Luxaflex schoonmaken

Luxaflex schoonmaken is gelukkig niet heel lastig. Neem er wel even de tijd voor, want je wilt niet door een gehaaste schoonmaakbeurt de luxaflex verbuigen of beschadigen. Luxaflex kunnen in de loop der tijd stoffig worden. Waar ze er in eerste instantie heerlijk fris uitzagen, zijn ze nu smoezelig en grauw. Maak de luxaflex dus regelmatig schoon voor een heerlijk frisse uitstraling.

Luxaflex schoonmaken doe je met allesreiniger of ontvetter en warm water. Begin met afstoffen en sop daarna alle jaloezieën. Droog goed na met een schone droge theedoek. Als de luxaflex heel vies zijn, reinig je de luxaflex in bad met warm water en bio-tex of buiten met ontvetter en warm water. 

Luxaflex schoonmaken stappenplan

1. Begin met de luxaflex afstoffen

Laat de luxaflex helemaal naar beneden, zodat er ruimte tussen alle jaloezieën zit. Zorg dat alle jaloezieën horizontaal liggen, zodat je er doorheen naar buiten kunt kijken. Nu kun je de luxaflex afstoffen. Dit is het makkelijkst met een Swiffer duster. Met de Swiffer veeg je over elk latje van de luxaflex zodat het stof wordt opgenomen. 

2. Sop de jaloezieën van de luxaflex

Je maakt een sopje van allesreiniger en warm water. Neem een microvezeldoek en doop deze in je sopje. Wring goed uit, zodat er geen water van de lap druppelt. Vouw de doek om je wijsvinger en duim en pak met deze twee vingers de jaloezieën één voor één vast. Veeg langzaam van links naar rechts. Zo maak je de jaloezieën van de luxaflex van boven en onder eenvoudig schoon. 

3. Maak de verticale band van de luxaflex schoon

Bij sommige luxaflex is dit slechts een touwtje. Dan hoef je er niet veel mee te doen. Als de jaloezieën worden geleid door een ongeveer 2 centimeter brede stoffen band, kan deze vies worden en kun je deze schoonmaken. Spray de band in met een krachtige ontvetter en schoon water. Laat een minuut of 10 inwerken. Nu ga je van boven naar beneden de band schrobben met een witte schuurspons. Het is belangrijk dat je hiervoor een witte schuurspons gebruikt omdat een groene of andere kleur spons kleur kan afgeven. Hierna neem je de band af met een schone natte doek, zonder schoonmaakmiddel. 

4. Droog de luxaflex

Vouw een droge theedoek of droge microvezeldoek om je duim en wijsvinger en ga, net als in de vorige stap, over elk latje van links naar rechts. De luxaflex zijn nu stofvrij, stralend schoon en droog. Het is belangrijk om de luxaflex na te drogen omdat het water anders vlekken zou kunnen achterlaten waardoor je niet echt eer van je werk hebt. 

Band luxaflex schoonmaken

Als de verticale band van de luxaflex erg verkleurd en vies is, kun je de luxaflex het beste eraf halen om ze te reinigen. De luxaflex zitten aan de bovenkant met een soort klipsysteem aan het kozijn bevestigd. Het eraf halen van de luxaflex is het makkelijkst om met z’n tweeën te doen. Ga beiden op een stevige kruk staan (één die niet wiebelt of kan draaien). Klik gelijktijdig de luxaflex los en laat deze geleidelijk naar beneden zakken totdat je ‘m rustig op de grond kunt leggen. Als je een bad hebt, kun je de luxaflex het eenvoudigst schoonmaken in bad. Laat het bad vollopen met warm water en doe er een flinke scheut Bio-Tex in. Leg de luxaflex in het sopje en laat dit ongeveer een uur weken. Haal de luxaflex uit het bad en schrob de banden met een witte schuurspons. Droog de luxaflex goed af met een schone theedoek voordat je deze terug hangt. Dit is wederom het makkelijkst als je het met z’n tweeën kunt doen. 

Boeklancering

We zijn hard bezig met het schrijven van de ultieme schoonmaakbijbel. Makkelijke stappenplannen, tips om efficienter schoon te maken en duidelijke uitleg aan de hand van foto’s. Zo krijg je je huis in een mum van tijd stralend schoon. Het boek is nog niet af maar je kunt je inschrijven zodat we je op de hoogte kunnen houden van de vorderingen

Zoe met schoonmaakmiddelen

Luxaflex band reinigen als je geen bad hebt

Als je geen bad hebt om de luxaflex in te laten weken, kun je de luxaflex het beste buiten schoonmaken. Bijvoorbeeld in de tuin of op het balkon. Met twee touwtjes hang je de luxaflex ergens aan op, bijvoorbeeld aan een droogrek of ladder. Spray de gehele luxaflex in met een sopje van ontvetter en water en laat 10 minuten inwerken. Je kunt hiervoor een sprayfles gebruiken en deze vullen met 1 deel St Marc en 4 delen water. Nu ga je de band soppen met een witte schuurspons. De jaloezieën sop je met de zachte kant van diezelfde schuurspons. Spoel de luxaflex af, bijvoorbeeld met de tuinspoeier of een gieter. Droog goed na met een droge schone theedoek en laat de luxaflex nog even buiten hangen zodat ze goed kunnen drogen voordat je de luxaflex terug plaatst. 

Luxaflex schoonmaken als je binnen rookt

Als je binnen rookt is het stappenplan om je luxaflex schoon te maken grotendeels hetzelfde. Het verschil zit ‘m in welk schoonmaakmiddel je gebruikt om de luxaflex te reinigen. Begin met het afstoffen van de luxaflex met de Swiffer duster. 

Vervolgens maak je een sopje met heet water en een scheutje ammonia of St. Marc. Ammonia en St. Marc zijn sterk reinigende schoonmaakmiddelen die een krachtige ontvettende werking hebben. Nicotine aanslag op luxaflex gaat er niet zomaar af met een beetje allesreiniger, vandaar dat je de ontvettende schoonmaakmiddelen nodig hebt. Trek hiervoor wel schoonmaakhandschoenen aan zodat je nagels en huid beschermd worden. 

Doop een schone microvezeldoek in het sopje en vouw deze om je duim en wijsvinger. Wrijf de jaloezieën van de luxaflex schoon door van links naar rechts eroverheen te gaan met de microvezeldoek. Hiervoor pak je elk latje als het ware vast tussen je duim en wijsvinger met de microvezeldoek ertussen. Spoel de doek regelmatig uit in het sopje zodat de luxaflex echt schoon worden. Droog de jaloezieën van de luxaflex af met een droge theedoek of microvezeldoek. 

Luxaflex in de badkamer schoonmaken

Als je luxaflex in de badkamer hebt hangen, heb je vast ervaren dat ze stoffig worden en het stof aan de jaloezieën kleeft. Dit komt doordat het stof dat in de badkamer rondzwerft, aan de jaloezieën kleeft vanwege de damp die door het warme water van douchen en badderen vrijkomt. Voordat je de luxaflex in de badkamer gaat reinigen, kun je het beste wachten totdat alle damp weg is. Doe dit klusje dus niet vlak nadat je gedoucht hebt. Als de badkamer niet meer vochtig is, kun je de jaloezieën afstoffen met de stofzuiger of een Swiffer. Na het afstoffen, ga je de luxaflex soppen met allesreiniger en warm water. Hierbij kun je dezelfde stappen volgen als bovenaan deze post uiteengezet zijn.

Luxaflex schoonmaken in de keuken

Doordat je in de keuken kookt, neigt alles vet en vies te worden. De dampen en spetters van het eten komen op alles in de keuken terecht, ook de luxaflex. Als je luxaflex in de keuken hebt hangen, is het dus belangrijk deze in ieder geval eens per twee weken schoon te maken. 

1. Stof de luxaflex af

De luxaflex stof je af met een Swiffer duster. Met de Swiffer ga je over alle jaloezieën van de luxaflex. Als de jaloezieën erg vet zijn, kun je beter meteen overgaan op het soppen en het afstoffen overslaan. Omdat vet plakkerig is, heb je kans dat er alleen maar meer stof aan de jaloezieën plakt. 

2. Sop de luxaflex

Als je luxaflex niet erg vies zijn, dan kun je de luxaflex inspayen met Dasty (keukenontvetter te koop bij Wibra) en met een microvezeldoek de jaloezieën schoonmaken. Je laat de spray even inwerken, ongeveer 5 minuten is voldoende. Maak een microvezeldoek vochtig en vouw deze om je duim en wijsvinger. Neem alle jaloezieën af door de doek met je duim en wijsvinger om elke jaloezie te vouwen. Eén voor één reinig je zo de jaloezieën.

3. Maak de band van de luxaflex schoon

De band van de luxaflex maak je schoon door deze eerst vochtig te maken met warm water. Houd een schone microvezeldoek onder de kraan en dep de band hiermee nat. Daarna spray je de band in met Dasty ontvetter. Laat een paar minuutjes inwerken en schrob de band met een witte schuurspons.

4. Neem de luxaflex af

Als je de luxaflex gesopt en gereinigd hebt, maak je een schone microvezeldoek nat en neem je hiermee de luxaflex inclusief de band af zodat al het schoonmaakmiddel van de luxaflex verwijderd is. Droog goed na met een schone droge theedoek.

Houten jaloezieën schoonmaken

Al het bovenstaande is van toepassing op luxaflex met licht metalen, kunststof of aluminium jaloezieën. Ook kun je de stappenplannen toepassen op houten jaloezieën die geverfd of gelakt zijn. Heb je echter geoliede of helemaal onbewerkte houten jaloezieën, dan heb je andere manieren nodig dan eerder omschreven. Gebruik voor geoliede of onbewerkt houten jaloezieën geen schoonmaakmiddelen, water of stoomreiniger. Dit kan namelijk lelijke blijvende vlekken geven op het hout. Het enige dat je hoeft te doen is het meubelmondstuk (het opzetstuk met lange zachte haren) op de stofzuiger te zetten en hiermee de jaloezieën stofzuigen. Soppen en dergelijken is niet nodig.

Luxaflex afstoffen met de stofzuiger

Eerder heb je gelezen dat je de luxaflex eenvoudig kunt afstoffen met een Swiffer Duster. Hoewel dit de makkelijkste en meest efficiënte methode is, kun je er ook voor kiezen de luxaflex af te stoffen met de stofzuiger. Zet hiervoor het meubelmondstuk met lange borstel haren op de stofzuiger. Zet de stofzuiger op een krukje zodat je deze tijdens het zuigen niet op hoeft te tillen. Dit is beter voor je rug en minder vermoeiend. Met het meubel mondstuk ga je over alle jaloezieën zodat deze stofvrij worden. Deze methode verkies ik boven de Swiffer als de luxaflex al weken niet schoongemaakt zijn. De hoeveelheid stof die zich in zulke gevallen verzameld heeft, is het makkelijkst te verwijderen met de stofzuiger.

Luxaflex schoonmaken met stoomreiniger

De luxaflex schoonmaken met een stoomreiniger is verreweg de aller makkelijkste en meest efficiënte methode. Met de stoomreiniger reinig je de jaloezieën en de band van de luxaflex heel eenvoudig. De meeste stoomreinigers worden verkocht met verschillende opzetstukken. Start met het gewone stoomtuutje. Dit is een nauw opzetstuk waar stoom doorheen geperst wordt. Hiermee ga je de jaloezieën en de band reinigen door met een langzame beweging van boven naar beneden het stoom op de luxaflex te richten. Stap twee is het borstel opzetstuk op de stoomreiniger te zetten en hiermee over de jaloezieën te gaan. Al het vuil wordt losgeweekt en de luxaflex zien er al snel weer fris uit. Eventueel kun je de luxaflex nadrogen met een droge theedoek. Een nadeel van de stoomreiniger is dat het apparaat ongeveer net zo groot is als een stofzuiger en je dus genoeg ruimte moet hebben om zo’n apparaat op te bergen. Daarnaast is een stoomreiniger niet goedkoop (ongeveer 100 euro).

Uiteraard kun je een stoomreiniger voor meer dingen gebruiken dan het reinigen van de luxaflex. De stoomreiniger komt ook goed van pas voor het schoonmaken van tapijt of vloerkleden, stoffen banken en stoelen, gordijnen en matrassen. Daarnaast kun je er ook de ramen mee zemen en het interieur van je auto mee reinigen. Kortom, het kost een beetje maar dan heb je ook wat. Check Bol.com – stoomreiniger voor meer informatie.

Plumeau voor luxaflex

Er  bestaan hulpmiddelen om de luxaflex eenvoudig af te stoffen. Een plumeau voor luxaflex is een tool om gemakkelijk tussen de jaloezieën af te stoffen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit soort items echt onzin vind. Je kunt namelijk ook gewoon een Swiffer gebruiken of de stofzuiger erbij pakken. Een jaloezie afstoffer kun je enkel en alleen voor de luxaflex gebruiken en is dus een item dat je in je kast moet bewaren met maar één doel. Niemands huis is groot genoeg om voor elk wisse wasje een aparte schoonmaaktool te hebben. Kortom, het lijkt mij beter om maar een paar schoonmaakspullen in huis te hebben die je voor meerdere klusjes kunt gebruiken.

Luxaflex schoonmaken met een washandje

Je luxaflex poetsen met een washandje schijnt een manier te zijn die vaak wordt aangeraden. Ik heb het getest en mijn advies luidt als volgt: gebruik geen washandje om je luxaflex mee af te stoffen. De vezels van een washandje zijn grof en daardoor nemen ze veel minder makkelijk stof op dan bijvoorbeeld een microvezeldoek. Daarnaast lijkt het me niet erg fris om het een washandje voor zowel je lichaam als je huishouden te gebruiken. Gebruik dus een microvezeldoek of, als je dat niet in huis hebt, een zeem waarmee je de ramen wast.

3.3/5 (8 Reviews)

Bekijk meer artikelen:

kookplaat schoonmaken

Kookplaat schoonmaken

Kookplaat schoonmaken kun je het beste doen elke keer nadat je ‘m gebruikt hebt. Maak de kookplaat schoon met allesreiniger (spray). Hardnekkig vuil en kookkringen kun je verwijderen met speciale schoonmaakmiddelen.

Lees verder »
Sopje maken

Zo desinfecteer jij je huis

Het desinfecteren van je woning is een belangrijke manier om risico op infectie te verkleinen. Lees meer over wat je moet schoonmaken, welke middelen je kunt gebruiken en welke delen van het huis vaak vergeten worden.

Lees verder »
Bekijk artikelen per categorie:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.