Wat moet je doen als het doucheputje verstopt is?

huis schoonmaken

Gister stond ik onder de douche en stond ik met m’n voeten in een laagje water. Een verstopt doucheputje. Ik heb me afgedroogd en aangekleed, om daarna de verstopping meteen te verhelpen. Alle haren heb ik uit het putje gepeuterd, waarna ik vloeibaar ontstoppingsmiddel een half uurtje in de afvoer heb laten weken. Hierna liep het water weer weg zoals het hoort.

Je doucheputje ontstoppen doe je door alle haren en vuil uit de afvoer te peuteren en vervolgens vloeibare ontstopper in de afvoer te gieten. Test eerst of het water doorloopt na het verwijderen van haar en vuil. Meestal heb je niet eens ontstoppingsmiddel nodig.

Zorg ervoor dat je snel handelt. Als je merkt dat het water in de douche langzaam wegloopt, is het belangrijk dat je de verstopping meteen verhelpt. Hoe langer je wacht, hoe erger de verstopping wordt en hoe moeilijker deze op te lossen zal zijn. Maak gebruik van onderstaand stappenplan, zodat je geen vermogen hoeft uit te geven aan een loodgieter.

Stappenplan verstopt doucheputje ontstoppen

Benodigde tijd: 20 minuten.

Algemeen stappenplan voor het ontstoppen van de douche afvoer. Doucheputjes kunnen verschillen, dus kijk hoe jouw doucheputje in elkaar zit en pas het stappenplan toe op jouw situatie.

 1. Pulk haren en andere troep uit het zeefje van de douche afvoer

  Trek latex wegwerphandschoenen aan. De meeste doucheputjes hebben een dekseltje of een rooster eroverheen. Deze haal je eraf. Haal met je vingers alle haren uit het putje.
  haren verwijderen uit het douche putje

 2. Maak de onderdelen van het doucheputje los

  Haal het putje zo ver mogelijk uit elkaar. Soms moet je een schroef losdraaien, soms bestaat de afvoer uit een aantal onderdelen die je los kunt klikken. Forceer niet en wees voorzichtig, zodat je de onderdelen niet beschadigd. Steek je vingers, als dat mogelijk is, in de afvoer en pulk ook daar de haren uit. Dit is een ranzig taakje, maar essentieel.
  doucheputje ontstoppen

 3. Verwijder het haar en gooi dit in de prullenbak

  Al de haren die je uit de afvoer hebt gepulkt en die je van de losse onderdelen hebt afgehaald, prop je in de latex wegwerphandschoen. Zo hoef je de ranzigheid niet aan te raken en kun je alle haren en troep eenvoudig weggooien in de prullenbak.
  Haren verwijderen

 4. Maak de onderdelen schoon

  Verwijder zeepresten en andere vuiligheid van de onderdelen van de douche afvoer. In een teil of emmer maak je een sopje van soda en warm water. Poets de onderdelen schoon met een spons.
  onderdelen reinigen

 5. Giet kokend water in de afvoer

  Zet de afvoer nog niet terug in elkaar; de losse onderdelen leg je even apart. Voorzichtig giet je een kleine hoeveelheid kokend water in de afvoer om te kijken of het wegloopt. Als het wegloopt, strooi je een beetje soda in de afvoer en giet je ongeveer 2 liter water in de afvoer.
  kokend water in afvoer

 6. Optioneel: Giet ontstoppingsmiddel in de afvoer

  Meestal loopt het water alweer voldoende door nadat je de haren uit het putje gepulkt hebt. Als dit niet genoeg geholpen heeft en het water niet voldoende snel wegloopt, gebruik dan HG vloeibare ontstopper. Giet 300ml ontstopper in het putje en laat dit 30 minuten inwerken.
  vloeibare ontstopper

 7. Spoel de leidingen door met lauw water

  De ontstopper spoel je door met overvloedig water zodat er geen middel achterblijft in de leidingen. Zo kun je meteen testen of te de verstopping verholpen is en alles schoonspoelen. Als je geen ontstoppingsmiddel gebruikt hebt, is het alsnog goed even wat water door te laten lopen om te kijken of het weer goed wegloopt. Wanneer het water goed wegloopt, zet je de onderdelen van het putje weer terug in elkaar.
  afvoer doorspoelen

 8. Poets het putje schoon

  Op en rondom het putje zullen zeepresten zitten. Doe hier een paar druppels schuurmiddel of badkamerspay op. Neem een sponsje of een oude afwasborstel en poets het oppervlak schoon. Maak het putje schoon nadat je deze ontstopt hebt, anders loopt het water dat je gebruikt om het putje schoon te maken niet weg.
  douche afvoer schoonmaken

Bij gebruik van vloeibare ontstopper

 • Lees altijd het etiket van de verpakking van vloeibare ontstopper. De gebruiksaanwijzing kan per merk en soort verschillen dus lees de instructies altijd goed door.
 • Besteed altijd aandacht aan de veiligheidsinformatie op de verpakking van vloeibare ontstopper. Mocht je spetters op je huid of in je ogen krijgen, dan moet je van te voren al weten wat je moet doen om schade te voorkomen.
 • Gebruik niet meer vloeibare ontstopper dan de benodigde hoeveelheid die op de verpakking staat aangegeven. Meer is beslist niet beter! Van HG vloeibare ontstopper heb je bijvoorbeeld 300ml nodig. Dat is ongeveer 1/3 van de fles.
vloeibare ontstopper
Vloeibare ontstopper gebruiken

Tip: giet de vloeibare ontstopper in de afvoer wanneer je deze zo ver mogelijk uit elkaar hebt gehaald. De afvoer ontstopper zal effectiever zijn en bovendien kom je er meestal achter dat het water goed wegloopt nadat je de onderdelen hebt schoongemaakt.

 • Je hoeft de hoeveelheid niet exact af te meten, ongeveer een derde van de fles HG is goed genoeg. Breng vloeibare ontstopper nooit in contact met spullen die je voor etenswaren gebruikt. Gebruik dus geen maatbeker of iets dergelijks en bewaar de ontstopper niet in dezelfde kast als waar je eten bewaart.
 • Laat vloeibare ontstopper niet langer inwerken dan aangegeven staat op de verpakking. HG vloeibare ontstopper heeft bijvoorbeeld 30 minuten de tijd nodig om de verstopping op te lossen. Dit kan per merk verschillen maar hoe dan ook, laat het niet langer dan de aangegeven tijd in de afvoer zitten. Vanwege de krachtige werking, kan het middel de leidingen beschadigen wanneer je het te lang laat weken.

Je kunt HG vloeibare ontstopper bij verschillende winkels kopen of online bestellen. Check deze link voor de huidige prijs en levertijd van het product bij Bol.com.

HG vloeibare ontstopper

HG vloeibare ontstopper

HG vloeibare ontstopper is effectief in het oplossen van hardnekkige verstoppingen van doucheputjes en afvoeren.

HG vloeibare ontstopper

Boeklancering

De pure paniek in de ogen van mijn vriend als ik hem vraag iets schoon te maken.. Niet omdat hij niet wil maar omdat hij simpelweg niet weet hoe. 

Mijn schoonmaakboek zorgt er voor dat je makkelijk en snel je huis goed schoon kunt krijgen. 

Wil jij een berichtje ontvangen zodra het boek af is?

Zoe met schoonmaakmiddelen

Doucheputje ontstoppen met ontstoppingsveer

Nadat je het bovenstaande stappenplan hebt uitgevoerd en je je dus al redelijk uitgesloofd hebt poetsen, pulken en eventueel vloeibare ontstopper, kan het zijn dat de verstopping nog steeds niet verholpen is. Het kan voorkomen dat de verstopping zich verder in de leiding bevindt. In dat geval gebruik je een ontstoppingsveer. Dit is een dunne metalen streng die je meters ver de afvoer in kunt duwen.

Met deze ontstoppingsveer prik je de verstopping door, welke daarna doorgespoeld kan worden met water. Het kan bijvoorbeeld een kluit haar met zeepresten zijn, of je hebt een keer het dopje van je shampoo in de afvoer laten vallen. Deze kun je dan doorduwen zodat het water weer door kan lopen. Soms zit er een rooster of zeefje op de afvoer geschroefd. Met een schroevendraaier schroef je dit los, anders past de ontstoppingsveer er waarschijnlijk niet in.

Hardnekkige afvoerverstopping verhelpen

Wat moet je doen als je het bovenstaande stappenplan netjes uitgevoerd hebt en de verstopping nog altijd niet verholpen is? Neem direct contact op met een loodgieter die de verstopping met professioneel gereedschap voor je op komt lossen. Probeer altijd eerst zelf de verstopping te verhelpen door meerdere keren het stappenplan uit te voeren. Zelf een verstopping verhelpen duurt ongeveer 1 uur en kost maximaal 25 euro. Een loodgieter vraagt meestal 60 euro voorrijkosten en dan moet het echte werk nog beginnen.

Verstopt doucheputje ontstoppen zonder chemische middelen

Rubberen gootsteenontstopper

Vaak kun je een verstopping eenvoudig verhelpen door eerder genoemd stappenplan te volgen, zonder chemische vloeibare ontstopper te gebruiken. Mocht het niet genoeg geholpen hebben, dan kun je kiezen voor de rubberen gootsteenontstopper.

Plaats het rubberen deel over het putje en duw zodat het rubber zich vacuüm trekt. Beweeg de gootsteenontstopper heen en weer zodat de verstopping als het ware naar boven gezogen wordt door het pompende effect.

Gootsteenontstopper

Ga pas over op andere middelen als dit niet gewerkt heeft. Vloeibare ontstopper is een chemisch middel dat haar en vuil oplost. Het is zeer effectief en werkt snel. Wanneer je echter het milieu wilt sparen of minder geld wilt uitgeven, kun je kiezen voor een natuurvriendelijk alternatief.

Soda en kokend water voor afvoer onstoppen

Pulk altijd eerst haar en vuil uit de afvoer. Haal de afvoer zo ver mogelijk uit elkaar zodat je soda en kokend water in de ‘kale’ afvoer giet.

soda in putje
Doucheputje ontstoppen met soda
kokend water in afvoer
Doucheputje doorspoelen

Strooi ongeveer 100 gram schoonmaaksoda in het verstopte putje. Kook ondertussen 2 liter water. Giet het kokende water langzaam over de soda in de afvoer. Schoonmaaksoda is een krachtig reinigingsmiddel dat zeepresten kan oplossen. Wanneer de soda zeepresten heeft opgelost, kan haar en ander vuil vaak makkelijker doorspoelen. Herhaal dit totdat het water weer makkelijk wegloopt.

Tips om een verstopt doucheputje te voorkomen

Een verstopt doucheputje voorkomen, kun je doen door een zeefje of haarvanger gebruiken. Leg deze over het putje zodat vuil en haar worden opgevangen in plaats van dat alles zomaar de leiding in verdwijnt.

haren verwijderen uit het douche putje
Haren verwijderen uit doucheputje

Elke keer na het douchen, maak je het zeefje schoon door haar en vuil te verwijderen. Dit kun je doen met een latex wegwerphandschoen of met een stuk toiletpapier. Gooi haar weg in de prullenbak, niet doorspoelen!

Naast haar, komt het ook voor dat mensen wattenstaafjes, stukjes WC papier, wattenschijfjes, reinigingsdoekjes etc laten vallen onder douche die vervolgens in het putje terecht komen. Deze kunnen ook een verstopping veroorzaken. Pas dus altijd goed op dat je niks zomaar het doucheputje in laat spoelen.

soda
Doucheputje reinigen met soda
kokend water
Doorspoelen met kokend water

Doe ook een periodieke onderhoudsbeurt. Eens per maand giet je een paar eetlepels schoonmaaksoda en een liter kokend water door de afvoer. Vet en vuil krijgt op deze manier niet de kans een verstopping te vormen. Je hoeft hiervoor niet het hele doucheputje uit elkaar te halen. Gewoon regelmatig soda en kokend water door de afvoer spoelen.

Veelgestelde vragen

Kan ik verschillende ontstoppingsmiddelen mengen?

Meng verschillende ontstoppers niet. De middelen zijn erg chemisch en kunnen een chemische reactie veroorzaken wanneer je deze mengt. Meng ook geen schoonmaaksoda en vloeibare ontstopper. Gebruik één van de twee en spoel na gebruik de leiding altijd goed door.

Kan ik vloeibare ontstopper voor elk soort putje gebruiken?

Kijk op de verpakking van de vloeibare ontstopper of er materialen zijn die kunnen beschadigen door de vloeibare ontstopper. De meeste moderne badkamers hebben putjes en leidingen waar je vloeibare ontstopper voor mag gebruiken.

Lossen haren op door vloeibare ontstopper of moet ik deze eerst verwijderen?

Het beste is om eerst zoveel mogelijk haar en andere troep uit het putje te vissen. Door haren en vuil te verwijderen, kan het water meestal al weer voldoende snel weglopen en heb je überhaupt geen vloeibare ontstopper nodig. Vloeibare ontstopper lost haren op, dus haar dat verder in de leiding zit, zal oplossen.

Als vloeibare ontstopper haar en vuil oplost, lossen mijn leidingen dan ook op?

Leidingen zullen niet oplossen door vloeibare ontstopper. Het is echter wel heel belangrijk de vloeibare ontstopper niet langer dan de aangegeven tijd in de leiding te laten werken. Soms worden stukken leiding met elkaar verbonden door een verbindingsstuk met lijm of afdichttape ertussen. Lijm en afdichttape kunnen wel oplossen door ontstoppingsmiddel.

Hoe voorkom ik dat het doucheputje verstopt?

Plaats een zeefje of haarvanger over het putje. Je kunt deze kopen bij Blokker of Action. Het zeefje houdt haren en andere troep tegen, welke je vervolgens eenvoudig met een WC papiertje op kunt pakken en weg kunt gooien. Haal haren na elke douchebeurt op, zodat deze niet de afvoer in glippen. Om ervoor te zorgen dat er minder haren naar het doucheputje spoelen, borstel je je haar voordat je gaat douchen.

Het doucheputje is niet verstopt maar stinkt. Wat doe ik tegen een stinkend doucheputje?

Als het water goed doorloopt maar er altijd een lichte rioollucht in de badkamer hangt, kun je het doucheputje reinigen met soda en kokend water. Giet soda in het putje en overgiet met 2 liter kokend water. Doe dit ongeveer eens per maand zodat zeepresten oplossen. Dit gaat nare luchtjes tegen.

5/5 (5 Reviews)

Lees verder:

Badkamer
Zoe

Douchekop ontkalken

Een douchekop ontkalken kun je het makkelijkst doen met schoonmaakazijn. Giet een flinke scheut in een teiltje en vul verder aan met warm water. Leg de douchekop erin en laat deze een nachtje weken. Daarna poetsen met een sponsje en weg is de kalk!

Lees verder »
voegen schoonmaken
Badkamer
Zoe

Voegen schoonmaken

Voegen schoonmaken doe je door HG voegenreiniger concentraat aan te brengen en de voegen na de inwerktijd te boenen. Vervolgens tegels en voegen afnemen met een schone doek. Makkelijk en snel voegen schoonmaken kan het beste met een stoomreiniger.

Lees verder »
bruine aanslag WC
Badkamer
Zoe

Bruine aanslag in de WC schoonmaken

Bruine aanslag in de WC schoonmaken doe je met een krachtige toiletreiniger en WC reinigingstabletten. Laat de middelen los van elkaar een nacht inwerken (niet mengen dus). Daarna goed schrobben met een WC borstel.

Lees verder »
schimmel verwijderen
Badkamer
Zoe

Schimmel in de badkamer verwijderen

Schimmel in de badkamer verwijderen kun je zelf doen. Gebruik HG schimmel reiniger, spray het op de zwarte vlekken en laat het 30 minuten inwerken. Vervolgens afspoelen of afnemen met een vochtige doek. Voorkom verspreiding van schimmel, onderneem direct actie!

Lees verder »

Andere categorieen:

Meer over:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.