poetsprins logo
bruine aanslag WC

Bruine aanslag in de WC schoonmaken

Veel mensen hebben dit probleem: bruine aanslag in de WC. Bruine aanslag in de WC schoonmaken is niet 1, 2, 3 gebeurd; je moet je een goed stappenplan en de juiste middelen paraat hebben.

Bruine aanslag in de WC schoonmaken doe je met een krachtige toiletreiniger en WC reinigingstabletten. Laat de middelen los van elkaar een nacht inwerken (niet mengen dus). Daarna goed schrobben met een WC borstel.

Krachtige toiletreiniger en WC reinigingstabletten zijn de makkelijkste en meest effectieve manier om bruine aanslag te verwijderen in de WC. Wil je echter ook milieuvriendelijke oplossingen weten? Lees dan verder!

bruine aanslag WC
Voor
bruine aanslag in de WC schoonmaken
Na

Wat is bruine aanslag in de WC?

Bruine aanslag in de WC pot is een combinatie van kalkaanslag en urinesteen. Kalkaanslag wordt veroorzaakt door de mineralen die in het water zitten waarmee je doorspoelt.

In Nederland is dat hetzelfde water als wat gewoon uit de kraan komt. Er blijft altijd water in de afvoer van de pot staan en daardoor heeft kalk goed de tijd zich aan de WC pot te hechten.

Urinesteen ontstaat door de minerale zouten in urine die zich hechten aan de WC pot samen met de kalk uit het water.

Het kan erg stinken, ziet er uiterst onfris uit en kan zelfs voor verstopping van de WC en leidingen zorgen wanneer het zich erg ophoopt.

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Hoe maak je urinesteen schoon?

De bruine aanslag in de WC, een combinatie van kalkaanslag en urinesteen, kun je reinigen met een schoonmaakmiddel dat zuur bevat.

Zuur lost kalk op en door kalk te reinigen, reinig je ook urinesteen. Gebruik onderstaand stappenplan om urinesteen (bruine aanslag in de WC) schoon te maken.

Benodigdheden bruine aanslag in de WC schoonmaken

HG superkracht toiletreiniger

HG super kracht toiletreiniger

Krachtige WC reiniger om bruine aanslag in de WC pot te verwijderen.

HG super kracht toiletreiniger

Stappenplan bruine aanslag in de WC schoonmaken

Benodigde tijd: 30 minuten

Algemeen stappenplan voor bruine aanslag in de WC schoonmaken. De aangegeven tijd is exclusief de inwerktijd van de schoonmaakmiddelen.

 1. Plaats een WC reinigingsblokje in de WC

  Dit zijn speciale intensieve reinigingstabs die je in de WC pot doet. Deze tabletten zijn voor het reinigen van bruine aanslag in de afvoer van de WC. Je doet zo’n blokje ‘s avonds voordat je gaat slapen of ‘s ochtends voordat je naar je werk gaat in de WC pot. Zo zorg je ervoor dat het blokje uren kan weken in het water van de afvoer.
  WC tablet in WC

 2. Boen de afvoer van de WC

  Met de WC borstel maak je een draaiende beweging in de afvoer. Boen net zo lang totdat de bruine aanslag weg is. Bij zeer ernstige bruine aanslag zou het kunnen zijn dat je deze eerste twee stappen meermaals moet uitvoeren. Doorspoelen na het borstelen.
  WC afvoer borstelen

 3. Breng HG super kracht toilet reiniger aan in de WC

  Vanaf onder de rand van de pot spuit je de HG super kracht toilet reiniger in de WC. Meng dit schoonmaakmiddel niet met de WC tabs. Daarom doe je deze stap na het reinigen van de afvoer. Laat het middel minimaal een half uur inwerken. Beter is om het HG een nacht in te laten werken. Met enkel een half uur, is het nog steeds flink boenen heb ik gemerkt.
  HG in WC spuiten

 4. Boen de WC pot

  Na de inwerktijd van de HG super kracht toilet reiniger, boen je de pot schoon. De bruine aanslag is opgelost en de WC is redelijk eenvoudig schoon te borstelen. Bij extreme bruine aanslag kan het zijn dat je stap 3 en 4 moet herhalen en steviger moet boenen. Spoel door na het boenen.
  WC borstelen

 5. Reinig de rand van de WC

  Maak met een schuurspons en wat Cif schuurmiddel of toiletreiniger de rand van de pot schoon. Poets ook een beetje de onderkant van de rand. Hier zit vaak nog veel smerigheid.
  WC rand schoonmaken

 6. Neem de rand af met een vochtige doek

  Het schoonmaakmiddel zorgt voor veel schuim. Neem de hele rand van de pot daarom af met een vochtige doek.
  WC schoonmaken bruine aanslag

 7. Maak de WC bril schoon

  De WC bril zou je kunnen krassen met een schuurspons. Gebruik voor het schoonmaken van de WC bril dus de zachte kant van een schuurspons of microvezel doek.
  WC bril schoonmaken

 8. Neem de WC af met een vochtige doek

  Begin bij de doortrekknop en werk naar beneden naar de klep, de bril en de rand van de pot. Neem het geheel goed af met een vochtige doek zodat er geen schoonmaakmiddel achterblijft.
  Afnemen met vochtige doek

Bruine aanslag verwijderen met super kracht toiletreiniger

HG in WC spuiten
HG in WC aanbrengen

HG superkracht toiletreiniger spuit je direct onder de rand van het toilet. Vanaf daar zakt het vanzelf naar beneden de pot in waardoor het de hele binnenkant van de pot zal bedekken.

Laat dit minimaal een half uur inwerken maar het liefst zo lang mogelijk, door het bijvoorbeeld in je WC te doen voordat je gaat slapen of voordat je naar je werk gaat. Check deze link van De Online Drogist voor de huidige prijs en levertijd.

HG superkracht toiletreiniger

HG super kracht toiletreiniger

Krachtige WC reiniger om bruine aanslag in de WC pot te verwijderen.

HG super kracht toiletreiniger

Doe wel even de klep van de WC dicht, zodat de chemische lucht van het spul niet je hele huis vult. Nadat het middel enige uren ingewerkt heeft, ga je borstelen met de WC borstel.

Herhaal het aanbrengen van het middel en het schrobben net zo vaak totdat je WC pot weer stralend schoon is.

Bruine aanslag in WC afvoer schoonmaken

WC tabletten
WC tabs

Voor bruine aanslag in de afvoer van de WC heb je krachtige reiniginstabletten voor de WC nodig. Gebruik geen vaatwastabletten! Deze lossen namelijk niet op in koud water.

WC tab in WC
WC tab laten inwerken

Pak een tablet uit en laat deze in de afvoer van de WC vallen. Een nacht laten weken zodat urinesteen op kan lossen. Daarna boenen met een WC borstel en weg is de bruine aanslag!

Bruine aanslag WC rand schoonmaken

De rand van de pot, daar waarlangs het water verspreid wordt door de pot als je doortrekt, kan ook flink bruin worden door kalkaanslag. Dit kun je schoon krijgen met HG super kracht toiletreiniger en een afwasborstel of schuurspons.

Breng de toiletreiniger aan op de rand. Laat dit voldoende lang inwerken. Dat betekent minimaal een half uur, maar beter nog, een hele nacht.

De volgende dag schrob je de bruine aanslag weg met een oude afwasborstel. Uiteraard neem je hiervoor een afwasborstel die je niet meer voor de vaat gaat gebruiken!

WC schoonmaken afwasborstel
WC rand schoonmaken

Met een afwasborstel kun je heel goed onder de rand boenen. Omdat de borstel kleiner is dan een WC borstel, kun je makkelijker onder de rand poetsen.

WC schoonmaken bruine aanslag zonder agressieve middelen

Bruine aanslag in de WC verwijderen met schoonmaakazijn

Onderstaande geldt voor bruine aanslag in de WC pot, niet voor bruine aanslag in de afvoer van de WC.

Wanneer je niet aan de slag wilt gaan met een intensieve toiletreiniger zoals die van HG, kun je een goed effect bereiken met vochtbestendig keukenpapier en schoonmaakazijn.

Vochtbestendig keukenpapier kun je bijvoorbeeld van Nalys nemen of je kiest voor vaatdoekjes op rol of non woven microdoekjes.

Het ziet er ongeveer hetzelfde uit als een keukenrol alleen dan lossen de vellen niet op in water.

Gezien schoonmaakazijn vloeibaar is als water, kun je het niet op schuine vlakken in de pot laten inwerken.

De rand van de WC pot is bijvoorbeeld niet te reinigen met schoonmaakazijn omdat het wegloopt dus niet kan inwerken. Zodoende heb je de eerder genoemde doekjes nodig.

 • Leg de doekjes in de WC pot over de bruine aanslag en giet hier schoonmaakazijn overheen. Klep van de WC dichtdoen en een nacht laten inwerken.
 • Belangrijk!! Je kunt de non woven microdoekjes NIET doorspoelen!! Dit betekent dat je, nadat de schoonmaakazijn ingewerkt heeft, je de doekjes weer uit de WC pot moet vissen om ze weg te gooien in de vuilnisbak.
 • Eventueel moet je deze stappen een paar nachten achter elkaar herhalen. Gezien schoonmaakazijn niet even effectief is als een intensieve toiletreiniger, is de bruine aanslag niet zo maar verdwenen.

Bruine aanslag verwijderen met baking soda en schoonmaakazijn

Baking soda, ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat, in combinatie met schoonmaakazijn is een effectieve ontkalker.

Wanneer je de twee middelen mengt, krijg je een chemische reactie. Het gaat onwijs schuimen voor korte tijd; het lijkt wel alsof je bruisend water serveert.

Strooi een flinke hoeveelheid baking soda in de WC. Giet daar schoonmaakazijn overheen. Laat het vervolgens even inwerken. Daarna schrobben met de WC borstel.

Dit is een effectieve en relatief milieuvriendelijke oplossing, maar het kan zijn dat je de stappen een aantal keer moet herhalen om het toilet helemaal wit en schoon te krijgen. Urinesteen verdwijnt niet zomaar, dus wees voorbereid op veel boenwerk.

Zwarte aanslag in toilet verwijderen

Zwarte aanslag is kalkaanslag en urinesteen. Het is eigenlijk hetzelfde als de bruine aanslag maar dan de extra ernstige variant. Bruine aanslag dat heel lang aan het opbouwen is, wordt uiteindelijk zwart.

Kalk strepen in WC verwijderen

Kalk strepen en kalkaanslag verwijder je op dezelfde manier als in het stappenplan voor bruine aanslag verwijderen, beschreven is. De bruine aanslag is namelijk (voor het grootste gedeelte) kalkaanslag.

Soms heb je echter geen bruine aanslag in de WC maar wel blauwe, groene of gelige strepen in de WC pot. Dit zijn kalkstrepen die ontstaan doordat er vaak een klein beetje water blijft druppelen uit de stortbak.

Daar waar het water de pot in gespoeld wordt als je doortrekt, blijft een klein straaltje water lopen, welke precies op die plek extra kalkaanslag vormt.

Kalkstrepen in de WC verwijderen met toiletreiniger

WC tablet inwerken
WC met kalkstrepen
HG laten inwerken
Kalkstrepen reinigen

Strepen van kalkaanslag in de WC kun je op verschillende manieren schoonmaken.

Verreweg de simpelste methode is het stappenplan dat bovenaan dit artikel omschreven is: Breng HG superkracht toiletreiniger in de pot aan vanaf onder de rand van de pot.

Laat dit een nacht inwerken en borstel vervolgens stevig met de WC borstel.

Kalkaanslag in de WC verwijderen met schuurmiddel

Een minder makkelijke maar iets minder milieubelastende manier is de kalkaanslag in de WC weg schrobben met Cif schuurmiddel en een schuurspons. Trek schoonmaakhandschoenen aan als je deze methode gaat uitvoeren!

WC boenen schuurspons
Kalkaanslag boenen met schuurspons

Neem een schuurspons en breng daar een paar druppels schuurmiddel op aan. Vervolgens schrob je de strepen schoon. Reken er op dat je flink moet boenen!

Waarmee niet bruine aanslag WC schoonmaken?

Gebruik geen bleek, bleekwater of chloor

Bleek, chloor en bleekwater bleken de bruine aanslag maar reinigen deze niet. Het is dus niet verstandig enkel bleek of dikke bleek in de WC te laten inwerken als je van je bruine aanslag af wilt.

Gebruik het stappenplan bovenaan dit artikel of ga te werk met schoonmaakazijn. Hiermee kun je de kalkaanslag en het urinesteen verwijderen in plaats van het enkel te maskeren.

Gebruik geen vaatwastabletten

Vaatwastabletten zijn helemaal niet effectief voor het reinigen van bruine aanslag. Een vaatwastablet werkt namelijk enkel in combinatie met heet water. Als je het in het koude water in de afvoer van de WC doet, lost het tablet niet op.

Daarnaast is het wel een krachtig reinigingsmiddel maar niet speciaal goed in het verwijderen van kalk en urinesteen. Gebruik dus geschikte WC reinigingstabs!

Bruine aanslag in de WC voorkomen

Bruine aanslag in de WC kun je enkel voorkomen door regelmatig je WC schoon te maken. Als je netjes elke week je WC schoonmaakt volgens mijn stappenplan WC schoonmaken, krijgt kalkaanslag en urinesteen geen kans.

Zorg dat je elke week toiletreiniger in de pot spuit vanaf onder de rand en laat dit goed inwerken. Zo zorg je dat de pot en de afvoer van de WC stralend wit blijven.

Veelgestelde vragen

Wat is bruine aanslag in de WC?

Bruine aanslag in de WC is een combinatie van kalkaanslag en urinesteen. Kalk zit in het water waarmee je doorspoelt en urinesteen zijn minerale zouten die in urine zitten. Kalk en urinesteen zorgen samen voor hardnekkige bruine aanslag in het toilet.

Hoe WC schoonmaken bruine aanslag?

Plaats een WC reinigingstablet in de afvoer van de WC en laat een nacht inwerken. Daarna boenen en doorspoelen. Vervolgens reinig je de pot met een intensieve toiletreiniger die je vanaf onder de rand in de pot spuit. Laat ook dit een nacht inwerken en daarna boenen met de WC borstel.

Hoe WC schoonmaken bruine aanslag zonder agressieve middelen?

Bruine aanslag kun je verwijderen met schoonmaakazijn. Leg vellen non woven doekjes in de WC pot en overgiet met schoonmaakazijn. Laat dit een hele nacht inwerken. Daarna de doekjes uit de pot vissen en weggooien, en boenen met de WC borstel. Eventueel herhalen als de bruine aanslag niet in 1 nacht opgelost is.

Hoe reinig je kalkstrepen in de WC?

Kalkstrepen in het toilet kun je schoon krijgen met een intensieve toiletreiniger, bijvoorbeeld HG super kracht toiletreiniger. Spuit het middel in de pot vanaf onder de rand van de pot en laat een nacht inwerken. Daarna borstelen met de WC borstel.

Hoe krijg je de rand van de WC pot schoon?

Ook op de rand van de WC pot kan zich bruine aanslag vormen. Dit kun je reinigen met HG superkracht toiletreiniger, wat je een nacht laat inwerken op de rand van de pot. Daarna boenen met een oude afwasborstel, zodat je ook goed onder de rand kan schoonmaken (waar je met een gewone WC borstel niet bijkomt).

4.4/5 (17 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
HG super kracht toiletreiniger

Lees verder:

douchecabine droogmaken
Badkamer
Zoe

Badkamertegels Schoonmaken

Hier vind je een handig stappenplan zodat je in slechts 7 stappen blinkende badkamertegels hebt. Badkamertegels schoonmaken is een vervelend klusje, maar toch echt aanzienlijk minder vervelend als je snel klaar bent!

Lees verder »
Sifon losmaken
Badkamer
Zoe

Afvoer Ontstoppen

Dit handige stappenplan zorgt ervoor dat je de afvoer ontstopt zonder chemische middelen. Lees verder voor meer tips hoe je een verstopping verhelpt en voorkomt!

Lees verder »
Badkamer
Zoe

Douchekop ontkalken

Een douchekop ontkalken kun je het makkelijkst doen met schoonmaakazijn. Giet een flinke scheut in een teiltje en vul verder aan met warm water. Leg de douchekop erin en laat deze een nachtje weken. Daarna poetsen met een sponsje en weg is de kalk!

Lees verder »
voegen schoonmaken
Badkamer
Zoe

Voegen schoonmaken

Voegen schoonmaken doe je door HG voegenreiniger concentraat aan te brengen en de voegen na de inwerktijd te boenen. Vervolgens tegels en voegen afnemen met een schone doek. Makkelijk en snel voegen schoonmaken kan het beste met een stoomreiniger.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: