docuekop en douche

Douchecabine schoonmaken

In mijn tijd als schoonmaakster heb ik heel wat vieze douchecabines gezien. Met name kalkaanslag op de kraan en tegels waren een hele klus. Door mijn ervaring kan ik je alles vertellen over je douchecabine schoonmaken.

Een douchecabine maak je schoon met schoonmaakmiddel dat ontkalkt en ontvet. Kraanwater bevat kalk en veroorzaakt kalkaanslag. Zeepresten zorgen voor geelbruine vlekken in de douchecabine. Elke week reinig je de douchecabine met schoonmaakmiddel en een spons.

Hieronder vind je een handig stappenplan hoe je snel je douchecabine schoon kunt krijgen. Daarnaast heb ik een lijstje met geschikte middelen uiteengezet om de klus makkelijk te maken.

Huishoudtip:

Weet je wat echt onzin is? Een lege fles schoonmaakmiddel die het nog perfect doet weg moeten gooien omdat hij leeg is. Ik vroeg mij af waarom flessen schoonmaakmiddel niet herbruikbaar waren, dat is beter voor je portemonnee en voor het milieu. 

 

Omdat ik geen effectieve navulbare schoonmaakmiddelen kon vinden besloot ik het zelf op de markt te brengen. Mijn doel? Dat jij hier na nooit meer een fles schoonmaakmiddel hoeft aan te schaffen!

 

Vind het schoonmaakmiddel pakket in de webshop. 

 

Douchecabine schoonmaken stappenplan

Benodigde tijd: 15 minuten.

Algemeen stappenplan voor het schoonmaken van de douchecabine.

 1. Spoel de douchecabine af

  Zet de douchekop op de wanden van de douchecabine en spoel deze af. Op deze manier spoel je haren en andere oppervlakkige viezigheid weg en zorg je ervoor dat dit niet allemaal in je spons of doek blijft kleven.
  douchecabine afspoelen

 2. Spray de douchecabine in met badkamerspray

  Kies bijvoorbeeld voor de ecologische badkamerreiniger uit mijn webshop. Spray de douchekop en slang, kraan en wandtegels in. Laat dit 5 minuten inwerken.

 3. Poets de douchecabine met een spons

  Met een schuursponsje poets je de tegels en wrijf je extra stevig over de voegen en hoeken. Met de zachte kant van de schuurspons boen je de kraan en douchekop.
  Douchecabine schoonmaken

 4. Spoel het schoonmaakmiddel weg

  Met de douchekop spoel je de douchecabine schoon. Dit kan zowel met koud als warm water. Zorg dat je al het schoonmaakmiddel wegspoelt.
  douchecabine afspoelen

 5. Maak de wanden douchecabine droog

  Wis de wanden droog met een raamwisser. Van boven naar beneden wis je al het water dat op de wanden staat weg. Vergeet niet de vloer te wissen, waarbij je erop let dat je naar het putje toe wist.
  douchecabine droogmaken

 6. Maak de kraan en douchekop droog

  Met een microvezeldoek maak je de kraan, de slang van de douchekop en de douchekop droog. Alle onderdelen waar je niet bij kunt met je wisser, kun je eenvoudig drogen met de microvezeldoek.
  kraan droogmaken

Veel handige tips voor een schone badkamer vind je in mijn uitgebreide artikel met snelle en slimme schoonmaaktips!

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Schoonmaakmiddelen douchecabine schoonmaken

Voor de douchecabine heb je een ontkalker en een ontvetter nodig. Waarom je ontkalker nodig hebt, spreekt voor zich. Kraanwater laat kalk achter en dus heb je in je douche kalkaanslag.

Zeepresten schoonmaken

Ontvetter heb je nodig om zeepresten te verwijderen. Deze zeepresten zijn eenvoudig te verwijderen met een ontvetterspray. Met name aan de onderkant van de douchecabine kan op voegen en tegels een donkergele of oranje laag ontstaan.

Dit is opgehoopt uitgedroogd vet van shampoo, conditioner, douchegel en zeep. Zeepresten zien er vies uit en kunnen voor gladheid zorgen. Maak dus met name de vloer van de douchecabine schoon, zodat je geen risico loopt uit te glijden.

kraan ontkalken
Kalkaanslag reinigen

Heb je last van heel hardnekkige kalkaanslag, dan kun je het beste HG kalkweg schuimspray gebruiken. Check deze link van De Online Drogist om het product snel thuis te laten bezorgen.

Het is makkelijk in gebruik vanwege de handige sprayflacon en effectief in het reinigen van kalkaanslag. Na de inwerktijd van 5 minuten is de kalk weg!

De reguliere schoonmaakmiddelen voor je douchecabine:

badkamerreiniger
PoetsPrins badkamerspray

Badkamerspray: Ecologisch en effectief schoonmaakmiddel. Het ruikt lekker en is makkelijk in gebruik. Je kan het direct op tegels en kranen sprayen, even laten inwerken en vervolgens afnemen.

Antikal
Antikal spray

Antikal: een kalkreiniger die makkelijker aan te brengen is op kranen en dergelijken dan schoonmaakazijn. Het is namelijk niet zo vloeibaar en daardoor kan je het op de kalk spuiten en even laten inwerken.

Schuurmiddel
Cif schuurmiddel

Schuurmiddel: Breng een beetje aan op een spons en schuur over de kalkaanslag. Na gebruik moet je het wel goed afspoelen, anders laat het een witte waas achter. Niet gebruiken op douchekop en kraan, alleen op tegels!

schoonmaaksoda
Driehoek kristal soda

Soda: Schoonmaaksoda is een krachtig schoonmaakmiddel en geschikt om een sopje mee te maken (een eetlepel op 5 liter water) voor de badkamer. Met dit sopje kan je zeepresten verwijderen.

Schoonmaakazijn
Schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn: Schoonmaakazijn ontkalkt. Het middel is vloeibaar als water, wees dus voorzichtig met doseren. Gebruik +/- 50ml schoonmaakazijn op 1 liter water. Vooral geschikt voor de douchekop ontkalken.

Huishoudtip:

Weet je wat echt onzin is? Een lege fles schoonmaakmiddel die het nog perfect doet weg moeten gooien omdat hij leeg is. Ik vroeg mij af waarom flessen schoonmaakmiddel niet herbruikbaar waren, dat is beter voor je portemonnee en voor het milieu. 

 

Omdat ik geen effectieve navulbare schoonmaakmiddelen kon vinden besloot ik het zelf op de markt te brengen. Mijn doel? Dat jij hier na nooit meer een fles schoonmaakmiddel hoeft aan te schaffen!

 

Vind het schoonmaakmiddel pakket in de webshop. 

 

Tegels in de douchecabine schoonmaken

Vul een emmertje of teiltje met warm water. Spray badkamerspray op de tegels en boen deze met een natte schuurspons.

douchecabine schoonmaken
Douchecabine schoonmaken

Wanneer de kalkaanslag niet al te hevig is, kun je met enkel de badkamerspray een goed resultaat bereiken. Voor hevig vuil kun je ook schuurmiddel of schuurpoeder gebruiken.

Deze schoonmaakmiddelen doe je op de spons en tussendoor kun je de spons uitspoelen in het emmertje en opnieuw schoonmaakmiddel erop aanbrengen.

Het belangrijkste is dat het schoonmaakmiddel een sterk ontkalkende werking heeft. Boen vooral de voegen en de onderste tegels omdat daar de meeste kalk en zeepresten ophopen. 

douchecabine insprayen
Tegels insprayen
Douchecabine schoonmaken
Tegels boenen

Wanneer de tegels extreem vies zijn, dat wil zeggen, dikke lagen bruin-gele kalk en donkeroranje zeepresten, dan heb je zeer krachtige reinigingsmiddelen nodig.

Ik raad aan HG kalk weg schuimspray 3x sterker te gebruiken, eenvoudig te bestellen bij De Online Drogist via de link. Spray de tegels royaal in en laat het maximaal 5 minuten inwerken.

Vervolgens boen je met een spons en spoel je de douchecabine af met lauw water en droog je na om nieuwe kalk te voorkomen.

Nu is het zaak dat je de tegels bijhoudt. Als je de tegels in je douche wekelijks schoonmaakt, zul je niet meer te maken hebben met extreme kalkaanslag wat moeilijk te verwijderen is.

Vieze voegen? Kijk naar voegen schoonmaken voor een handzaam stappenplan dat écht werkt.

Tip: Maak de tegels droog nadat je gedoucht hebt. Zo zorg je ervoor dat kalkaanslag geen kans krijgt. Meer tips vind je hier.

Douchegordijn schoonmaken

Douchegordijn van stof schoonmaken

Een douchegordijn kan gemaakt zijn van een waterafstotende stof, bijvoorbeeld polyester of viscose. Het gordijn is dan heel soepel en je ziet dat het gemaakt is van geweven stof.

In dat geval kan je het douchegordijn gewoon wassen in de wasmachine. Je haalt het douchegordijn van de haakjes waarmee het aan de rail zit en wast het in de wasmachine op 30 graden met een scheutje wasmiddel.

De haakjes, ringen of ogen waarmee het aan de rail zit was je bij voorkeur niet mee. Als de wasmachine klaar is, haal je het douchegordijn eruit en hangt het direct terug.

Als je het douchegordijn direct uit de wasmachine haalt en terug hangt zal het niet erg gaan kreuken.

Douchegordijn van plastic zeil schoonmaken

Is je douchegordijn niet van geweven stof gemaakt maar meer een soort plastic stuk zeil, dan kun je het niet in de wasmachine wassen.

Haal het douchegordijn van de rail en leg het plat op de badkamervloer. Spray badkamerspray op het zeil en boen het met een microvezeldoek totdat alle kalk en zeepresten weg zijn.

Hang het douchegordijn terug. Je kunt ook proberen hetzelfde te doen terwijl het douchegordijn aan de rail hangt. Eigenlijk is het ‘t makkelijkst als je een douchegordijn van geweven stof hebt.

Mocht je dus in de gelegenheid zijn, dan zou ik zeker adviseren naar de Blokker of Xenos te gaan, zo’n geweven douchegordijn te kopen en het stuk zeil weg te gooien.

Huishoudtip:

Weet je wat echt onzin is? Een lege fles schoonmaakmiddel die het nog perfect doet weg moeten gooien omdat hij leeg is. Ik vroeg mij af waarom flessen schoonmaakmiddel niet herbruikbaar waren, dat is beter voor je portemonnee en voor het milieu. 

 

Omdat ik geen effectieve navulbare schoonmaakmiddelen kon vinden besloot ik het zelf op de markt te brengen. Mijn doel? Dat jij hier na nooit meer een fles schoonmaakmiddel hoeft aan te schaffen!

 

Vind het schoonmaakmiddel pakket in de webshop. 

 

Glas of plexiglas/ transparant kunststof schoonmaken

Je denkt misschien “plexiglas schoonmaken met schuurmiddel, krast dat dan niet?”. Ik heb het uitgetest met mijn douchedeuren en die werden perfect kalkvrij, zonder dat er ook maar een licht krasje te zien was.

Glas afspoelen

Glas van een douchecabine of plankjes voor shampoo e.d. kun je het makkelijkst reinigen met schuurmiddel en een spons. Maak het glas eerst nat met koud water.

Cif schuurmiddel aanbrengen

Maak de spons nat en doe er een paar druppels schuurmiddel op. Gebruik niet teveel schuurmiddel want dan wordt het verwijderen van het restant moeilijker.

Glas reinigen

Boen met de spons de gehele oppervlakte totdat je alle kalkaanslag verwijderd hebt. Spoel nu het glas goed af met koud water. Laat het schuurmiddel niet opdrogen, want dat geeft lelijke witte strepen. Na het afspoelen maak je het glas droog.

Douchebak schoonmaken

Veel mensen hebben te maken met gele vlekken in de hoeken van hun douchebak of onder de douchekop. Dit komt omdat er een laagje water in de bak blijft staan en omdat de douche vaak nadruppelt.

vieze douchebak
Vieze douchebak

Zodoende heb je te maken met kalkaanslag wat gelige vlekken geeft. Dit kan je het beste reinigen met schuurmiddel.

Dit is een sterk geconcentreerd middel dat zeer effectief is. Breng het middel direct op de vlekken aan en laat het 5 minuten inwerken.

Vervolgens ga je met een vochtige schuurspons de vlekken wegboenen. Spoel de douchebak af en maak ‘m droog.

douchebak boenen
Douchebak boenen
douchebak schoonmaken
Afspoelen na poetsen

Is je bad je douchebak en heb je in het bad gele vlekken? Dan kun je deze op dezelfde manier als zojuist uitgelegd reinigen. Kijk voor meer informatie over het schoonmaken van je bad naar Bad Schoonmaken.

Huishoudtip:

Weet je wat echt onzin is? Een lege fles schoonmaakmiddel die het nog perfect doet weg moeten gooien omdat hij leeg is. Ik vroeg mij af waarom flessen schoonmaakmiddel niet herbruikbaar waren, dat is beter voor je portemonnee en voor het milieu. 

 

Omdat ik geen effectieve navulbare schoonmaakmiddelen kon vinden besloot ik het zelf op de markt te brengen. Mijn doel? Dat jij hier na nooit meer een fles schoonmaakmiddel hoeft aan te schaffen!

 

Vind het schoonmaakmiddel pakket in de webshop. 

 

Douchekop schoonmaken

Kijk voor een uitgebreid stappenplan en vele handige tips hoe je de douchekop ontkalkt naar douchekop ontkalken. Hieronder vind je een korte samenvatting.

Douchekop

Op de douchekop ontstaat vaak kalkaanslag waardoor een aantal straaltjes van het water alle kanten op gaan. Heel irritant. Bovendien ziet het er nogal onsmakelijk uit. Herken je dit? Doe dan het volgende:

douchekop ontkalken
Douchekop ontkalken met azijn
 1. Vul een teil met water en een flinke scheut schoonmaakazijn
 2. Leg de douchekop erin en laat dit een nacht inweken
 3. Spoel en droog de douchekop af

Doucheslang schoonmaken

Op de slang van de douchekop zit meestal ook kalkaanslag. Dit kan je reinigen met dikke bleek.

Dikke bleek is zeer geschikt hiervoor omdat het als het ware een beetje op de slang blijft plakken en kan inwerken. Hier volgt een stappenplan:

 1. Doe dikke bleek op de zachte kant van een schuurspons.
 2. Dep de slang hiermee zodat je een dikke laag van het het middel op de hele slang aanbrengt. Laat dit 10 minuten inwerken.
 3. Schrob de slang (niet te grof) met de schuurkant van de schuurspons.
 4. Neem de slang af met een natte doek zonder schoonmaakmiddel.

Douchekraan schoonmaken

Een kraan met niet al te hevige kalkaanslag kun je het beste schoonmaken met badkamerreiniger.

Spray de kraan in en boen met de zachte kant van een schuursponsje de kalk weg nadat het middel een paar minuten heeft ingewerkt.

douchekraan schoonmaken
Kraan insprayen
douchekraan schoonmaken
Kraan poetsen

Voor hevige kalkaanslag heb je een andere methode nodig. Vooral op de warmwaterkraan neigt zich kalk te vormen omdat het water door de warmte sneller verdampt.

Is de kalkaanslag heel extreem (dat wil zeggen, een dikke laag die geel of zelfs een beetje bruin is)? Gebruik dan de eerder genoemde HG kalk weg schuimspray 3x sterker.

Dit middel reinigt kalk en kalksteen. Je sprayt de kraan in en laat het middel maximaal 5 minuten inwerken. Even poetsen en spoel het daarna af met koud water en maak de kraan en alles wat nat geworden is, droog.

Huishoudtip:

Weet je wat echt onzin is? Een lege fles schoonmaakmiddel die het nog perfect doet weg moeten gooien omdat hij leeg is. Ik vroeg mij af waarom flessen schoonmaakmiddel niet herbruikbaar waren, dat is beter voor je portemonnee en voor het milieu. 

 

Omdat ik geen effectieve navulbare schoonmaakmiddelen kon vinden besloot ik het zelf op de markt te brengen. Mijn doel? Dat jij hier na nooit meer een fles schoonmaakmiddel hoeft aan te schaffen!

 

Vind het schoonmaakmiddel pakket in de webshop. 

 

Veelgestelde vragen

Hoe verwijder je zeepresten in de douchecabine?

Neem een schuurspons of microvezeldoek en ontvetterspray. Boen de gele aanslag met enige kracht en de zeepresten verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Hoe maak je een kunststof douchecabine schoon?

Voor een kunststof douchecabine kun je bovengenoemd stappenplan gebruiken. Insprayen met badkamerspray, boenen met de zachte kant van de schuurspons, afspoelen en nadrogen. Gebruik geen schuurmiddelen, want deze maken krassen op het kunststof.

Kun je de douchecabine schoonmaken met schoonmaakazijn?

Ja zeker. Schoonmaakazijn is een effectieve ontkalker. Let er echter op dat het middel dun is als water. Inwerken op een verticaal oppervlak zal het dus niet. Voor hevige kalkaanslag kun je een schoonmaakdoek volledig nat maken met schoonmaakazijn en deze tegen de wanden “plakken”. Op deze manier kan het middel wel inwerken.

Hoe verwijder je hardnekkige kalkaanslag op de douchedeur?

Je kunt dikke bleek op een sponsje doen en hiermee de douchedeur inwrijven. In laten werken, beetje boenen en daarna wegspoelen. Je kunt ook badkamerspray of schuurmiddel gebruiken.

Hoe maak je de voegen van de douchecabine schoon?

Voegen kun je het beste schoonmaken door ze de poetsen met een schuurspons. Doe een beetje schuurmiddel op je schuurspons of spray de voegen in met badkamerspray. Eén voor een poets je alle voegen. Extreem vieze voegen kun je reinigen met HG voegen reiniger concentraat.

Kun je de douchecabine schoonmaken met WD40?

Grappig, ik heb dit laatst geprobeerd. Gezien WD voor water displacement staat, zou je zeggen dat het een waterafstotend effect zou moeten hebben en dus kalkaanslag in de douchecabine zou moeten voorkomen. Niets bleek echter minder waar in mijn experiment. Douchecabines kun je beter niet schoonmaken met WD40 en gewoon droogmaken met een wissertje na het douchen werkt nog altijd het beste.

3.8/5 (13 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Lees verder:

Vaatwasser met deur die open staat
Keuken
Zoe

Vaatwasser reinigen

De vaatwasser reinigen is iets dat je eens per één, twee of drie maanden moet doen, afhankelijk van hoe vaak je de vaatwasser gebruikt. Reinig met speciale reinigingsmiddelen en volg het juiste stappenplan voor het perfecte resultaat.

Lees verder »
Koelkast gevuld
Keuken
Zoe

Koelkast schoonmaken

Een schone koelkast is prettig. Met een sopje en een microvezeldoek kun je de binnenkant van je koelkast gemakkelijk schoon krijgen. Volg het stappenplan uit dit artikel 2 keer per jaar.

Lees verder »
waterkoker ontkalken
Keuken
Zoe

Waterkoker ontkalken

Zorg ervoor dat je nooit meer thee hoeft te serveren waar de kalkstukjes in ronddrijven, want dit is een onsmakelijk gezicht. Lees hier een handzaam stappenplan hoe je de waterkoker ontkalkt op een goedkope manier!

Lees verder »
gasfornuis schoonmaken
Keuken
Zoe

Gasfornuis schoonmaken

Een gasfornuis schoonmaken doe je met soda en azijn. Doe eerst de pannendragers in de vaatwasser. Maak daarna een sopje van afwasmiddel en kokend water en leg daar de gaspitten in. Breng soda en azijn aan op de bruine vlekken rondom de pitten. Daarna goed poetsen.

Lees verder »
Keuken
Zoe

Oven Schoonmaken

Een oven schoonmaken doe je met keukenontvetter en een spons. Laat schoonmaakmiddel voldoende lang inwerken en poets stevig na de inwerktijd. Zorg dat je de oven goed afneemt zodat er geen schoonmaakmiddel achterblijft en in je eten kan komen.

Lees verder »
fijne was
Wassen
Zoe

Wat was je op welke temperatuur?

Hier lees je de juiste temperatuur voor verschillende soorten kleding. Met deze tips verpest je nooit meer kledingstukken omdat je altijd weet hoe je je wasmachine moet instellen.

Lees verder »
ovenruit schoonmaken
Keuken
Zoe

Ovenruit Schoonmaken

Bekijk in dit artikel een eenvoudig stappenplan met foto’s hoe je een ovenruit zo schoon krijgt als op onderstaande foto. Verderop vind je meer handige tips en tricks voor het schoonmaken van je ovendeur!

Lees verder »
Keuken
Zoe

Senseo Ontkalken

Voor een lange levensduur van je Senseo koffiezetapparaat en om altijd koffie met optimale smaak te zetten, ontkalk je je Senseo eens per drie maanden. Lees hieronder het handzame stappenplan en advies over de beste Senseo ontkalker.

Lees verder »
Keuken
Zoe

Dolce Gusto Ontkalken

Hier vind je een handig stappenplan voor het ontkalken van een Dolce Gusto apparaat. Daarnaast heb ik verschillende geschikte en ongeschikte ontkalkers uiteengezet, zodat je zeker weten een effectief én veilig middel neemt voor de klus.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: