poetsprins logo
Prullebak desinfecteren

Fruitvliegjes vangen

Tot een aantal jaar geleden woonde ik in een studentenhuis. Behalve mijn eigen kamer was het hele huis een vieze bende. De vuilnisbak stond op de gang, zodat iedereen er makkelijk bij kon. Niemand had ooit zin om het vuil weg te brengen, dus elke keer als je de vuilnisbak opende, vloog er een zwerm fruitvliegjes in je gezicht.

Fruitvliegjes vangen doe je met een kopje met 1/2 water, 1/2 azijn en een druppel afwasmiddel. De vliegjes komen af op azijn en verdrinken doordat het afwasmiddel het ze onmogelijk maakt om uit het water te kruipen. Zorg ook voor een schone keuken en verzamel binnen geen GFT afval.

Lees hieronder verder voor een gedetailleerde versie van het stappenplan. Doe je voordeel met de vele tips om de plaag te bestrijden en een nieuwe plaag te voorkomen.

Fruitvliegjes vangen in een paar stappen

Dit heb je nodig:

 • Kopje
 • Water
 • Natuurazijn
 • Afwasmiddel

Fruitvliegjes vangen kun je met verschillende soorten azijn, zoals natuurazijn, appelazijn of wittewijnazijn. Gebruik geen schoonmaakazijn, want hier komen de vliegjes niet op af.

Benodigde tijd: 5 minuten

Het uitvoeren van de stappen kost je maar een paar minuten. Als je de val hebt klaargezet, moet je natuurlijk wel even wachten totdat alle vliegjes weg zijn.

 1. Pak de oorzaak aan

  Breng het vuil minimaal wekelijks weg, gooi GFT afval meteen buiten in de container en bewaar het niet in huis, ga regelmatig naar de glasbak en berg groenten en fruit goed op. Begin met de oorzaak aan te pakken en ga daarna door naar de volgende stappen, want zolang je de bron niet aanpakt, blijven de vliegjes komen.

 2. Maak je eigen val

  Pak een kopje en vul deze half/half met azijn en water. Voeg vervolgens een paar druppels afwasmiddel toe en roer het mengsel met een theelepel. Het afwasmiddel moet niet gaan schuimen, maar wel goed met de andere ingrediënten gemengd worden. Er hoeft geen folie over het kopje.

 3. Wacht geduldig totdat de fruitvliegjes gevangen zijn

  Azijn trekt de vliegjes aan en zodra ze in je val gaan zitten, kunnen ze er niet meer uit. Dit komt omdat ze zinken als er afwasmiddel in het mengsel zit. Laat het kopje minimaal een dag en een nacht staan.

 4. Gooi de val weg

  Alle vliegjes die je gevangen hebt in je val, kun je simpelweg door de gootsteen spoelen. Giet het kopje leeg, spoel deze om en plaats in de vaatwasser of was af.

 5. Spoel de afvoer door

  Laat de warme kraan een paar seconden lopen zodat de afvoer wordt doorgespoeld met heet water. Zo weet je zeker dat je alle vliegjes en eitjes weggespoeld hebt en ze niet weer tot leven komen.

 6. Voorkom een nieuwe plaag

  Wees bedacht op de oorzaken die je hebt aangepakt. Voorkom een nieuwe plaag door het aanpakken van de oorzaken een gewoonte te maken. Je kunt hieronder veel extra tips en uitleg lezen, die de bestaande plaag bestrijden en een nieuwe helpen voorkomen.

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Handige tips tegen fruitvliegjes

De oorzaak aanpakken, stap 1 van het stappenplan dat je hierboven gelezen hebt, kan allicht nog wat extra toelichting gebruiken. Het is de belangrijkste remedie.

Als je de oorzaken niet aanpakt, kun je zo veel vallen maken en fruitvliegjes vangen als je wilt, maar zal je het probleem niet écht verhelpen. Hieronder lees je een aantal zaken waar je sowieso aandacht aan moet besteden:

Tip 1: Gooi GFT afval buiten weg

Groenten, fruit en tuinafval is dé favoriet. Gooi GFT altijd meteen buiten in de container en bewaar het niet in een vuilnisbak in de keuken.

Als je in jouw gemeente de mogelijkheid hebt om bio afval te scheiden, dan is het natuurlijk heel goed om dat ook te doen. Je hebt dan, als het goed is, een groene container in je tuin. Zorg dat je etensresten, schillen, theezakjes, koffiedik en andere plantaardige resten meteen in die container gooit.

Heeft jouw gemeente geen gescheiden GFT?, verzamel etensresten dan in een kleine plastic zak en gooi deze gesloten bij het restafval. Stop schillen en dergelijken niet los in de vuilnisbak, want dan krijg je hetzelfde effect als met de biobak.

Een GFT vuilnisbak is gemiddeld een paar graden warmer dan de rest van de keuken. De temperatuur wordt er hoger doordat het een kleine afgesloten ruimte is en voedsel er in composteert. Heb je wel eens in de zomer je hand boven de biobak gehouden? Je voelt dan een soort warme damp uit de bak komen.

De etensresten, schimmels, warmte en gebrek aan daglicht zorgen ervoor dat er genoeg te eten is voor fruitvliegen en ze een heerlijke omgeving hebben om zich veilig en snel voort te planten. Geen verassing dus dat je een zwerm in je gezicht krijgt als je de vuilnisbak opent.

Tip 2: Breng vuilnis minimaal eens per week weg

Fruitvliegjes komen niet alleen op bioafval af, ook restafval vinden ze heerlijk. Ze kunnen dus net zo goed in je gewone vuilnisbak zitten.

Uiteraard ga je niet al je vuil meteen buiten weggooien of naar de vuilcontainers van de gemeente brengen. Zorg echter wel dat je vuilniszakken minimaal eens per week wegbrengt.

Tip 3: Breng glas regelmatig weg naar de glasbak

Het klein vliegend ongedierte houdt ook van de restjes in lege flessen. Heb je bijvoorbeeld een plek in huis waar je lege wijnflessen en lege potjes augurk verzamelt, dan zul je daar hoogstwaarschijnlijk ook fruitvliegjes hebben.

Spoel flessen en potten om zolang je ze in huis bewaart en maak iedere week die wandeling naar de glasbak.

Tip 4. Groenten en fruit bewaren

Check de plekken waar je groenten en fruit opbergt. Sommige soorten groenten en fruit kunnen in de koelkast, andere niet. Het fruit dat je in de fruitschaal bewaart, moet je vaak controleren.

Als het erg rijp is of zelfs beschimmeld, dan komen fruitvliegen er gegarandeerd op af. Eet het dus lekker op voordat het vliegjes aantrekt en koop niet teveel in één keer.

Met name in de zomer is dit heel belangrijk. Fruitvliegjes zijn er het hele jaar door, maar met name in de warme tijden van het jaar floreren ze. Bewaar fruit dat niet in de koelkast gaat op een donkere plek, niet in de zon.

Tip 5. Gooi koffiepads en filters meteen weg

Laat niet je koffiepad of filterkoffie in de machine zitten, maar gooi deze weg meteen na gebruik. Fruitvliegjes houden namelijk van koffiedik. Vergeet ook niet het lekbakje van het apparaat na elk gebruik leeg te gooien, af te spoelen en droog terug te zetten.

Het kleine beetje koffie dat door het rooster in het lekbakje druppelt, is iets dat veel mensen vergeten schoon te maken. Dit gaat binnen een paar dagen schimmelen en is ook een magneet voor deze kleine vliegende monsters.

Tip 6. Zorg voor schone afwasborstels en sponsjes

Ook het zoet en zuur dat achterblijft op een afwasborstel, spons of vaatdoekje is iets dat fruitvliegen lekker vinden.

afwasborstel
Afwasborstels schoonmaken

Doe je afwasborstel in de vaatwasser elke keer als je deze laat draaien, zodat deze lekker schoon wordt. Je kunt ze ook weken in heet water en soda. Elke paar maanden gooi je de afwasborstel weg en koop je een nieuwe.

Sponsjes en vaatdoekjes vervang je dagelijkst. Leg ‘s ochtends een schoon doekje en schoon sponsje klaar en was de gebruikte van de vorige dag in de wasmachine op 60 graden.

Tip 7. Was vaat meteen af

Laat pannen en servies niet op het aanrecht staan maar was het meteen af of stop het in de vaatwasser. De etensresten op vuile vaat trekt fruitvliegjes aan. Kijk voor tips hoe je makkelijk en goed kunt afwassen naar mijn artikel Afwassen!

Afwas
Afwas

Tip 8. Reinig de keukenwasbak

Eens per week, als je de keuken gaat schoonmaken, besteed dan wat extra aandacht aan de gootsteen. Etensresten in het putje van de keukenwasbak zijn namelijk een voedselbron voor de vliegjes. Ze kunnen zelfs in de afvoer kruipen en daar hun eten halen.

wasbak schoonmaken
Keukenwasbak schoonmaken

Maak dus de wasbak en het zeefje schoon met wat schuurmiddel en giet wat schoonmaaksoda en kokend water door de afvoer. Dit helpt fruitvliegjes bestrijden, maar helpt ook voorstoppingen voorkomen!

Tussen de schoonmaakbeurten door, zorg je dat je het zeefje leegt in de vuilnisbak. Laat nooit etensresten in de afvoer rotten.

Tip 9. Maak het aanrecht dagelijks schoon

Elke keer als je eten bereid hebt op het aanrecht, haal je een lapje erover. Neem een vochtige doek en wat Dettol allesreinigerspray of afwasmiddel en verwijder al het gemorste eten en drinken.

aanrecht schoonmaken
Aanrecht schoonmaken

Fruitvliegjes vanger zelf maken

De volgende stap uit het stappenplan, stap 2, is het maken van je eigen fruitvliegjesval. Zoals reeds uitgelegd, neem je een kopje en vul je deze met een laagje water, een scheut natuurazijn en een druppel afwasmiddel.

Leg geen stuk fruit met folie neer om fruitvliegjes op af te laten komen. Het werkt, maar het jammere is dat je een extra plek voor ze gecreëerd hebt waar ze zich kunnen voeden en voortplanten.

Het lijkt dus misschien alsof je er veel vangt, maar ondertussen hebben ze zich gewoon vermenigvuldigd in de val die je gemaakt hebt.

Mijn methode met azijn en afwasmiddel zorgt ervoor dat je vliegjes vangt, maar ze daarna ook vrijwel meteen dood gaan en geen eitjes kunnen leggen. Zo kun je effectief fruitvliegjes bestrijden.

Bestrijdingsmiddelen

Fruitvliegjes bestrijden kan met verschillende middelen. Een voorbeeld is de HG fruitvliegjesval. Mijn ervaring is echter dat de vanger van azijn en afwasmiddel net zo goed werkt. Bovendien is die methode veel goedkoper en heb je het waarschijnlijk al in huis.

Sprays

Een tweede voorbeeld zijn sprays. Kijk bijvoorbeeld naar de Vapona vliegende insectenspray, te bestellen bij De Online Drogist via deze link. Spray Vapona royaal in alle hoeken van de kamer, verlaat de ruimte en trek de deur achter je dicht.

10 minuten later zijn alle vliegende insecten dood. Daarna kun je de kamer weer veilig betreden en het dode ongedierte opzuigen met de stofzuiger.

Belangrijk om te weten is dat dit niet een heel milieuvriendelijke oplossing is. Daarom wil ik graag benadrukken dat het aanpakken van de oorzaken zoals je eerder gelezen hebt het belangrijkst is en je het beste zelf een vanger kunt maken.

Twee gevallen waarin sprays de oplossing zijn

De spray adviseer ik als je bijvoorbeeld een vuilnisbak hebt waar extreem veel fruitvliegjes op af gekomen zijn.

Als je zak gaat vervangen, spray je eerst Vapona in de vuilnisbak. Wacht 10 minuutjes en knoop daarna de vuilniszak dicht en breng ‘m weg. Nu zul je geen zwerm in je gezicht krijgen als je de vuilnisbak opent.

Als je veel fruitvliegjes hebt, alle oorzaken hebt bekeken, maar eigenlijk niet weet waar ze nou vandaan komen, is een spray ook ideaal. Ik had bijvoorbeeld een huisgenoot in m’n studentenhuis die een plaag fruitvliegjes op het plafond had.

Het witte plafond zag zwart van de vliegjes. Ze waren niet op etensresten of koffiedik afgekomen maar zaten gewoon te chillen… Tja, wat doe je dan? Ik heb haar kamer ingesprayd met Vapona en later die dag de meubels en vloer stofgezogen. Het probleem was opgelost.

Vapona vliegenspray

Vapona vliegenspray

Vapona vliegenspray is effectief degen allerlei vliegende wezens. Fruitvliegjes, muggen en vliegen zijn in enkele minuten uitgeroeid.

Vapona vliegenspray

Veelgestelde vragen

Hoe krijg je fruitvliegjes weg?

Vul een kopje half om half met water en natuurazijn. Voeg een druppel afwasmiddel toe. Dit mengsel is aantrekkelijk voor fruitvliegjes waardoor je ze makkelijk kunt vangen. Ze kunnen niet meer uit het water en geen eitjes leggen doordat het afwasmiddel de oppervlaktespanning van het water verandert.

Met welke soort azijn vang je fruitvliegjes?

Fruitvliegjes vangen kan met verschillende soorten azijn, bijvoorbeeld natuurazijn, appelazijn of wittewijnazijn. Gebruik geen schoonmaakazijn, want hier komen fruitvliegjes niet op af.

Hoe voorkom je fruitvliegjes in huis?

Voorkom fruitvliegjes door vuilnis regelmatig weg te brengen zodat er geen etensresten in huis rotten. Daarnaast kun je glas het beste omspoelen en wekelijks wegbrengen naar de glasbak. Let op hoe je groenten en fruit bewaard, laat het niet te rijp worden en berg het op in de koelkast wanneer mogelijk.

Welk bestrijdingsmiddel kan ik het beste kopen?

Bekijk eerst de tips en oorzaken en ga daarna pas over op bestrijdingsmiddelen! Voel je de noodzaak iets extra’s in te zetten, dood fruitvliegjes dan bijvoorbeeld met Vapona spray tegen vliegende insecten.

0/5 (0 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Schoonmaak kalender

Lees verder:

kaarsvet verwijderen
Blog
Zoe

Kaarsvet Verwijderen

Met deze handige en veilige methode is kaarsvet verwijderen heel eenvoudig en gegarandeerd zonder krassen. Lees daarnaast een aantal tips hoe je hardnekkige vetvlekken van kaarsvet voorkomt.

Lees verder »
motten bestrijden
Blog
Zoe

Motten Bestrijden in Huis

Motten zijn klein vliegend ongedierte die op donkere plekken verblijven. Ze leven van eiwitten in en op kleding en andere textiel. Motten bestrijden doe je met daglicht en cederhout of mottenballen. Zorg daarnaast dat je textiel altijd schoon opbergt.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: