poetsprins logo

Streeploos ramen wassen

Ramen wassen vind ik best leuk om te doen. Het is zo bevredigend om heel vieze ramen weer spiegelend schoon te krijgen. Met de handige tips die ik geleerd heb in de thuiszorg, zijn ramen makkelijk en snel streeploos schoon.

Ramen wassen doe je door een sopje te maken van water en afwasmiddel. Doop een grote spons in het sopje en maak de ramen schoon van boven naar beneden. Wis de ramen droog. Als je strepen hebt gemaakt, kun je deze wegpoetsen met een prop kranten.

Lees verder voor een handig stappenplan. Liever kijken dan lezen? Verderop vind je foto’s en een handige video.

Stappenplan streeploos ramen wassen

Benodigdheden streeploos ramen wassen

 • Stoffer voor als je de ramen buiten gaat wassen
 • Handdoek om op de vensterbank of vloer te leggen als je binnen de ramen gaat wassen
 • Emmer of teiltje
 • Natuurzeem of grote spons
 • Druppeltje afwasmiddel of HG glazen wasser
 • Doek om mee te kunnen afdrogen
 • Trekkertje/raamwisser
 • Krant of extra droge doek

Benodigde tijd: 15 minuten

Algemeen stappenplan voor ramen wassen. Het hoeft helemaal niet lang te duren!

 1. Stof de kozijnen af

  Wanneer je de ramen van buiten gaat wassen, maak de kozijnen dan eerst schoon met een stoffer. Verwijder zand, vuil en spinnenwebben voordat je met het sopje aan de gang gaat. Binnenshuis is dit niet nodig. Als je binnen de ramen gaat wassen, leg je een handdoek op de vensterbank of op de vloer zodat het water dat naar beneden lekt, opgevangen wordt.

 2. Maak een sopje

  Neem een emmer of teiltje en vul deze met water. Je kunt afwasmiddel gebruiken of HG glazen wasser. Een klein scheutje is voldoende, het hoeft niet heel erg te schuimen.

 3. Was de ramen

  Doop je doek of spons in het sopje en wring deze licht uit. Je wilt dat het niet overvloedig nat wordt allemaal, maar ook niet een bijna droge doek of spons, want dan is het ramen wassen lastig. Lap de ramen van boven naar beneden. Spoel je spons regelmatig tussentijds uit.
  ramen wassen

 4. Raamkozijn schoonmaken

  De raamkozijnen kun je gewoon met hetzelfde sopje en spons schoonmaken. Let er wel op dat je de spons regelmatig uitspoelt. Zo voorkom je dat je het vuil van de raamkozijnen uitsmeert over je ruit.

 5. Ramen drogen

  Met het trekkertje wis je de ramen droog van boven naar beneden. Tussen elke haal droog je de raamwisser af met de doek die je hebt gepakt om te drogen. Met deze droogdoek droog je de raamkozijnen.
  ramen wassen

 6. Strepen verwijderen

  Heb je strepen gemaakt op de ramen met het wissertje? Wrijf de strepen weg met een prop kranten of met de extra droge doek die bij de benodigdheden is genoemd.

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

TIP: Snel ramen wassen

Wil je snel je ramen wassen? Dan kun je de Poetsprins Allesreiniger gebruiken. Je kunt de ramen met de spray inspuiten en vervolgens met een doek het raam schoonmaken.

De allesreiniger heb ik zelf ontwikkeld en laten produceren omdat ik op zoek was naar een middel dat effectief en milieuvriendelijk is.

Je kunt de Poetsprins Allesreiniger op mijn webshop bekijken

Met welke middelen kun je streeploos ramen wassen?

 • Afwasmiddel
 • HG glazenwasser
 • Spiritus
 • Azijn (+evt wat citroensap om de straffe azijnlucht te onderdrukken). Het hoeft geen schoonmaakazijn te zijn maar mag wel
 • Allesreiniger
 • Glansspoelmiddel (dat je normaal in de vaatwasser doet, naast een vaatwasblokje)

Naar mijn mening werkt HG glazenwasser of afwasmiddel het allerbeste. Afwasmiddel, Dreft met name, werkt reinigend en ontvettend en bovendien, is het gemaakt om drinkglazen mooi glanzend schoon te krijgen.

Benodigdheden ramen wassen
HG glazenwasser

Spiritus is ook effectief om te reinigen maar heeft als nadeel dat het heel snel verdampt. Daardoor is het lastig om de ramen streeploos schoon te krijgen, tenzij je supersnel te werk gaat.

Het water verdampt al voordat je het hebt kunnen drogen, waardoor het water kalkdruppels en strepen nalaat.

afwasmiddel
Afwasmiddel

Als je ramen wast met afwasmiddel, heb je hier geen last van. Bovendien heb je dat naar alle waarschijnlijkheid altijd in huis. Afwasmiddel wint het ook van azijn wat mij betreft, omdat het een stuk vriendelijker ruikt.

Allesreiniger is ook een prima middel om ramen mee te wassen. Het is makkelijk, goedkoop en ruikt lekker.

Alsnog zou ik voor afwasmiddel gaan, omdat het een bevredigend gevoel geeft als het sopje een beetje schuimt.

Glansspoelmiddel voor de vaatwasser is effectief maar een beetje prijzig als je ook afwasmiddel tot je beschikking hebt.

Streeploos ramen wassen zonder wisser en zonder na te drogen

Heb je geen raamwisser in huis? Dan is het wel handig om te weten hoe je je ramen streeploos schoon krijgt zonder zo’n ding in huis te hebben.

Hoewel ik aanraad om gewoon even een trekkertje te kopen bij de supermarkt of Blokker, kun je ook de ramen nadrogen met een linnen glazendoek of met een droge zeem.

Hierna ga je nog de laatste streepjes oppoetsen met een prop kranten en dan zijn je ramen spic en span.

Gedemineraliseerd water

Je kunt er ook voor kiezen voor gedemineraliseerd water werken. Dit is water waar het kalk uitgefilterd is en dat je in jerrycans kunt kopen. Als je hiermee de ramen wast, kun je het aan de lucht laten opdrogen zonder dat het strepen of vlekken geeft.

Streeploos ramen wassen op hoogte

Ramen wassen met telescoop

De ramen van de eerste verdieping kun je wassen door een raamborstel met telescoop te gebruiken. Een telescoop is een uitschuifbare stok die je tot bijna twee meter kan uitschuiven.

Je hebt ook professionele telescopen die wel 6 meter lang zijn. Door de stok uit te schuiven kun je de hoge ramen wassen.

Het vergt wel wat behendigheid om met zo’n lange stuk goed te werk te gaan en de ramen werkelijk schoon te maken.

gedemineraliseerd water
Loda

Om het jezelf makkelijker te maken, kun je gedemineraliseerd of osmose water nemen. Daardoor hoef je de ramen alleen te wassen en niet te drogen omdat gedemineraliseerd water opdroogt zonder vlekken na te laten.

Voordat je met een telescoop te werk gaat, kun je het beste eerst proberen zoveel mogelijk ramen vanaf binnen te wassen. Steek je hand uit het raam en kijk hoe ver je kunt reiken.

Ga niet op de vensterbank zitten of ver uit het raam hangen, de kans dat je valt en je bezeert is groot.

Ramen wassen met magneet

Ramen wassen met een magneetspons is een heel innovatieve oplossing. Het is een spons die uit twee delen bestaat. In de ene spons zit een magneet en in de andere een stukje metaal.

Je plaatst de ene spons op de buitenkant en de andere op de binnenkant van de ruit. Door de magneet kleeft de spons aan de buitenkant terwijl je de ramen van binnen wast.

Binnen en buiten kun je op deze manier tegelijk wassen. Heel handig voor de eerste verdieping en hoger. Wederom gebruik je gedemineraliseerd water, zodat je de ramen niet hoeft te drogen.

Streeploos ramen wassen tips

Hieronder een aantal tips voor schoner en sneller resultaat!

Tip 1: Nieuw sopje voor binnen en buiten

Maak een nieuw sopje en neem nieuwe lappen voor de ramen binnen en voor de ramen buiten. Ander neem je het vuil van de vieze buitenkant van de ramen mee naar binnen.

Tip 2: Was ramen in de schaduw

Was ramen niet als de zon erop schijnt. Hierdoor verdampt het water dusdanig snel dat het bijna onmogelijk is streeploos schoon te maken. Kies dus een moment op de dag dat het raam in de schaduw is.

Tip 3: Afwasmiddel, geen Glassex

Gebruik geen Glassex of glasreiniger om ramen mee te wassen. Dit is heel prettig om kleine spiegel of glasoppervlaktes mee schoon te maken maar voor de ramen is het niet zo handig.

Glassex laat namelijk een beetje een vettig laagje achter waardoor het niet echt schoon wordt. Voor buiten is het niet krachtig genoeg, eigenlijk veeg je het vuil alleen maar uit in plaats van dat je het schoonmaakt.

Tip 4: Gebruik een geschikte spons

Gebruik een grote spons omdat het sop dan lekker schuimt en je met een paar halen alles schoon krijgt.

Een natuurzeem werkt ook heel prettig maar let erop dat je deze niet kunt wassen in de wasmachine.

Om een natuurzeem te reinigen, doe je de zeem een nachtje in karnemelk. De zeem wordt schoon en weer heerlijk zacht

Grote spons

Ramen wassen met Kärcher (omschrijving + review)

Kärcher is een merk dat bekend staat om z’n hoge kwaliteit hogedrukreinigers. Naast hogedrukreinigers hebben ze ook een aantal huis- tuin- en keukengereedschap: de Kärcher window vac.

Eerst was je de ramen met de reinigingsspray en zeem. Daarna droog je de ramen met het trekkertje. Het is een trekkertje met een reservoir eraan.

Door de zuigfunctie wis je het water van de ramen na het wassen en wordt het meteen opgezogen en opgeslagen in het reservoir. Hierdoor heb je nooit een natte bende.

Mijn persoonlijke ervaring is dat de reinigingsspray met zeem niet erg goed werkt. De tool is niet erg gebruiksvriendelijk en bovendien ben je met een sopje en een spons veel sneller klaar.

De trekker met zuigfunctie daarentegen, werkt wel erg prettig. Doordat het water wordt opgezogen, kun je de ramen streeploos wissen zonder na te hoeven drogen. Hier zijn voor en nadelen op een rijtje.

Voordelen van de Kärcher:

 • Streeploos droge ramen zonder nadrogen
 • Eenvoudig in gebruik. Met een paar bewegingen is het wissen gebeurt.

Nadelen van de Kärcher:

 • Het is een duur apparaat. Wel chique maarja, een traditioneel trekkertje is een stuk goedkoper.
 • Het apparaat maakt herrie als een stofzuiger als je het water opzuigt.
 • Accu moet drie uur laden en daarna kan je slechts 20 minuten wissen. Je moet dus wel snel te werk gaan.

Onderaan de streep, zou ik het ding aanbevelen als je bereid bent het geld ervoor neer te leggen.

Hoewel het apparaat duur is en herrie maakt, doet het precies wat het beloofd, namelijk je ramen streeploos droog maken. Check de link Kärcher Window Vac voor accurate prijs en levertijd op Bol.

Veelgestelde vragen

Kun je ramen wassen met een microvezeldoek?

Het kan, maar het is niet de makkelijkste manier. Een microvezeldoek wordt een klein propje waarmee je vele keren heen en weer moet gaan om het hele raam te wassen. Met een grote spons of natuurzeem daarentegen kun je een groot gedeelte in één keer bestrijken.

Hoe was je ramen op hoogte?

Ramen op hoogte kun je zemen met een telescoop. Dit is een lange stok waar je de zeem en wisser aan vast kunt maken, zodat je ramen kunt bereiken waar je normaal niet bij kan. Je kan ook van binnenuit je arm zo ver mogelijk naar buiten steken om proberen bij het raam te komen.

Kun je ramen wassen met ammoniak?

Ammoniak is een ontvettend middel waardoor het geschikt is om ramen mee te wassen. Het ruikt echter heel vies en is niet gezond om in te ademen. Gebruik liever afwasmiddel of HG ramen wasser.

Welk middel werkt het beste om ramen mee te wassen?

Afwasmiddel of HG ramen wasser geven het beste resultaat. Het reinigt de ramen goed en geeft een streeploos resultaat.

Is ramen lappen met een Kärcher makkelijk?

Een Kärcher is heel makkelijk om ramen mee te zemen. Makkelijk te bedienen en een streeploos resultaat. Het apparaat is echter niet goedkoop en neemt enige ruimte in in huis. Bedenk goed de voor- en nadelen.

Kun je ramen wassen met glansspoelmiddel?

Glansspoelmiddel dat je normaal gesproken voor de vaatwasser gebruikt om glazen glans te geven, kun je ook goed gebruiken voor het ramen zemen. Het geeft een mooi en streeploos resultaat.

4.5/5 (11 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Poetsprins Allesreiniger

Lees verder:

rvs schoonmaken
Basics
Zoe

RVS Schoonmaken

In dit artikel heb ik een aantal geschikte middelen voor je uiteengezet, evenals tips hoe je RVS lang mooi kunt houden. Maak RVS streeploos schoon en voorkom beschadigingen met mijn supertips!

Lees verder »
PVC vloer schoonmaken
Basics
Zoe

PVC vloer schoonmaken

Een PVC vloer schoonmaken doe je door te stofzuigen en vervolgens te dweilen met een sopje van speciale PVC reiniger en warm water. Dweil met de nerf mee. Zo zorg je dat je alle naden en richels ook schoonmaakt.

Lees verder »
zilver bestek
Basics
Zoe

Zilver poetsen

Zilver poetsen doe je door het zilver in het Hagerty silver bath te doen en het middel 5 tot 10 seconden in te laten werken. Spoel het zilver af en droog af met een zachte doek. Daarna opwrijven met een zilverpoetsdoek voor perfecte glans.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: