Wat moet je doen als het doucheputje verstopt is?

Gister stond ik onder de douche en nadat ik de shampoo uit mijn haar gespoeld had, stond ik met m’n voeten in een laagje water. Een verstopt doucheputje. Ik heb me eerst afgedroogd en aangekleed, om daarna de verstopping te verhelpen. Alle haren heb ik uit het putje gepeuterd, waarna ik vloeibaar ontstoppingsmiddel een half uurtje in de afvoer heb laten weken. Hierna liep het water weer weg zoals het hoort.

Voor het ontstoppen van de douche afvoer heb je schoonmaakhandschoenen, een gootsteenontstopper en vloeibaar ontstoppingsmiddel nodig. Trek schoonmaakhandschoenen aan en peuter alle haren en viezigheid uit het putje. Met de rubberen gootsteenontstopper haal je de verstopping naar boven door het rubber vacuüm te laten trekken over het putje. Als het water nog niet goed doorloopt, gebruik je vloeibare ontstopper.

Zorg ervoor dat je snel handelt. Als je merkt dat het water in de douche langzaam wegloopt, is het belangrijk dat je de verstopping meteen verhelpt. Hoe langer je wacht, hoe erger de verstopping wordt en hoe moeilijker deze op te lossen zal zijn. Maak gebruik van onderstaand stappenplan, zodat je geen vermogen hoeft uit te geven aan een loodgieter.

Stappenplan verstopt doucheputje ontstoppen

 1. Pulk haren en andere troep uit het doucheputje

  Trek schoonmaakhandschoenen aan. De meeste doucheputjes hebben een dekseltje of een rooster eroverheen. Deze haal je eraf. Haal met je vingers alle haren uit het putje. Steek je vingers, als dat mogelijk is, in de afvoer en pulk ook daar de haren uit. Dit is een ranzig taakje, maar essentieel.

 2. Verwijder de verstopping met een gootsteenontstopper

  Plaats het rubberen deel van de gootsteenontstopper over de afvoer en druk deze in met de stok die eraan vast zit, zodat het rubber zich vacuüm trekt over de afvoer. Trek de stok een stukje naar je toe en duw weer richting en putje, weer naar je toe en weer terug. Hierdoor komt hetgeen dat de verstopping veroorzaakt langzaam naar boven. Gooi alles dat boven komt weg in de prullenbak.

 3. Giet ontstoppingsmiddel in de afvoer

  Meestal loopt het water alweer voldoende door nadat je de haren uit het putje gepulkt hebt en het ergste vuil verwijderd hebt met de gootsteenontstopper. Als dit niet genoeg geholpen heeft en het water niet voldoende snel wegloopt, gebruik dan HG vloeibare ontstopper. Giet 300ml ontstopper in het putje en laat dit 30 minuten inwerken.
  vloeibare ontstopper

 4. Spoel het putje door met water

  Spoel de ontstopper door met overvloedig water zodat er geen middel achterblijft in de leidingen. Zo kun je ook meteen testen of de verstopping opgelost is.

 5. Poets het putje schoon

  Op en rondom het putje zullen zeepresten zitten. Doe hier een paar druppels schuurmiddel of toiletbleek op. Neem een sponsje of een oude afwasborstel en poets het oppervlak schoon. Maak het putje schoon nadat je deze ontstopt hebt, anders loopt het water dat je gebruikt om het putje schoon te maken niet weg.

Bij gebruik van vloeibare ontstopper:

 • Lees altijd het etiket van de verpakking van vloeibare ontstopper. De gebruiksaanwijzing kan per merk en soort verschillen dus lees de instructies altijd goed door.
 • Besteed altijd aandacht aan de veiligheidsinformatie op de verpakking van vloeibare ontstopper. Mocht je spetters op je huid of in je ogen krijgen, dan moet je van te voren al weten wat je moet doen om schade te voorkomen.
 • Gebruik niet meer vloeibare ontstopper dan de benodigde hoeveelheid die op de verpakking staat aangegeven. Meer is beslist niet beter! Van HG vloeibare ontstopper heb je bijvoorbeeld 300ml nodig. Dat is ongeveer 1/3 van de fles.
 • Je hoeft de hoeveelheid niet exact af te meten, ongeveer een derde van de fles HG is goed genoeg. Breng vloeibare ontstopper nooit in contact met spullen die je voor etenswaren gebruikt. Gebruik dus geen maatbeker of iets dergelijks en bewaar de ontstopper niet in dezelfde kast als waar je eten bewaart.
 • Laat vloeibare ontstopper niet langer inwerken dan aangegeven staat op de verpakking. HG vloeibare ontstopper heeft bijvoorbeeld 30 minuten de tijd nodig om de verstopping op te lossen. Dit kan per merk verschillen maar hoe dan ook, laat het niet langer dan de aangegeven tijd in de afvoer zitten. Vanwege de krachtige werking, kan het middel de leidingen beschadigen wanneer je het te lang laat weken.

Doucheputje ontstoppen met ontstoppingsveer

Nadat je het bovenstaande stappenplan hebt uitgevoerd en je je dus al redelijk uitgesloofd hebt met een gootsteenontstopper en eventueel vloeibare ontstopper, kan het zijn dat de verstopping nog steeds niet verholpen is. Het kan voorkomen dat de verstopping zich verder in de leiding bevindt. Zo ver, dat de rubberen ontstopper met houten steel het niet naar boven deed komen. In dat geval gebruik je een ontstoppingsveer. Dit is een dunne metalen streng die je meters ver de afvoer in kunt duwen. Met deze ontstoppingsveer prik je de verstopping door, welke daarna doorgespoeld kan worden met water. Het kan bijvoorbeeld een kluit haar met zeepresten zijn, of je hebt een keer het dopje van je shampoo in de afvoer laten vallen. Deze kun je dan doorduwen zodat het water weer door kan lopen. Soms zit er een rooster of zeefje op de afvoer geschroefd. Met een schroevendraaier schroef je dit los, anders past de ontstoppingsveer er waarschijnlijk niet in.

Hardnekkige afvoerverstopping verhelpen

Wat moet je doen als je al het bovenstaande netjes uitgevoerd hebt en de verstopping nog altijd niet verholpen is? Neem direct contact op met een loodgieter die de verstopping met professioneel gereedschap voor je op komt lossen. Probeer altijd eerst zelf de verstopping te verhelpen door meerdere keren het stappenplan uit te voeren. Zelf een verstopping verhelpen duurt ongeveer 1 uur en kost maximaal 25 euro. Een loodgieter vraagt meestal 60 euro voorrijkosten en dan moet het echte werk nog beginnen.

Verstopt doucheputje ontstoppen zonder chemische middelen

Je kunt verstoppingen vaak oplossen met enkel de gootsteenontstopper. Plaats het rubberen deel over het putje en duw zodat het rubber zich vacuüm trekt. Beweeg de gootsteenontstopper heen en weer zodat de verstopping als het ware naar boven gezogen wordt door het pompende effect. Ga pas over op andere middelen als dit niet gewerkt heeft. Vloeibare ontstopper is een chemisch middel dat haar en vuil oplost. Het is zeer effectief en werkt snel. Wanneer je echter het milieu wilt sparen of minder geld wilt uitgeven, kun je kiezen voor een natuurvriendelijk alternatief.

Gebruik voor stap 3 in het stappenplan schoonmaaksoda in plaats van vloeibare ontstopper. Strooi ongeveer 100 gram schoonmaaksoda in het verstopte putje. Kook ondertussen 2 liter water. Giet het kokende water langzaam over de soda in de afvoer. Schoonmaaksoda is een krachtig reinigingsmiddel dat zeepresten kan oplossen. Wanneer de soda zeepresten heeft opgelost, kan haar en ander vuil vaak makkelijker doorspoelen. Herhaal dit totdat het water weer makkelijk wegloopt.

Tips om een verstopt doucheputje te voorkomen

Om verstopping van de douche afvoer te voorkomen, kun je een zeefje of haarvanger gebruiken. Leg deze over het putje zodat vuil en haar worden opgevangen in plaats van dat alles zomaar de leiding in verdwijnt. Elke keer na het douchen, maak je het zeefje schoon met een stukje WC papier, welke je weggooit in de prullenbak. Naast haar, komt het ook voor dat mensen wattenstaafjes, stukjes WC papier, wattenschijfjes, reinigingsdoekjes etc laten vallen onder douche die vervolgens in het putje terecht komen. Deze kunnen ook een verstopping veroorzaken. Pas dus altijd goed op dat je niks zomaar het doucheputje in laat spoelen. Doe ook een periodieke onderhoudsbeurt. Eens per maand giet je een paar eetlepels schoonmaaksoda en een liter kokend water door de afvoer. Vet en vuil krijgt op deze manier niet de kans een verstopping te vormen.

Veelgestelde vragen

Kan ik verschillende ontstoppingsmiddelen mengen?

Meng verschillende ontstoppers niet. De middelen zijn erg chemisch en kunnen een chemische reactie veroorzaken wanneer je deze mengt. Meng ook geen schoonmaaksoda en vloeibare ontstopper. Gebruik één van de twee en spoel na gebruik de leiding altijd goed door.

Kan ik vloeibare ontstopper voor elk soort putje gebruiken?

Kijk op de verpakking van de vloeibare ontstopper of er materialen zijn die kunnen beschadigen door de vloeibare ontstopper. De meeste moderne badkamers hebben putjes en leidingen waar je vloeibare ontstopper voor mag gebruiken.

Lossen haren op door vloeibare ontstopper of moet ik deze eerst verwijderen?

Het beste is om eerst zoveel mogelijk haar en andere troep uit het putje te vissen. Door haren en vuil te verwijderen, kan het water meestal al weer voldoende snel weglopen en heb je überhaupt geen vloeibare ontstopper nodig. Vloeibare ontstopper lost haren op, dus haar dat verder in de leiding zit, zal oplossen.

Als vloeibare ontstopper haar en vuil oplost, lossen mijn leidingen dan ook op?

Leidingen zullen niet oplossen door vloeibare ontstopper. Het is echter wel heel belangrijk de vloeibare ontstopper niet langer dan de aangegeven tijd in de leiding te laten werken. Soms worden stukken leiding met elkaar verbonden door een verbindingsstuk met lijm of afdichttape ertussen. Lijm en afdichttape kunnen wel oplossen door ontstoppingsmiddel.

Hoe voorkom ik verstopping van de douche afvoer?

Plaats een zeefje of haarvanger over het putje. Je kunt deze kopen bij Blokker of Action. Het zeefje houdt haren en andere troep tegen, welke je vervolgens eenvoudig met een WC papiertje op kunt pakken en weg kunt gooien. Haal haren na elke douchebeurt op, zodat deze niet de afvoer in glippen. Om ervoor te zorgen dat er minder haren naar het doucheputje spoelen, borstel je je haar voordat je gaat douchen.

Het doucheputje is niet verstopt maar stinkt. Wat doe ik tegen een stinkend doucheputje?

Als het water goed doorloopt maar er altijd een lichte rioollucht in de badkamer hangt, kun je het doucheputje reinigen met soda en kokend water. Giet soda in het putje en overgiet met 2 liter kokend water. Doe dit ongeveer eens per maand zodat zeepresten oplossen. Dit gaat nare luchtjes tegen.

5/5 (1 Review)
Zoe

Zoe

Hi, ik ben Zoe. In mijn omgeving zie ik dat veel van mijn vriendinnen, net als ik, een prins hebben die niet zo goed in schoonmaken is. Herken jij je hier in, doe dan je voordeel op met deze blog artikelen!

HuishoudenHuishouden

Bekijk meer artikelen:

schimmel verwijderen

Schimmel in de badkamer verwijderen

Schimmel in de badkamer verwijderen kan met HG schimmelreiniger, bleek, soda of borax. Op verschillende manieren kun je zelf de zwarte plekken in de badkamer schoonmaken. Je kunt schimmel voorkomen door de badkamer goed te ventileren, de verwarming voor het douchen aan te zetten en eventueel de badkamer na het verwijderen van schimmel opnieuw te verven met schimmelwerende verf.

Read More »
opgemaakt bed

Matras reinigen

Je matras reinigen kun je zelf. Met zuiveringszout en warm water kom je een heel eind. Specifieke vlekken, zoals van zweet of bloed, vergen een specifieke aanpak.

Read More »
Vloerbedekking

Hoe kun je vlekken uit tapijt / vloerbedekking verwijderen?

Vlekken op tapijt of vloerbedekking verwijderen kan heel eenvoudig zijn. Met de juiste middeltjes en een goede dosis geduld, is je tapijt zo weer als nieuw. Test schoonmaakmiddelen altijd uit op een onopvallende plek en stofzuig de vloerbedekking altijd grondig alvorens vlekken te verwijderen.

Read More »
Handdoeken

Handdoeken wassen

Handdoeken wassen is een klusje dat enige kennis vereist om ervoor te zorgen dat de handdoeken lang fris blijven ruiken. Gebruik waspoeder in plaats van vloeibaar wasmiddel en was handdoeken altijd op 60 graden. Prop de trommel niet te vol.

Read More »
Houten vloer

Houten vloer schoonmaken

Een houten vloer kan geolied, gewast of gelakt zijn. Voor elke soort bewerking heb je een ander stappenplan nodig en andere schoonmaakmiddelen. Gebruik het juiste stappenplan en de juiste middelen om de vloer niet te verpesten. Naast wekelijkse schoonmaakbeurten, onderhoud je de vloer 2 keer per jaar met olie of boenwas.

Read More »

Bad schoonmaken

Een schoon bad is iets om maximaal van te genieten. Om altijd in een schoon bad te stappen, is het belangrijk je bad wekelijks schoon te maken. Het lijkt misschien een hele klus, maar als je het bijhoudt, valt het reuze mee. Volg het stappenplan en gebruik geschikte schoonmaakmiddelen voor het optimale resultaat.

Read More »
Bekijk artikelen per categorie: