poetsprins logo
docuekop en douche

Douchecabine schoonmaken

In mijn tijd als schoonmaakster heb ik heel wat vieze douchecabines gezien. Met name kalkaanslag op de kraan en tegels waren een hele klus. Door mijn ervaring kan ik je alles vertellen over je douchecabine schoonmaken.

Een douchecabine maak je schoon met schoonmaakmiddel dat ontkalkt en ontvet. Kraanwater bevat kalk en veroorzaakt kalkaanslag. Zeepresten zorgen voor geelbruine vlekken in de douchecabine. Elke week reinig je de douchecabine met schoonmaakmiddel en een spons.

Hieronder vind je een handig stappenplan hoe je snel je douchecabine schoon kunt krijgen. Daarnaast heb ik een lijstje met geschikte middelen uiteengezet om de klus makkelijk te maken.

Douchecabine schoonmaken stappenplan

Benodigde tijd: 15 minuten

Algemeen stappenplan voor het schoonmaken van de douchecabine.

 1. Spoel de douchecabine af

  Zet de douchekop op de wanden van de douchecabine en spoel deze af. Op deze manier spoel je haren en andere oppervlakkige viezigheid weg en zorg je ervoor dat dit niet allemaal in je spons of doek blijft kleven.
  douchecabine afspoelen

 2. Spray de douchecabine in met badkamerspray

  Kies bijvoorbeeld voor de ecologische badkamerreiniger uit mijn webshop. Spray de douchekop en slang, kraan en wandtegels in. Laat dit 5 minuten inwerken.

 3. Poets de douchecabine met een spons

  Met een schuursponsje poets je de tegels en wrijf je extra stevig over de voegen en hoeken. Met de zachte kant van de schuurspons boen je de kraan en douchekop.
  Douchecabine schoonmaken

 4. Spoel het schoonmaakmiddel weg

  Met de douchekop spoel je de douchecabine schoon. Dit kan zowel met koud als warm water. Zorg dat je al het schoonmaakmiddel wegspoelt.
  douchecabine afspoelen

 5. Maak de wanden douchecabine droog

  Wis de wanden droog met een raamwisser. Van boven naar beneden wis je al het water dat op de wanden staat weg. Vergeet niet de vloer te wissen, waarbij je erop let dat je naar het putje toe wist.
  douchecabine droogmaken

 6. Maak de kraan en douchekop droog

  Met een microvezeldoek maak je de kraan, de slang van de douchekop en de douchekop droog. Alle onderdelen waar je niet bij kunt met je wisser, kun je eenvoudig drogen met de microvezeldoek.
  kraan droogmaken

Veel handige tips voor een schone badkamer vind je in mijn uitgebreide artikel met snelle en slimme schoonmaaktips!

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Schoonmaakmiddelen douchecabine schoonmaken

Voor de douchecabine heb je een ontkalker en een ontvetter nodig. Waarom je ontkalker nodig hebt, spreekt voor zich. Kraanwater laat kalk achter en dus heb je in je douche kalkaanslag.

Zeepresten schoonmaken

Ontvetter heb je nodig om zeepresten te verwijderen. Deze zeepresten zijn eenvoudig te verwijderen met een ontvetterspray. Met name aan de onderkant van de douchecabine kan op voegen en tegels een donkergele of oranje laag ontstaan.

Dit is opgehoopt uitgedroogd vet van shampoo, conditioner, douchegel en zeep. Zeepresten zien er vies uit en kunnen voor gladheid zorgen. Maak dus met name de vloer van de douchecabine schoon, zodat je geen risico loopt uit te glijden.

kraan ontkalken
Kalkaanslag reinigen

Heb je last van heel hardnekkige kalkaanslag, dan kun je het beste HG kalkweg schuimspray gebruiken. Check deze link van De Online Drogist om het product snel thuis te laten bezorgen.

Het is makkelijk in gebruik vanwege de handige sprayflacon en effectief in het reinigen van kalkaanslag. Na de inwerktijd van 5 minuten is de kalk weg!

De reguliere schoonmaakmiddelen voor je douchecabine:

badkamerreiniger
PoetsPrins badkamerspray

Badkamerspray: Ecologisch en effectief schoonmaakmiddel. Het ruikt lekker en is makkelijk in gebruik. Je kan het direct op tegels en kranen sprayen, even laten inwerken en vervolgens afnemen.

Antikal
Antikal spray

Antikal: een kalkreiniger die makkelijker aan te brengen is op kranen en dergelijken dan schoonmaakazijn. Het is namelijk niet zo vloeibaar en daardoor kan je het op de kalk spuiten en even laten inwerken.

Schuurmiddel
Cif schuurmiddel

Schuurmiddel: Breng een beetje aan op een spons en schuur over de kalkaanslag. Na gebruik moet je het wel goed afspoelen, anders laat het een witte waas achter. Niet gebruiken op douchekop en kraan, alleen op tegels!

schoonmaaksoda
Driehoek kristal soda

Soda: Schoonmaaksoda is een krachtig schoonmaakmiddel en geschikt om een sopje mee te maken (een eetlepel op 5 liter water) voor de badkamer. Met dit sopje kan je zeepresten verwijderen.

Schoonmaakazijn
Schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn: Schoonmaakazijn ontkalkt. Het middel is vloeibaar als water, wees dus voorzichtig met doseren. Gebruik +/- 50ml schoonmaakazijn op 1 liter water. Vooral geschikt voor de douchekop ontkalken.

Tegels in de douchecabine schoonmaken

Vul een emmertje of teiltje met warm water. Spray badkamerspray op de tegels en boen deze met een natte schuurspons.

douchecabine schoonmaken
Douchecabine schoonmaken

Wanneer de kalkaanslag niet al te hevig is, kun je met enkel de badkamerspray een goed resultaat bereiken. Voor hevig vuil kun je ook schuurmiddel of schuurpoeder gebruiken.

Deze schoonmaakmiddelen doe je op de spons en tussendoor kun je de spons uitspoelen in het emmertje en opnieuw schoonmaakmiddel erop aanbrengen.

Het belangrijkste is dat het schoonmaakmiddel een sterk ontkalkende werking heeft. Boen vooral de voegen en de onderste tegels omdat daar de meeste kalk en zeepresten ophopen. 

douchecabine insprayen
Tegels insprayen
Douchecabine schoonmaken
Tegels boenen

Wanneer de tegels extreem vies zijn, dat wil zeggen, dikke lagen bruin-gele kalk en donkeroranje zeepresten, dan heb je zeer krachtige reinigingsmiddelen nodig.

Ik raad aan HG kalk weg schuimspray 3x sterker te gebruiken, eenvoudig te bestellen bij De Online Drogist via de link. Spray de tegels royaal in en laat het maximaal 5 minuten inwerken.

Vervolgens boen je met een spons en spoel je de douchecabine af met lauw water en droog je na om nieuwe kalk te voorkomen.

Nu is het zaak dat je de tegels bijhoudt. Als je de tegels in je douche wekelijks schoonmaakt, zul je niet meer te maken hebben met extreme kalkaanslag wat moeilijk te verwijderen is.

Vieze voegen? Kijk naar voegen schoonmaken voor een handzaam stappenplan dat écht werkt.

Tip: Maak de tegels droog nadat je gedoucht hebt. Zo zorg je ervoor dat kalkaanslag geen kans krijgt. Meer tips vind je hier.

Douchegordijn schoonmaken

Douchegordijn van stof schoonmaken

Een douchegordijn kan gemaakt zijn van een waterafstotende stof, bijvoorbeeld polyester of viscose. Het gordijn is dan heel soepel en je ziet dat het gemaakt is van geweven stof.

In dat geval kan je het douchegordijn gewoon wassen in de wasmachine. Je haalt het douchegordijn van de haakjes waarmee het aan de rail zit en wast het in de wasmachine op 30 graden met een scheutje wasmiddel.

De haakjes, ringen of ogen waarmee het aan de rail zit was je bij voorkeur niet mee. Als de wasmachine klaar is, haal je het douchegordijn eruit en hangt het direct terug.

Als je het douchegordijn direct uit de wasmachine haalt en terug hangt zal het niet erg gaan kreuken.

Douchegordijn van plastic zeil schoonmaken

Is je douchegordijn niet van geweven stof gemaakt maar meer een soort plastic stuk zeil, dan kun je het niet in de wasmachine wassen.

Haal het douchegordijn van de rail en leg het plat op de badkamervloer. Spray badkamerspray op het zeil en boen het met een microvezeldoek totdat alle kalk en zeepresten weg zijn.

Hang het douchegordijn terug. Je kunt ook proberen hetzelfde te doen terwijl het douchegordijn aan de rail hangt. Eigenlijk is het ‘t makkelijkst als je een douchegordijn van geweven stof hebt.

Mocht je dus in de gelegenheid zijn, dan zou ik zeker adviseren naar de Blokker of Xenos te gaan, zo’n geweven douchegordijn te kopen en het stuk zeil weg te gooien.

Glas of plexiglas/ transparant kunststof schoonmaken

Je denkt misschien “plexiglas schoonmaken met schuurmiddel, krast dat dan niet?”. Ik heb het uitgetest met mijn douchedeuren en die werden perfect kalkvrij, zonder dat er ook maar een licht krasje te zien was.

Glas afspoelen

Glas van een douchecabine of plankjes voor shampoo e.d. kun je het makkelijkst reinigen met schuurmiddel en een spons. Maak het glas eerst nat met koud water.

Cif schuurmiddel aanbrengen

Maak de spons nat en doe er een paar druppels schuurmiddel op. Gebruik niet teveel schuurmiddel want dan wordt het verwijderen van het restant moeilijker.

Glas reinigen

Boen met de spons de gehele oppervlakte totdat je alle kalkaanslag verwijderd hebt. Spoel nu het glas goed af met koud water. Laat het schuurmiddel niet opdrogen, want dat geeft lelijke witte strepen. Na het afspoelen maak je het glas droog.

Douchebak schoonmaken

Veel mensen hebben te maken met gele vlekken in de hoeken van hun douchebak of onder de douchekop. Dit komt omdat er een laagje water in de bak blijft staan en omdat de douche vaak nadruppelt.

vieze douchebak
Vieze douchebak

Zodoende heb je te maken met kalkaanslag wat gelige vlekken geeft. Dit kan je het beste reinigen met schuurmiddel.

Dit is een sterk geconcentreerd middel dat zeer effectief is. Breng het middel direct op de vlekken aan en laat het 5 minuten inwerken.

Vervolgens ga je met een vochtige schuurspons de vlekken wegboenen. Spoel de douchebak af en maak ‘m droog.

douchebak boenen
Douchebak boenen
douchebak schoonmaken
Afspoelen na poetsen

Is je bad je douchebak en heb je in het bad gele vlekken? Dan kun je deze op dezelfde manier als zojuist uitgelegd reinigen. Kijk voor meer informatie over het schoonmaken van je bad naar Bad Schoonmaken.

Douchekop schoonmaken

Kijk voor een uitgebreid stappenplan en vele handige tips hoe je de douchekop ontkalkt naar douchekop ontkalken. Hieronder vind je een korte samenvatting.

Douchekop

Op de douchekop ontstaat vaak kalkaanslag waardoor een aantal straaltjes van het water alle kanten op gaan. Heel irritant. Bovendien ziet het er nogal onsmakelijk uit. Herken je dit? Doe dan het volgende:

douchekop ontkalken
Douchekop ontkalken met azijn
 1. Vul een teil met water en een flinke scheut schoonmaakazijn
 2. Leg de douchekop erin en laat dit een nacht inweken
 3. Spoel en droog de douchekop af

Doucheslang schoonmaken

Op de slang van de douchekop zit meestal ook kalkaanslag. Dit kan je reinigen met dikke bleek.

Dikke bleek is zeer geschikt hiervoor omdat het als het ware een beetje op de slang blijft plakken en kan inwerken. Hier volgt een stappenplan:

 1. Doe dikke bleek op de zachte kant van een schuurspons.
 2. Dep de slang hiermee zodat je een dikke laag van het het middel op de hele slang aanbrengt. Laat dit 10 minuten inwerken.
 3. Schrob de slang (niet te grof) met de schuurkant van de schuurspons.
 4. Neem de slang af met een natte doek zonder schoonmaakmiddel.

Douchekraan schoonmaken

Een kraan met niet al te hevige kalkaanslag kun je het beste schoonmaken met badkamerreiniger.

Spray de kraan in en boen met de zachte kant van een schuursponsje de kalk weg nadat het middel een paar minuten heeft ingewerkt.

douchekraan schoonmaken
Kraan insprayen
douchekraan schoonmaken
Kraan poetsen

Voor hevige kalkaanslag heb je een andere methode nodig. Vooral op de warmwaterkraan neigt zich kalk te vormen omdat het water door de warmte sneller verdampt.

Is de kalkaanslag heel extreem (dat wil zeggen, een dikke laag die geel of zelfs een beetje bruin is)? Gebruik dan de eerder genoemde HG kalk weg schuimspray 3x sterker.

Dit middel reinigt kalk en kalksteen. Je sprayt de kraan in en laat het middel maximaal 5 minuten inwerken. Even poetsen en spoel het daarna af met koud water en maak de kraan en alles wat nat geworden is, droog.

Veelgestelde vragen

Hoe verwijder je zeepresten in de douchecabine?

Neem een schuurspons of microvezeldoek en ontvetterspray. Boen de gele aanslag met enige kracht en de zeepresten verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Hoe maak je een kunststof douchecabine schoon?

Voor een kunststof douchecabine kun je bovengenoemd stappenplan gebruiken. Insprayen met badkamerspray, boenen met de zachte kant van de schuurspons, afspoelen en nadrogen. Gebruik geen schuurmiddelen, want deze maken krassen op het kunststof.

Kun je de douchecabine schoonmaken met schoonmaakazijn?

Ja zeker. Schoonmaakazijn is een effectieve ontkalker. Let er echter op dat het middel dun is als water. Inwerken op een verticaal oppervlak zal het dus niet. Voor hevige kalkaanslag kun je een schoonmaakdoek volledig nat maken met schoonmaakazijn en deze tegen de wanden “plakken”. Op deze manier kan het middel wel inwerken.

Hoe verwijder je hardnekkige kalkaanslag op de douchedeur?

Je kunt dikke bleek op een sponsje doen en hiermee de douchedeur inwrijven. In laten werken, beetje boenen en daarna wegspoelen. Je kunt ook badkamerspray of schuurmiddel gebruiken.

Hoe maak je de voegen van de douchecabine schoon?

Voegen kun je het beste schoonmaken door ze de poetsen met een schuurspons. Doe een beetje schuurmiddel op je schuurspons of spray de voegen in met badkamerspray. Eén voor een poets je alle voegen. Extreem vieze voegen kun je reinigen met HG voegen reiniger concentraat.

Kun je de douchecabine schoonmaken met WD40?

Grappig, ik heb dit laatst geprobeerd. Gezien WD voor water displacement staat, zou je zeggen dat het een waterafstotend effect zou moeten hebben en dus kalkaanslag in de douchecabine zou moeten voorkomen. Niets bleek echter minder waar in mijn experiment. Douchecabines kun je beter niet schoonmaken met WD40 en gewoon droogmaken met een wissertje na het douchen werkt nog altijd het beste.

3.8/5 (13 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Poetsprins Badkamerreiniger

Lees verder:

douchecabine droogmaken
Badkamer
Zoe

Badkamertegels Schoonmaken

Hier vind je een handig stappenplan zodat je in slechts 7 stappen blinkende badkamertegels hebt. Badkamertegels schoonmaken is een vervelend klusje, maar toch echt aanzienlijk minder vervelend als je snel klaar bent!

Lees verder »
Sifon losmaken
Badkamer
Zoe

Afvoer Ontstoppen

Dit handige stappenplan zorgt ervoor dat je de afvoer ontstopt zonder chemische middelen. Lees verder voor meer tips hoe je een verstopping verhelpt en voorkomt!

Lees verder »
Badkamer
Zoe

Douchekop ontkalken

Een douchekop ontkalken kun je het makkelijkst doen met schoonmaakazijn. Giet een flinke scheut in een teiltje en vul verder aan met warm water. Leg de douchekop erin en laat deze een nachtje weken. Daarna poetsen met een sponsje en weg is de kalk!

Lees verder »
voegen schoonmaken
Badkamer
Zoe

Voegen schoonmaken

Voegen schoonmaken doe je door HG voegenreiniger concentraat aan te brengen en de voegen na de inwerktijd te boenen. Vervolgens tegels en voegen afnemen met een schone doek. Makkelijk en snel voegen schoonmaken kan het beste met een stoomreiniger.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: