wc schoonmaken met wc borstel

WC schoonmaken

Een schone WC vind ik één van de belangrijkste dingen in mijn huishouden. Zodoende heb ik een volgorde en lijstje met benodigdheden die ervoor zorgen dat het in minder dan 3 minuten gefixt is. Er is simpelweg geen excuus om de WC niet even elke week te poetsen!

De WC schoonmaken doe je door toiletreiniger vanaf onder de rand in de pot te spuiten en in te laten werken. Met een doek en allesreiniger of badkamerspray poets je de randen van de pot, de bril, de klep en de doortrekknop. Borstel de pot schoon met de WC borstel.

Naast een kort stappenplan vind je hier vele handige tips en suggestie voor geschikte schoonmaakmiddelen. Zo kun je makkelijk en snel poetsen.

Huishoudtip:

Weet je wat echt onzin is? Een lege fles schoonmaakmiddel die het nog perfect doet weg moeten gooien omdat hij leeg is. Ik vroeg mij af waarom flessen schoonmaakmiddel niet herbruikbaar waren, dat is beter voor je portemonnee en voor het milieu. 

 

Omdat ik geen effectieve navulbare schoonmaakmiddelen kon vinden besloot ik het zelf op de markt te brengen. Mijn doel? Dat jij hier na nooit meer een fles schoonmaakmiddel hoeft aan te schaffen!

 

Vind het schoonmaakmiddel pakket in de webshop. 

 

WC schoonmaken in 3 minuten

Het stappenplan heeft 10 stappen zodat je alle details goed op een rijtje hebt om grondig en effectief te werk te gaan. In minder dan 3 minuten ben je klaar!

Dit heb je nodig:

 • WC-reiniger
 • WC borstel
 • Badkamerspray – De Badkamerreiniger die je in de webshop koopt is herbruikbaar en heeft een PH waarde van 3. Hierdoor lost het kalk makkelijk op.
 • Microvezel- of schoonmaakdoek – Je kunt ook hygiënische wegwerpdoekjes nemen, bv van Dettol of Blue Wonder.

Benodigde tijd: 3 minuten.

Algemeen stappenplan voor WC schoonmaken. Tijd kan variëren afhankelijk van hoe vies je toilet is, maar als je elke week het stappenplan goed uitvoert, ben je telkens in 3 minuten klaar!

 1. Spuit toiletreiniger in de pot

  Zorg dat je het spul vanaf onder de rand van de toiletpot in de WC doet. Het zal vanzelf naar beneden kruipen en de rest van de binnenkant van de pot bedekken. Eén maal de fles langs de rand halen is voldoende. Laat het middel inwerken.
  Glorix in toilet spuiten

 2. Maak de deurklink van de WC deur schoon

  De deurklink wordt vaak vergeten maar raak je net zo goed aan als de WC bril en wordt dus ook vies. Als je deze volgorde aanhoudt en de doek tussendoor uitspoelt, kun je met 1 doek het toilet schoonmaken.
  deurklink schoonmaken

 3. Maak de doortrekknop schoon

  Je begint bij het ‘schoonste’ gedeelte van de WC en werkt naar het meest verontreinigde gedeelte toe. Dit betekent dat je eerst de knop schoonmaakt en daarna pas de bril. Zo kun je dezelfde doek voor de hele WC gebruiken. Spuit een beetje badkamerspray op de knop en wrijf deze schoon met een vochtige microvezeldoek.
  Drukknop WC schoonmaken

 4. Maak de klep van de WC schoon

  Spuit een klein beetje badkamerspray op de klep en wrijf deze schoon met een vochtige microvezeldoek. Je kunt dezelfde microvezeldoek gebruiken, mits je deze volgorde van stappen volgt.
  WC klep schoonmaken

 5. Poets het gedeelte achter de WC bril

  Het is belangrijk dit gedeelte niet te vergeten omdat het stoffig neigt te worden. Voor een optimaal resultaat, neem je dit deel dus ook af.
  Achterkant WC schoonmaken

 6. Haal de lap over de bovenkant van de bril

  Vouw de doek dubbel zodat het stof van de vorige stap zich niet verspreidt. Doe de bril naar beneden en maak het zitgedeelte schoon.
  WC bril schoonmaken

 7. Poets de onderkant van de WC bril

  Spuit badkamerspray op de onderkant van de bril en poets deze schoon met de microvezeldoek. Spuit een beetje extra op de noppen waar de bril op steunt. Deze neigen het viest te worden. Wrijf stevig met de doek over de noppen totdat ze helemaal blinkend schoon zijn.
  Onderkant WC bril schoonmaken

 8. Reinig de rand van de WC pot

  Zowel de rand aan de binnenkant van de pot, de bovenkant van de rand als de buitenrand van de pot moet je schoonmaken. Spuit een beetje badkamerspray op de rand en wrijf deze schoon met de vochtige doek. Spoel tussendoor de doek uit als je WC erg vies is.
  WC poetsen met doek

 9. Boen de binnenkant van de WC pot

  Haal de borstel stevig heen en weer in het doortrekgat van de pot. Schrob ook de rest van de pot, inclusief onder de randen van de pot. Na het boenen, spoel je de WC door.
  WC borstel in wc

 10. Hang een toiletblokje aan de rand van de pot

  Dit is dé tip voor een frisse WC. Elke keer als je doorspoelt wordt er een klein beetje geparfumeerd schoonmaakmiddel door je WC gespoeld waardoor kalkaanslag bijna geen kans krijgt en de WC altijd lekker ruikt.
  Toiletblokje aan toiletrand

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Hoe vaak moet je de WC schoonmaken?

De WC moet minimaal eens per week worden schoongemaakt. Afhankelijk van het aantal personen waarmee je in huis woont, moet de WC vaker schoongemaakt worden.

Een keer per week is genoeg als je op jezelf woont of met z’n tweeën. Woon je met meer personen, dan adviseer ik de WC twee keer per week schoon te maken.

Ten eerste is dit van belang omdat het toilet vol bacteriën zit. Poep en plas zitten vol bacteriën en daardoor kan een onhygiënische WC een bron van ziektes zijn.

Ten tweede wordt het schoonmaken van de WC alleen maar lastiger als je dit niet regelmatig doet. Vuil hoopt zich op, kalk ontwikkelt zich waardoor het lastig te verwijderen is en in de afvoer van de WC kan bruine aanslag vormen.

Ten derde stinkt een WC die haast niet schoongemaakt wordt. Dit is onprettig voor jezelf maar zeker ook voor bezoek. Ik vind zelf niets zo naar als op en smerige WC zitten bij iemand anders thuis.

Kortom, redenen genoeg om je WC goed te onderhouden en het eerder genoemde stappenplan wekelijks toe te passen.

Huishoudtip:

Weet je wat echt onzin is? Een lege fles schoonmaakmiddel die het nog perfect doet weg moeten gooien omdat hij leeg is. Ik vroeg mij af waarom flessen schoonmaakmiddel niet herbruikbaar waren, dat is beter voor je portemonnee en voor het milieu. 

 

Omdat ik geen effectieve navulbare schoonmaakmiddelen kon vinden besloot ik het zelf op de markt te brengen. Mijn doel? Dat jij hier na nooit meer een fles schoonmaakmiddel hoeft aan te schaffen!

 

Vind het schoonmaakmiddel pakket in de webshop. 

 

Hoe reinig je de WC zonder chloor?

Chloorvrije toiletreinigers

Je kunt kiezen voor een toiletreiniger zonder chloor of bleek. Kies bijvoorbeeld voor toiletreinigers van Ecover.

Ecover heeft net zulke handige verpakkingen als WC Eend en Glorix, maar gevuld met een milieuvriendelijkere reiniger.

Dit merk kun je kopen bij verschillende supermarkten of eenvoudig online bestellen. Bekijk het product, de prijs en levertijd via deze link van De Online Drogist.

WC schoonmaken met soda

Je kunt ook schoonmaak soda gebruiken. Soda is een natuurlijk schoonmaakmiddel met antibacteriële werking.

Het is dus minder belastend voor het milieu, spetters op je kleding worden geen onverwijderbare vlekken en het geeft hetzelfde schone resultaat als chloor.

Het enige is, dat het lastiger in gebruik is omdat je niet de fles met zwanenhals hebt waarmee je makkelijk onder de rand van de pot kunt komen.

schoonmaaksoda
Kristal Soda

Maak een sopje met heet of kokend water en een eetlepel soda. Als je eerst de soda in een teiltje of emmer doet en daarna het water er overheen giet, is het geheel meteen gemengd en hoef je niet meer in de emmer te roeren.

Het sopje giet je in de toiletpot. Probeer het zo veel mogelijk vanaf de rand in de pot te gieten, zodat je sopje toch de gehele binnenkant van de pot bereikt.

Vervolgens neem je de WC borstel en ga je stevig schrobben, zowel onder de randen van de pot als in de afvoer. Laat het even inwerken voordat je doortrekt.

Hoe langer soda kan inwerken, hoe effectiever. Let op: soda is niet baking soda maar schoonmaaksoda en dit zijn twee verschillende dingen die je niet met elkaar moet verwarren.

Bruine aanslag in de WC schoonmaken

Bekijk bruine aanslag in de WC schoonmaken voor een handzaam stappenplan om urinesteen te reinigen.

Bruine aanslag in de WC komt door kalkaanslag, opgehoopt vuil en urinesteen, en krijg je schoon met krachtige WC tabs en krachtige WC reiniger, bijvoorbeeld HG superkracht toiletreiniger.

Je kunt dit middel online bestellen via deze link van De Online Drogist.

HG superkracht toiletreiniger

HG superkracht toiletreiniger

HG superkracht toiletreiniger is een krachtig schoonmaakmiddel voor de WC. Bruine aanslag is hier relatief eenvoudig mee te verwijderen.

HG superkracht toiletreiniger

Hoe verwijder je kalkaanslag in de WC?

Heeft je WC bruine of gele randen gekregen? Dan heb je te maken met kalkaanslag in je WC pot.

Je kan dit het beste reinigen met HG superkracht toiletreiniger. Dit is eigenlijk een soort extreem effectieve variant van de standaard WC-Eend toiletreiniger.

Als alle bruine aanslag weg is, houd dan in het vervolg de WC bij door het stappenplan bovenaan deze blog wekelijks te volgen.

Dan voorkom je dat je de intense reiniging met WC-tabs en HG superkracht toiletreiniger vaker moet uitvoeren.

Hoe krijg je een sterk vervuilde WC schoon?

Eigenlijk geven de vorige twee alinea’s antwoord op deze vraag: met sterke reinigingsmiddelen (HG superkracht toiletreiniger en WC-tabs) die je lang laat inwerken.

HG in WC spuiten
HG toiletreiniger aanbrengen
WC tabletten
Krachtige tabs voor WC afvoer

Huishoudtip:

Weet je wat echt onzin is? Een lege fles schoonmaakmiddel die het nog perfect doet weg moeten gooien omdat hij leeg is. Ik vroeg mij af waarom flessen schoonmaakmiddel niet herbruikbaar waren, dat is beter voor je portemonnee en voor het milieu. 

 

Omdat ik geen effectieve navulbare schoonmaakmiddelen kon vinden besloot ik het zelf op de markt te brengen. Mijn doel? Dat jij hier na nooit meer een fles schoonmaakmiddel hoeft aan te schaffen!

 

Vind het schoonmaakmiddel pakket in de webshop. 

 

Ongeschikte middelen

Eerder vond je een aantal middelen die heel effectief zijn voor het schoonmaken van je WC. Hieronder zie je wat je niet moet gebruiken als je snel en effectief te werk wilt gaan.

Gebruik geen vaatwasblokje

De tip om bruine aanslag in het toilet weg te krijgen door een vaatwastablet in de pot te doen hoor ik vaak voorbij komen. Helaas is dit pure onzin.

Een vaatwasblokje werkt namelijk alleen in combinatie met heet water en zoals je misschien weet, is het water in de WC pot en waar je mee doortrekt hartstikke koud.

Gebruik dus geen vaatwastabletten om je WC te reinigen maar koop de speciaal voor WC gemaakte WC-tabs.

Maak de WC niet schoon met cola

Cola bevat extreem veel zuren waardoor je ongeveer alles schoon kan krijgen als je het erin weekt.

Waarom het niet handig is voor de WC is omdat de kracht van cola als schoonmaakmiddel schuilt in het weken.

Dit is lastig bij een WC omdat cola vloeibaar is als water en je het dus eigenlijk regelrecht doorspoelt.

Gebruik dus dikkere schoonmaakmiddelen zoals toiletbleek, omdat dit als het ware een beetje aan de randen van de pot blijft plakken waardoor het kan inwerken.

Tegels in het WC hok poetsen

De tegels in het WC-hok krijg je het makkelijkst schoon met badkamerspray of een sopje van warm water en allesreiniger.

Bij zowel de supermarkt als de drogist kun je badkamerspray kopen. Het heet badkamerspray of hygiënische spray. Voorbeelden van merken die sprays van goede kwaliteit maken, zijn Ajax en Glorix, maar je kan ook gewoon voor het huismerk kiezen.

De spray hoeft geen kalkreiniger te bevatten, want van kalkaanslag heb je als goed is geen last in het toilethok.

Heb je geen badkamerspray in huis of geen zin om op dit moment naar de winkel te gaan, dan kun je ook een sopje maken van warm water en een klein scheutje allesreiniger.

Verder heb je een vochtige lap nodig, bijvoorbeeld een microvezel- of schoonmaakdoek. Hier volgt een stappenplan wanneer de tegels niet extreem vies zijn:

 1. Tip: begin met stofzuigen! Zuig stof, haar en andere viezigheid eerst van de WC vloer. Zo zorg je ervoor dat je doek bij de volgende stappen niet onnodig vies wordt.
 2. Spray wat badkamerspray op de tegels en maak de (microvezel)doek nat. Wanneer je een sopje met allesreiniger gebruikt, haal je de doek door het sopje en wring je ‘m uit.
 3. Wrijf met enige kracht met de doek over de tegels. Werk van boven naar onder.
 4. Neem de hoeken van de wanden en van de wanden naar de vloer extra goed af, want deze neigen het meest vies te worden.
 5. Zijn de tegels erg nat geworden? Dan kun je ze wissen met een raamwisser of afdrogen met een droge doek.

Huishoudtip:

Weet je wat echt onzin is? Een lege fles schoonmaakmiddel die het nog perfect doet weg moeten gooien omdat hij leeg is. Ik vroeg mij af waarom flessen schoonmaakmiddel niet herbruikbaar waren, dat is beter voor je portemonnee en voor het milieu. 

 

Omdat ik geen effectieve navulbare schoonmaakmiddelen kon vinden besloot ik het zelf op de markt te brengen. Mijn doel? Dat jij hier na nooit meer een fles schoonmaakmiddel hoeft aan te schaffen!

 

Vind het schoonmaakmiddel pakket in de webshop. 

 

Stortbak schoonmaken

stortbak toilet tablet
Stortbakblok

Het makkelijkst is om hier speciale toiletreservoir blokjes voor te kopen. Deze doe je in het reservoir / de spoelbak / stortbak en laat je inweken. Licht het deksel en stop een tablet reinigingsmiddel erin, klaar!

Je hoeft het toiletreservoir niet vaak schoon te maken, een of twee keer per jaar zo’n blokje erin doen is voldoende. Eigenlijk wordt een toiletreservoir niet echt vies van binnen.

Het is namelijk een afgesloten bak waar enkel water doorheen gaat. Vooralsnog is het fris hier ongeveer een á twee keer per jaar een reinigingsmiddel in te doen.

Verder is het vooral zaak om de buitenkant met een natte lap af te nemen bij de wekelijkse schoonmaakbeurt van de WC. Zo voorkom je dat het stoffig wordt in je WC hok.

Let wel op: veel reservoirs zijn ingebouwd. Deze hoef je dus ook niet schoon te maken, anders zou in de muur moeten hakken om erbij te komen.

4.2/5 (17 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Lees verder:

Vaatwasser met deur die open staat
Keuken
Zoe

Vaatwasser reinigen

De vaatwasser reinigen is iets dat je eens per één, twee of drie maanden moet doen, afhankelijk van hoe vaak je de vaatwasser gebruikt. Reinig met speciale reinigingsmiddelen en volg het juiste stappenplan voor het perfecte resultaat.

Lees verder »
Koelkast gevuld
Keuken
Zoe

Koelkast schoonmaken

Een schone koelkast is prettig. Met een sopje en een microvezeldoek kun je de binnenkant van je koelkast gemakkelijk schoon krijgen. Volg het stappenplan uit dit artikel 2 keer per jaar.

Lees verder »
waterkoker ontkalken
Keuken
Zoe

Waterkoker ontkalken

Zorg ervoor dat je nooit meer thee hoeft te serveren waar de kalkstukjes in ronddrijven, want dit is een onsmakelijk gezicht. Lees hier een handzaam stappenplan hoe je de waterkoker ontkalkt op een goedkope manier!

Lees verder »
gasfornuis schoonmaken
Keuken
Zoe

Gasfornuis schoonmaken

Een gasfornuis schoonmaken doe je met soda en azijn. Doe eerst de pannendragers in de vaatwasser. Maak daarna een sopje van afwasmiddel en kokend water en leg daar de gaspitten in. Breng soda en azijn aan op de bruine vlekken rondom de pitten. Daarna goed poetsen.

Lees verder »
Keuken
Zoe

Oven Schoonmaken

Een oven schoonmaken doe je met keukenontvetter en een spons. Laat schoonmaakmiddel voldoende lang inwerken en poets stevig na de inwerktijd. Zorg dat je de oven goed afneemt zodat er geen schoonmaakmiddel achterblijft en in je eten kan komen.

Lees verder »
fijne was
Wassen
Zoe

Wat was je op welke temperatuur?

Hier lees je de juiste temperatuur voor verschillende soorten kleding. Met deze tips verpest je nooit meer kledingstukken omdat je altijd weet hoe je je wasmachine moet instellen.

Lees verder »
ovenruit schoonmaken
Keuken
Zoe

Ovenruit Schoonmaken

Bekijk in dit artikel een eenvoudig stappenplan met foto’s hoe je een ovenruit zo schoon krijgt als op onderstaande foto. Verderop vind je meer handige tips en tricks voor het schoonmaken van je ovendeur!

Lees verder »
Keuken
Zoe

Senseo Ontkalken

Voor een lange levensduur van je Senseo koffiezetapparaat en om altijd koffie met optimale smaak te zetten, ontkalk je je Senseo eens per drie maanden. Lees hieronder het handzame stappenplan en advies over de beste Senseo ontkalker.

Lees verder »
Keuken
Zoe

Dolce Gusto Ontkalken

Hier vind je een handig stappenplan voor het ontkalken van een Dolce Gusto apparaat. Daarnaast heb ik verschillende geschikte en ongeschikte ontkalkers uiteengezet, zodat je zeker weten een effectief én veilig middel neemt voor de klus.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: