Alles over Stofzuigen

huis schoonmaken

Door je huis wekelijks te stofzuigen zorg je ervoor dat het fris blijft en ongedierte geen kans krijgt. Stofzuigen kan echter een hele klus lijken en daardoor niet je favoriete bezigheid zijn. Als je echter weet wat je precies moet doen en waar je op moet letten, kun je efficiënt te werk gaan waardoor het je weinig moeite zal kosten.

Voordat je gaat stofzuigen ruim je op en stof je af. Stofzuigen doe je door met een zigzaggende beweging de hele ruimte door te gaan. Door de stang van de stofzuiger eraf te halen, kun je gemakkelijk in alle hoekjes en gaatjes stofzuigen en ook de plinten stofvrij maken. 

Stofzuigen stappenplan 

Benodigde tijd: 15 minuten.

Stappenplan voor stofzuigen in huis. De benodigde tijd is ongeveer een kwartiertje per kamer als je het grondig aanpakt en de onderstaande stappen volgt.

 1. Huis opruimen

  Je hoopte misschien dat het leven eenvoudiger zou zijn, maar voordat je gaat stofzuigen, moet je toch echt eerst opruimen. Zorg dat zoveel mogelijk dingen van de vloer zijn. Boeken van je bureau terug in de boekenkast, schoenen in de schoenenkast, jassen aan de kapstok, losslingerende kleding in de wasmand etc. Door eerst op te ruimen, kun je overal makkelijker bij met het stofzuigen.

 2. Afstoffen

  Na het opruimen, kun je het beste beginnen met afstoffen en als het tijd is om het bed te verschonen, kun je dat ook het beste doen voordat je gaat stofzuigen. Stof dwarrelt van boven naar beneden, dus als je eerst afstoft kun je het stof dat van je meubels naar beneden valt meteen daarna opzuigen met de stofzuiger. Hetzelfde geldt voor je bed. Het bed is een stoffige aangelegenheid dus als je het verschoont, kun je het stof opzuigen dat door de slaapkamer is gaan vliegen.

 3. Pak de stofzuiger

  Haal nu de stofzuiger tevoorschijn. Trek het snoer helemaal uit en stop het in het stopcontact. Kies het stopcontact tactisch, dat wil zeggen, in het midden van de ruimte. Zo kan je gemakkelijk alle hoeken van de ruimte bereiken, zonder steeds opnieuw een stopcontact te hoeven zoeken. Nog idealer is natuurlijk een draadloze stofzuiger. Dan heb je dit probleem sowieso niet.

 4. Stofzuig alle kamers

  Ga alle kamers in huis stofzuigen, inclusief de badkamer. Stofzuig vanaf één kant van de ruimte in een zigzaggende beweging naar de andere kant van de ruimte. Zorg dat je alle hoeken meeneemt en desnoods lichte meubelen even aan de kant schuift zodat je overal bij kan. Ga dus niet om alle obstakels heen stofzuigen, want dan blijft een groot gedeelte van de kamer stoffig.
  draadloze stofzuiger zuigt houten vloer

 5. Stofzuig de plinten en hoekjes van de kamer

  Haal de stang van de slang zodat je met enkel de kop van de slang goed in de hoekjes en op de plinten kunt stofzuigen. Alle hoekjes, gleufjes en randjes stofzuig je totdat ze helemaal stofvrij zijn.
  Plinten zuigen met stofzuiger

 6. Stofzuig de trap

  Met de kop kun je tevens de trap stofzuigen. Terwijl de stofzuiger op de grond staat, stofzuig je de eerste vijf á zes treden. Vervolgens zet je de stofzuiger op de vijfde trede en houd je deze tegen met je been. Stofzuig nu de volgende vijf treden en verplaats de stofzuiger vijf treden omhoog. Dit doe je totdat je de hele trap hebt gehad. Door de stofzuiger steeds per vijf treden te verplaatsen en tegen te houden met je been zodat ie stabiel op een traptrede staat, zorgt ervoor dat je het zware apparaat niet hoeft te tillen. Minder vermoeiend en beter voor je rug! Met de draadloze stofzuiger gaat het natuurlijk al helemaal makkelijk.
  Stofzuigen van een trap

 7. Stofzuig de bank

  Ook de bank kun je stofzuigen. Iedereen snackt wel eens wat op de bank en daarnaast trekt de bank vaak stof aan. Door ook deze regelmatig te stofzuigen, blijft je huis lekker schoon en fris. Neem een meubel opzetborstel en zet de stofzuiger op gemiddelde tot lage zuigkracht. Zo kun je eenvoudig de bank stofzuigen.
  Lederen bank stofzuigen

Welke stofzuigers werken prettig?

Investeer in een Miele of Bosch stofzuiger en hoop niet goedkoop uit te zijn met een B-merk of zo’n Philips ding van 6 tientjes. Deze hebben namelijk een heel kort snoer waardoor je bereik minimaal is en ze hebben een waardeloze zuigkracht. Let bij het kopen van een stofzuiger vooral op de zuigkracht. Grote zuigkracht zorgt ervoor dat je sneller en makkelijker kunt stofzuigen. Daarnaast kun je kijken naar het stoffilter in de stofzuiger. Een goed stoffilter zorgt ervoor dat het stof niet door de stofzuiger heen geblazen wordt en weer terug de kamer in dwarrelt. Als laatste kun je letten op hoe efficiënt een stofzuiger stofzuigt, zodat je geen energie verspilt.

Een draadloze stofzuiger is misschien nog wel een betere optie. Geen snoer waar je mee in de knoop kunt raken en licht gewicht waardoor het stofzuigen geenszins vermoeiend is. Lees verder voor een uitgebreide review, inclusief video!

Boeklancering

We zijn hard bezig met het schrijven van de ultieme schoonmaakbijbel. Makkelijke stappenplannen, tips om efficienter schoon te maken en duidelijke uitleg aan de hand van foto’s. Zo krijg je je huis in een mum van tijd stralend schoon. Het boek is nog niet af maar je kunt je inschrijven zodat we je op de hoogte kunnen houden van de vorderingen

Zoe met schoonmaakmiddelen

Draadloze stofzuiger – Xiaomi

Xiaomi draadloze stofzuiger

Bij ons thuis veranderde onze kijk op stofzuigen behoorlijk met de komst van onze draadloze stofzuiger. Hoewel ik erg gehecht was aan mijn antieke Miele stofzuiger kozen we er toch voor om een nieuwe energiezuinigere machine aan te schaffen.

Na flink wat onderzoek bleek de Xiaomi Dreame V10 voor ons de beste stofzuiger. De stofzuiger heeft voldoende accessoires en flink veel zuigkracht. Daarbij was hij veel goedkoper dan stofzuigers van Dyson. Voor de zekerheid hebben we in de winkel de Dyson ook geprobeerd maar wij zagen eigenlijk geen voordelen van dat apparaat die voor ons de verdubbeling van de prijs waard waren. Zuigkracht is hetzelfde, gewicht is het zelfde (heel licht) en het ophangsysteem van de Xiaomi V10 is zelfs beter dan die van Dyson.

Omdat je een draadloze stofzuiger veel makkelijker even snel pakt, wordt bij ons het huis veel vaker schoongemaakt. Het stofzuigen wordt ook oprecht leuk. Kleine troepjes zuig je snel op en omdat je de stofzuiger aan de muur kunt hangen is het makkelijk en snel om hem er bij te pakken.

Al met al heeft de aanschaf van een draadloze stofzuiger bij ons in huis er voor gezorgd dat het huis een stuk schoner is. Het stofzuigen is leuker, regelmatig is het een race naar de stofzuiger omdat degene die hem het eerst pakt mag stofzuigen.

De Xiaomi Dreame V10 is een draadloze stofzuiger die geleverd wordt met verschillende opzetstukken. Hierdoor kun je zowel zachte als harde vloeren snel stofzuigen en kun je tevens gemakkelijk bij de plinten. Met de korte opzetborstel is het net een kruimeldief. Dit type draadloze stofzuiger is dus effectief een twee in één.

Robotstofzuiger – Roomba

Als je een hekel hebt aan stofzuigen, dan kun je kiezen voor een robotstofzuiger. Een robotstofzuiger zet je op de grond en deze gaat de kamer door en stofzuigt de vloer. Met name als je katten of honden hebt, maakt de robotstofzuiger een merkbaar verschil. Nooit meer haren die over de vloer zwerven en meer tijd voor leuke dingen. Robotstofzuigers zijn er al vanaf 30 euro, maar ik heb gehoord dat je alleen met duurdere geavanceerdere modellen echt het gewenste resultaat bereikt.

Kijk bijvoorbeeld naar de Roomba, een robotstofzuiger met app zodat je ‘m vanaf afstand aan en uit kunt zetten. De Roomba kan over drempels en andere obstakels tot 2cm hoogte. Het duurt 3 uur om het apparaat op te laden, waarna het ongeveer anderhalf uur draadloos kan stofzuigen. Ik heb ‘m zelf nog niet geprobeerd, dus een review op basis van eigen ervaring kan ik nog niet geven. Ik heb echter wel van een aantal vrienden en collega’s gehoord dat ze erg tevreden zijn over hun Roomba. Terwijl jij op je werk bent, maakt de robotstofzuiger je huis schoon.

Wat kun je allemaal stofzuigen?

Dit is misschien niet een vraag die vaak in je opkomt, toch kon ik het niet laten de kennis die je nu gaat lezen te delen. Ik stofzuig alle kamers in huis, dus ook de vloer van badkamer en het wc hok. Hier ligt vaak haar en andere viezigheid, waardoor het wel zo fris is om de stofzuiger ook even door deze ruimtes te halen. Verder is de stofzuiger ook heel handig voor:

Lederen bank stofzuigen

De bank. Haal de stang van de stofzuiger en zet er een meubelzuiger op (een speciaal mondstuk voor op de stofzuigerkop). Leg alle kussens even aan de kant en stofzuig de het zitgedeelte, de leuningen en de kussens.

Aanrecht stofzuigen

Het aanrecht. Haal de stang van de stofzuiger en zuig met het kopstuk alle kruimels, koffiemaling, hagelslag etc. op.

Oven stofzuigen

De magnetron/oven. Je herkent het vast, je magnetron en oven liggen vol met broodkruimels en andere etensresten. Deze kun je gewoon opzuigen met de stofzuiger. Let er echter op dat je geen ‘natte’ etensresten, vocht of vet opzuigt. Hiervan gaat je stofzuiger stinken.

Koelkast stofzuigen

De koelkast. Wederom haal je de slang van de stofzuiger. Daarna kun je, met de kop, alle vakjes en planken even stofzuigen. Heerlijk als de kruimels en korreltjes weg zijn.

Hoe vaak moet je stofzuigen?

Hoe vaak je moet stofzuigen is afhankelijk van je huishouden. Loop je binnen op sokken, ben je alleen of met z’n tweeën en heb je geen huisdieren? Dan is eens per week stofzuigen ruim voldoende. Heb je echter een kat of hond, dan moet je zeker 3 keer per week stofzuigen. Deze huisdieren verliezen veel haar en nemen vuiligheid van buiten mee naar binnen. Om allergieën, stank en smerigheid te voorkomen, is regelmatig stofzuigen heel belangrijk. Heb je kinderen? Dan is 2 á 3 keer per week stofzuigen geen overbodige luxe. Kinderen gooien met hagelslag, houden insecten als huisdier en nemen schaamteloos de halve zandbak mee naar binnen. Goed stofzuigen dus.

Waarom moet je stofzuigen?

Ten eerste is stofzuigen belangrijk omdat het simpelweg fijn is om een fris en schoon huis te hebben. Zo zorg je ervoor dat er geen stof en haren onder je sokken blijven plakken, waardoor je het vuil door het hele huis verspreid en mee je bed inneemt. Daarnaast vermijd je ongedierte zoals muizen. Deze komen af op etensresten, met name broodkruimels e.d.. Wil je dus geen muizen of heb je muizen en wil je ervan af? Zorg ervoor dat je minimaal 1 á 2 keer per week je keuken en eetkamer stofzuigt.

Ten tweede is stofzuigen essentieel omdat stof en andere vuiligheid voor allergieën of astmatische verschijnselen kan zorgen. Je kent het vast wel dat je op de bank of op bed ploft en direct een aantal keer moet niezen. Door te stofzuigen vermijd je dit. Als laatste zorgt stofzuigen voor een goede portie lichaamsbeweging en kan het een heel prettige bezigheid zijn om je hoofd leeg te maken. Even bewegen en denken aan niks, heerlijk. 

Tips bij het stofzuigen

 • De zuigmond van de stofzuiger, het gedeelte dat je over de vloer ‘veegt’ als je stofzuigt, heeft twee standen. Een vlakke stand en een borstel stand. Gebruik de vlakke kant voor vloerbedekking, kleden en andere zachte ondergronden. Gebruik de borstel stand voor harde vloeren, zoals tegels, zeil, laminaat en PVC.
 • Check maandelijks hoe vol de stofzuigerzak is. Dat doe je door de slang van de stofzuiger te halen en de klep te openen. Dan zie je de zak zitten en door het gat waar de slang normaal op uitkomt, kun je zien hoe vol de zak is. Vervang de stofzuigerzak als je concludeert dat deze vol zit. 
 • Rolt het snoer niet op, stinkt je stofzuiger of zuigt je stofzuiger niet meer? Navigeer dan naar mijn artikel over veelvoorkomende problemen met stofzuigers en de oplossingen.

Hoe vervang je een stofzuigerzak?

Als het tijd is om de stofzuigerzak te vervangen, kun je het beste met enig beleid te werk gaan. Pak eerst een plastic boodschappentas of kleine vuilniszak, haal de stofzuigerzak heel voorzichtig uit de stofzuiger en doe ‘m in de plastic zak. Vouw de plastic zak voorzichtig dicht en gooi deze in de vuilcontainer. Wat je beslist niet moet doen is lucht uit de plastic zak persen, want dan krijg je een grote dosis stof in je gezicht. Vervolgens doe je een nieuwe stofzuigerzak in de stofzuiger. Vouw de stofzuigerzak uit en zorg dat je ‘m goed om in de stofzuiger plaatst zodat de slang netjes aansluit. 

Welke stofzuigerzakken moet je kopen?

Kijk naar het merk en het type stofzuiger dat je hebt. Het merk en type staat bovenop je stofzuiger. Vervolgens ga je naar de supermarkt of Blokker en koop je stofzuigerzakken. Op de verpakking staat aangegeven voor welke stofzuigers de zakken geschikt zijn. Je hebt veel verschillende soorten stofzuigers en dus ook veel verschillende soorten zakken. Koop de juiste, want anders heb je kans dat ze niet passen. Je kunt ook ervoor zorgen dat je met de laatste zak uit je voorraad (een ongebruikte zak dus) naar de winkel gaat om te kijken en vergelijken zodat je zeker weet dat je de goede hebt.

5/5 (2 Reviews)

Bekijk meer artikelen:

zilver poetsen

Zilver poetsen

Zilver poetsen doe je door het zilver in het Hagerty silver bath te doen en het middel 5 tot 10 seconden in te laten werken. Spoel het zilver af en droog af met een zachte doek. Daarna opwrijven met een zilverpoetsdoek voor perfecte glans.

Lees verder »
Aangebrande pan schoonmaken

Aangebrande pan schoonmaken

Een aangebrande pan schoonmaken doe je door een laag water in de pan aan de kook te brengen. Laat het water koken en voeg soda toe. Terwijl het water kookt, schraap je voorzichtig met een spatel over de bodem totdat je geen aangebrande etensresten meer voelt.

Lees verder »
Bekijk artikelen per categorie:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.