baking soda

Alles over Schoonmaken met Baking Soda

De Nederlandse benaming voor baking soda is zuiveringszout. Ik wil niet direct zeggen dat het een wondermiddel is, maar het komt redelijk in de buurt.

Baking soda (zuiveringszout) is een fijn wit poeder. Het is het actieve ingrediënt in bakpoeder om deeg te laten rijzen. Naast dat het geschikt is voor consumptie wordt het gebruikt voor persoonlijke verzorging en als schoonmaakmiddel. Het heeft een reinigende en ontvettende werking.

In dit artikel vind je verschillende toepassingen van baking soda. Ik heb veel dingen uitgetest en uiteengezet waar je het middel wel en niet voor kunt gebruiken. Ik hoop dat je geholpen bent met onderstaande informatie en je je voordeel doet met de vele tips!

Huishoudtip:

Weet je wat echt onzin is? Een lege fles schoonmaakmiddel die het nog perfect doet weg moeten gooien omdat hij leeg is. Ik vroeg mij af waarom flessen schoonmaakmiddel niet herbruikbaar waren, dat is beter voor je portemonnee en voor het milieu. 

 

Omdat ik geen effectieve navulbare schoonmaakmiddelen kon vinden besloot ik het zelf op de markt te brengen. Mijn doel? Dat jij hier na nooit meer een fles schoonmaakmiddel hoeft aan te schaffen!

 

Vind het schoonmaakmiddel pakket in de webshop. 

 

Wat is baking soda?

baking soda
Arm & Hammer baking soda
baking soda
Kruidvat baking soda

Baking soda is een fijn wit poeder dat zowel te gebruiken is als schoonmaakmiddel als geschikt is voor menselijke consumptie, bijvoorbeeld als bestanddeel van bakpoeder voor het laten rijzen van deeg.

Het kan ook gebruikt worden in brandblussers en in maagtabletten tegen brandend maagzuur. Let op: het is niet hetzelfde als schoonmaaksoda! Hierover verderop in het artikel meer informatie.

Baking soda is dus werkelijk een veelzijdig middel. Het komt voor in de natuur als het mineraal Nahcoliet. Tegenwoordig wordt het mineraal trona of natron gebruikt om baking soda uit te winnen.

Het is niet milieubelastend om te gebruiken bij het koken of in het huishouden.

Meer namen voor hetzelfde goedje zijn: natriumbicarbonaat, zuiveringszout, E500ii, bakzout en dubbelkoolzure soda. Sommigen noemen het ook wel natriumwaterstofcarbonaat, maagzout of sodium bicarbonate.

baking soda
Synoniemen

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

  • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
  • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
  • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Toepassingen van Baking Soda – 9 Tips

Zuiveringszout kent heel veel toepassingen. Het is geschikt voor het bereiden van eten, persoonlijke verzorging (bijvoorbeeld als zachte scrub voor je huid, wondverzorging of alternatief voor shampoo) en als schoonmaakmiddel.

Ik ga je vertellen wat je wel en niet kunt schoonmaken met baking soda, want ik ben tenslotte een poetsprinses en geen keukenkoningin…

baking soda

Baking Soda

Baking Soda, ook wel zuiveringszout genoemd, is een veelzijdig middel. Geschikt voor consumptie én voor huishoudelijk gebruik.

Baking Soda

Belangrijk om te weten is dat baking soda een zeer fijn poeder is. Het lost goed op in water, dus houd er rekening mee dat het vrijwel meteen een soort pasta wordt als je het met water in contact laat komen.

1. Nare luchtjes neutraliseren – deodoriseren

Strooi baking soda op hetgeen je frisser wilt laten ruiken. Hierbij meng je het niet met water en je wrijft het middel niet in het item.

Zet bijvoorbeeld een bakje met baking soda zonder deksel in je kledingkast of koelkast.

Of schep een eetlepel in je stinkende schoenen, op de bodem van de vuilnisbak of in de kattenbak, zodat vieze geuren verleden tijd worden.

Let op: meng niet met water en breng het alleen aan op droge oppervlakken als je het gebruikt om vervelende geurtjes te neutraliseren.

Als het spul vochtig wordt, wordt het namelijk een soort pasta die vervolgens lastiger te verwijderen is.

Je kunt het ook op je matras strooien, laten rusten en daarna opzuigen met de stofzuiger om zweetlucht en andere luchtjes weg te krijgen.

Het verwijdert echter geen vlekken en bestrijdt niet alle bacteriën. Voor meer informatie over het reinigen van je matras, verwijs ik graag naar mijn artikel dat daar speciaal over gaat.

matras
Matras
Matras stofzuigen
Stofzuigen

In die blogpost zul je ook lezen dat zuiveringszout effectief is tegen zweetlucht, maar dat een ander product een stuk eenvoudiger is: James Water (heet tegenwoordig James Interieurreiniger).

Bekijk hier James Water op Bol voor de accurate prijs en levertijd. Ik heb namelijk zelf de methode met baking soda getest en het werkt goed, maar geeft een hoop troep.

De soda korrels vind ik nog steeds overal terug, zelfs na frequent stofzuigen.

2. Schimmel in de badkamer verwijderen

schimmel verwijderen
Schimmel in de badkamer

Maak een spons heel licht vochtig, breng hier baking soda op aan en boen vervolgens de weerplekken weg. De zuiverende werking van de soda in combinatie met de schurende werking van de korrels, zorgt ervoor dat je die zwarte vlekken goed wegkrijgt.

Gebruik heel weinig water en schep een theelepel baking soda op je spons.

Meer water met minder zuiveringszout zorgen ervoor dat je een pasta krijgt en de schurende werking ver te zoeken is. Lees voor meer informatie mijn artikel over schimmel in de badkamer verwijderen.

3. Douchegordijn reinigen

Breng baking soda aan op een spons en poets hiermee het douchegordijn. Zo kun je eenvoudig zeepresten en weerplekken op het douchegordijn reinigen. Vervolgens spoel je het af met warm water.

4. Tere vitrage wassen

Vitrage wassen
Vitrage van delicate stof

Als je vitrage hebt van zeer tere stof, kun je deze handwassen met baking soda. In een emmer laat je 2 eetlepels baking soda oplossen in water. Laat de vitrage hier een nachtje in weken. Daarna uitknijpen en nat terughangen.

Leg een handdoek eronder zodat het water niet direct op je vloer lekt.

5. Stoffen bank schoonmaken

Laat een eetlepel baking soda oplossen in lauw water. Meng het in een sprayflacon of dep met een spons.

Zorg dat je de meubelstof niet te nat maakt, want dan kan het heel erg lang duren voordat het droog is en weer gebruikt kan worden.

Daarnaast is het niet om vlekken te verwijderen maar om de gehele bank lekker op te frissen. Voor meer details kun je doorklikken naar mijn artikel over stoffen bank schoonmaken.

6. Theeaanslag verwijderen

Strooi wat baking soda in kopjes en theepotten met theeaanslag en poets hierna schoon met een spons.

De korrels werken als een soort schuurmiddel, waarmee je de theeaanslag in een handomdraai wegpoetst. Je kunt dit effect ook bereiken met keukenzout.

7. Afwassen met zuiveringszout

Smeer snijplanken, pannen en andere vaat in met een beetje zuiveringszout en was het verder af zoals je normaal ook doet: poetsen met een afwasborstel of spons en afspoelen met warm water.

Je hebt hier geen afwasmiddel voor nodig en aangebrande etensresten kun je makkelijk verwijderen. Ook vet en vocht van rauwe kip op snijplanken krijg je eenvoudig schoon.

pan schoonmaken met spons
Pan afwassen met baking soda

Het is niet de bedoeling een sopje te maken met baking soda in plaats van afwasmiddel; gebruik het product als een soort schuurmiddel of scrub. Strooi het in de pan en poets vervolgens met een spons.

Let op, dit is niet geschikt voor pannen met een anti-aanbaklaag.

8. Kleding wassen

Natriumbicarbonaat is geschikt als natuurlijke kleurversterker. Daarnaast wordt de was schoner als je op lage temperaturen wast.

Vaak gaat zweetlucht niet uit je kleren als je op 30 graden wast met alleen gewoon wasmiddel.

Door een half kopje zuiveringszout toe te voegen naast je gebruikelijke wasmiddel, komen al je kleren stralend schoon en met diepe kleuren uit de wasmachine!

wassen met baking soda
Wassen met baking soda
bonte was doen
Bonte was

Je kunt het beste het wasmiddel toevoegen door het in een doseerbol te doen en direct in de trommel te plaatsen. De baking soda strooi je in het linker vakje van het zeeplaatje.

9. Laat bloemen langer meegaan

Doe een theelepeltje in de vaas met bloemen en ze zullen veel langer leven. Het water kan namelijk gaan rotten als je bloemen een week op tafel hebt staan.

Natriumbicarbonaat gaat het rotten tegen, waardoor de bloemen langer mooi blijven en de vaas naderhand eenvoudiger schoon te krijgen is.

Huishoudtip:

Weet je wat echt onzin is? Een lege fles schoonmaakmiddel die het nog perfect doet weg moeten gooien omdat hij leeg is. Ik vroeg mij af waarom flessen schoonmaakmiddel niet herbruikbaar waren, dat is beter voor je portemonnee en voor het milieu. 

 

Omdat ik geen effectieve navulbare schoonmaakmiddelen kon vinden besloot ik het zelf op de markt te brengen. Mijn doel? Dat jij hier na nooit meer een fles schoonmaakmiddel hoeft aan te schaffen!

 

Vind het schoonmaakmiddel pakket in de webshop. 

 

Baking soda online kopen

Je kunt baking soda online kopen, al voor ongeveer 2 euro. Bekijk bijvoorbeeld deze link van De Online Drogist voor de accurate prijs en levertijd van Arm & Hammer baking soda.

Het product is ook bij verschillende winkels te koop, bijvoorbeeld Albert Heijn en Kruidvat.

baking soda

Baking Soda

Baking Soda, ook wel zuiveringszout genoemd, is een veelzijdig middel. Geschikt voor consumptie én voor huishoudelijk gebruik.

Baking Soda

5 Dingen waarvoor je baking soda NIET kunt gebruiken

1. WC schoonmaken doe je met toiletreiniger

Gebruik een echte toiletreiniger voor de WC, zodat je makkelijk en snel een stralend schone WC hebt.

Baking soda is geen goede ontkalker voor WC en ook lastig vanaf onder de potrand aan te brengen. Hierdoor is het ongeschikt voor het schoonmaken van je toilet.

Ben je op zoek naar een milieuvriendelijk alternatief voor bleek? Check dan deze link van De Online Drogist voor toiletreinigers van Ecover.

2. De waterkoker ontkalken doe je met (schoonmaak)azijn

waterkoker ontkalken met baking soda
Waterkoker ontkalken?

Dat je de waterkoker zou kunnen ontkalken met baking soda is een fabeltje. Kies liever voor (schoonmaak) azijn of een speciale waterkoker ontkalker. In mijn artikel over hoe je je waterkoker ontkalkt, vind je een lijstje geschikte middelen.

3. Gebruik baking soda niet op houten vloeren

Houten vloeren zijn vaak afgewerkt met een voedend middel, zoals was of olie. Baking soda tast deze beschermende laag aan doordat het ontvettend werkt.

Andere soorten vloeren zou je kunnen dweilen met water en natriumbicarbonaat, maar voor houten vloeren gebruik je alleen middelen die daar speciaal voor bedoelt zijn.

4. Zilver poetsen doe je niet met zuiveringszout

Nog een zeer matige tip die veel op het internet te vinden is, is zilver poetsen met zuiveringszout. Er worden twee suggesties gedaan op verschillende andere blogs, die beiden niet goed zijn.

De eerste is baking soda oplossen in water en een stuk aluminiumfolie erbij te doen. Zwarte aanslag op zilver zou in dit badje verdwijnen.

Ik heb het uitgeprobeerd en je kunt wachten tot je een ons weegt, die zwarte aanslag gaat niet weg met deze methode.

zilver schoonmaken met baking soda
Zilver schoonmaken

Een tweede manier die ik voorbij heb zien komen is het zilver te poetsen met de korrels in plaats van een badje te maken. Zilver is een zeer zacht edelmetaal, dat je heel makkelijk kunt krassen.

In eerste gehalte zilver (925) kun je je nagel zetten zonder al te veel kracht te zetten. Alle tips die je tegenkomt die over schuren of scrubben van zilver gaan, moet je dus zeker niet toepassen.

5. Niet gebruiken op aluminium

Aluminium zou aangetast kunnen worden door natrium(bi)carbonaat. Het kan reageren en wit uitslaan.

Daarom is het verstandig om het middel niet te gebruiken op aluminium voorwerpen, zoals de branderkelken van een gasfornuis.

Huishoudtip:

Weet je wat echt onzin is? Een lege fles schoonmaakmiddel die het nog perfect doet weg moeten gooien omdat hij leeg is. Ik vroeg mij af waarom flessen schoonmaakmiddel niet herbruikbaar waren, dat is beter voor je portemonnee en voor het milieu. 

 

Omdat ik geen effectieve navulbare schoonmaakmiddelen kon vinden besloot ik het zelf op de markt te brengen. Mijn doel? Dat jij hier na nooit meer een fles schoonmaakmiddel hoeft aan te schaffen!

 

Vind het schoonmaakmiddel pakket in de webshop. 

 

Verschil tussen baking soda en schoonmaaksoda

Belangrijk om meteen op te helderen is dat baking soda niet hetzelfde is als schoonmaaksoda. Schoonmaaksoda, ook wel natriumcarbonaat, kristal soda, zilver soda of huishoudsoda genoemd, is niet geschikt voor consumptie en enkel bedoeld als schoonmaakmiddel.

Haal de twee dus niet door elkaar, maar wees bewust van welk middel je waarvoor gebruikt.

Uiterlijk en molecuulformule

Zuiveringszout lijkt een beetje op poedersuiker, het zijn niet echt droge korrels maar kan klonteren in de verpakking.

Schoonmaaksoda lijkt meer op kristal suiker maar dan glanst het niet, eigenlijk lijkt het ‘t meest op waspoeder.

Mocht je de verpakking niet meer hebben en twijfelen welke welke is, dan kun je ze dus ook op basis van de structuur uit elkaar houden.

schoonmaaksoda
Driehoek kristal soda
kristal soda
Tricel zilver soda

Zuiveringszout is tevens niet hetzelfde als gewoon keukenzout. Dit is het duidelijkst uit te leggen door middel van de molecuulformule.

Alledrie de middelen beginnen met Na, wat staat voor natrium. Ze hebben echter een ander staartje, CO, wat carbonaat is of Cl, wat staat voor chloride.

SoortMolecuulformule
Baking soda/ zuiveringszout/ natriumbicarbonaatNaHCO3
Schoonmaaksoda/ kristal soda/ natriumcarbonaatNa2CO3
Keukenzout/ tafelzout/ natriumchlorideNaCl
Overzicht van molecuulformules
baking soda
Baking soda
schoonmaaksoda
Schoonmaaksoda
keukenzout
Keukenzout

Als laatste is het handig om baking soda niet te verwarren met bakpoeder. Zuiveringszout is een bestanddeel van bakpoeder maar het is zeer zeker niet hetzelfde.

Wanneer kun je beter schoonmaaksoda dan baking soda gebruiken?

Voor een uitgebreid overzicht van de toepassingen van schoonmaaksoda ga je naar mijn artikel over schoonmaaksoda.

Hier vind je veel informatie over het product en hoe je het kunt gebruiken. Een korte samenvatting lees je in de volgende paragrafen.

1. Natuurlijk alternatief voor vloeibaar schuurmiddel

Als je de badkamer gaat schoonmaken, kun je kiezen voor soda als milieuvriendelijk alternatief voor vloeibaar schuurmiddel.

Maak een sponsje vochtig, strooi er wat soda op en poets hiermee wastafels, voegen en tegels schoon.

Kijk voor meer informatie over hoe je makkelijk en effectief de badkamer schoonmaakt naar mijn artikel over badkamer schoonmaken.

Uiteraard kun je het ook voor andere plekken in huis als schuurmiddel gebruiken, bijvoorbeeld in de keuken. Aangekoekte etensresten of vet op het aanrecht, of spetters op wandtegels en voegen.

Baking soda als natuurlijk schuurmiddel gebruiken is niet effectief vanwege dat het een fijn poeder is. Je hebt dus amper de schurende werking die je wilt.

2. BBQ en oven rooster schoonmaken

BBQ rooster schoonmaken

Voor aangebrande etensresten en aangekoekt vet heb je iets krachtigers nodig dan baking soda. Gebruik hier schoonmaaksoda voor zodat je zeker weet dat je goed resultaat zult hebben van je harde werk. Bekijk mijn artikel over BBQ rooster schoonmaken hier.

3. Verstopping verhelpen en voorkomen

Je hebt waarschijnlijk al een aantal keer gehoord of gelezen dat je verstopping kunt verhelpen en voorkomen met behulp van zuiveringszout.

Ik verwacht echter dat men hier de twee soorten soda door elkaar haalt, want ontstoppen gaat veel beter met schoonmaaksoda.

Strooi schoonmaaksoda in de afvoer en overgiet daarna met 1,5 – 2 liter kokend water. Voor meer informatie kijk je naar ‘doucheputje ontstoppen’.

soda
Afvoer ontstoppen met soda
kokend water
Overgieten met kokend water

4. Wasmachine reinigen

De wasmachine krijg je snel en goed schoon met kristal soda. Giet het in het zeeplaatje waar je normaal gesproken het wasmiddel in zou gieten.

Vervolgens laat je de wasmachine draaien op 90 graden. Schoonmaaksoda reinigt de wasmachine, iets wat met baking soda aanzienlijk minder goed lukt.

wasmachine schoonmaken
Soda
wasmachine schoonmaken
Intensief wasprogramma

5. Frituurpan schoonmaken

Zuiveringszout is bij lange na niet krachtig genoeg om frituurvet te reinigen. Je frituurpan schoonmaken kun je wel heel goed doen met schoonmaaksoda.

Het is een krachtige ontvetter. Met 3 eetlepels van het middel in combinatie met kokend water, is je frituur zo weer klaar voor gebruik. Ook geschikt voor de binnenpan.

Huishoudtip:

Weet je wat echt onzin is? Een lege fles schoonmaakmiddel die het nog perfect doet weg moeten gooien omdat hij leeg is. Ik vroeg mij af waarom flessen schoonmaakmiddel niet herbruikbaar waren, dat is beter voor je portemonnee en voor het milieu. 

 

Omdat ik geen effectieve navulbare schoonmaakmiddelen kon vinden besloot ik het zelf op de markt te brengen. Mijn doel? Dat jij hier na nooit meer een fles schoonmaakmiddel hoeft aan te schaffen!

 

Vind het schoonmaakmiddel pakket in de webshop. 

 

Veelgestelde vragen

Wat is baking soda?

Baking soda heet ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat. Het is een natuurlijk product dat vele toepassingen kent, zowel in het huishouden als persoonlijke verzorging.
baking soda

Wat is het verschil tussen baking soda en schoonmaaksoda?

Baking soda is natriumbicarbonaat en schoonmaaksoda natriumcarbonaat. Het is dus een andere stof, scheikundig gezien. Schoonmaaksoda is veel krachtiger als je het voor je huishouden gebruikt, maar niet geschikt voor consumptie. Baking soda is dat wel.
schoonmaaksoda

Wat is het verschil tussen baking soda en bakpoeder?

Baking soda is niet hetzelfde als bakpoeder maar wel een onderdeel van bakpoeder. Het is het actieve ingrediënt dat als rijsmiddel werkt. Als je het voor het huishouden wilt gebruiken, neem dan zuiveringszout en geen bakpoeder.

0/5 (0 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Lees verder:

Vaatwasser met deur die open staat
Keuken
Zoe

Vaatwasser reinigen

De vaatwasser reinigen is iets dat je eens per één, twee of drie maanden moet doen, afhankelijk van hoe vaak je de vaatwasser gebruikt. Reinig met speciale reinigingsmiddelen en volg het juiste stappenplan voor het perfecte resultaat.

Lees verder »
Koelkast gevuld
Keuken
Zoe

Koelkast schoonmaken

Een schone koelkast is prettig. Met een sopje en een microvezeldoek kun je de binnenkant van je koelkast gemakkelijk schoon krijgen. Volg het stappenplan uit dit artikel 2 keer per jaar.

Lees verder »
waterkoker ontkalken
Keuken
Zoe

Waterkoker ontkalken

Zorg ervoor dat je nooit meer thee hoeft te serveren waar de kalkstukjes in ronddrijven, want dit is een onsmakelijk gezicht. Lees hier een handzaam stappenplan hoe je de waterkoker ontkalkt op een goedkope manier!

Lees verder »
gasfornuis schoonmaken
Keuken
Zoe

Gasfornuis schoonmaken

Een gasfornuis schoonmaken doe je met soda en azijn. Doe eerst de pannendragers in de vaatwasser. Maak daarna een sopje van afwasmiddel en kokend water en leg daar de gaspitten in. Breng soda en azijn aan op de bruine vlekken rondom de pitten. Daarna goed poetsen.

Lees verder »
Keuken
Zoe

Oven Schoonmaken

Een oven schoonmaken doe je met keukenontvetter en een spons. Laat schoonmaakmiddel voldoende lang inwerken en poets stevig na de inwerktijd. Zorg dat je de oven goed afneemt zodat er geen schoonmaakmiddel achterblijft en in je eten kan komen.

Lees verder »
fijne was
Wassen
Zoe

Wat was je op welke temperatuur?

Hier lees je de juiste temperatuur voor verschillende soorten kleding. Met deze tips verpest je nooit meer kledingstukken omdat je altijd weet hoe je je wasmachine moet instellen.

Lees verder »
ovenruit schoonmaken
Keuken
Zoe

Ovenruit Schoonmaken

Bekijk in dit artikel een eenvoudig stappenplan met foto’s hoe je een ovenruit zo schoon krijgt als op onderstaande foto. Verderop vind je meer handige tips en tricks voor het schoonmaken van je ovendeur!

Lees verder »
Keuken
Zoe

Senseo Ontkalken

Voor een lange levensduur van je Senseo koffiezetapparaat en om altijd koffie met optimale smaak te zetten, ontkalk je je Senseo eens per drie maanden. Lees hieronder het handzame stappenplan en advies over de beste Senseo ontkalker.

Lees verder »
Keuken
Zoe

Dolce Gusto Ontkalken

Hier vind je een handig stappenplan voor het ontkalken van een Dolce Gusto apparaat. Daarnaast heb ik verschillende geschikte en ongeschikte ontkalkers uiteengezet, zodat je zeker weten een effectief én veilig middel neemt voor de klus.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: