poetsprins logo
voegen schoonmaken

Voegen schoonmaken

Voegen kunnen erg vies worden. In de badkamer ontstaat kalkaanslag, in de keuken zitten overal vetspetters en tussen de tegels op de vloer wordt het zwarter en zwarter. Voegen schoonmaken, hoe doe je dat?

Voegen schoonmaken doe je door HG voegenreiniger concentraat aan te brengen en na de inwerktijd te boenen met een borstel. Vervolgens tegels en voegen afnemen met een schone doek. Makkelijk en snel de voegen schoonmaken kan het beste met een stoomreiniger.

Voegen echt goed schoonmaken kan een hele klus lijken, maar hoeft niet lastig te zijn als je geschikte schoonmaakmiddelen en een degelijke methode paraat hebt. Lees verder voor een handzaam stappenplan waarmee ook jij stralend schone voegen krijgt!

Hét stappenplan voor schone voegen

vieze voegen
Voor
schone voegen
Na

Deze materialen heb je nodig:

Benodigde tijd: 1 uur

Uiteraard is het afhankelijk van de grootte van de ruimte hoe lang het duurt om alle voegen schoon te maken. Je kunt het stappenplan voor alle voegen gebruiken: in de badkamer en WC, tussen keukentegels en vloertegels.

 1. Meng in een emmer of teil HG voegenreiniger concentraat met lauw water

  Gebruik 1/4 HG en 3/4 lauw water. Doe eerst de HG voegenreiniger concentraat in de emmer of teil en giet daar het lauwe water overheen. Dan is het middel meteen gemengd. Je hebt maar weinig nodig, dus een bodempje in de teil is genoeg.
  HG voegen reiniger sopje

 2. Breng aan op de voegen met een schoonmaakborstel

  Doop een schoonmaakborstel in het sopje en breng het aan op de voegen. Werk van boven naar beneden. Laat het middel minimaal 5 minuten inwerken. Het borstelen komt later.
  voegen schoonmaken

 3. Boen de voegen met de schoonmaakborstel

  Nadat het middel voldoende lang heeft ingewerkt, ga je poetsen met de werkborstel. Poets stevig maar niet te grof en gebruik niet een te harde borstel. Anders zou je de voegen kunnen beschadigen.
  voegen schoonmaken

 4. Neem af met een vochtige doek zonder schoonmaakmiddel

  Vul een emmer of teil met schoon water zonder schoonmaakmiddel. Veeg het sop en losgekomen vuil op met een vochtige doek. Spoel je doek regelmatig uit in het schone water. Neem een droge doek en veeg de tegels droog. HG voegenreiniger droogt streeploos op, dus dit is optioneel.
  voegen afnemen

 5. Was de doeken en reinig de borstel

  De doeken die je gebruikt hebt, was je op 60 graden in de wasmachine met een beetje wasmiddel. De werkborstel kun je reinigen door deze uit te spoelen en te laten weken in een sopje van warm water met een eetlepel schoonmaaksoda. Laat vervolgens de borstel goed drogen.
  wasprogramma 60 graden

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

De schoonmaakmiddelen op een rijtje

Voegenreiniger concentraat van HG is een briljant middel dat vieze voegen weer goed schoon en wit krijgt. Je kunt het gebruiken voor alle voegen van tegels in huis.

Bijvoorbeeld in de badkamer, keuken, WC of tegelvloer. Je gebruikt het volgens het stappenplan dat hierboven is beschreven. Check deze link om het product te bestellen bij De Online Drogist.

HG voegenreiniger concentraat

HG voegenreiniger concentraat

HG voegenreiniger concentraat is een effectief reinigingsmiddel om voegen weer stralend schoon te krijgen. Geschikt voor badkamer, keuken, WC en vloer.

HG voegenreiniger concentraat

Het middel hoeft maar 5 minuten in te werken om effectief te zijn. Het is dus een makkelijk, snel en effectief schoonmaakmiddel.

Je moet echter nog steeds boenen na het aanbrengen, dus trek kleren aan die vies mogen worden en neem er een uurtje de tijd voor.

Belangrijk: gebruik altijd schoonmaakhandschoenen! Dit staat ook aangegeven met het teken dat je op de foto ziet en de tekst op de verpakking ‘draag beschermende handschoenen’.

Groene zeep en schoonmaaksoda

Als je liever met minder agressieve middelen te werk gaat en je het niet erg vindt wat extra tijd en moeite te investeren, kun je vieze voegen schoonmaken met groene zeep en soda.

Soda en groene zeep
voegen schoonmaken soda
Voegen schoonmaken
 1. Maak in een bakje een pasta van 1/4 groene zeep en 3/4 schoonmaaksoda. Meng niet met water!
 2. Breng de pasta aan op de voegen
 3. Laat het mengsel een half uur op de voegen inwerken
 4. Neem een teiltje schoon lauw water zonder schoonmaakmiddel en een borstel
 5. Haal de borstel door het schone water, sla een beetje uit en boen de voegen schoon
 6. Neem af met een vochtige doek zonder schoonmaakmiddel (deze stap moet je waarschijnlijk een aantal keer herhalen om al het schoonmaakmiddel te verwijderen
 7. Droog na met een droge doek

Baking soda

Voegen die niet extreem verkleurd zijn, kun je schoonmaken met baking soda. Maak geen sopje van water en baking soda, maar gebruik het als schuurmiddel.

Dat doe je door een beetje baking soda in een bakje te doen en een beetje water in een ander bakje.

Vervolgens doop je je spons in het water zodat deze licht vochtig is en daarna doop je ‘m in de baking soda zodat de korrels aan de spons plakken. Hiermee wrijf je de voegen schoon.

Azijn

Voor de badkamer is het echter wel een heel goede oplossing om kalkaanslag en zeepresten van voegen te verwijderen met schoonmaakazijn en baking soda.

Het combineren van deze twee middelen is heel effectief tegen kalkaanslag. Het gaat nogal schuimen, dus schrik niet! Volg deze stappen:

 1. Doe 1/3 schoonmaakazijn en 2/3 water in een plantenspuit
 2. Spray de voegen in met schoonmaakazijn
 3. Doe wat baking soda op een spons en boen de voegen
 4. Spoel af met de douchekop
 5. Maak de douchecabine droog

Maak voegen niet schoon met cola!

Sommigen zeggen dat voegen schoonmaken met cola een goed idee is. Hoewel cola zuur is en dus kalkaanslag zou kunnen verwijderen, is het reinigen van voegen met cola niet een heel strak plan.

Cola is namelijk bruin en zal in de witte voegen trekken. Hiermee maak je de voegen dus bruiner in plaats van witter, hetgeen je eigenlijk wilt.

Kies dus een van bovenstaande middelen of gebruik een stoomreiniger, zoals hieronder beschreven.

Gebruik geen tandenborstel maar een werkborstel

Vaak zie je het advies een tandenborstel te gebruiken om mee te poetsen. Het lijkt briljant, maar het is mega veel werk omdat het borsteloppervlak zo klein is.

tegelvloer voegen schoonmaken
Werkborstel

Met een werkborstel ben je een stuk sneller klaar! Gebruik dus geen tandenborstel, want met goede materialen is de klus al groot genoeg.

Voegen schoonmaken met een stoomreiniger

Met een Kärcher Stoomreiniger is het reinigen van voegen en tegels op wanden en vloeren heel makkelijk.

De stoomreiniger heeft hetzelfde formaat als een stofzuiger en heeft ook net zo’n handige slang en opzetstukken.

Er zit een opzetstuk met een kleine borstel bij die je op de slang kunt klikken en het juiste formaat heeft om voegen makkelijk te reinigen.

Ga met het borsteltje en stoom over de voegen. Neem het water en vuil op met droge doek. De smerigste voegen gaan zo weer stralen.

vieze voegen
Vieze voegen
voegen stoomreinigen
Voegen stoomreinigen
schone voegen
Schone voegen

Je kunt ook de hoeveelheid stoom van dit apparaat regelen. Wanneer je siliconen voegen hebt of over kitranden gaat, is het raadzaam minder stoom te gebruiken.

stoom regelen
Stoom regelaar

Net als op een strijkijzer, kun je met een draaiknop de hoeveelheid stoom regelen. Gebruik meer stoom bij intense verontreiniging en harde ondergrond en minder stoom bij het stomen van zachtere materialen.

Nog een voordeel is dat je geen chemische schoonmaakmiddelen nodig hebt.

De Kärcher SV7 stoomzuiger die ik heb, stoomt en neemt het vocht en vuil ook weer op. Dit vocht komt terecht in een reservoir in de stoomreiniger, waarna je het kunt lozen door het reservoir los te klikken en leeg te gooien in de wasbak of WC.

Benieuwd naar de andere stoomreinigers die ik getest heb? Bekijk het overzicht van beste stoomreinigers.

Karcher SV7
Kärcher SV7 Stoomzuiger

Voegen van een tegelvloer schoonmaken

Voegen tussen vloertegels worden misschien nog wel het viest in een huis. Vaak blijft er na het dweilen een beetje water staan omdat de voegen dieper liggen dan de tegels.

Vieze voegen

Dit vocht trekt vervolgens weer extra vuil aan. Hierdoor kunnen voegen van vloertegels zwart worden en deze worden niet zomaar schoon door gewoon wat steviger te dweilen.

Maak voegen van vloertegels schoon door het stappenplan uit te voeren aan het begin van dit artikel alleen dan begin je met stofzuigen en neem je een luiwagen in plaats van een werkborstel.

Zo zorg je ervoor dat je niet hoeft te bukken of op je knieën de vloer hoeft te schrobben. Dit heb ik wel gedaan… maar is niet erg fijn.

Een kortharige bezem, een luiwagen, is een makkelijkere optie. Zeker als je een grote vloer hebt.

HG voegenreiniger concentraat

HG voegenreiniger concentraat

HG voegenreiniger concentraat is een effectief reinigingsmiddel om voegen weer stralend schoon te krijgen. Geschikt voor badkamer, keuken, WC en vloer.

HG voegenreiniger concentraat

Begin altijd met stofzuigen! Zo kun je vuil, stof en haren vast opnemen en plakt het niet aan de luiwagen. Maak vervolgens het sopje, doop de luiwagen erin en breng het product aan op de voegen.

Voegenreiniger aanbrengen
Voegen schrobben

Laat dit minimaal 5 minuten inwerken. Daarna goed borstelen met de luiwagen.

Vervolgens met een dweil en schoon water het losgekomen vuil en schoonmaakmiddel opnemen. Deze laatste stap herhalen totdat je al het losgekomen vuil en het sop hebt opgenomen.

Vuil en sop opnemen
Doek regelmatig uitspoelen

Het resultaat is top. De tegelvloer op de foto is meer dan 30 jaar oud en de voegen zijn nooit schoongemaakt.

Aan de randen waren ze nog een beetje lichtgrijs maar verder waren de voegen zwart als de zwarte tegeltjes. Op de laatste foto kun je al zien hoe ze weer fris lichtgrijs worden van het HG product.

Voegen schoonmaken in de badkamer

Voegen in de badkamer kunnen geel zijn van de zeepresten, zwarte spikkels hebben van de schimmel of geel / grijs zijn geworden van de kalkaanslag.

Ze kunnen ook verkleurd zijn doordat ze oud zijn geworden en bijvoorbeeld donkergrijs zijn geworden in plaats van stralend wit.

Badkamer voegen intensief reinigen

Lees de paragrafen hieronder als de voegen in de badkamer enkel vies zijn met zeepresten, kalkaanslag of schimmel.

Als dit echter niet van toepassing is en de voegen zijn sterk vervuild en verkleurd, dan kun je het beste het stappenplan aan het begin van dit artikel toepassen.

Breng HG voegenreiniger concentraat aan en boen de voegen met een borstel. Daarna afspoelen met de douchekop en nadrogen.

Zeepresten

Zeepresten kun je herkennen aan hun vieze vettige structuur en geel/oranje kleur.

Als de voegen in principe wit zijn maar enkel vies zijn met oranje zeepresten, kun je ze gemakkelijk schoonmaken met een beetje Cif schuurmiddel en een sponsje.

Doe wat schuurmiddel op de spons en boen de voegen van boven naar beneden schoon. Vervolgens afspoelen en nadrogen. Je kunt ook boenen met een sopje van schoonmaaksoda en heet water.

Kalkaanslag

Kalkaanslag dat niet helemaal in de voegen is getrokken, kun je schoonmaken met Antikal en een schuurspons. Breng Antikal op de voegen aan en laat dit even inwerken.

Vervolgens boenen met de schuurspons en afspoelen. Nadrogen is altijd handig, want zo voorkom je nieuwe kalkaanslag. Kijk naar badkamer schoonmaken voor meer tips!

Schimmel

HG schimmelreiniger

HG schimmelreiniger

HG schimmelreiniger is een effectief middel om schimmel te verwijderen. Zwarte weerplekken verdwijnen als sneeuw voor de zon.

HG schimmelreiniger

Schimmel op de voegen in de badkamer kun je reinigen met HG schimmelreiniger. Bekijk deze link voor de huidige prijs en levertijd van De Online Drogist.

Dit is een schimmelreiniger in een spray. Trek eerst schoonmaakhandschoenen aan om je handen te beschermen tegen het middel.

Spray de zwarte vlekken op de voegen in en laat het product een half uur inwerken. Vervolgens poetsen met een spons en afspoelen.

Zet een raampje open, want het is een heel straf middel dat niet prettig is om in te ademen en een vieze lucht kan verspreiden in huis. Kijk naar schimmel in de badkamer verwijderen voor meer tips.

Voegen wit maken

Wanneer de voegen ernstig verkleurd zijn of ze waren van zichzelf grijs en je wilt ze liever wit hebben, dan kun je Albastine voegenfris gebruiken. Je kunt Albastine voegenfris bestellen bij Bol.com via deze link.

Let er wel op dat je de voegen eerst goed moet reinigen voordat je dit spul gebruikt. Het is dus zeker niet een ‘grote stappen snel thuis’ -verhaal! Je kunt het niet gebruiken in plaats van de te reinigen. Gebruik voegenfris als volgt:

 1. Reinig de voegen grondig met HG voegenreiniger concentraat of een pasta van groene zeep en schoonmaaksoda
 2. Schud de tube goed voor gebruik
 3. Draai de dop los en verwijder de seal
 4. Breng de Albastine voegenfris pasta direct vanuit de tube aan op de voegen
 5. Laat minimaal een uur drogen, maar het liefst iets langer!
 6. Neem de voegen af met een vochtige spons zonder schoonmaakmiddel om de Albastine voegenfris te verwijderen
 7. Als de voegenfris goed gehecht heeft, kun je de tegels geheel afnemen met een vochtige doek of tegelwisser

Wanneer de Albastine voegenfris niet goed gehecht heeft, kun je het aanbrengen en afnemen een uur later herhalen.

Als de pasta niet goed verwijderd kan worden met een natte spons na het aanbrengen en opdrogen, spray je het in met water en kun je overtollig middel verwijderen met een houten of plastic spatel of krabbertje.

Veelgestelde vragen

Hoe maak je voegen schoon?

Voegen schoonmaken doe je met een voegenreiniger, bijvoorbeeld de zeer effectieve HG voegenreiniger concentraat. Breng het middel aan, borstel stevig met een werkborstel en spoel of neem af.

Wat is de makkelijkste manier voor voegen schoonmaken?

Voegen schoonmaken is verreweg het eenvoudigst met een stoomreiniger. Er zit een speciaal handig opzetstuk bij waarmee je zonder te hoeven boenen en zonder schoonmaakmiddel voegen stralend wit en schoon krijgt.

Hoe reinig je voegen op milieuvriendelijke manier?

Maak een pasta van groene zeep en schoonmaaksoda. Breng dit aan op de voegen. Laat het inwerken en boen daarna stevig met een schoonmaakborstel. Het kost meer tijd en moeite, maar het resultaat mag er wezen.

Hoe maak je badkamer voegen schoon?

De HG voegenreinigerconcentraat is heel geschikt voor badkamer voegen. Breng het middel aan, laat het inwerken en boen daarna de voegen schoon met een werkborstel. Vervolgens afspoelen met de douchekop en nadrogen. Je kunt ook een stoomreiniger gebruiken.

Hoe maak je voegen van tegelvloeren schoon?

Gebruik HG voegenreiniger concentraat en een luiwagen (kortharige bezem voor schoonmaken). Breng het middel aan op de voegen van de vloer, laat 5 minuten inwerken en boen daarna met de luiwagen. Vervolgens droogwissen.

4.3/5 (14 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
HG voegenreiniger concentraat

Lees verder:

ovenruit schoonmaken
Keuken
Zoe

Ovenruit Schoonmaken

Bekijk in dit artikel een eenvoudig stappenplan met foto’s hoe je een ovenruit zo schoon krijgt als op onderstaande foto. Verderop vind je meer handige tips en tricks voor het schoonmaken van je ovendeur!

Lees verder »
Keuken
Zoe

Senseo Ontkalken

Voor een lange levensduur van je Senseo koffiezetapparaat en om altijd koffie met optimale smaak te zetten, ontkalk je je Senseo eens per drie maanden. Lees hieronder het handzame stappenplan en advies over de beste Senseo ontkalker.

Lees verder »
Keuken
Zoe

Dolce Gusto Ontkalken

Hier vind je een handig stappenplan voor het ontkalken van een Dolce Gusto apparaat. Daarnaast heb ik verschillende geschikte en ongeschikte ontkalkers uiteengezet, zodat je zeker weten een effectief én veilig middel neemt voor de klus.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: