poetsprins logo

Alles over stof en afstoffen

Afstoffen lijkt een beetje een nutteloos taakje omdat je stof alleen ziet als je goed kijkt en het huis al snel schoon lijkt als je een beetje opruimt en stofzuigt. Stof kan zich echter ophopen en voor een muffe lucht en motten zorgen.

Afstoffen betekent dat je stof schoonmaakt dat op meubels, vensterbanken en muur- of kastplanken zitten. Stof bestaat uit pluisjes van kleding, kussens en dekens, huidschilfers en dode microscopisch kleine insecten. Voor een fris huis, is afstoffen noodzakelijk.

Afstoffen kost niet veel tijd of moeite en het resultaat mag er zijn. Je huis is frisser en je hebt minder kans op last krijgen van allergische reacties, zoals niezen. Doe je voordeel met de tips!

Benodigdheden bij het afstoffen

Een Swiffer Duster: Het is geweldig. Ik kan je vertellen, het werkt echt. Het is makkelijk in gebruik en de Swiffer Duster wordt grijs naarmate je ‘m vaker gebruikt. Hierdoor weet je dat het stof ook echt opgenomen wordt.

Swiffer Duster
Swiffer Duster

Voor hoge plekken, bijvoorbeeld bovenop kasten, kun je de Swiffer Duster XXL gebruiken. Uit ervaring kan ik vertellen dat dit ideaal is, omdat je niet meer op stoelen of tafels hoeft te klimmen om af te stoffen. Check deze link van Bol voor prijs en levertijd van een Swiffer Duster XXL.

Afstoffen op hoogte

Swiffer Duster XXL

Swiffer Duster XXL voor het afstoffen van hoge plekken. Nooit meer op stoelen of krukjes klimmen om alles in huis af te stoffen.

Swiffer Duster XXL

Of

Een stofdoek: dit is een zachte doek die speciaal ontworpen is om het stof goed vast te houden. De doek is statisch, waardoor het stof aantrekt en vasthoudt. Deze doek mag je beslist niet nat maken.

Of

Een microvezeldoek die je met een paar druppels water vochtig maakt. Het is niet de makkelijkste manier, maar als je niks anders in huis hebt, doet het z’n werk.

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Stappenplan voor een stofvrij huis

Afstoffen doe je met alle horizontale dingen in je huis. Dus niet alleen kasten en planken maar ook de vensterbank, de randen van het bed, de bovenkant van de lichtschakelaars en stopcontacten, bureaus, plinten etc.

De plinten kan je met je stofdoek of Swiffer afnemen maar je kan ook bij het stofzuigen even de stang eraf halen en met de kop over de plinten gaan.

Benodigde tijd: 10 minuten

De aangegeven benodigde tijd is het aantal minuten dat je ongeveer per kamer nodig hebt om goed af te stoffen.

 1. Huis opruimen

  Begin met opruimen. Leg alles even terug waar het vandaan komt, dus boeken in de kast, jassen aan de kapstok en je schoenen terug in het schoenenrek. Ruim teven je kleren en andere rondslingerende spullen op. Ga je de slaapkamer afstoffen? Verschoon dan eerst je bed. Als je je bed verschoont komt er een hoop stof door de kamer te vliegen dus als je al afgestoft had, kan je opnieuw beginnen.
  troep wordt in een bak opgeborgen om het huis op te ruimen

 2. Bovenkant van kasten en andere meubels afstoffen

  Loop een rondje door het huis en stof af kamer voor kamer. Binnen de kamers werk je van boven naar beneden. Begin met de doek of Swiffer over de bovenkant van kasten en andere meubels te halen.
  Op kasten afstoffen

 3. Afstoffen van boven naar beneden

  Ga plank voor plank de kasten van boven naar beneden afstoffen. Je hoeft niet alles te verplaatsen, met de Swiffer kun je over makkelijk tussendoor. Ga je met een stofdoek te werk, dan moet je wel het een en ander aan spulletjes optillen om het stof overal op te nemen.
  Kastplanken afstoffen

 4. Spullen die stof aantrekken afstoffen

  Stof alle dingen in huis af die stof aantrekken. Dit zijn beeldschermen van TV’s en computers, fotolijsten etc.
  Lijst afstoffen

 5. Stofzuigen

  Als je alle meubels en planken afgestoft hebt, dat wil zeggen, alles wat niet de vloer is, ga je stofzuigen. Lees mijn artikel over stofzuigen om erachter te komen hoe je dit het makkelijkst kunt aanpakken.
  draadloze stofzuiger zuigt vloer

Beeldschermen afstoffen

In principe dwarrelt stof op alle horizontale delen van je huis zoals meubels en vensterbanken. Beeldschermen van televisies en computers zijn echter statisch, waardoor deze ook stoffig worden.

Neem dus ook alle beeldschermen in je huis wekelijks af. Doe dit niet met een vochtige doek maar enkel met de stofdoek of Swiffer. Vocht kan een beeldscherm beschadigen of strepen maken.

Je kunt ook een brillendoekje gebruiken. Niet van die vochtige brillendoekjes met alcohol maar zo’n klein stukje zachte stof die je bij je (zonnen)bril krijgt.

Van boven naar beneden veeg je met de doek of Swiffer zigzaggend over het beeldscherm heen. Doe dit zonder kracht te zetten, want dan zou je de beeldschermen kunnen beschadigen.

Beeldscherm afstoffen
Beeldscherm afstoffen
Beeldscherm schoonmaken
Beeldscherm poetsen

Heb je vingerafdrukken op het scherm? Stof het scherm dan eerst af en adem daarna op het scherm zodat je met de damp van je adem en een droog brillendoekje het beeldscherm kunt afnemen.

Weg vingerafdrukken! Gebruik voor vingerafdrukken geen schoonmaakmiddelen, met name geen alcohol of Glassex.

Alcohol heeft een bijtende werking waardoor de coating van een beeldscherm kan worden aangetast. Glassex geeft een soort vettig laagje, waardoor het afstoffen in de toekomst alleen maar lastiger wordt.

Lamellen, luxaflex en jaloezieën afstoffen

Lamellen, luxaflex of jaloezieën afstoffen lijkt een heel karwij maar is uiteindelijk helemaal niet zo veel werk. Het makkelijkst is om ze dicht te draaien zodat je als het ware één plat oppervlak hebt.

Nu kun je met je stofdoek van boven naar beneden al zigzaggend het hele oppervlak afstoffen. Een Swiffer Duster is ook heel gemakkelijk hiervoor. Doe de luxaflex of lamellen open en ga met de Swiffer over de lamellen heen. Klaar!

Tips bij het afstoffen

Tip 1: Gebruik handige tools om af te stoffen

piano swiffer duster
Piano afstoffen

Gebruik een Swiffer Duster of stofdoek. Gebruik niet een plumeau. Op zich lijkt een plumeau aardig, maar je verspreid wel het stof door de hele ruimte in plaats van dat je het opruimt. Geen aanrader dus.

Gebruik ook geen afstofhandschoen. Een afstofhandschoen is een stofdoek in de vorm van een handschoen. Het idee is dat je de handschoen aantrekt en oppervlaktes afstoft door er met je hand over te wrijven.

Ik vind dit persoonlijk een onding dus ik raad het niet aan, maar mocht je er één in huis hebben, is het leuk om uit te proberen.

Tip 2: Trek handschoenen aan als je glaswerk of zilver gaat afstoffen

Als je zilveren kandelaars of glazen voorwerpen in huis hebt, kun je deze het beste afstoffen met een Swiffer en niet met de vochtige microvezeldoek.

Glazen afstoffen
Glaswerk afstoffen

Trek bij het afstoffen stoffen handschoenen of latex wegwerp handschoenen aan, zodat je geen vingerafdrukken op het glas of zilver maakt.

Tip 3: Gebruik de Swiffer XXL om hoge plekken te bereiken

Afstoffen op hoogte
Hoge plekken afstoffen

Voor lampenkappen en andere voorwerpen die te hoog zijn om makkelijk bij te kunnen, kun je het beste de Swiffer Duster XXL gebruiken. Dit is de gebruikelijke Swiffer maar dan met een lange stok zodat je makkelijk bij hoge dingen kan, zonder op een stoel of kruk te hoeven gaan staan.

Tip 4: Gebruik een vloerwisser tussen de stofzuigbeurten door

Swiffer vloerwisser
Swiffer vloerwisser

Heb je even geen zin om helemaal de stofzuiger erbij te pakken maar wil je toch de vloer stofvrij maken? Maak dan gebruik van een vloerwisser. Je koopt een soort dweilstok maar in plaats van daar een natte dweil aan te hangen, vouw je er statische wegwerpdoekjes omheen. Hiermee ga je zigzaggend door de ruimte en na gebruik gooi je de doekjes weg.

Neem bijvoorbeeld de Swiffer stofwisser voor de vloer. Bestel de vloerwisser op Bol via deze link.

Heb je huisdieren? Gebruik dan de vloerwisser dagelijks om even in een vluchtige beweging het overgrote deel van de haren op te nemen.

Zo zorg je ervoor dat het niet de spuigaten uitloopt en je de haren niet door het hele huis loopt waardoor alles vies wordt.

Tip 5: Verschoon regelmatig je bed en stofzuig de bank

Stof verzamelt zich vooral in en rondom het bed en op de bank. De slaapkamer en woonkamer worden dus aanzienlijk minder stoffig als je je bed regelmatig verschoont en de bank regelmatig stofzuigt. Lees mijn artikel over bed verschonen voor een stappenplan en tips.

Tip 6: Maak luchtgaten en filters regelmatig schoon

Maak eens per maand de roosters en filters in huis schoon. Dit zijn die luchtgleufjes boven de ramen en deuren, in de keuken en in de badkamer. Deze gleufjes kun je schoonmaken door eerst met een stoffer aan de buitenkant en binnenkant er stevig overheen te vegen.

Luchtfilters schoonmaken
Ventilatie schoonmaken

Daarna neem je een natte lap met wat allesreiniger of afwasmiddel en wikkel je de doek om je vinger. Nu ga je met je vinger waar de doek omheen zit in de gleufjes poeren en heen en weer vegen.

Schone luchtgleufjes zorgen voor een frisser huis omdat het stof enigszins kan ontsnappen en er frisse lucht de ruimte in kan trekken.

Hoe vaak en waarom moet je afstoffen?

Voor een fris huis moet je elke week afstoffen. Als je wekelijks overal de Swiffer even overheen haalt, neemt je kans op astmatische verschijnselen of allergische reacties, zoals niezen en hoesten, aanzienlijk af.

Daarnaast ruikt stof onfris. Je herkent het vast wel: als je een stoffige ruimte betreed stinkt het een beetje en wanneer je diep inademt moet je meteen drie keer niezen. Kortom, eens per week afstoffen en je huis is fris als maar wezen kan.

Veelgestelde vragen

Wat kun je het beste gebruiken om af te stoffen?

De Swiffer Duster is verreweg het makkelijkst in gebruik om efficient af te stoffen. De Swiffer houdt het stof vast en het oppervlak is zo zacht dat je niks beschadigt en overal makkelijk tussendoor kunt. Zo hoef je niet alles op te tillen om af te stoffen.

Wat kun je gebruiken om af te stoffen?

Een stofdoek, Swiffer duster, microvezeldoek of plumeau kun je gebruiken om af te stoffen. Je kunt ook een afstofhandschoen gebruiken. Van alle opties is de Swiffer Duster het beste.

Hoe vaak moet je afstoffen?

Om een fris huis te krijgen zul je iedere week moeten afstoffen. Zo geef je stof geen kans zich te verzamelen en verminder je de kans op allergieën. Daarnaast ruikt je huis frisser en ziet het er schoner uit.

3.7/5 (29 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Swiffer Duster XXL

Lees verder:

rvs schoonmaken
Basics
Zoe

RVS Schoonmaken

In dit artikel heb ik een aantal geschikte middelen voor je uiteengezet, evenals tips hoe je RVS lang mooi kunt houden. Maak RVS streeploos schoon en voorkom beschadigingen met mijn supertips!

Lees verder »
PVC vloer schoonmaken
Basics
Zoe

PVC vloer schoonmaken

Een PVC vloer schoonmaken doe je door te stofzuigen en vervolgens te dweilen met een sopje van speciale PVC reiniger en warm water. Dweil met de nerf mee. Zo zorg je dat je alle naden en richels ook schoonmaakt.

Lees verder »
zilver bestek
Basics
Zoe

Zilver poetsen

Zilver poetsen doe je door het zilver in het Hagerty silver bath te doen en het middel 5 tot 10 seconden in te laten werken. Spoel het zilver af en droog af met een zachte doek. Daarna opwrijven met een zilverpoetsdoek voor perfecte glans.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: