Badkamer schoonmaken

Een badkamer schoonmaken lijkt een grote klus. Veel kalkaanslag en veel hoekjes en gaatjes waar je moeilijk bijkomt. Het schoonmaken van de badkamer kan echter in 15 minuten gepiept zijn. Als je de juiste spullen gebruikt en in de goede volgorde te werk gaat, ben je zo klaar.

Een badkamer maak je schoon met een ontkalkend schoonmaakmiddel, een ontvettend schoonmaakmiddel, een sopje met lauw-warm water en een doek of spons. Voor spiegels heb je glasreiniger (bv Glassex), een raamwisser en een droge doek nodig. Breng schoonmaakmiddel aan op het schoon te maken oppervlak, daarna boenen, afspoelen en afdrogen met een droge doek.

Badkamer schoonmaken benodigdheden

Voor het schoonmaken van de badkamer heb je doorgaans de volgende dingen nodig:

 •       Emmer om een sopje in te maken.
 •       (Microvezel)doek
 •       Schuurspons 
 •       Evt. Schoonmaakhandschoenen
 •       Ontkalker
 •       Allesreiniger
 •       Glasreiniger
 •       Raamwisser
 •       Extra doek om na te drogen
 •       Dweil (voor de vloer)

Badkamer schoonmaken in 15 minuten [stappenplan]

 1. Maak in een emmer een sopje van lauw-warm water en een scheutje allesreiniger.
 2. Doop de doek in het sopje en wring ‘m uit.
 3. Je begint met het afnemen van de badkamertegels (de douchecabine komt later). De meeste badkamers hebben aan alle wanden tegels en door de damp van het douchen, kunnen deze vlekkerig en stoffig worden. Maak alle tegels schoon met de doek die je net door het sopje heen hebt gehaald door stevig over de tegels heen en weer te boenen. Werk van boven naar beneden. 
 4. Heb je een toilet in de badkamer? Begin met toiletbleek/toiletreiniger in de pot te doen en wacht nog even met de rest van de WC schoonmaken zodat de bleek/reiniger kan inwerken terwijl je de rest van de badkamer schoonmaakt.
 5. Maak nu de douche schoon. Afhankelijk van waar je douchecabine van gemaakt is, volg je een ander stappenplan. Ga naar mijn artikel over Douche schoonmaken om het juiste stappenplan te kiezen. In het artikel vind je tevens hoe je de douchekop, slang en kraan schoonmaakt. In de basis gaat het om het reinigen van zeep resten met een ontvettend schoonmaakmiddel en het verwijderen kalk met kalkreiniger.
 6. Als je een badkuip hebt, is het schoonmaken daarvan de volgende stap. De meeste badkuipen zijn van kunststof gemaakt. Doe de stopper in het putje en giet een scheut schoonmaakazijn in het bad. Laat vervolgens warm water in het bad lopen. Het bad hoeft niet vol te zijn, gewoon een laagje water van ongeveer 5 centimeter. Laat dit weken terwijl je de rest van de badkamer schoonmaakt. Hierna laat je het water weglopen en ga je het bad boenen met de schuurspons. Spoel het bad af en maak droog met een droge doek. Lees meer over Bad Schoonmaken
 7. Nu is het tijd voor de wasbak. Doop je lap in het sopje en wring ‘m uit. Doe een beetje ontkalkend schoonmaakmiddel op de doek en breng het aan op de kraan. Met name waar de kraan op de muur of wasbak aansluit kan zich kalk vormen. Zorg dat je vooral die delen goed insmeert met ontkalker. De rest van de wasbak is het makkelijkst te reinigen met een beetje schuurmiddel en schuurspons. Maak de spons nat en doe daar een paar druppels schuurmiddel op. Let op: je hebt echt maar een paar druppels nodig. Met de schuurkant van de schuurspons ga je de wasbak boenen. De afvoer en de kraan boen je met de zachte kant van de schuurspons. Deze onderdelen zijn namelijk verchroomd en kunnen krassen als je de schuurkant van de spons zou gebruiken. Spoel het sop in de wasbak zo veel mogelijk weg. Delen waar de kraan niet bij kan kun je afnemen met een doek. 
 8. Een badkamerspiegel kan je reinigen met glasreiniger. Glasreiniger, bijvoorbeeld Glassex, koop je in een spuitfles. Spuit het middel op de spiegel en ga er met een droge doek overheen totdat je alle vlekken, vingerafdrukken, spetters en andere viezigheid hebt schoongemaakt. Spuit vervolgens nog maal glasreiniger op de spiegel en wis ‘m droog met een raamwisser. Druppels glasreiniger aan de onderkant van de spiegel neem je op met de doek. Door de spiegel op deze manier twee keer af te nemen met glasreiniger, voorkom je strepen.
 9. De bleek in de WC is inmiddels voldoende ingewerkt, dus je kunt nu de rest van de WC gaan schoonmaken. Lees het artikel over WC schoonmaken voor een stappenplan over hoe je een WC schoonmaakt.
 10. De vloer van de badkamer kun je het beste eerst stofzuigen. Veel mensen vergeten dit omdat het om een of andere reden onlogisch lijkt je badkamer stof te zuigen. Dit is echter helemaal niet onlogisch omdat er ook in de badkamer stof is en vaak haren en pluisjes op de grond liggen. Na het stofzuigen, dweil je de vloer. Hiervoor gebruik je het sopje met lauw-warm water en allesreiniger. Doop de dweil in het sopje en wring ‘m uit. Ga met de dweil stevig over de vloer heen en zorg dat je alle hoeken meeneemt. Loop niet over de vloer totdat het vocht helemaal opgedroogd is.

Boeklancering

We zijn hard bezig met het schrijven van de ultieme schoonmaakbijbel. Makkelijke stappenplannen, tips om efficienter schoon te maken en duidelijke uitleg aan de hand van foto’s. Zo krijg je je huis in een mum van tijd stralend schoon. Het boek is nog niet af maar je kunt je inschrijven zodat we je op de hoogte kunnen houden van de vorderingen

Zoe met schoonmaakmiddelen

6 Tips om je badkamer schoon te maken

 • Gebruik niet dezelfde dweil voor de badkamer als voor de keuken. De keuken is vaak vies met etensresten en dergelijken. Bovendien gebruik je voor de keuken meestal andere schoonmaakmiddelen dan voor de badkamer en deze zijn niet geschikt om te mengen. Door een aparte dweil voor de badkamer te gebruiken, wordt de badkamer schoner en meng je niet verschillende chemische middelen.
 • Maak de badkamer, met name het bad en de douchecabine, droog na gebruik. Zo voorkom je extreme kalkaanslag.
 • Laat de badkamerdeur openstaan na het douchen/baden zodat de damp kan ontsnappen. Hiermee voorkom je schimmel (zwarte vlekken) op voegen en plafond. Heb je momenteel van  die zwarte vlekken? Lees dan de paragraaf ‘schimmel in de badkamer verwijderen’ verderop in dit artikel.
 •  Als er een rioollucht in de badkamer hangt, is het tijd om afvoerputjes schoon te maken. Verwijder haar uit het doucheputje en het wastafelputje en giet er een scheut toiletreiniger in. Als je dit even laten inweken en daarna doorspoelt, zal de rioollucht weg zijn. Je kan ook azijn door de gootsteen spoelen of een emmer met heet water en een eetlepel schoonmaaksoda erin gieten. Deze middelen zijn allen geschikt om nare luchtjes tegen te gaan door bacteriën en vuil in de afvoer te reinigen.
 • Ruikt de badkamer naar natte hond? Dan heb je te maken met weer, een soort schimmel die ontstaat in vochtige ruimtes. Zorg eerst dat je de badmat en alle handdoeken wast. Soms is het namelijk niet de badkamer zelf, maar de textielen items die erin liggen. Als de lucht er nog steeds hangt heb je waarschijnlijk ook zwarte vlekken op het plafond en in de voegen. Lees hier later in dit artikel meer over.
 • Schrob de kranen, douchekop en douchestang niet te hard. Deze delen zijn namelijk verchroomd waardoor ze kunnen krassen als je ze te grof behandeld.

Hoe maak je de voegen van de badkamer schoon?

Voor het reinigen van de voegen heb je een schuurspons of schoonmaakborstel nodig en een krachtig schoonmaakmiddel nodig. Bepaal eerst met wat voor vuil je te maken hebt: zwarte vlekjes van schimmel, oranje aanslag van zeep of geheel vergrijsde of zwarte voegen.

 1. Zwarte vlekjes van schimmel: gebruik HG schimmelreiniger. Spuit het spul op de voegen en laat het 30 minuten inwerken. Schrob de voegen vervolgens met een schuurspons of schoonmaakborstel. Als de zwarte vlekken weg zijn, spoel je de voegen af en maak je ze daarna droog met een droge doek.
 2. Oranje aanslag van zeep: maak een sopje van schoonmaaksoda, doop je schuurspons of schoonmaakborstel hierin en ga stevig over de voegen heen. Je kan ook badkamerspray direct op de voegen aanbrengen en met een vochtige spons of borstel eroverheen gaan. Als laatste is het een optie om een natte spons te nemen en daar wat druppeltjes schuurmiddel op aan te brengen. Hiermee ga je vervolgens over de voegen schrobben. Goed afspoelen met water en even droog maken.
 3. Grijze of zwarte voegen: het cement van de voegen is verkleurd. Dit gebeurd vaak in oude badkamers. Gebruik hiervoor HG voegenreiniger concentraat. Je doet een scheutje van dit spul in een emmertje met koud water en gebruikt een schoonmaakborstel om de voegen te borstelen. Het middel reinigt de voegen en herstelt de kleur. Draag schoonmaakhandschoenen als je met dit product aan de slag gaat, het is namelijk heel krachtig en slecht voor de huid en nagels. Spoel af met water als je klaar bent met schrobben.

Zwarte vlekken van schimmel in de badkamer verwijderen

Zwarte vlekken op je plafond of op de voegen? Verwijder ze met HG schimmelreiniger. Lees punt 1 uit de vorige paragraaf om te weten hoe je voegen reinigt. Om zwarte vlekken van het plafond te verwijderen, spuit je de schimmelreiniger direct op de vlekken. Dit laat je 30 minuten inwerken. Vervolgens neem je het oppervlak af met een vochtige doek.

5/5 (2 Reviews)

Bekijk meer artikelen:

kookplaat schoonmaken

Kookplaat schoonmaken

Kookplaat schoonmaken kun je het beste doen elke keer nadat je ‘m gebruikt hebt. Maak de kookplaat schoon met allesreiniger (spray). Hardnekkig vuil en kookkringen kun je verwijderen met speciale schoonmaakmiddelen.

Lees verder »
Sopje maken

Zo desinfecteer jij je huis

Het desinfecteren van je woning is een belangrijke manier om risico op infectie te verkleinen. Lees meer over wat je moet schoonmaken, welke middelen je kunt gebruiken en welke delen van het huis vaak vergeten worden.

Lees verder »
Bekijk artikelen per categorie:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.