poetsprins logo
groene aanslag

Groene aanslag verwijderen

Groene aanslag verwijderen in de tuin is een klusje dat elk jaar terug komt. Als het donkerder en natter wordt buiten, groeien de algen en mos op je terrastegels en -meubelen. Hoe kun je dit het beste reinigen? En zijn er tips om groene aanslag te voorkomen?

Tip: Met HG groene aanslag reiniger verwijder je mos en algen op tuintegels en -meubelen in een handomdraai. Download het stappenplan en bewaar of print het, zodat je aan de slag kunt zodra het product binnen is.

Groene aanslag verwijderen doe je door HG groene aanslag reiniger concentraat te mengen met water en aan te brengen op de groene aanslag. Laat het middel minimaal 36 uur inwerken en haal resterende algen en mos weg door te spoelen met water of te schrobben met een bezem.

Lees verder voor een handig en makkelijk stappenplan, met iets meer details dan hierboven. Ik heb het al voor je uitgetest en het werkt echt goed. Daarnaast heb ik het een en ander aan informatie uiteengezet zodat je zo veilig en milieuvriendelijk mogelijk te werk kunt gaan.

Groene aanslag verwijderen in 5 stappen

Deze spullen heb je nodig:

Benodigde tijd: 25 minuten

Algemeen stappenplan voor het reinigen van groene aanslag. Zowel van toepassing op tegels en terras als tuinmeubelen en schuttingen. De aangegeven benodigde tijd is exclusief de inwerktijd van het product.

 1. Bekijk de weersvoorspelling (droog en +10 °C)

  Check de weersvoorspelling en zorg dat je een niet al te grillige lentedag kiest en het minimaal 36 uur niet regent. Neerslag kan het middel wegspoelen voordat het voldoende gereinigd heeft en kou kan de werking van het middel verminderen.

 2. Meng HG groene aanslag reiniger met water (1:20)

  Gebruik voor je terras en meubelen een gieter. Voor een gieter met 10 liter inhoud, gebruik je 500ml (een halve fles) reiniger en voor de rest water. Voor kleine oppervlakken kun je het middel het beste in een sprayflacon mengen.

 3. Breng het reinigingsmiddel aan

  Giet het mengsel van HG groene aanslagreiniger concentraat en water over het te reinigen oppervlak. Kleinere oppervlakken en lastig te bereiken plekken spray je in met je geprepareerde sprayflacon.

 4. Laat de reiniger inwerken

  Je moet het middel minimaal 36 uur laten inwerken. In de meeste gevallen is de groene aanslag al volledig verdwenen zonder te spoelen of de tegels en meubels te schrobben. Als het niet volledig schoon geworden is, ga dan naar de volgende stap.

 5. Spuit of schrob het oppervlak schoon

  Als het nog niet helemaal schoon geworden is, spuit de tegels dan schoon met een hogedrukspuit of poets ze met een harde bezem en water (vul een emmer of gebruik de tuinslang).

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Geschikte middelen

Hoewel het tegenstrijdig lijkt, kun je beter speciale groene aanslag verwijderaars gebruiken dan de huis- tuin- en keukenmiddeltjes die je al in de kast hebt staan (Milieu Centraal, 2020).

Groene aanslag verwijderaars die door het Ctgb toegelaten zijn, hebben de juiste verhoudingen zodat ze algen en mos kunnen verwijderen zonder planten en insecten aan te tasten. Azijn en chloor daarentegen, zijn slecht voor het milieu en kunnen behalve mos en algen, ook de rest van je tuin ruïneren.

Belangrijk: laat reinigingsmiddelen volledig opdrogen alvorens je je huisdieren weer in de tuin laat. Katten en honden kunnen het spul oplikken, wat niet gezond is voor ze.

HG groene aanslag reiniger

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar HG omdat het veilig, makkelijk verkrijgbaar en relatief goedkoop is. Kies voor concentraat en niet voor de kant en klaar variant.

