douchecabine droogmaken

Badkamertegels Schoonmaken

Badkamertegels schoonmaken is niemands favoriete bezigheid. Ook ik word er niet blij van. Zodoende heb ik een makkelijke en supersnelle manier ontwikkeld. Uiteraard gebruik je de navulbare badkamerreiniger voor het beste resultaat.

Kalkaanslag op badkamertegels maak je schoon met badkamerreiniger. Zeepresten met ontvetter of keukenreiniger. Laat de middelen los van elkaar 5 minuten inwerken en poets de tegels daarna schoon met een doek of spons. Meng schoonmaakmiddelen niet met elkaar.

Hieronder vind je een handig stappenplan zodat je in slechts 7 stappen blinkende badkamertegels hebt. Badkamertegels schoonmaken is een vervelend klusje, maar toch echt aanzienlijk minder vervelend als je snel klaar bent!

Huishoudtip:

Weet je wat echt onzin is? Een lege fles schoonmaakmiddel die het nog perfect doet weg moeten gooien omdat hij leeg is. Ik vroeg mij af waarom flessen schoonmaakmiddel niet herbruikbaar waren, dat is beter voor je portemonnee en voor het milieu. 

 

Omdat ik geen effectieve navulbare schoonmaakmiddelen kon vinden besloot ik het zelf op de markt te brengen. Mijn doel? Dat jij hier na nooit meer een fles schoonmaakmiddel hoeft aan te schaffen!

 

Vind het schoonmaakmiddel pakket in de webshop. 

 

Zo maak je badkamertegels moeiteloos schoon

Voor een makkelijk resultaat is het heel belangrijk dat je de juiste schoonmaakmiddelen gebruikt. Hoe effectiever het schoonmaakmiddel hoe minder je hoeft te poetsen.

Dit heb je nodig:

 • Ontvetter (De navulbare keukenreiniger werkt perfect hier voor)
 • Ontkalker (bijvoorbeeld De navulbare badkamerreiniger, deze gebruik je ook voor de rest van de badkamer)
 • 2 doeken of sponzen (of 1 en dan grondig uitspoelen tussendoor)
 • Raamwisser

Voor het stappenplan heb je een keukenreiniger, badkamerreiniger en glasreiniger nodig. Ik heb een effectief en navulbaar startpakket schoonmaakmiddelen in de webshop. Zo hoef je nooit meer een nieuwe fles schoonmaakmiddel te kopen.

Benodigde tijd: 15 minuten.

Badkamertegels schoonmaken in een paar makkelijke stappen.

 1. Reinig zeepresten

  Vette oranje aanslag van shampoo, conditioner en douchegel verwijder je met ontvetter. Je kunt warm water en afwasmiddel nemen of een keukenontvetterspray. De spray die ik in mijn webshop verkoop is heel effectief. Zo hoef je niet zo hard te poetsen. Bonus, de spray is ook herbruikbaar! Poets de zeepresten schoon met een spons en het ontvettende schoonmaakmiddel.
  zeepresten schoonmaken met groene zeep

 2. Spoel de badkamertegels af met warm water

  Pak de douchekop erbij en spoel de losgekomen zeepresten en het schoonmaakmiddel weg. Je mag schoonmaakmiddelen beslist niet mengen met elkaar, dus neem deze stap serieus! Het mengen van schoonmaakmiddelen kan gevaarlijke gassen verspreiden.
  douchebak schoonmaken

 3. Reinig kalkaanslag

  Spray kalkaanslag op de badkamertegels in met kalkreiniger. Neem geen schoonmaakazijn, want dat loopt zo weg waardoor het niet in kan werken. Kies voor de navulbare badkamerreiniger, deze heeft een PH waarde van 3 waardoor kalk gemakkelijk oplost. Laat het middel 5 minuten inwerken op de kalkaanslag.

 4. Poets de tegels

  Nadat de kalkreiniger heeft ingewerkt, zijn de badkamertegels zo schoon. Poets met een doek of spons en spoel daarna af met schoon water met de douchekop.
  badkamertegels schoonmaken

 5. Spoel de tegels af

  Voor deze stap kun je gewoon lauw tot koud water nemen. Spoel al het schoonmaakmiddel weg zodat je bij de volgende stap een streeploos eindresultaat hebt. Daarnaast ruikt ontkalker nogal sterk en dat heb je dan ook meteen verholpen.
  badkamertegels schoonmaken

 6. Maak de tegels droog

  Om te zorgen dat je niet meteen nieuwe kalkaanslag krijgt door de druppels die blijven staan na het schoonmaken, maak je de wanden en vloer droog met een wissertje.
  douchecabine droogmaken

 7. Poets na met glansspoelmiddel of glasreiniger

  Naast kalkaanslag en zeepresten bij de douche, kunnen de tegels buiten de douchecabine vol met vlekken van dampdruppels zitten. Neem de tegels af met glansspoelmiddel, glasreiniger of schoonmaakazijn en dan zijn álle tegels in je badkamer glanzend schoon.

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Kalkaanslag op badkamertegels schoonmaken

Met name in de douchecabine kun je veel kalkaanslag op de wand- en vloertegels aantreffen. In eerste instantie zie je het niet heel erg, maar hoe meer de kalkaanslag opstapelt, hoe viezer het eruitziet en hoe ruwer de tegels aanvoelen.

Verwijder kalkaanslag op badkamertegels met een kalkreiniger, bijvoorbeeld HG kalkweg 3x sterker schuimspray, Antikal, Ecover kalkreiniger spray of met de Poetsprins badkamerreiniger die je in de webshop kunt vinden. Spray de kalkaanslag in, laat het 5 minuten inwerken en poets het oppervlak daarna schoon met een doek of spons.

Het juiste schoonmaakmiddel tegen kalkaanslag

Voor het verwijderen van hardnekkige kalkaanslag heb je een zuur schoonmaakmiddel nodig. Zuur betekent dat het middel een pH waarde heeft van minder dan 7. Voor het reinigen van hardnekkige kalkaanslag ben je op zoek naar een schoonmaakproduct met een pH waarde van 2 of 3. De badkamerreniger die ik aanbeveel, heeft een pH waarde van 3 en is daarom zeer effectief tegen kalk.

Poetsprins badkamerreiniger

Krachtige kalkreiniger waarmee je badkamertegels in een mum van tijd blinkend schoon krijgt.

Poetsprins badkamerreiniger

Naast dat het schoonmaakmiddel zuur moet zijn om kalk op te lossen, moet het ook dik of schuimend zijn zodat het op de tegels blijft zitten en kan inwerken op de kalkaanslag.

Schoonmaakazijn is niet geschikt om wandtegels mee schoon te maken. Het is vloeibaar als water en druipt daardoor heel snel van de wandtegels. Kalk lost pas op als een ontkalker ingewerkt heeft en als de ontkalker zo wegloopt kan het niet inwerken en helpt het dus niet.

Inwerktijd van kalkreinigers

De kracht van kalkreinigers zit in de inwerktijd en niet in het schrobwerk. Uiteraard, als je maar hard en lang genoeg boent, krijg je kalk ook wel weg. Maar dit kost veel tijd en moeite, en je wil natuurlijk dat het makkelijk en snel gaat.

Laat de kalkreiniger dus inwerken zoals aangegeven op de verpakking en veeg de tegels daarna schoon met een doek of spons. Op deze manier ben je supersnel klaar en hoef je helemaal niet te poetsen, zelfs niet bij de hardnekkigste kalkaanslag.

Meer handige schoonmaaktips voor de badkamer vind je hier.

Huishoudtip:

Weet je wat echt onzin is? Een lege fles schoonmaakmiddel die het nog perfect doet weg moeten gooien omdat hij leeg is. Ik vroeg mij af waarom flessen schoonmaakmiddel niet herbruikbaar waren, dat is beter voor je portemonnee en voor het milieu. 

 

Omdat ik geen effectieve navulbare schoonmaakmiddelen kon vinden besloot ik het zelf op de markt te brengen. Mijn doel? Dat jij hier na nooit meer een fles schoonmaakmiddel hoeft aan te schaffen!

 

Vind het schoonmaakmiddel pakket in de webshop. 

 

Zeepresten reinigen

Douchegel, shampoo en conditioner laten vette zeepresten achter op badkamertegels. Als je dit niet schoonmaakt, gaan er bacteriën in zitten, gaan de zeepresten stinken en worden ze oranje. Op de foto kun je goed zien hoe weken aan opgestapelde doucheproducten eruitzien.

zeepresten schoonmaken met groene zeep
Oranje zeepresten op badkamertegels

Oranje aanslag van doucheproducten is zacht en hecht niet aan de voegen of tegels. Waar kalkaanslag soms samengesmolten lijkt te zijn met de wanden en vloer, zijn zeepresten redelijk eenvoudig schoon te maken.

Spray de zeepresten in met de krachtige Poetsprins ontvetter of maak een sopje van afwasmiddel en warm water. Poets vervolgens met een spons de voegen en tegels schoon.

Als er ook veel kalkaanslag aanwezig is, begin dan met de zeepresten te verwijderen met ontvetter, spoel de wanden af met de douchekop en ga daarna door met ontkalker.

Schoonmaakmiddelen mag je niet mengen met elkaar, dus de ontkalker en de ontvetter moet je los van elkaar gebruiken. Spoel het oppervlak goed af met schoon water voordat je met het volgende schoonmaakmiddel aan de slag gaat.

Handige tips voor blinkende badkamertegels

Naast kalkaanslag en zeepresten op de tegels bij de douche, kunnen de rest van de wand- en vloertegels in de badkamer ook aardig vies zijn. Deze zijn vaak vlekkerig van de dampdruppels. Handige tips om alle tegels blinkend te krijgen:

1. Dweil de tegels

De tip van de eeuw om al je badkamertegels stralend schoon te krijgen is met de Swiffer vloerwisser. Je neemt de Swiffer vloerwisser met de gewone stofwisdoekjes. Doe een schoon stofwisdoekje om de Swiffer, spray de wandtegels in met glasreiniger en wis de tegels schoon met een zigzaggende beweging.

Swiffer vloerwisser

Met name tegels op hoogte waar je anders niet zomaar bijkomt, kun je op deze manier eenvoudig afnemen. De vlekken van damp zijn zo verdwenen en de glasreiniger geeft tegels een mooie glans.

In plaats van glasreiniger, kun je ook zelf een lege sprayflacon vullen met 1 deel schoonmaakazijn en 2 delen water. Het ruikt minder lekker vind ik zelf, maar het werkt wel fantastisch om glanzende badkamertegels te krijgen.

Spray de tegels in en neem ze vervolgens af door met de Swiffer vloerwisser, waar een schoon stofwisdoekje omheen zit, zigzaggend over de tegels te gaan.

2. Tegels afnemen met glansspoelmiddel

Neem glansspoelmiddel voor de vaatwasser. Dit mag gewoon het goedkoopste merk zijn wat je kan vinden bij de drogist of supermarkt. Breng het aan op een zachte schone doek en smeer de wandtegels ermee in.

Dampvlekken op de tegels verdwijnen als sneeuw voor de zon en de volgende twee douchebeurten lopen waterdruppels makkelijker weg waardoor de tegels langer schoon blijven.

3. Douchecabine droogmaken na gebruik

Een geweldige tip die ervoor zorgt dat je de douchecabine überhaupt haast nooit hoeft schoon te maken, is de kraan en tegels droogmaken na gebruik.

Neem een raamwissertje voor de tegels en eventuele glazen wanden en een microvezeldoek voor de douchekop en kraan. Als je alles afneemt na gebruik, krijgt kalkaanslag geen kans en stralen je tegels altijd.

Kijk hier voor meer handige tips hoe je de douchecabine schoon kunt maken en houden.

Huishoudtip:

Weet je wat echt onzin is? Een lege fles schoonmaakmiddel die het nog perfect doet weg moeten gooien omdat hij leeg is. Ik vroeg mij af waarom flessen schoonmaakmiddel niet herbruikbaar waren, dat is beter voor je portemonnee en voor het milieu. 

 

Omdat ik geen effectieve navulbare schoonmaakmiddelen kon vinden besloot ik het zelf op de markt te brengen. Mijn doel? Dat jij hier na nooit meer een fles schoonmaakmiddel hoeft aan te schaffen!

 

Vind het schoonmaakmiddel pakket in de webshop. 

 

Natuursteen badkamertegels schoonmaken

Een badkamer met wanden en/of vloeren van natuursteen heeft een speciale behandeling nodig. Reguliere kalkreinigers en ontvetters kunnen het natuursteen beschadigen. Voor natuursteen neem je Grano Wash. Dit is een speciaal reinigingsmiddel dat effectief en veilig is.

Breng het middel aan, laat het inwerken en wrijf het natuursteen schoon met een vochtige doek of spons. Voor meer informatie en handige tips over natuursteen schoonmaken, kijk je hier.

Voegen in de badkamer reinigen

Als je merkt dat de voegen in de badkamer vies zijn, zelfs na het schoonmaken van zeepresten en kalkaanslag, kun je een apart stappenplan volgen om voegen te reinigen.

Voegenreiniger werkt niet tegen zeepresten en kalkaanslag, dus het is belangrijk dat je sowieso eerst bovenstaand stappenplan uitvoert en daarna pas door gaat met de voegen.

Voegen reinigen doe je door voegenreiniger aan te brengen, dit in te laten werken volgens de instructies op de verpakking en daarna de voegen te boenen met een werkborstel of spons. Spoel het schoonmaakmiddel weg met schoon water.

Kijk voor een uitgebreid stappenplan naar mijn artikeltje over voegen reinigen.

0/5 (0 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Lees verder:

Vaatwasser met deur die open staat
Keuken
Zoe

Vaatwasser reinigen

De vaatwasser reinigen is iets dat je eens per één, twee of drie maanden moet doen, afhankelijk van hoe vaak je de vaatwasser gebruikt. Reinig met speciale reinigingsmiddelen en volg het juiste stappenplan voor het perfecte resultaat.

Lees verder »
Koelkast gevuld
Keuken
Zoe

Koelkast schoonmaken

Een schone koelkast is prettig. Met een sopje en een microvezeldoek kun je de binnenkant van je koelkast gemakkelijk schoon krijgen. Volg het stappenplan uit dit artikel 2 keer per jaar.

Lees verder »
waterkoker ontkalken
Keuken
Zoe

Waterkoker ontkalken

Zorg ervoor dat je nooit meer thee hoeft te serveren waar de kalkstukjes in ronddrijven, want dit is een onsmakelijk gezicht. Lees hier een handzaam stappenplan hoe je de waterkoker ontkalkt op een goedkope manier!

Lees verder »
gasfornuis schoonmaken
Keuken
Zoe

Gasfornuis schoonmaken

Een gasfornuis schoonmaken doe je met soda en azijn. Doe eerst de pannendragers in de vaatwasser. Maak daarna een sopje van afwasmiddel en kokend water en leg daar de gaspitten in. Breng soda en azijn aan op de bruine vlekken rondom de pitten. Daarna goed poetsen.

Lees verder »
Keuken
Zoe

Oven Schoonmaken

Een oven schoonmaken doe je met keukenontvetter en een spons. Laat schoonmaakmiddel voldoende lang inwerken en poets stevig na de inwerktijd. Zorg dat je de oven goed afneemt zodat er geen schoonmaakmiddel achterblijft en in je eten kan komen.

Lees verder »
fijne was
Wassen
Zoe

Wat was je op welke temperatuur?

Hier lees je de juiste temperatuur voor verschillende soorten kleding. Met deze tips verpest je nooit meer kledingstukken omdat je altijd weet hoe je je wasmachine moet instellen.

Lees verder »
ovenruit schoonmaken
Keuken
Zoe

Ovenruit Schoonmaken

Bekijk in dit artikel een eenvoudig stappenplan met foto’s hoe je een ovenruit zo schoon krijgt als op onderstaande foto. Verderop vind je meer handige tips en tricks voor het schoonmaken van je ovendeur!

Lees verder »
Keuken
Zoe

Senseo Ontkalken

Voor een lange levensduur van je Senseo koffiezetapparaat en om altijd koffie met optimale smaak te zetten, ontkalk je je Senseo eens per drie maanden. Lees hieronder het handzame stappenplan en advies over de beste Senseo ontkalker.

Lees verder »
Keuken
Zoe

Dolce Gusto Ontkalken

Hier vind je een handig stappenplan voor het ontkalken van een Dolce Gusto apparaat. Daarnaast heb ik verschillende geschikte en ongeschikte ontkalkers uiteengezet, zodat je zeker weten een effectief én veilig middel neemt voor de klus.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: