poetsprins logo
Teil met dweil

Alles over het dweilen van je vloer

Je hoeft alleen harde vloeren te dweilen, dus tegels, laminaat en PVC. Tapijt en vloerkleden hoef je in principe niet wekelijks met vocht en schoonmaakmiddel te reinigen.

De vloer dweilen doe je door een sopje te maken van schoonmaakmiddel en water. Doop de dweil in het sopje, wring ‘m goed uit en poets de gehele vloer grondig. Spoel de dweil elke 2 á 3 vierkante meter uit en zorg dat je niet over het net gedweilde stuk vloer loopt.

Lees in dit artikel alles over hoe je dweilt op een manier dat de vloer écht schoon wordt, welke schoonmaakmiddelen je voor welk type vloer gebruikt en welke soort dweil het prettigst werkt.

Vileda mop

Vileda mop – Beste voor houten vloer en tegelvloer

 • Makkelijk te bedienen
 • Zonder te bukken
 • Wasbare mop

Leifheit vloerwisser – Beste voor laminaat

 • Streeploos resultaat
 • Groot dweiloppervlak
 • Wasbare dweil
Swiffer WetJet

Swiffer WetJet – Makkelijkst in gebruik

 • Snel en makkelijk
 • Geen emmer nodig
 • Afneembare pads

Vloer dweilen stappenplan

Dit heb je nodig:

Benodigde tijd: 20 minuten

Algemeen stappenplan voor het dweilen van je vloer. Voer wekelijks uit voor een stalend schoon huis!

 1. Opruimen en stofzuigen

  Begin met opruimen en stofzuigen. Sla de stap van het stofzuigen beslist niet over, want dweilen zonder te stofzuigen resulteert enkel in het verplaatsen van vuil en het maken van ranzige vlekken doordat je het stof en vuil nat maakt. Bovendien gaan haren en andere vuiligheid aan je dweil kleven waardoor deze zo vies wordt dat je ‘m haast niet meer schoon krijgt.
  vloer stofzuigen

 2. Maak een sopje

  Maak nu een sopje van warm water en schoonmaakmiddel. Lees in de volgende paragraaf welk schoonmaakmiddel je voor welk type vloer kunt gebruiken. Je hoort regelmatig dat je vloer dweilen met koud water beter zou werken. Ik garandeer je dat warm water beter is omdat het water dan sneller verdampt en je vloer dus sneller droog is na het dweilen. Wel zo gemakkelijk, anders moet je lang wachten voordat je weer op de vloer kunt lopen.
  Sopje maken

 3. Wring de dweil goed uit

  Doop de dweil in het sopje en wring ‘m goed uit. Het is beter om stevig heen en weer te boenen met de dweil dan proberen de vloer schoon te maken met overvloedig water. Dan duurt het namelijk er lang voordat het droog is en het vocht kan nieuwe vlekken geven (kringen en kalk).
  Teil met dweil

 4. Dweil de vloer

  Een vloer dweilen doe je door in één hoek van de ruimte te beginnen en met de dweil zigzaggend door de hele ruimte te gaan. Neem alle hoekjes en spleetjes mee. Dus niet alleen met de dweil een beetje over het looppad aaien, maar het hele oppervlak goed boenen.
  PVC vloer schoonmaken

 5. Spoel de dweil tussendoor frequent uit

  Spoel je dweil na iedere 2 á 3 vierkante meter goed uit. Dit doe je door de dweil in het sopje de dopen en uit te wringen en dit drie keer per uitspoelbeurt te herhalen. Bekijk de dweil of deze weer enigszins schoon is na het uitspoelen. Als dit het geval is, ga je verder met de volgende vierkante meters vloer dweilen.
  Leifheit dweil

 6. Droog de vloer na of laat drogen aan de lucht

  Heb je weinig geduld en wil je meteen na het dweilen weer op je vloer kunnen lopen? Droog de vloer dan na met een droge doek of dweil. Zorg in ieder geval dat je niet over de natte vloer loopt. Dit geeft namelijk nieuwe vlekken: als je op schoenen loopt waarmee je ook buiten bent geweest, zal je zwarte voetstappen achterlaten en als je op sokken te werk gaat, zul je je voetstapjes zien op de vloer en je sokken zullen nat zijn. 
  vloer dweilen

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Vloer dweilen, welk schoonmaakmiddel?

Welke schoonmaakmiddelen je moet gebruiken om je vloer mee te dweilen is afhankelijk van het type vloer dat je hebt. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat je alleen harde vloeren hoeft te dweilen.

Kleden en tapijt hoeven dus niet gedweild te worden. Tegels, laminaat, parket, PVC, zeil en vinyl moeten wel gedweild worden.

Tegel vloer dweilen

Tegels maak je schoon door een sopje te maken van warm water, een scheutje bleek en een dopje allesreiniger. Pas wel op met spetters, want bleek geeft lelijke vlekken in je kleding.

Allesreiniger
Allesreiniger

Laminaat dweilen

Laminaat maak je schoon met lauw water en laminaatreiniger of azijn. Laminaatreiniger van Leifheit is een aanrader. Het geeft je laminaat een mooie glans en het ruikt fris. Essentieel is om laminaat niet te nat te dweilen.

Leifheit Laminaatreiniger
Leifheit laminaatreiniger

Parket dweilen

Parket kan geolied hout zijn of gelakt hout. Elk soort hout heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing en om je vloer niet te verpesten is het van belang dat je het goede stappenplan volgt en de juiste middelen gebruikt.

Voor het dweilen van parket is Woca Natuurzeep zeer geschikt. Je kunt het middel eenvoudig bestellen op Bol via deze link.

PVC en vinyl dweilen

Voor PVC en vinyl heb je een niet al te agressief schoonmaakmiddel nodig. Je hebt speciale middelen om PVC mee te reinigen, zoals HG PVC en vinyl reiniger, online verkrijgbaar bij Bol.

Je kunt ook natuurazijn gebruiken, maar dat ruikt iets minder lekker. Gebruik geen allesreiniger, soda of groene zeep. Deze middelen kunnen de vloer dof en vlekkerig maken.

Zeil dweilen

Dit soort vloer kun je ongeveer met alle soorten schoonmaakmiddelen schoonmaken. Mijn advies is echter om een sopje te maken van warm water en schoonmaak soda.

Dit is een krachtig middel dat stevig reinigt en lekker fris ruikt. Daarnaast is geeft het een haast streeploos resultaat.

Als zeil oud is en de viezigheid een soort grijze waas veroorzaakt, kun je HG Krachtreiniger gebruiken. 

Linoleum / marmoleum dweilen

Dweil de vloer niet zomaar met van alles en nog wat, maar neem geschikt schoonmaakmiddel zodat de vloer lang als nieuw blijft en niet dof wordt of beschadigd. Check deze link voor de huidige prijs en levertijd van Forbo Monel bij Bol.

Linoleum staat bekend onder de merknaam marmoleum. Dusver is Forbo de meest vooraanstaande leverancier van dit type vloer. Op hun website wordt Forbo Monel geadviseerd.

Mijn schoonouders hebben een marmoleum vloer op hun zolder en hebben het advies van Forbo bevestigd.

Vloer dweilen met Swiffer WetJet

Wil je het dweilen wat leuker maken, dan kun je de Swiffer WetJet aanschaffen (bijvoorbeeld via deze link van Bol). Ik heb ‘m zelf onlangs ook gekocht en heb er absoluut geen spijt van. Lees hier mijn review.

Niet meer bukken, snel een schone vloer en omdat je met een knopje de spray functie kunt gebruiken, wordt het schoonmaken bijna een leuk klusje. Je kunt hier onder de review bekijken.

Vloer dweilen, welke schoonmaakmiddelen kun je NIET gebruiken?

Uiteraard verschilt het per vloer wat je wel en niet kunt gebruiken aan schoonmaakmiddelen. Daarvoor kun je vorige paragraaf lezen. Eén ding kan ik je wel vertellen: je vloer dweilen met wasverzachter is een slecht idee.

Ik heb dit met enige regelmaat voorbij zien komen in blogs en ik kan het ten sterkste afraden. Wasverwachter brengt namelijk een vettig laagje aan op de vloer.

Hierdoor blijft de vloer plakkerig aanvoelen, ook nadat het vocht is opgedroogd. Hoewel het een heerlijke geur verspreid door de kamer, maak je de vloer alleen maar viezer in plaats van schoner.

Ook heb ik het een en ander gelezen over een houten vloer dweilen met allesreiniger. Allesreiniger klinkt leuk, omdat het woord ‘alles’ erin zit, maar dit betekent zeker niet dat het ook voor álles geschikt is.

Gebruik voor een houten vloer speciale schoonmaakmiddelen die voor houten vloeren bestemd zijn.

Als laatste is azijn of schoonmaakazijn niet het beste schoonmaakmiddel om je vloer mee te dweilen. Niet zo zeer omdat het niet schoon zou worden, maar vooral omdat er veel schoonmaakmiddelen zijn die een aangenamere geur verspreiden dan azijn.

Als je azijn gebruikt, hangt er ongeveer de hele dag een straffe zure lucht in huis. Niet erg lekker… Natuur azijn is echter wel heel goed voor laminaat dweilen.

Laminaat krijgt er een mooie glans van en het wordt lekker schoon. Voor een frisse geur gebruik je laminaatreiniger, maar als een goedkoop alternatief kun je natuurazijn gebruiken.

Verschil tussen moppen en dweilen [soorten dweilen]

Er zijn veel verschillende soorten dweilen beschikbaar, maar het concept is altijd hetzelfde: een steel met een stuk textiel eraan. Moppen is de vloer vochtig reinigen met een stok waar een bundel touwtjes aan zit.

Dweilen is de vloer met vocht schoonmaken met een vloerwisser of met een stok waar aan de onderkant een dikke lap katoen omheen gevouwen zit. 

Veel mensen hebben een mop in huis. Een mop is een steel met textielstroken of een bundel touwtjes. Ik vind dit zelf een matig schoonmaakartikel omdat je de mop meestal niet van de steel kunt halen en dus niet kunt wassen. Niet erg hygiënisch.

Het voordeel van de mop is echter wel dat je niet hoeft te bukken om ‘m uit te wringen. Hierdoor wordt dweilen minder belastend voor je rug.

Vileda mop

Vileda mop
Vileda mop

Deze Vileda van Bol.com is een prijzigere soort mop, maar zeer de moeite waard. Je kunt het gedeelte waarmee je dweilt loshalen en wassen, iets wat met goedkope moppen meestal niet kan. De emmer heeft tevens een pedaal waarmee je met weinig moeite de mop kunt uitwringen.

Leifheit dweil

vloer dweilen met desinfecteer middel
Leifheit dweil

Je kunt ook een Leifheit dweil nemen. Dit is mijn persoonlijke favoriet, ik heb ‘m zelf ook. Officieel heet het een vloerwisser. Je klikt de lap aan de steel en door een groot plat oppervlak kun je met snel en makkelijk de hele vloer reinigen.

Hij is ook erg plat waardoor je makkelijk onder randen van meubels kunt dweilen. De Leifheit dweil is verkrijgbaar bij Bol en kost ongeveer 40 euro. Check altijd even de link voor de actuele prijs. Eén keer per jaar vervang je deze dweil en na elke keer dweilen was je de dweil op 60 graden in de wasmachine.

Ouderwetse dweil

Een derde soort is een trekker of bezem waar je een dikke katoenen dweil omheen kan vouwen. Dit is heel ouderwets maar super effectief.

Vaak heeft de dweil ook een gat in het midden waar je de steel van de trekker of bezem doorheen kan halen zodat de dweil niet steeds losraakt van de steel.

De katoenen dweil gooi je na het dweilen in de wasmachine en was je op 60 graden. Een nadeel van dweilen op deze manier is dat het veel moeite kost de dweil uit te wringen.

De lap is erg groot waardoor je sterke handen en vingers moet hebben om ‘m goed uit te wringen. Daarnaast moet je er altijd bij bukken.

Vloer dweilen tips

 • Bewaar het dweilen voor het allerlaatst bij het schoonmaken. Je ruimt dus eerst op en maakt de keuken, badkamer, wc, slaapkamer en woonkamer schoon. Als je ongeveer alles gehad hebt, ga je dweilen en wacht je braaf met door het huis wandelen totdat de vloer helemaal droog is.
 • Pak voor de plinten een aparte lap of microvezeldoek. Doop de lap in je sopje, wring ‘m uit en neem de plinten af. Hier moet je wel voor bukken, dus het kost wat meer moeite. Maar het resultaat zal ernaar zijn.
 • Maak per ruimte een nieuw sopje. Zo zorg je ervoor dat je niet met extreem vies water de volgende kamer gaat dweilen maar zorg je ervoor dat het écht schoon wordt. Bovendien heb je vaak verschillende soorten vloeren in verschillende kamers. De badkamer en keuken hebben vaak tegels en de woonkamer en slaapkamer laminaat of parket. Hier heb je verschillende soorten schoonmaakmiddel voor nodig dus gooi tussentijds het water weg en maak een nieuw sopje met het juiste schoonmaakmiddel. De volgende paragraaf legt uit welke schoonmaakmiddelen je voor welke vloer kunt gebruiken.
 • Plakt je vloer na het dweilen? Dweil de vloer dan na met een schone dweil en alleen water. Daarnaast kan je het beste de vorige paragraaf lezen om te kijken of je de goede schoonmaakmiddelen hebt gebruikt. Maak je bijvoorbeeld een PVC vloer schoon met een te agressief schoonmaakmiddel, dan kan het kunststof week worden en dus plakkerig gaan aanvoelen. In het vervolg gebruik je dus het juiste schoonmaakmiddelen voor de verschillende vloeren in huis.
3.9/5 (34 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Swiffer WetJet

Lees verder:

rvs schoonmaken
Basics
Zoe

RVS Schoonmaken

In dit artikel heb ik een aantal geschikte middelen voor je uiteengezet, evenals tips hoe je RVS lang mooi kunt houden. Maak RVS streeploos schoon en voorkom beschadigingen met mijn supertips!

Lees verder »
PVC vloer schoonmaken
Basics
Zoe

PVC vloer schoonmaken

Een PVC vloer schoonmaken doe je door te stofzuigen en vervolgens te dweilen met een sopje van speciale PVC reiniger en warm water. Dweil met de nerf mee. Zo zorg je dat je alle naden en richels ook schoonmaakt.

Lees verder »
zilver bestek
Basics
Zoe

Zilver poetsen

Zilver poetsen doe je door het zilver in het Hagerty silver bath te doen en het middel 5 tot 10 seconden in te laten werken. Spoel het zilver af en droog af met een zachte doek. Daarna opwrijven met een zilverpoetsdoek voor perfecte glans.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: