WC schoonmaken

huis schoonmaken

Een WC schoonmaken kan een vervelend taakje zijn. Hoewel het niet een moeilijke taak is, kun je het wel fout doen. Er bestaat een juiste manier om je WC schoon te maken, een manier die de verspreiding van bacteriën tegengaat en voor een heerlijke frisse ruimte zorgt. Goede schoonmaaktechnieken geven niet alleen een superieur resultaat, het bespaart je ook een hoop tijd en moeite.

De WC schoonmaken doe je door toiletreiniger vanaf onder de rand in de pot te spuiten en in te laten werken. Met een doek en allesreiniger of badkamerspray poets je de randen van de pot, de bril, de klep en de doortrekknop. Borstel de pot schoon met de WC borstel.

Benodigdheden WC schoonmaken

 • Toiletbleek of WC-reiniger. Dit is een sterk geconcentreerd schoonmaakmiddel in een langwerpige plastic fles met een zwanenhals. Door de vorm van de hals kan je het middel goed onder de randen van de pot spuiten.
 • WC borstel
 • Badkamerspray
 • Microvezel- of schoonmaakdoek
 • Evt. Schoonmaakhandschoenen

WC schoonmaken stappenplan

Benodigde tijd: 3 minuten.

Algemeen stappenplan voor WC schoonmaken. Tijd kan variëren afhankelijk van hoe vies je toilet is, maar als je elke week het stappenplan goed uitvoert, ben je telkens in 3 minuten klaar!

 1. Spuit toiletbleek in de pot

  Doe de WC bril omhoog en spuit WC reiniger in de pot. Zorg dat je het spul vanaf onder de rand van de toiletpot in de WC doet. Het zal vanzelf naar beneden kruipen en de rest van de binnenkant van de pot bedekken. Gebruik niet te veel schoonmaakmiddel. Eén maal de fles langs de rand halen is voldoende. Laat het schoonmaakmiddel inwerken terwijl je de rest van de WC schoonmaakt.
  Glorix in toilet spuiten

 2. Maak de doortrekknop schoon

  Je begint bij het ‘schoonste’ gedeelte van de WC en werkt naar het meest verontreinigde gedeelte toe. Dit betekent dat je eerst de knop schoonmaakt en daarna pas de bril. Zo kun je dezelfde doek voor de hele WC gebruiken. Spuit een beetje badkamerspray op de knop en wrijf deze schoon met een vochtige microvezeldoek.
  Drukknop WC schoonmaken

 3. Maak de bovenkant en de onderkant van de WC klep schoon

  Spuit een klein beetje badkamerspray op de klep en wrijf deze schoon met een vochtige microvezeldoek. Je kunt dezelfde microvezeldoek gebruiken, mits je deze volgorde van stappen volgt.
  WC klep schoonmaken

 4. Poets het gedeelte achter de WC bril

  Het is belangrijk dit gedeelte niet te vergeten omdat het stoffig neigt te worden. Voor een optimaal resultaat, neem je dit deel dus ook af.
  Achterkant WC schoonmaken

 5. Haal de lap over de bovenkant van de bril

  Doe de bril naar beneden en maak het zitgedeelte schoon. Dit doe je door badkamerspray op de bril te spuiten en deze met de microvezeldoek schoon te poetsen.
  WC bril schoonmaken

 6. Poets de onderkant van de WC bril

  Spuit badkamerspray op de onderkant van de bril en poets deze schoon met de microvezeldoek. Spuit een beetje extra op de noppen waar de bril op steunt. Deze neigen het viest te worden. Wrijf stevig met de doek over de noppen totdat ze helemaal blinkend schoon zijn.
  Onderkant WC bril schoonmaken

 7. Reinig de rand van de WC pot

  Zowel de rand aan de binnenkant van de pot, de bovenkant van de rand als de buitenrand van de pot moet je schoonmaken. Spuit een beetje badkamerspray op de rand en wrijf deze schoon met de vochtige doek. Spoel tussendoor de doek uit als je WC erg vies is.
  WC poetsen met doek

 8. Boen de binnenkant van de WC pot

  Haal de borstel stevig heen en weer in het doortrekgat van de pot. Schrob ook de rest van de pot, inclusief onder de randen van de pot.
  WC borstel in wc

 9. Maak de deurklink van de WC deur schoon

  Om het verhaal compleet te maken, maak je met je lap (die je natuurlijk even tussendoor uitspoelt) ook de deurklink van de WC deur schoon. Dit wordt vaak vergeten maar raak je net zo goed aan als de WC bril en wordt dus eigenlijk net zo vies.
  deurklink schoonmaken

 10. Hang een toiletblokje aan de rand van de pot

  Dit is dé tip voor een frisse WC. Elke keer als je doorspoelt wordt er een klein beetje geparfumeerd schoonmaakmiddel door je WC gespoeld waardoor kalkaanslag bijna geen kans krijgt en de WC altijd lekker ruikt.
  Toiletblokje aan toiletrand

Boeklancering

De pure paniek in de ogen van mijn vriend als ik hem vraag iets schoon te maken.. Niet omdat hij niet wil maar omdat hij simpelweg niet weet hoe. 

Mijn schoonmaakboek zorgt er voor dat je makkelijk en snel je huis goed schoon kunt krijgen. 

Wil jij een berichtje ontvangen zodra het boek af is?

Zoe met schoonmaakmiddelen

Hoe vaak moet je de WC schoonmaken?

De WC moet minimaal eens per week worden schoongemaakt. Afhankelijk van het aantal personen waarmee je in huis woont, moet de WC vaker schoongemaakt worden. Een keer per week is genoeg als je op jezelf woont of met z’n tweeën. Woon je met meer personen, dan adviseer ik de WC twee keer per week schoon te maken.

Ten eerste is dit van belang omdat het toilet vol bacteriën zit. Poep en plas zitten vol bacteriën en daardoor kan een onhygiënische WC een bron van ziektes zijn.

Ten tweede wordt het schoonmaken van de WC alleen maar lastiger als je dit niet regelmatig doet. Vuil hoopt zich op, kalk ontwikkelt zich waardoor het lastig te verwijderen is en in de afvoer van de WC kan bruine aanslag vormen.

Ten derde stinkt een WC die haast niet schoongemaakt wordt. Dit is onprettig voor jezelf maar zeker ook voor bezoek. Ik vind zelf niets zo naar als op en smerige WC zitten bij iemand anders thuis. Kortom, redenen genoeg om je WC goed te onderhouden en het eerder genoemde stappenplan wekelijks toe te passen.

Hoe reinig je de WC zonder chloor?

Chloorvrije toiletreinigers

Je kunt kiezen voor een toiletreiniger zonder chloor of bleek. Kies bijvoorbeeld voor toiletreinigers van Ecover. Ecover heeft net zulke handige verpakkingen als WC Eend en Glorix, maar gevuld met een milieuvriendelijkere reiniger. Dit merk kun je kopen bij verschillende supermarkten of eenvoudig online bestellen. Bekijk het product, de prijs en levertijd via deze link van De Online Drogist.

WC schoonmaken met soda

Je kunt ook schoonmaak soda gebruiken. Soda is een natuurlijk schoonmaakmiddel met antibacteriële werking. Het is dus minder belastend voor het milieu, spetters op je kleding worden geen onverwijderbare vlekken en het geeft hetzelfde schone resultaat als chloor. Het enige is, dat het lastiger in gebruik is omdat je niet de fles met zwanenhals hebt waarmee je makkelijk onder de rand van de pot kunt komen.

schoonmaaksoda
Kristal Soda

Maak een sopje met heet of kokend water en een eetlepel soda. Als je eerst de soda in een teiltje of emmer doet en daarna het water er overheen giet, is het geheel meteen gemengd en hoef je niet meer in de emmer te roeren.

Het sopje giet je in de toiletpot. Probeer het zo veel mogelijk vanaf de rand in de pot te gieten, zodat je sopje toch de gehele binnenkant van de pot bereikt. Vervolgens neem je de WC borstel en ga je stevig schrobben, zowel onder de randen van de pot als in de afvoer. Laat het even inwerken voordat je doortrekt. Hoe langer soda kan inwerken, hoe effectiever. Let op: soda is niet baking soda maar schoonmaaksoda en dit zijn twee verschillende dingen die je niet met elkaar moet verwarren.

Hoe krijg je bruine aanslag in je WC schoon?

Bekijk bruine aanslag in de WC schoonmaken voor een handzaam stappenplan om urinesteen te reinigen. Bruine aanslag in de WC komt door kalkaanslag, opgehoopt vuil en urinesteen, en krijg je schoon met krachtige WC tabs en krachtige WC reiniger, bijvoorbeeld HG superkracht toiletreiniger. Je kunt dit middel online bestellen via deze link van De Online Drogist.

HG superkracht toiletreiniger

HG superkracht toiletreiniger

HG superkracht toiletreiniger is een krachtig schoonmaakmiddel voor de WC. Bruine aanslag is hier relatief eenvoudig mee te verwijderen.

HG superkracht toiletreiniger

Hoe verwijder je kalkaanslag in de WC?

Heeft je WC bruine of gele randen gekregen? Dan heb je te maken met kalkaanslag in je WC pot. Je kan dit het beste reinigen met HG superkracht toiletreiniger. Dit is eigenlijk een soort extreem effectieve variant van de standaard WC-Eend toiletreiniger.

Als alle bruine aanslag weg is, houd dan in het vervolg de WC bij door het stappenplan bovenaan deze blog wekelijks te volgen. Dan voorkom je dat je de intense reiniging met WC-tabs en HG superkracht toiletreiniger vaker moet uitvoeren.

Hoe krijg je een sterk vervuilde WC schoon?

Eigenlijk geven de vorige twee alinea’s antwoord op deze vraag: met sterke reinigingsmiddelen (HG superkracht toiletreiniger en WC-tabs) die je lang laat inwerken.

HG in WC spuiten
HG toiletreiniger aanbrengen
WC tabletten
Krachtige tabs voor WC afvoer

Waarmee kun je niet je WC schoonmaken?

Gebruik geen vaatwasblokje

De tip om bruine aanslag in het toilet weg te krijgen door een vaatwastablet in de pot te doen hoor ik vaak voorbij komen. Helaas is dit pure onzin. Een vaatwasblokje werkt namelijk alleen in combinatie met heet water en zoals je misschien weet, is het water in de WC pot en waar je mee doortrekt hartstikke koud. Gebruik dus geen vaatwastabletten om je WC te reinigen maar koop de speciaal voor WC gemaakte WC-tabs.

Maak de WC niet schoon met cola

Cola bevat extreem veel zuren waardoor je ongeveer alles schoon kan krijgen als je het erin weekt. Veel mensen maken bijvoorbeeld hun barbecuerooster schoon met cola of gebruiken het om roest van metalen dingen te verwijderen.

Waarom het niet handig is voor de WC is omdat de kracht van cola als schoonmaakmiddel schuilt in het weken. Dit is lastig bij een WC omdat cola vloeibaar is als water en je het dus eigenlijk regelrecht doorspoelt. Gebruik dus dikkere schoonmaakmiddelen zoals toiletbleek, omdat dit als het ware een beetje aan de randen van de pot blijft plakken waardoor het kan inwerken.

Hoe maak je de tegels in het WC hok schoon?

De tegels in het WC-hok krijg je het makkelijkst schoon met badkamerspray of een sopje van warm water en allesreiniger. Bij zowel de supermarkt als de drogist kun je badkamerspray kopen. Het heet badkamerspray of hygiënische spray. Voorbeelden van merken die sprays van goede kwaliteit maken, zijn Ajax en Glorix, maar je kan ook gewoon voor het huismerk kiezen.

De spray hoeft geen kalkreiniger te bevatten, want van kalkaanslag heb je als goed is geen last in het toilethok. Heb je geen badkamerspray in huis of geen zin om op dit moment naar de winkel te gaan, dan kun je ook een sopje maken van warm water en een klein scheutje allesreiniger. Verder heb je een vochtige lap nodig, bijvoorbeeld een microvezel- of schoonmaakdoek. Hier volgt een stappenplan wanneer de tegels niet extreem vies zijn:

 1. Tip: begin met stofzuigen! Zuig stof, haar en andere viezigheid eerst van de WC vloer. Zo zorg je ervoor dat je doek bij de volgende stappen niet onnodig vies wordt.
 2. Spray wat badkamerspray op de tegels en maak de (microvezel)doek nat. Wanneer je een sopje met allesreiniger gebruikt, haal je de doek door het sopje en wring je ‘m uit.
 3. Wrijf met enige kracht met de doek over de tegels. Werk van boven naar onder.
 4. Neem de hoeken van de wanden en van de wanden naar de vloer extra goed af, want deze neigen het meest vies te worden.
 5. Zijn de tegels erg nat geworden? Dan kun je ze wissen met een raamwisser of afdrogen met een droge doek.

Sterk vervuilde tegels in het WC hok schoonmaken

Wanneer de tegels erg vies zijn, moet je grondiger te werk gaan. Onder ‘erg vies’ versta ik bruine of grijszwarte voegen, vergeeld of zelfs bruine hoeken van wand naar wand en/of van de wanden naar de vloer en tegels met spetters urine. Herken jij dit? Volg mijn stappenplan!

 1. Trek schoonmaakhandschoenen aan
 2. Maak een sopje met warm water, een scheutje allesreiniger en een scheutje bleek of een eetlepel soda, voor als je niet met bleek wilt werken
 3. Schrob met een schoonmaak borstel over de voegen, randen en tegels. Schrob net zo lang totdat het geel, bruin en/of zwart weg is
 4. Neem af met een vochtige doek en droog na

Hoe maak je de stortbak schoon?

stortbak toilet tablet
Stortbakblok

Het makkelijkst is om hier speciale toiletreservoir blokjes voor te kopen. Deze doe je in het reservoir / de spoelbak / stortbak en laat je inweken. Licht het deksel en stop een tablet reinigingsmiddel erin, klaar!

Je hoeft het toiletreservoir niet vaak schoon te maken, een of twee keer per jaar zo’n blokje erin doen is voldoende. Eigenlijk wordt een toiletreservoir niet echt vies van binnen. Het is namelijk een afgesloten bak waar enkel water doorheen gaat. Vooralsnog is het fris hier ongeveer een á twee keer per jaar een reinigingsmiddel in te doen. Verder is het vooral zaak om de buitenkant met een natte lap af te nemen bij de wekelijkse schoonmaakbeurt van de WC. Zo voorkom je dat het stoffig wordt in je WC hok. Let wel op: veel reservoirs zijn ingebouwd. Deze hoef je dus ook niet schoon te maken, anders zou in de muur moeten hakken om erbij te komen.

4.1/5 (14 Reviews)

Lees verder:

Badkamer
Zoe

Douchekop ontkalken

Een douchekop ontkalken kun je het makkelijkst doen met schoonmaakazijn. Giet een flinke scheut in een teiltje en vul verder aan met warm water. Leg de douchekop erin en laat deze een nachtje weken. Daarna poetsen met een sponsje en weg is de kalk!

Lees verder »
voegen schoonmaken
Badkamer
Zoe

Voegen schoonmaken

Voegen schoonmaken doe je door HG voegenreiniger concentraat aan te brengen en de voegen na de inwerktijd te boenen. Vervolgens tegels en voegen afnemen met een schone doek. Makkelijk en snel voegen schoonmaken kan het beste met een stoomreiniger.

Lees verder »
bruine aanslag WC
Badkamer
Zoe

Bruine aanslag in de WC schoonmaken

Bruine aanslag in de WC schoonmaken doe je met een krachtige toiletreiniger en WC reinigingstabletten. Laat de middelen los van elkaar een nacht inwerken (niet mengen dus). Daarna goed schrobben met een WC borstel.

Lees verder »
schimmel verwijderen
Badkamer
Zoe

Schimmel in de badkamer verwijderen

Schimmel in de badkamer verwijderen kun je zelf doen. Gebruik HG schimmel reiniger, spray het op de zwarte vlekken en laat het 30 minuten inwerken. Vervolgens afspoelen of afnemen met een vochtige doek. Voorkom verspreiding van schimmel, onderneem direct actie!

Lees verder »

Andere categorieen:

Meer over:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.