Voegen schoonmaken

huis schoonmaken

Voegen kunnen erg vies worden. In de badkamer ontstaat kalkaanslag, in de keuken zitten voegen onder de vetspetters en de voegen tussen tegels op de vloer worden zwarter en zwarter als je ze niet schoonmaakt. Voegen schoonmaken, hoe doe je dat?

Voegen schoonmaken doe je door HG voegenreiniger concentraat aan te brengen en de voegen na de inwerktijd te boenen. Vervolgens tegels en voegen afnemen met een schone doek. Makkelijk en snel voegen schoonmaken kan het beste met een stoomreiniger.

vieze voegen
Voor
schone voegen
Na

Voegen schoonmaken kan een hele klus lijken maar hoeft niet lastig te zijn als je geschikte schoonmaakmiddelen en een degelijke methode paraat hebt. Lees verder voor een handzaam stappenplan waarmee ook jij stralend schone voegen krijgt!

Benodigdheden voegen schoonmaken

 • Emmer of teil
 • Schoonmaakhandschoenen
 • Schoonmaakborstel (ook wel werkborstel)
 • HG voegenreiniger concentraat
 • Doek

Voegen schoonmaken stappenplan

Benodigde tijd: 1 uur.

Uiteraard is het afhankelijk van de grootte van de ruimte hoe lang het duurt om alle voegen schoon te maken. Een uurtje is dus slechts een grove inschatting. Reken erop dat het hard werken is! Je kunt het stappenplan voor alle voegen gebruiken: voegen in de badkamer en WC, voegen tussen keukentegels en voegen van vloertegels.

 1. Meng in een emmer of teil HG voegenreiniger concentraat met lauw water

  Gebruik 1/4 HG voegenreiniger concentraat en 3/4 lauw water. Doe eerst de HG voegenreiniger concentraat in de emmer of teil en giet daar het lauwe water overheen. Dan is het middel meteen gemengd. Je hebt maar weinig nodig, dus een bodempje in de teil is genoeg.
  HG voegen reiniger sopje

 2. Breng aan op de voegen met een schoonmaakborstel

  Doop een schoonmaakborstel in het sopje en breng het aan op de voegen. Werk van boven naar beneden. Laat het middel minimaal 5 minuten inwerken. Het borstelen komt later.
  voegen schoonmaken

 3. Boen de voegen met de schoonmaakborstel

  Nadat het middel voldoende lang heeft ingewerkt, boen je de voegen met de werkborstel. Poets stevig maar niet te grof en gebruik niet een te harde borstel. Anders zou je de voegen kunnen beschadigen.
  voegen schoonmaken

 4. Neem af met een vochtige doek zonder schoonmaakmiddel

  Vul een emmer of teil met schoon water zonder schoonmaakmiddel. Veeg het sop en losgekomen vuil op met een vochtige doek. Spoel je doek regelmatig uit in het schone water.
  voegen schoonmaken

 5. Optioneel: Droog na met een droge schone doek

  Nu je de voegen schoongeborsteld hebt en daarna het schoonmaakmiddel en vuil hebt verwijderd met een vochtige doek, kun je de tegels afdrogen. Neem een droge doek en veeg de tegels droog. HG voegenreiniger droogt streeploos op, dus deze stap is optioneel.

 6. Was de doeken en reinig de borstel

  De doeken die je gebruikt hebt, was je op 60 graden in de wasmachine met een beetje wasmiddel. De werkborstel kun je reinigen door deze uit te spoelen en te laten weken in een sopje van warm water met een eetlepel schoonmaaksoda. Laat vervolgens de borstel goed drogen.
  wasprogramma 60 graden

Boeklancering

We zijn hard bezig met het schrijven van de ultieme schoonmaakbijbel. Makkelijke stappenplannen, tips om efficienter schoon te maken en duidelijke uitleg aan de hand van foto’s. Zo krijg je je huis in een mum van tijd stralend schoon. Het boek is nog niet af maar je kunt je inschrijven zodat we je op de hoogte kunnen houden van de vorderingen

Zoe met schoonmaakmiddelen

Schoonmaakmiddelen voegen schoonmaken

Voegenreiniger concentraat van HG is een briljant middel dat vieze voegen weer helemaal schoon en wit krijgt. Je kunt het gebruiken voor alle voegen van tegels in huis. Bijvoorbeeld de voegen in de badkamer, keuken, WC of tegelvloer. Je gebruikt het volgens het stappenplan dat bovenaan de pagina is beschreven. Check deze link om het product te bestellen bij De Online Drogist.

HG voegenreiniger concentraat

HG voegenreiniger concentraat

HG voegenreiniger concentraat is een effectief reinigingsmiddel om voegen weer stralend schoon te krijgen. Geschikt voor badkamer, keuken, WC en vloer.

HG voegenreiniger concentraat

Het middel hoeft maar 5 minuten in te werken om effectief te zijn. Het is dus een makkelijk, snel en effectief schoonmaakmiddel. Je moet echter nog steeds boenen na het aanbrengen, dus trek kleren aan die vies mogen worden en neem er een uurtje de tijd voor.

Belangrijk: gebruik altijd schoonmaakhandschoenen! Dit staat ook aangegeven met het teken dat je op de foto ziet en de tekst op de verpakking ‘draag beschermende handschoenen’.

Voegen schoonmaken met groene zeep en schoonmaaksoda

Als je liever met minder agressieve middelen te werk gaat dan de HG voegenreiniger concentraat en je het niet erg vindt wat extra tijd en moeite te investeren, kun je vieze voegen ook schoonmaken met groene zeep en soda.

Soda en groene zeep
voegen schoonmaken soda
Voegen schoonmaken
 1. Maak in een bakje een pasta van 1/4 groene zeep en 3/4 schoonmaaksoda. Meng niet met water!
 2. Breng de pasta aan op de voegen
 3. Laat het mengsel een half uur op de voegen inwerken
 4. Neem een teiltje schoon lauw water zonder schoonmaakmiddel en een schoonmaakborstel
 5. Haal de schoonmaakborstel door het schone water, sla een beetje uit en boen de voegen schoon
 6. Neem af met een vochtige doek zonder schoonmaakmiddel (deze stap moet je waarschijnlijk een aantal keer herhalen om al het schoonmaakmiddel op te nemen
 7. Droog na met een droge doek

Voegen schoonmaken met baking soda

Voegen die niet extreem verkleurd zijn, kun je schoonmaken met baking soda. Maak geen sopje van water en baking soda, maar gebruik het als schuurmiddel. Dat doe je door een beetje baking soda in een bakje te doen en een beetje water in een ander bakje. Vervolgens doop je je spons in het water zodat deze licht vochtig is en daarna doop je ‘m in de baking soda zodat de korrels aan de spons plakken. Hiermee wrijf je de voegen schoon.

Voegen schoonmaken met azijn

Met enkel azijn zul je vervuilde voegen niet schoon krijgen. Voor de badkamer is het echter wel een heel goede oplossing om kalkaanslag en zeepresten van voegen te verwijderen met schoonmaakazijn en baking soda. Het combineren van deze twee middelen is heel effectief tegen kalkaanslag. Het gaat nogal schuimen, dus schrik niet! Volg deze stappen:

 1. Doe 1/3 schoonmaakazijn en 2/3 water in een plantenspuit
 2. Spray de voegen in met schoonmaakazijn
 3. Doe wat baking soda op een spons en boen de voegen
 4. Spoel af met de douchekop
 5. Maak de douchecabine droog

Maak voegen niet schoon met cola!

Sommigen zeggen dat voegen schoonmaken met cola een goed idee is. Hoewel cola zuur is en dus kalkaanslag zou kunnen verwijderen, is het reinigen van voegen met cola niet een heel strak plan. Cola is namelijk bruin en zal in de witte voegen trekken. Hiermee maak je de voegen dus bruiner in plaats van witter, hetgeen je eigenlijk wilt. Kies dus een van bovenstaande middelen of gebruik een stoomreiniger, zoals hieronder beschreven.

Voegen schoonmaken met stoomreiniger

Met een Kärcher Stoomreiniger is het reinigen van voegen en tegels op wanden en vloeren heel makkelijk. De stoomreiniger heeft hetzelfde formaat als een stofzuiger en heeft ook net zo’n handige slang en opzetstukken. Er zit een opzetstuk bij die je eenvoudig op de slang kunt klikken en het juiste formaat heeft om voegen makkelijk te reinigen.

Je kunt ook de hoeveelheid stoom van dit apparaat regelen. Wanneer je siliconen voegen hebt of over kitranden gaat, is het raadzaam minder stoom te gebruiken. Net als op een strijkijzer, kun je met een draaiknop de hoeveelheid stoom regelen. Gebruik meer stoom bij intense verontreiniging en harde ondergrond en minder stoom bij het stomen van zachtere materialen.

Hoe kun je voegen reinigen met stoomreiniger?

Zowel tegels en voegen op muren als op de vloer kun je moeiteloos schoonmaken met een stoomreiniger. Net als dat je zou stofzuigen, stoom je de tegelvloer en de voegen. Dezelfde techniek gebruik je op tegelwanden en voegen. Til de kop van de slang op en ga van boven naar beneden langs alle voegen. Je moet wel wat langzamer te werk gaan dan wanneer je zou stofzuigen, zodat je de voegen echt goed met stoom kunt reinigen.

Eventueel moet je de handelingen een paar keer herhalen. Dus een paar keer van boven naar beneden over de voegen met de stoomreiniger. Hoe viezer de voegen, hoe vaker je erover heen moet met de stoomreiniger om ze schoon te krijgen.

Hoe reinigt een stoomreiniger de voegen?

De Kärcher Stoomreiniger stoomt en neemt het vocht en vuil ook weer op. Dit vocht komt terecht in een reservoir in de stoomreiniger, waarna je het eenvoudig kunt lozen door het reservoir los te klikken en leeg te gooien in de wasbak of WC. Eventueel kan het nodig zijn de voegen en tegels na te drogen met een droge doek.

De reinigende werking van stoom

Stoom reinigt vuil, vet en kalkaanslag. Zodoende kun je de stoomreiniger gebruiken om voegen schoon te maken in de keuken, WC, badkamer en elke vloer. Zowel opgespetterd vet van het koken op de wandtegels en voegen in de keuken als kalkaanslag in de douchecabine kun je met stoom verwijderen. Nog een voordeel is dat je geen chemische schoonmaakmiddelen nodig hebt.

Voegen van een tegelvloer schoonmaken

Voegen tussen vloertegels worden misschien nog wel het viest in een huis. Vaak blijft er na het dweilen een beetje water in de voegen staan omdat de voegen dieper liggen dan de tegels.

Vieze voegen

Dit vocht trekt vervolgens weer extra vuil aan. Hierdoor kunnen voegen van vloertegels zwart worden en deze worden niet zomaar schoon door gewoon wat steviger te dweilen.

Maak voegen van vloertegels schoon door het stappenplan uit te voeren aan het begin van dit artikel alleen dan begin je met stofzuigen en neem je een luiwagen in plaats van een werkborstel. Zo zorg je ervoor dat je niet hoeft te bukken of op je knieën de vloer hoeft te schrobben. Dit heb ik wel gedaan… maar is niet erg fijn. Een kortharige bezem, een luiwagen, is een makkelijkere optie. Zeker als je een grote vloer hebt.

HG voegenreiniger concentraat

HG voegenreiniger concentraat

HG voegenreiniger concentraat is een effectief reinigingsmiddel om voegen weer stralend schoon te krijgen. Geschikt voor badkamer, keuken, WC en vloer.

HG voegenreiniger concentraat

Begin altijd met stofzuigen! Zo kun je vuil, stof en haren vast opnemen en plakt het niet aan de luiwagen. Maak het sopje met 1/4 HG voegenreiniger concentraat en 3/4 water. Doop de luiwagen in het sopje en breng het middel aan op de voegen.

Voegenreiniger aanbrengen
Voegen schrobben

Laat dit minimaal 5 minuten inwerken. Daarna goed borstelen met de luiwagen. Vervolgens met een dweil en schoon water het losgekomen vuil en schoonmaakmiddel opnemen. Deze laatste stap herhalen totdat je al het losgekomen vuil en HG voegenreiniger concentraat hebt opgenomen.

Vuil en sop opnemen
Doek regelmatig uitspoelen

Het resultaat is top. De tegelvloer op de foto is meer dan 30 jaar oud en de voegen zijn nooit schoongemaakt. Aan de randen waren ze nog een beetje lichtgrijs maar verder waren de voegen zwart als de zwarte tegeltjes. Op de laatste foto kun je al zien hoe ze weer fris lichtgrijs worden van het HG middeltje.

Voegen schoonmaken badkamer

Voegen in de badkamer kunnen geel zijn van de zeepresten, zwarte spikkels hebben van de schimmel of geel / grijs zijn geworden van de kalkaanslag. Ze kunnen ook verkleurd zijn doordat ze oud zijn geworden en bijvoorbeeld donkergrijs zijn geworden in plaats van stralend wit.

Badkamer voegen intensief reinigen

Lees de paragrafen hieronder als de voegen in de badkamer enkel vies zijn met zeepresten, kalkaanslag of schimmel. Als dit echter niet van toepassing is en de voegen zijn sterk vervuild en verkleurd, dan kun je het beste het stappenplan aan het begin van dit artikel toepassen. Breng HG voegenreiniger concentraat aan en boen de voegen met een schoonmaakborstel. Daarna afspoelen met de douchekop en nadrogen.

Zeepresten op voegen in de badkamer schoonmaken

Zeepresten kun je herkennen aan hun vieze vettige structuur en geel/oranje kleur. Als de voegen in principe wit zijn maar enkel vies zijn met oranje zeepresten, kun je ze gemakkelijk schoonmaken met een beetje Cif schuurmiddel en een sponsje. Doe wat schuurmiddel op de spons en boen de voegen van boven naar beneden schoon. Vervolgens afspoelen en nadrogen. Je kunt ook boenen met een sopje van schoonmaaksoda en heet water.

Kalkaanslag op voegen in de badkamer schoonmaken

Kalkaanslag dat niet helemaal in de voegen is getrokken, kun je eenvoudig schoonmaken met Antikal en een schuurspons. Breng Antikal op de voegen aan en laat dit even inwerken. Vervolgens boenen met de schuurspons en afspoelen. Nadrogen is altijd handig, want zo voorkom je nieuwe kalkaanslag. Kijk naar badkamer schoonmaken voor meer tips!

Schimmel op voegen in de badkamer schoonmaken

HG schimmelreiniger

HG schimmelreiniger

HG schimmelreiniger is een effectief middel om schimmel te verwijderen. Zwarte weerplekken verdwijnen als sneeuw voor de zon.

HG schimmelreiniger

Schimmel op de voegen in de badkamer kun je reinigen met HG schimmelreiniger. Bekijk deze link voor de huidige prijs en levertijd van De Online Drogist. Dit is een schimmelreiniger in een spray. Trek eerst schoonmaakhandschoenen aan om je handen te beschermen tegen het schoonmaakmiddel. Spray de zwarte vlekken op de voegen in en laat het middel een half uur inwerken. Vervolgens poetsen met een spons en afspoelen. Zet een raampje open, want het is een heel straf middel dat niet prettig is om in te ademen en een vieze lucht kan verspreiden in huis. Kijk naar schimmel in de badkamer verwijderen voor meer tips.

Voegen wit maken

Wanneer de voegen ernstig verkleurd zijn of ze waren van zichzelf grijs en je wilt ze liever wit hebben, dan kun je Albastine voegenfris gebruiken. Je kunt Albastine voegenfris bestellen bij Bol.com via deze link. Let er wel op dat je de voegen eerst goed moet reinigen voordat je dit spul gebruikt. Het is dus zeker niet een ‘grote stappen snel thuis;-verhaal! Je kunt het niet gebruiken in plaats van de voegen te reinigen. Gebruik voegenfris als volgt:

 1. Reinig de voegen grondig met HG voegenreiniger concentraat of een pasta van groene zeep en schoonmaaksoda
 2. Schud de tube goed voor gebruik
 3. Draai de dop los en verwijder de seal
 4. Breng de Albastine voegenfris pasta direct vanuit de tube aan op de voegen
 5. Laat minimaal een uur drogen, maar het liefst iets langer!
 6. Neem de voegen af met een vochtige spons zonder schoonmaakmiddel om de Albastine voegenfris te verwijderen
 7. Als de voegenfris goed gehecht heeft, kun je de tegels geheel afnemen met een vochtige doek of tegelwisser

Wanneer de Albastine voegenfris niet goed gehecht heeft, kun je het aanbrengen en afnemen een uur later herhalen. Als de pasta niet goed verwijderd kan worden met een natte spons na het aanbrengen en opdrogen, spray je het in met water en kun je overtollig middel verwijderen met een houten of plastic spatel of krabbertje.

Veelgestelde vragen

Hoe maak je voegen schoon?

Voegen schoonmaken doe je met een voegenreiniger, bijvoorbeeld de zeer effectieve HG voegenreiniger concentraat. Breng het middel aan, borstel stevig met een werkborstel en spoel of neem af.

Wat is de makkelijkste manier voor voegen schoonmaken?

Voegen schoonmaken is verreweg het eenvoudigst met een stoomreiniger. Er zit een speciaal handig opzetstuk bij waarmee je zonder te hoeven boenen en zonder schoonmaakmiddel voegen stralend wit en schoon krijgt.

Hoe reinig je voegen op milieuvriendelijke manier?

Maak een pasta van groene zeep en schoonmaaksoda. Breng dit aan op de voegen. Laat het inwerken en boen daarna stevig met een schoonmaakborstel. Het kost meer tijd en moeite, maar het resultaat mag er wezen.

Hoe maak je badkamer voegen schoon?

De HG voegenreinigerconcentraat is heel geschikt voor badkamer voegen. Breng het middel aan, laat het inwerken en boen daarna de voegen schoon met een werkborstel. Vervolgens afspoelen met de douchekop en nadrogen. Je kunt ook een stoomreiniger gebruiken.

Hoe maak je voegen van tegelvloeren schoon?

Gebruik HG voegenreiniger concentraat en een luiwagen (kortharige bezem voor schoonmaken). Breng het middel aan op de voegen van de vloer, laat 5 minuten inwerken en boen daarna met de luiwagen. Vervolgens droogwissen.

5/5 (4 Reviews)

Bekijk meer artikelen:

beddengoed wassen

Beddengoed wassen

Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden. Hang lakens uit, stop ze niet in de droger.

Lees verder »
kleding binnenstebuiten

Donkere was wassen

Donkere was wassen doe je door de was in de wasmachine te doen en deze te laten draaien op het synthetica wasprogramma. Selecteer een temperatuur van 30 graden en voeg wasmiddel voor donkere was toe en eventueel natuurazijn. Gebruik beslist geen wit wasmiddel.

Lees verder »
witte was uithangen

Witte kleding wassen

Witte kleding wassen doe je op 30 of 40 graden met wasmiddel voor de witte was. Sorteer de kleding nauwkeurig, zodat het niet gemengd wordt met andere kleuren. Gekleurde kleding kan namelijk afgeven en de witte was verpesten.

Lees verder »
kleding binnenstebuiten keren

Bonte was wassen

Bonte was wassen doe je door kleur en materiaal te selecteren en de was in de wasmachine te wassen op 30 graden. Gebruik het synthetica wasprogramma om kleding schoon te krijgen en lang mooi te houden. Kies voor vloeibaar wasmiddel voor gekleurde was.

Lees verder »
gaspitten van gasfornuis halen

Gaspitten schoonmaken

Gaspitten schoonmaken doe je door ze van het gasfornuis te halen en te laten weken in teiltje met heet water en afwasmiddel. Vervolgens kun je zowel de branderkelken als de deksels poetsen met een spons. Stop de gaspitten nooit in de vaatwasser!

Lees verder »

Douchekop ontkalken

Een douchekop ontkalken kun je het makkelijkst doen met schoonmaakazijn. Giet een flinke scheut in een teiltje en vul verder aan met warm water. Leg de douchekop erin en laat deze een nachtje weken. Daarna poetsen met een sponsje en weg is de kalk!

Lees verder »
Bekijk artikelen per categorie:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.