Alles over Stofzuigen

Door je huis wekelijks te stofzuigen zorg je ervoor dat het fris blijft en ongedierte geen kans krijgt. Stofzuigen kan echter een hele klus lijken en daardoor niet je favoriete bezigheid zijn. Als je echter weet wat je precies moet doen en waar je op moet letten, kun je efficiënt te werk gaan waardoor het je weinig moeite zal kosten.

Voordat je gaat stofzuigen ruim je op en stof je af. Stofzuigen doe je door met een zigzaggende beweging de hele ruimte door te gaan. Door de stang van de stofzuiger eraf te halen, kun je gemakkelijk in alle hoekjes en gaatjes stofzuigen en ook de plinten stofvrij maken. 

Stofzuigen stappenplan 

 1. Opruimen. Je hoopte misschien dat het leven eenvoudiger zou zijn, maar voordat je gaat stofzuigen, moet je toch echt eerst opruimen. Zorg dat zoveel mogelijk dingen van de vloer zijn. Boeken van je bureau terug in de boekenkast, schoenen in de schoenenkast, jassen aan de kapstok, losslingerende kleding in de wasmand etc.
 2. Na het opruimen kun je het beste beginnen met afstoffen en als het tijd is om het bed te verschonen, kun je dat ook het beste doen voordat je gaat stofzuigen. Stof dwarrelt van boven naar beneden, dus als je eerst afstoft kun je het stof dat van je meubels naar beneden valt meteen daarna opzuigen met de stofzuiger. Hetzelfde geldt voor je bed. Het bed is een stoffige aangelegenheid dus als je het verschoont, kun je het stof opzuigen dat door de slaapkamer is gaan vliegen.
 3. Haal nu de stofzuiger tevoorschijn. Trek het snoer helemaal uit en stop het in het stopcontact. Kies het stopcontact tactisch, dat wil zeggen, in het midden van de ruimte. Zo kan je gemakkelijk alle hoeken van de ruimte bereiken.
 4. Stofzuig vanaf één kant van de ruimte in een zigzaggende beweging naar de andere kant van de ruimte. Zorg dat je alle hoeken meeneemt en desnoods lichte meubelen even aan de kant schuift zodat je overal bij kan.
 5. Haal de stang van de slang zodat je met enkel de kop van de slang goed in de hoekjes en op de plinten kunt stofzuigen.
 6. Met de kop kun je tevens de trap stofzuigen. Werk van beneden naar boven. Terwijl de stofzuiger op de grond staat, stofzuig je de eerste vijf á zes treden. Vervolgens zet je de stofzuiger op de vijfde trede en houd je deze tegen met je been. Stofzuig nu de volgende vijf treden en verplaats de stofzuiger vijf treden omhoog. Dit doe je totdat je de hele trap hebt gehad.

Hoe vaak moet je stofzuigen?

Hoe vaak je moet stofzuigen is afhankelijk van je huishouden. Loop je binnen op sokken, ben je met z’n tweeën en heb je geen huisdieren? Dan is eens per week stofzuigen ruim voldoende. Heb je echter een kat of hond, dan moet je zeker 3 keer per week stofzuigen. Deze huisdieren verliezen veel haar en nemen vuiligheid van buiten mee naar binnen. Om allergieën, stank en smerigheid te voorkomen, is regelmatig stofzuigen heel belangrijk. Heb je kinderen? Dan is 2 á 3 keer per week stofzuigen geen overbodige luxe. Kinderen gooien met hagelslag, houden insecten als huisdier en nemen schaamteloos de halve zandbak mee naar binnen. Goed stofzuigen dus.

Robotstofzuiger – Roomba

Als je een hekel hebt aan stofzuigen, dan kun je kiezen voor een robotstofzuiger. Een robotstofzuiger zet je op de grond en deze gaat de kamer door en stofzuigt de vloer. Met name als je katten of honden hebt, maakt de robotstofzuiger een merkbaar verschil. Nooit meer haren die over de vloer zwerven en meer tijd voor leuke dingen. Robotstofzuigers zijn er al vanaf 30 euro, maar ik heb gehoord dat je alleen met duurdere geavanceerdere modellen echt het gewenste resultaat bereikt. Kijk bijvoorbeeld naar de Roomba, een robotstofzuiger met app zodat je ‘m vanaf afstand aan en uit kunt zetten. De Roomba kan over drempels en andere obstakels tot 2cm hoogte. Het duurt 3 uur om het apparaat op te laden, waarna het ongeveer anderhalf uur draadloos kan stofzuigen. Ik heb ‘m zelf nog niet geprobeerd, dus een review op basis van eigen ervaring kan ik nog niet geven. Ik heb echter wel van vrienden en collega’s gehoord dat ze erg tevreden zijn over hun Roomba. Terwijl je op je werk bent, maakt de robotstofzuiger je huis schoon.

Waarom moet je stofzuigen?

Ten eerste is stofzuigen belangrijk omdat het simpelweg fijn is om een fris en schoon huis te hebben. Zo zorg je ervoor dat er geen stof en haren onder je sokken blijven plakken waardoor je het vuil door het hele huis verspreid en mee je bed inneemt. Daarnaast vermijd je ongedierte zoals muizen. Deze komen af op etensresten, met name broodkruimels e.d.. Wil je dus geen muizen of heb je muizen en wil je ervan af? Zorg ervoor dat je minimaal 1 á 2 keer per week je keuken en eetkamer stofzuigt. Ten tweede is stofzuigen essentieel omdat stof en andere vuiligheid voor allergieën of astmatische verschijnselen kan zorgen. Je kent het vast wel dat je op de bank of op bed ploft en direct een aantal keer moet niezen. Door te stofzuigen vermijd je dit. Als laatste zorgt stofzuigen voor een goede portie lichaamsbeweging en kan het een heel prettige bezigheid zijn om je hoofd leeg te maken. Even bewegen en denken aan niks, heerlijk. 

Tips bij het stofzuigen

 • De zuigmond van de stofzuiger, het gedeelte dat je over de vloer ‘veegt’ als je stofzuigt, heeft twee standen. Een vlakke stand en een borstel stand. Gebruik de vlakke kant voor vloerbedekking, kleden en andere zachte ondergronden. Gebruik de borstel stand voor harde vloeren, zoals tegels, zeil, laminaat en PVC.
 • Check maandelijks hoe vol de stofzuigerzak is. Dat doe je door de slang van de stofzuiger te halen en de klep te openen. Dan zie je de zak zitten en door het gat waar de slang normaal op uitkomt, kun je zien hoe vol de zak is. Vervang de stofzuigerzak als je concludeert dat deze vol zit. 
 • Rolt het snoer niet op, stinkt je stofzuiger of zuigt je stofzuiger niet meer? Navigeer dan naar mijn artikel over veelvoorkomende problemen met stofzuigers en de oplossingen.

Wat kun je allemaal stofzuigen?

Dit is misschien niet een vaag die vaak in je opkomt, toch kon ik het niet laten de kennis die je nu gaat lezen te delen. Ik stofzuig alle kamers in huis, dus ook de vloer van badkamer en het wc hok. Hier ligt vaak haar en andere viezigheid, waardoor het wel zo fris is om de stofzuiger ook even door deze ruimtes te halen. Verder is de stofzuiger ook heel handig voor:

 • De bank. Haal de stang van de stofzuiger en zet er een meubelzuiger op (een speciaal mondstuk voor op de stofzuigerkop). Leg alle kussens even aan de kant en stofzuig de het zitgedeelte de leuningen en de kussens. De zitgedeeltes zijn vaak een soort grote kussens die je ook van je bank kunt halen. Stofzuig ook daaronder en de onderkant van die grote kussens.
 • Het aanrecht. Haal de stang van de stofzuiger en zuig met het kopstuk alle kruimels, koffiemaling, hagelslag etc. op.
 • De koelkast. Wederom haal je de slang van de stofzuiger. Daarna kun je, met de kop, alle vakjes en planken even stofzuigen. Heerlijk als de kruimels en korreltjes weg zijn.
 • De magnetron/oven. Je herkent het vast, je magnetron en oven liggen vol met broodkruimels en andere etensresten. Deze kun je gewoon opzuigen met de stofzuiger. Grote stappen snel thuis! Let er echter wel op dat je geen ‘natte’ etensresten, vocht of vet opzuigt. Hiervan gaat je stofzuiger stinken en wordt ie ranzig.

Hoe vervang je een stofzuigerzak?

Als het tijd is om de stofzuigerzak te vervangen, kun je het beste met enig beleid te werk gaan. Pak eerst een plastic boodschappentas of kleine vuilniszak, haal de stofzuigerzak heel voorzichtig uit de stofzuiger en doe ‘m in de plastic zak. Vouw de plastic zak voorzichtig dicht en gooi deze in de vuilcontainer. Wat je beslist niet moet doen is lucht uit de plastic zak persen, want dan krijg je een grote dosis stof in je gezicht. Vervolgens doe je een nieuwe stofzuigerzak in de stofzuiger. Vouw de stofzuigerzak uit en zorg dat je ‘m goed om in de stofzuiger plaatst zodat de slang netjes aansluit. 

Welke stofzuigerzakken moet je kopen?

Kijk naar het merk en het type stofzuiger dat je hebt. Het merk en type staat bovenop je stofzuiger. Vervolgens ga je naar de supermarkt of Blokker en koop je stofzuigerzakken. Op de verpakking staat aangegeven voor welke stofzuigers de zakken geschikt zijn. Je hebt veel verschillende soorten stofzuigers en dus ook veel verschillende soorten zakken. Koop de juiste, want anders heb je kans dat ze niet passen. Je kunt ook ervoor zorgen dat je met de laatste zak uit je voorraad (een ongebruikte zak dus) naar de winkel gaat om te kijken en vergelijken zodat je zeker weet dat je de goede hebt.

Welke stofzuigers werken prettig?

Smaken verschillen, maar één ding wil ik je vast meegeven, een stofzuiger zonder zak maar met zo’n vuilreservoir is waardeloos. Veel mensen hebben een Dyson of een B-merk, zoals Dirt Devil. Dit soort stofzuigers zijn af te raden omdat bij het leegmaken van het reservoir eigenlijk de hele ruimte waar de prullenbak staat weer stoffig en vies wordt. Lang verhaal kort, je hoeft niet zo’n fancy duur ding aan te schaffen, maar gewoon een ouderwetse stofzuiger met een stofzuigerzak. Tip: investeer in een Miele of Bosch stofzuiger en hoop niet goedkoop uit te zijn met een B-merk of zo’n Philips ding van 6 tientjes. Deze hebben namelijk een heel kort snoer waardoor je bereik minimaal is en ze hebben een waardeloze zuigkracht. Let bij het kopen van een stofzuiger vooral op de zuigkracht. Sinds de nieuwe wetgeving van 2017 is het maximaal toegestane zuigkracht van een stofzuiger 900W. Voordat deze nieuwe wetgeving inging, werden er stofzuigers gemaakt met 1600W of zelfs 2000W. Ik heb zelf een heel oude 4e hands Miele stofzuiger met 2000W. Fantastische zuigkracht dus. Met 900W kom kom je ook al een heel eind, maar als je een keer tijd en zin hebt, ga dan bij kringloopwinkels op zoek naar een oud beestje die meer power hebben.

5/5 (1 Review)
Zoe

Zoe

Hi, ik ben Zoe. In mijn omgeving zie ik dat veel van mijn vriendinnen, net als ik, een prins hebben die niet zo goed in schoonmaken is. Herken jij je hier in, doe dan je voordeel op met deze blog artikelen!

HuishoudenHuishouden

Bekijk meer artikelen:

schimmel verwijderen

Schimmel in de badkamer verwijderen

Schimmel in de badkamer verwijderen kan met HG schimmelreiniger, bleek, soda of borax. Op verschillende manieren kun je zelf de zwarte plekken in de badkamer schoonmaken. Je kunt schimmel voorkomen door de badkamer goed te ventileren, de verwarming voor het douchen aan te zetten en eventueel de badkamer na het verwijderen van schimmel opnieuw te verven met schimmelwerende verf.

Read More »
opgemaakt bed

Matras reinigen

Je matras reinigen kun je zelf. Met zuiveringszout en warm water kom je een heel eind. Specifieke vlekken, zoals van zweet of bloed, vergen een specifieke aanpak.

Read More »
Vloerbedekking

Hoe kun je vlekken uit tapijt / vloerbedekking verwijderen?

Vlekken op tapijt of vloerbedekking verwijderen kan heel eenvoudig zijn. Met de juiste middeltjes en een goede dosis geduld, is je tapijt zo weer als nieuw. Test schoonmaakmiddelen altijd uit op een onopvallende plek en stofzuig de vloerbedekking altijd grondig alvorens vlekken te verwijderen.

Read More »
Handdoeken

Handdoeken wassen

Handdoeken wassen is een klusje dat enige kennis vereist om ervoor te zorgen dat de handdoeken lang fris blijven ruiken. Gebruik waspoeder in plaats van vloeibaar wasmiddel en was handdoeken altijd op 60 graden. Prop de trommel niet te vol.

Read More »
Houten vloer

Houten vloer schoonmaken

Een houten vloer kan geolied, gewast of gelakt zijn. Voor elke soort bewerking heb je een ander stappenplan nodig en andere schoonmaakmiddelen. Gebruik het juiste stappenplan en de juiste middelen om de vloer niet te verpesten. Naast wekelijkse schoonmaakbeurten, onderhoud je de vloer 2 keer per jaar met olie of boenwas.

Read More »
Bekijk artikelen per categorie: