poetsprins logo

Douchekop ontkalken

Herken je het? Je staat onder de douche en het water spuit alle kanten op behalve naar beneden over jou heen. Dit komt doordat de gaatjes in de douchekop waar het water doorheen komt, verstopt zijn met kalk. Regelmatig je douchekop ontkalken zorgt voor een betere douche-ervaring.

De douchekop ontkalken doe je met schoonmaakazijn. Meng 1/4 schoonmaakazijn en 3/4 water in een teiltje. Draai de douchekop van de slang en de slang van de kraan. Leg de onderdelen in het teiltje en laat deze een dag weken. Spoel de kop en slang af en plaats ze daarna terug.

De douchekop ontkalken hoef je niet vaak te doen. Meestal is het eens per maand of eens per twee maanden nodig, afhankelijk van hoe vaak de douche gebruikt wordt. Om echt lekker te douchen, voer je af en toe het onderstaande stappenplan uit.

Stappenplan douchekop ontkalken

Je hoeft de douchekop niet los te halen van de slang voor dit stappenplan. Als de slang echter niet lang genoeg is om de grond te bereiken waar je het teiltje neerzet, zet de teil dan op een verhoging, bijvoorbeeld een krukje.

Dit heb je nodig:

Benodigde tijd: 10 minuten

Algemeen stappenplan voor het ontkalken van een douchekop. Geschikt voor elk merk douchekop. De aangegeven tijd is exclusief de inwerktijd van het schoonmaakmiddel.

 1. Giet schoonmaakazijn in een emmer of teil

  Pak een emmer of teil en giet daar scheut schoonmaakazijn in. Ongeveer 250 ml van het middel is voldoende.
  sopje azijn en water

 2. Vul aan met water

  Laat de emmer of teil vervolgens verder vollopen met warm water. De teil hoeft niet helemaal vol te zijn, maar voldoende gevuld zodat de douchekop helemaal ondergedompeld kan worden.
  douchekop ontkalken

 3. Week de douchekop in het teiltje

  Leg de douchekop in de emmer of teil en laat deze een nacht weken. Zo zorg je ervoor dat de schoonmaakazijn de kalk goed kan oplossen.
  douchekop ontkalken

 4. Spoel de douchekop af

  Zet de douche aan zodat je de sproeigaatjes uitspoelt. Om de gehele douchekop af te spoelen, kun je ‘m onder de kraan houden of even het teiltje legen en vullen met schoon water. Haal de douchekop erdoorheen en al het schoonmaakmiddel is van de douchekop.
  douchekop afspoelen

 5. Droog de douchekop af en zet ‘m terug

  Neem een droge doek en droog de douchekop af. Daarna zet je ‘m terug in z’n houder en is de douche weer klaar voor gebruik.
  douchekop afdrogen

Kijk naar douchecabine schoonmaken voor meer tips hoe je altijd een schone douchecabine kunt hebben.

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Middelen voor douchekop ontkalken

Schoonmaakazijn is niet het enige middeltje dat geschikt is om je douchekop mee te ontkalken.

sopje azijn en water
Schoonmaakazijn

Ik heb het als schoonmaakmiddel aanbevolen in mijn stappenplan omdat het goedkoop is, makkelijk en super effectief. Het is echt voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.

Azijn

De douchekop ontkalken met azijn doe je volgens bovenstaand stappenplan. Daarbij gaat het om schoonmaakazijn en niet om natuurazijn.

Als je niet al te veel kalk op de douchekop hebt, kun je de douchekop ontkalken met natuurazijn.

Het is minder zuur en minder sterk dan schoonmaakazijn maar nog steeds werkt het goed als ontkalker.

Natuur azijn
Natuurazijn

Giet azijn in een teiltje of schaal en leg daar de douchekop in. Meng het niet met water, gewoon een laagje pure natuurazijn. Als je hierin de douchekop een nacht laat weken, is de kalk verdwenen.

Soda

schoonmaaksoda
Kristal soda

De douchekop ontkalken met soda is heel eenvoudig. Je kunt het stappenplan gebruiken dat bovenaan de pagina is omschreven en schoonmaakazijn vervangen door 2 á 3 eetlepels schoonmaaksoda.

Hierbij gaat het dus niet om baking soda maar om schoonmaaksoda, ook wel kristal soda genoemd.

Belangrijk is om eerst de soda in je teiltje te doen en dan warm water eroverheen te gieten.

Zo lossen de korrels makkelijker op. Zorg dat de douchekop helemaal ondergedompeld is.

Douchekop ontkalken met HG

Naast de gebruikelijke huis, tuin en keukenmiddeltjes zoals soda en azijn, zijn er ook speciale ontkalkende schoonmaakmiddelen ontwikkeld.

Bijvoorbeeld de HG kalk weg schuimspray 3x sterker, te bestellen bij De Online drogist via de link of onderstaande button.

Dit middel is super effectief in ontkalken en je hoeft je douchekop niet een nacht te laten weken.

HG ontkalker

HG kalkweg schuimspray 3x sterker

HG kalkweg schuimspray is een effectieve, makkelijke en snelle manier om alle kalkaanslag in de badkamer te verwijderen.

HG kalkweg schuimspray 3x sterker

Spray de HG schuimspray op een zachte doek en dep de douchekop. Laat het middel maximaal 5 minuten inwerken.

Zet een timer, want langer in laten werken kan de douchekop beschadigen. Spoel de schuimspray van de douchekop en neem ‘m af met een vochtige doek.

Je hoeft niet te boenen en de douchekop ontkalken is werkelijk in een handomdraai gepiept.

Antikal

Antikal heeft een vergelijkbare kalkreiniger in sprayvorm als het hiervoor genoemde HG product.

Antikal
Antikal

Wederom spray je het middel op een zachte doek, dep je het op de douchekop en laat je het vijf minuten inwerken. Daarna kun je de Antikal wegspoelen door de douche even aan te zetten.

Neem de douchekop vervolgens af met een doek en klaar! Bij hardnekkig kalkaanslag laat je het middel langer dan 5 minuten inwerken, ongeveer 10 minuten. Eventueel opnieuw aanbrengen.

Ongeschikte middelen voor douchekop ontkalken

Er zijn ook een aantal middelen die je beter niet kunt gebruiken om de douchekop te ontkalken. Sommigen zijn weinig effectief, anderen kunnen schade aan je douchekop toebrengen.

Kies dus voor azijn, soda of HG ontkalker en niet voor baking soda, cola of schuurmiddel. Lees hieronder waarom.

Baking soda is niet krachtig genoeg

Baking soda, ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat, is heel handig voor veel dingen in het huishouden. Het is echter niet extreem effectief in het ontkalken van de douchekop.

Baking soda kan wel ontkalken maar meestal is de douchekop dusdanig met kalk bedekt dat je het niet snel en makkelijk wegkrijgt met baking soda.

Gebruik geen cola

Cola is zuur waardoor het kan ontkalken maar het is tevens heel zoet. De suiker maakt het een plakkerige aangelegenheid. Het geeft dus veel troep en het is duurder dan schoonmaakazijn.

Als je echt geen alternatief bij de hand hebt, zou je cola kunnen gebruiken… Ik raad het echter niet aan.

Blijf weg van schuurmiddel

cif schuurmiddel
Cif

Schuurmiddel kan de douchekop beschadigen. De fijne schurende deeltjes in schuurmiddel kunnen het chroom op de douchekop krassen.

Daarnaast kun je door te poetsen het schuurmiddel in de sproeigaatjes forceren. Gebruik dus geen schuurmiddelen als je lang van een mooie douchekop wilt genieten.

Gebruik geen bleek

Bleek is extreem slecht voor het grondwater en je hele badkamer gaat er van stinken.

Daarnaast ontkalkt bleek niet erg goed maar maakt het de kalk witter waardoor het minder opvalt.

Gezien de goedkope en effectieve alternatieven, kun je bleek gewoon achterwege laten als je de douchekop wilt ontkalken.

Regendouche douchekop ontkalken

Regendouche

Een douchekop zonder slang, bijvoorbeeld een regendouche, kun je niet van de muur halen om ‘m in een teiltje met schoonmaakazijn te leggen.

Het stappenplan aan het begin van dit artikel gaat je dus niet helpen. Hoe kun je het beste een regendouche douchekop ontkalken?

Een vaste douchekop kun je op twee manieren ontkalken. De eerste optie is met azijn en een plastic zakje. De tweede optie is de HG kalkweg schuimspray.

Regendouche douchekop ontkalken met azijn en plastic zak

Vul een kleine vuilniszak of groot boterhamzakje met één deel schoonmaakazijn en twee delen water.

Bind het zakje stevig om de douchekop en laat een nacht weken. Een kleine vuilniszak kun je om de douchekop knopen.

Als je voor het boterhamzakje gaat, kun je het beste zo’n zip zakje nemen en deze aan de douchekop maken met een (rubber) elastiek.

douchekop ontkalken
Douchekop ontkalken

Let op dat je het zakje op een manier bevestigd dat het niet naar beneden valt. Ter illustratie zie je hier een foto van de methode met mijn eigen douchekop.

Voor een grotere douchekop, kun je een kleine pedaalemmerzak nemen. Een beetje een stevige, zodat het zakje de azijn kan houden en niet lek gaat.

Regendouche ontkalken met HG ontkalker

De methode met het zakje is best wel een gedoe. Je kunt je leven makkelijker maken met de HG kalk weg schuimspray 3x sterker. Check de link voor de huidige prijs en levertijd bij De Online Drogist.

Regendouche

Spray wat HG op een zachte doek en dep het op de douchekop. Je kunt het beter niet direct op de douchekop sprayen, omdat het middel dan te ver in de sproeigaatjes zou kunnen trekken.

Laat de HG spray maximaal 5 minuten inwerken en zet daarna de douche even aan om het middel weg te spoelen.

Vervolgens neem je de douchekop af met een vochtige doek om het resterende schoonmaakmiddel te verwijderen.

HG ontkalker

HG kalkweg schuimspray 3x sterker

HG kalkweg schuimspray is een effectieve, makkelijke en snelle manier om alle kalkaanslag in de badkamer te verwijderen.

HG kalkweg schuimspray 3x sterker

Douchekop ontkalken Tips

Tip 1: Eerst ontkalken dan poetsen

Begin met de douchekop ontkalken met een ontkalkend schoonmaakmiddel, zoals schoonmaakazijn, soda of HG kalkweg schuimspray.

Zo voorkom je dat je hard moet poetsen en bovendien bescherm je je douchekop tegen beschadigingen. Hard poetsen kan de douchekop namelijk krassen of beschadigen.

Tip 2: Prik de sproeigaatjes niet door

Om kalk te verwijderen, moet je niet gaan poeren met een tandenstoker of satéprikker. Zo duw je de kalk namelijk alleen maar verder de sproeigaatjes in.

Gebruik een schoonmaakmiddel dat de kalk oplost, zoals schoonmaakazijn, soda of HG kalkweg. De middelen zullen ook de gaatjes reinigen.

Tip 3: Je hoeft de douchekop niet van de slang te schroeven

Als je een douchekop aan een doucheslang hebt, is de slang meestal lang genoeg om het teiltje met schoonmaakmiddel op de vloer van de douche te leggen en daar de douchekop in te laten weken.

Je hoeft de douchekop dus niet van de slang te schroeven. Als de slang niet lang genoeg is, zet je teiltje dan op een verhoging, bijvoorbeeld een krukje of keukentrap.

Tip 4: Kalkaanslag op de douchekop voorkomen

Je kunt kalkaanslag op de douchekop voorkomen door na het douchen de douchekop droog te maken met een droge zachte doek. Ik maak altijd na het douchen de gehele douchecabine droog.

Eerst wis ik de wanden droog met een raamwisser en vervolgens neem ik de deur, de kraan en de douchekop af met een droge microvezeldoek. Ik hoef mijn douchekop dus zelden te ontkalken.

douchecabine droogmaken
Tegels wissen
kraan droogmaken
Kraan drogen

Kijk voor meer tips hoe je een schone douche krijgt en houdt naar douchecabine schoonmaken.

Veelgestelde vragen

Hoe kun je de douchekop ontkalken?

Ontkalk de douchekop door deze te laten weken in een teiltje met water en schoonmaakazijn. Laat het middel een nachtje inwerken. De volgende ochtend hoef je niet te poetsen maar kun je de douchekop gewoon afnemen met een doek of zachte spons.

Hoe kun je snel de douchekop ontkalken?

Als je je douchekop in een paar minuten ontkalkt wilt hebben, kun je het beste HG kalkweg schuimspray 3x sterker gebruiken. Spuit het middel op een doek en breng aan op de douchekop. Laat maximaal 5 minuten inwerken, daarna afspoelen en afdrogen.

Kun je de douchekop ontkalken met soda?

Ja zeker, soda werkt heel goed om de douchekop mee te ontkalken. Doe een paar eetlepels schoonmaaksoda (niet baking soda) in een teiltje en overgiet met warm water. Laat de douchekop er een nacht in weken.

Hoe kun je douchekop ontkalken van een regendouche?

Een douchekop ontkalken die aan de muur of het plafond bevestigd is, is lastiger maar zeker niet onmogelijk. Bind een zakje met schoonmaakazijn en water om de douchekop of gebruik HG kalkweg schuimspray. Boenen is niet nodig.

4.8/5 (5 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Direct Aan de slag?

Lees verder:

douchecabine droogmaken
Badkamer
Zoe

Badkamertegels Schoonmaken

Hier vind je een handig stappenplan zodat je in slechts 7 stappen blinkende badkamertegels hebt. Badkamertegels schoonmaken is een vervelend klusje, maar toch echt aanzienlijk minder vervelend als je snel klaar bent!

Lees verder »
Sifon losmaken
Badkamer
Zoe

Afvoer Ontstoppen

Dit handige stappenplan zorgt ervoor dat je de afvoer ontstopt zonder chemische middelen. Lees verder voor meer tips hoe je een verstopping verhelpt en voorkomt!

Lees verder »
voegen schoonmaken
Badkamer
Zoe

Voegen schoonmaken

Voegen schoonmaken doe je door HG voegenreiniger concentraat aan te brengen en de voegen na de inwerktijd te boenen. Vervolgens tegels en voegen afnemen met een schone doek. Makkelijk en snel voegen schoonmaken kan het beste met een stoomreiniger.

Lees verder »
bruine aanslag WC
Badkamer
Zoe

Bruine aanslag in de WC schoonmaken

Bruine aanslag in de WC schoonmaken doe je met een krachtige toiletreiniger en WC reinigingstabletten. Laat de middelen los van elkaar een nacht inwerken (niet mengen dus). Daarna goed schrobben met een WC borstel.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: