Alles over het dweilen van je vloer

Je hoeft alleen harde vloeren te dweilen, dus tegels, laminaat en PVC. Tapijt en vloerkleden hoef je in principe niet wekelijks met vocht en schoonmaakmiddel te reinigen. Lees in dit artikel alles over hoe je dweilt op een manier de vloer écht schoon wordt, welke schoonmaakmiddelen je voor welk type vloer gebruikt en welke soort dweil het prettigst werkt.

Het is van belang eerst op te ruimen en te stofzuigen voordat je de vloer gaat dweilen. Maak een sopje met schoonmaakmiddel en warm water en ga met de dweil zigzaggend door de ruimte zodat je het gehele oppervlak goed kunt reinigen. Spoel de dweil elke 2 á 3 vierkante meter goed uit en zorg dat je niet over het net gedweilde stuk vloer loopt.

Benodigdheden vloer dweilen

 • Dweil of mop
 • Schoonmaakmiddel
 • Water
 • Emmer
 • Evt. schoonmaakhandschoenen

Vloer dweilen stappenplan

1. Opruimen en stofzuigen

Begin met opruimen en stofzuigen. Sla de stap van het stofzuigen beslist niet over, want dweilen zonder te stofzuigen resulteert enkel in het verplaatsen van vuil en het maken van ranzige vlekken doordat je het stof en vuil nat maakt. Bovendien gaan haren en andere vuiligheid aan je dweil kleven waardoor deze zo vies wordt dat je ‘m haast niet meer schoon krijgt.

2. Maak een sopje

Maak nu een sopje van warm water en schoonmaakmiddel. Lees in de volgende paragraaf welk schoonmaakmiddel je voor welk type vloer kunt gebruiken. Je hoort regelmatig dat je vloer dweilen met koud water beter zou werken. Ik garandeer je dat warm water beter is omdat het water dan sneller verdampt en je vloer dus sneller droog is na het dweilen. Wel zo gemakkelijk, anders moet je lang wachten voordat je weer op de vloer kunt lopen.

Doop de dweil in het sopje en wring ‘m goed uit. Het is beter om stevig heen en weer te boenen met de dweil dan proberen de vloer schoon te maken met overvloedig water. Dan duurt het namelijk er lang voordat het droog is en het vocht kan nieuwe vlekken geven (kringen en kalk).

3. Dweil de vloer

Een vloer dweilen doe je door in één hoek van de ruimte te beginnen en met de dweil zigzaggend door de hele ruimte te gaan. Neem alle hoekjes en spleetjes mee. Dus niet alleen met de dweil een beetje over het looppad aaien, maar het hele oppervlak goed boenen.

4. Spoel de dweil tussendoor frequent uit

Spoel je dweil na iedere 1 á 2 vierkante meter goed uit. Dit doe je door de dweil in het sopje de dopen en uit te wringen en dit 3 keer per uitspoelbeurt te herhalen. Bekijk de dweil of deze weer enigszins schoon is na het uitspoelen. Als dit het geval is, ga je verder met de volgende vierkante meters vloer dweilen.

5. Droog de vloer na

Heb je weinig geduld en wil je meteen na het dweilen weer op je vloer kunnen lopen? Droog de vloer dan na met een droge doek of dweil. Zorg in ieder geval dat je niet over de natte vloer loopt. Dit geeft namelijk nieuwe vlekken: als je op schoenen loopt waarmee je ook buiten bent geweest, zal je zwarte voetstappen achterlaten en als je op sokken te werk gaat, zul je je voetstapjes zien op de vloer en je sokken zullen nat zijn. 

Vloer dweilen, welke schoonmaakmiddelen?

Welke schoonmaakmiddelen je moet gebruiken om je vloer mee te dweilen is afhankelijk van het type vloer dat je hebt. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat je alleen harde vloeren hoeft te dweilen. Kleden en tapijt hoeven dus niet gedweild te worden. Tegels, laminaat, parket, PVC, zeil en vinyl moeten wel gedweild worden.

 • Tegel vloer dweilen: Tegels maak je schoon door een sopje te maken van warm water, een scheutje bleek en een scheutje allesreiniger. Pas wel op met spetters, want bleek geeft lelijke vlekken in je kleding. Je kunt ook schoonmaaksoda of biotex gebruiken, ongeveer een eetlepel per 10L water.
 • Laminaat dweilen: Laminaat maak je schoon met warm water en laminaatreiniger of allesreiniger. Laminaatreiniger van Pledge is een echte aanrader, het geeft je laminaat namelijk een mooie glans en het ruikt lekker fris. Essentieel is om laminaat niet te nat te dweilen. Wring je dweil dus heel goed uit zodat deze slechts klamvochtig is. Laminaat heeft de neiging bij de naden water op te nemen omdat het eigenlijk een soort geperst hout is met een kunststof laagje. Hierdoor kunnen lelijke bobbels ontstaan. Je kan ook de vloer nadrogen als je klaar bent met dweilen, zodat je zeker weet dat er geen vocht op de vloer blijft staan.
 • Parket dweilen: Parket kan geolied hout zijn of gelakt hout. Elk soort hout heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing en om je vloer niet te verpesten is het van belang dat je het goede stappenplan volgt en de juiste middelen gebruikt. Voor het dweilen van parket is Woca Natuurzeep zeer geschikt. Lees in het artikel houten vloer schoonmaken welk stappenplan jij moet volgen voor het dweilen van je parket. 
 • PVC en vinyl dweilen: Voor PVC en vinyl heb je een zacht schoonmaakmiddel nodig. Zacht betekent dat het geen bijtende middelen zijn, zoals zout (schoonmaaksoda, bakingsoda), zuur (azijn of schoonmaakazijn) of chloor (bleek of toiletreiniger). Zachte schoonmaakmiddelen zijn bijvoorbeeld groene zeep. Je hebt ook speciale middelen om PVC mee te reinigen, zoals Fris PVC en vinyl reiniger. Dit middel kun je bestellen op Bol.com voor €10,95 (kijk altijd even op Bol.com – PVC en vinyl reiniger voor de actuele prijs).
 • Zeil, linoleum of marmoleum dweilen: Dit soort vloer kun je ongeveer met alle soorten schoonmaakmiddelen schoonmaken. Mijn advies is echter om een sopje te maken van warm water en schoonmaak soda. Dit is een krachtig middel dat stevig reinigt en lekker fris ruikt. Daarnaast is geeft het een haast streeploos resultaat. Als linoleum oud is en de viezigheid een soort grijze waas veroorzaakt, kun je HG Krachtreiniger gebruiken. 

Vloer dweilen, welke schoonmaakmiddelen kun je NIET gebruiken?

Uiteraard verschilt het per vloer wat je wel en niet kunt gebruiken aan schoonmaakmiddelen. Daarvoor kun je vorige paragraaf lezen. Eén ding kan ik je wel vertellen: je vloer dweilen met wasverzachter is een slecht idee. Ik heb dit met enige regelmaat voorbij zien komen en ik kan het ten sterkste afraden. Wasverwachter brengt namelijk een vettig laagje aan op de vloer. Hierdoor blijft de vloer plakkerig aanvoelen, ook nadat het vocht is opgedroogd. Hoewel het een heerlijke geur verspreid door de kamer, maak je de vloer alleen maar viezer in plaats van schoner.

Ook heb ik het een en ander gelezen over een houten vloer dweilen met allesreiniger. Allesreiniger klinkt leuk, omdat het woord ‘alles’ erin zit, maar dit betekent zeker niet dat het ook voor álles geschikt is. Gebruik voor een houten vloer speciale schoonmaakmiddelen die voor houten vloeren bestemd zijn.

Als laatste is azijn of schoonmaakazijn niet het beste schoonmaakmiddel om je vloer mee te dweilen. Niet zo zeer omdat het niet schoon zou worden, maar vooral omdat er veel schoonmaakmiddelen zijn die een aangenamere geur verspreiden dan azijn. Als je azijn gebruikt, hangt er ongeveer de hele dag een straffe zure lucht in huis. Niet erg lekker… Daarnaast is schoonmaakazijn vooral geschikt om kalkaanslag te verwijderen. Hier heb je op vloeren anders dan de badkamervloer als het goed is weinig last van.

Vloer dweilen tips

 • Bewaar het dweilen voor het allerlaatst bij het schoonmaken. Je ruimt dus eerst op en maakt de keuken, badkamer, wc, slaapkamer en woonkamer schoon. Als je ongeveer alles gehad hebt, ga je dweilen en wacht je braaf met door het huis wandelen totdat de vloer helemaal droog is.
 • Pak voor de plinten een aparte lap of microvezeldoek. Doop de lap in je sopje, wring ‘m uit en neem de plinten af. Hier moet je wel voor bukken, dus het kost wat meer moeite. Maar het resultaat zal ernaar zijn.
 • Maak per ruimte een nieuw sopje. Zo zorg je ervoor dat je niet met extreem vies water de volgende kamer gaat dweilen maar zorg je ervoor dat het écht schoon wordt. Bovendien heb je vaak verschillende soorten vloeren in verschillende kamers. De badkamer en keuken hebben vaak tegels en de woonkamer en slaapkamer laminaat of parket. Hier heb je verschillende soorten schoonmaakmiddel voor nodig dus gooi tussentijds het water weg en maak een nieuw sopje met het juiste schoonmaakmiddel. De volgende paragraaf legt uit welke schoonmaakmiddelen je voor welke vloer kunt gebruiken.
 • Plakt je vloer na het dweilen? Dweil de vloer dan na met een schone dweil en alleen water. Daarnaast kan je het beste de volgende paragraaf lezen om te kijken of je de goede schoonmaakmiddelen hebt gebruikt. Maak je bijvoorbeeld een PVC vloer schoon met een te agressief schoonmaakmiddel, dan kan het kunststof week worden en dus plakkerig gaan aanvoelen. In het vervolg gebruik je dus het juiste schoonmaakmiddelen voor de verschillende vloeren in huis.

Verschil tussen moppen en dweilen [soorten dweilen]

Er zijn veel verschillende soorten dweilen beschikbaar, maar het concept is altijd hetzelfde: een steel met een stuk textiel eraan. Moppen is de vloer vochtig reinigen met een stok waar een bundel touwtjes aan zit. Dweilen is de vloer met vocht schoonmaken met een vloerwisser of met een stok waar aan de onderkant een dikke lap katoen omheen gevouwen zit. 

Vileda mop

Veel mensen hebben een mop in huis. Een mop is een steel met textielstroken of een bundel touwtjes. Ik vind dit zelf een matig schoonmaakartikel omdat je de mop meestal niet van de steel kunt halen en dus niet kunt wassen. Niet erg hygiënisch. Het voordeel van de mop is echter wel dat je niet hoeft te bukken om ‘m uit te wringen. Hierdoor wordt dweilen minder belastend voor je rug. Deze Vileda van Bol.com is een prijzigere soort mop, maar zeer de moeite waard. Je kunt het gedeelte waarmee je dweilt loshalen en wassen, iets wat met goedkope moppen meestal niet kan. De emmer heeft tevens een pedaal waarmee je met weinig moeite de mop kunt uitwringen tijdens het dweilen.

Een tweede soort is een trekker of bezem waar je een dikke katoenen dweil omheen kan vouwen. Dit is heel ouderwets maar super effectief. Vaak heeft de dweil ook een gat in het midden waar je de steel van de trekker of bezem doorheen kan halen zodat de dweil niet steeds losraakt van de steel.

Je kunt ook een Leifheit dweil nemen. Dit is mijn persoonlijke favoriet, ik heb ‘m zelf ook. Officieel heet het een vloerwisser. Je klikt de lap aan de steel en door een groot plat oppervlak kun je met snel en makkelijk de hele vloer reinigen. De dweil is verkrijgbaar op bol.com en kost ongeveer 40 euro. Check altijd even de link voor de actuele prijs. Eén keer per jaar vervang je deze dweil en na elke keer dweilen was je de dweil op 60 graden in de wasmachine.

3.8/5 (5 Reviews)
Zoe

Zoe

Hi, ik ben Zoe. In mijn omgeving zie ik dat veel van mijn vriendinnen, net als ik, een prins hebben die niet zo goed in schoonmaken is. Herken jij je hier in, doe dan je voordeel op met deze blog artikelen!

HuishoudenHuishouden

Bekijk meer artikelen:

schimmel verwijderen

Schimmel in de badkamer verwijderen

Schimmel in de badkamer verwijderen kan met HG schimmelreiniger, bleek, soda of borax. Op verschillende manieren kun je zelf de zwarte plekken in de badkamer schoonmaken. Je kunt schimmel voorkomen door de badkamer goed te ventileren, de verwarming voor het douchen aan te zetten en eventueel de badkamer na het verwijderen van schimmel opnieuw te verven met schimmelwerende verf.

Read More »
opgemaakt bed

Matras reinigen

Je matras reinigen kun je zelf. Met zuiveringszout en warm water kom je een heel eind. Specifieke vlekken, zoals van zweet of bloed, vergen een specifieke aanpak.

Read More »
Vloerbedekking

Hoe kun je vlekken uit tapijt / vloerbedekking verwijderen?

Vlekken op tapijt of vloerbedekking verwijderen kan heel eenvoudig zijn. Met de juiste middeltjes en een goede dosis geduld, is je tapijt zo weer als nieuw. Test schoonmaakmiddelen altijd uit op een onopvallende plek en stofzuig de vloerbedekking altijd grondig alvorens vlekken te verwijderen.

Read More »
Handdoeken

Handdoeken wassen

Handdoeken wassen is een klusje dat enige kennis vereist om ervoor te zorgen dat de handdoeken lang fris blijven ruiken. Gebruik waspoeder in plaats van vloeibaar wasmiddel en was handdoeken altijd op 60 graden. Prop de trommel niet te vol.

Read More »
Houten vloer

Houten vloer schoonmaken

Een houten vloer kan geolied, gewast of gelakt zijn. Voor elke soort bewerking heb je een ander stappenplan nodig en andere schoonmaakmiddelen. Gebruik het juiste stappenplan en de juiste middelen om de vloer niet te verpesten. Naast wekelijkse schoonmaakbeurten, onderhoud je de vloer 2 keer per jaar met olie of boenwas.

Read More »
Bekijk artikelen per categorie: