poetsprins logo
PVC vloer schoonmaken

PVC vloer schoonmaken

Sinds een jaar of twee heb ik een PVC vloer in de keuken. Ik heb gemerkt dat als je de vloer dweilt met verkeerde middelen, hij er dof en onfris uitziet. Een PVC vloer schoonmaken, hoe doe je dat en wat heb je ervoor nodig?

Een PVC vloer schoonmaken doe je door te stofzuigen en vervolgens te dweilen met een sopje van speciale PVC reiniger en warm water. Dweil met de nerf mee. Zo zorg je dat je alle naden en richels ook schoonmaakt.

Als je een PVC vloer op een verkeerde manier of niet vaak genoeg schoonmaakt, kan deze lelijk worden. Daarnaast kan de beschermlaag beschadigen. Zorg dus dat je een goed stappenplan paraat hebt en doe je voordeel met de handige tips uit dit artikel.

PVC vloer schoonmaken stappenplan

Voor het grondig schoonmaken van je PVC vloer volg je onderstaand stappenplan. Om deze goed uit te voeren heb je de volgende dingen nodig:

Benodigde tijd: 20 minuten

Algemeen stappenplan voor een PVC vloer schoonmaken. Uiteraard kan de benodigde tijd verschillen afhankelijk van hoe groot de ruimte is die je gaat schoonmaken. Een grotere PVC vloer, heeft meer tijd nodig.

 1. Ruim de kamer op

  Begin met opruimen. Zo zorg je ervoor dat je makkelijker de PVC vloer kunt schoonmaken. Alle losliggende spullen ruim je op.
  opruimen

 2. Stofzuig de gehele vloer

  Neem alle randjes en hoeken mee en ga verder zigzaggend door de ruimte zodat je de hele vloer stofzuigt. Neem een stofzuigerkop met borstelstand, zodat de kop niet over de vloer schuift.
  stofzuigen

 3. Maak een sopje

  Gebruik voor het dweilen een sopje van 50ml HG PVC en Vinyl reiniger en warm water. Neem een vloerwisser met een platte dweil, bijvoorbeeld de Leifheit vloerwisser. Deze is zeer geschikt voor vlakke vloeren en de dweil heeft vezels die lang genoeg zijn om de groefjes en richels te poetsen.
  Sopje maken

 4. Dweil de vloer

  Ga zigzaggend de ruimte door en zorg dat je met de nerf meedweilt. Zo zorg je ervoor dat je de richels van de PVC vloer goed schoon kunt maken. Dweil tot in alle hoeken van de kamer en poets extra goed over de gedeeltes waar je het meest loopt.
  PVC vloer schoonmaken

 5. Spoel de dweil frequent uit

  Elke paar vierkante meter haal je de dweil van de stok en doop je deze in je sopje. Spoel ‘m goed uit in het sopje en wring goed uit zodat je niet te nat dweilt. Als er langdurig water op de vloer blijft staan, kan dit vlekken of doffigheid geven.
  Teil met dweil

 6. Laat de vloer drogen

  Loop niet over de vloer totdat al het vocht van het dweilen opgedroogd is. Eventueel kun je de vloer nadrogen met een droge dweil of doek.
  PVC vloer schoonmaken

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Stofzuig de vloer regelmatig

stofzuigen
PVC vloer stofzuigen

Het regelmatig stofzuigen van de PVC vloer is de beste manier om de PVC vloer schoon en netjes te houden. Zand en vuil dat je van buiten mee naar binnen loopt, schuurt de vloer. Hierdoor wordt de beschermlaag aangetast.

Daarom is het belangrijk de PVC vloer regelmatig te stofzuigen. Stofzuig de PVC vloer minimaal eens per week en stofzuig een keer extra als je merkt dat er veel zand en vuil op de vloer ligt.

Tussentijds snel PVC vloer schoonmaken

Elke week ga je de PVC vloer goed stofzuigen. Soms heb je echter tussen de schoonmaakbeurten door de vloer vies gemaakt.

Vloerwisser om stof op te nemen

Stofzuig dan een keertje extra of gebruik een Swiffer stofwisser met statische stofdoekjes voor de vloer. Hiermee kun je overigens ook makkelijk afstoffen onder meubels die lastig te verplaatsen zijn.

Als je er niet bijkomt met de stofzuiger, kun je er meestal wel bij met de stofwisser van Swiffer. Bekijk de prijs van de Swiffer vloerwisser bij Bol via deze link of onderstaande button.

Swiffer vloerwisser

Swiffer stofwisser

De Swiffer stofwisser voor harde vloeren is een eenvoudige manier om stof en haar van de vloer te verwijderen.

Swiffer stofwisser

Makkelijk en snel PVC vloer dweilen

Als je vlekken hebt gemaakt, je hebt bijvoorbeeld wat eten of drinken gemorst, kun je dit snel schoonmaken met de Swiffer WetJet. Je kunt de vloeistof die in de meegeleverde flacon zit veilig voor een PVC vloer gebruiken.

Swiffer WetJet
Swiffer WetJet

Als de fles echter leeg is, koop dan niet meteen een nieuwe maar vul ‘m zelf met water en PVC vloerreiniger! Dit is goedkoper en bovendien niet moeilijk. De Swiffer WetJet is verkrijgbaar bij Bol.

De Swiffer WetJet geeft een schoon en fris resultaat. Voor intensieve reiniging van een zeer vervuilde vloer is het echter niet altijd toereikend.

Gebruik de Swiffer WetJet dus vooral om tussen de grote schoonmaakbeurten door de vloer snel schoon te maken. Stofzuig of stofwis de vloer altijd van te voren. De Swiffer WetJet is geen vervanging voor stofzuigen!

Ik heb zelf bijvoorbeeld PVC in de keuken en elke keer als ik gekookt heb, zitten er vetspetters of ander vuil op de vloer.

Dit maak ik dan snel even schoon met de Swiffer WetJet. Nog steeds dweil ik af en toe de vloer zoals in bovenstaand stappenplan.

Schoonmaakmiddelen voor PVC vloer schoonmaken

Kies voor geschikte middelen om de PVC vloer mee schoon te maken. PVC heeft een beschermlaag die door verkeerde schoonmaakmiddelen aangetast kan worden.

Daarnaast geven sommige middelen een dof en vlekkerig resultaat. Kies dus voor een speciale PVC reiniger.

PVC reiniger

Speciale PVC reinigers zijn de beste optie voor PVC vloer schoonmaken. Ik heb van alles en nog wat uitgeprobeerd op mijn PVC vloer. Groene zeep, schoonmaakazijn, schoonmaaksoda, allesreiniger en baking soda…

Alles gaaf de vloer een doffe uitstraling of zelfs strepen en vlekken na het dweilen. Ik vind dweilen best veel werk, dus des te groter de teleurstelling als het resultaat niet naar wens is.

HG PVC vloer reiniger
HG PVC vloer reiniger

Kies bijvoorbeeld voor de HG PVC en vinyl reiniger. Het middel ruikt lekker fris en geeft een geweldig schoon en streeploos resultaat.

Overdoseer niet! 50 ml per sopje is ruim voldoende. Teveel schoonmaakmiddel in een sopje maakt strepen of kan de vloer plakkerig maken.

Stoomreiniger

Een PVC vloer kun je goed schoonmaken met een stoomreiniger, maar zonder beschadigingen lukt alleen op een goede manier.

vloer stoomreinigen
Vileda Steam voor PVC
stoom regelen
Draai naar minimaal

Gebruik bijvoorbeeld de Vileda Steam. Ik heb ‘m zelf ook en hij werkt fantastisch op PVC. Ik zet ‘m op de minimale stoomstand, zodat de beschermlaag van de vloer niet beschadigd door hitte.

Lees hier mijn review over de Vileda Steam stoomreiniger. Of bekijk het overzicht van alle geteste stoomreinigers.

Azijn

Azijn is in dit geval witte natuurazijn en geen schoonmaakazijn. Witte natuurazijn is licht reinigend en geschikt als schoonmaakmiddel voor een PVC vloer schoonmaken.

Natuur azijn
Natuurazijn

Een klein scheutje is voldoende. Het resultaat is streeploos schoon. Het is echter niet de meest intensieve reiniger, dus een erg vuile vloer kun je beter met PVC reiniger schoonmaken.

Waarmee kun je NIET een PVC vloer schoonmaken?

Groene zeep of wasverzachter

Vermijd zeephoudende producten als je een PVC vloer wilt dweilen. Groene zeep en andere zeep laat een plakkerig laagje achter op de vloer, waardoor deze er dof en vlekkerig uitziet na het dweilen.

Ik heb ook hier en daar het advies gelezen een vloer te dweilen met wasverzachter.

Dit is nog beroerder dan groene zeep: de vloer wordt plakkerig en wordt er helemaal niet schoon van. Het ruikt misschien fris, maar het resultaat is om te huilen.

Allesreiniger

Allesreinigers kunnen van alles en nog wat bevatten… Sommige ingrediënten kunnen de vloer dof maken of strepen achter laten op de vloer.

Daarnaast kunnen ze de beschermlaag van de vloer beschadigen. Voor alle veiligheid kies je dus voor een geschikte PVC reiniger en niet voor allesreiniger.

Soda

Ik heb laatst getest op mijn PVC vloer of dweilen met een sopje van schoonmaaksoda en water een goed idee is.

Hoewel de vloer in eerste instantie schoon leek, merkte ik later dat er een soort witte waas op de vloer was.

Ik liep op zwarte sokken en het leek alsof ik in de poedersuiker gestapt was. Gebruik geen soda voor PVC vloer schoonmaken, het resultaat is namelijk niet bevredigend.

Vlekken van PVC vloer verwijderen

Saus of vet gemorst tijdens het koken of eten? Gebruik een keukenpapiertje en ruim het grootste gedeelte op.

Daarna even eroverheen met de Swiffer WetJet of de vloer geheel dweilen zoals omschreven in het stappenplan bovenaan het artikel.

Inktvlekken van PVC vloer verwijderen doe je door een klein beetje aceton of nagellakremover op een wattenschijfje te doen en daarmee over de inktvlek te wrijven tot deze weg is.

Vervolgens afnemen met een vochtige doek zonder schoonmaakmiddel. Laat de aceton niet in de vloer trekken.

Wanneer je diepe krassen gemaakt hebt, kun je de PVC vloer herstellen met de herstelkit van Quick Step.

Check hun website om het product te vinden, te lezen hoe je het gebruikt en het te bestellen. Ik heb het zelf niet getest, maar de demonstratie video op de website ziet er veelbelovend uit.

Heb jij ervaring met de herstelkit opgedaan? Laat het dan weten door een reactie achter te sturen via de contact pagina!

Tips voor een mooie schone PVC vloer

PVC vloer schoonmaken
PVC dweilen

Gebruik alleen geschikte schoonmaakmiddelen voor het dweilen van je PVC vloer, namelijk PVC reiniger of azijn. Neem ook een dweil die je goed kunt uitwringen zodat je niet te nat dweilt.

Swiffer WetJet
Swiffer WetJet

Maak vlekken meteen schoon, wacht niet te lang. Als je gemorst hebt, haal dan groot vuil op met een keukenpapiertje en neem het oppervlak af met de Swiffer WetJet.

deurmat
Deurmat

Leg een deurmat neer zodat je je voeten veegt en schoenzolen droogt voordat je over de PVC vloer loopt. Dit verminderd zand en ander schurend vuil op de vloer.

stoelrubbers
Stoelpoten schoonmaken

Neem stoelen met rubberen bescherming om de poten of plaats zelf viltjes onder stoelen en tafels. Zo zorg je dat je meubels geen krassen maken op de vloer als je ze verschuift.

bureaustoel schoonmaken
Bureaustoelwieltjes schoonmaken

Maak de wieltjes van bureaustoelen regelmatig schoon. Zo laten ze geen vieze zwarte strepen achter op de vloer en zal vuil of zand op de wieltjes geen krassen maken.

Veelgestelde vragen

Waarmee kun je het beste een PVC vloer schoonmaken?

Gebruik HG PVC reiniger of natuurazijn. Alleen deze middelen zijn geschikt om een PVC vloer mee schoon te maken. Wijk niet van dit advies af als je stralend schoon PVC wilt en geen vlekken of beschadigingen wilt maken.

Kun je een PVC vloer schoonmaken met groene zeep?

Nee, gebruik geen groene zeep of andere zeephoudende middelen. Dit maakt de PVC vloer dof en plakkerig.

Kun je een PVC vloer schoonmaken met soda?

Je kunt beter geen schoonmaaksoda gebruiken voor PVC vloer schoonmaken. Schoonmaaksoda maakt de vloer dof en er blijft een wit laagje achter. Als je op zwarte sokken loopt nadat je gedweild hebt met schoonmaaksoda, lijkt het alsof je door poedersuiker gelopen hebt.

Kun je een PVC vloer schoonmaken met azijn?

Azijn is zeer geschikt om een PVC vloer mee schoon te maken. Het is makkelijk en goedkoop. Daarnaast geeft het een schoon en streeploos resultaat. Het ruikt echter niet heel erg lekker, dus als je ook een frisse geur in huis wilt verspreiden, neem je een speciale PVC reiniger.

4.4/5 (17 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
HG PVC Reiniger

Lees verder:

rvs schoonmaken
Basics
Zoe

RVS Schoonmaken

In dit artikel heb ik een aantal geschikte middelen voor je uiteengezet, evenals tips hoe je RVS lang mooi kunt houden. Maak RVS streeploos schoon en voorkom beschadigingen met mijn supertips!

Lees verder »
zilver bestek
Basics
Zoe

Zilver poetsen

Zilver poetsen doe je door het zilver in het Hagerty silver bath te doen en het middel 5 tot 10 seconden in te laten werken. Spoel het zilver af en droog af met een zachte doek. Daarna opwrijven met een zilverpoetsdoek voor perfecte glans.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: