Streeploos ramen wassen

Streeploos ramen wassen lijkt best moeilijk. Toch is het geen hogere wiskunde als je weet hoe je het moet doen. Door de juiste spullen te gebruiken en het juiste stappenplan te volgen, heb je het in een handomdraai voor elkaar. Het is tevens niet iets dat je vaak hoeft te doen. Van binnen is eens per twee maanden voldoende en van buiten doe je het gewoon als je tot de conclusie komt dat je bijna niet meer naar buiten kunt kijken.

Streeploos ramen wassen doe je door een sopje te maken van koud water en een beetje afwasmiddel. Een grote spons of zeem doop je in het sopje en daarmee was je de ramen door er stevig overheen te wrijven van boven naar beneden. Wis de ramen zodat ze droog worden en droog de kozijnen af met een droge doek. Als je toch een paar strepen hebt gemaakt, kun je deze wegpoetsen met een prop kranten of een droge doek. 

Streeploos ramen wassen


Benodigdheden:

 • Stoffer voor als je de ramen buiten gaat wassen
 • Handdoek om op de vensterbank of vloer te leggen als je binnen de ramen gaat wassen
 • Emmer of teiltje
 • Natuurzeem, microvezeldoek of grote spons (Mijn voorkeur gaat uit naar een grote spons omdat het sop dan lekker schuimt en je met een paar halen alles schoon krijgt. Een natuurzeem werkt ook heel prettig maar let erop dat je deze niet kunt wassen in de wasmachine. Om een natuurzeem te reinigen, doe je de zeem een nachtje in karnemelk. De zeem wordt schoon en weer heerlijk zacht)
 • Druppeltje afwasmiddel
 • Handdoek of andersoortige doek om mee te kunnen afdrogen
 • Trekkertje/raamwisser
 • Krant of extra droge doek

Stappenplan voor streeploos ramen wassen in 5 minuten:

 1. Als je buiten de ramen gaat wassen, begin je met het afstoffen van de ramen en kozijnen met de stoffer. Van boven naar beneden veeg je al het zand, spinnenrag en andere viezigheid van de ramen en kozijnen.
 2. Als je binnen de ramen gaat wassen, leg je een handdoek op de vensterbank of op de vloer zodat het water dat naar beneden lekt, opgevangen wordt.
 3. Maak een sopje in een emmertje of teiltje met koud water en een druppeltje afwasmiddel.
 4. Doop je doek of spons in het sopje en wring deze licht uit. Je wilt dat het niet overvloedig nat wordt allemaal, maar ook niet een bijna droge doek of spons, want dan is het ramenwassen lastig.
 5. Was de ramen door hier stevig overheen te wrijven met je natte doek of spons. Werk van boven naar beneden. Haal de doek of spons ook over de raamkozijnen.
 6. Met het trekkertje wis je de ramen droog. Begin boven en wis vervolgens van links naar rechts totdat je beneden bent. Tussen elke haal droog je het trekkertje af met de doek die je hebt gepakt om te drogen.
 7. Met deze droogdoek droog je de raamkozijnen.
 8. Heb je strepen gemaakt op de ramen met het wissertje? Wrijf de strepen weg met een prop kranten of met de extra droge doek die bij de benodigdheden is genoemd.

Met welke middelen kun je streeploos ramen wassen?

 • Afwasmiddel
 • Spiritus
 • Azijn (+evt wat citroensap om de straffe azijnlucht te onderdrukken). Het hoeft geen schoonmaakazijn te zijn maar mag wel.
 • Allesreiniger
 • Glansspoelmiddel (dat je normaal in de vaatwasser doet, naast een vaatwasblokje)

Naar mijn mening werkt afwasmiddel het allerbeste. Afwasmiddel, Dreft met name, werkt reinigend en ontvettend en bovendien, is het gemaakt om drinkglazen mooi glanzend schoon te krijgen. Spiritus is ook effectief om te reinigen maar heeft als nadeel dat het heel snel verdampt. Daardoor is het lastig om de ramen streeploos schoon te krijgen, tenzij je supersnel te werk gaat. Het water verdampt al voordat je het hebt kunnen drogen, waardoor het water kalkdruppels en strepen nalaat. Als je ramen wast met afwasmiddel, heb je hier geen last van. Bovendien heb je dat naar alle waarschijnlijkheid altijd in huis. Afwasmiddel wint het ook van azijn wat mij betreft, omdat het een stuk vriendelijker ruikt. Allesreiniger is ook een prima middel om ramen mee te wassen. Het is makkelijk, goedkoop en ruikt lekker. Alsnog zou ik voor afwasmiddel gaan, omdat het een bevredigend gevoel geeft als het sopje een beetje schuimt. Glansspoelmiddel voor de vaatwasser is effectief maar een beetje prijzig als je ook afwasmiddel tot je beschikking hebt.

Streeploos ramen wassen zonder wisser en zonder na te drogen

Heb je geen trekkertje in huis? Dan is het wel handig om te weten hoe je je ramen streeploos schoon krijgt zonder zo’n ding in huis te hebben. Hoewel ik aanraad om gewoon even een trekkertje te kopen bij de supermarkt of Blokker, kun je ook de ramen nadrogen met een linnen glazendoek of met een droge zeem. Hierna ga je nog de laatste streepjes oppoetsen met een prop kranten en dan zijn je ramen spik en span. Je kunt er ook voor kiezen om een sopje maken met gedemineraliseerd of osmose water werken. Dit is water waar het kalk uitgefilterd is en dat je in jerrycans kunt kopen. Als je hiermee je sopje maakt en de ramen wast, kun je het aan de lucht laten opdrogen zonder dat het strepen of vlekken geeft.

Streeploos ramen wassen op hoogte


Ramen wassen met telescoop

De ramen van de eerste verdieping kun je wassen door een raamborstel met telescoop te gebruiken. Een telescoop is een uitschuifbare stok die je tot bijna twee meter kan uitschuiven. Je hebt ook professionele telescopen die wel 6 meter lang zijn. Door de stok uit te schuiven kun je de hoge ramen wassen. Het vergt wel wat behendigheid om met zo’n lange stuk goed te werk te gaan en de ramen werkelijk schoon te maken. Om het jezelf makkelijker te maken, raad ik aan een sopje te maken met gedemineraliseerd of osmose water. Daardoor hoef je de ramen alleen te wassen en niet te drogen omdat gedemineraliseerd water opdroogt zonder vlekken na te laten.

Voordat je met een telescoop te werk gaat, kun je het beste eerst proberen zoveel mogelijk ramen vanaf binnen te wassen. Steek je hand uit het raam en kijk hoe ver je kunt reiken. Ga niet op de vensterbank zitten of ver uit het raam hangen, de kans dat je valt en je bezeert is groot.

Ramen wassen met magneet

Ramen wassen met een magneetspons is een heel innovatieve oplossing. Het is een spons die uit twee delen bestaat. In de ene spons zit een magneet en in de andere een stukje metaal. Je plaatst de ene spons op de buitenkant en de andere op de binnenkant van de ruit. Door de magneet kleeft de spons aan de buitenkant terwijl je de ramen van binnen wast. Binnen en buiten kun je op deze manier tegelijk wassen. Heel handig voor de eerste verdieping en hoger. Wederom gebruik je gedemineraliseerd water, zodat je de ramen niet hoeft te drogen.

Streeploos ramen wassen tips

 1. Maak een nieuw sopje en neem nieuwe lappen voor de ramen binnen en voor de ramen buiten. Ander neem je het vuil van de vieze buitenkant van de ramen mee naar binnen.
 2. Was ramen niet als de zon erop schijnt. Hierdoor verdampt het water dusdanig snel dat het bijna onmogelijk is streeploos schoon te maken. Kies dus een moment op de dag dat het raam in de schaduw is.
 3. Gebruik geen Glassex of glasreiniger om ramen mee te wassen. Je weet wel, van dan blauwe spul in een spuitfles. Dit is heel prettig om kleine spiegel of glasoppervlaktes mee schoon te maken maar voor de ramen is het niet zo handig. Glassex laat namelijk een beetje een vettig laagje achter waardoor het niet echt schoon wordt. Voor buiten is het niet krachtig genoeg, eigenlijk veeg je het vuil alleen maar uit in plaats van dat je het schoonmaakt.

Ramen wassen met Kärcher (omschrijving + review)

Kärcher is een merk dat bekend staat om z’n hoge kwaliteit hogedrukreinigers. Naast hogedrukreinigers hebben ze ook een aantal huis- tuin- en keukengereedschap: de Kärcher window vac. Eerst was je de ramen met de reinigingsspray en zeem. Daarna droog je de ramen met het trekkertje. Het is een trekkertje met een reservoir eraan. Door de zuigfunctie wis je het water van de ramen na het wassen en wordt het meteen opgezogen en opgeslagen in het reservoir. Hierdoor heb je nooit een natte bende. Mijn persoonlijke ervaring is dat de reinigingsspray met zeem niet erg goed werkt. De tool is niet erg gebruiksvriendelijk en bovendien ben je met een sopje en een spons veel sneller klaar. De trekker met zuigfunctie daarentegen, werkt wel erg prettig. Doordat het water wordt opgezogen, kun je de ramen streeploos wissen zonder na te hoeven drogen. Hier zijn voor en nadelen op een rijtje.

Voordelen van de Kärcher:

 • Streeploos droge ramen zonder nadrogen
 • Eenvoudig in gebruik. Met een paar bewegingen is het wissen gebeurt.

Nadelen van de Kärcher:

 • Het is een duur apparaat. Wel chique maarja, een traditioneel trekkertje is een stuk goedkoper.
 • Het apparaat maakt herrie als een stofzuiger als je het water opzuigt.
 • Accu moet drie uur laden en daarna kan je slechts 20 minuten wissen. Je moet dus wel snel te werk gaan.

Onderaan de streep, zou ik het ding aanbevelen als je bereid bent het geld ervoor neer te leggen. Hoewel het apparaat duur is en herrie maakt, doet het precies wat het beloofd, namelijk je ramen streeploos droog maken. Check de link Bol.com – Kärcher Window Vac voor accurate prijs en levertijd.

 

5/5 (1 Review)
Zoe

Zoe

Hi, ik ben Zoe. In mijn omgeving zie ik dat veel van mijn vriendinnen, net als ik, een prins hebben die niet zo goed in schoonmaken is. Herken jij je hier in, doe dan je voordeel op met deze blog artikelen!

HuishoudenHuishouden

Bekijk meer artikelen:

schimmel verwijderen

Schimmel in de badkamer verwijderen

Schimmel in de badkamer verwijderen kan met HG schimmelreiniger, bleek, soda of borax. Op verschillende manieren kun je zelf de zwarte plekken in de badkamer schoonmaken. Je kunt schimmel voorkomen door de badkamer goed te ventileren, de verwarming voor het douchen aan te zetten en eventueel de badkamer na het verwijderen van schimmel opnieuw te verven met schimmelwerende verf.

Read More »
opgemaakt bed

Matras reinigen

Je matras reinigen kun je zelf. Met zuiveringszout en warm water kom je een heel eind. Specifieke vlekken, zoals van zweet of bloed, vergen een specifieke aanpak.

Read More »
Vloerbedekking

Hoe kun je vlekken uit tapijt / vloerbedekking verwijderen?

Vlekken op tapijt of vloerbedekking verwijderen kan heel eenvoudig zijn. Met de juiste middeltjes en een goede dosis geduld, is je tapijt zo weer als nieuw. Test schoonmaakmiddelen altijd uit op een onopvallende plek en stofzuig de vloerbedekking altijd grondig alvorens vlekken te verwijderen.

Read More »
Handdoeken

Handdoeken wassen

Handdoeken wassen is een klusje dat enige kennis vereist om ervoor te zorgen dat de handdoeken lang fris blijven ruiken. Gebruik waspoeder in plaats van vloeibaar wasmiddel en was handdoeken altijd op 60 graden. Prop de trommel niet te vol.

Read More »
Houten vloer

Houten vloer schoonmaken

Een houten vloer kan geolied, gewast of gelakt zijn. Voor elke soort bewerking heb je een ander stappenplan nodig en andere schoonmaakmiddelen. Gebruik het juiste stappenplan en de juiste middelen om de vloer niet te verpesten. Naast wekelijkse schoonmaakbeurten, onderhoud je de vloer 2 keer per jaar met olie of boenwas.

Read More »
Bekijk artikelen per categorie: