poetsprins logo
Laminaat Dweilen

Streeploos schoon Laminaat Dweilen

In mijn studentenkamer had ik het goedkoopste laminaat dat ik kon vinden. Ik wist dat ik er niet langer dan een paar jaar zou wonen. Ideaal dus om van alles en nog wat aan schoonmaakmiddelen uit te proberen.

Laminaat dweilen doe je door eerst te stofzuigen en daarna te dweilen met een water en laminaatreiniger. Neem een platte dweil, geen mop. Zo zorg je dat je niet te nat dweilt en het vocht in de naden trekt. Gebruik geen allesreiniger of wasverzachter.

Wanneer je geschikt schoonmaakmiddel gebruikt, kun je laminaat streeploos schoon krijgen en een mooie glans geven! Lees in dit artikel alles over laminaat dweilen, zodat je precies weet wat wel en niet werkt.

Laminaat dweilen stappenplan

Dit heb je nodig:

Laminaat dweilen met vloerwisser

Leifheit vloerwisser – dweil

De Leifheit vloerwisser is een handige dweil voor vlakke vloeren. Eenvoudig een streeploos schoon resultaat.

Leifheit vloerwisser – dweil

Benodigde tijd: 20 minuten

Algemeen stappenplan voor het dweilen van een laminaatvloer.

 1. Ruim op en stofzuig de ruimte

  Voordat je laminaat gaat dweilen, is het belangrijk eerst op te ruimen en de vloer te stofzuigen. Een stofzuigerkop heeft een borstelstand en een vlakke stand. Gebruik de borstel stand zodat het laminaat niet krast.
  Laminaat stofzuigen

 2. Maak een sopje

  Laminaat dweilen doe je met een sopje van lauw water en Leifheit laminaatreiniger. Van laminaatreiniger gebruik je een dopje per emmer of teil. Lees op de verpakking hoeveel ml de beste hoeveelheid is. Vul aan met lauw water.
  Sopje maken

 3. Dweil de laminaatvloer

  Doop de dweil in het sopje en wring deze goed uit. Het is belangrijk dat je dweil alleen vochtig is en niet nat. Ga zigzaggend door de ruimte en poets vlekken en doffe plekken extra goed. Loop niet op het net gedweilde deel totdat het vocht volledig opgedroogd is.
  Laminaat Dweilen

 4. Spoel en wring je dweil regelmatig uit

  Elke paar vierkante meter spoel je de dweil uit in het sopje en wring je ‘m goed uit. Het is essentieel dat je de laminaatvloer niet te nat dweilt want dit kan ervoor zorgen dat het laminaat bol gaat staan doordat vocht in de naden trekt.
  Dweil uitspoelen

 5. Neem de plinten af

  Laminaat heeft altijd afwerkplinten. Deze plinten kun je het beste schoonmaken door een vochtige microvezeldoek om je vinger te slaan en hiermee langs het randje te vegen. Ook hierbij is het belangrijk weinig water te gebruiken.
  Plinten afnemen

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Laminaat dweilen; welk schoonmaakmiddel?

Voor een overzicht van schoonmaakmiddelen per type vloer kun je kijken naar mijn algemene artikel over vloer dweilen.

Laminaatreinigers: Welke werkt het beste?

Leifheit Laminaatreiniger
Leifheit laminaatreiniger

Mijn ervaring is dat de laminaatreiniger van Leifheit heel goed werkt. Het product ruikt fris en het laminaat krijgt er een mooie glans van. De laminaatvloer wordt streeploos schoon. Het is een relatief prijzig schoonmaakmiddel, maar je krijgt waar voor je geld.

Je kunt Leifheit laminaatreiniger bestellen op Bol, bekijk deze link voor de huidige prijs en levertijd.

Een tweede aanrader is de laminaatreiniger van Pledge. Pledge laminaatreiniger geeft laminaat een mooie glans en zorgt voor een streeploos resultaat.

Het ruikt fris en je doet lang met de fles. Je hebt namelijk maar één dopje van het spul per keer nodig en de fles heeft hetzelfde formaat als een fles allesreiniger.

De laminaatvloer in mijn studentenkamer werd hier zelfs weer glanzend van nadat ik het laminaat dof had gemaakt door te dweilen met allesreiniger en Action producten!

Welke laminaatreinigers kun je beter niet nemen?

Ik heb ook wel eens gewerkt met de laminaatreiniger van HG. Persoonlijk vind ik de HG laminaatreiniger niet lekker ruiken.

Het ruikt heel chemisch en de lucht blijft vrij lang hangen in de ruimte waar je het schoonmaakmiddel gebruikt hebt.

Op zich wordt de vloer er wel schoon van, maar ik durf niet te zeggen wat het middel op lange termijn met je laminaatvloer doet.

Gezien het zo’n intense chemische lucht heeft, kan ik me voorstellen dat laminaat op de lange duur dof wordt door dit middel.

Als laatste heb ik de laminaatreiniger van de Action getest. Dit product is naar mijn mening echt een miskoop.

Het stinkt en de vloer krijgt een dof laagje na het dweilen, waardoor je absoluut geen eer van je werk hebt. Het resultaat is tevens bepaald niet streeploos. Je ziet vegen op de vloer na het dweilen.

Laminaat dweilen met azijn, afwasmiddel of ammoniak

Sopje azijn
Sopje van azijn en water

Natuur azijn is een optie die je een glanzend schone laminaat vloer geeft zonder dat je diep in de buidel hoeft te tasten. Als je vloer niet sterk vervuild is, is gewone natuurazijn voldoende. Gebruik drie kwart water en 1/4 azijn.

Je kunt schoonmaakazijn nemen als de vloer erg vies is. Ongeveer een half kopje per emmer/ teil is voldoende. Zet wel een raam open als je met azijn laminaat gaat dweilen, want de zure lucht is niet erg prettig.

afwasmiddel
Afwasmiddel

Afwasmiddel is een goedkoop en effectief middel om voor laminaat dweilen. Je doet een paar druppels in je emmer en vult deze verder met lauw water. Het ruikt lekker fris en vlekken op het laminaat verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Gebruik heel weinig afwasmiddel! Te veel schuim maakt het dweilen lastiger en het is belangrijk dat er geen schoonmaakmiddel op de vloer achterblijft.

Ammonia
Ammonia

Ammoniak is een ontvettend middel. Het is heel geschikt om laminaat mee te dweilen omdat het een streeploze schone vloer zal geven.

Laminaat is goed bestand tegen ammoniak en krijgt er zelfs meer glans van. Het stinkt echter vreselijk en daarom heeft het niet mijn voorkeur.

Het is ook niet goed voor je gezondheid om het middel langdurig in te ademen. Als je echter laminaat in de keuken hebt, dan is het wel de meest effectieve oplossing.

Als je bijvoorbeeld vet gemorst hebt, kun je dit makkelijk reinigen met ammoniak. Zet een raampje open als je met ammoniak laminaat gaat dweilen, zodat je de straffe lucht niet langdurig inademt.

Welk schoonmaakmiddel niet gebruiken voor laminaat dweilen?

Dweil laminaat niet met groene zeep

Groene zeep is niet geschikt om laminaat mee te dweilen. Het is een dikke zeep die een vettig laagje achterlaat op de vloer. Dit trekt vervolgens weer sneller vuil aan.

De laminaatvloer lijkt dus even schoon, maar wordt vervolgens veel sneller weer veel viezer. Daarnaast is het niet een middel dat glans geeft of een streeploos resultaat geeft.

Zodoende is het handiger om uit een schoonmaakmiddel uit de vorige paragraaf te kiezen en de groene zeep lekker in de kast te laten staan.

Gebruik geen allesreiniger voor laminaat dweilen

Allesreiniger is super misleidend in dit geval. Allesreiniger impliceert dat het alles reinigt, maar dat is zeker niet het geval. Voor een laminaatvloer is het middel namelijk uiterst ongeschikt.

Je laminaat kan er dof van worden en dan is het lastig de glans of zijdeglans weer te herstellen. Geen allesreiniger gebruiken dus voor laminaat dweilen.

Van soda wordt laminaat dof

Schoonmaaksoda/ soda maakt je laminaatvloer dof. De vloer wordt er wel heel erg schoon van, maar gezien er geen stralende glans overblijft, is soda niet het beste middel.

Soda kan ook een witte waas op het laminaat achterlaten. Kies dus liever azijn als je een goedkope oplossing wil voor je laminaat vloer.

Laminaat wordt plakkerig van wasverzachter

Wasverzachter ruikt weliswaar heerlijk en geeft een schoon resultaat, maar dit is allemaal van zeer korte duur. Wasverzachter brengt namelijk een vet laagje aan op de vloer. Vervolgens trekt dit weer makkelijker vuil aan en plakt de vloer na het dweilen. Zo is je harde werk dus voor niks.

Schuurmiddel beschadigt laminaat

Schuurmiddelen kun je nooit op laminaat gebruiken. Ook niet als je een paar vlekken wilt verwijderen. Schuurmiddel beschadigt de vloer doordat de schurende deeltjes in het middel kleine krasjes maken in het laminaat.

Daarnaast dient schuurmiddel weggespoeld te worden met overvloedig water omdat het anders een witte waas op het oppervlak achterlaat.

Dit is niet mogelijk met laminaat omdat te veel vocht het laminaat doet bobbelen. Gebruik dus beslist geen schuurmiddel!

Laminaat plakt na dweilen / Strepen op laminaat na dweilen

Als het laminaat plakt na het dweilen of je ziet strepen op de laminaatvloer, dan heb je waarschijnlijk niet het juiste schoonmaakmiddel of te veel schoonmaakmiddel gebruikt.

Als je groene zeep of wasverzachter hebt gebruikt, dan is er een grote kans dat de vloer plakt na het dweilen. Deze schoonmaakmiddelen brengen namelijk een vettig laagje aan op de vloer dat de vloer plakkerig doet aanvoelen.

Het kan ook zijn dat je te veel schoonmaakmiddel gebruikt hebt. Als je azijn gebruikt, zul je hier geen last van hebben. Al zou je de vloer met puur azijn dweilen, nog zal de vloer niet plakken.

Wanneer je echter afwasmiddel of laminaatreiniger gebruikt, kan de vloer wel plakken na het dweilen als je te veel van het spul in je sopje doet.

Volg dus de instructies op de verpakking van de laminaatreiniger en gebruik slechts 2 tot 3 druppels afwasmiddel als je van plan bent hiermee te dweilen. Bedenk altijd als regel dat meer schoonmaakmiddel niet beter of schoner is!

Laminaat dweilen met koud water of warm water?

Het maakt niet uit of je laminaat met warm of koud water dweilt. Laminaat is waterbestendig en kan dus zowel warm als koud water verdragen. Het één geeft ook niet perse een schoner resultaat dan het ander.

Als je de juiste schoonmaakmiddelen gebruikt en het stappenplan volgt, zal je vloer stralen. Ik adviseer lauw water omdat dat het prettigst is voor je handen als je de dweil moet uitspoelen en uitwringen in het sopje.

Doffe vlekken op laminaat verwijderen

Azijn op doek
Laminaat behandelen met azijn
doffe vlek van laminaat verwijderen
Doffe vlekken verwijderen

Als een laminaatvloer doffe plekken heeft gekregen, kun je deze insmeren met azijn of ammoniak. Doe hiervan een beetje op een microvezeldoek en masseer de doffe plek.

Eventueel een aantal keer herhalen als het in één keer niet gelukt is de doffe plek op te kalefateren. Als ammoniak of azijn niet goed genoeg werken, kun je Quick Step Cleaner gebruiken.

Doe dit middel puur op een microvezel doek en smeer de doffe plek in. Even laten inwerken en vervolgens afnemen. Dit werkt overigens ook heel goed op slijtplekken. Werkt niet alleen op Quick Step vloeren, ook op andere soorten laminaat.

Tips laminaat schoon houden

Tip 1: Regelmatig stofzuigen

Laminaat stofzuigen
Stofzuigen

Stofzuig de laminaatvloer regelmatig. Meestal kun je laminaat al super schoon krijgen zonder met een sopje te hoeven dweilen. Stofzuig minimaal eens per week en voor een echt fris huis, stofzuig je 2 á 3 keer per week.

Tip 2: Stofwissen

Swiffer vloerwisser
Stofwissen

Als je niet graag frequent stofzuigt, kun je een vloerwisser met stofwisdoekjes nemen. Dit is ideaal om de vloer schoon te houden. Neem bijvoorbeeld de Swiffer vloerwisser, eenvoudig online te bestellen op Bol via deze link.

Deze vloerwisser wordt geleverd met stofwisdoekjes. De doekjes kun je ook los kopen in een navulverpakking. De doekjes zijn dik en statisch, waardoor ze het stof opnemen en vasthouden.

Na gebruik kun je het doekje van de wisser halen en weggooien. Wis de laminaatvloer dagelijks voor het beste resultaat. Dit kost je ongeveer 2 minuten met kamer.

Tip 3: Tussentijds snel schoonmaken met de Swiffer WetJet

Het is raadzaam eens per week grondig te dweilen volgens het stappenplan aan het begin van dit artikel. Dit is essentieel om je laminaat schoon en in topconditie te houden.

Tussendoor vlekken gemaakt? Gebruik de Swiffer WetJet. Je kunt deze bij Bol bestellen via de link of onderstaande button.

Swiffer WetJet

Aanbevolen: Swiffer WetJet

De Swiffer WetJet is een dweil die het dweilen een stuk eenvoudiger maakt. Je hoeft niet te bukken en de dweil niet uit te wringen.

Aanbevolen: Swiffer WetJet

Voor laminaat kun je de vloeistof gebruiken die meegeleverd wordt met de WetJet. Als het middel op is, vul je de flacon zelf bij met een mengsel van water en azijn.

Elke keer als je laminaat een beetje vies is, kun je het eenvoudig reinigen met de Swiffer WetJet. Er zit een sprayknop op de Swiffer WetJet. Wees zuinig met spayen zodat de vloer niet al te nat wordt.

Tip 4: Poten van meubels en wieltjes van bureaustoelen regelmatig schoonmaken

Maak de poten van stoelen en tafels en de wieltjes van bureaustoelen regelmatig schoon. Zo zul je minder last hebben van vieze vegen op de laminaatvloer.

bureaustoel schoonmaken
Wieltjes schoonmaken
stoelrubbers
Stoelpoten schoonmaken

Tip 5: Schoenen uittrekken als je binnenkomt

Misschien is de handigste tip om laminaat schoon te houden wel de volgende: trek binnen je schoenen uit.

Als je alleen op sokken loopt, hoef je meestal het laminaat alleen maar te stofzuigen en is nat reinigen niet eens nodig.

Loop in ieder geval niet op hakken. Met name naaldhakken maken lelijke beschadigingen op het laminaat.

Zwarte strepen van laminaat verwijderen

Iedereen maakt wel eens een zwarte veeg op z’n laminaat door met schoenzolen over de vloer te vegen. Deze kun je eenvoudig verwijderen met een potloodgum. Gum de zwarte vegen weg en stofzuig het gumsel op.

Als de veeg niet helemaal weg is, kun je een klein beetje nagellakremover of aceton op een watje doen en hiermee de zwarte streep weghalen.

Na het gebruik van aceton of nagellakremover, moet je de plek even afnemen met een vochtige doek. Zo voorkom je dat de nagellakremover of aceton invreet en het laminaat dof maakt.

Welke dweil voor laminaat dweilen?

De Leifheit vloerwisser werkt het beste voor laminaat dweilen. Je kunt de dweil van de stok halen en heel goed uitwringen. Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat je de vloer niet te nat maakt.

Daarnaast heeft de Leifheit dweil een groot plat oppervlak waardoor je gemakkelijk en snel het laminaat streeploos schoon kunt maken.

De Leifheit dweil is geschikter dan een mop omdat een mop vaak meer vocht verspreid, hoe goed je ‘m ook probeert uit te wringen. Ook geeft een mop eerder strepen door ongelijk verdeeld vocht en schoonmaakmiddel.

Via onderstaande button of via deze link kun je de Leifheit dweil op Bol bestellen.

Laminaat dweilen met vloerwisser

Leifheit vloerwisser – dweil

De Leifheit vloerwisser is een handige dweil voor vlakke vloeren. Eenvoudig een streeploos schoon resultaat.

Leifheit vloerwisser – dweil

Veelgestelde vragen

Kun je laminaat dweilen met Dettol?

Dettol verkoopt allesreiniger die lekker ruikt en voor het dweilen van een aantal soorten vloeren zeer geschikt is. Voor laminaat dweilen is het echter af te raden. Allesreiniger maakt laminaat dof en daarom kun je beter laminaatreiniger of azijn gebruiken.

Kun je laminaat dweilen met azijn?

Ja zeker. Azijn is heel geschikt om laminaat mee te dweilen. Het reinigt en het geeft laminaat glans. Daarnaast is het goedkoop en zorgt het voor een streeploos schone laminaatvloer. Gebruik gewone natuur azijn. Alleen als de vloer erg vies is, gebruik je schoonmaakazijn.

Kun je laminaat het beste met koud of met warm water dweilen?

Het maakt niet uit of je laminaat met koud water of met warm water dweilt. Met de juiste schoonmaakmiddelen wordt laminaat makkelijk schoon en de temperatuur van het water heeft daar weinig invloed op. Ik adviseer lauw water te nemen omdat dat het prettigst aanvoelt.

Kun je laminaat dweilen met wasverzachter?

Alles kan, maar of het een goed idee is, is maar net de vraag. Dweilen met wasverzachter zorgt voor een dun vettig laagje op de vloer, dat snel nieuw vuil aantrekt. Het ruikt lekker en is even schoon, maar het geeft geen langdurig goed resultaat. Gebruik dus geen wasverzachter om een laminaatvloer mee te dweilen.

Hoe verwijder je vlekken van laminaat?

De meeste vlekken zijn eenvoudig weg te poetsen met een beetje azijn. Als je inktvlekken hebt of zwarte strepen, kun je deze verwijderen met een beetje aceton of nagellakremover. Essentieel is om de de vlek niet de kans te geven in te trekken. Verwijder vlekken zodra je iets gemorst hebt.

4.8/5 (12 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Leifheit vloerwisser – dweil

Lees verder:

rvs schoonmaken
Basics
Zoe

RVS Schoonmaken

In dit artikel heb ik een aantal geschikte middelen voor je uiteengezet, evenals tips hoe je RVS lang mooi kunt houden. Maak RVS streeploos schoon en voorkom beschadigingen met mijn supertips!

Lees verder »
PVC vloer schoonmaken
Basics
Zoe

PVC vloer schoonmaken

Een PVC vloer schoonmaken doe je door te stofzuigen en vervolgens te dweilen met een sopje van speciale PVC reiniger en warm water. Dweil met de nerf mee. Zo zorg je dat je alle naden en richels ook schoonmaakt.

Lees verder »
zilver bestek
Basics
Zoe

Zilver poetsen

Zilver poetsen doe je door het zilver in het Hagerty silver bath te doen en het middel 5 tot 10 seconden in te laten werken. Spoel het zilver af en droog af met een zachte doek. Daarna opwrijven met een zilverpoetsdoek voor perfecte glans.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: