poetsprins logo
zilver bestek

Zilver poetsen

Ik heb ongeveer drie jaar in een juwelierszaak gewerkt, waar zilver poetsen alleen met een poetsdoek mocht. Laatst heb ik echter een uitgebreide test gedaan met 10 middelen en daaruit bleek dat Hagerty silver bath verreweg de beste optie is.

Zilver poetsen doe je door het zilver in het Hagerty silver bath te doen en het middel 5 tot 10 seconden in te laten werken. Spoel het zilver af en droog af met een zachte doek. Eventueel opwrijven met een zilverpoetsdoek voor extra glans.

Met onderstaand stappenplan kun je in een handomdraai al je zilver poetsen. Als ik dit geweten had toen ik in die juwelierszaak werkte, had ik m’n baas uitgelachen als ie weer met poetsdoeken aankwam. De methode bespaart ontzettend veel tijd en moeite!

Zilver poetsen: in 7 stappen schoon zilver

In slechts 7 makkelijke stappen is al je zilver schoon. Eerder heb ik 10 middelen getest, onderstaande benodigdheden en stappenplan zijn als beste uit de test gekomen.

Dit heb je nodig:

 • Hagerty silver bath: Hagerty silver bath is een vloeistof dat het zwart van het zilver haalt. Helemaal zwart geworden zilver is in een paar seconden schoon. Ideaal voor bestek en sierraden.
 • Handschoenen: Gebruik latex wegwerphandschoenen als je zilver gaat poetsen. Zo voorkom je dat je vingerafdrukken op het zilver achterlaat of poetsmiddel op je vingers krijgt. Gebruik geen schoonmaakhandschoenen. Het is niet schadelijk, maar wel onhandig omdat ze vrij los om je handen zitten.
 • Oude krant of lap om het zilver op te leggen tijdens het poetsen. Zo voorkom je dat er zwart of poetsmiddel overal en nergens zit waar je het niet wilt hebben.
 • Zilverpoetsdoek: Een zilverpoetsdoek is een speciale flanellen doek die heel zacht en geprepareerd is. Zonder zilverpoets te gebruiken, heeft de zilverpoetsdoek al een polijstende werking.

Het stappenplan:

Benodigde tijd: 10 minuten

Algemeen stappenplan voor zilver poetsen. Dit is geschikt voor zilver bestek, zilveren sieraden en allerlei andere voorwerpen van zilver.

 1. Trek handschoenen aan

  Gebruik latex wegwerp handschoenen. Deze trek je aan voordat je begint met zilver poetsen, zodat je geen vingerafdrukken achterlaat op het zilver en geen zilverpoets op je handen krijgt.
  latex handschoenen

 2. Haal het te poetsen zilver tevoorschijn

  Leg alle zilveren voorwerpen die je wilt poetsen op tafel. Het liefst met een krant of oude keukendoek eronder, zodat je geen vlekken maakt op de tafel of het bureau waar je aan gaat zitten.
  zilver bestek

 3. Doop het zilver in het Hagerty silver bath

  Hagerty silver bath is een vloeistof in een plastic fles waar je bestek en sieraden eenvoudig mee schoon krijgt. Doe het zilver één voor één in het mandje in de fles en draai de dop erop.
  Hagerty silver bath

 4. Keer het Hagerty silver bath 5-10 seconden

  Gedurende 5-10 seconden keer je de fles Hagerty met het zilveren voorwerp er in. Haal het zilver er daarna meteen uit. Gooi de vloeistof in de fles niet weg! Je kunt een Hagerty silver bath namelijk vaker gebruiken.
  Hagerty silver bath

 5. Spoel het zilver af

  Houdt het zilver gedurende een paar seconden onder de lauwe kraan zodat je al de vloeistof van het Hagerty silver bath van het zilver spoelt.
  zilver afspoelen

 6. Droog het zilver af

  Na het zorgvuldig afspoelen van je zilveren bestek of zilveren sieraden, droog je af met een zachte doek. Je kunt het beste een beetje deppen, zodat je al het water opneemt maar het zilver niet krast of buigt.
  zilver afdrogen

 7. Poets het zilver na

  Voor fantastische glans neem je een zilverpoetsdoek en wrijf je het zilver op. Dit kun je in een handomdraai doen, want door het Hagerty silver bath zit er geen zwarte aanslag meer op het zilver. Deze stap is enkel voor de glans!
  zilver bestek

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Poetsmiddelen voor zilver poetsen

Er zijn oneindig veel middeltjes te koop en het internet staat vol tips en trucs. Niet alles werkt echter even goed, zo heb ik ondervonden.

Top 3 beste middelen

Uit mijn test met 10 verschillende middelen bleek dat Hagerty silver bath de beste optie is. Andere poetsmiddelen die zeer goed werkte, waren Silvo en Hagerty silver polish. Middelen zijn te bestellen bij Bol via de links.

zilver poetsen met hagerty silver bath
Hagerty silver bath
silvo zilverpoets
Silvo
zilver poetsen met hagerty polish
Hagerty polish

Ketchup als doeltreffend alternatief

Iets dat mij ontzettend verbaasde, was dat ketchup ook super goed werkt tegen zwarte aanslag op zilver! Ik heb bestek ingepakt in zilverfolie met ketchup erover en twee minuten later was het bestek weer stralend wit.

zilver schoonmaken met ketchup
Zilver schoonmaken met Ketchup

Het rook een beetje naar rotte eieren, wat betekent dat het zuur in de ketchup reageerde met de oxidatie op het zilver. Heel fascinerend en leuk om uitgeprobeerd te hebben.

De zilverpoetsdoek

Een echte zilverpoetsdoek is een zachte flanellen doek die geprepareerd is met een mild poetsmiddel. De structuur van de doek en de bewerking zorgen ervoor dat je zonder poetsmiddel een licht polijstende werking hebt.

Je mag de doek niet wassen of nat maken. Het is niet erg als de doek helemaal zwart wordt. Hoe zwarter de doek, hoe effectiever je kunt poetsen, omdat het zwart ook een polijstende werking heeft. Je kunt ze kopen bij elke juwelier.

Zeer geschikt voor het opwrijven van zilveren voorwerpen voor extra glans. Daarnaast is het handig voor voorwerpen die niet in het silver bath kunnen zoals grote kandelaren.

Ook voorwerpen die gecombineerd zijn met een ander materiaal kunnen vaak alleen met de poetsdoek schoongemaakt worden.

zilver doosje poetsen
Zilver poetsen

Een voorbeeld is mijn zilveren doosje dat een lederen voering heeft. Ik kan dit doosje niet ongestraft in het silver bath doen, want dan zou de voering lelijk worden. Met de poetsdoek kan ik dan toch voor stralend wit zilver zorgen.

Methoden die niet werken

Tips die ik gevonden heb op andere websites die niet werken zijn:

 • Tandpasta
 • Zout en aluminiumfolie
 • Soda en aluminiumfolie
 • WD-40
 • Cola

Uitgebreide uitleg en demonstratie hoe ineffectief deze methoden zijn, vind je hier.

Zilveren sieraden poetsen

Het maakt in principe niet zo veel uit wat het voor soort voorwerp is, als het zilver is, kun je het schoon krijgen met Silvo of Hagerty. Er zijn echter wel methoden die makkelijker werken dan andere.

Het Hagerty silver bath is bijvoorbeeld super handig voor sieraden. Sieraden hebben vaak kleine hoekjes en ringetjes waar je lastig bij kunt met een doek en poetsmiddel.

Als je deze 5-10 seconden in het Hagerty silver bath hangt, zijn ze weer stralend!

Zilveren ketting
sieraden poetsen met Hagerty
Zilveren ketting in Hagerty

Zoals je ziet, is de zilveren ketting erg zwart voordat deze in het Hagerty badje is gegaan. De ketting bestaat uit gekrulde schakels, die erg lastig te poetsen zijn. Met Hagerty is de ketting echter blinkend schoon in slechts een paar seconden!

Hagerty silver bath
Resultaat sieraden in Hagerty

Doe het sieraad in het bakje dat in de fles zit. Draai de dop op de fles en keer de fles een paar keer op en neer.

Op de verpakking staat dat je de fles met het voorwerp erin moet schudden. Hiermee zou je het sieraad echter kunnen beschadigen en daarnaast, is een paar keer keren voldoende om een goed resultaat te bereiken.

Nadat het middel 5 tot 10 seconden heeft ingewerkt, haal je het sieraad er meteen uit en spoel je het af onder kraan. Even afdrogen en klaar!

Nep zilver poetsen

Sommige spullen en sierraden zien eruit alsof ze van zilver zijn, maar zijn in werkelijkheid gemaakt van (verzilverd) staal, alpaca of witte messing. Meestal maakt dit voor het poetsen niet uit.

Als je Hagerty silver bath of een zilverpoetsdoek gebruikt en eventueel een klein beetje zilverpoetsmiddel, dan kun je de voorwerpen met een gerust hart poetsen.

De meeste soorten nepzilver zijn namelijk harder dan echt zilver, waardoor ze minder makkelijk krassen. Verzilverd staal/ metaal is een uitzondering hierop. De zilverlaag is dusdanig dun dat je voorzichtig te werk moet gaan.

Verzilverd

Verzilverd / silver plated betekent dat er door middel van elektrolyse een microscopisch dun laagje zilver aangebracht is op een ander soort metaal.

Je kunt verzilverde spullen en sierraden beter niet poetsen met zilverpoets maar enkel oppoetsen met een zilverpoetsdoek of in het Hagerty silver bath doen.

Doordat het laagje zilver ontzettend dun is, zou je het eraf kunnen poetsen met poetsmiddel. Je polijst het voorwerp dan als het ware kaal.

Alpaca

Alpaca is een metaallegering (mengsel) van koper, zink en nikkel. Het is veel goedkoper dan zilver maar heeft vrijwel dezelfde uitstraling. Jij zal niet de eerste zijn die sierraden van alpaca gekocht heeft, veronderstellende dat het prachtig zilver was.

Alpaca wordt niet zwart zoals zilver, omdat het niet oxideert. Het is vaak iets geler dan zilver en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor ‘zilver’ bestek in hotels. Je kunt alpaca zorgeloos poetsen met zilverpoets voor een mooie glans.

Witte messing

Witte messing is bijna hetzelfde als alpaca, namelijk een legering van koper, zink en soms andere metalen. Koperbevattende legeringen slaan vaak groen uit. Dit is oxidatie.

Oxidatie betekent dat het metaal veranderd wanneer het met zuurstof in contact komt. Messing kun je poetsen met Brasso. Brasso is een iets grover poetsmiddel dan zilverpoets waardoor het beter in staat is harde metalen op te poetsen.

Tips om zilver te poetsen

Gebruik voor bestek en sieraden het Hagerty silver bath. Dan hoef je niet eens te poetsen maar is al je zilver in een handomdraai schoon. Voor de beste glans poets je na met een zilverpoetsdoek.

Er bestaat een apart silver bath van Hagerty voor bestek en voor sieraden. Het middel is echter hetzelfde, dus ik adviseer de fles voor bestek te kopen omdat deze groter is. Hierin kan je zowel sieraden als bestek in schoonmaken. Bestel Hagerty op Bol via deze link of onderstaande button.

zilver poetsen met hagerty silver bath

Hagerty silver bath

Hagerty silver bath werkt het beste van alle schoonmaakmiddelen

Hagerty silver bath

Voorwerpen die niet in het Hagerty silver bath kunnen, bijvoorbeeld omdat ze te groot zijn of met stof (fluweel, leer etc.) zijn afgewerkt, poets je met een zilverpoetsdoek zonder poetsmiddel. Eventueel kun je voor ernstig zwart voorzichtig een klein beetje Silvo gebruiken.

Gebruik een doek die je niet voor andere dingen gebruikt, zodat je zeker weet dat er niks in kleeft dat het zilver kan krassen. Neem bij voorkeur een speciale zilverpoetsdoek. Deze kun je kopen bij elke juwelierszaak voor ongeveer 3 euro.

Veelgestelde vragen

Hoe moet je zilver poetsen met silvo?

Breng Silvo aan op een zilverpoetsdoek en poets het zilver totdat er geen zwart meer op zit. Poets goed na met een schoon gedeelte van de doek zodat er geen poetsmiddel achterblijft op het zilver.

Hoe moet je zilver bestek poetsen?

Zilver bestek kun je beter niet poetsen maar schoonmaken in het Hagerty silver bath. Laat het bestek hier 5-10 seconden in hangen en spoel daarna af onder de kraan. Het resultaat is geweldig en het kost minimale moeite. Je kunt het bestek hierna nog opwrijven met een poetsdoek voor extra glans.

Hoe kun je het beste zilveren juwelen poetsen?

Zilveren juwelen kun je het beste schoonmaken in het Hagerty silver bath. Alle ringetjes en plekjes die lastig te bereiken zijn met een doek, worden moeiteloos schoon. Eventueel napoetsen met een zilverpoetsdoek voor extra glans.

Hoe vaak moet je zilver poetsen?

Er is geen vaste termijn voor hoe vaak je zilver moet poetsen. Poets het als het zwart is. Je kunt het zilver het beste donker en zuurstofvrij (bijvoorbeeld in een bak met deksel) bewaren. Hierdoor zal het aanzienlijk minder snel zwart worden.

Hoe lang duurt zilver poetsen?

Het is afhankelijk van de methode die je kiest hoe lang het duurt. Met een Hagerty silver bath is je zilver in een handomdraai stralend schoon. Als je gaat poetsen met Silvo, duurt het ongeveer 5 minuten per stuk bestek.

Kun je zilver poetsen met Brasso?

Je kunt zilver poetsen met Brasso maar het is niet het beste idee. Brasso is grover dan Silvo en je zou het zilver kunnen krassen omdat zilver heel zacht is. Kies dus bij voorkeur geen Brasso.

4.6/5 (11 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Hagerty silver bath

Lees verder:

rvs schoonmaken
Basics
Zoe

RVS Schoonmaken

In dit artikel heb ik een aantal geschikte middelen voor je uiteengezet, evenals tips hoe je RVS lang mooi kunt houden. Maak RVS streeploos schoon en voorkom beschadigingen met mijn supertips!

Lees verder »
PVC vloer schoonmaken
Basics
Zoe

PVC vloer schoonmaken

Een PVC vloer schoonmaken doe je door te stofzuigen en vervolgens te dweilen met een sopje van speciale PVC reiniger en warm water. Dweil met de nerf mee. Zo zorg je dat je alle naden en richels ook schoonmaakt.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: