poetsprins logo
rvs schoonmaken

RVS Schoonmaken

In mijn nieuwbouwflat is een groot gedeelte van de keuken van RVS. Ik houd van de moderne uitstraling. Ook houd ik van RVS zonder vetspetters en vingerafdrukken. Daarom is RVS schoonmaken een standaard onderdeel van mijn wekelijkse huishoudschema.

RVS schoonmaken doe je met RVS reiniger, glasreiniger, afwasmiddel of keukenontvetter. Een RVS reiniger en glasreiniger ontvetten en geven een streeploze glans. Bij gebruik van keukenontvetter of afwasmiddel, kan het wenselijk zijn om na te poetsen met olijfolie of glansspoelmiddel.

Hieronder heb ik een aantal geschikte middelen voor je uiteengezet, evenals tips hoe je RVS lang mooi kunt houden. Maak roestvrij staal streeploos schoon en voorkom beschadigingen met mijn supertips!

Middelen om RVS mee schoon te maken

RVS is duurzaam en hittebestendig. Een nadeel is dat vingerafdrukken en spetters van water of vet heel goed zichtbaar zijn. Zodoende is een ontvettend schoonmaakmiddel de juiste keuze.

Geschikte middelen voor het schoonmaken van RVS zijn:

Met al deze middelen kun je vetspetters en vieze vingerafdrukken eenvoudig wegpoetsen. RVS reiniger en glasreiniger zorgen ook nog eens voor een streeploos resultaat.

Bij keukenontvetter en afwasmiddel kan het nodig zijn nog even na te wrijven met een vochtige doek en daarna nogmaals met een droge doek.

RVS reinigers

Er zijn heel veel verschillende soorten reinigingsproducten speciaal ontwikkeld voor roestvrijstaal.

Je kunt bijvoorbeeld reinigingsmiddel in een sprayflacon, spuitbus of flesje kopen. Dit is een ontvettend schoonmaakmiddel zodat je vet en vuil op bijvoorbeeld keukenapparaten makkelijk kunt schoonmaken.

buitenkant afzuigkap schoonmaken
RVS reiniger spray

Ik adviseer een sprayflacon te nemen en niet een spuitbus of flesje. RVS reiniger in een spray is namelijk makkelijk om gericht aan te brengen, terwijl een spuitbus vernevelt en ook op veel plekken terecht komt waar je het niet wilt hebben.

Een flesje met reinigingsmiddel is zeer effectief maar niet eenvoudig om aan te brengen. Omdat het moeilijk te doseren en te verdelen is, moet je goed poetsen om het staal echt netjes schoon te krijgen.

RVS glans
RVS snel reiniger/glans
Mr Muscle staalfix aanbrengen
Mr Muscle staalfix

Er zijn ook polijstende RVS reinigers. Deze bevatten hele fijne korreltjes die hardnekkig vuil en lichte krassen in RVS kunnen verwijderen. Let op: dit is niet hetzelfde als cif schuurmiddel. Staalfix is veel fijner en krast daardoor niet.

Glasreiniger

Van glasreinigers maakt het eigenlijk niet uit welk merk je kiest. Let alleen wel op dat je glasreiniger neemt en niet multi-reiniger. Hoewel multi-reiniger roestvrij staal goed schoon kan maken, geeft het niet altijd een streeploos resultaat.

Glasreinigers zijn geschikt als je alleen vingerafdrukken en lichte vervuiling wilt schoonmaken. Voor handvaten en deurknoppen is het bijvoorbeeld heel handig.

Hardnekkige vetresten op keukenapparaten kun je beter schoonmaken met RVS reiniger of keukenontvetter.

Afwasmiddel

Het maakt weinig verschil welk merk afwasmiddel je neemt. Zorg wel dat je maar heel erg weinig gebruikt! Het werkt het beste als je een doek vochtig maakt en slechts een halve druppel afwasmiddel daarop aanbrengt.

kookplaat afwasmiddel

Wrijf het afwasmiddel vervolgens een beetje uit en knijp een paar keer in de doek om het middel goed over de doek te verdelen. Neem het RVS vervolgens af en droog na met een droge zachte doek.

Keukenontvetter

Keukenontvetter is ideaal voor RVS onderdelen van de keuken die bijzonder vet zijn. Bijvoorbeeld een frituurpan, gasfornuis of delen van de oven.

Mr Muscle
Keukenontvetter
gasfornuis schoonmaken

Spray de ontvetter, bijvoorbeeld Dasty, Mr Muscle, Dubro of Dettol, op een doek en neem het oppervlak af. Bij hardnekkige vetresten, spray je het middel direct op het vet en laat je het minimaal 5 minuten inwerken voordat je gaat poetsen.

Poetsen met slaolie, babyolie of olijfolie

Olie kun je gebruiken om RVS een mooie glans te geven nadat je het schoongemaakt hebt. Je kunt olie nooit gebruiken om het oppervlak mee te reinigen!

Als je vetspetters en vette vingerafdrukken wilt verwijderen, kan dat niet door een vette laag van olie aan te brengen. Hiermee maskeer je het vuil alleen.

Magnetron
RVS glans geven

Je kunt RVS glans geven met babyolie, slaolie, olijfolie of zonnebloemolie. Breng een minimale hoeveelheid aan op een zachte doek en smeer het oppervlak egaal in. Belangrijk is om echt maar heel weinig olie te gebruiken!

Gebruik nooit olie om glans te geven aan trapleuningen, handvaten, deurknoppen en deurklinken van roestvrijstaal. Bij deze delen in huis is het namelijk essentieel dat je grip hebt. Alle genoemde oliën maken het RVS glibberig, wat bij een handgreep heel onhandig is en bij een trapleuning levensgevaarlijk.

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

RVS afzuigkap schoonmaken

Een afzuigkap schoonmaken bestaat uit drie delen: de filters, de kap en het afvoerkanaal. De kap, die vaak helemaal van RVS is, maak je schoon met RVS reiniger of keukenontvetter.

Method RVS reiniger
RVS reiniger spray
buitenkant afzuigkap schoonmaken
RVS schoonmaken

Spray RVS reiniger of keukenontvetter op een zachte doek en wrijf de afzuigkap schoon. Beweeg in de richting van de nerven zodat het makkelijk streeploos schoon wordt.

Je maakt de filters schoon door ze in de vaatwasser te doen, in te smeren met groene zeep of te weken in afzuigkapfilterontvetter van bijvoorbeeld HG. Lees hier meer handige informatie over hoe je afzuigkapfilters schoonmaakt.

Tips om RVS lang mooi te houden

RVS is een robuust materiaal maar toch lang niet tegen alles bestand. Sommige schoonmaakmethoden kunnen beschadigingen en krassen veroorzaken. Lees hieronder wat je kunt doen en vermijden om roestvrij staal lang mooi te houden.

Geen scherpe voorwerpen

Krab aangekoekte vet- en etensresten op bijvoorbeeld een RVS gasfornuis niet weg met een scherp voorwerp zoals een mes of vork. Als je scherpe voorwerpen gebruikt, maak je geheid krassen.

vies gasfornuis
Aanslag rondom gaspitten

Aangekoekt vet rondom de gaspitten van je gasfornuis maak je schoon met fijne staalwol of een RVS polijstmiddel zoals Mr Muscle staalfix. Breng het middel aan, laat het inwerken en poets daarna met een krasvrije schuurspons (te koop bij DOD).

Kijk voor meer handige schoonmaaktips voor je gasfornuis naar mijn artikel gasfornuis schoonmaken.

Gebruik geen schuurspons of schuurmiddelen

RVS schoonmaken met cif is sterk af te raden. Schuurmiddelen bevatten schurende deeltjes die krassen maken in RVS. Deze beschadigingen zijn lastig te herstellen.

Polijstende schoonmaakmiddelen zoals Mr Muscle staalfix of koperpoets bevatten aanzienlijk fijnere schurende deeltjes waardoor ze hardnekkig vuil makkelijk kunnen verwijderen zonder zichtbare krassen achter te laten.

Heb je voor hardnekkig vuil toch een schuurspons nodig en niet zomaar een zachte doek, gebruik dan een krasvrije schuurspons (te koop bij DOD). Deze zijn speciaal ontwikkeld om makkelijk grondig schoon te maken maar hebben geen harde scherpe deeltjes die krassen veroorzaken.

Vermijd bleek en chloor

Staal wordt roestvrijstaal doordat het een legering is van staal, nikkel en chroom. Gebruik geen middelen die reageren met chroom, zoals bleek.

Wanneer het chroom in RVS aangetast wordt door agressieve middelen kan het beschadigen en alsnog gaan roesten.

RVS is dus niet gegarandeerd roestvrij. Als je het chroom of de beschermlaag beschadigt door verkeerde schoonmaakmiddelen, kan het gaan roesten en lelijk worden.

RVS onderhouden

Roestvrij staal onderhouden doe je ten eerste door het regelmatig schoon te maken. Het blijft langer mooi en stevig als je voorkomt dat vet en vuil aankoekt of inbrandt.

Ten tweede kun je roestvrijstaal glansmiddel en beschermer gebruiken. Een beschermend product zorgt ervoor dat er geen kans op roest of andere corrosie is. Daarnaast behoudt het z’n hygiënische en mooie uitstraling.

Roest en krassen verwijderen

Roestvrijstaal kan wel degelijk roesten. Als het buiten veelvuldig met zure regen in aanraking komt, kan er vliegroest ontstaan. Vliegroest is een oppervlakkige roest die herteld kan worden met RVS roestverwijderaar.

RVS dat aangetast is door bijtende schoonmaakmiddelen zoals bleek kan ook gaan roesten. In dat geval heeft de bleek gereageerd met het chroom in de legering.

Poets de roest weg met zeer fijne staalwol of Scotch Brite. Bescherm het RVS vervolgens met roestvrijstaal beschermer (te koop bij bol).

Vaak hebben RVS keukenapparaten, afzuigkappen en koelkasten een coating. Door scherpe voorwerpen, schuurmiddelen en schuursponzen kan deze beschermlaag beschadigen. Als dat gebeurd is, kan er ook roest ontstaan.

Fijne staalwol

Krassen kunnen hersteld worden door te poetsen met zeer fijne staalwol of Scotch Brite. Na het herstellen van krassen is het belangrijk het RVS te beschermen met roestvrijstaal beschermer (te koop bij bol).

Zo maak je RVS schoon

Benodigde tijd: 10 minuten

RVS schoonmaken in slechts drie stappen.

 1. Afstoffen/vochtig afnemen

  Bovenop de afzuigkap of koelkast kan stof zich opgehoopt hebben. Verwijder het stof voordat je begint met schoonmaken.
  buitenkant afzuigkap schoonmaken

 2. Ontvet het RVS

  Maak vet en vuil schoon met RVS reiniger, keukenontvetter of glasreiniger. Gebruik een schone droge doek. Bij gebruik van keukenontvetter kan het nodig zijn na te poetsen met een extra doek.
  buitenkant afzuigkap schoonmaken

 3. Beschermen en glans geven

  Nadat je het RVS goed schoongemaakt hebt, kun je het extra glans creëren met roestvrijstaalglans of kiezen voor een extra beschermlaag door roestvrijstaalbeschermer aan te brengen. Glans geven kan ook met olijfolie, babyolie of glansspoelmiddel voor de vaatwasser.
  RVS glans

Veelgestelde vragen

Waarmee maak je RVS schoon?

RVS schoonmaken doe je met RVS reiniger, glasreiniger, afwasmiddel of keukenontvetter. RVS reiniger en glasreiniger zorgen voor een streeploos resultaat, bij keukenontvetter en afwasmiddel kan napoetsen nodig zijn.

Hoe maak je RVS schoon?

Breng geschikt schoonmaakmiddel, zoals RVS reiniger of keukenontvetter aan op een schone zachte doek. Wrijf hiermee het RVS oppervlak schoon. Spray schoonmaakmiddel niet direct op het oppervlak, dit kan vlekken en strepen veroorzaken.

Hoe maak je een RVS afzuigkap schoon?

Stof de afzuigkap eerst af en maak de kap vervolgens schoon met RVS reiniger, afwasmiddel of keukenontvetter. De filters maak je schoon met groene zeep of afzuigkapfilterontvetter.

Kan RVS tegen azijn?

RVS is bestand tegen azijn. Azijn kan gebruikt worden om RVS na te poetsen zodat het streeploos schoon wordt. Let wel op dat azijn niet ontvet, alleen ontkalkt. Om te ontvetten gebruik je keukenontvetter of afwasmiddel.

0/5 (0 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Keukenontvetter

Lees verder:

PVC vloer schoonmaken
Basics
Zoe

PVC vloer schoonmaken

Een PVC vloer schoonmaken doe je door te stofzuigen en vervolgens te dweilen met een sopje van speciale PVC reiniger en warm water. Dweil met de nerf mee. Zo zorg je dat je alle naden en richels ook schoonmaakt.

Lees verder »
zilver bestek
Basics
Zoe

Zilver poetsen

Zilver poetsen doe je door het zilver in het Hagerty silver bath te doen en het middel 5 tot 10 seconden in te laten werken. Spoel het zilver af en droog af met een zachte doek. Daarna opwrijven met een zilverpoetsdoek voor perfecte glans.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: