poetsprins logo
waterreservoir vullen

Best geteste stoomreiniger

Al jaren ben ik werkzaam in de schoonmaakbranche. Als onderdeel van mijn werk heb ik veel te maken gehad met stoomreinigers. Niet elke stoomreiniger werkt goed. Wil je harde oppervlaktes goed schoonmaken?, dan zul je een krachtige machine nodig hebben.

De Vileda Steam stoommop is het meest geschikt voor het reinigen van harde vloeren. Voor hardnekkig vuil op harde oppervlakken is de Kärcher SC 5 met water jet functie het best. Van alle handstomers is de Bissell 2635j het prettigst.

Welke stoomreiniger je koopt, is erg afhankelijk van waar je de machine voor gaat gebruiken. Het kiezen van het juiste type is belangrijker dan de prijs van het apparaat. In dit artikel leer je welke stoomreinigers waarvoor ingezet kunnen worden.

Beste stoomreiniger overzicht

In het overzicht zijn de beste stoomreinigers per categorie te vinden. Los van de test heb ik met vele andere apparaten gewerkt. Als ze niet in de tabel staan, zijn ze niet goed genoeg.

ProductTypeVermogenStoomdrukOpwarmtijdTankinhoud
Beste stoommop: Vileda Stoomreiniger Steamstoommop1550wn.v.t.15 sec0,4L
Vileda stoomreiniger Steam XXL plusstoommop1550wn.v.t.15 sec0,4L
Leifheit CleanTensostoommop1200wn.v.t.30 sec0,55L
Kärcher SC 1handstomer1200w3 bar3 min0,2L
BISSELL 2635J SteamShothandstomer1050w4.5 bar1 min0,36L
Beste slede stoomapparaat Kärcher SC 3slede stoomapparaat1900w3.5 bar0,5 min1L
Kärcher SC 4 EasyFixslede stoomapparaat2000w3.5 bar4 min0,5L / 0,8L / afneembare tank
Kärcher SC 5slede stoomapparaat2200w4.2 bar3 min1,5L
Beste stoomzuiger Kärcher SV 7stoomzuiger2200w4 bar5 min1,25L

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

  • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
  • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
  • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Beste stoomreiniger per categorie

Stoommop

Een stoommop is ideaal voor het schoonmaken van harde vloeren. Een stoommop werkt als alternatief voor een reguliere dweil en heeft als voordeel dat er geen schoonmaakmiddel gebruikt hoeft te worden. Ze maken gebruik van de kracht van stoom om vuil en vlekken moeiteloos op te tillen, waardoor ze een efficiënte en hygiënische oplossing zijn voor dagelijkse schoonmaakklussen.

Aanbeveling: Vileda stoomreiniger Steam

Reden: De Vileda Steam heeft dezelfde vermogen en opwarmtijd als de Vileda Steam XXL plus, maar de ‘plus’ versie heeft een rechthoekig schoonmaakoppervlak. De gewone variant komt door zijn driehoekige oppervlak makkelijker in hoekjes en onder meubels. Beide modellen hebben een tankinhoud van 0,4 liter en een opwarmtijd van 15 seconden, waardoor ze efficiënter zijn dan de Leifheit CleanTenso, die een opwarmtijd van 30 seconden heeft en een lager vermogen van 1200w.

vileda stoomreiniger verpakking

Handstomer

Handstomers zijn compacte, draagbare stoomreinigers die geschikt zijn voor het reinigen van een verscheidenheid aan oppervlakken, zoals tegels, voegen, sanitair en gestoffeerde meubels. Ze zijn gemakkelijk te manoeuvreren en perfect voor het bereiken van krappe ruimtes en hoeken.

Aanbeveling: BISSELL 2635J SteamShot

Reden: De BISSELL 2635J SteamShot heeft een hogere stoomdruk (4.5 bar) en een kortere opwarmtijd (1 min) in vergelijking met de Kärcher SC 1. Ondanks dat de BISSELL een lager vermogen heeft (1050 W), zal de hogere stoomdruk helpen bij het effectiever reinigen van verschillende oppervlakken.

voegen stoomreinigen

Slede stoomapparaat

Slede stoomapparaten zijn veelzijdige reinigers met een groter waterreservoir en meer vermogen dan de andere types. Ze zijn ideaal voor het grondig reinigen van grotere oppervlakken en het uitvoeren van zwaardere schoonmaaktaken. Met verschillende opzetstukken kunnen ze worden aangepast aan een reeks schoonmaakbehoeften, waaronder het reinigen van tapijten, ramen en keukenapparatuur.

Aanbeveling: Kärcher SC 5

Reden: De Kärcher SC 5 heeft het hoogste vermogen (2200w) en stoomdruk (4.2 bar) in deze categorie. Het heeft ook een ruime tankinhoud van 1,5 liter, wat zorgt voor langere reinigingssessies zonder bijvullen. De opwarmtijd van 3 minuten is redelijk snel gezien het vermogen en de capaciteit van dit apparaat.

matras reinigen met stoom

Stoomzuiger

Stoomzuigers combineren de functionaliteit van een stofzuiger en een stoomreiniger in één apparaat. Ze kunnen zowel droog vuil en stof opzuigen als stoom gebruiken om hardnekkig vuil en vlekken te verwijderen. Dit type stoomreiniger is ideaal voor huishoudens met huisdieren of allergieën, omdat het zowel oppervlaktevuil als diep ingebed vuil aanpakt. Daarnaast is stoom effectief in het bestrijden van huisstofmijten in huis.

Aanbeveling: Karcher SV7

Reden: De Kärcher SV7 is de enige stoomzuiger die werkt. De stoomfunctie en de stofzuigfunctie zijn krachtig. Het concept van een stoomzuiger klinkt ideaal maar is toch niet altijd voor de hand liggend. Voor dweilen werkt een slede stoomreiniger of stoommop net zo goed. De stoomzuiger is namelijk handig als stoomreiniger én als stofzuiger, maar het is niet zo dat de stoomzuiger al het vocht van het stoom weer opneemt. Stoom stijgt namelijk naar boven en de zuigfunctie is niet krachtig genoeg om dat te compenseren. Je krijgt dus niet een heel veel droger resultaat dan met een gewone stoomreiniger of stoommop.

stoomreiniger

Waar op letten bij het kopen

Bij het kiezen van de ideale stoomreiniger zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden om ervoor te zorgen dat het apparaat aan je wensen voldoet. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om op te letten.

Basis informatie stoomreinigers

Een stoomreiniger werkt door water te verhitten tot het kookpunt, waardoor stoom ontstaat. Stoom wordt onder druk door een mondstuk geleid en op het te reinigen oppervlak gespoten. De hitte en vochtigheid van de stoom helpen om vuil, vet en vlekken los te maken, waarna ze kunnen worden afgeveegd of opgezogen, afhankelijk van het type stoomreiniger.

Het wattage bepaalt de kracht

Het wattage van een stoomreiniger is een belangrijke factor die de prestaties en efficiëntie van het apparaat bepaalt. Een hoger wattage betekent doorgaans meer kracht, wat resulteert in een betere reinigingscapaciteit en sneller resultaat.

Het aantal bar geeft de werkdruk aan

De stoomdruk, uitgedrukt in bar, is een maatstaf voor de kracht van de stoom die uit de stoomreiniger komt. Een hogere druk betekent dat de stoom dieper in de te reinigen oppervlakken kan doordringen, waardoor hardnekkig vuil en vlekken effectiever worden verwijderd.

Bij een kortere opwarmtijd kun je sneller doorwerken

De opwarmtijd van een stoomreiniger geeft aan hoe lang het duurt voordat het apparaat klaar is voor gebruik. Een kortere opwarmtijd zorgt ervoor dat je sneller aan de slag kunt, wat vooral handig is voor kleinere klussen of wanneer je weinig tijd hebt.

Bij modellen met een tweede tank (los van de boiler) kan het water continu bijgevuld worden. Voorbeelden hiervan zijn de Kärcher SC 5 slede stoomreiniger en de Kärcher SV 7 stoomzuiger. Als deze eenmaal warm zijn kunnen ze tussentijds bijgevuld worden zonder dat het apparaat opnieuw hoeft op te warmen. Stoommoppen hebben deze luxe niet. Die moeten opnieuw opwarmen na het bijvullen van de watertank.

Bij een grotere tankinhoud kun je langer doorwerken

De tankinhoud van een stoomreiniger bepaalt hoeveel water er in het apparaat kan worden opgeslagen en hoe lang je kunt reinigen voordat je het waterreservoir weer moet bijvullen. Een grotere tankinhoud zorgt ervoor dat je langer kunt doorwerken, wat vooral nuttig is bij het reinigen van grotere ruimtes of het uitvoeren van meerdere taken achter elkaar.

Het juiste apparaat per klus

Stoomreiniger bank

Voor het schoonmaken van stoffen banken is een tapijtreiniger het meest geschikt (en dus niet een stoomreiniger). Zeker als het gaat om het verwijderen van vlekken. We hebben hier eerder een artikel over geschreven. Bekijk Stoffen bank schoonmaken voor een uitgebreid stappenplan.

Benieuwd welke tapijtreiniger je moet aanschaffen? Bekijk onze tapijtreiniger test voor een vergelijking van alle beste machines.

Mocht je toch met een stoomreiniger aan de slag willen gaan om bijvoorbeeld geurtjes uit de bank te verwijderen dan kun je het best voor een stoomzuiger gaan. Een stoomreiniger maakt de bank namelijk nat. Als dit niet opgezogen wordt, kun je vlekken in de bank krijgen of kun je zelfs schimmel in de kussens krijgen.

Voor leren banken is een slede stoomreiniger het meest geschikt. Ook voor lederen banken hebben we eerder een artikel geschreven. Bekijk Lederen bank schoonmaken voor een stappenplan. Let er op als je een stoomreiniger hier voor aanschaft dat je na het schoonmaken van het leer altijd een voedend middel gebruikt. De poriën van het leer gaan door de warmte en het vocht open staan. Gebruik je niets om het leer te voeden dan zal het uitdrogen en kunnen gaan scheuren. Je gebruikt hier bijvoorbeeld Royal leather care en protect voor.

Stoomreiniger vloer

Voor harde vloeren zoals tegels, laminaat, en hardhout is een stoommop het meest geschikt. De stoommop is lichtgewicht en eenvoudig te manoeuvreren, en maakt gebruik van stoom om vuil en vlekken efficiënt te verwijderen zonder chemische schoonmaakmiddelen.

Stoomreinigers en veiligheid op verschillende vloeren:

Stoomreinigers zijn over het algemeen veilig voor gebruik op harde vloeren zoals tegels, laminaat en hardhout. Ze zijn echter niet geschikt voor onverzegelde houten vloeren of gevoelige materialen zoals kurk.

Ook bij geoliede houten vloeren moet je oppassen. De stoommop kan je gebruiken op geoliede houten vloeren maar je moet de vloer daarna wel opnieuw van olie voorzien om uitdroging te voorkomen. Een betere optie dan stoommoppen is de geoliede houten vloer dweilen met een gewone mop en natuurzeep. Kijk hier voor een stappenplan en de juiste middelen.

Voor zachte vloeren zoals tapijt is een tapijtreiniger een betere optie. Controleer altijd de aanbevelingen van de fabrikant en voer indien nodig een test uit op een onopvallende plek om te controleren of het oppervlak bestand is tegen de stoom.

Stoomreiniger kleding

Een handstomer is perfect voor het opfrissen en ontkreuken van kleding. Hoewel het de kleding niet volledig reinigt, zal het gebruik van stoom de vezels ontspannen en kreukels verwijderen, waardoor de kleding er fris en netjes uitziet.

Handstomers zijn niet geschikt om vlekken uit kleding te halen of de kleding weer fris te maken als deze heel erg stinkt. Stomen is namelijk niet hetzelfde als wassen in de wasmachine. Het is ook niet hetzelfde als een kledingstuk laten stomen bij een stomerij. Laten stomen bij een stomerij gebeurd, anders dan de naam doet vermoeden, niet met stoom maar met een speciale wasmachine en speciaal reinigingsmiddel.

Stoomreiniger meubels

Bij het reinigen van harde meubels zoals tafels en stoelen, kan een stoomreiniger effectief zijn voor het verwijderen van vuil, bacteriën en huisstofmijten. Voor stoffen meubels, zoals banken, is een tapijtreiniger een betere optie, vooral als je vlekken wilt verwijderen zonder de stof te beschadigen.

Stoomreiniger tapijt

Stoomreinigers zijn over het algemeen minder geschikt voor het reinigen van tapijten. In plaats daarvan kun je beter een tapijtreiniger gebruiken, die speciaal is ontworpen om diep in de vezels van het tapijt te dringen en vuil en vlekken effectief te verwijderen. We hebben een review van onze Kärcher tapijtreiniger waar je meer informatie kunt vinden. Check Kärcher tapijtreiniger review voor meer informatie.

Wil je weten hoe je tapijt het best kunt reinigen dan is het artikel tapijt reinigen een goede start. Hier vind je een uitgebreid stappenplan.

Stoomreiniger autobekleding

Voor het reinigen van autobekleding is een tapijtreiniger of vlekkenverwijderaar meestal de beste keuze, vooral bij zwaardere vervuiling. Bij lichte vervuiling kan een stoomzuiger eventueel worden ingezet, maar controleer of het materiaal van de bekleding bestand is tegen hitte en stoom.

Lederen bekleding in een auto kan wel goed met een stoomreiniger schoongemaakt worden. Hier is een slede stoomreiniger het meest geschikt voor. Gebruik bij het reinigen van leder altijd een goede voeding voor het leer na het reinigen. Anders zal het leer uitdrogen en kan het op den duur gaan scheuren. Ik gebruik altijd Royal leather care en protect.

Stoomreiniger auto

Voor het reinigen van harde delen van een auto, zoals het dashboard, deurpanelen, bekerhouders en lederen bekleding, is een slede stoomapparaat een uitstekende optie. Het apparaat kan vuil en haren eenvoudig verwijderen.

Naast het frisse resultaat is het interieur ook na het reinigen direct ontsmet. Stoom dood namelijk meer dan 99% van de bacteriën. Voor in een auto is dat helemaal niet zo’n gek idee.

Let wel op dat je het stoom niet tussen knopjes of direct in de ventilatieroosters blaast.

Stoomreiniger huisstofmijt

Stoomreinigers zijn effectief in het doden van huisstofmijt, omdat de hoge temperatuur van de stoom (meestal boven 100°C) zowel de mijten als hun eitjes doodt. Om huisstofmijt effectief te bestrijden, is het belangrijk om regelmatig te stofzuigen en meubels, beddengoed en andere stoffen oppervlakken grondig te reinigen met een stoomreiniger of een speciale huisstofmijtbestrijdingsmethode.

De beste stoomreiniger voor huisstofmijt is een stoommop. Let er wel op dat je na het stomen van je huis goed ventileert. Huisstofmijt houdt van een vochtige omgeving. Met stoom introduceer je juist vocht in het huis.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de beste stoomreinigers per categorie?

Stoommop: Vileda Steam
Handstomer: BISSELL 2635J SteamShot
Slede stoomapparaat: Kärcher SC 5
Stoomzuiger: Kärcher SV7

Waar moet ik op letten bij het kopen van een stoomreiniger?

Het wattage (vermogen) van het apparaat
De stoomdruk (uitgedrukt in bar)
De opwarmtijd
De tankinhoud

Welke stoomreiniger is het meest geschikt voor het reinigen van een bank?

Voor stoffen banken is een tapijtreiniger het meest geschikt. Voor leren banken is een slede stoomreiniger de beste keuze.

Welke stoomreiniger is het meest geschikt voor het reinigen van harde vloeren?

Een stoommop, zoals de Vileda stoomreiniger Steam stoommop, is het meest geschikt voor het reinigen van harde vloeren.

Kan ik een stoomreiniger gebruiken voor het reinigen van kleding?

Een handstomer is perfect voor het opfrissen en ontkreuken van kleding, hoewel het de kleding niet volledig zal reinigen. Regelmatig wassen in de wasmachine blijft noodzakelijk.

Wat is de beste stoomreiniger voor het reinigen van meubels?

Voor harde meubels kan een stoomreiniger effectief zijn. Voor stoffen meubels is een tapijtreiniger een betere keuze.

Is een stoomreiniger geschikt voor het reinigen van tapijten?

Over het algemeen zijn stoomreinigers minder geschikt voor het reinigen van tapijten. Een tapijtreiniger is hiervoor beter.

Wat is de beste stoomreiniger voor het reinigen van autobekleding?

Voor stoffen autobekleding is een tapijtreiniger of vlekkenverwijderaar de beste keuze. Voor lederen bekleding is een slede stoomapparaat geschikt.

Kan ik een stoomreiniger gebruiken voor het reinigen van mijn auto?

Een slede stoomapparaat is uitstekend geschikt voor het reinigen van harde delen van een auto, zoals het dashboard en lederen bekleding. Pas wel op dat je geen stoom direct tussen de knopjes blaast.

0/5 (0 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Schoonmaak kalender

Lees verder:

rvs schoonmaken
Basics
Zoe

RVS Schoonmaken

In dit artikel heb ik een aantal geschikte middelen voor je uiteengezet, evenals tips hoe je RVS lang mooi kunt houden. Maak RVS streeploos schoon en voorkom beschadigingen met mijn supertips!

Lees verder »
PVC vloer schoonmaken
Basics
Zoe

PVC vloer schoonmaken

Een PVC vloer schoonmaken doe je door te stofzuigen en vervolgens te dweilen met een sopje van speciale PVC reiniger en warm water. Dweil met de nerf mee. Zo zorg je dat je alle naden en richels ook schoonmaakt.

Lees verder »
zilver bestek
Basics
Zoe

Zilver poetsen

Zilver poetsen doe je door het zilver in het Hagerty silver bath te doen en het middel 5 tot 10 seconden in te laten werken. Spoel het zilver af en droog af met een zachte doek. Daarna opwrijven met een zilverpoetsdoek voor perfecte glans.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: