelei, of gel, of pasta, maar net hoe je het wilt noemen, is zo vast dat je er een lepel rechtop in kunt zetten. Op de foto kun je de kleur van het product ook goed zien, waarna het heel begrijpelijk is dat het ook wel goudzeep genoemd wordt.

Vroeger werd het middel met hennepolie gemaakt, een olie die van nature een groene kleur heeft. Dit is waar de naam groene zeep vandaan komt. Tegenwoordig wordt gebruik gemaakt van goedkopere plantaardige oliën, zoals koolraapolie en sojaolie.

Groene zeep heeft een pH waarde van 10, wat betekent dat het een basisch schoonmaakmiddel is. Een ander woord voor basisch is alkalisch. De redelijk hoge pH waarde maakt dat het een goede ontvetter is.

Merken

Het bekendste merk is Driehoek. Driehoek heeft groene zeep in vloeibare vorm, gelei vorm en sprayvorm.

Daarnaast is het ‘t enige merk dat ook een variant met oranjebloesem gemaakt heeft, een variant die sommige mensen lekkerder vinden ruiken dan de traditionele.

vloeibare groene zeep

Vloeibare groene zeep

Geschikt voor vele toepassingen in huis. Krachtige reiniging op basis van natuurlijke ingrediënten.

Vloeibare groene zeep

zachte groene zeep

Zachte groene zeep

Geschikt voor vele toepassingen in huis. Krachtige reiniging op basis van natuurlijke ingrediënten.

Zachte groene zeep

Driehoek is al ongeveer 120 jaar op de markt. Het merk was een tijdje in handen van Unilever, sinds 2017 is het merk overgenomen door The Green Soap Company.

De oprichter van The Green Soap Company, Marcel Belt, wil Driehoek nog meer verduurzamen en meer bekendheid geven dan Unilever deed, waar het ondergesneeuwd werd door grote merken als Glorix en Cif.

De ingrediënten en het logo zijn hetzelfde gebleven, om het merk z’n traditionele geur en uitstraling te laten behouden.

Verder zijn er nog merken als Tricel, Marcel’s Green Soap, GreenHub en verschillende huismerken. Bijvoorbeeld Kruidvat en Dirk hebben een huismerk variant.

Ingrediënten

ingrediënten groene zeep

Groene zeep bevat zeep en parfum (limonene), zo staat op de verpakking. Is dat het enige? Nee… geen idee waarom het niet op het etiket is aangegeven, maar behalve zeep en parfum bevat het nog een aantal andere ingrediënten.

Hieronder is in de tabel een overzicht te zien, gebaseerd op de informatie die ik op de website van Unilever heb gevonden.

IngrediëntSoortOmschrijving
AquaoplosmiddelLost stoffen of ingredienten op
Potassium soyateoppervlakte-actieve stofHelpt olie en vuil te reinigen of verwijderen en zorgt voor schuim in combinatie met water
Potassium cocoateoppervlakte-actieve stofHelpt olie en vuil te reinigen of verwijderen en zorgt voor schuim in combinatie met water
Sodium carbonatebuffermiddelOok wel bekend als soda, behoudt het juiste zuurte-/alkaliniteitevenwicht
Potassium cabonatebuffermiddelBehoudt het juiste zuurte-/alkaliniteitevenwicht van het product
ParfumgeurstofZorgt voor een sprekende, onderscheidende geur
GlycerinDit is de vettige zeepsubstantie
LimonenegeurstofCitrusparfum
CI 19140kleurstofGeeft de zeep z’n goudbruine kleur
Ingrediënten

Is groene zeep milieuvriendelijk?

Groene zeep is 99% biologisch afbreekbaar. Het is op basis van natuurlijke ingrediënten, bevat geen chloor, ammonia, fosfaten, parabenen, zuren of andere petrochemische ingrediënten. Hierdoor is het minder milieubelastend dan de meeste andere middelen.

Het middel is dus relatief milieuvriendelijk maar dit betekent niet dat je er onbezorgd oneindig veel van kunt gebruiken.

Doseer zoals op de verpakking is aangegeven en gebruik dus niet meer dan nodig om je doel te bereiken.

veiligheidsinformatie groene zeep
Veiligheidsinformatie zachte zeep
etiket vloeibare groene zeep
Etiket

5 dingen waar groene zeep niet geschikt voor is

Badkamer ontkalken

Groene zeep is een goede ontvetter maar absoluut geen goede ontkalker. Het bevat geen zuren en daardoor kant het de strijd tegen kalkaanslag niet winnen.

Uiteindelijk, als je maar lang en hard genoeg boent, kan je er kalkaanslag wel mee verwijderen. Dat zal dan echter enkel door jouw harde werk komen.

Gebruik dus een geschikte ontkalker voor je badkamer als je last hebt van kalkaanslag, zoals Antikal, HG kalkweg schuimspray of Glorix badkamerspray.

PVC en marmoleum/linoleum dweilen

Een marmoleum vloer kan beschadigen en ik heb getest op mijn PVC vloer dat dweilen met groene zeep de vloer plakkerig en dof maakt.

PVC vloer schoonmaken
PVC vloer dweilen

Voor PVC en linoleum vloeren heb je een speciaal reinigingsmiddel nodig. Gebruik voor PVC de PVC reiniger van HG en voor marmoleum/linoleum vloeren het middel van Forbo Monel.

Natuursteen in de badkamer schoonmaken

Voor natuursteen in de badkamer, of het nou om graniet of marmer gaat, kun je het beste reinigen met Grano Wash.

Met dit middel weet je zeker dat je kalkaanslag kunt reinigen zonder je badkamer natuursteen te beschadigen. Bekijk de blogpost ‘natuursteen schoonmaken badkamer‘ voor een uitleg, een stappenplan en tips.

Zweetvlekken verwijderen uit kleding

Ik heb het uitvoerig getest en witte zweetvlekken uit witte kleding krijgen, lukt niet met het middel.

Hoe lang je het ook laat inwerken, alleen de zweetgeur verdwijnt maar de vlek niet. Schoonmaaksoda werkt wel heel goed voor deze klus. Bekijk mijn artikeltje over zweetvlekken verwijderen voor meer informatie.

Als handzeep

Gebruik groene zeep niet als alternatief voor handzeep. Als je echt intens vieze handen hebt, bijvoorbeeld van het klussen, dan kun je het gebruiken maar als reguliere handzeep is het middel te agressief.

De ontvettende werking is slecht voor je huid bij frequent gebruik. Gebruik het middel ook niet als shampoo, want het is te krachtig voor je haar en hoofdhuid.

Groene zeep combineren met soda

Je kunt het middel combineren met schoonmaaksoda voor een extra krachtige reiniging.

soda en groene zeep
Soda en groene zeep

Maak een dikke pasta door de twee middelen te mengen. Ideaal voor het reinigen van voegen en aangekoekt vet in keukenapparaten.

schoonmaaksoda

Driehoek schoonmaaksoda

Schoonmaaksoda is een effectief middel voor vele toepassingen in huis. Het weekt vet en vuil eenvoudig los.

Driehoek schoonmaaksoda

Veelgestelde vragen

Wat is groene zeep?

Het is een schoonmaakmiddel met een goudgele kleur en een karakteristieke geur. Je kunt het in vloeibare en pasta vorm kopen, onder andere van het merk Driehoek. Het middel ontvet en is geschikt voor vele toepassingen.

Kun je groene zeep gebruiken om de badkamer mee schoon te maken?

Zeepresten van shampoo, douchegel en conditioner kun je eenvoudig reinigen met het middel. Oranje aanslag op tegels en voegen verdwijnt als sneeuw voor de zon. Het werkt echter niet als ontkalker dus voor kalkaanslag op kranen en tegels kun je beter Antikal of HG kalkweg schuimspray gebruiken.

Waar kun je groene zeep kopen?

Het middel is te koop bij elke supermarkt en bij de meeste drogisterijen. Je kunt het ook online bestellen, bijvoorbeeld bij De Online Drogist.

Is groene zeep milieuvriendelijk?

Doordat het product geen chloor, zuren, fosfaten en parabenen bevat, is het minder milieubelastend dan de meeste andere reinigingsproducten. Het is 99% biologisch afbreekbaar en gemaakt op basis van natuurlijke ingrediënten.

3.2/5 (5 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Vloeibare groene zeep

Lees verder:

kaarsvet verwijderen
Blog
Zoe

Kaarsvet Verwijderen

Met deze handige en veilige methode is kaarsvet verwijderen heel eenvoudig en gegarandeerd zonder krassen. Lees daarnaast een aantal tips hoe je hardnekkige vetvlekken van kaarsvet voorkomt.

Lees verder »
motten bestrijden
Blog
Zoe

Motten Bestrijden in Huis

Motten zijn klein vliegend ongedierte die op donkere plekken verblijven. Ze leven van eiwitten in en op kleding en andere textiel. Motten bestrijden doe je met daglicht en cederhout of mottenballen. Zorg daarnaast dat je textiel altijd schoon opbergt.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: