Schimmel in de badkamer verwijderen

Doordat de badkamer vaak vochtig is, is het een ideale plek voor schimmels. Schimmel in de badkamer doet zich meestal voor in vorm van zwarte plekjes op muren, het plafond, op de voegen of in de kitranden. Het ruikt naar natte hond en is niet met een beetje allesreiniger schoon te maken. Schimmel in de badkamer verwijderen is eenvoudig als je de juiste stappenplannen paraat hebt.

Er zijn verschillende manieren om schimmel in de badkamer te behandelen. Schimmel reinigen kun je zelf doen. Je kunt HG schimmelreiniger gebruiken of zelf middeltjes maken met water en borax, soda of bleek. Zwarte plekken op de muren, voegen of kitranden kun je met deze middelen reinigen. Onderneem direct actie om de schimmel schoon te maken, om uitbreiding te voorkomen.

Schimmel badkamer stappenplan

  1. Droog de badkamer

    Meestal constateer je dat je last hebt van schimmel als je onder de douche staat en de badkamer rondkijkt terwijl je je haar aan het inzepen bent. Zorg dat je de badkamer droog gemaakt hebt voordat je begint met schimmel weg te halen. Zet dus de deur van de badkamer open en gebruik een raamwisser om de tegels te drogen.

  2. Spuit schimmelvlekken in met HG schimmelreiniger

    Vanaf ongeveer 5 cm afstand spray je de HG schimmelreiniger op het te reinigen oppervlak. Laat het middel vervolgens 30 minuten inwerken.

  3. Schrob de schimmel weg

    Neem een schone natte spons en poets daarmee de schimmelvlekken weg. Handig is om een spons te nemen die je heet kunt wassen of toch al van plan was na gebruik weg te gooien. Zo voorkom je dat je het middel of de schimmel verspreidt. Eventueel kun je het oppervlak afspoelen met de douchekop.

Schimmel in de kit randen verwijderen

Schimmel in de kit randen van de badkamer verwijderen is een lastig klusje. Meestal zit de schimmel helemaal in de kit en is het überhaupt niet meer te reinigen. Je kunt het insprayen met HG schimmelreiniger en even laten inwerken volgens de instructies op de verpakking. Check ook altijd de veiligheidsinstructies op het etiket. Vervolgens poets je het schoon met een spons of doek. Als je de schimmel hiermee niet wegkrijgt, kun je het beste de kit vervangen. Met een Stanley mes krab je de kit los. Ontvet het oppervlak met Dasty, ammonia of nagellakremover. Even laten drogen. Daarna nieuwe kit aanbrengen. Je kunt kit kopen bij de Gamma en andere bouwmarkten, soms ook verkrijgbaar bij Action. Bij kitten breng je altijd teveel kit aan om vervolgens het residu eraf te schrapen. Koop hiervoor een kit afwerkset zodat je de kit netjes en volledig kunt aanbrengen. Bijvoorbeeld de 4-delige kitafwerkset van Bol.com, te koop voor €8,99. Check altijd even de link voor de accurate prijs en levertijd.

Boeklancering

We zijn hard bezig met het schrijven van de ultieme schoonmaakbijbel. Makkelijke stappenplannen, tips om efficienter schoon te maken en duidelijke uitleg aan de hand van foto’s. Zo krijg je je huis in een mum van tijd stralend schoon. Het boek is nog niet af maar je kunt je inschrijven zodat we je op de hoogte kunnen houden van de vorderingen

Zoe met schoonmaakmiddelen

Schimmel verwijderen met Borax

Borax is een wit poeder dat enigszins lijkt op baking soda, ook wel zuiveringszout. Het is een natuurlijk mineraal dat ontstaat doordat water en zout verdampen. Het residu hiervan is borax. Borax is een milieuvriendelijk reinigingsmiddel dat heel krachtig is voor vlekken en vuil. Het is ook heel geschikt als natuurlijk anti schimmel middel. Maak in een bakje een pasta van borax en water, door eerst borax in het bakje te scheppen en heel langzaam een paar druppels water al roerend toe te voegen. Smeer de schimmelplekken in met de pasta van borax en water. Laat dit zitten totdat het opgedroogd is. Het poeder dat overblijft kun je met een droge doek van het oppervlak poetsen. De schimmel zal verdwenen zijn. Je kunt borax online bestellen, kijk op Bol.com – Borax.

Schimmel in de badkamer reinigen met soda

Oppervlakkige niet hardnekkige schimmel is te behandelen met schoonmaaksoda. Maak in een plantenspoeier of sprayflacon een mengsel van ongeveer 50g schoonmaaksoda en een liter heet water. Goed schudden en de zwarte plekken in de badkamer insprayen met het mengsel. Laat dit even inwerken, ongeveer een half uur. Maak ook een sopje van soda en heet water in een emmer. Doe schoonmaakhandschoenen en doop een schone spons in het sopje. Schrob hiermee de zwarte vlekken in de badkamer schoon. Als de vlekken op het plafond of hoog op de muur zitten, zorg dan dat je een stabiele kruk pakt om op te staan. Schimmel plekken op het plafond maak je schoon door er schuin onder te staan zodat je geen risico loopt dat er druppels van het sopje met schimmel op je hoofd en lichaam terecht komen. Als je alle plekken geboend hebt, spoel je de oppervlakken af met de douchekop. Als je plekken ver vanaf de douche hebt schoongemaakt, kun je ook een schone doek nat maken en daarmee het oppervlak afnemen.

Badkamer schimmel met bleek verwijderen

Voor het schoonmaken van schimmel in de badkamer met bleek heb je ten eerste schoonmaakhandschoenen nodig. Als je de handschoenen aanhebt, neem je een fles dikke bleek en een kleurvaste of witte doek. Doe wat bleek op de droge schone doek en dep hiermee op de zwarte plekken. Laat de bleek 15 minuten inwerken. Schrob vervolgens de plekken schoon met een zachte borstel of spons. Hiervoor neem je een emmer schoon warm water, waar je de borstel of spons indoopt en tussentijds kan uitspoelen.

Hoe ontstaat schimmel in de badkamer?

De badkamer is een vochtige plek, wat de ideale omstandigheden creëert voor schimmels om in te groeien. Door het douchen komt er veel damp vrij en daardoor is er hoge luchtvochtigheid. Vocht dat niet door zonlicht, warmte en zuurstof opdroogt, is een garantie op schimmel. De bekendste vorm van schimmel in de badkamer zijn zwarte weerplekken. Weer is de soort schimmel die naar natte hond ruikt en een muffe geur verspreidt in de ruimte. Het begint met kleine zwarte puntjes, welke zich uiteindelijk verder uitbreiden tot grote zwarte plekken als je deze niet regelmatig schoonmaakt. Ook kan er vocht in het plamuur of stucwerk trekken als je geen tegelwanden hebt in de badkamer. De muur gaat als het ware bobbelen. Zwarte stippen kun je reinigen met bovenstaande tips, muurschimmel kun je niet zelf herstellen. Schakel daar een bestrijdingsdienst voor in. Verschillende soorten schimmel kunnen ontstaan doordat de ruimte niet goed doorlucht en niet door en door verwarmd wordt. Hierdoor blijft het vocht te lang in de ruimte hangen waar vervolgens schimmels in groeien.

Hoe kun je schimmel in de badkamer voorkomen?

Schimmel in de badkamer voorkomen is eenvoudig. Zet een uurtje voordat je gaat douchen de verwarming aan zodat de ruimte goed verwarmd is als je gaat douchen. Door de ruimte te verwarmen ontstaat er minder damp en droogt het vocht sneller op. Minder vocht betekent minder kans op schimmel.

Ten tweede kun je na het douchen de badkamerdeur openlaten, luchtgaten of roosters openzetten en, als je deze in de badkamer hebt, een raam open zetten. Het ventileren van de badkamer zorgt ervoor dat vocht kan ontsnappen en resterend vocht beter kan opdrogen. Ventileren is een makkelijke manier om schimmel te bestrijden. Als je geen raam of luchtrooster hebt, laat dan in ieder geval de badkamerdeur openstaan na het douchen.

Als je een douchegordijn hebt, trek deze dan dicht totdat ie droog is. Vervang je douchegordijn ook eens in de zoveel tijd. Ook wel eens leuk om een nieuw kleurtje in te badkamer te hebben, maar vooral hygiënisch om deze ongeveer elk jaar te vernieuwen.

Ventilator en vochtvreter om schimmel te voorkomen

Ten derde is het installeren van een ventilator een aanrader, als je deze nog niet hebt. Ventilatie in de badkamer zorgt ervoor dat de damp van het douchen wordt afgezogen waardoor de luchtvochtigheid lager wordt. Elektrische badkamer ventilatoren die je op het lichtnet aansluit, geven het beste resultaat. Je kunt deze zelf installeren of laten installeren. Als je een huurhuis hebt, kun je meestal de huisbaas of beheerder voor een ventilator laten zorgen. Stel de ventilator in dat deze nog een half uurtje na het uitdoen van het licht doorgaat met afzuigen.

Daarnaast kun je ook een vochtvreter in de badkamer zetten. Vochtvreters zijn plastic bakjes met daarin een zakje vochtopnemende korrels. Vochtopnemers kun je online bestellen, bijvoorbeeld op Bol.com – luchtontvochtiger. Je hebt ook de originele vochtvreters van Bison. Ik heb zelf het verschil in effectiviteit niet gemerkt, maar als je in de kracht van merkartikelen gelooft, kun je denk ik het beste de merkloze plastic bak uit de vorige link kopen en navullen met de originele Bison navulverpakking. Dan bespaar je op het omhulsel en investeer je in vochtopnemende korrels. Check de instructies op de verpakking zodat je weet hoe je een vochtvreter moet klaarzetten en wanneer de korrels verzadigd zijn met vocht. Als ze verzadigd zijn, vervang je ze. Ook moet je eens in de zoveel tijd het bakje legen. Het vocht wordt door de korrels uit de lucht getrokken en druipt langzaam in het bakje. Kijk dus regelmatig en leeg zodra nodig.

Schimmelbestendige verf en schimmelwerende verf

De laatste tip om schimmel in de badkamer te voorkomen is de muren te verven met speciale verf. Schimmelbestendige verf is een verf waar kunstharsdispersie of copolymeerdispersie in zit, wat de aantasting van de verf door bacteriën, schimmels of gisten tegengaat. Wijzonol en Histor, merken die je bij de Gamma kunt kopen, maken verf waar ‘badkamer’ op staat. Dit zijn muurverven speciaal ontwikkeld voor vochtige ruimtes. Er is ook schimmelwerende verf, wat weer net anders is dan schimmelbestendige verf. Anti schimmel verf, bijvoorbeeld van Alabastine, bestrijdt micro organismen die schimmel kunnen veroorzaken met een biocide zoals zilver (nano deeltjes). De nano deeltjes zilver in de verf dringen diep door in de muren en het plafond. Er zijn ook verven met andere soorten biociden, maar het principe blijft hetzelfde. Deze manier van schimmel in de badkamer voorkomen is langdurig effectief. Het kost wat meer moeite en geld om de speciale verf aan te brengen, maar het resultaat mag er wezen. Als je last hebt van schimmel, maak dit dan eerst schoon voordat je de badkamer met schimmelwerende verf behandelt. Je kunt niet simpelweg over de schimmel verven, want dan zal de schimmel door de verf heen blijven komen.

Is schimmel in de badkamer gevaarlijk?

De zwarte stippen op de voegen en muren in je badkamer zijn niet schadelijk voor je gezondheid. Het is niet zo dat je een schimmelinfectie kunt oplopen van badkamerschimmel. Wat wel kan voorkomen is dat de schimmel ook in de lucht zit of loskomt bij het schoonmaken ervan waardoor je het inademt. Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde schimmels waardoor ze door inademing last krijgen van irritatie aan de luchtwegen. Dit is niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Hoewel het dus geen nadelige gevolgen heeft voor je gezondheid, is het wel zo fris om het schoon te maken en te houden. Daarnaast ziet het er vies uit en ruikt het niet fris; ook reden genoeg om schimmel in de badkamer aan te pakken.

Schimmel in muren

Wanneer de schimmel niet een paar zwarte stippen op voegen of muren zijn, maar in het stucwerk zitten waardoor muren zijn gaan bobbelen, kun je beter professionele reiniging inzetten. Veel mensen proberen dit soort vochtschade op te lossen door eroverheen te schilderen. Dit heeft geen nut, de schimmel komt gewoon weer door de verf heen.

5/5 (2 Reviews)

Bekijk meer artikelen:

kookplaat schoonmaken

Kookplaat schoonmaken

Kookplaat schoonmaken kun je het beste doen elke keer nadat je ‘m gebruikt hebt. Maak de kookplaat schoon met allesreiniger (spray). Hardnekkig vuil en kookkringen kun je verwijderen met speciale schoonmaakmiddelen.

Lees verder »
Sopje maken

Zo desinfecteer jij je huis

Het desinfecteren van je woning is een belangrijke manier om risico op infectie te verkleinen. Lees meer over wat je moet schoonmaken, welke middelen je kunt gebruiken en welke delen van het huis vaak vergeten worden.

Lees verder »
Bekijk artikelen per categorie:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.