Desinfecteer je huis om te voorkomen dat virussen en bacteriën zich verspreiden. Goed letten op persoonlijke hygiene en goede hygiene in huis is belangrijk. Dit kan door grondig schoon te maken of door te reinigen met desinfecterende schoonmaakmiddelen.
Je huis desinfecteren doe je door schoon te maken met een desinfecterend schoonmaakmiddel. Blue Wonder spray is een middel dat voor consumenten beschikbaar is en veilig gebruikt kan worden in huis als desinfecterend schoonmaakmiddel.
Lees in dit artikel over de 10 dingen in huis die je moet desinfecteren, welke schoonmaakmiddelen je kunt gebruiken en het stappenplan voor een smetteloos resultaat.
Inhoudsopgave
Wat is desinfecteren?
Desinfecteren is het onschadelijk maken van micro-organismen, zoals schimmels, bacteriën en virussen op levenloze oppervlakken.

Dit betekent alles dat niet mens of dier is, zoals je huis, auto en andere spullen. Door schoon te maken, verwijder je vuil en voorkom je dat micro-organismen ontstaan, meer worden of zich verspreiden.
Schoonmaaktaken afvinken
Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.
Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.
- Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
- Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
- Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.
Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!
Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist
Huis desinfecteren vanwege Corona
The New England Journal of Medicine publiceerde 17 Maart 2020 onderzoek waaruit blijkt dat het coronavirus 72 uur kan overleven op kunststof en 48 uur op RVS (Doremalen et al, 2020).
Nog recenter onderzoek van The Healthcare Infection Society, gepubliceerd door Elsevier, wijst erop dat het coronavirus zelfs tot 9 dagen kan overleven op plastic, metaal en glas (Kampf, 2020).
De resultaten wijzen erop dat besmetting via levenloze objecten van diverse materialen mogelijk is.
Anders dan bij andere virussen die niet buiten het lichaam kunnen overleven, is het in het geval van het coronavirus dus belangrijk om ook de spullen die we aanraken grondig schoon te maken.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat regelmatig handen wassen met water en zeep en vervolgens afdrogen met papieren doekjes essentieel is om griep- en verkoudheidsvirussen niet over te dragen.
Dit zou genoeg moeten kunnen zijn om verspreiding in te dammen, maar gezien het coronavirus op plastic, RVS en glas kan overleven, is het schoonmaken van je huis belangrijker dan ooit.
10 dingen die je in huis moet desinfecteren
Alvorens je begint met schoonmaken, is het raadzaam om je huis op te ruimen en af te stoffen met een Swiffer Duster of stofdoek. Zo kun je overal makkelijk bij en zal het schoonmaken sneller gaan.
Uiteraard is het desinfecterende effect van het stappenplan niet eeuwig durend dus is het een goed idee het stappenplan zo nu en dan te herhalen.
Benodigde tijd: 45 minuten
Er zijn verschillende plekken in huis waar micro-organismen zich ophopen. Dit gaat meestal om plekken die we veel aanraken en vergeten regelmatig schoon te maken.
- Trek schoonmaakhandschoenen aan
De Blue Wonder desinfectie reiniger spray die ik gebruik, is veilig en niet slecht voor je huid. Desalniettemin adviseer ik schoonmaakhandschoenen te dragen, zodat je handen en nagels niet uitgedroogd aanvoelen na het schoonmaken.
- Deurklinken en lichtschakelaars
Spray deurklinken in met Blue Wonder desinfectiespray en laat het middel 5 minuten inwerken. Zorg dat de deurklink en de zone eromheen de gehele 5 minuten vochtig blijft. Na de inwerktijd neem je het af met een schone doek. Voor lichtschakelaars kun je beter de desinfectiereiniger doekjes nemen.
- Handvatten van kasten en lades
Reinig handvatten en delen eromheen, omdat je een deur of lade vaak ook op een andere plek een zetje geeft om ‘m te sluiten. Spray in met desinfectie reiniger spray. Laat het 5 minuten inwerken en neem af met een schone doek.
- WC desinfecteren
Desinfecteer de WC door de pot, de bril en de doortrekknop in te sprayen met het desinfecterend schoonmaakmiddel. Laat het 5 minuten inwerken en neem daarna af. De pot maak je van binnen schoon met de WC borstel.
- Tandenborstels en tandenborstelhouders
Maak dus de handvatten van tandenborstels schoon en de houder waar deze op of in staat. Spray deze in met Blue Wonder desinfectie reiniger en neem af met een schone doek na 5 minuten. Het poetsgedeelte kun je reinigen met waterstofperoxide (te koop bij de drogist).
- Vuilnisbak / prullenbak
Breng je afval minimaal 1 á 2 keer per week naar de container, zodat het niet in huis blijft broeien. Doe dus regelmatig een schone afvalzak in de vuilisbak en desinfecteer de rand van het deksel en het pedaal met desinfecterende spray.
- Plekken waar stromend water is (wasbak, wastafel, douche, bad)
Maak alle wastafels inclusief kranen goed schoon. De Blue Wonder desinfectie spray desinfecteert en kan lichte kalkaanslag makkelijk reinigen. Hevige kalkaanslag en bruine of gele zeepresten kun je het beste voor desinfectie reinigen met een kalkreiniger.
- Platte oppervlakken (tafel, aanrecht, bureau)
Alle platte oppervlakken, zoals tafels, bureaus en het aanrecht, kunnen een verzamelplek zijn voor micro-organismen. Wanneer je deze delen gaat schoonmaken, haal dan alles eraf en zet het even apart. Spray de oppervlakken in met desinfectie reiniger spray en laat 5 minuten inwerken. Neem daarna het oppervlak af met een schone doek.
- Accessoires
Reinig overige zaken in huis die je veel vastpakt of aanraakt je (mobiele) telefoon, sleutelbos, toetsenbord en muis, afstandsbedieningen, telefoonladers, oortjes, koptelefoon, bril, zonnebril, pennen etc. Spray desinfectie reiniger op een schone doek en breng het middel op de accessoires aan. Spray het niet direct op afstandsbedieningen of een koptelefoon, want dan zou er vocht met elektrische onderdelen in contact kunnen komen.
- Was alle handdoeken en lakens van je bed
Bacteriën gaan dood bij 60+ graden Celsius. Wanneer iemand ziek is of is geweest, was dan alle handdoeken na gebruik op de heetste stand in de wasmachine. Gebruik handdoeken, vaatdoekjes en washandjes maar één keer. Verschoon je bed wekelijks en was de lakens op 60+ graden Celsius.
Desinfecteren in huis, wat ben je waarschijnlijk vergeten?
- Trapleuningen
- Stoelleuningen (test het middel als je stoffen of leren bekleding hebt. Bijvoorbeeld onder de stoelzitting)
- Deurbel
- Knop van de verwarming
- Knopjes van apparaten, bijvoorbeeld het koffiezetapparaat of de waterkoker
- Instrumenten, bijvoorbeeld pianotoetsen (wees voorzichtig, zodat instrumenten niet beschadigen!)
Welk schoonmaakmiddel voor in huis desinfecteert?
Het verschilt per schoonmaakmiddel hoe grondig je kunt reinigen en of het middel een desinfecterende werking heeft.
Het is heel belangrijk dat je zelf goed de omschrijving van het product op de verpakking leest om te kijken of het middel micro-organismen doodt en zo ja, welke micro-organismen.
Het ene middel kan bacteriën doden, het andere middel zowel bacteriën als enkele virussen.
In Nederland moet op de verpakking staan dat het 99,99% van de bacteriën doodt. In sommige andere landen is 99,9% voldoende om een middel desinfecterend te mogen noemen.
Desinfecterende schoonmaakmiddelen herkennen

Desinfecterende middelen die in Nederland toegestaan zijn, kun je herkennen een 5-cijferig nummer eindigend op een N, bijvoorbeeld 12345N.
Een aantal desinfecterende middelen zijn toegestaan in heel Europa, dus ook in Nederland, welke je kunt herkennen aan toelatingscodes die eruit zien als EU-1234567-0000 of NL-1234567-0000 (RIVM).
Om erachter te komen welke in Nederland toegestane desinfecterende schoonmaakmiddelen beschikbaar zijn voor consumenten, kun je kijken op de website van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (ctgb.nl).
Desinfectie ingrediënten
Voorbeelden van ingrediënten die ervoor zorgen dat schoonmaakmiddelen een desinfecterende werking hebben zijn waterstofperoxide, chloor, alcohol 70% of meer.
Of een schoonmaakmiddel desinfecteert, hangt onder andere af van de concentratie van het desinfecterende ingrediënt. Bij waterstofperoxide is dat bijvoorbeeld minimaal 0,5% (Kampf, 2020).
Azijn en schoonmaakazijn hebben geen desinfecterende werking. Gewone bleek, bijvoorbeeld Glorix WC reiniger, ook niet.
Desinfectie reiniger spray
Desinfecterende spray is een oplossing van desinfecterend schoonmaakmiddel in een sprayflacon. Hiermee kun je oppervlakken insprayen en veel micro-organismen doden.
De meeste sprays moet je even laten inwerken en zijn op veel maar niet alle materialen te gebruiken. Lees dus de instructies op de verpakking goed door. De inwerktijd en toepassing kan per middel verschillen.
Ik heb zelf de desinfectie reiniger spray van Blue Wonder. Deze spray moet je 5 minuten laten inwerken om micro-organismen aan te pakken en zorgen dat het oppervlak ook 5 minuten vochtig blijft met het middel.

De spray bevat het desinfecterende middel waterstofperoxide (1,5%, w/w). Gebruik het middel onverdund. Je kunt het gebruiken zoals je het koopt en je hoeft geen water toe te voegen of natte doek te gebruiken bij het afnemen.
Geadviseerd wordt het middel eerst op een onopvallende plek te testen, zodat je niet het risico loopt dat oppervlakken beschadigen of verkleuren.
Daarnaast is het sowieso niet geschikt voor oxidatiegevoelige materialen, zoals koper, aluminium, natuursteen, brons en messing.
Je kunt dit product onder andere kopen in de webshop van Blue Wonder (mits leverbaar) of bij Albert Heijn, Jumbo en Blokker (zo lang de voorraad strekt).
Alles dat je in mijn video voorbij ziet komen, kun je er veilig mee schoonmaken.
De geur is nogal heftig, dus ik raad aan een raampje open te zetten en de ruimte waarin je het middel gebruikt hebt goed door te luchten.

De spray van Blue Wonder reinigt en desinfecteert. Dit betekent dat je de meeste oppervlakken niet eerst hoeft schoon te maken voordat je gaat desinfecteren.
Heb je echter gele of zelfs bruine kalkaanslag in de badkamer, ontkalk dan eerst. Het middel reinigt en desinfecteert, maar hevige kalkaanslag lost niet zo maar op.
Hetzelfde geldt voor vet in de keuken. Lichte vettigheid kan schoongemaakt worden met de Blue Wonder desinfectiespray, maar hardnekkig vet en vuil kun je beter eerst schoonmaken met een keukenontvetter.
Antibacteriële reinigingsdoekjes

Antibacteriële reinigingsdoekjes zijn dunne microvezel doekjes doordrongen met een antibacteriële vloeistof. Je kunt bijvoorbeeld de Blue Wonder desinfectie reiniger doekjes nemen.
Je kunt dit product onder andere kopen in de webshop van Blue Wonder (mits leverbaar) of bij Albert Heijn, Jumbo en Blokker (zo lang de voorraad strekt).

Blue Wonder desinfecterende reinigingsdoekjes bevatten het desinfecterende middel waterstofperoxide (1%).
De doekjes zijn super praktisch om kleine dingen frequent mee schoon te maken, zoals telefoon, sleutels, knoppen, afstandsbedieningen, muis en toetsenbord.

Ze zijn doordrongen van antibacterieel schoonmaakmiddel maar ze zijn niet overdreven nat.
Hierdoor kun je bijvoorbeeld een toetsenbord schoonmaken zonder dat je het risico loopt dat er vocht je computer in sijpelt.
Desinfecterende middelen die niet gebruikt kunnen worden als oppervlaktereiniger
Desinfecterende schoonmaakmiddelen die niet bedoeld zijn als oppervlaktereiniger zijn bijvoorbeeld gootsteenontstopper en toiletreinigers.
Sommige toiletreinigers desinfecteren, zoals Harpic power plus en WC-Eend extra power schuimende bleek gel, maar mag je enkel gebruiken voor het reinigen van de binnenkant van de WC pot.
Smeer deze middelen dus niet op andere delen in huis, want dan zou je deze kunnen beschadigen.
Je huis desinfecteren is geen garantie dat je niet ziek wordt
Je huis desinfecteren verkleint de kans dat je ziek wordt, omdat je micro-organismen niet de kans geeft zich uit te breiden of te verspreiden.
Het is echter geen garantie dat je niet ziek zult worden of als je ziek bent, anderen niet zult besmetten. Blijf alle richtlijnen volgen (handen wassen, niezen in de elleboog etc.) en neem geen onnodige risico’s.
Veelgestelde vragen
Zorginstellingen gebruiken niet één bepaald type desinfecterend middel. Veelal worden zorginstellingen door een extern schoonmaakteam gereinigd of gedesinfecteerd. Een regel is wel dat enkel Ctgb toegelaten desinfectie middelen (voor professioneel gebruik) gebruikt worden.
Voor desinfecteren kun je heel goed producten van Blue Wonder gebruiken. Kijk altijd goed op de verpakking of het middel desinfecteert en hoe je het gebruikt. De was kun je desinfecteren door deze op meer dan 60 graden te draaien. Boven de 60 graden overleven bacteriën namelijk niet.
Dettol verkoopt geen oppervlakte reiniger die desinfecteert. Dit betekent dat hun schoonmaakdoekjes, allesreinigers en hygiënische sprays geen desinfecterende werking hebben. Op veel schoonmaakproducten van Dettol staat ‘perfecte hygiëne’, verwar dit niet met desinfectie.