HG groene aanslag verwijderaar

HG groene aanslag reiniger

Schoonmaakmiddel voor het verwijderen van groene aanslag op terras en meubelen. Verdund geen effect op gras en planten.

HG groene aanslag reiniger

Met concentraat kun je namelijk 20 liter maken. Hiermee kun je meerdere keren je tuin schoonmaken of, als je tegels, meubels én schuttingen hebt, je hele tuin doen met slechts 1 fles. Daarnaast is concentraat zelfs goedkoper dan de ‘kant-en-klaar’ variant.

Het is zowel geschikt voor allerlei soorten tegels als voor tuinmeubelen, zowel van kunststof als van hout. Ook houten schuttingen, dakbedekking van bijvoorbeeld je schuur en zonneschermen kun je met het middel behandelen.

groene aanslag verwijderen
HG groene aanslag reiniger mengen

Let op met dit product dat het in pure vorm, dus onverdund, wél schadelijk is voor planten en je huid. Zorg dus dat je niet morst en bij het mengen schoonmaakhandschoenen draagt.

Gebruik daarnaast niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid. De aanbevolen verhouding is 1:20, dus 1 deel product op 20 delen water. Zo weet je zeker dat je veilig te werk gaat. Als de groene aanslag niet na één keer aanbrengen verdwijnt, kun je het nogmaals aanbrengen of harder schrobben na de inwerktijd.

Biomos groene aanslag verwijderaar

Het reinigingsproduct van Biomos is zeer vergelijkbaar met de hierboven beschreven variant van HG. Je verdunt het met water, in dit geval 1:40 en brengt het aan door de oplossing met een gieter over het terras te gieten.

Verder heeft het dezelfde eigenschappen (niet onverdund gebruiken, toepassen bij droog weer en effectief ook zonder schrobben). Nadelen zijn dat het middel duurder is dan HG en er iets lastiger aan te komen is.

Hogedrukreiniger

Mos, algen en vuil kunnen verwijderd worden met een hogedrukreiniger. Doordat het water met veel kracht uit de spuit komt, kun je groene aanslag reinigen zonder schoonmaakmiddel.

Zorg hierbij wel dat je richting een putje of afvoer werkt, zodat je het vieze water goed kunt afvoeren. Anders droogt het vuile water op, wat uiteindelijk alsnog vieze tegels als resultaat heeft.

Mijn oma laat haar tuintegels elk jaar reinigen met een hogedrukspuit. De tuinman is dan zeker een uur zoet. Hij draagt een regenpak en regenlaarzen tot over de knieën want het water spettert alle kanten op. Deze manier kost wat, maar de tuin is stralend schoon!

Er zijn dus zeker zowel voor- als nadelen aan deze methode. Voordelen zijn dat je terras makkelijk en relatief snel schoon worden, zonder reinigingsmiddelen.

Nadelen zijn dat je een hogedrukreiniger moet hebben, wat een nogal duur apparaat is, dat je veel water verbruikt en dat het alleen geschikt is voor tegels, niet voor meubels en schuttingen.

Voegenzand

Een leuke tip van Radar om mos en algen te verwijderen is met voegenzand. Uiteraard is dit niet geschikt voor tuinmeubelen maar paadjes en tegels kun je hier juist goed mee schoon krijgen.

Koop een zak voegenzand bij de Gamma of Praxis, strooi het op je terras en veeg stevig met een harde bezem. Zo scrub je het oppervlak schoon. Dit is verreweg de meest arbeidsintensieve oplossing, maar wel heel effectief en de voegen zijn ook meteen weer goed gevuld!

Ongeschikte / verboden middelen

De voornaamste reden waarom sommige producten ongeschikt zijn, is dat ze ongewenste neveneffecten voor de omgeving kunnen hebben. Sommige schoonmaakartikelen die je veilig binnenshuis kunt gebruiken, kunnen buiten schade aanrichten aan planten en insecten of voor verontreiniging van grond- en oppervlaktewater zorgen. Gebruik dus een geschikt middel, zoals van HG.

Azijn en schoonmaakazijn

Het is niet toegestaan in Nederland om buiten aan de slag te gaan met azijn. Azijn, zowel natuurazijn als schoonmaakazijn, bevat namelijk azijnzuur. Schoonmaakazijn bevat een hoger percentage azijnzuur (7%-15%) dan natuurazijn (ongeveer 4%).

Toch, ook als je het verdund met water, kunnen beiden schadelijk zijn voor bloemen, planten en insecten. Lees meer hierover in mijn artikel over schoonmaakzijn.

Soda en strooizout

Strooizout is heel handig voor het verhelpen van gladheid door ijs en sneeuw. Daarnaast kan het de strijd tegen algen en mos winnen. Zout is echter niet goed voor de gezondheid van aarde. Overal waar je gras hebt of planten hebt geplant en het zout terecht komt, zal de grond te zout worden om er nog iets goed te laten groeien.

Schoonmaaksoda kan ook een witte waas achterlaten op tegels en terras. Zelfs als je het mengt met water, krijg je witte kringen en vlekken. Deze kan je heel lastig weer wegpoetsen, ze moeten als het ware ‘slijten’.

Ik heb dit nu op mijn balkon. Daar liggen grindtegels die er vies uitzagen. Ik probeerde ze met een sopje van water en soda schoon te maken, maar nu zijn ze eigenlijk alleen nog maar lelijker. Niet echt een goede methode dus!

Bleek / chloor / javel

De termen bleek en chloor worden vaak door elkaar gebruikt. Wat het verschil precies is, maakt in dit geval niet uit. Mocht je meer informatie willen, kijk dan even naar dit bericht van huishoudplaza.

Chloor, bleek, javel, bleekwater en dikke bleek moet je beslist niet in de tuin gebruiken. Deze middelen zijn namelijk niet toegestaan in Nederland voor het verwijderen van groene aanslag en onkruid omdat er grote milieurisico’s aan verbonden zijn.

Groene zeep

Hoewel soda en groene zeep, zeker gecombineerd, een heel krachtig reinigingsmiddel zijn, kun je het in de tuin beter niet gebruiken (Milieu Centraal, 2020).

De methode met groene zeep zou zijn een emmer te vullen met 10 liter heet water, 5 eetlepels groene zeep en 5 eetlepels soda. Giet het mengsel over de tuintegels, schrob goed en weg is de groene aanslag.

Het lijken onschuldige schoonmaakmiddelen maar buiten kunnen ze ongewenste effecten hebben. Allicht dat je het kunt gebruiken voor je terras als je alleen bestrating hebt en verder geen gras of planten. Als er echter enige kans bestaat dat je natuur raakt, gebruik het niet!

Biotex

Voor Biotex geldt hetzelfde als hierboven beschreven. Het is niet veilig om buiten te gebruiken. De enzymen die in Biotex zitten, kunnen de groene aanslag moeiteloos schoonmaken, maar naast mos en algen kan het meer weghalen dan je beoogt. Test het maar eens uit: geef je planten een flinke scheut sop en kijk hoe lang ze het volhouden.

Wanneer kun je het beste groene aanslag verwijderen?

Groene aanslag is natuurlijke algen- en mossengroei. Met name op plekken waar weinig zonlicht en veel vocht is, zul je groene aanslag aantreffen. Vandaar dat het met name ontstaat in het najaar en de winter.

Gezien de groei van algen lastig tegen te gaan is als de omstandigheden voor de groei gunstig zijn, kun je het beste op een tactisch moment je terras gebruiksklaar maken. Daarom adviseer ik in de lente aan de slag te gaan met reinigen. De dagen worden langer en het weer steeds beter. Zo weet je dat als je je tuintegels gaat reinigen, je er ook echt plezier van hebt als je in de zomer lekker buiten zit.

Kies daarnaast voor een dag waarop het boven de 10 graden is en er geen neerslag voorspeld is. Je moet groene aanslag verwijderaars namelijk 36 uur laten inwerken. Als het regent, spoelt het middel weg voordat het z’n werk gedaan heeft.

Groene aanslag van natuursteen verwijderen

Sommige mensen hebben marmer of ander soort natuursteen in de tuin. Sommige mensen willen grafstenen van natuursteen schoonmaken. Hoewel je de HG groene aanslag reiniger volgens de verpakking op marmer kunt gebruiken, vind ik het toch een risico. Zulke dure stenen wil je natuurlijk gegarandeerd lang mooi houden.

Voor natuursteen kun je het beste Grano Wash gebruiken. Ik beveel het product ook aan voor een natuursteen badkamer schoonmaken, omdat het zeer geschrikt is voor het reinigen van zuurgevoelige steensoorten. Je kunt Grano Wash bestellen op Bol via deze link.

Tips om groene aanslag te voorkomen

Het beste dat je kan doen om groene aanslag te voorkomen is de tuin aan het einde van de zomer opnieuw bewerken met de HG groene aanslag reiniger.

Je volgt het stappenplan zoals bovenaan de pagina beschreven is, alleen dan niet met als doel de algen en wieren te verwijderen maar de schone tegels te ‘impregneren’.

Sla de vijfde stap over: borstel of spoel de tuin niet na. Je laat de oplossing van reinigingsmiddel en water simpelweg opdrogen op het terras en de meubelen. Vele maanden is het oppervlak beschermd tegen groene aanslag.

Veelgestelde vragen

Hoe kun je het beste groene aanslag verwijderen?

Gebruik HG groene aanslag reiniger concentraat. Meng het 1:20 met water en breng aan op het te reinigen oppervlak. Kies hiervoor een droge, niet al te koude dag en laat het mengsel 36 uur inwerken. Soms is schrobben nodig, maar meestal is het zonder hard werken al helemaal schoon.

Welke middelen kun je gebruiken voor het reinigen van groene aanslag?

Kies voor een groene aanslag verwijderaar met goedkeuring door het Ctgb, want deze zijn veilig voor planten en insecten. Azijn, soda, chloor en groene zeep daarentegen, kunnen ongewenste neveneffecten hebben.

Hoe kun je groene aanslag voorkomen?

Je kunt algen en mos op je terras nooit helemaal voorkomen. Zodra het vochtig wordt en er minder zonlicht is in het najaar, hebben algen en mossen vrij spel. Je kunt het wel gedeeltelijk voorkomen door aan het einde van de zomer ter preventie de HG oplossing te gebruiken.

Kun je groene aanslag verwijderen met azijn?

Azijn en schoonmaakazijn zijn niet toegestaan in Nederland om als reinigingsmiddel tegen groene aanslag te gebruiken. Hoewel het effectief is, kun je dus beter een echte groene aanslag verwijderaar gebruiken.

0/5 (0 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
HG groene aanslag reiniger

Lees verder:

kaarsvet verwijderen
Blog
Zoe

Kaarsvet Verwijderen

Met deze handige en veilige methode is kaarsvet verwijderen heel eenvoudig en gegarandeerd zonder krassen. Lees daarnaast een aantal tips hoe je hardnekkige vetvlekken van kaarsvet voorkomt.

Lees verder »
motten bestrijden
Blog
Zoe

Motten Bestrijden in Huis

Motten zijn klein vliegend ongedierte die op donkere plekken verblijven. Ze leven van eiwitten in en op kleding en andere textiel. Motten bestrijden doe je met daglicht en cederhout of mottenballen. Zorg daarnaast dat je textiel altijd schoon opbergt.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: