poetsprins logo
Luxaflex schoonmaken

Luxaflex schoonmaken

Luxaflex schoonmaken is gelukkig niet heel lastig. Neem er wel even de tijd voor, want je wilt niet door een gehaaste schoonmaakbeurt de luxaflex verbuigen of beschadigen.

Luxaflex schoonmaken doe je met allesreiniger of ontvetter en warm water. Begin met afstoffen en sop daarna de jaloezieën. Droog na met een droge doek. Als de luxaflex erg vies zijn, reinig je ze in bad met warm water en bio-tex of buiten met ontvetter en warm water.

Luxaflex kunnen in de loop der tijd stoffig worden. Waar ze er in eerste instantie heerlijk fris uitzagen, zijn ze nu smoezelig en grauw. Maak de luxaflex dus regelmatig schoon voor een heerlijk frisse uitstraling.

Luxaflex schoonmaken stappenplan

Benodigde tijd: 25 minuten

Algemeen stappenplan voor het schoonmaken van luxaflex.

 1. Stof de luxaflex af

  Laat de luxaflex helemaal naar beneden, zodat er ruimte tussen alle jaloezieën zit. Zorg dat alle jaloezieën horizontaal liggen, zodat je er doorheen naar buiten kunt kijken. Stof alle jaloezieën van de luxaflex af met een Swiffer Duster.

 2. Maak een sopje

  Je maakt een sopje van allesreiniger en warm water. Een dopje allesreiniger is voldoende. Het water hoeft niet heet te zijn, lauw-warm water is prima.

 3. Sop de jaloezieën

  Neem een microvezeldoek en doop deze in je sopje. Wring goed uit, zodat er geen water van de lap druppelt. Vouw de doek om je wijsvinger en duim en pak met deze twee vingers de jaloezieën één voor één vast. Veeg langzaam van links naar rechts. Zo maak je de jaloezieën van de luxaflex van boven en onder eenvoudig schoon. 

 4. Maak de verticale band van de luxaflex schoon

  Bij sommige luxaflex is dit slechts een touwtje. Dan hoef je er niet veel mee te doen. Als de jaloezieën worden geleid door een ongeveer 2 centimeter brede stoffen band, kan deze vies worden en kun je deze schoonmaken. Spray de band in met ontvetter, laat even inwerken en poets daarna met een vochtige witte spons of doek.

 5. Droog de luxaflex

  Vouw een droge theedoek of droge microvezeldoek om je duim en wijsvinger en ga over elk latje. Het is belangrijk om de luxaflex na te drogen omdat het water anders vlekken zou kunnen achterlaten waardoor je niet echt eer van je werk hebt. 

 6. Laat de luxeflex verder drogen aan de lucht

  Als je de luxaflex naar beneden laat, kunnen ze verder drogen aan de lucht. Zeker de verticale band is belangrijk om goed te laten drogen. Laat de luxaflex dus naar beneden totdat ook de verticale band helemaal droog geworden is.

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Luxaflex band schoonmaken

Het makkelijkst is als je de luxaflex niet al te ranzig laat worden, zodat je ze gewoon op hun plek schoon kunt maken. Spray de band in met een krachtige ontvetter en schoon water.

Gebruik bijvoorbeeld een plantenspuit om het schoonmaakmiddel en water te mengen. Laat een minuut of 10 inwerken.

Nu ga je van boven naar beneden de band poetsen met een witte schuurspons.

Het is belangrijk dat je hiervoor een witte schuurspons gebruikt omdat een groene of andere kleur spons kleur kan afgeven. Hierna neem je de band af met een schone natte doek, zonder schoonmaakmiddel. 

Luxaflex in bad schoonmaken

Als de verticale band van de luxaflex erg verkleurd en vies is, kun je de luxaflex het beste eraf halen om ze te reinigen.

De luxaflex zitten aan de bovenkant met een soort klipsysteem aan het kozijn bevestigd. Het eraf halen van de luxaflex is het makkelijkst om met z’n tweeën te doen.

Klik gelijktijdig de luxaflex los en laat deze geleidelijk naar beneden zakken totdat je ‘m rustig op de grond kunt leggen.

bad
Bad

Als je een bad hebt, kun je de luxaflex het eenvoudigst schoonmaken in bad. Vul het bad met warm water en doe er een flinke scheut Bio-Tex in. Leg de luxaflex in het sopje en laat dit ongeveer een uur weken.

Haal de luxaflex uit het bad en schrob de banden met een witte schuurspons. Droog de luxaflex goed af met een schone theedoek voordat je deze terug hangt.

Luxaflex band reinigen als je geen bad hebt

Als je geen bad hebt om de luxaflex in te laten weken, kun je de luxaflex het beste buiten schoonmaken.

Met twee touwtjes hang je de luxaflex ergens aan op, bijvoorbeeld aan een droogrek of ladder. Spray de gehele luxaflex in met een sopje van ontvetter en water en laat 10 minuten inwerken.

Je kunt hiervoor een plantenspuit gebruiken en deze vullen met 1 deel St Marc, ammonia of Dasty en 4 delen water.

Nu ga je de band soppen met een witte schuurspons. De jaloezieën sop je met de zachte kant van diezelfde schuurspons. Spoel de luxaflex af, bijvoorbeeld met de tuinspoeier of een gieter.

Droog goed na met een droge schone theedoek en laat de luxaflex nog even buiten hangen zodat ze goed kunnen drogen voordat je de luxaflex terug plaatst. 

Luxaflex schoonmaken met stoomreiniger

De luxaflex schoonmaken met een stoomreiniger is verreweg de aller makkelijkste en meest efficiënte methode. Met de stoomreiniger reinig je de jaloezieën en de band van de luxaflex heel eenvoudig.

De meeste stoomreinigers worden verkocht met verschillende opzetstukken. Voor meer informatie check je deze link Bol.com – stoomreiniger.

Een stoomreiniger kost wat, maar gelukkig kun je het voor veel meer gebruiken dan alleen voor het schoonmaken van de luxaflex. Benieuwd welk type stoomreiniger het makkelijkst is en welke stoomreiniger het best werkt? Check mijn stoomreiniger onderzoek.

meubelopzetstuk

Neem het platte opzetstuk en een Kärcher badstof sok of vouw een doek eromheen. Ga hiermee langzaam over de luxaflex zodat je ze met stoom kunt reinigen. Werk van boven naar beneden.

Al het vuil wordt losgeweekt en de luxaflex zien er al snel weer fris uit. Eventueel kun je de luxaflex nadrogen met een droge theedoek.

Luxaflex schoonmaken als je binnen rookt

Als je binnen rookt is het stappenplan om je luxaflex schoon te maken grotendeels hetzelfde. Het verschil zit ‘m in welk schoonmaakmiddel je gebruikt om de luxaflex te reinigen. Begin met het afstoffen van de luxaflex met de Swiffer duster. 

Ammonia
Ammonia

Vervolgens maak je een sopje met heet water en een scheutje ammonia of St. Marc. Ammonia en St. Marc zijn sterk reinigende schoonmaakmiddelen die een krachtige ontvettende werking hebben.

Nicotine aanslag op luxaflex gaat er niet zomaar af met een beetje allesreiniger, vandaar dat je de ontvettende schoonmaakmiddelen nodig hebt.

Doop een schone microvezeldoek in het sopje en vouw deze om je duim en wijsvinger. Wrijf de jaloezieën van de luxaflex schoon door van links naar rechts eroverheen te gaan met de microvezeldoek.

Hiervoor pak je elk latje als het ware vast tussen je duim en wijsvinger met de microvezeldoek ertussen. Spoel de doek regelmatig uit in het sopje zodat de luxaflex echt schoon worden.

Droog de jaloezieën van de luxaflex af met een droge theedoek of microvezeldoek. 

Luxaflex in de badkamer schoonmaken

Als je luxaflex in de badkamer hebt hangen, heb je vast ervaren dat ze stoffig worden en het stof aan de jaloezieën kleeft.

Dit komt doordat het stof dat in de badkamer rondzwerft, aan de jaloezieën kleeft vanwege de damp die door het warme water van douchen en badderen vrijkomt.

Voordat je de luxaflex in de badkamer gaat reinigen, kun je het beste wachten totdat alle damp weg is. Doe dit klusje dus niet vlak nadat je gedoucht hebt.

Als de badkamer niet meer vochtig is, kun je de jaloezieën afstoffen met de stofzuiger of een Swiffer.

Na het afstoffen, ga je de luxaflex soppen met allesreiniger en warm water. Hierbij kun je dezelfde stappen volgen als bovenaan deze post uiteengezet zijn.

Luxaflex schoonmaken in de keuken

Doordat je in de keuken kookt, neigt alles vet en vies te worden. De dampen en spetters van het eten komen op alles in de keuken terecht, ook de luxaflex.

Als je luxaflex in de keuken hebt hangen, is het dus belangrijk deze in ieder geval eens per twee weken schoon te maken. 

De luxaflex stof je af met een Swiffer duster. Met de Swiffer ga je over alle jaloezieën van de luxaflex. Als de jaloezieën erg vet zijn, kun je beter meteen overgaan op het soppen en het afstoffen overslaan.

Omdat vet plakkerig is, heb je kans dat er alleen maar meer stof aan de jaloezieën plakt. 

Dasty
Dasty

Als je luxaflex erg vet en vies zijn, dan kun je de luxaflex inspayen met Dasty (ontvetter te koop bij Wibra) en met een microvezeldoek de jaloezieën schoonmaken. Je laat de spray even inwerken, ongeveer 5 minuten is voldoende.

Maak een microvezeldoek vochtig en vouw deze om je duim en wijsvinger. Neem alle jaloezieën af door de doek met je duim en wijsvinger om elke jaloezie te vouwen. Eén voor één reinig je zo de jaloezieën.

De band van de luxaflex maak je schoon door deze eerst vochtig te maken met warm water. Houd een schone microvezeldoek onder de kraan en dep de band hiermee nat.

Daarna spray je de band in met Dasty ontvetter. Laat een paar minuutjes inwerken en schrob de band met een witte schuurspons.

Houten jaloezieën schoonmaken

Al het bovenstaande is van toepassing op luxaflex met licht metalen, kunststof of aluminium jaloezieën. Ook kun je de stappenplannen toepassen op houten jaloezieën die geverfd of gelakt zijn.

Heb je echter geoliede of helemaal onbewerkte houten jaloezieën, dan heb je andere manieren nodig dan eerder omschreven.

Gebruik voor geoliede of onbewerkt houten jaloezieën geen schoonmaakmiddelen, water of stoomreiniger. Dit kan namelijk lelijke blijvende vlekken geven op het hout.

Het enige dat je hoeft te doen is het meubelmondstuk (het opzetstuk met lange zachte haren) op de stofzuiger te zetten en hiermee de jaloezieën stofzuigen. Soppen en dergelijken is niet nodig.

Luxaflex afstoffen

Luxaflex afstoffen met Swiffer Duster

Swiffer Duster
Swiffer Duster

Het afstoffen van de luxaflex is heel eenvoudig met de Swiffer Duster. Begin altijd met afstoffen voordat je gaat soppen, anders wordt het stof nat en blijft het in alle hoekjes plakken.

Luxaflex afstoffen met de stofzuiger

Eerder heb je gelezen dat je de luxaflex eenvoudig kunt afstoffen met een Swiffer Duster. Hoewel dit de makkelijkste en meest efficiënte methode is, kun je er ook voor kiezen de luxaflex af te stoffen met de stofzuiger.

smal opzetstuk met borstel
Draadloze stofzuiger

Zet hiervoor het meubelmondstuk met lange borstel haren op de stofzuiger. Zet de stofzuiger op een krukje zodat je deze tijdens het zuigen niet op hoeft te tillen. Dit is beter voor je rug en minder vermoeiend.

Met het meubel mondstuk ga je over alle jaloezieën zodat deze stofvrij worden. Deze methode verkies ik boven de Swiffer als de luxaflex al weken niet schoongemaakt zijn.

De hoeveelheid stof die zich in zulke gevallen verzameld heeft, is het makkelijkst te verwijderen met de stofzuiger.

Plumeau voor luxaflex

Er  bestaan hulpmiddelen om de luxaflex eenvoudig af te stoffen. Een plumeau voor luxaflex is een tool om gemakkelijk tussen de jaloezieën af te stoffen.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit soort items echt onzin vind. Je kunt namelijk ook gewoon een Swiffer gebruiken of de stofzuiger erbij pakken.

Een jaloezie afstoffer kun je enkel en alleen voor de luxaflex gebruiken en is dus een item dat je in je kast moet bewaren met maar één doel.

Niemands huis is groot genoeg om voor elk wisse wasje een aparte schoonmaaktool te hebben.

Kortom, het lijkt mij beter om maar een paar schoonmaakspullen in huis te hebben die je voor meerdere klusjes kunt gebruiken.

Luxaflex schoonmaken met een washandje

Je luxaflex poetsen met een washandje schijnt een manier te zijn die vaak wordt aangeraden. Ik heb het getest en mijn advies luidt als volgt: gebruik geen washandje om je luxaflex mee af te stoffen.

De vezels van een washandje zijn grof en daardoor nemen ze veel minder makkelijk stof op dan bijvoorbeeld een microvezeldoek.

Daarnaast lijkt het me niet erg fris om het een washandje voor zowel je lichaam als je huishouden te gebruiken. Gebruik dus een microvezeldoek of, als je dat niet in huis hebt, een zeem waarmee je de ramen wast.

3.8/5 (14 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Schoonmaakkalender

Lees verder:

rvs schoonmaken
Basics
Zoe

RVS Schoonmaken

In dit artikel heb ik een aantal geschikte middelen voor je uiteengezet, evenals tips hoe je RVS lang mooi kunt houden. Maak RVS streeploos schoon en voorkom beschadigingen met mijn supertips!

Lees verder »
PVC vloer schoonmaken
Basics
Zoe

PVC vloer schoonmaken

Een PVC vloer schoonmaken doe je door te stofzuigen en vervolgens te dweilen met een sopje van speciale PVC reiniger en warm water. Dweil met de nerf mee. Zo zorg je dat je alle naden en richels ook schoonmaakt.

Lees verder »
zilver bestek
Basics
Zoe

Zilver poetsen

Zilver poetsen doe je door het zilver in het Hagerty silver bath te doen en het middel 5 tot 10 seconden in te laten werken. Spoel het zilver af en droog af met een zachte doek. Daarna opwrijven met een zilverpoetsdoek voor perfecte glans.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: