WC schoonmaken

Een WC schoonmaken kan een vervelend taakje zijn. Hoewel het niet een moeilijke taak is, kun je het wel fout doen. Er bestaat een juiste manier om je WC schoon te maken, een manier die de verspreiding van bacteriën tegengaat en voor een heerlijke frisse ruimte zorgt. Goede schoonmaaktechnieken geven niet alleen een superieur resultaat, het bespaart je ook een hoop tijd en moeite.

De binnenkant van de WC pot maak je schoon door toiletreiniger vanaf onder de rand in de pot te spuiten. Met een doek en allesreiniger of badkamerspray poets je de randen van de pot, de bril, de klep en de doortrekknop. Terwijl je dit doet, kan de toiletreiniger inwerken. Vervolgens borstel je de pot schoon met de WC borstel. 

Benodigdheden WC schoonmaken:

 • Toiletbleek of WC-reiniger. Dit is een sterk geconcentreerd schoonmaakmiddel in een langwerpige plastic fles met een zwanenhals. Door de vorm van de hals kan je het middel goed onder de randen van de pot spuiten. Ik raad Glorix aan omdat het middel dik is waardoor de wand van de pot goed ontkalkt en gereinigd wordt. 
 • WC borstel
 • Badkamerspray
 • Microvezel- of schoonmaakdoek
 • Evt. Schoonmaakhandschoenen

Wc schoonmaken stappenplan:

Benodigde tijd: 3 minuten.

WC schoonmaken stappenplan:

 1. Spuit toiletbleek in de pot

  Doe de WC bril omhoog en spuit WC reiniger in de pot. Zorg dat je het spul vanaf onder de rand van de toiletpot in de WC doet. Het zal vanzelf naar beneden kruipen en de rest van de binnenkant van de pot bedekken. Gebruik niet te veel schoonmaakmiddel. Eén maal de fles langs de rand halen is voldoende. Laat het schoonmaakmiddel inwerken terwijl je de rest van de WC schoonmaakt.
  Glorix in toilet spuiten

 2. Maak de doortrekknop schoon

  Je begint bij het ‘schoonste’ gedeelte van de WC en werkt naar het meest verontreinigde gedeelte toe. Dit betekent dat je eerst de knop schoonmaakt en daarna pas de bril. Zo kun je dezelfde doek voor de hele WC gebruiken. Spuit een beetje badkamerspray op de knop en wrijf deze schoon met een vochtige microvezeldoek.
  Drukknop WC schoonmaken

 3. Maak de bovenkant en de onderkant van de WC klep schoon

  Spuit een klein beetje badkamerspray op de klep en wrijf deze schoon met een vochtige microvezeldoek. Je kunt dezelfde microvezeldoek gebruiken, mits je deze volgorde van stappen volgt.
  WC klep schoonmaken

 4. Poets het gedeelte achter de WC bril

  Het is belangrijk dit gedeelte niet te vergeten omdat het stoffig neigt te worden. Voor een optimaal resultaat, neem je dit deel dus ook af.
  Achterkant WC schoonmaken

 5. Haal de lap over de bovenkant van de bril

  Doe de bril naar beneden en maak het zitgedeelte schoon. Dit doe je door badkamerspray op de bril te spuiten en deze met de microvezeldoek schoon te poetsen.
  WC bril schoonmaken

 6. Poets de onderkant van de WC bril

  Spuit badkamerspray op de onderkant van de bril en poets deze schoon met de microvezeldoek. Spuit een beetje extra op de noppen waar de bril op steunt. Deze neigen het viest te worden. Wrijf stevig met de doek over de noppen totdat ze helemaal blinkend schoon zijn.
  Onderkant WC bril schoonmaken

 7. Reinig de rand van de WC pot

  Zowel de rand aan de binnenkant van de pot, de bovenkant van de rand als de buitenrand van de pot moet je schoonmaken. Spuit een beetje badkamerspray op de rand en wrijf deze schoon met de vochtige doek. Spoel tussendoor de doek uit als je WC erg vies is.
  WC poetsen met doek

 8. Boen de binnenkant van de WC pot

  Haal de borstel stevig heen en weer in het doortrekgat van de pot. Schrob ook de rest van de pot, inclusief onder de randen van de pot.
  WC borstel in wc

 9. Maak de deurklink van de WC deur schoon

  Om het verhaal compleet te maken, maak je met je lap (die je natuurlijk even tussendoor uitspoelt) ook de deurklink van de WC deur schoon. Dit wordt vaak vergeten maar raak je net zo goed aan als de WC bril en wordt dus eigenlijk net zo vies.

 10. Hang een toiletblokje aan de rand van de pot

  Dit is dé tip voor een frisse WC. Elke keer als je doorspoelt wordt er een klein beetje geparfumeerd schoonmaakmiddel door je WC gespoeld waardoor kalkaanslag bijna geen kans krijgt en de WC altijd lekker ruikt.
  Toiletblokje aan toiletrand

Boeklancering

We zijn hard bezig met het schrijven van de ultieme schoonmaakbijbel. Makkelijke stappenplannen, tips om efficienter schoon te maken en duidelijke uitleg aan de hand van foto’s. Zo krijg je je huis in een mum van tijd stralend schoon. Het boek is nog niet af maar je kunt je inschrijven zodat we je op de hoogte kunnen houden van de vorderingen

Zoe met schoonmaakmiddelen

Hoe vaak moet je de WC schoonmaken?

De WC moet minimaal eens per week worden schoongemaakt. Afhankelijk van het aantal personen waarmee je in huis woont, moet de WC vaker schoongemaakt worden. Een keer per week is genoeg als je op jezelf woont of met z’n tweeën. Woon je met meer personen, dan adviseer ik de WC twee keer per week schoon te maken. Ten eerste is dit van belang omdat het toilet vol bacteriën zit. Poep en plas zit vol bacteriën en daardoor kan een onhygiënische WC een bron van ziektes zijn. Ten tweede wordt het schoonmaken van de WC alleen maar lastiger als je dit niet regelmatig doet. Vuil hoopt zich op, kalk ontwikkeld zich waardoor het lastig te verwijderen is en in het gat van de WC kan bruine aanslag vormen. Ten derde stinkt een WC die haast niet schoongemaakt wordt. Dit is onprettig voor jezelf maar zeker ook voor bezoek. Ik vind zelf niets zo naar als op en smerige WC zitten bij iemand anders thuis. Kortom, redenen genoeg om je WC goed te onderhouden en het eerder genoemde stappenplan wekelijks toe te passen.

Hoe reinig je de WC zonder chloor?

Als je geen chloor of bleek wilt gebruiken, kun je kiezen voor soda. Soda is een natuurlijk schoonmaakmiddel met antibacteriële werking. Het is dus minder belastend voor het milieu, spetters op je kleding worden geen onverwijderbare vlekken en het geeft hetzelfde schone resultaat als chloor. Het enige is, dat het lastiger in gebruik is omdat je niet de fles met zwanenhals hebt waarmee je makkelijk onder de rand van de pot kunt komen. Hoe kan je je WC met soda schoonmaken? Maak een sopje met heet of kokend water en een eetlepel soda. Als je eerst de soda in een teiltje of emmer doet en daarna het water er overheen giet, is het geheel meteen gemengd en hoef je niet meer in de emmer te roeren. Het sopje giet je in de toiletpot. Probeer het zo veel mogelijk vanaf de rand in de pot te gieten, zodat je sopje toch de gehele binnenkant van de pot bereikt. Vervolgens neem je de WC borstel en ga je stevig schrobben, zowel onder de randen van de pot als in de afvoer. Laat het even inwerken voordat je doortrekt. Hoe langer soda kan inwerken, hoe effectiever. Let op: soda is niet baking soda maar schoonmaaksoda en dit zijn twee verschillende dingen die je niet met elkaar moet verwarren.

Hoe krijg je bruine aanslag in je WC schoon?

Bruine aanslag in de afvoer van de WC komt door kalkaanslag en krijg je enkel schoon met krachtige WC tabs. Kalkaanslag kan in de loop der tijd een dikke laag worden. Het bevat bacteriën en de laag wordt alleen maar dikker en viezer wanneer je het niet reinigt. Vooral WC’s in oude huizen hebben dit probleem omdat de schoonmaakmiddelen van 20 jaar of langer geleden niet zo goed zijn als nu. De beste manier om bruine aanslag te verwijderen is door WC tabs kopen. Ik raad de blokjes van Witte Reus aan. Je doet zo’n blokje ‘s nachts voordat je gaat slapen of voordat je naar je werk gaat in de WC pot. Zo zorg je ervoor dat het blokje uren kan weken in het water van de afvoer. Wanneer het middel 7 tot 8 uur ingewerkt is, ga je schrobben met de WC borstel. Herhaal dit net zo vaak totdat alle bruine aanslag weg is.

Hoe verwijder je kalkaanslag in de WC?

Heeft je WC bruine of gele randen gekregen? Dan heb je te maken met kalkaanslag in je WC pot. Je kan dit het beste reinigen met HG superkracht toiletreiniger. Dit is eigenlijk een soort extreem effectieve variant van de standaard WC-Eend toiletbleek. HG superkracht toiletreiniger spuit je direct onder de rand van het toilet. Vanaf daar zakt het vanzelf naar beneden de pot in waardoor het de hele binnenkant van de pot zal bedekken. Laat dit zo lang mogelijk inwerken, door het bijvoorbeeld in je WC te doen voordat je gaat slapen of voordat je naar je werk gaat. Doe wel even de klep van de WC dicht, zodat de chemische lucht van het spul niet je hele huis vult. Nadat het middel enige uren ingewerkt heeft, ga je borstelen met de WC borstel. Herhaal het aanbrengen van het middel en het schrobben net zo vaak totdat je WC pot weer stralend wit is. Als je zowel gele of bruine randen als bruine aanslag in de WC afvoer hebt, kun je het beste eerst de randen reinigen met HG en de volgende dag een WC tab gebruiken waar ik het vorige alinea over had. Het is namelijk slecht voor het milieu en de gezondheid om de twee chemische middelen te mengen.

Als alle bruine aanslag weg is, houd dan in het vervolg de WC bij door het stappenplan bovenaan deze blog wekelijks te volgen. Dan voorkom je dat je de intense reiniging met WC-tabs en HG superkracht toiletreiniger vaker moet uitvoeren.

Hoe krijg je een sterk vervuilde WC schoon?

Eigenlijk geven de vorige twee alinea’s antwoord op deze vraag: met sterke reinigingsmiddelen (HG superkracht toiletreiniger en WC-tabs) die je lang laat inwerken.

Kan je de WC schoonmaken met een vaatwasblokje?

Het antwoord op deze vraag is nee. De tip om bruine aanslag in het toilet weg te krijgen door een vaatwastablet in de pot te doen hoor ik vaak voorbij komen. Helaas is dit pure onzin. Een vaatwasblokje werkt namelijk alleen in combinatie met heet water en zoals je misschien weet, is het water in de WC pot en waar je mee doortrekt hartstikke koud. Gebruik dus geen vaatwastabletten om je WC te reinigen maar koop de speciaal voor WC gemaakte WC-tabs.

Kan je de WC schoonmaken met cola?

Het antwoord op deze vraag is ja, in principe wel, maar het is niet erg handig. Cola bevat extreem veel zuren waardoor je ongeveer alles schoon kan krijgen als je het erin weekt. Veel mensen maken bijvoorbeeld hun barbecuerooster schoon met cola of gebruiken het om roest van metalen dingen te verwijderen. Waarom het niet handig is voor de WC is omdat de kracht van cola als schoonmaakmiddel schuilt in het weken. Dit is lastig bij een WC omdat cola vloeibaar is als water en je het dus eigenlijk regelrecht doorspoelt. Gebruik dus dikkere schoonmaakmiddelen zoals toiletbleek, omdat dit als het ware een beetje aan de randen van de pot blijft plakken waardoor het kan inwerken.

Hoe maak je de tegels in het WC hok schoon?

De tegels in het WC-hok krijg je het makkelijkst schoon met badkamerspray of een sopje van warm water en allesreiniger. Bij zowel de supermarkt als de drogist kun je badkamerspray kopen. Het heet badkamerspray of hygiënische spray. Voorbeelden van merken die sprays van goede kwaliteit maken, zijn Ajax en Glorix, maar je kan ook gewoon voor het huismerk kiezen. De spray hoeft geen kalkreiniger te bevatten, want van kalkaanslag heb je als goed is geen last in het toilethok. Heb je geen badkamerspray in huis of geen zin om op dit moment naar de winkel te gaan, dan kun je ook een sopje maken van warm water en een klein scheutje allesreiniger. Verder heb je een vochtige lap nodig, bijvoorbeeld een microvezel- of schoonmaakdoek. Hier volgt een stappenplan wanneer de tegels niet extreem vies zijn:

 1. Tip: begin met stofzuigen! Zuig stof, haar en andere viezigheid eerst van de WC vloer. Zo zorg je ervoor dat je doek bij de volgende stappen niet onnodig vies wordt.
 2. Spray wat badkamerspray op de tegels en maak de (microvezel)doek nat. Wanneer je een sopje met allesreiniger gebruikt, haal je de doek door het sopje en wring je ‘m uit.
 3. Wrijf met enige kracht met de doek over de tegels. Werk van boven naar onder.
 4. Neem de hoeken van de wanden en van de wanden naar de vloer extra goed af, want deze neigen het meest vies te worden.
 5. Zijn de tegels erg nat geworden? Dan kun je ze wissen met een raamwisser of afdrogen met een droge doek.

Hoe maak je sterk vervuilde tegels in een WC hok schoon?

Wanneer de tegels erg vies zijn, moet je grondiger te werk gaan. Onder ‘erg vies’ versta ik bruine of grijszwarte voegen, vergeeld of zelfs bruine hoeken van wand naar wand en/of van de wanden naar de vloer en tegels met spetters urine. Herken jij dit? Doe dan het volgende:

 1. Trek schoonmaakhandschoenen aan.
 2. Begin met de vloer van de WC stof te zuigen. Neem goed alle hoeken mee.
 3. Maak een sopje met warm water, een scheutje allesreiniger en een scheutje bleek of een eetlepel soda, voor als je niet met bleek wilt werken.
 4. Neem een schoonmaakborstel.
 5. Doop de borstel in het sopje.
 6. Schrob met de borstel stevig over de voegen, randen en tegels. Het klopt dat je hele WC hok heel nat wordt en dat  jijzelf waarschijnlijk ook de nodige spetters over je heen krijgt. Dit is helaas een opoffering die je zult moeten maken als je je WC hok ernstig verwaarloosd hebt. Schrob net zo lang totdat het geel, bruin en/of zwart weg is.
 7. Maak het WC hok droog met een droge doek.
 8. Nu het ergste vuil schoon is en je WC hok weer enigszins droog, ga je het ‘normale’ schoonmaakwerk doen.
  – Je maakt een nieuw sopje van warm water en allesreiniger en je neemt een schone doek. Je kan ook de eerder genoemde badkamerspray gebruiken.
  – Doop de doek in het sopje en wring ‘m uit.
  – Neem de tegels met de doek af.
  – Op laten drogen en klaar!
 9. Vanaf nu kun je de tegels bijhouden door ze elke week af te nemen met een vochtige doek en wat schoonmaakmiddel. Als je dit elke week doet, zul je nooit meer met een schoonmaakborstel te werk hoeven gaan, wat je een hoop bloed, zweet en tranen zal schelen.

Hoe maak je het toiletreservoir schoon?

Het makkelijkst is om hier speciale toiletreservoir blokjes voor te kopen. Deze doe je in het reservoir en laat je inweken. Je hoeft het toiletreservoir niet vaak schoon te maken, een of twee keer per jaar zo’n blokje erin doen is voldoende. Mocht je je afvragen wat een toiletreservoir is: dat is de spoelbak, oftewel, de bak boven de WC waarin een aantal liters water zit zodat je de WC kan doorspoelen. Eigenlijk wordt een toiletreservoir niet echt vies van binnen. Het is namelijk een afgesloten bak waar enkel water doorheen gaat. Vooralsnog is het fris hier ongeveer een a twee keer per jaar een reinigingsmiddel in te doen. Verder is het vooral zaak om de buitenkant met een natte lap af te nemen bij de wekelijkse schoonmaakbeurt van de WC. Zo voorkom je dat het stoffig wordt in je WC hok. Let wel op: veel reservoirs zijn ingebouwd. Deze hoef je dus ook niet schoon te maken, anders zou in de muur moeten hakken om erbij te komen.

4.3/5 (6 Reviews)

Bekijk meer artikelen:

kookplaat schoonmaken

Kookplaat schoonmaken

Kookplaat schoonmaken kun je het beste doen elke keer nadat je ‘m gebruikt hebt. Maak de kookplaat schoon met allesreiniger (spray). Hardnekkig vuil en kookkringen kun je verwijderen met speciale schoonmaakmiddelen.

Lees verder »
Sopje maken

Zo desinfecteer jij je huis

Het desinfecteren van je woning is een belangrijke manier om risico op infectie te verkleinen. Lees meer over wat je moet schoonmaken, welke middelen je kunt gebruiken en welke delen van het huis vaak vergeten worden.

Lees verder »
Bekijk artikelen per categorie:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.