Alles over stof en afstoffen

Afstoffen lijkt een beetje een nutteloos taakje omdat je stof alleen ziet als je goed kijkt en het huis al snel schoon lijkt als je een beetje opruimt en stofzuigt. Stof kan zich echter ophopen en voor een muffe lucht en motten zorgen. Daarom is het belangrijk om dit eens per week toch even te doen. Het kost niet veel tijd of moeite en het resultaat mag er zijn.

Afstoffen betekent dat je stof, haar en pluisjes schoonmaakt die op meubels, vensterbanken en muur- of kastplanken zitten. Stof bestaat uit vezels en pluisjes van je kleding, kussens en dekens, huidschilfers en dode microscopisch kleine insecten. Voor een fris huis, is wekelijks afstoffen noodzakelijk. Afstoffen kun je doen met een Swiffer Duster, stof-/ microvezeldoek, plumeau of stofhandschoen. Werk van boven naar beneden. 

Benodigdheden bij het afstoffen:

 • Een stofdoek: dit is een zachte doek die speciaal ontworpen is om het stof goed vast te houden. De doek is statisch, waardoor het stof aantrekt en vasthoudt. Deze doek mag je beslist niet nat maken.

Of

 • Een Swiffer Duster: je kent de reclame vast nog wel. ‘De Swiffer Duster neemt het stof op in plaats van het te verplaatsen’. Ik kan je vertellen, het werkt echt. Het is makkelijk in gebruik en de Swiffer Duster wordt grijs naarmate je ‘m vaker gebruikt. Hierdoor weet je dat het stof ook echt opgenomen wordt. Voor hoge plekken, bijvoorbeeld bovenop kasten, kun je de Swiffer XXL gebruiken. Uit ervaring kan ik vertellen dat dit ideaal is, omdat je niet meer op stoelen of tafels hoeft te klimmen om af te stoffen.

Of

 • Een microvezeldoek die je met een paar druppels water vochtig maakt. Het is niet de makkelijkste manier, maar als je niks anders in huis hebt, doet het z’n werk.

Of

 • Plumeau: een ouderwets stuk gereedschap dat bestaat uit een stok van ongeveer een halve meter met daaraan plukken zachte haren. Op zich lijkt het aardig, maar je verspreid wel het stof door de hele ruimte in plaats van dat je het opruimt. Geen aanrader dus.

Of

 • Afstofhandschoen: dit is een stofdoek in de vorm van een handschoen. Het idee is dat je de handschoen aantrekt en oppervlaktes afstoft door er met je hand over te wrijven. Ik vind dit persoonlijk een onding dus ik raad het niet aan, maar mocht je er één in huis hebben, is het leuk om uit te proberen.

Stappenplan voor een stofvrij huis:

Begin met opruimen. Leg alles even terug waar het vandaan komt, dus boeken in de kast, jassen aan de kapstok en je schoenen terug in het schoenenrek. Ruim teven je kleren en andere rondslingerende spullen op. Ga je de slaapkamer afstoffen? Verschoon dan eerst je bed. Als je je bed verschoont komt er een hoop stof door de kamer te vliegen dus als je al afgestoft had, kan je opnieuw beginnen. Lees mijn artikel over bed verschonen voor een stappenplan en tips.
Loop een rondje door het huis en stof af kamer voor kamer. Binnen de kamers werk je van boven naar beneden.

 1. Eerst haal je de doek of Swiffer over de bovenkant van kasten.
 2. Daarna ga je plank voor plank de kasten van boven naar beneden afstoffen. Je hoeft niet alles te verplaatsen, met de Swiffer kun je over makkelijk tussendoor. Ga je met een stofdoek te werk, dan moet je wel het een en ander aan spulletjes optillen om het stof overal op te nemen.
 3. Afstoffen doe je met alle horizontale dingen in je huis. Dus niet alleen kasten en planken maar ook de vensterbank, de randen van het bed, de bovenkant van de lichtschakelaars en stopcontacten, bureaus, plinten etc. De plinten kan je met je stofdoek of Swiffer afnemen maar je kan ook bij het stofzuigen even de stang eraf halen en met de kop over de plinten gaan.

Als je alle meubels en planken afgestoft hebt, dat wil zeggen, alles wat niet de vloer is, ga je stofzuigen. Lees mijn artikel over stofzuigen om erachter te komen hoe je dit het makkelijkst kunt aanpakken.

Beeldschermen afstoffen

In principe dwarrelt stof op alle horizontale delen van je huis zoals meubels en vensterbanken. Beeldschermen van televisies en computers zijn echter statisch, waardoor deze ook stoffig worden. Neem dus ook alle beeldschermen in je huis wekelijks af. Doe dit niet met een vochtige doek maar enkel met de stofdoek of Swiffer. Vocht kan een beeldscherm beschadigen. Je kunt ook een brillendoekje gebruiken. Niet van die vochtige brillendoekjes met alcohol maar zo’n klein stukje zachte stof die je bij je (zonnen)bril krijgt. Van boven naar beneden veeg je met de doek of Swiffer zigzaggend over het beeldscherm heen. Doe dit zonder kracht te zetten, want dan zou je de beeldschermen kunnen beschadigen.

Heb je vingerafdrukken op het scherm? Stof het scherm dan eerst af en adem daarna op het scherm zodat je met de damp van je adem en een brillendoekje het beeldscherm kunt afnemen. Weg vingerafdrukken! Gebruik voor vingerafdrukken geen schoonmaakmiddelen, met name geen alcohol of Glassex. Alcohol heeft een bijtende werking waardoor de coating van een beeldscherm kan worden aangetast. Glassex geeft een soort vettig laagje, waardoor het afstoffen in de toekomst alleen maar lastiger wordt.

Lamellen, luxaflex en jaloezieën afstoffen

Lamellen, luxaflex of jaloezieën afstoffen lijkt een heel karwij maar is uiteindelijk helemaal niet zo veel werk. Het makkelijkst is om ze dicht te draaien zodat je als het ware één plat oppervlak hebt. Nu kun je met je stofdoek van boven naar beneden al zigzaggend het hele oppervlak afstoffen. Een Swiffer Duster is ook heel gemakkelijk hiervoor. Doe de luxaflex of lamellen open en ga met de Swiffer over de lamellen heen. Klaar!

Tips bij het afstoffen:

 • Als je zilveren kandelaars of glazen voorwerpen in huis hebt, kun je deze het beste afstoffen met een stofdoek of Swiffer en niet met de vochtige microvezeldoek of plumeau. Trek bij het afstoffen stoffen handschoenen aan, zodat je geen vingerafdrukken op het glas of zilver maakt.
 • Voor lampenkappen en andere voorwerpen die te hoog zijn om makkelijk bij te kunnen, kun je het beste de Swiffer Duster XXL gebruiken. Dit is de gebruikelijke Swiffer maar dan met een lange stok zodat je makkelijk bij hoge dingen kan, zonder op een stoel of kruk te hoeven gaan staan.
 • Heb je even geen zin om helemaal de stofzuiger erbij te pakken maar wil je toch de vloer stofvrij maken? Maak dan gebruik van een vloerwisser. Je koopt een soort dweilstok maar in plaats van daar een natte dweil aan te hangen, vouw je er statische wegwerpdoekjes omheen. Hiermee ga je zigzaggend door de ruimte en na gebruik gooi je de doekjes weg.
 • Stof verzamelt zich vooral in en rondom het bed en op de bank. De slaapkamer en woonkamer worden dus aanzienlijk minder stoffig als je je bed regelmatig verschoont en de bank regelmatig stofzuigt.
 • Heb je huisdieren? Gebruik dan de vloerwisser dagelijks om even in een vluchtige beweging het overgrote deel van de haren op te nemen. Zo zorg je ervoor dat het niet de spuigaten uitloopt en je de haren niet door het hele huis loopt waardoor alles vies wordt.
 • Leg een mat bij de voor- en achterdeur. Zo loop je minder stof van buiten mee naar binnen.
 • Maak eens per maand de roosters en filters in huis schoon. Dit zijn die luchtgleufjes boven de ramen en deuren, in de keuken en in de badkamer. Deze gleufjes kun je schoonmaken door eerst met een stoffer aan de buitenkant en binnenkant er stevig overheen te vegen. Daarna neem je een natte lap met wat allesreiniger of afwasmiddel en wikkel je de doek om je vinger. Nu ga je met je vinger waar de doek omheen zit in de gleufjes poeren en heen en weer vegen. Schone luchtgleufjes zorgen voor een frisser huis omdat het stof enigszins kan ontsnappen en er frisse lucht de ruimte in kan trekken.

Hoe vaak en waarom moet je afstoffen?

Voor een fris huis moet je elke week afstoffen. Als je wekelijks overal de Swiffer even overheen haalt, neemt je kans op astmatische verschijnselen of allergische reacties, zoals niezen en hoesten, aanzienlijk af. Daarnaast ruikt stof onfris. Je herkent het vast wel: als je een stoffige ruimte betreed stinkt het een beetje en wanneer je diep inademt moet je meteen drie keer niezen. Kortom, eens per week afstoffen en je huis is fris als maar wezen kan.

Hoe moet je stof afnemen

Stof neem je van boven naar beneden af met een droge of licht vochtige dag.

Wat kun je gebruiken om af te stoffen

Een stofdoek, swiffer duster, microvezeldoek of plumeau werken vaak het best. Je kunt ook een afstofhandschoen gebruiken

Hoe vaak moet je afstoffen

Om een fris huis te krijgen zul je iedere week moeten afstoffen.

4.3/5 (3 Reviews)
Zoe

Zoe

Hi, ik ben Zoe. In mijn omgeving zie ik dat veel van mijn vriendinnen, net als ik, een prins hebben die niet zo goed in schoonmaken is. Herken jij je hier in, doe dan je voordeel op met deze blog artikelen!

HuishoudenHuishouden

Bekijk meer artikelen:

schimmel verwijderen

Schimmel in de badkamer verwijderen

Schimmel in de badkamer verwijderen kan met HG schimmelreiniger, bleek, soda of borax. Op verschillende manieren kun je zelf de zwarte plekken in de badkamer schoonmaken. Je kunt schimmel voorkomen door de badkamer goed te ventileren, de verwarming voor het douchen aan te zetten en eventueel de badkamer na het verwijderen van schimmel opnieuw te verven met schimmelwerende verf.

Read More »
opgemaakt bed

Matras reinigen

Je matras reinigen kun je zelf. Met zuiveringszout en warm water kom je een heel eind. Specifieke vlekken, zoals van zweet of bloed, vergen een specifieke aanpak.

Read More »
Vloerbedekking

Hoe kun je vlekken uit tapijt / vloerbedekking verwijderen?

Vlekken op tapijt of vloerbedekking verwijderen kan heel eenvoudig zijn. Met de juiste middeltjes en een goede dosis geduld, is je tapijt zo weer als nieuw. Test schoonmaakmiddelen altijd uit op een onopvallende plek en stofzuig de vloerbedekking altijd grondig alvorens vlekken te verwijderen.

Read More »
Handdoeken

Handdoeken wassen

Handdoeken wassen is een klusje dat enige kennis vereist om ervoor te zorgen dat de handdoeken lang fris blijven ruiken. Gebruik waspoeder in plaats van vloeibaar wasmiddel en was handdoeken altijd op 60 graden. Prop de trommel niet te vol.

Read More »
Houten vloer

Houten vloer schoonmaken

Een houten vloer kan geolied, gewast of gelakt zijn. Voor elke soort bewerking heb je een ander stappenplan nodig en andere schoonmaakmiddelen. Gebruik het juiste stappenplan en de juiste middelen om de vloer niet te verpesten. Naast wekelijkse schoonmaakbeurten, onderhoud je de vloer 2 keer per jaar met olie of boenwas.

Read More »
Bekijk artikelen per categorie: