Schimmel in de badkamer verwijderen

huis schoonmaken

Doordat de badkamer vaak vochtig is, is het een ideale plek voor schimmels. Schimmel in de badkamer doet zich meestal voor in vorm van zwarte plekjes op muren, het plafond, op de voegen of in de kitranden. Het ruikt naar natte hond en is niet met een beetje allesreiniger schoon te maken. Schimmel in de badkamer verwijderen is eenvoudig als je het juiste stappenplan paraat hebt.

Schimmel in de badkamer verwijderen kun je zelf doen. Gebruik HG schimmel reiniger, spray het op de zwarte vlekken en laat het 30 minuten inwerken. Vervolgens afspoelen of afnemen met een vochtige doek. Voorkom verspreiding van schimmel, onderneem direct actie!

HG schimmel- en weerplekkenreiniger is gegarandeerd effectief tegen schimmel en zwarte vlekken van weer in de badkamer. Je kunt het middel eenvoudig online bestellen en thuis laten bezorgen via deze link van De Online Drogist.

HG schimmelreiniger

HG schimmel- en weerplekkenreiniger

HG schimmelreiniger is een effectief middel om schimmel in de badkamer te verwijderen. In een handomdraai alle schimmel weg!

HG schimmel- en weerplekkenreiniger

Stappenplan schimmel in de badkamer verwijderen

Benodigde tijd: 35 minuten.

Stappenplan voor het verwijderen van schimmel en weerplekken in de badkamer. Eenvoudig, snel en effectief.

 1. Droog de badkamer

  Meestal constateer je dat je last hebt van schimmel als je onder de douche staat en de badkamer rondkijkt terwijl je je haar aan het inzepen bent. Zorg dat je de badkamer droog gemaakt hebt voordat je begint met schimmel weg te halen. Zet dus de deur van de badkamer open en gebruik een raamwisser om de tegels te drogen.

 2. Spuit schimmelvlekken in met HG schimmelreiniger

  Vanaf ongeveer 5 cm afstand spray je de HG schimmelreiniger op het te reinigen oppervlak. Laat het middel vervolgens 30 minuten inwerken.

 3. Schrob de schimmel weg

  Neem een schone natte spons of doek en poets daarmee de schimmelvlekken weg. Handig is om een spons te nemen die je heet kunt wassen of toch al van plan was na gebruik weg te gooien. Zo voorkom je dat je het middel of de schimmel verspreidt. Eventueel kun je het oppervlak afspoelen met de douchekop.

 4. Droog de badkamer na

  Na het afspoelen of afnemen van de plekken in de badkamer waar je schimmel behandelt hebt, droog je het af. Zo voorkom je kalkaanslag.

Schimmel verwijderen van voegen in de badkamer

Bovenstaand stappenplan werkt ook heel goed voor schimmel op de voegen van de badkamer. Gewoon insprayen met HG schimmel- en weerplekkenreiniger en een half uurtje laten inwerken. Daarna poetsen en afspoelen.

Schimmel op de voegen in de badkamer kan je ook schoonmaken door ze te poetsen met een schuurspons en baking soda. Neem een bakje soda en een schuurspons. Maak de schuurspons vochtig en doop deze in de baking soda zodat er wat van de korrels aan de spons blijven plakken. Boen hiermee de voegen schoon.

Voor meer tips om vieze voegen schoon te maken, kun je mijn artikel voegen schoonmaken raadplegen.

Boeklancering

De pure paniek in de ogen van mijn vriend als ik hem vraag iets schoon te maken.. Niet omdat hij niet wil maar omdat hij simpelweg niet weet hoe. 

Mijn schoonmaakboek zorgt er voor dat je makkelijk en snel je huis goed schoon kunt krijgen. 

Wil jij een berichtje ontvangen zodra het boek af is?

Zoe met schoonmaakmiddelen

Schimmel in de kit randen verwijderen

Schimmel in de kit randen van de badkamer verwijderen is een lastig klusje. Meestal zit de schimmel helemaal in de kit en is het überhaupt niet meer te reinigen. Je kunt het insprayen met HG schimmelreiniger en even laten inwerken volgens de instructies op de verpakking. Check ook altijd de veiligheidsinstructies op het etiket. Vervolgens poets je het schoon met een spons of doek. Als je de schimmel hiermee niet wegkrijgt, kun je het beste de kit vervangen. Met een Stanley mes krab je de kit los. Ontvet het oppervlak met Dasty, St Marc of nagellakremover. Even laten drogen. Daarna nieuwe kit aanbrengen.

Middelen om schimmel te verwijderen in de badkamer

Schimmel verwijderen met Borax

Borax is een wit poeder dat enigszins lijkt op baking soda, ook wel zuiveringszout. Het is een natuurlijk mineraal dat ontstaat doordat water en zout verdampen. Het residu hiervan is borax. Borax is een milieuvriendelijk reinigingsmiddel dat heel krachtig is voor vlekken en vuil. Het is ook heel geschikt als natuurlijk anti-schimmel middel.

Maak in een bakje een pasta van borax en water, door eerst borax in het bakje te scheppen en heel langzaam een paar druppels water al roerend toe te voegen. Smeer de schimmelplekken in met de pasta van borax en water. Laat dit zitten totdat het opgedroogd is. Het poeder dat overblijft kun je met een droge doek van het oppervlak poetsen. De schimmel zal verdwenen zijn.

Schimmel in de badkamer reinigen met soda

Oppervlakkige niet hardnekkige schimmel is te behandelen met schoonmaaksoda. Maak in een plantenspoeier of sprayflacon een mengsel van ongeveer 50g schoonmaaksoda en een liter heet water. Goed schudden en de zwarte plekken in de badkamer insprayen met het mengsel. Laat dit even inwerken, ongeveer een half uur.

schoonmaaksoda

Driehoek schoonmaaksoda

Schoonmaaksoda is een effectief schoonmaakmiddel voor vele toepassingen in huis.

Driehoek schoonmaaksoda

Maak ook een sopje van soda en heet water in een emmer. Doe schoonmaakhandschoenen en doop een schone spons in het sopje. Schrob hiermee de zwarte vlekken in de badkamer schoon. Als de vlekken op het plafond of hoog op de muur zitten, zorg dan dat je een stabiele kruk pakt om op te staan.

Schimmel plekken op het plafond maak je schoon door er schuin onder te staan zodat je geen risico loopt dat er druppels van het sopje met schimmel op je hoofd en lichaam terecht komen. Als je alle plekken geboend hebt, spoel je de oppervlakken af met de douchekop. Als je plekken ver vanaf de douche hebt schoongemaakt, kun je ook een schone doek nat maken en daarmee het oppervlak afnemen.

Badkamer schimmel met bleek verwijderen

Voor het schoonmaken van schimmel in de badkamer met bleek heb je ten eerste schoonmaakhandschoenen nodig. Als je de handschoenen aanhebt, neem je een fles dikke bleek en een kleurvaste of witte doek.

Dikke bleek

Doe wat bleek op de droge schone doek en dep hiermee op de zwarte plekken. Laat de bleek 15 minuten inwerken. Schrob vervolgens de plekken schoon met een zachte borstel of spons.

Hiervoor neem je een emmer schoon warm water, waar je de borstel of spons indoopt en tussentijds kan uitspoelen. Wees voorzichtig, want bleek geeft onherstelbare vlekken op kleding.

Hoe ontstaat schimmel in de badkamer?

De badkamer is een vochtige plek, wat de ideale omstandigheden creëert voor schimmels om in te groeien. Door het douchen komt er veel damp vrij en daardoor is er hoge luchtvochtigheid. Vocht dat niet door zonlicht, warmte en zuurstof opdroogt, is een garantie op schimmel. De bekendste vorm van schimmel in de badkamer zijn zwarte weerplekken. Weer is de soort schimmel die naar natte hond ruikt en een muffe geur verspreidt in de ruimte.

schimmel verwijderen
Schimmel in de badkamer

Het begint met kleine zwarte puntjes, welke zich uiteindelijk verder uitbreiden tot grote zwarte plekken als je deze niet regelmatig schoonmaakt.

Ook kan er vocht in het plamuur of stucwerk trekken als je geen tegelwanden hebt in de badkamer. De muur gaat als het ware bobbelen. Zwarte stippen kun je reinigen met bovenstaande tips, muurschimmel kun je niet zelf herstellen. Schakel daar een bestrijdingsdienst voor in. Verschillende soorten schimmel kunnen ontstaan doordat de ruimte niet goed doorlucht en niet door en door verwarmd wordt. Hierdoor blijft het vocht te lang in de ruimte hangen waar vervolgens schimmels in groeien.

Hoe kun je schimmel in de badkamer voorkomen?

Schimmel in de badkamer voorkomen is eenvoudig. Zet een uurtje voordat je gaat douchen de verwarming aan zodat de ruimte goed verwarmd is als je gaat douchen. Door de ruimte te verwarmen ontstaat er minder damp en droogt het vocht sneller op. Minder vocht betekent minder kans op schimmel.

Ten tweede kun je na het douchen de badkamerdeur openlaten, luchtgaten of roosters openzetten en, als je deze in de badkamer hebt, een raam open zetten. Het ventileren van de badkamer zorgt ervoor dat vocht kan ontsnappen en resterend vocht beter kan opdrogen. Ventileren is een makkelijke manier om schimmel te bestrijden. Als je geen raam of luchtrooster hebt, laat dan in ieder geval de badkamerdeur openstaan na het douchen.

Als je een douchegordijn hebt, trek deze dan dicht totdat ie droog is. Vervang je douchegordijn ook eens in de zoveel tijd. Ook wel eens leuk om een nieuw kleurtje in te badkamer te hebben, maar vooral hygiënisch om deze ongeveer elk jaar te vernieuwen.

Ventilator en vochtvreter om schimmel te voorkomen

Ventilator om schimmel in de badkamer te voorkomen

Ten derde is het installeren van een ventilator een aanrader, als je deze nog niet hebt. Ventilatie in de badkamer zorgt ervoor dat de damp van het douchen wordt afgezogen waardoor de luchtvochtigheid lager wordt. Elektrische badkamer ventilatoren die je op het lichtnet aansluit, geven het beste resultaat. Je kunt deze zelf installeren of laten installeren. Als je een huurhuis hebt, kun je meestal de huisbaas of beheerder voor een ventilator laten zorgen. Stel de ventilator in dat deze nog een half uurtje na het uitdoen van het licht doorgaat met afzuigen.

Vochtvreter om schimmel in de badkamer te voorkomen

Daarnaast kun je ook een vochtvreter in de badkamer zetten. Vochtvreters zijn plastic bakjes met daarin een zakje vochtopnemende korrels. Vochtopnemers kun je online bestellen; bekijk deze link voor de huidige prijs en levertijd via Bol.com. Je hebt ook de originele vochtvreters van Bison. Ik heb zelf het verschil in effectiviteit niet gemerkt, maar als je in de kracht van merkartikelen gelooft, kun je denk ik het beste de merkloze plastic bak uit de vorige link kopen en navullen met de originele Bison vochtvreter navulverpakking.

Dan bespaar je op het omhulsel en investeer je in vochtopnemende korrels. Check de instructies op de verpakking zodat je weet hoe je een vochtvreter moet klaarzetten en wanneer de korrels verzadigd zijn met vocht. Als ze verzadigd zijn, vervang je ze. Ook moet je eens in de zoveel tijd het bakje legen. Het vocht wordt door de korrels uit de lucht getrokken en druipt langzaam in het bakje. Kijk dus regelmatig en leeg zodra nodig.

Speciale verf om schimmel te voorkomen

Schimmelbestendige verf

De laatste tip om schimmel in de badkamer te voorkomen is de muren te verven met speciale verf. Schimmelbestendige verf is een verf waar kunstharsdispersie of copolymeerdispersie in zit, wat de aantasting van de verf door bacteriën, schimmels of gisten tegengaat. Wijzonol en Histor, merken die je bij de Gamma kunt kopen, maken verf waar ‘badkamer’ op staat. Dit zijn muurverven speciaal ontwikkeld voor vochtige ruimtes.

Schimmelwerende verf

Er is ook schimmelwerende verf, wat weer net anders is dan schimmelbestendige verf. Anti-schimmel verf, bijvoorbeeld van Alabastine, bestrijdt micro-organismen die schimmel kunnen veroorzaken met een biocide zoals zilver (nano deeltjes). De nano deeltjes zilver in de verf dringen diep door in de muren en het plafond. Er zijn ook verven met andere soorten biociden, maar het principe blijft hetzelfde. Deze manier van schimmel in de badkamer voorkomen is langdurig effectief.

Het kost wat meer moeite en geld om de speciale verf aan te brengen, maar het resultaat mag er wezen. Als je last hebt van schimmel, maak dit dan eerst schoon voordat je de badkamer met schimmelwerende verf behandelt. Je kunt niet simpelweg over de schimmel verven, want dan zal de schimmel door de verf heen blijven komen.

Is schimmel in de badkamer gevaarlijk?

De zwarte stippen op de voegen en muren in je badkamer zijn niet schadelijk voor je gezondheid. Het is niet zo dat je een schimmelinfectie kunt oplopen van badkamerschimmel. Wat wel kan voorkomen is dat de schimmel ook in de lucht zit of loskomt bij het schoonmaken ervan waardoor je het inademt. Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde schimmels waardoor ze door inademing last krijgen van irritatie aan de luchtwegen.

Dit is niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Hoewel het dus geen nadelige gevolgen heeft voor je gezondheid, is het wel zo fris om het schoon te maken en te houden. Daarnaast ziet het er vies uit en ruikt het niet fris; ook reden genoeg om schimmel in de badkamer aan te pakken.

Schimmel in muren

Wanneer de schimmel niet een paar zwarte stippen op voegen of muren zijn, maar in het stucwerk zitten waardoor muren zijn gaan bobbelen, kun je beter professionele reiniging inzetten. Veel mensen proberen dit soort vochtschade op te lossen door eroverheen te schilderen. Dit heeft geen nut, de schimmel komt gewoon weer door de verf heen.

Veelgestelde vragen

Is schimmel in de badkamer ongezond?

Schimmel in de badkamer is niet schadelijk voor je gezondheid. Je krijgt er zelf geen schimmelinfectie van. Het stinkt echter wel heel erg en je kan er allergisch voor zijn waardoor je luchtwegen gaan irriteren.

Hoe kun je schimmel in de badkamer verwijderen?

Schimmel in de badkamer verwijderen gaat het eenvoudigst met HG schimmel- en weerplekkenreiniger. Een spray die je 30 minuten laat inwerken, waarna de schimmel verdwenen is en de badkamer weer fris ruikt.

Hoe verwijder je schimmel op de voegen in de badkamer?

Schimmel op de voegen kun je ook verwijderen met de HG schimmelreiniger. Je kunt ook de voegen schoonborstelen met schoonmaaksoda. Dit is wat meer werk, maar beter voor het milieu.

Hoe verwijder je schimmel op het plafond van de badkamer?

Het plafond is het lastigst te behandelen. Spray ook hier HG schimmelreiniger op maar zorg dat je dit van een afstandje doet zodat de nevel niet op je komt.

Hoe kun je schimmel in de badkamer voorkomen?

Schimmel in de badkamer kun je voorkomen door de badkamer goed te ventileren na het douchen. Ook kun je, met name in de winter, de verwarming aanzetten voordat je gaat douchen. Zo vormt zich minder damp door een kleiner temperatuurverschil tussen het water en de omgeving.

5/5 (5 Reviews)

Lees verder:

Badkamer
Zoe

Douchekop ontkalken

Een douchekop ontkalken kun je het makkelijkst doen met schoonmaakazijn. Giet een flinke scheut in een teiltje en vul verder aan met warm water. Leg de douchekop erin en laat deze een nachtje weken. Daarna poetsen met een sponsje en weg is de kalk!

Lees verder »
voegen schoonmaken
Badkamer
Zoe

Voegen schoonmaken

Voegen schoonmaken doe je door HG voegenreiniger concentraat aan te brengen en de voegen na de inwerktijd te boenen. Vervolgens tegels en voegen afnemen met een schone doek. Makkelijk en snel voegen schoonmaken kan het beste met een stoomreiniger.

Lees verder »
bruine aanslag WC
Badkamer
Zoe

Bruine aanslag in de WC schoonmaken

Bruine aanslag in de WC schoonmaken doe je met een krachtige toiletreiniger en WC reinigingstabletten. Laat de middelen los van elkaar een nacht inwerken (niet mengen dus). Daarna goed schrobben met een WC borstel.

Lees verder »
haren verwijderen uit het douche putje
Badkamer
Zoe

Wat moet je doen als het doucheputje verstopt is?

Je doucheputje ontstoppen doe je door alle haren en vuil uit de afvoer te peuteren en vervolgens vloeibare ontstopper in de afvoer te gieten. Test eerst of het water doorloopt na het verwijderen van haar en vuil. Meestal heb je niet eens ontstoppingsmiddel nodig.

Lees verder »

Andere categorieen:

Meer over:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.