poetsprins logo
Vloertegels

Vloertegels Schoonmaken

Toen ik als huishoudster werkte, vond ik vloertegels schoonmaken altijd een vervelend klusje. De ene tegelvloer heeft namelijk flinke voegen die lastig schoon te maken zijn en de andere bestaat uit spiegelende tegels waar je na het dweilen vaak nog strepen op ziet. Door verschillende methoden uit te testen, heb ik voor elke tegelvloer een oplossing gevonden.

Vloertegels schoonmaken doe je door eerst op te ruimen en te stofzuigen. Vervolgens dweil je de vloertegels met een sopje van warm water, een dopje allesreiniger en een scheutje bleek. Droog de vloertegels na met een droge dweil of laat deze aan de lucht drogen.

Hieronder vind je stappenplannen en middeltjes die elke tegelvloer laten stralen. Voer het stappenplan wekelijks uit en neem de voegen minimaal eens per jaar onder handen. Je tegelvloer zal streeploos schoon worden en je zult geen professionele reiniging hoeven inschakelen.

Vloertegels schoonmaken stappenplan

Benodigde tijd: 20 minuten

Algemeen stappenplan voor het schoonmaken van verschillende soorten tegelvloeren.

 1. Ruim op en stofzuig de ruimte

  Voordat je de tegelvloer gaat schoonmaken, zorg je dat je de kamer opruimt en stofzuigt. Dit is een heel belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je overal goed bij kunt en er geen stof, vuil en haren aan je dweil kleven.
  tegelvloer stofzuigen

 2. Maak een sopje

  Vloertegels schoonmaken kun je het beste doen met een sopje van warm tot heet water, een beetje bleek en dopje allesreiniger. Allesreiniger geeft de tegels een beetje glans en maakt dat de ruimte lekker ruikt. De bleek reinigt de tegels en voegen. Als de vloer niet erg vies is, kun je de bleek achterwegen laten.
  Sopje maken

 3. Dweil de tegelvloer

  Haal je dweil door het sopje en wring deze uit. Ga zigzaggend de ruimte door en boen vlekken extra goed. Om de voegen schoon te maken, boen je de voegen met de dweil met de voegrichting mee. Boenen doe je door met enige kracht de dweil heen en weer te halen.
  Vloertegels schoonmaken

 4. Spoel je dweil frequent uit

  Na elke paar vierkante meters haal je de mop of dweil door het sopje en wring je deze uit. Door de dweil frequent uit te spoelen, zul je een schoner resultaat bereiken. Wring de dweil goed uit na elke spoelbeurt zodat de vloer niet te nat wordt.
  Dweil uitspoelen

 5. Droog de tegelvloer

  Loop niet over de net schoongemaakte tegelvloer totdat deze helemaal droog is. Je kunt de tegelvloer nadrogen met een droge doek of dweil, of je kunt de de vloer aan de lucht laten drogen.
  Vloertegels schoon

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Waarmee kun je vloertegels schoonmaken?

vileda stoomreiniger verpakking
Vileda stoomreiniger

Tegenwoordig heb ik naast dweilen met een sopje en een dweil de geweldige Vileda Steam tot mijn beschikking. Het is een stoomreiniger speciaal voor vloeren.

Tegelvloeren worden makkelijk en snel stralend schoon. Geen schoonmaakmiddel nodig! Lees hier mijn review of bestel de Vileda Steam meteen op Bol via deze link.

Allesreiniger

Allesreiniger zorgt ervoor dat vloertegels glanzen en het verspreid een lekkere frisse geur door de ruimte. Het is echter niet een middel dat geweldig reinigt. Daarom voeg ik er een klein beetje dikke bleek aan toe als de tegelvloer erg vies is.

Allesreiniger
Allesreiniger

Met een klein beetje bedoel ik een afgestreken eetlepel. Uiteraard gebruik ik niet een eetlepel om dit daadwerkelijk af te meten, maar het geeft je een idee van hoe weinig je nodig hebt per sopje.

Groene zeep

Groene zeep is een heel geschikt schoonmaakmiddel om vloertegels met kleine tegels mee te dweilen. Het is relatief milieuvriendelijk, ruikt een soort van neutraal en het reinigt goed. Pas wel op dat je niet te veel groene zeep in je sopje doet.

groene zeep assortiment
Groene zeep

Het is namelijk een dikke zeep en kan strepen achterlaten als je er te veel van gebruikt.

Ook laat het strepen achter op grote vloertegels. Gebruik bij grote vloertegels dus liever een andere tegelvloerreiniger.

Soda

Schoonmaaksoda heeft een krachtige reinigende werking. Gebruik hiervan één tot twee eetlepels in je emmer of teil met water. Te veel soda kan namelijk een witte waas achterlaten.

schoonmaaksoda
Kristal soda

Soda is niet geschikt voor marmeren vloertegels of graniet.

Azijn

Azijn of schoonmaakazijn is handig als je kalkaanslag hebt op de badkamervloer of als de tegelvloer in de keuken vet is geworden. Het werkt namelijk zowel ontkalkend als ontvettend.

Schoonmaakazijn
Schoonmaakazijn

Azijn heeft echter een heel zure geur. Als je echt eer van je werk wilt, kun je beter kiezen voor een schoonmaakmiddel dat een frisse geur door de ruimte verspreidt.

Speciale vloerreinigers

Leifheit tegelvloerreiniger is een schoonmaakmiddel dat iets meer aan de prijs is vergeleken met soda en azijn.

Je krijgt wel waar voor je geld want een tegelvloer gaat ervan stralen en het ruikt heerlijk. Gebruik ongeveer een eetlepel per vijf liter water voor het beste resultaat.

BlueWonder vloerreiniger
Blue Wonder vloerreiniger

Je kunt ook vloerreiniger van Blue Wonder nemen. Blue wonder vloerreiniger is een geconcentreerd schoonmaakmiddel dat biologisch afbreekbaar is en heerlijk ruikt.

Blue Wonder vloerreiniger geeft een streeploos resultaat en je hebt er maar weinig van nodig per keer dat je gaat dweilen (ongeveer 20ml per 5 liter water).

Het is een effectief reinigingsmiddel en je hoeft minder hard te boenen om de vloertegels schoon te krijgen dan wanneer je allesreiniger of afwasmiddel gebruikt.

Marmeren vloertegels schoonmaken

Voor marmeren vloertegels kun je geen gewoon schoonmaakmiddel gebruiken.

Volg het stappenplan bovenin dit artikel en gebruik Grano Floor in je sopje in plaats van allesreiniger en bleek. Check deze link voor de actuele prijs en levertijd van Grano Floor op Bol.

Marmer is een kalkhoudend natuursteen dus alle ontkalkende en bijtende middelen kunnen schade aan de vloer aanrichten. Gebruik voor het schoonmaken van een marmeren vloer Grano Floor.

Grano Floor is een speciaal schoonmaakmiddel dat marmer en graniet stralend schoon kan maken.

Keramische vloertegels schoonmaken

Volg het stappenplan aan het begin van dit artikel en vervang allesreiniger en bleek door Leifheit Special Cleaning tegelvloerreiniger. Het is een mild schoonmaakmiddel maar zeer effectief.

Je kunt het gebruiken voor keramische tegels, zuurbestendig natuursteen, terracotta en leisteen. Het is niet geschikt voor marmer of travertin, omdat deze natuurstenen zuurgevoelig zijn. Keramische tegels zullen met dit middel streeploos schoon worden.

Wanneer de keramische tegels sterk vervuild zijn, kun je kiezen voor HG tegelreiniger. Dit is bijvoorbeeld heel prettig als je in de keuken veel vet gemorst hebt tijdens het koken. Het middel ontvet de tegels moeiteloos.

Voegen van een tegelvloer schoonmaken

Voegen van een tegelvloer kun je schoonmaken door ze goed te boenen als je gaat dweilen.

Zorg dan dat je in de richting van de voegen stevig heen en weer gaat met je dweil. Meestal is dit voldoende, maar als de voegen echt smerig zijn, heb je intensievere middelen nodig.

Mijn ouders hebben in hun keuken bijvoorbeeld kleine gekleurde tegels met dieper liggende voegen. Hierdoor blijft er vaak vuil en vocht in de voegen staan, dat lastig weg te halen is met enkel een dweil.

HG voegen reiniger sopje
Sopje met voegenreiniger
tegelvloer voegen schoonmaken
Voegen schoonmaken

In zo’n geval is het raadzaam HG voegenreiniger concentraat te gebruiken. Bekijk de actuele prijs en levertijd van dit middel bij De Online Drogist via deze link of onderstaande button.

HG voegenreiniger concentraat

HG voegenreiniger concentraat

HG voegenreiniger concentraat is een effectief reinigingsmiddel om voegen weer stralend schoon te krijgen. Geschikt voor badkamer, keuken, WC en vloer.

HG voegenreiniger concentraat

 • Meng HG voegenreiniger concentraat met lauw water
 • Breng het sopje aan op de voegen met een kortharige bezem of een handborstel
 • Laat het middel 5 tot 10 minuten inwerken
 • Schrob de voegen met de bezem of borstel
 • Verwijder het schoonmaakmiddel

Kijk voor een uitgebreid stappenplan hoe je voegen reinigt naar mijn artikel over voegen schoonmaken.

Tips voor streeploos schone vloertegels

Snelle tussentijdse reiniging doe je met de Swiffer WetJet. Eens in de zoveel tijd voer je het stappenplan bovenaan de pagina uit, maar tussendoor de vloer bijhouden, kan met de Swiffer heel goed.

Tip 1: Vloertegels schoonmaken met het juiste schoonmaakmiddel

Zeker als je grote of glanzende vloertegels hebt, zie je vaak strepen na het dweilen. Een belangrijke oorzaak van strepen na het schoonmaken is het gebruik van het verkeerde schoonmaakmiddel.

Ik heb bijvoorbeeld grote matte tegels in mijn badkamer die vol strepen zitten als ik dweil met groene zeep. Wanneer ik echter allesreiniger gebruik, heb ik geen last van strepen.

Toen ik nog schoonmaakster was, heb ik wel eens een adres gehad waar ze grote witte glanzende vloertegels hadden. Ook hierop waren vaak strepen te zien na het dweilen.

Dit kwam dan juist weer door de allesreiniger. Ik besloot afwasmiddel te proberen en jawel, het werkte perfect!

BlueWonder vloerreiniger

Gebruik dus voor grote matte of zijdeglans tegels allesreiniger of Blue Wonder vloerreiniger om de tegelvloer mee te dweilen. Met de juiste verhouding worden tegels stralend schoon. Het ruikt ook lekker!

Voor glanzende tegels maak je een sopje met afwasmiddel of schoonmaaksoda in combinatie met een beetje glansspoelmiddel.

Glansspoelmiddel is eigenlijk voor in de vaatwasser om je glazen een stralende glans te geven. Het werkt echter ook heel goed op glanzende tegelvloeren.

Tip 2: Vloertegels schoonmaken met de juiste hoeveelheid schoonmaakmiddel

Als ik te veel of te weinig schoonmaakmiddel gebruik wanneer ik mijn grote vloertegels in de badkamer schoonmaak, blijven er strepen achter.

Te veel schoonmaakmiddel maakt strepen omdat het middel dan niet goed verdeeld is en ongelijk verdampt als de vloer droogt na het dweilen.

Er is tevens een grote kans dat er schoonmaakmiddel achterblijft op de tegels. Te weinig schoonmaakmiddel in je sopje kan vegen veroorzaken doordat water kalk bevat en van zichzelf geen streeploos resultaat geeft.

groene zeep assortiment
Groene zeep

Bij allesreiniger en groene zeep is een dopje per emmer of teil met 5 tot 10 liter de juiste hoeveelheid. Hierbij is een dopje uiteraard de dop van de fles waar het schoonmaakmiddel in zit.

Het is niet zo dat het super nauw luistert, maar door de dop van de fles te gebruiken om het schoonmaakmiddel af te meten, zorg je ervoor dat je de juiste hoeveelheid gebruikt voor een schoon resultaat.

Als je schoonmaaksoda gebruikt, doe je één tot twee eetlepels van het spul in je emmer.

Met afwasmiddel gebruik je een paar druppels, hetzelfde als wanneer je in de wasbak of in een teiltje een sopje maakt om de afwas te doen.

Als je speciale vloerreinigers gebruikt, kijk dan even op de verpakking hoeveel je moet gebruiken. Blue Wonder vloerreiniger adviseert bijvoorbeeld 20ml op 5 liter water.

Tip 3: Niet te nat dweilen

Als je vloertegels gaat schoonmaken, moet je de dweil voldoende uitwringen.

Veelal ontstaan strepen doordat het oppervlak te nat geworden is en wanneer het water verdampt, blijft er kalk en/of schoonmaakmiddel achter op de tegels. Door de dweil stevig uit te wringen, voorkom je dit.

Je kunt beter vaker je dweil uitspoelen en uitwringen dan dat je met een heel natte dweil de hele ruimte in één keer poogt schoon te maken. Mocht je toch te nat gedweild hebben, droog de vloer dan na met een droge dweil.

Vloertegels schoonmaken; welke dweil?

Voor een vlakke tegelvloer waarbij de tegels geen reliëf hebben en de voegen niet dieper liggen dan de tegels, kun je het beste een vloerwisser gebruiken. Ik heb zelf de vloerwisser van Leifheit die mij zeer bevalt.

Door het grote platte dweiloppervlak kun je makkelijk en snel vlakke vloertegels schoonmaken. Je kunt de Leifheit dweil bestellen bij Bol via deze link.

Vloertegels schoonmaken

Leifheit vloerwisser – dweil

De Leifheit vloerwisser is een handige dweil voor vlakke vloeren. Eenvoudig een streeploos schoon resultaat.

Leifheit vloerwisser – dweil

Wanneer je tegels reliëf hebben of de voegen dieper liggen dan de tegels, is een vloerwisser minder handig. In dit geval kun je beter een mop nemen.

Met een mop kun je namelijk makkelijker in de voegen boenen en zorg je ervoor dat je de dieper liggende delen niet overslaat.

Deze Vileda mop, verkrijgbaar bij Bol via de link of onderstaande button, is bijvoorbeeld een echte aanrader.

Je kunt de mop wassen of vervangen en met het pedaal kun je de mop eenvoudig uitwringen. Niet meer bukken en lekker hygiënisch!

Vileda mop

Vileda mop

Vileda mop om makkelijk en snel de vloer te dweilen zonder bukken of uitwringen.

Vileda mop

Veelgestelde vragen

Hoe maak je marmeren vloertegels schoon?

Voor marmeren vloertegels gebruik je Grano Floor. Dit is een middel speciaal ontwikkeld voor zuurgevoelige natuurstenen vloeren, zoals marmer en graniet.

Hoe maak je vuile plavuizen schoon?

Plavuizen zijn vloertegels. Het verschil zit ‘m in de uitstraling. Vaak hebben plavuizen een robustere uitstraling dan vloertegels. Het is echter wezenlijk hetzelfde. Om vuile plavuizen schoon te maken, kun je dus gewoon het stappenplan volgen van dweilen met een sopje.

Hoe maak je matte vloertegels schoon?

Matte vloertegels kun je schoonmaken met een sopje van allesreiniger en eventueel een beetje bleek. Je kunt ook speciale tegelvloerreingers nemen zoals Blue Wonder vloerreiniger of Leifheit tegelvloerreiniger. Deze middelen geven een streeploos resultaat.

Hoe krijg je glanzende tegels streeploos schoon?

Glanzende tegels kun je het beste dweilen met een sopje van water en afwasmiddel of een sopje waar je een beetje glansspoelmiddel voor de vaatwasser aan toevoegt. Deze middelen geven spiegelschone glanzende tegels.

4.2/5 (25 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Schoonmaakkalender

Lees verder:

rvs schoonmaken
Basics
Zoe

RVS Schoonmaken

In dit artikel heb ik een aantal geschikte middelen voor je uiteengezet, evenals tips hoe je RVS lang mooi kunt houden. Maak RVS streeploos schoon en voorkom beschadigingen met mijn supertips!

Lees verder »
PVC vloer schoonmaken
Basics
Zoe

PVC vloer schoonmaken

Een PVC vloer schoonmaken doe je door te stofzuigen en vervolgens te dweilen met een sopje van speciale PVC reiniger en warm water. Dweil met de nerf mee. Zo zorg je dat je alle naden en richels ook schoonmaakt.

Lees verder »
zilver bestek
Basics
Zoe

Zilver poetsen

Zilver poetsen doe je door het zilver in het Hagerty silver bath te doen en het middel 5 tot 10 seconden in te laten werken. Spoel het zilver af en droog af met een zachte doek. Daarna opwrijven met een zilverpoetsdoek voor perfecte glans.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: