Afwassen

Afwassen is voor de meeste mensen een vervelend klusje. Als je eenmaal je after dinner dip te pakken hebt, is het opruimen van de vuile vaat niet het eerste waar je op zit te wachten. Wanneer je echter de juiste methode toepast en de juiste spullen gebruikt, is het klusje zo geklaard.

Afwassen is het schoonmaken van pannen, snijplanken en bakjes. En natuurlijk borden, bekers, glazen en bestek, als je geen vaatwasser hebt. Vaat schoonmaken doe je met afwasmiddel, heet water en een spons of afwasborstel. Ovenschalen en pannen met aangekoekte etensresten kun je het beste even laten weken in warm water. 

Benodigdheden bij het afwassen:

 • Afwasmiddel
 • Afwasborstel
 • Schuursponsje
 • Evt schoonmaaksoda
 • Theedoek
 • Evt. Linnen glazendoek
 • Evt. Schoonmaakhandschoenen, voor als je niet wilt dat je handen en nagels helemaal uitgedroogd en gerimpeld zijn na het afwassen.

Stappenplan schoon en efficiënt afwassen

 1. Maak alle pannen en borden leeg door etensresten eraf te schrapen en weg te gooien (of doe de etensresten in een bakje voor de volgende dag)
 2. Spoel bodempjes drinken in glazen en bekers weg door de gootsteen.
 3. Kijk of je teiltje of de wasbak waar je in gaat afwassen schoon is. Zo niet, maak dit dan eerst schoon met wat allesreiniger of afwasmiddel en een sponsje.
 4. Maak in de wasbak of in een teiltje een sopje van warm water en een klein scheutje afwasmiddel.
 5. Begin met de minst vieze vaat af te wassen, zoals bekers en glazen of borden waar je enkel een broodje van gegeten hebt. De viezere dingen, zoals pannen, bewaar je voor het laatst. Als je begint met de schone dingen en daarna de vieze dingen, wordt je sopje minder ranzig en je vaat dus schoner.
 6. Spoel extreem vieze vaat, zoals ovenschalen of borden met saus of pannen waarin je met olie gekookt hebt, eerst af voor je het in je sopje gaat afwassen.
 7. De mondaanzet van bekers en glazen kun je het makkelijkst schoonmaken met de zachte kant van de schuurspons. Vouw deze om de mondaanzet en wrijf stevig heen en weer.
 8. Als je klaar bent met schrobben, spoel je de vaat af. Zo voorkom je dat je theedoek onder het sop zit.
 9. Als laatste droog je de vaat. Houdt pannen en glazen even op de kop zodat het meeste water eruit druppelt voor je gaat afdrogen. Anders is je theedoek kletsnat voordat je klaar bent met alles af te drogen.

Boeklancering

We zijn hard bezig met het schrijven van de ultieme schoonmaakbijbel. Makkelijke stappenplannen, tips om efficienter schoon te maken en duidelijke uitleg aan de hand van foto’s. Zo krijg je je huis in een mum van tijd stralend schoon. Het boek is nog niet af maar je kunt je inschrijven zodat we je op de hoogte kunnen houden van de vorderingen

Zoe met schoonmaakmiddelen

Met welke middelen was je af?

Mijn persoonlijke favoriet is Dreft afwasmiddel. Per afwasbeurt heb je hier maar enkele druppels van nodig om heerlijk sop te krijgen en je vaat af te wassen. Het spul is geconcentreerd en heeft een dikke structuur waardoor je ook niet snel te veel gebruikt. Afwasmiddelen zoals Klok, Dubro of huismerk, zijn vaak erg dun waardoor je ongemerkt meer in je water spuit dan nodig en je fles zo leeg is. Heb je geen afwasmiddel in huis of wil je alleen milieuvriendelijke middelen gebruiken? Neem dan schoonmaaksoda (ongeveer 2 theelepels per afwasbeurt). Neem niet van dat eco wasmiddel want dat is dun en transparant waardoor je zonder dat je het doorhebt veel meer gebruikt. Milieuvriendelijk is ‘t natuurlijk alleen als je niet verspilt.

Ik heb ook een aantal keer gelezen dat handzeep of wasmiddel gebruikt kan worden om de afwas mee te doen. Dit is niet waar. Niet alle schoonmaakmiddelen zijn voor zomaar alles geschikt. Zowel handzeep als wasmiddel ontvet niet en daarom zal je vaat niet echt schoon worden. Gebruik dus gewoon afwasmiddel of schoonmaaksoda.

Vaat afdrogen of laten drogen?

vaat staat te drogen in een droogrekZowel vaat afdrogen als laten drogen heeft voor- en nadelen. Je vaat laten drogen in een vaatrekje of op het aanrecht kost minder moeite maar als je het afdroogt, kun je het meteen opruimen en is je keuken weer meteen netjes. Veel mensen hebben het idee dat afdrogen of laten drogen meer of minder schoon zou zijn, of dat het meer of minder strepen op de vaat zou achterlaten. Ik geloof hier niet zo in, dus ik zou met name om het feit dat een opgeruimd huis lekker is, adviseren je vaat af te drogen en meteen op te ruimen.

Tips om je vaat af te wassen

 • Bruine thee-aanslag in je bekers? Doe een paar korrels keukenzout of soda in het kopje en boen ‘m van binnen met een schuurspons. Je scrubt de aanslag hiermee met gemak weg.
 • Aangekoekte laag op de bodem van de pan? Verplaats het eten naar een bord of schaal en doe er meteen, als de pan nog warm is van t vuur, een laagje water in en laat dat nog even opstaan tot het water kookt. Daarna kan je de aangekoekte laag makkelijk wegboenen met een afwasborstel en wat afwasmiddel. Is het heel erg aangekoekt? Voeg dan een beetje schoonmaaksoda aan het kokende water toe en laat ‘t een paar minuutjes koken, alvorens het met een afwasborstel af te wassen.
 • Heb je eten aan laten branden en zit er een dikke aangebrande laag op de bodem van je pan? Kook water in de pan op ‘t vuur en doe er een vaatwasblokje in. Laat het vuur niet aanstaan want het water hoeft niet te blijven koken. Na 15 minuten doe je het vuur nog eens aan om het water voor de tweede keer aan de kook te brengen. Zet het vuur weer uit. Voel even met de afwasborstel of het vuil al loskomt van de bodem. Zo niet, dan laat je de pan een nacht staan. Hierna zal het vuil losgekomen zijn en kan je het gemakkelijk wegpoetsen.
 • Heb je olie gebruikt om te bakken of frituren? Vang de overtollige olie dan op in een bakje of flesje. Je kunt dit namelijk beslist niet door de gootsteen spoelen. Opvangen van olie doe je door een trechter op een plastic wegwerp fles (bijvoorbeeld van water of frisdrank) te zetten en de olie erin te gieten. Houdt een stuk keukenpapier bij de hand om de rand van de pan af te vegen voordat de olie op tafel of het aanrecht lekt. Vervolgens was je de pan af met schoonmaaksoda of keukenontvetter en een afwasborstel. Deze middelen zijn vetoplossend, dus je pan zal er na deze wasbeurt weer piekfijn uitzien.
 • Vleesmessen en andere scherpe grote messen kun je beter niet in de vaatwasser doen, dan worden ze namelijk bot. Je kan beter met warm water en afwasmiddel de messen met de hand afwassen. Doe een beetje afwasmiddel op de zachte kant van een schuurspons en vouw deze om de niet-scherpe kant van t mes. Veeg heen en weer tot het lemmet schoon is en spoel het met af.
 • De meeste dingen hoeven niet te weken dus was meteen af na het eten in plaats van je vaat in de wasbak te verzamelen. Hier wordt het alleen maar viezer van.
 • Spoel glazen na het afwassen af met koud water, dan kun je ze makkelijk afdrogen.
 • Voor het afdrogen van glazen kun je het beste een glazendoek gebruiken. Een glazendoek is een heel dunne linnen doek. In tegenstelling tot katoenen theedoeken, laten deze linnen doeken geen pluisjes achter omdat de vezels van de stof langer zijn.
 • Lippenstift verwijderen van glazen gaat heel gemakkelijk met wat make-up remover of een make-up reinigingsdoekje. Wrijf hiermee de lippenstift weg en was het glas daarna af.
 • Broodtrommels en bakjes voor eten kun je na het afwassen beter zonder deksel erop opbergen. Zo voorkom je dat ze muf gaan ruiken.
 • Houd je afwasborstel schoon. Was ‘m mee elke keer als je de vaatwasser laat draaien of, als je geen vaatwasser hebt, overgiet je de borstel na elke afwasbeurt met kokend water. Vet lost op en bacteriën gaan dood.

Wat kan wel en niet in de vaatwasser?

Niet:

 • Servies met een zilver- of goudkleurig randje. Deze zal verdwenen zijn na 3 wasbeurten.
 • Pannen. Doe nooit je pannen in de vaatwasser, zeker niet pannen met een houten handvat of tefal pannen. Deze kunnen beschadigen in de vaatwasser.
 • Vleesmessen en andere grote scherpe keukenmessen.
 • Bamboe of vaat van andere zachte natuurlijke materialen (er staat meestal op de onderkant of het in de vaatwasser kan of niet).

Wel:

 • Borden
 • Bestek
 • Glazen
 • Bekers
 • Kopjes
 • Ovenschalen
 • Bakjes en Doppers of andere herbruikbare waterflessen (wel zo fris om deze wekelijks af te wassen of in de vaatwasser te doen, want je zit er elke dag met je mond aan, iiieeeeuw)
 • De keukenschaar

 

5/5 (1 Review)

Bekijk meer artikelen:

kookplaat schoonmaken

Kookplaat schoonmaken

Kookplaat schoonmaken kun je het beste doen elke keer nadat je ‘m gebruikt hebt. Maak de kookplaat schoon met allesreiniger (spray). Hardnekkig vuil en kookkringen kun je verwijderen met speciale schoonmaakmiddelen.

Lees verder »
Sopje maken

Zo desinfecteer jij je huis

Het desinfecteren van je woning is een belangrijke manier om risico op infectie te verkleinen. Lees meer over wat je moet schoonmaken, welke middelen je kunt gebruiken en welke delen van het huis vaak vergeten worden.

Lees verder »
Bekijk artikelen per categorie:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.