Zo desinfecteer jij je huis

Zoe met schoonmaakmiddelen

Desinfecteer je huis om te voorkomen dat virussen en bacteriën zich verspreiden. Goed letten op persoonlijke hygiene en goede hygiene in huis is belangrijk. Dit wordt echter niet altijd even serieus genomen. Iedereen koopt massaal desinfecterende handgel en besluit anderen geen hand of zoen te geven bij het groeten. Goede voorzorgsmaatregelen om de verspreiding van virussen en bacteriën tegen te gaan, maar wat doen we eigenlijk met al het andere dat we aanraken?

The New England Journal of Medicine publiceerde 17 Maart 2020 onderzoek waaruit blijkt dat het coronavirus 72 uur kan overleven op kunststof en 48 uur op RVS (Doremalen et al, 2020). Nog recenter onderzoek van The Healthcare Infection Society, gepubliceerd door Elsevier, wijst erop dat het coronavirus zelfs tot 9 dagen kan overleven op plastic, metaal en glas (Kampf, 2020). De resultaten wijzen erop dat besmetting via levenloze objecten van diverse materialen mogelijk is. Anders dan bij andere virussen die niet buiten het lichaam kunnen overleven, is het in het geval van het coronavirus dus belangrijk om ook de spullen die we aanraken grondig schoon te maken.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat regelmatig handen wassen met water en zeep en vervolgens afdrogen met papieren doekjes essentieel is om griep- en verkoudheidsvirussen niet over te dragen. Dit zou genoeg moeten kunnen zijn om verspreiding in te dammen, maar gezien het coronavirus op plastic, RVS en glas kan overleven, is het schoonmaken van je huis belangrijker dan ooit. Lees in dit artikel over de 10 dingen in huis die je moet desinfecteren, welke schoonmaakmiddelen je kunt gebruiken en het stappenplan voor een smetteloos resultaat.

Wat is desinfecteren?

Desinfecteren is het onschadelijk maken van micro-organismen, zoals schimmels, bacteriën en virussen op levenloze oppervlakken. Levenloze oppervlakken klinkt drastisch, maar eigenlijk betekent het alles dat niet mens of dier is, zoals je huis, auto en andere spullen. Door schoon te maken, verwijder je vuil en voorkom je dat micro-organismen ontstaan, meer worden of zich verspreiden. Je huis desinfecteren, hoe doe je dat en wat heb je ervoor nodig?

10 dingen die je in huis moet desinfecteren

Benodigde tijd: 45 minuten.

Er zijn verschillende plekken in huis waar micro-organismen zich ophopen. Dit gaat meestal om plekken die we veel aanraken en vergeten regelmatig schoon te maken. Desinfecteer deze delen in huis. Voer het onderstaande stappenplan uit als je iemand in huis hebt die ziek is of ziek is geweest. Je kunt het stappenplan ook uitvoeren als er geen sprake is van enige ziekte, maar om de kans op besmetting te verkleinen.

Uiteraard is het desinfecterende effect van het stappenplan niet eeuwig durend dus is het een goed idee het stappenplan zo nu en dan te herhalen. Alvorens je begint met schoonmaken, is het raadzaam om je huis op te ruimen en af te stoffen met een Swiffer Duster of stofdoek. Zo kun je overal makkelijk bij en zal het schoonmaken sneller gaan.

 1. Trek schoonmaakhandschoenen aan

  Desinfecterende schoonmaakmiddelen kunnen agressief zijn en potentieel slecht voor de huid. De Blue Wonder desinfectie reiniger spray die ik gebruik, is veilig en niet slecht voor je huid. Desalniettemin adviseer ik schoonmaakhandschoenen te dragen, zodat je handen en nagels niet uitgedroogd aanvoelen na het schoonmaken.

 2. Deurklinken en lichtschakelaars

  Deurklinken en lichtschakelaars worden in een huishouden het meeste aangeraakt. Wanneer je binnenkomt, raak je deze delen aan voordat je je handen gaat wassen. Daarom zijn deze extra vies. Deuren worden ook in de meeste gevallen niet alleen met de deurklink of deurknop dichtgedaan maar net erboven of onder vastgepakt. Maak dus niet alleen de klink of knop schoon, maar ook het oppervlak eromheen.

  Vergeet niet de deurklink van de buitendeur ook schoon te maken. Spray het oppervlak in met Blue Wonder desinfectiespray en laat het middel 5 minuten inwerken. Zorg dat de deurklink en de zone eromheen de gehele 5 minuten vochtig blijft. Na de inwerktijd neem je het af met een schone doek.
  Deurklink

 3. Handvatten van kasten en lades

  Handvatten van kasten en lades worden ook veelvuldig gebruikt in huis. Hoewel je de ene lade of kast vaker gebruikt dan de andere, is het ’t gemakkelijkst om ze tijdens een schoonmaakbeurt gewoon allemaal even mee te nemen. Neem ook het gedeelte rondom het handvat mee, omdat je vaak een deurtje niet alleen dichtdoet met het handvat maar op een andere plek de deur een zetje geeft om ‘m te sluiten. Spray de handvaten en delen eromheen in met desinfectie reiniger spray. Laat het 5 minuten inwerken en neem af met een schone doek.
  Kast handvat desinfecteren

 4. WC desinfecteren

  Het toilet is een plek waar veel bacteriën aanwezig kunnen zijn. Maak de WC dus grondig schoon. Gebruik een toiletreiniger om de binnenkant van de pot schoon te maken. De meeste toiletreinigers hebben geen desinfecterende werking, maar zijn wel heel effectief om de WC pot goed schoon te maken. Desinfecteer daarna de bril en de pot door deze in te sprayen met desinfecterende spray. Daarnaast wordt de doortrekknop vaak vergeten. Spray ook deze in en neem af na de inwerktijd met een schone doek.
  Toiletbril schoonmaken

 5. Tandenborstels en tandenborstelhouders

  Tandenborstels en tandenborstelhouders schoonmaken is niet veel werk maar ook iets dat frequent wordt overgeslagen in het huishouden. Maak dus de handvatten van tandenborstels schoon en de houder waar deze op of in staat. Spray deze in met Blue Wonder desinfectie reiniger en neem af met een schone doek na 5 minuten. Je kunt na ziekte het beste een nieuwe tandenborstel nemen of, wanneer je elektrisch poetst, een nieuw opzetborsteltje nemen.
  tandenborstel schoonmaken

 6. Vuilnisbak / prullenbak

  Een vuilnisbak is één van de prettigste plekken voor micro-organismen om zich te verzamelen. Breng je afval minimaal 1 á 2 keer per week naar de container, zodat het niet in huis blijft broeien. Doe dus regelmatig een schone afvalzak in de vuilisbak en desinfecteer de rand van het deksel en het pedaal met desinfecterende spray.
  Prullebak desinfecteren

 7. Plekken waar stromend water is (wasbak, wastafel, douche, bad)

  Maak alle wastafels inclusief kranen goed schoon. De Blue Wonder desinfectie spray desinfecteert en kan lichte kalkaanslag makkelijk reinigen. Hevige kalkaanslag en bruine of gele zeepresten zullen echter niet zomaar verdwijnen. Gebruik in dit geval eerst een ontkalkend schoonmaakmiddel, zoals Antikal of schoonmaakazijn. Als het oppervlak er redelijk fris en schoon uitziet, spray het in met desinfecterende spray en neem af nadat de inwerktijd verstreken is.
  Kraan reinigen

 8. Platte oppervlakken (tafel, aanrecht, bureau)

  Alle platte oppervlakken, zoals tafels, bureaus en het aanrecht, kunnen een verzamelplek zijn voor micro-organismen. Je raakt het veel aan en het neigt stoffig te worden. Wanneer je deze delen gaat schoonmaken, haal dan alles eraf en zet het even apart. Keukenapparaten even van het aanrecht halen en je bureau leeghalen alvorens je begint met poetsen.

  Voordat je gaat desinfecteren, stof je de oppervlakken af. Als je een heel vet en vuil aanrechtblad hebt, maak deze dan eerst schoon met een keukenontvetter. Als het oppervlak schoon eruit ziet, ga je desinfecteren. Spray de oppervlakken in met desinfectie reiniger spray en laat 5 minuten inwerken. Neem daarna het oppervlak af met een schone doek.

 9. Accessoires

  Reinig overige zaken in huis die je veel vastpakt of aanraakt je (mobiele) telefoon, sleutelbos, toetsenbord en muis, afstandsbedieningen, telefoonladers, oortjes, koptelefoon, bril, zonnebril, pennen etc. Dit zijn dingen die eigenlijk nooit schoongemaakt worden, maar die je de hele dag door gebruikt. Spray desinfectie reiniger op een schone doek en breng het middel op de accessoires aan. Spray het niet direct op afstandsbedieningen of een koptelefoon, want dan zou er vocht met elektrische onderdelen in contact kunnen komen.
  Accessoires desinfecteren

 10. Was alle handdoeken en lakens van je bed

  Handdoeken, theedoeken, vaatdoekjes en washandjes zijn van pluizig materiaal waar micro-organismen makkelijk in kunnen blijven hangen. Zeker wanneer handdoeken langdurig en veelvuldig gebruikt worden, hopen bacteriën zich op. Bacteriën gaan dood bij 60+ graden Celsius. Wanneer iemand ziek is of is geweest, was dan alle handdoeken na gebruik op de heetste stand in de wasmachine.

  Gebruik handdoeken, vaatdoekjes en washandjes maar één keer. Verschoon je bed en was de lakens op 60+ graden Celsius. Door te zweten, koelt het lichaam zichzelf af wanneer je koorts hebt. In je zweet zitten veel micro-organismen en een vochtig bed trekt ook veel micro-organismen aan die niet uit het lichaam komen. ’s Nachts verlies je overigens sowieso veel vocht waardoor het belangrijk is je bed regelmatig te verschonen. Als je ziek bent, verschoon dan je bed zodra je je enigszins beter voelt. Als je (nog) niet ziek bent, verschoon dan je bed minimaal eens per week.
  Heet wassen desinfecteren

Desinfecteren in huis, wat ben je waarschijnlijk vergeten?

 • Trapleuningen
 • Stoelleuningen (test het middel als je stoffen of leren bekleding hebt. Bijvoorbeeld onder de stoelzitting)
 • Deurbel
 • Knop van de verwarming
 • Knopjes van apparaten, bijvoorbeeld het koffiezetapparaat of de waterkoker
 • Instrumenten, bijvoorbeeld pianotoetsen (wees voorzichtig, zodat instrumenten niet beschadigen!)

Welk schoonmaakmiddel voor in huis desinfecteert?

Het verschilt per schoonmaakmiddel hoe grondig je kunt reinigen en of het middel een desinfecterende werking heeft. Het is heel belangrijk dat je zelf goed de omschrijving van het product op de verpakking leest om te kijken of het middel micro-organismen doodt en zo ja, welke micro-organismen. Het ene middel kan bacteriën doden, het andere middel zowel bacteriën als enkele virussen.

Desinfecterende middelen die in Nederland toegestaan zijn, kun je herkennen een 5-cijferig nummer eindigend op een N, bijvoorbeeld 12345N. Een aantal desinfecterende middelen zijn toegestaan in heel Europa, dus ook in Nederland, welke je kunt herkennen aan toelatingscodes die eruit zien als EU-1234567-0000 of NL-1234567-0000 (RIVM).

Om erachter te komen welke in Nederland toegestane desinfecterende schoonmaakmiddelen beschikbaar zijn voor consumenten, kun je kijken op de website van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (ctgb.nl).

Voorbeelden van ingrediënten die ervoor zorgen dat schoonmaakmiddelen een desinfecterende werking hebben zijn waterstofperoxide, chloor, alcohol en 70%. Of een schoonmaakmiddel desinfecteert, hangt onder andere af van de concentratie van het desinfecterende ingrediënt. Bij waterstofperoxide is dat bijvoorbeeld minimaal 0,5% (Kampf, 2020).

Desinfectie reiniger spray

Desinfecterende spray is een oplossing van desinfecterend schoonmaakmiddel in een sprayflacon. Hiermee kun je oppervlakken insprayen en veel micro-organismen doden. De meeste sprays moet je even laten inwerken en zijn op veel maar niet alle materialen te gebruiken. Lees dus de instructies op de verpakking goed door. De inwerktijd en toepassing kan per middel verschillen.

Ik heb zelf de desinfectie reiniger spray van Blue Wonder. Deze spray moet je 5 minuten laten inwerken om micro-organismen aan te pakken en zorgen dat het oppervlak ook 5 minuten vochtig blijft met het middel. De spray bevat het desinfecterende middel waterstofperoxide (1,5%, w/w). Gebruik het middel onverdund, je kunt het dus gebruiken zoals je het in de verpakking koopt en je hoeft geen water toe te voegen of natte doek te gebruiken bij het afnemen.

Geadviseerd wordt het middel eerst op een onopvallende plek te testen, zodat je niet het risico loopt dat oppervlakken beschadigen of verkleuren. Daarnaast is het sowieso niet geschikt voor oxidatiegevoelige materialen, zoals koper, aluminium, natuursteen, brons en messing.

Je kunt dit product onder andere kopen in de webshop van Blue Wonder (mits leverbaar) of bij Albert Heijn, Jumbo en Blokker (zo lang de voorraad strekt). Alles dat je in mijn video voorbij ziet komen, kun je er veilig mee schoonmaken. De geur is nogal heftig, dus ik raad aan een raampje open te zetten en de ruimte waarin je het middel gebruikt hebt goed door te luchten.

De spray van Blue Wonder reinigt en desinfecteert. Dit betekent dat je de meeste oppervlakken niet eerst hoeft schoon te maken voordat je gaat desinfecteren.

desinfecterende spray
Blue Wonder desinfectie spray

Heb je echter gele of zelfs bruine kalkaanslag in de badkamer, ontkalk dan eerst. Het middel reinigt en desinfecteert, maar hevige kalkaanslag lost niet zo maar op. Hetzelfde geldt voor vet in de keuken. Lichte vettigheid kan schoongemaakt worden met de Blue Wonder desinfectiespray, maar hardnekkig vet en vuil kun je beter eerst schoonmaken met een keukenontvetter.

Antibacteriële reinigingsdoekjes

Antibacteriële reinigingsdoekjes zijn dunne microvezel doekjes doordrongen met een antibacteriële vloeistof. Je kunt bijvoorbeeld de Blue Wonder desinfectie reiniger doekjes nemen.

blue wonder doekjes
Blue Wonder desinfectie doekjes

Je kunt dit product onder andere kopen in de webshop van Blue Wonder (mits leverbaar) of bij Albert Heijn, Jumbo en Blokker (zo lang de voorraad strekt) Blue Wonder desinfecterende reinigingsdoekjes bevatten het desinfecterende middel waterstofperoxide (1%).

De doekjes zijn super praktisch om kleine dingen frequent mee schoon te maken, zoals telefoon, sleutels, knoppen, afstandsbedieningen, muis en toetsenbord. Ze zijn doordrongen van antibacterieel schoonmaakmiddel maar ze zijn niet overdreven nat. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een toetsenbord schoonmaken zonder dat je het risico loopt dat er vocht je computer in sijpelt.

Desinfecterende middelen die niet gebruikt kunnen worden als oppervlaktereiniger

Desinfecterende schoonmaakmiddelen die niet bedoeld zijn als oppervlaktereiniger zijn bijvoorbeeld gootsteenontstopper en toiletreinigers. Sommige toiletreinigers desinfecteren, zoals Harpic power plus en WC-Eend extra power schuimende bleek gel, maar mag je enkel gebruiken voor het reinigen van de binnenkant van de WC pot. Smeer deze middelen dus niet op andere delen in huis, want dan zou je deze kunnen beschadigen.

Je huis desinfecteren is geen garantie dat je niet ziek wordt

Je huis desinfecteren verkleint de kans dat je ziek wordt, omdat je micro-organismen niet de kans geeft zich uit te breiden of te verspreiden. Het is echter geen garantie dat je niet ziek zult worden of als je ziek bent, anderen niet zult besmetten. Blijf alle richtlijnen volgen (handen wassen, niezen in de elleboog etc.) en neem geen onnodige risico’s.

Veelgestelde vragen

Welke desinfecterende middelen gebruiken zorginstellingen?

Zorginstellingen gebruiken niet één bepaald type desinfecterend middel. Veelal worden zorginstellingen door een extern schoonmaakteam gereinigd of gedesinfecteerd. Een regel is wel dat enkel Ctgb toegelaten desinfectie middelen (voor professioneel gebruik) gebruikt worden.

Wat zijn de beste desinfecterende middelen voor thuis?

Voor desinfecteren kun je heel goed producten van Blue Wonder gebruiken. Kijk altijd goed op de verpakking of het middel desinfecteert en hoe je het gebruikt. De was kun je desinfecteren door deze op meer dan 60 graden te draaien. Boven de 60 graden overleven bacteriën namelijk niet.

Wanneer moet ik desinfecteren?

Wanneer jij of iemand die bij je in huis woont ziek is of ziek is geweest, is het verstandig om je huis te desinfecteren. Ook in tijden van besmetting zoals bij een epidemie of pandemie is het verstandig om je huis wekelijks extra goed te reinigen. Het RIVM meldt dat je huis desinfecteren alleen noodzakelijk is als je arts of specialist dit aanraadt. Wanneer dit niet het geval is, ben je ook heel goed bezig als je je huis grondig reinigt met een regulier schoonmaakmiddel (bijvoorbeeld water en zeep).

Werkt schoonmaakmiddel van Dettol desinfecterend?

Dettol verkoopt geen oppervlakte reiniger die desinfecteert. Dit betekent dat hun schoonmaakdoekjes, allesreinigers en hygiënische sprays geen desinfecterende werking hebben. Op veel schoonmaakproducten van Dettol staat ‘perfecte hygiëne’, verwar dit niet met desinfectie.

3.7/5 (24 Reviews)

Lees verder:

PVC vloer schoonmaken
Basics
Zoe

PVC vloer schoonmaken

Een PVC vloer schoonmaken doe je door te stofzuigen en vervolgens te dweilen met een sopje van speciale PVC reiniger en warm water. Dweil met de nerf mee. Zo zorg je dat je alle naden en richels ook schoonmaakt.

Lees verder »
zilver bestek
Basics
Zoe

Zilver poetsen

Zilver poetsen doe je door het zilver in het Hagerty silver bath te doen en het middel 5 tot 10 seconden in te laten werken. Spoel het zilver af en droog af met een zachte doek. Daarna opwrijven met een zilverpoetsdoek voor perfecte glans.

Lees verder »
Vloertegels
Basics
Zoe

Vloertegels Schoonmaken

Vloertegels schoonmaken kan een vervelend klusje zijn. Je krijgt ze streeploos schoon als je de juiste schoonmaakmiddelen gebruikt. Het is vooral belangrijk niet te veel schoonmaakmiddel te gebruiken.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.