Alles over Schoonmaken met Baking Soda

Zoe met schoonmaakmiddelen

De Nederlandse benaming voor baking soda is zuiveringszout. Ik wil niet direct zeggen dat het een wondermiddel is, maar het komt redelijk in de buurt.

Baking soda (zuiveringszout) is een fijn wit poeder. Het is het actieve ingrediënt in bakpoeder om deeg te laten rijzen. Naast dat het geschikt is voor consumptie wordt het gebruikt voor persoonlijke verzorging en als schoonmaakmiddel. Het heeft een reinigende en ontvettende werking.

Nieuw: Schoonmaak kalender

Een handige kalender waarmee je direct structuur in het huishouden krijgt.
Zo blijft je huis altijd schoon!

In dit artikel vind je verschillende toepassingen van baking soda. Ik heb veel dingen uitgetest en uiteengezet waar je het middel wel en niet voor kunt gebruiken. Ik hoop dat je geholpen bent met onderstaande informatie en je je voordeel doet met de vele tips!

Wat is baking soda?

baking soda
Arm & Hammer baking soda
baking soda
Kruidvat baking soda

Baking soda is een fijn wit poeder dat zowel te gebruiken is als schoonmaakmiddel als geschikt is voor menselijke consumptie, bijvoorbeeld als bestanddeel van bakpoeder voor het laten rijzen van deeg. Het kan ook gebruikt worden in brandblussers en in maagtabletten tegen brandend maagzuur. Let op: het is niet hetzelfde als schoonmaaksoda! Hierover verderop in het artikel meer informatie.

Baking soda is dus werkelijk een veelzijdig middel. Het komt voor in de natuur als het mineraal Nahcoliet. Tegenwoordig wordt het mineraal trona of natron gebruikt om baking soda uit te winnen. Het is niet milieubelastend om te gebruiken bij het koken of in het huishouden.

Meer namen voor hetzelfde goedje zijn: natriumbicarbonaat, zuiveringszout, E500ii, bakzout en dubbelkoolzure soda. Sommigen noemen het ook wel natriumwaterstofcarbonaat, maagzout of sodium bicarbonate.

baking soda
Synoniemen

Altijd een schoon huis?

Meer grip op je huishouden met duidelijke taken. Zo is je huis altijd schoon genoeg om onverwacht bezoek te ontvangen!

Toepassingen van Baking Soda – 9 Tips

Zuiveringszout kent heel veel toepassingen. Het is geschikt voor het bereiden van eten, persoonlijke verzorging (bijvoorbeeld als zachte scrub voor je huid, wondverzorging of alternatief voor shampoo) en als schoonmaakmiddel. Ik ga je vertellen wat je wel en niet kunt schoonmaken met baking soda, want ik ben tenslotte een poetsprinses en geen keukenkoningin…

baking soda

Baking Soda

Baking Soda, ook wel zuiveringszout genoemd, is een veelzijdig middel. Geschikt voor consumptie én voor huishoudelijk gebruik.

Baking Soda

Belangrijk om te weten is dat baking soda een zeer fijn poeder is. Het lost goed op in water, dus houd er rekening mee dat het vrijwel meteen een soort pasta wordt als je het met water in contact laat komen.

1. Nare luchtjes neutraliseren – deodoriseren

Strooi baking soda op hetgeen je frisser wilt laten ruiken. Hierbij meng je het niet met water en je wrijft het middel niet in het item. Zet bijvoorbeeld een bakje met baking soda zonder deksel in je kledingkast of koelkast. Of schep een eetlepel in je stinkende schoenen, op de bodem van de vuilnisbak of in de kattenbak, zodat vieze geuren verleden tijd worden.

Let op: meng niet met water en breng het alleen aan op droge oppervlakken als je het gebruikt om vervelende geurtjes te neutraliseren. Als het spul vochtig wordt, wordt het namelijk een soort pasta die vervolgens lastiger te verwijderen is.

Je kunt het ook op je matras strooien, laten rusten en daarna opzuigen met de stofzuiger om zweetlucht en andere luchtjes weg te krijgen. Het verwijdert echter geen vlekken en bestrijdt niet alle bacteriën. Voor meer informatie over het reinigen van je matras, verwijs ik graag naar mijn artikel dat daar speciaal over gaat.

matras
Matras
Matras stofzuigen
Stofzuigen

In die blogpost zul je ook lezen dat zuiveringszout effectief is tegen zweetlucht, maar dat een ander product een stuk eenvoudiger is: James Water (heet tegenwoordig James Interieurreiniger). Bekijk hier James Water op Bol voor de accurate prijs en levertijd. Ik heb namelijk zelf de methode met baking soda getest en het werkt goed, maar geeft een hoop troep. De soda korrels vind ik nog steeds overal terug, zelfs na frequent stofzuigen.

2. Schimmel in de badkamer verwijderen

schimmel verwijderen
Schimmel in de badkamer

Maak een spons heel licht vochtig, breng hier baking soda op aan en boen vervolgens de weerplekken weg. De zuiverende werking van de soda in combinatie met de schurende werking van de korrels, zorgt ervoor dat je die zwarte vlekken goed wegkrijgt.

Gebruik heel weinig water en schep een theelepel baking soda op je spons. Meer water met minder zuiveringszout zorgen ervoor dat je een pasta krijgt en de schurende werking ver te zoeken is. Lees voor meer informatie mijn artikel over schimmel in de badkamer verwijderen.

3. Douchegordijn reinigen

Breng baking soda aan op een spons en poets hiermee het douchegordijn. Zo kun je eenvoudig zeepresten en weerplekken op het douchegordijn reinigen. Vervolgens spoel je het af met warm water.

4. Tere vitrage wassen

Vitrage wassen
Vitrage van delicate stof

Als je vitrage hebt van zeer tere stof, kun je deze handwassen met baking soda. In een emmer laat je 2 eetlepels baking soda oplossen in water. Laat de vitrage hier een nachtje in weken. Daarna uitknijpen en nat terughangen. Leg een handdoek eronder zodat het water niet direct op je vloer lekt.

5. Stoffen bank schoonmaken

Laat een eetlepel baking soda oplossen in lauw water. Meng het in een sprayflacon of dep met een spons. Zorg dat je de meubelstof niet te nat maakt, want dan kan het heel erg lang duren voordat het droog is en weer gebruikt kan worden. Daarnaast is het niet om vlekken te verwijderen maar om de gehele bank lekker op te frissen. Voor meer details kun je doorklikken naar mijn artikel over stoffen bank schoonmaken.

6. Theeaanslag verwijderen

Strooi wat baking soda in kopjes en theepotten met theeaanslag en poets hierna schoon met een spons. De korrels werken als een soort schuurmiddel, waarmee je de theeaanslag in een handomdraai wegpoetst. Je kunt dit effect ook bereiken met keukenzout.

7. Afwassen met zuiveringszout

Smeer snijplanken, pannen en andere vaat in met een beetje zuiveringszout en was het verder af zoals je normaal ook doet: poetsen met een afwasborstel of spons en afspoelen met warm water. Je hebt hier geen afwasmiddel voor nodig en aangebrande etensresten kun je makkelijk verwijderen. Ook vet en vocht van rauwe kip op snijplanken krijg je eenvoudig schoon.

pan schoonmaken met spons
Pan afwassen met baking soda

Het is niet de bedoeling een sopje te maken met baking soda in plaats van afwasmiddel; gebruik het product als een soort schuurmiddel of scrub. Strooi het in de pan en poets vervolgens met een spons. Let op, dit is niet geschikt voor pannen met een anti-aanbaklaag.

8. Kleding wassen

Natriumbicarbonaat is geschikt als natuurlijke kleurversterker. Daarnaast wordt de was schoner als je op lage temperaturen wast. Vaak gaat zweetlucht niet uit je kleren als je op 30 graden wast met alleen gewoon wasmiddel. Door een half kopje zuiveringszout toe te voegen naast je gebruikelijke wasmiddel, komen al je kleren stralend schoon en met diepe kleuren uit de wasmachine!

Je kunt het beste het wasmiddel toevoegen door het in een doseerbol te doen en direct in de trommel te plaatsen. De baking soda strooi je in het linker vakje van het zeeplaatje.

wassen met baking soda
Wassen met baking soda
bonte was doen
Bonte was

9. Laat bloemen langer meegaan

Doe een theelepeltje in de vaas met bloemen en ze zullen veel langer leven. Het water kan namelijk gaan rotten als je bloemen een week op tafel hebt staan. Natriumbicarbonaat gaat het rotten tegen, waardoor de bloemen langer mooi blijven en de vaas naderhand eenvoudiger schoon te krijgen is.

Baking soda online kopen

Je kunt baking soda online kopen, al voor ongeveer 2 euro. Bekijk bijvoorbeeld deze link van De Online Drogist voor de accurate prijs en levertijd van Arm & Hammer baking soda. Het product is ook bij verschillende winkels te koop, bijvoorbeeld Albert Heijn en Kruidvat.

baking soda

Baking Soda

Baking Soda, ook wel zuiveringszout genoemd, is een veelzijdig middel. Geschikt voor consumptie én voor huishoudelijk gebruik.

Baking Soda

Altijd een schoon huis?

5 Dingen waarvoor je baking soda NIET kunt gebruiken

1. WC schoonmaken doe je met toiletreiniger

Je leest veel dat je je WC kunt schoonmaken met baking soda… Ik vind het zelf geen handige methode. Misschien dat het schoon wordt als je maar genoeg van het spul in de pot schept en lang genoeg borstelt, maar zo ver ik weet, doet het niet veel. Daarnaast wil je de pot vanaf onder de rand schoon kunnen maken en hoe krijg je het witte poeder dan wel een oplossing ervan onder de rand van de pot?

Gebruik dus een echte toiletreiniger voor de WC, zodat je makkelijk en snel een stralend schone WC hebt. Ben je op zoek naar een milieuvriendelijk alternatief voor bleek? Check dan deze link van De Online Drogist voor toiletreinigers van Ecover.

2. De waterkoker ontkalken doe je met (schoonmaak)azijn

waterkoker ontkalken met baking soda
Waterkoker ontkalken?

Dat je de waterkoker zou kunnen ontkalken met baking soda is een fabeltje. Kies liever voor (schoonmaak) azijn of een speciale waterkoker ontkalker. In mijn artikel over hoe je je waterkoker ontkalkt, vind je een lijstje geschikte middelen.

3. Gebruik baking soda niet op houten vloeren

Houten vloeren zijn vaak afgewerkt met een voedend middel, zoals was of olie. Baking soda tast deze beschermende laag aan doordat het ontvettend werkt. Andere soorten vloeren zou je kunnen dweilen met water en natriumbicarbonaat, maar voor houten vloeren gebruik je alleen middelen die daar speciaal voor bedoelt zijn.

4. Zilver poetsen doe je niet met zuiveringszout

Nog een zeer matige tip die veel op het internet te vinden is, is zilver poetsen met zuiveringszout. Er worden twee suggesties gedaan op verschillende andere blogs, die beiden niet goed zijn. De eerste is baking soda oplossen in water en een stuk aluminiumfolie erbij te doen. Zwarte aanslag op zilver zou in dit badje verdwijnen. Ik heb het uitgeprobeerd en je kunt wachten tot je een ons weegt, die zwarte aanslag gaat niet weg met deze methode.

zilver schoonmaken met baking soda
Zilver schoonmaken

Een tweede manier die ik voorbij heb zien komen is het zilver te poetsen met de korrels in plaats van een badje te maken. Zilver is een zeer zacht edelmetaal, dat je heel makkelijk kunt krassen. In eerste gehalte zilver (925) kun je je nagel zetten zonder al te veel kracht te zetten. Alle tips die je tegenkomt die over schuren of scrubben van zilver gaan, moet je dus zeker niet toepassen.

5. Niet gebruiken op aluminium

Aluminium zou aangetast kunnen worden door natrium(bi)carbonaat. Het kan reageren en wit uitslaan. Daarom is het verstandig om het middel niet te gebruiken op aluminium voorwerpen, zoals de branderkelken van een gasfornuis.

Verschil tussen baking soda en schoonmaaksoda

Belangrijk om meteen op te helderen is dat baking soda niet hetzelfde is als schoonmaaksoda. Schoonmaaksoda, ook wel natriumcarbonaat, kristal soda, zilver soda of huishoudsoda genoemd, is niet geschikt voor consumptie en enkel bedoeld als schoonmaakmiddel, zoals de naam al doet vermoeden. Haal de twee dus niet door elkaar, maar wees bewust van welk middel je waarvoor gebruikt.

Uiterlijk en molecuulformule

Zuiveringszout lijkt een beetje op poedersuiker, het zijn niet echt droge korrels maar kan klonteren in de verpakking. Schoonmaaksoda lijkt meer op kristal suiker maar dan glanst het niet, eigenlijk lijkt het ’t meest op waspoeder. Mocht je de verpakking niet meer hebben en twijfelen welke welke is, dan kun je ze dus ook op basis van de structuur uit elkaar houden.

schoonmaaksoda
Driehoek kristal soda
kristal soda
Tricel zilver soda

Zuiveringszout is tevens niet hetzelfde als gewoon keukenzout. Dit is het duidelijkst uit te leggen door middel van de molecuulformule. Alledrie de middelen beginnen met Na, wat staat voor natrium. Ze hebben echter een ander staartje, CO, wat carbonaat is of Cl, wat staat voor chloride.

SoortMolecuulformule
Baking soda/ zuiveringszout/ natriumbicarbonaatNaHCO3
Schoonmaaksoda/ kristal soda/ natriumcarbonaatNa2CO3
Keukenzout/ tafelzout/ natriumchlorideNaCl
Overzicht van molecuulformules
baking soda
Baking soda
schoonmaaksoda
Schoonmaaksoda
keukenzout
Keukenzout

Als laatste is het handig om baking soda niet te verwarren met bakpoeder. Zuiveringszout is een bestanddeel van bakpoeder maar het is zeer zeker niet hetzelfde.

Altijd een schoon huis?

Wanneer kun je beter schoonmaaksoda dan baking soda gebruiken?

Voor een uitgebreid overzicht van de toepassingen van schoonmaaksoda ga je naar mijn artikel over schoonmaaksoda. Hier vind je veel informatie over het product en hoe je het kunt gebruiken. Een korte samenvatting lees je in de volgende paragrafen.

1. Natuurlijk alternatief voor vloeibaar schuurmiddel

Als je de badkamer gaat schoonmaken, kun je kiezen voor soda als milieuvriendelijk alternatief voor vloeibaar schuurmiddel. Maak een sponsje vochtig, strooi er wat soda op en poets hiermee wastafels, voegen en tegels schoon. Kijk voor meer informatie over hoe je makkelijk en effectief de badkamer schoonmaakt naar mijn artikel over badkamer schoonmaken.

Uiteraard kun je het ook voor andere plekken in huis als schuurmiddel gebruiken, bijvoorbeeld in de keuken. Aangekoekte etensresten of vet op het aanrecht, of spetters op wandtegels en voegen.

Baking soda als natuurlijk schuurmiddel gebruiken is niet effectief vanwege dat het een fijn poeder is. Je hebt dus amper de schurende werking die je wilt.

2. BBQ en oven rooster schoonmaken

BBQ rooster schoonmaken

Voor aangebrande etensresten en aangekoekt vet heb je iets krachtigers nodig dan baking soda. Gebruik hier dus liever schoonmaaksoda voor zodat je zeker weet dat je goed resultaat zult hebben van je harde werk. Bekijk mijn artikel over BBQ rooster schoonmaken hier.

3. Verstopping verhelpen en voorkomen

Je hebt waarschijnlijk al een aantal keer gehoord of gelezen dat je verstopping kunt verhelpen en voorkomen met behulp van zuiveringszout. Ik verwacht echter dat men hier de twee soorten soda door elkaar haalt, want ontstoppen gaat veel beter met schoonmaaksoda. Strooi schoonmaaksoda in de afvoer en overgiet daarna met 1,5 – 2 liter kokend water. Voor meer informatie kijk je naar ‘doucheputje ontstoppen’.

soda
Afvoer ontstoppen met soda
kokend water
Overgieten met kokend water

4. Wasmachine reinigen

De wasmachine krijg je snel en goed schoon met kristal soda. Giet het in het zeeplaatje waar je normaal gesproken het wasmiddel in zou gieten. Vervolgens laat je de wasmachine draaien op 90 graden. Schoonmaaksoda reinigt de wasmachine, iets wat met baking soda aanzienlijk minder goed lukt.

wasmachine schoonmaken
Soda
wasmachine schoonmaken
Intensief wasprogramma

5. Frituurpan schoonmaken

Zuiveringszout is bij lange na niet krachtig genoeg om frituurvet te reinigen. Je frituurpan schoonmaken kun je wel heel goed doen met schoonmaaksoda. Het is een krachtige ontvetter. Met 3 eetlepels van het middel in combinatie met kokend water, is je frituur zo weer klaar voor gebruik. Ook geschikt voor de binnenpan.

Veelgestelde vragen

Wat is baking soda?

Baking soda heet ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat. Het is een natuurlijk product dat vele toepassingen kent, zowel in het huishouden als persoonlijke verzorging.
baking soda

Wat is het verschil tussen baking soda en schoonmaaksoda?

Baking soda is natriumbicarbonaat en schoonmaaksoda natriumcarbonaat. Het is dus een andere stof, scheikundig gezien. Schoonmaaksoda is veel krachtiger als je het voor je huishouden gebruikt, maar niet geschikt voor consumptie. Baking soda is dat wel.
schoonmaaksoda

Wat is het verschil tussen baking soda en bakpoeder?

Baking soda is niet hetzelfde als bakpoeder maar wel een onderdeel van bakpoeder. Het is het actieve ingrediënt dat als rijsmiddel werkt. Als je het voor het huishouden wilt gebruiken, neem dan zuiveringszout en geen bakpoeder.

0/5 (0 Reviews)

Altijd een schoon huis?

Lees verder:

groene aanslag
Blog
Zoe

Groene aanslag verwijderen

Groene aanslag verwijderen doe je door HG groene aanslag reiniger concentraat te mengen met water en aan te brengen op de groene aanslag. Laat het middel minimaal 36 uur inwerken en haal resterende algen en mos weg door te spoelen met water of te schrobben met een bezem.

Lees verder »
groene zeep assortiment
Blog
Zoe

Groene zeep

Gebruik groene zeep als multifunctionele ontvetter. Het is geschikt voor de oven, het gasfornuis, als afwasmiddel en om zeepresten in de douchecabine te reinigen. Het product wordt ook wel goudzeep of bruine zeep genoemd en is er in vloeibare en gel vorm.

Lees verder »
Schoonmaakazijn
Blog
Zoe

Alles over schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn is een samenstelling van ca. 10% azijnzuur, water en soms andere ingrediënten. Het azijnzuur is synthetisch geproduceerd; het is door mensen is gemaakt en niet door de natuur. Schoonmaakazijn is enkel bedoeld voor huishoudelijk gebruik.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over:

Je huis ALTIJD schoon?

Het lijkt een onbereikbaar ideaal maar met mijn nieuwe schoonmaakkalender kan iedereen zijn huis perfect schoon krijgen. 

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.