poetsprins logo
Natuursteen schoonmaken

Natuursteen schoonmaken badkamer

Natuursteen in de badkamer schoonmaken en de natuurlijke uitstraling behouden, dat heeft wat voeten in de aarde. Daarbij zijn er verschillende soorten natuursteen die niet tegen gebruikelijke schoonmaakmiddelen kunnen, zoals bleek of ontkalker.

Een natuursteen badkamer schoonmaken doe je met een zachte spons en een schoonmaakmiddel dat speciaal voor het reinigen van natuursteen bedoeld is. Gebruik weinig schoonmaakmiddel en poets over het natuurstenen oppervlak totdat alle kalk en zeepresten weg zijn.

Wanneer natuursteen verkeerd wordt schoongemaakt, kan het bros worden, zijn glans verliezen of kunnen er blijvende vlekken en strepen ontstaan. Kortom, behandel je natuurstenen badkamer met veel zorg en liefde, zodat deze er als nieuw uit blijft zien. 

Natuursteen in de badkamer schoonmaken

Mocht het natuursteen niet schoon genoeg worden met alleen water en een doek of spons, dan kun je voor een zacht schoonmaakmiddel gaan dat gemaakt is voor natuursteen. Een geschikt middel is Grano Wash.

Het ontkalkt, lost zeep- en shampoo resten op en beschermt. Het middel is eenvoudig te bestellen op Bol. Bekijk deze link voor de accurate prijs en levertijd.

grano wash gebruiken
Grano Wash

Grano Wash is een 100% natuurlijk en biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel. Het ruikt lekker fris naar citronella en is makkelijk in gebruik.

Het middel is geschikt voor alle soorten natuursteen, bijvoorbeeld graniet, leisteen, marmer, blauwsteen, jura, travertin, bourgondische tegels en onyx. Ook is het zowel effectief op glad gepolijst natuursteen als grof natuursteen met reliëf.

De belangrijkste eigenschap is dat het een zacht reinigingsmiddel is, zonder agressief zuur, schuurmiddel, bleek of andere bijtende middelen die het natuursteen zouden kunnen aantasten.

De verpakking is een bakje met deksel en heeft 600gr inhoud. Gezien je ongeveer een theelepeltje per keer nodig hebt, lijkt het dus duur maar valt dat uiteindelijk wel mee.

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Natuursteen schoonmaken in 4 makkelijke stappen

Benodigde tijd: 30 minuten

Afhankelijk van hoeveel kalkaanslag er in de badkamer aanwezig is, kan de aangegeven tijd meer of minder zijn. Met deze marmeren wastafels was ik ongeveer een half uurtje bezig.

 1. Maak een spons nat en doordrenk met schoonmaakmiddel

  Grano Wash is een witte harde pasta, wat gaat schuimen als je er met een nat gemaakte spons een paar keer overheen wrijft. Zorg dat de spons helemaal doordrenkt is van het schoonmaakmiddel.
  Grano wash gebruiken

 2. Poets het natuursteen schoon

  Met de zachte kant van de schuurspons of een gewone zachte spons wrijf je het natuursteen schoon. Je kan het middel kort laten inwerken als de kalkaanslag heel hardnekkig is.
  natuursteen poetsen

 3. Verwijder het schoonmaakmiddel

  Na het poetsen, zit er een flinke schuimlaag van schoonmaakmiddel. Veeg dit zo veel mogelijk weg door de spons steeds uit te spoelen en het oppervlak af te nemen.
  natuursteen poetsen

 4. Neem het oppervlak af met een vochtige doek

  Verwijder de laatste resten van het schoonmaakmiddel en losgekomen vuil met een zachte schone doek. Maak de doek vochtig en spoel deze regelmatig tussendoor uit totdat het oppervlak helemaal schoon is.
  natuursteen afnemen

Hoe reinig je natuursteen?

Gebruik een zachte spons of microvezeldoek

Het is aan te raden om natuursteen schoon te maken met een wollige- of microvezeldoek of zachte spons, waarmee alle groeven in het materiaal goed schoongemaakt kunnen worden. Microvezeldoeken zijn zacht waardoor ze geen krassen maken.

Wanneer je bijvoorbeeld een schuurspons zou gebruiken, heb je grote kans dat je natuursteen en het chroom van je kranen beschadigd.

Schoonmaakmiddel natuursteen schoonmaken

Wanneer je aan de slag gaat met je natuurstenen badkamer schoonmaken, kijk dan eerst of het natuursteen met alleen water schoon wordt, dus zonder schoonmaakmiddel te gebruiken. Je neemt een zachte doek of spons, maakt ‘m vochtig en wrijft over het natuurstenen oppervlak.

Vooral op het natuursteen rondom kranen en douchekoppen neigt zich kalkaanslag te ontwikkelen. In de hoeken van de wanden en waar de wanden aan de vloer aansluiten, kunnen zeepresten ophopen.

Dit zijn plekken waar je even extra vaak met je lap overheen moet. Aai de oppervlakte niet alleen maar boen met een beetje kracht.

Wordt het niet schoon met enkel een vochtige doek? Dan kun je Grano Wash gebruiken. Grano Wash is speciaal ontwikkelt voor het reinigen en beschermen van natuurstenen oppervlaktes.

natuursteen schoonmaken
Marmer schoonmaken

Het is makkelijk en efficiënt: Maak een spons nat en wrijf over de witte pasta totdat het gaat schuimen. Doordrenk de spons met schoonmaakmiddel en poets dan het oppervlak schoon.

Wat moet je niet doen als je natuursteen wilt schoonmaken?

Schoonmaakmiddelen die je beter niet kan gebruiken zijn azijn, groene zeep en glansmiddelen. Gebruik ook geen bleek of kalkreiniger, omdat deze schoonmaakmiddelen te agressief zijn en het natuursteen kunnen aantasten.

Daarbij zijn de meeste soorten natuursteen kalkstenen. Ontkalker kan dus zelfs gedeeltes van het natuursteen doen oplossen. Eigenlijk alles waarvan je zou verwachten dat je het kan gebruiken om een badkamer mee schoon te maken, gebruik je niet voor een badkamer van natuursteen.

Ik raad ook af om HG badkamerreinigers te gebruiken. Hoewel op de verpakking vermeld wordt dat het geschikt is voor natuursteen, is dat het niet. Het middel is sterk geconcentreerd en niet op natuurlijke basis. HG kalkreinigers zijn te agressief waardoor er een risico bestaat dat het natuursteen beschadigd raakt of erg dof wordt.

Waarom is het belangrijk om natuursteen te reinigen?

Natuursteen heeft van nature vaak een matte uitstraling. Dit komt door de structuur van het materiaal. Natuursteen heeft kleine groeven en oneffenheden waardoor er licht van alle kanten op weerkaatst.

Bij gepolijst natuursteen zijn de toppen van deze groeven afgevlakt om voor glans te zorgen. Natuursteen zal echter nooit echt glimmen, omdat het materiaal kleine groeven en oneffenheden heeft waar vuil zich gemakkelijk kan ophopen.

Er kan schimmel vormen in de groeven van het materiaal of de groeven kunnen zich vullen met kalkaanslag en zeepresten. Het gevolg is dat je badkamer er onfris uitziet, stinkt en vol bacteriën zit. Niet erg hygiënisch dus.

Daarom is verstandig om natuursteen wekelijks te reinigen. Schimmel, kalk en zeepresten krijgen dan niet de kans om een hardnekkig probleem te worden.

Kranen en douchekop in natuursteen badkamer schoonmaken

Heel leuk dat je het natuursteen in je badkamer met een milde biologische reiniger hebt schoongemaakt maar nu vraag je je vast af wat je met de douchekop en kraan moet (en eventueel zeeprekjes of andere verchroomde delen).

Ook hierop kan je geen Antikal of bleek loslaten want de kans is groot dat het in aanraking met het natuursteen.

Je kan het beste een kleine lap of spons nemen, vochtig maken en een klein beetje reguliere badkamerspray daarop doen. Daarmee maak je de kraan en douchekop schoon (je sprayt dus niet direct op de chromen onderdelen!). Even afspoelen of afnemen met een schone vochtige doek.

Zo lang je de badkamer spray niet op je natuursteen laat komen, is er geen risico. Kijk naar badkamer schoonmaken voor handige tips hoe je delen van de badkamer schoonmaakt die niet van natuursteen zijn.

Onderhoud natuursteen badkamer

Ten eerste is het wekelijks reinigen van je badkamer onderdeel van het aanbevolen onderhoud.

Ten tweede kan ik je een gouden tip meegeven: spoel de douchecel met de douchekop van binnen af als je klaar bent met douchen en maak de douchecel daarna droog.

Het natuursteen kan je droogdeppen met een handdoekje of microvezeldoek. Gewoon even het meeste vocht met een droge doek opnemen.

Door de tegels af te spoelen, spoel je zeepresten van shampoo, conditioner en douchegel weg en door de douchecel daarna droog te maken, voorkom je kalkaanslag. Zo ontwijk je makkelijk en snel twee belangrijke boosdoeners voor je badkamer.

Als laatste kun je natuursteen in de badkamer impregneren met een impregneermiddel. Ik raad aan om hiervoor Stone Tech Natuursteen Impregneer te gebruiken.

Check de link Natuursteenimpregneer voor actuele prijs en levertijd. Deze impregneer is vet- en waterafstotend en beschermt natuursteen tegen vlekken, kalkaanslag en schimmels. Hier volgt het stappenplan hoe je het middel gebruikt:

 • Zorg dat de badkamer kamertemperatuur heeft (ongeveer 20 graden) en droog is. Zet dus de (vloer)verwarming uit en zorg dat je niet net gedoucht hebt.
 • Doe enkele druppels Natuursteen Impregneer op een zachte doek en breng het middel dun en evenredig verdeeld aan op het natuursteen.
 • Laat de impregneer 24 tot 48 uur inwerken
 • Neem de wanden en vloer af met een vochtige doek zonder schoonmaakmiddel.

Let op: impregneren betekent niet dat natuursteen tegen alles bestemd is. Volg eerder genoemd advies (badkamer droogmaken na het douchen en wekelijks reinigen) alsnog op.

Het voordeel van impregneren is dat het schoonhouden makkelijker zal zijn. Het is aan te raden de impregneerbehandeling jaarlijks uit te voeren.

Wat moet je doen tegen witte vlekken op natuursteen?

Als je witte vlekken of aanslag op je natuursteen hebt, kunnen er twee dingen aan de hand zijn. Of je hebt te maken met kalkaanslag, wat je volgens eerder genoemde stappen kan verwijderen, of je hebt voor de dit artikel las verkeerde schoonmaakmiddelen gebruikt (bleek of ontkalker).

Als je met verkeerde schoonmaakmiddelen je natuursteen hebt gemaakt dan kan je dit proberen te herstellen met een middel dat de kleur ophaalt. Het gaat er nier meer 100% als nieuw uitzien, maar je kan het er wel enigszins mee fatsoeneren.

HG natuursteen kleurverdieper
HG natuursteen kleurverdieper

Een geschikt middel is HG kleurverdieper, een flesje van 50ml dat je bij online kunt bestellen. Check de link HG kleurverdieper om het middel eenvoudig online te bestellen.

Kleurverdieper aanbrengen
kleurverdieper aanbrengen
Natuursteen kleurverdieper

Breng het middel dun en gelijkmatig aan op de witte vlekken en laat het vervolgens even inwerken. Daarna afspoelen met water en afdrogen met een droge zachte (hand)doek. 

3.5/5 (53 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Grano Wash

Lees verder:

douchecabine droogmaken
Badkamer
Zoe

Badkamertegels Schoonmaken

Hier vind je een handig stappenplan zodat je in slechts 7 stappen blinkende badkamertegels hebt. Badkamertegels schoonmaken is een vervelend klusje, maar toch echt aanzienlijk minder vervelend als je snel klaar bent!

Lees verder »
Sifon losmaken
Badkamer
Zoe

Afvoer Ontstoppen

Dit handige stappenplan zorgt ervoor dat je de afvoer ontstopt zonder chemische middelen. Lees verder voor meer tips hoe je een verstopping verhelpt en voorkomt!

Lees verder »
Badkamer
Zoe

Douchekop ontkalken

Een douchekop ontkalken kun je het makkelijkst doen met schoonmaakazijn. Giet een flinke scheut in een teiltje en vul verder aan met warm water. Leg de douchekop erin en laat deze een nachtje weken. Daarna poetsen met een sponsje en weg is de kalk!

Lees verder »
voegen schoonmaken
Badkamer
Zoe

Voegen schoonmaken

Voegen schoonmaken doe je door HG voegenreiniger concentraat aan te brengen en de voegen na de inwerktijd te boenen. Vervolgens tegels en voegen afnemen met een schone doek. Makkelijk en snel voegen schoonmaken kan het beste met een stoomreiniger.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: