stofzuiger op houten vloer

Alles over Stofzuigen

Door je huis wekelijks te stofzuigen zorg je ervoor dat het fris blijft en ongedierte geen kans krijgt. Stofzuigen kan echter een hele klus lijken en daardoor niet je favoriete bezigheid zijn. Als je echter weet wat je precies moet doen en waar je op moet letten, kun je efficiënt te werk gaan waardoor het je weinig moeite zal kosten.

Voordat je gaat stofzuigen ruim je op en stof je af. Stofzuigen doe je door met een zigzaggende beweging de hele ruimte door te gaan. Door de stang van de stofzuiger eraf te halen, kun je gemakkelijk in alle hoekjes en gaatjes stofzuigen en ook de plinten stofvrij maken. 

.

Met dit handige stappenplan is stofzuigen makkelijker dan ooit. Lees verder voor handige tips!

Huishoudtip:

Weet je wat echt onzin is? Een lege fles schoonmaakmiddel die het nog perfect doet weg moeten gooien omdat hij leeg is. Ik vroeg mij af waarom flessen schoonmaakmiddel niet herbruikbaar waren, dat is beter voor je portemonnee en voor het milieu. 

 

Omdat ik geen effectieve navulbare schoonmaakmiddelen kon vinden besloot ik het zelf op de markt te brengen. Mijn doel? Dat jij hier na nooit meer een fles schoonmaakmiddel hoeft aan te schaffen!

 

Vind het schoonmaakmiddel pakket in de webshop. 

 

Stofzuigen stappenplan 

Benodigde tijd: 15 minuten.

Stappenplan voor stofzuigen in huis. De benodigde tijd is ongeveer een kwartiertje per kamer als je het grondig aanpakt en de onderstaande stappen volgt.

 1. Huis opruimen

  Je hoopte misschien dat het leven eenvoudiger zou zijn, maar voordat je gaat stofzuigen, moet je toch echt eerst opruimen. Zorg dat zoveel mogelijk dingen van de vloer zijn. Boeken van je bureau terug in de boekenkast, schoenen in de schoenenkast, jassen aan de kapstok, losslingerende kleding in de wasmand etc. Door eerst op te ruimen, kun je overal makkelijker bij met het stofzuigen.
  troep wordt in een bak opgeborgen om het huis op te ruimen

 2. Afstoffen

  Na het opruimen, kun je het beste beginnen met afstoffen en als het tijd is om het bed te verschonen, kun je dat ook het beste doen voordat je gaat stofzuigen. Stof dwarrelt van boven naar beneden, dus als je eerst afstoft kun je het stof dat van je meubels naar beneden valt meteen daarna opzuigen met de stofzuiger. Hetzelfde geldt voor je bed. Het bed is een stoffige aangelegenheid dus als je het verschoont, kun je het stof opzuigen dat door de slaapkamer is gaan vliegen.
  piano swiffer duster

 3. Stofzuig alle kamers

  Ga alle kamers in huis stofzuigen, inclusief de badkamer. Stofzuig vanaf één kant van de ruimte in een zigzaggende beweging naar de andere kant van de ruimte. Zorg dat je alle hoeken meeneemt en desnoods lichte meubelen even aan de kant schuift zodat je overal bij kan. Ga dus niet om alle obstakels heen stofzuigen, want dan blijft een groot gedeelte van de kamer stoffig.
  draadloze stofzuiger zuigt vloer

 4. Stofzuig de plinten en hoekjes van de kamer

  Haal de stang van de slang zodat je met enkel de kop van de slang goed in de hoekjes en op de plinten kunt stofzuigen. Alle hoekjes, gleufjes en randjes stofzuig je totdat ze helemaal stofvrij zijn.
  Plinten zuigen met stofzuiger

 5. Stofzuig de trap

  Met de kop kun je tevens de trap stofzuigen. Terwijl de stofzuiger op de grond staat, stofzuig je de eerste vijf á zes treden. Vervolgens zet je de stofzuiger op de vijfde trede en houd je deze tegen met je been. Stofzuig nu de volgende vijf treden en verplaats de stofzuiger vijf treden omhoog. Dit doe je totdat je de hele trap hebt gehad. Door de stofzuiger steeds per vijf treden te verplaatsen en tegen te houden met je been zodat ie stabiel op een traptrede staat, zorgt ervoor dat je het zware apparaat niet hoeft te tillen. Minder vermoeiend en beter voor je rug! Met de draadloze stofzuiger gaat het natuurlijk al helemaal makkelijk.
  Stofzuigen van een trap

 6. Stofzuig de bank

  Ook de bank kun je stofzuigen. Iedereen snackt wel eens wat op de bank en daarnaast trekt de bank vaak stof aan. Door ook deze regelmatig te stofzuigen, blijft je huis lekker schoon en fris. Neem een meubel opzetborstel en zet de stofzuiger op gemiddelde tot lage zuigkracht. Zo kun je eenvoudig de bank stofzuigen.
  Lederen bank stofzuigen

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Welke stofzuigers werken prettig?

Investeer in een Miele of Bosch stofzuiger en hoop niet goedkoop uit te zijn met een B-merk of zo’n Philips ding van 6 tientjes.

Deze hebben namelijk een heel kort snoer waardoor je bereik minimaal is en ze hebben een waardeloze zuigkracht. Let bij het kopen van een stofzuiger vooral op de zuigkracht.

Grote zuigkracht zorgt ervoor dat je sneller en makkelijker kunt stofzuigen. Daarnaast kun je kijken naar het stoffilter in de stofzuiger.

Een goed stoffilter zorgt ervoor dat het stof niet door de stofzuiger heen geblazen wordt en weer terug de kamer in dwarrelt.

Als laatste kun je letten op hoe efficiënt een stofzuiger stofzuigt, zodat je geen energie verspilt.

Een draadloze stofzuiger is misschien nog wel een betere optie. Geen snoer waar je mee in de knoop kunt raken en licht gewicht waardoor het stofzuigen geenszins vermoeiend is. Lees verder voor een uitgebreide review, inclusief video!

Huishoudtip:

Weet je wat echt onzin is? Een lege fles schoonmaakmiddel die het nog perfect doet weg moeten gooien omdat hij leeg is. Ik vroeg mij af waarom flessen schoonmaakmiddel niet herbruikbaar waren, dat is beter voor je portemonnee en voor het milieu. 

 

Omdat ik geen effectieve navulbare schoonmaakmiddelen kon vinden besloot ik het zelf op de markt te brengen. Mijn doel? Dat jij hier na nooit meer een fles schoonmaakmiddel hoeft aan te schaffen!

 

Vind het schoonmaakmiddel pakket in de webshop. 

 

Draadloze stofzuiger – Xiaomi Dreame V10

Xiaomi draadloze stofzuiger
Xiaomi Dreame V10

Bij ons thuis veranderde onze kijk op stofzuigen behoorlijk met de komst van onze draadloze stofzuiger. Hoewel ik erg gehecht was aan mijn antieke Miele stofzuiger kozen we er toch voor om een nieuwe energiezuinigere machine aan te schaffen.

Na flink wat onderzoek bleek de Xiaomi Dreame V10 voor ons de beste stofzuiger. De stofzuiger heeft voldoende accessoires en flink veel zuigkracht.

Daarbij was hij veel goedkoper dan stofzuigers van Dyson. Voor de zekerheid hebben we in de winkel de Dyson ook geprobeerd maar wij zagen eigenlijk geen voordelen van dat apparaat die voor ons de verdubbeling van de prijs waard waren.

Zuigkracht is hetzelfde, gewicht is het zelfde (heel licht) en het ophangsysteem van de Xiaomi V10 is zelfs beter dan die van Dyson.

Omdat je een draadloze stofzuiger veel makkelijker even snel pakt, wordt bij ons het huis veel vaker schoongemaakt. Het stofzuigen wordt ook oprecht leuk.

Kleine troepjes zuig je snel op en omdat je de stofzuiger aan de muur kunt hangen is het makkelijk en snel om hem er bij te pakken.

De Xiaomi Dreame V10 is een draadloze stofzuiger die geleverd wordt met verschillende opzetstukken.

Hierdoor kun je zowel zachte als harde vloeren snel stofzuigen en kun je tevens gemakkelijk bij de plinten. Met de korte opzetborstel is het net een kruimeldief.

Dit type draadloze stofzuiger is dus effectief een twee in één. Bekijk mijn uitgebreide review hier

Toen ik deze stofzuiger kocht, moest ie helemaal uit China overgescheept worden en heb ik weken gewacht totdat m’n pakket thuisbezorgd werd.

Nu is ie ook eenvoudig verkrijgbaar in Nederland. Via deze link van Bol kun je de Xiaomi Dreame V10 bekijken en bestellen.

Xiaomi draadloze stofzuiger

Xiaomi Dreame V10

De draadloze stofzuiger Xiaomi Dreame V10 is een vernieuwing in het huishouden. Alles wordt schoon en stofvrij in een handomdraai.

Xiaomi Dreame V10

Robotstofzuiger – Roomba

Als je een hekel hebt aan stofzuigen, dan kun je kiezen voor een robotstofzuiger. Een robotstofzuiger zet je op de grond en deze gaat de kamer door en stofzuigt de vloer.

Met name als je katten of honden hebt, maakt de robotstofzuiger een merkbaar verschil. Nooit meer haren die over de vloer zwerven en meer tijd voor leuke dingen.

Robotstofzuigers zijn er al vanaf 30 euro, maar ik heb gehoord dat je alleen met duurdere geavanceerdere modellen echt het gewenste resultaat bereikt.

Kijk bijvoorbeeld naar de Roomba, een robotstofzuiger met app zodat je ‘m vanaf afstand aan en uit kunt zetten. De Roomba kan over drempels en andere obstakels tot 2cm hoogte.

Het duurt 3 uur om het apparaat op te laden, waarna het ongeveer anderhalf uur draadloos kan stofzuigen. Ik heb ‘m zelf nog niet geprobeerd, dus een review op basis van eigen ervaring kan ik nog niet geven.

Ik heb echter wel van een aantal vrienden en collega’s gehoord dat ze erg tevreden zijn over hun Roomba.

Terwijl jij op je werk bent, maakt de robotstofzuiger je huis schoon. Je kunt de Roomba online bestellen; bekijk deze link van Bol voor de prijs en levertijd.

Huishoudtip:

Weet je wat echt onzin is? Een lege fles schoonmaakmiddel die het nog perfect doet weg moeten gooien omdat hij leeg is. Ik vroeg mij af waarom flessen schoonmaakmiddel niet herbruikbaar waren, dat is beter voor je portemonnee en voor het milieu. 

 

Omdat ik geen effectieve navulbare schoonmaakmiddelen kon vinden besloot ik het zelf op de markt te brengen. Mijn doel? Dat jij hier na nooit meer een fles schoonmaakmiddel hoeft aan te schaffen!

 

Vind het schoonmaakmiddel pakket in de webshop. 

 

Wat kun je allemaal stofzuigen?

Dit is misschien niet een vraag die vaak in je opkomt, toch kon ik het niet laten de kennis die je nu gaat lezen te delen.

Ik stofzuig alle kamers in huis, dus ook de vloer van badkamer en het wc hok. Hier ligt vaak haar en andere viezigheid, waardoor het wel zo fris is om de stofzuiger ook even door deze ruimtes te halen. Verder is de stofzuiger ook heel handig voor:

Lederen bank stofzuigen
Bank stofzuigen

De bank. Haal de stang van de stofzuiger en zet er een meubelzuiger op (een speciaal mondstuk voor op de stofzuigerkop). Leg alle kussens even aan de kant en stofzuig de het zitgedeelte, de leuningen en de kussens.

Aanrecht stofzuigen
Aanrecht stofzuigen

Het aanrecht. Haal de stang van de stofzuiger en zuig met het kopstuk alle kruimels, koffiemaling, hagelslag etc. op.

Oven stofzuigen
Oven stofzuigen

De magnetron/oven. Je herkent het vast, je magnetron en oven liggen vol met broodkruimels en andere etensresten. Deze kun je gewoon opzuigen met de stofzuiger. Let er echter op dat je geen ‘natte’ etensresten, vocht of vet opzuigt. Hiervan gaat je stofzuiger stinken.

Koelkast stofzuigen
Koelkast stofzuigen

De koelkast. Wederom haal je de slang van de stofzuiger. Daarna kun je, met de kop, alle vakjes en planken even stofzuigen. Heerlijk als de kruimels en korreltjes weg zijn.

Hoe vaak moet je stofzuigen?

Hoe vaak je moet stofzuigen is afhankelijk van je huishouden. Loop je binnen op sokken, ben je alleen of met z’n tweeën en heb je geen huisdieren?

Dan is eens per week stofzuigen ruim voldoende. Heb je echter een kat of hond, dan moet je zeker 3 keer per week stofzuigen. Deze huisdieren verliezen veel haar en nemen vuiligheid van buiten mee naar binnen.

Om allergieën, stank en smerigheid te voorkomen, is regelmatig stofzuigen heel belangrijk. Heb je kinderen? Dan is 2 á 3 keer per week stofzuigen geen overbodige luxe.

Kinderen gooien met hagelslag, houden insecten als huisdier en nemen schaamteloos de halve zandbak mee naar binnen. Goed stofzuigen dus.

Huishoudtip:

Weet je wat echt onzin is? Een lege fles schoonmaakmiddel die het nog perfect doet weg moeten gooien omdat hij leeg is. Ik vroeg mij af waarom flessen schoonmaakmiddel niet herbruikbaar waren, dat is beter voor je portemonnee en voor het milieu. 

 

Omdat ik geen effectieve navulbare schoonmaakmiddelen kon vinden besloot ik het zelf op de markt te brengen. Mijn doel? Dat jij hier na nooit meer een fles schoonmaakmiddel hoeft aan te schaffen!

 

Vind het schoonmaakmiddel pakket in de webshop. 

 

Waarom moet je stofzuigen?

Ten eerste is stofzuigen belangrijk omdat het simpelweg fijn is om een fris en schoon huis te hebben.

Zo zorg je ervoor dat er geen stof en haren onder je sokken blijven plakken, waardoor je het vuil door het hele huis verspreid en mee je bed inneemt. Daarnaast vermijd je ongedierte zoals muizen.

Deze komen af op etensresten, met name broodkruimels e.d.. Wil je dus geen muizen of heb je muizen en wil je ervan af? Zorg ervoor dat je minimaal 1 á 2 keer per week je keuken en eetkamer stofzuigt.

Ten tweede is stofzuigen essentieel omdat stof en andere vuiligheid voor allergieën of astmatische verschijnselen kan zorgen.

Je kent het vast wel dat je op de bank of op bed ploft en direct een aantal keer moet niezen. Door te stofzuigen vermijd je dit.

Als laatste zorgt stofzuigen voor een goede portie lichaamsbeweging en kan het een heel prettige bezigheid zijn om je hoofd leeg te maken. Even bewegen en denken aan niks, heerlijk. 

Tips bij het stofzuigen

 • De zuigmond van de stofzuiger, het gedeelte dat je over de vloer ‘veegt’ als je stofzuigt, heeft twee standen. Een vlakke stand en een borstel stand. Gebruik de vlakke kant voor vloerbedekking, kleden en andere zachte ondergronden. Gebruik de borstel stand voor harde vloeren, zoals tegels, zeil, laminaat en PVC.
 • Check maandelijks hoe vol de stofzuigerzak is. Dat doe je door de slang van de stofzuiger te halen en de klep te openen. Dan zie je de zak zitten en door het gat waar de slang normaal op uitkomt, kun je zien hoe vol de zak is. Vervang de stofzuigerzak als je concludeert dat deze vol zit.

Hoe vervang je een stofzuigerzak?

Als het tijd is om de stofzuigerzak te vervangen, kun je het beste met enig beleid te werk gaan.

Pak eerst een plastic boodschappentas of kleine vuilniszak, haal de stofzuigerzak heel voorzichtig uit de stofzuiger en doe ‘m in de plastic zak. Vouw de plastic zak voorzichtig dicht en gooi deze in de vuilcontainer.

Wat je beslist niet moet doen is lucht uit de plastic zak persen, want dan krijg je een grote dosis stof in je gezicht. Vervolgens doe je een nieuwe stofzuigerzak in de stofzuiger.

Vouw de stofzuigerzak uit en zorg dat je ‘m goed om in de stofzuiger plaatst zodat de slang netjes aansluit. 

Huishoudtip:

Weet je wat echt onzin is? Een lege fles schoonmaakmiddel die het nog perfect doet weg moeten gooien omdat hij leeg is. Ik vroeg mij af waarom flessen schoonmaakmiddel niet herbruikbaar waren, dat is beter voor je portemonnee en voor het milieu. 

 

Omdat ik geen effectieve navulbare schoonmaakmiddelen kon vinden besloot ik het zelf op de markt te brengen. Mijn doel? Dat jij hier na nooit meer een fles schoonmaakmiddel hoeft aan te schaffen!

 

Vind het schoonmaakmiddel pakket in de webshop. 

 

Welke stofzuigerzakken moet je kopen?

Kijk naar het merk en het type stofzuiger dat je hebt. Het merk en type staat bovenop je stofzuiger. Vervolgens ga je naar de supermarkt of Blokker en koop je stofzuigerzakken.

Op de verpakking staat aangegeven voor welke stofzuigers de zakken geschikt zijn. Je hebt veel verschillende soorten stofzuigers en dus ook veel verschillende soorten zakken.

Koop de juiste, want anders heb je kans dat ze niet passen. Je kunt ook ervoor zorgen dat je met de laatste zak uit je voorraad (een ongebruikte zak dus) naar de winkel gaat om te kijken en vergelijken zodat je zeker weet dat je de goede hebt.

5/5 (6 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Lees verder:

Vaatwasser met deur die open staat
Keuken
Zoe

Vaatwasser reinigen

De vaatwasser reinigen is iets dat je eens per één, twee of drie maanden moet doen, afhankelijk van hoe vaak je de vaatwasser gebruikt. Reinig met speciale reinigingsmiddelen en volg het juiste stappenplan voor het perfecte resultaat.

Lees verder »
Koelkast gevuld
Keuken
Zoe

Koelkast schoonmaken

Een schone koelkast is prettig. Met een sopje en een microvezeldoek kun je de binnenkant van je koelkast gemakkelijk schoon krijgen. Volg het stappenplan uit dit artikel 2 keer per jaar.

Lees verder »
waterkoker ontkalken
Keuken
Zoe

Waterkoker ontkalken

Zorg ervoor dat je nooit meer thee hoeft te serveren waar de kalkstukjes in ronddrijven, want dit is een onsmakelijk gezicht. Lees hier een handzaam stappenplan hoe je de waterkoker ontkalkt op een goedkope manier!

Lees verder »
gasfornuis schoonmaken
Keuken
Zoe

Gasfornuis schoonmaken

Een gasfornuis schoonmaken doe je met soda en azijn. Doe eerst de pannendragers in de vaatwasser. Maak daarna een sopje van afwasmiddel en kokend water en leg daar de gaspitten in. Breng soda en azijn aan op de bruine vlekken rondom de pitten. Daarna goed poetsen.

Lees verder »
Keuken
Zoe

Oven Schoonmaken

Een oven schoonmaken doe je met keukenontvetter en een spons. Laat schoonmaakmiddel voldoende lang inwerken en poets stevig na de inwerktijd. Zorg dat je de oven goed afneemt zodat er geen schoonmaakmiddel achterblijft en in je eten kan komen.

Lees verder »
fijne was
Wassen
Zoe

Wat was je op welke temperatuur?

Hier lees je de juiste temperatuur voor verschillende soorten kleding. Met deze tips verpest je nooit meer kledingstukken omdat je altijd weet hoe je je wasmachine moet instellen.

Lees verder »
ovenruit schoonmaken
Keuken
Zoe

Ovenruit Schoonmaken

Bekijk in dit artikel een eenvoudig stappenplan met foto’s hoe je een ovenruit zo schoon krijgt als op onderstaande foto. Verderop vind je meer handige tips en tricks voor het schoonmaken van je ovendeur!

Lees verder »
Keuken
Zoe

Senseo Ontkalken

Voor een lange levensduur van je Senseo koffiezetapparaat en om altijd koffie met optimale smaak te zetten, ontkalk je je Senseo eens per drie maanden. Lees hieronder het handzame stappenplan en advies over de beste Senseo ontkalker.

Lees verder »
Keuken
Zoe

Dolce Gusto Ontkalken

Hier vind je een handig stappenplan voor het ontkalken van een Dolce Gusto apparaat. Daarnaast heb ik verschillende geschikte en ongeschikte ontkalkers uiteengezet, zodat je zeker weten een effectief én veilig middel neemt voor de klus.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: