Douchecabine schoonmaken

huis schoonmaken

Een douchecabine schoonmaken kan een minder leuke bezigheid zijn. Ondanks dat het geen hogere wiskunde is, zijn er manieren die niet het gewenste resultaat geven of je douchecabine zelfs kunnen beschadigen. Door de juiste middelen op de juiste manier te gebruiken, zorg je voor een blinkend schoon resultaat en bespaar je een hoop tijd en moeite.

Een douchecabine maak je schoon met schoonmaakmiddel dat ontkalkt en ontvet. Kraanwater bevat kalk en veroorzaakt kalkaanslag. Zeepresten zorgen voor gore geelbruine vlekken in de douchecabine. Elke week reinig je de douchecabine met schoonmaakmiddel en een spons.

Douchecabine schoonmaken stappenplan

Benodigde tijd: 15 minuten.

Algemeen stappenplan voor het schoonmaken van de douchecabine. Sommige onderdelen van de douchecabine verschillen van badkamer tot badkamer. De één heeft een douchegordijn, de ander een plexiglas deurtje. Volg onderstaand stappenplan om elke douchecabine schoon te maken en scroll verder om oplossingen te lezen voor specifieke problemen.

 1. Spoel de douchecabine af

  Zet de douchekop op de wanden van de douchecabine en spoel deze af. Op deze manier spoel je haren en andere oppervlakkige viezigheid weg en zorg je ervoor dat dit niet allemaal in je spons of doek blijft kleven.
  douchecabine afspoelen

 2. Spray de douchecabine in met badkamerspray

  Je kunt badkamerspray nemen van verschillende merken. Ik heb zelf gekozen voor badkamerspray van Glorix. Dit is een fris ruikende schuimende spray. Spray de douchekop en slang, kraan en wandtegels in. Laat dit 5 minuten inwerken.
  douchecabine insprayen

 3. Poets de douchecabine met een spons

  Met een schuursponsje poets je de tegels en wrijf je extra stevig over de voegen en hoeken. Met de zachte kant van de schuurspons boen je de kraan en douchekop.
  Douchecabine schoonmaken

 4. Spoel het schoonmaakmiddel weg

  Met de douchekop spoel je de douchecabine schoon. Dit kan zowel met koud als warm water. Zorg dat je al het schoonmaakmiddel wegspoelt.
  douchecabine afspoelen

 5. Maak de wanden douchecabine droog

  Wis de wanden droog met een raamwisser. Van boven naar beneden wis je al het water dat op de wanden staat weg. Vergeet niet de vloer te wissen, waarbij je erop let dat je naar het putje toe wist.
  douchecabine droogmaken

 6. Maak de kraan en douchekop droog

  Met een microvezeldoek maak je de kraan, de slang van de douchekop en de douchekop droog. Alle onderdelen waar je niet bij kunt met je wisser, kun je eenvoudig drogen met de microvezeldoek.
  kraan droogmaken

Schoonmaakmiddelen douchecabine schoonmaken

Voor de douchecabine heb je een ontkalker en een ontvetter nodig. Waarom je ontkalker nodig hebt, spreekt voor zich. Kraanwater laat kalk achter en dus heb je in je douche kalkaanslag. Ontvetter heb je nodig om zeepresten te verwijderen. Met name aan de onderkant van de douchecabine kan op voegen en tegels een donkergele of oranje laag ontstaan. Dit is opgehoopt uitgedroogd vet van shampoo, conditioner, douchegel en zeep.

Voor een douchecabine met lichte kalkaanslag gaat mijn voorkeur uit naar badkamerspray, bijvoorbeeld van Glorix. Heb je last van hardnekkige kalkaanslag, dan kun je het beste HG kalkweg schuimspray gebruiken. Check deze link van De Online Drogist om het product snel thuis te laten bezorgen. Het is makkelijk in gebruik vanwege de handige sprayflacon en effectief in het reinigen van kalkaanslag en zeepresten.

De reguliere schoonmaakmiddelen voor je douchecabine:

Glorix badkamerspray
Glorix badkamerspray

Badkamerspray: Geweldig schoonmaakmiddel. Het ruikt lekker en is makkelijk in gebruik. Je kan het direct op tegels en kranen aanbrengen, even laten inwerken en vervolgens afnemen. Het laat geen strepen achter.

HG ontkalker
HG kalkweg spray

HG kalk weg schuimspray 3x sterker is een middel voor als je al weken lang niks aan de tegels van je douchecabine gedaan hebt. In zo’n geval gebruik je dit intense schoonmaakmiddel om de kalk te verwijderen.

Antikal
Antikal spray

Antikal: een kalkreiniger die makkelijker aan te brengen is op kranen en dergelijken dan schoonmaakazijn. Het is namelijk niet zo vloeibaar en daardoor kan je het op de kalk spuiten en even laten inwerken.

Schuurmiddel
Cif schuurmiddel

Schuurmiddel: Breng een beetje aan op een spons en schuur over de kalkaanslag. Na gebruik moet je het wel goed afspoelen, anders laat het een witte waas achter. Niet gebruiken op douchekop en kraan, alleen op tegels!

schoonmaaksoda
Driehoek kristal soda

Soda: Schoonmaaksoda is een krachtig schoonmaakmiddel en geschikt om een sopje mee te maken (een eetlepel op 5 liter water) voor de badkamer. Met dit sopje kan je kalk en zeep verwijderen.

Schoonmaakazijn
Schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn: Schoonmaakazijn ontkalkt. Het middel is vloeibaar als water, wees dus voorzichtig met doseren. Het stinkt ook erg dus zet een raam open. Gebruik +/- 50ml schoonmaakazijn op 1 liter water.

Boeklancering

De pure paniek in de ogen van mijn vriend als ik hem vraag iets schoon te maken.. Niet omdat hij niet wil maar omdat hij simpelweg niet weet hoe. 

Mijn schoonmaakboek zorgt er voor dat je makkelijk en snel je huis goed schoon kunt krijgen. 

Wil jij een berichtje ontvangen zodra het boek af is?

Zoe met schoonmaakmiddelen

Tegels in de douchecabine schoonmaken

Vul een emmertje of teiltje met warm water. Spray badkamerspray op de tegels en boen deze met een natte schuurspons. Wanneer de kalkaanslag niet al te hevig is, kun je met enkel de badkamerspray een goed resultaat bereiken. Je kunt ook schuurmiddel, schoonmaakazijn of schuurpoeder gebruiken.

Deze schoonmaakmiddelen doe je op de spons en tussendoor kun je de spons uitspoelen in het emmertje en opnieuw schoonmaakmiddel erop aanbrengen. Het belangrijkste is dat het schoonmaakmiddel een sterk ontkalkende werking heeft. Boen vooral de voegen en de onderste tegels omdat daar de meeste kalk en zeepresten ophopen. 

douchecabine insprayen
Tegels insprayen
Douchecabine schoonmaken
Tegels boenen

Wanneer de tegels extreem vies zijn, dat wil zeggen, dikke lagen bruin-gele kalk en donkeroranje zeepresten, dan heb je zeer krachtige reinigingsmiddelen nodig. Ik raad aan HG kalk weg schuimspray 3x sterker te gebruiken, eenvoudig te bestellen bij De Online Drogist via de link. Spray de tegels royaal in en laat het maximaal 5 minuten inwerken. Vervolgens boen je met een spons en spoel je de douchecabine af met lauw water en droog je na om nieuwe kalk te voorkomen.

HG ontkalker

HG kalkweg schuimspray 3x sterker

HG kalkweg schuimspray is een effectieve, makkelijke en snelle manier om alle kalkaanslag in de badkamer te verwijderen.

HG kalkweg schuimspray 3x sterker

Nu is het zaak dat je de tegels bijhoudt. Als je de tegels in je douche wekelijks schoonmaakt, zul je niet meer te maken hebben met extreme kalkaanslag wat moeilijk te verwijderen is. Vieze voegen? Kijk naar voegen schoonmaken voor een handzaam stappenplan dat écht werkt.

Tip: Maak de tegels droog nadat je gedoucht hebt. Zo zorg je ervoor dat kalkaanslag geen kans krijgt.

Douchegordijn schoonmaken

Douchegordijn van stof schoonmaken

Een douchegordijn kan gemaakt zijn van een waterafstotende stof, bijvoorbeeld polyester of viscose. Het gordijn is dan heel soepel en je ziet dat het gemaakt is van geweven stof. In dat geval kan je het douchegordijn gewoon wassen in de wasmachine. Je haalt het douchegordijn van de haakjes waarmee het aan de rail zit en wast het in de wasmachine op 30 graden met een scheutje wasmiddel. De haakjes, ringen of ogen waarmee het aan de rail zit was je bij voorkeur niet mee. Als de wasmachine klaar is, haal je het douchegordijn eruit en hangt het direct terug. Als je het douchegordijn direct uit de wasmachine haalt en terug hangt zal het niet erg gaan kreuken.

Douchegordijn van plastic zeil schoonmaken

Is je douchegordijn niet van geweven stof gemaakt maar meer een soort plastic stuk zeil, dan kun je het niet in de wasmachine wassen. Haal het douchegordijn van de rail en leg het plat op de badkamervloer. Spray badkamerspray op het zeil en boen het met een microvezeldoek totdat alle kalk en zeepresten weg zijn. Hang het douchegordijn terug. Je kunt ook proberen hetzelfde te doen terwijl het douchegordijn aan de rail hangt. Eigenlijk is het ‘t makkelijkst als je een douchegordijn van geweven stof hebt. Mocht je dus in de gelegenheid zijn, dan zou ik zeker adviseren naar de Blokker of Xenos te gaan, zo’n geweven douchegordijn te kopen en het stuk zeil weg te gooien.

Glas of plexiglas/ transparant kunststof schoonmaken

Je denkt misschien “plexiglas schoonmaken met schuurmiddel, krast dat dan niet?”. Ik heb het uitgetest met mijn douchedeuren en die werden perfect kalkvrij, zonder dat er ook maar een licht krasje te zien was. Hieronder lees je precies wat je moet doen.

Glas afspoelen

Glas van een douchecabine of plankjes voor shampoo e.d. kun je het makkelijkst reinigen met schuurmiddel en een spons. Maak het glas eerst nat met koud water.

Cif schuurmiddel aanbrengen

Maak de spons nat en doe er een paar druppels schuurmiddel op. Gebruik niet teveel schuurmiddel want dan wordt het verwijderen van het restant moeilijker.

Glas reinigen

Boen met de spons de gehele oppervlakte totdat je alle kalkaanslag verwijderd hebt. Spoel nu het glas goed af met koud water. Laat het schuurmiddel niet opdrogen, want dat geeft lelijke witte strepen. Na het afspoelen maak je het glas droog.

Douchebak schoonmaken

Veel mensen hebben te maken met gele vlekken in de hoeken van hun douchebak of onder de douchekop. Dit komt omdat er een laagje water in de bak blijft staan en omdat de douche vaak nadruppelt. Zodoende heb je te maken met kalkaanslag wat gelige vlekken geeft. Dit kan je het beste reinigen met HG professionele kalkaanslag verwijderaar of HG kalkweg schuimspray 3x sterker. Dit is een sterk geconcentreerd middel dat zeer effectief is. Breng het middel direct op de vlekken aan en laat het 5 minuten inwerken. Vervolgens ga je met een vochtige schuurspons de vlekken wegboenen. Spoel de douchebak af en maak ‘m droog. Om deze aanslag in de toekomst te voorkomen, is het aan te raden na het douchen de douchebak droog te maken.

Is je bad je douchebak en heb je in het bad gele vlekken? Dan kun je deze op dezelfde manier als zojuist uitgelegd reinigen. Kijk voor meer informatie over het schoonmaken van je bad naar Bad Schoonmaken.

Douchekop schoonmaken

Kijk voor een uitgebreid stappenplan en vele handige tips hoe je de douchekop ontkalkt naar douchekop ontkalken. Hieronder vind je een korte samenvatting.

Douchekop

Op de douchekop ontstaat vaak kalkaanslag waardoor een aantal straaltjes van het water alle kanten op gaan. Heel irritant. Bovendien ziet het er nogal onsmakelijk uit. Herken je dit? Doe dan het volgende:

douchekop ontkalken
Douchekop ontkalken met azijn
 1. Vul een teil met water en een flinke scheut schoonmaakazijn
 2. Leg de douchekop erin en laat dit een nacht inweken
 3. Spoel en droog de douchekop af

Doucheslang schoonmaken

Op de slang van de douchekop zit meestal ook kalkaanslag. Dit kan je reinigen met dikke bleek. Dikke bleek is zeer geschikt hiervoor omdat het als het ware een beetje op de slang blijft plakken en kan inwerken. Hier volgt een stappenplan:

 1. Doe dikke bleek op de zachte kant van een schuurspons.
 2. Dep de slang hiermee zodat je een dikke laag van het het middel op de hele slang aanbrengt. Laat dit 10 minuten inwerken.
 3. Schrob de slang (niet te grof) met de schuurkant van de schuurspons.
 4. Neem de slang af met een natte doek zonder schoonmaakmiddel.

Douchekraan schoonmaken

Een kraan met niet al te hevige kalkaanslag kun je het beste schoonmaken met badkamerspray. Spray de kraan in en boen met de zachte kant van een schuursponsje de kalk weg nadat het middel een paar minuten heeft ingewerkt.

douchekraan schoonmaken
Kraan insprayen
douchekraan schoonmaken
Kraan poetsen

Voor hevige kalkaanslag heb je een andere methode nodig. Vooral op de warmwaterkraan neigt zich kalk te vormen omdat het water door de warmte sneller verdampt. Is de kalkaanslag heel extreem (dat wil zeggen, een dikke laag die geel of zelfs een beetje bruin is)? Gebruik dan de eerder genoemde HG kalk weg schuimspray 3x sterker. Dit middel reinigt kalk en kalksteen. Je sprayt de kraan in en laat het middel maximaal 5 minuten inwerken. Even poetsen en spoel het daarna af met koud water en maak de kraan en alles wat nat geworden is, droog.

HG ontkalker

HG kalkweg schuimspray 3x sterker

HG kalkweg schuimspray is een effectieve, makkelijke en snelle manier om alle kalkaanslag in de badkamer te verwijderen.

HG kalkweg schuimspray 3x sterker

Veelgestelde vragen

Hoe verwijder je zeepresten in de douchecabine?

Neem een schuurspons en schoonmaakazijn of badkamerspray. Boen de gele aanslag met enige kracht en de zeepresten verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Hoe maak je een kunststof douchecabine schoon?

Voor een kunststof douchecabine kun je bovengenoemd stappenplan gebruiken. Insprayen met badkamerspray, boenen met de zachte kant van de schuurspons, afspoelen en nadrogen. Gebruik geen schuurmiddelen, want deze maken krassen op het kunststof.

Kun je de douchecabine schoonmaken met schoonmaakazijn?

Ja zeker. Schoonmaakazijn is een effectieve ontkalker. Let er echter op dat het middel dun is als water. Lekker inwerken op een verticaal oppervlak zal het dus niet. Voor hevige kalkaanslag kun je een schoonmaakdoek volledig nat maken met schoonmaakazijn en deze tegen de wanden “plakken”. Op deze manier kan het middel wel inwerken.

Hoe verwijder je hardnekkige kalkaanslag op de douchedeur?

Je kunt dikke bleek op een sponsje doen en hiermee de douchedeur inwrijven. In laten werken, beetje boenen en daarna wegspoelen. Je kunt ook badkamerspray of schuurmiddel gebruiken.

Hoe maak je de voegen van de douchecabine schoon?

Voegen kun je het beste schoonmaken door ze de poetsen met een schuurspons. Doe een beetje schuurmiddel op je schuurspons of spray de voegen in met badkamerspray. Eén voor een poets je alle voegen. Extreem vieze voegen kun je reinigen met HG voegen reiniger concentraat.

Kun je de douchecabine schoonmaken met WD40?

Grappig, ik heb dit laatst geprobeerd. Gezien WD voor water displacement staat, zou je zeggen dat het een waterafstotend effect zou moeten hebben en dus kalkaanslag in de douchecabine zou moeten voorkomen. Niets bleek echter minder waar in mijn experiment. Douchecabines kun je beter niet schoonmaken met WD40 en gewoon droogmaken met een wissertje na het douchen werkt nog altijd het beste.

3.8/5 (11 Reviews)

Lees verder:

Badkamer
Zoe

Douchekop ontkalken

Een douchekop ontkalken kun je het makkelijkst doen met schoonmaakazijn. Giet een flinke scheut in een teiltje en vul verder aan met warm water. Leg de douchekop erin en laat deze een nachtje weken. Daarna poetsen met een sponsje en weg is de kalk!

Lees verder »
voegen schoonmaken
Badkamer
Zoe

Voegen schoonmaken

Voegen schoonmaken doe je door HG voegenreiniger concentraat aan te brengen en de voegen na de inwerktijd te boenen. Vervolgens tegels en voegen afnemen met een schone doek. Makkelijk en snel voegen schoonmaken kan het beste met een stoomreiniger.

Lees verder »
bruine aanslag WC
Badkamer
Zoe

Bruine aanslag in de WC schoonmaken

Bruine aanslag in de WC schoonmaken doe je met een krachtige toiletreiniger en WC reinigingstabletten. Laat de middelen los van elkaar een nacht inwerken (niet mengen dus). Daarna goed schrobben met een WC borstel.

Lees verder »
schimmel verwijderen
Badkamer
Zoe

Schimmel in de badkamer verwijderen

Schimmel in de badkamer verwijderen kun je zelf doen. Gebruik HG schimmel reiniger, spray het op de zwarte vlekken en laat het 30 minuten inwerken. Vervolgens afspoelen of afnemen met een vochtige doek. Voorkom verspreiding van schimmel, onderneem direct actie!

Lees verder »

Andere categorieen:

Meer over:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.