poetsprins logo

Badkamer schoonmaken

Een badkamer schoonmaken lijkt een grote klus. Veel kalkaanslag en veel hoekjes en gaatjes waar je moeilijk bijkomt. Na jaren ervaring in als schoonmaakster heb ik een manier gevonden om in 15 minuten de badkamer weer blinkend te krijgen. Met de Poetsprins badkamerreiniger kun je efficient schoonmaken en ben je zo klaar.

De badkamer schoonmaken doe je met een ontkalkend schoonmaakmiddel, een ontvettend schoonmaakmiddel, een sopje met lauw-warm water en een doek of spons. Breng schoonmaakmiddel aan en boen het oppervlak. Vervolgens afspoelen en afdrogen met een droge doek.

Een schone badkamer is een heerlijk gevoel. Daarnaast is het veel makkelijker schoonmaken als je het bijhoudt. Doe je voordeel met het handige stappenplan!

Badkamer schoonmaken benodigdheden

Voor het schoonmaken van de badkamer heb je doorgaans de volgende dingen nodig:

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Stappenplan badkamer schoonmaken

Benodigde tijd: 15 minuten

Algemeen stappenplan voor het schoonmaken van de badkamer. Uiteraard kan het formaat van badkamers verschillen; een grotere badkamer zal wat meer tijd nodig hebben, een kleinere badkamer minder tijd. Het stappenplan is ontworpen om wekelijks uit te voeren.

 1. Doe toiletreiniger in de WC pot

  Heb je een WC in de badkamer? Begin met toiletbleek/toiletreiniger in de pot te doen en wacht nog even met de rest van de WC schoonmaken, zodat de bleek/reiniger kan inwerken terwijl je de rest van de badkamer schoonmaakt.
  Glorix in toilet spuiten

 2. Maak een sopje

  In een emmer of teil maak een sopje van lauw-warm water en een scheutje allesreiniger. Verzamel alle benodigdheden voor het schoonmaken van de badkamer.
  Sopje maken

 3. Neem de tegels af

  De meeste badkamers hebben aan alle wanden tegels en door de damp van het douchen, kunnen deze vlekkerig en stoffig worden. Maak alle tegels schoon met een doek of spons die je net door het sopje heen hebt gehaald door stevig over de tegels heen en weer te boenen. Werk van boven naar beneden. 

  Geglazuurde badkamertegels kunnen schoongemaakt worden met azijn. Laat het middel inwerken om hard poetsen te voorkomen. Dit middel heeft een ontkalkende werking en is daardoor zeer effectief. Badkamertegels van natuursteen kunnen niet met azijn schoongemaakt worden, de tegels worden dan namelijk aangetast. Neem voor natuursteen een PH-neutraal schoonmaakmiddel zoals grano wash.
  Douchecabine schoonmaken

 4. Maak de douchecabine schoon

  Je kunt de Poetsprins badkamerreiniger gebruiken. Hier mee reinig je kalk aanslag effectief. Ik heb het speciaal ontwikkeld omdat normale reinigingsmiddelen vrij belastend zijn voor het milieu. Mijn badkamerreiniger is milieu bewust. De fles gebruik je namelijk steeds opnieuw. Als hij leeg is vul je hem weer met water en voeg je een nieuwe schoonmaakcapsule toe!

  Meer informatie over mijn badkamerreiniger vind je in de webshop

  Ontkalk de kraan, doucheslang en douchekop door de badkamerreiniger aan te brengen en in te laten werken. Daarna boenen met de zachte kant van een schuurspons of doek. Maak ook de wanden van de douchecabine schoon. Hardnekkige kalk op de tegels kun je verwijderen door het middel wat langer te laten inwerken en uit te boenen met een schuurspons.

 5. Boen het bad schoon

  Als je een badkuip hebt, is het schoonmaken daarvan de volgende stap. Doe de stopper in het putje en giet een scheut schoonmaakazijn in het bad. Vervolgens laat je het bad tot ongeveer 5 cm vollopen. Dit laat je weken terwijl je de rest van de badkamer schoonmaakt. Hierna laat je het water weglopen en ga je het bad boenen met de spons. Spoel het bad af en maak droog met een droge doek.
  bad schoonmaken met azijn

 6. Reinig de spiegel(s)

  Voor de spiegels gebruik je de Poetsprins Allesreiniger. Het concept is hetzelfde als de hier boven genoemde badkamerreiniger. Milieubewust schoonmaakmiddel dat bijgevuld kan worden als het op is. Je vind het bij mij in de webshop. Je vind daar ook het complete pakket met badkamerreiniger, allesreiniger en keukenreiniger.

  Spuit het middel op de spiegel en ga er met een droge doek overheen totdat je alle vlekken, vingerafdrukken, spetters en andere viezigheid hebt schoongemaakt. Spuit vervolgens nog maals de reiniger op de spiegel en wis ‘m droog met een raamwisser. Druppels glasreiniger aan de onderkant van de spiegel neem je op met de doek.

 7. Maak de wasbak schoon

  Doe een beetje badkamerreniger op de doek (bijvoorbeeld mijn hervulbare badkamerreiniger) en breng het aan op de kraan. De rest van de wasbak is het makkelijkst te reinigen met een beetje schuurmiddel en schuurspons. Met de schuurkant van de schuurspons ga je de wasbak boenen. De afvoer en de kraan boen je met de zachte kant van de schuurspons. Vervolgens afspoelen en nadrogen.
  wastafel in een badkamer

 8. Reinig de WC

  De bleek in de WC is inmiddels voldoende ingewerkt, dus je kunt nu de rest van de WC gaan schoonmaken. Haal een lap over de doortrekknop, de klep, de bril en de rand van de pot. Boen de binnenkant van de pot met een WC borstel. Vergeet niet het stuk van de pot achter de WC bril af te nemen.
  toiletbril schoonmaken met doekje

 9. Stofzuig en dweil de vloer

  Zet alles dat op de grond staat even aan de kant zodat je overal goed bij kunt. Stofzuig de gehele vloer grondig. Na het stofzuigen, dweil je de vloer. Hiervoor gebruik je het sopje met lauw-warm water en allesreiniger. Doop de dweil in het sopje en wring ‘m uit. Ga met de dweil stevig over de vloer heen en zorg dat je alle hoeken meeneemt. Loop niet over de vloer totdat het vocht helemaal opgedroogd is.
  Vloertegels schoonmaken

TIP: Poetsprins badkamerreiniger

Ik ben tijden op zoek geweest naar de ideale set schoonmaakmiddelen. Omdat ik niets kon vinden dat milieuvriendelijk is en toch goed werkt heb ik zelf een schoonmaakmiddel ontwikkeld.

Je kunt het schoonmaakmiddel in onze webshop vinden. Voor de badkamer kun je het complete pakket aanschaffen of de badkamerreiniger

Stappenplannen per deel van de badkamer

Mocht je niet precies weten hoe je bovenstaande stappen exact uitvoert, dan is hier een overzicht van stappenplannen speciaal voor het schoonmaken van de WC, het bad en de douche:

Producten voor badkamer schoonmaken

Geschikte middelen om je badkamer mee schoon te maken:

Badkamerspray

Poetsprins Badkamerspray: Dit middel heb ik zelf ontwikkeld omdat ik op zoek was naar een milieubewust schoonmaakmiddel. Het is zonde om lege schoonmaakflessen weg te gooien als deze nog prima werken. Daarom kun je mijn schoonmaakmiddel gewoon navullen en hergebruiken!

Als je netjes elke week je badkamer schoonmaakt, kun je de hele badkamer met dit middel schoonmaken. Je kunt bijvoorbeeld voor badkamerspray van Glorix of Ajax kiezen.

Voor hevige kalkaanslag raad ik echter HG kalkweg schuimspray 3x sterker aan. Via onderstaande button kun je dit product bestellen bij De Online Drogist.

HG ontkalker

HG kalkweg schuimspray 3x sterker

HG kalkweg schuimspray is een effectieve, makkelijke en snelle manier om alle kalkaanslag in de badkamer te verwijderen.

HG kalkweg schuimspray 3x sterker

Je badkamer heeft niet een lekkere frisse geur na het schoonmaken als je schoonmaakazijn gebruikt. Je kunt het ‘t beste gebruiken op vlakke oppervlakken, zoals de bodem van de badkuip of de vloer van de douchecabine.

Giet een laag in het bad of douche en meng met een beetje water. Als je dit laat inwerken, lost de kalk langzaam maar zeker op.

Voor tegelwanden kun je beter een ander middel kiezen omdat schoonmaakazijn door de vloeibaarheid niet kan inwerken en dus niet goed kan ontkalken.

Schuurmiddel
Schuurmiddel

Schuurmiddel: schuurmiddel is super handig voor hevige kalkaanslag en hardnekkig vuil. Je kunt het wegschuren met schuurmiddel. Daarnaast ruikt het neutraal fris. Wees voorzichtig met het gebruiken op oppervlakken die makkelijk krassen.

Verchroomd kunststof, waar vaak onderdelen van de douchestang van gemaakt zijn, kunnen bijvoorbeeld krassen door schuurmiddelen. Daarnaast is het belangrijk dat je het met overvloedig water wegspoelt, anders blijft er een witte waas achter.

Baking soda: Baking soda doet niet zo veel als er een sopje mee maakt. Het ontkalkt niet echt en het is ook zeker geen fantastische ontvetter om zeepresten mee te verwijderen.

Hoe je het echter wel goed kunt gebruiken, is als natuurlijk schuurmiddel. Maak een spons vochtig en strooi hier een klein beetje baking soda.

Als je daarmee gaat boenen, heb je nagenoeg hetzelfde effect als wanneer je vloeibaar schuurmiddel gebruikt.

Middelen die je beter niet kunt gebruiken:

Schoonmaakazijn
Schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn: Voordelen zijn dat het een ontkalkend middel is en dat het erg goedkoop is. Het nadeel is echter dat het niet makkelijk ergens op in kan werken omdat het vloeibaar is als water.

Daarom gebruik je het om de douchekop te ontkalken, maar niet voor het verwijderen van kalkaanslag op tegels of kranen.

Bleek: Bleek is heel gunstig voor het schoonmaken van de WC maar verder is het niet een heel prettig middel om de badkamer mee schoon te maken. Voor de WC gebruik je Glorix, WC Eend of een andere toiletreiniger (met of zonder bleek erin).

Gebruik bij voorkeur geen bleek voor andere delen van de badkamer omdat het zeer slecht is voor het milieu, doorzichtig en vloeibaar is dus lastig te doseren en het geeft lelijke vlekken als je morst op je kleding.

Hoe maak je de voegen van de badkamer schoon?

Voor het reinigen van de voegen heb je een schuurspons of schoonmaakborstel nodig en een krachtig schoonmaakmiddel nodig.

Bepaal eerst met wat voor vuil je te maken hebt: zwarte vlekjes van schimmel, oranje aanslag van zeep of geheel vergrijsde of zwarte voegen.

Voor een uitgebreid stappenplan kun je kijken naar voegen schoonmaken.

 • Zwarte vlekjes van schimmel: gebruik HG schimmelreiniger, eenvoudig te bestellen bij De Online Drogist via de link. Spuit het spul op de voegen en laat het 30 minuten inwerken.
  Schrob de voegen vervolgens met een schuurspons of schoonmaakborstel. Als de zwarte vlekken weg zijn, spoel je de voegen af en maak je ze daarna droog met een droge doek.
 • Oranje aanslag van zeep: maak een sopje van schoonmaaksoda, doop je schuurspons of schoonmaakborstel hierin en ga stevig over de voegen heen.
  Je kan ook een natte spons nemen en daar wat druppeltjes schuurmiddel op aan te brengen. Hiermee ga je vervolgens over de voegen schrobben. Daarna goed afspoelen met water en even droog maken.
 • Grijze of zwarte voegen: het cement van de voegen is verkleurd. Dit gebeurd vaak in oude badkamers. Gebruik hiervoor HG voegenreiniger concentraat. Bekijk deze link voor de huidige prijs en levertijd.
  Je doet een scheutje van dit spul in een emmertje met koud water en gebruikt een schoonmaakborstel om de voegen te borstelen. Het middel reinigt de voegen en herstelt de kleur.
  Draag schoonmaakhandschoenen als je met dit product aan de slag gaat. Spoel af met water als je klaar bent met schrobben en droog het oppervlak met een droge doek.
HG voegenreiniger

HG voegenreiniger concentraat

HG voegenreiniger concentraat is een effectief reinigingsmiddel om voegen weer stralend schoon te krijgen. Geschikt voor badkamer, keuken, WC en vloer.

HG voegenreiniger concentraat

Zwarte vlekken van schimmel in de badkamer verwijderen

Zwarte vlekken op je plafond of op de voegen? Verwijder ze met HG schimmelreiniger.

Lees punt 1 uit de vorige paragraaf om te weten hoe je voegen reinigt. Om zwarte vlekken van het plafond te verwijderen, spuit je de schimmelreiniger direct op de vlekken.

HG schimmelreiniger

HG schimmelreiniger

HG schimmelreiniger is een effectief middel om zwarte schimmel en weer vlekken in de badkamer mee schoon te krijgen.

HG schimmelreiniger

Dit middel laat je 30 minuten inwerken. Vervolgens neem je het oppervlak af met een vochtige doek. Kijk voor een uitgebreid stappenplan naar mijn artikel over schimmel in de badkamer verwijderen.

6 Tips voor een schone badkamer

Tip 1: Maak kranen schoon met een zachte spons

douchekraan schoonmaken
Kraan poetsen met zachte spons

Schrob de kranen, douchekop en douchestang niet te hard. Deze delen zijn namelijk verchroomd waardoor ze kunnen krassen. Gebruik bijvoorbeeld een zachte spons of de zachte kant van een schuurspons.

Tip 2: Reinig het doucheputje regelmatig

haren verwijderen uit het douche putje
Haren verwijderen uit doucheputje

Als er een rioollucht in de badkamer hangt of water niet goed doorloopt, is het tijd om afvoerputjes schoon te maken. Verwijder haar uit het doucheputje en het wastafelputje en giet er schoonmaaksoda en kokend water in.

soda
Doucheputje reinigen
kokend water
Doucheputje doorspoelen

Tip 3: Badkamer drogen na het douchen

douchecabine droogmaken
Raamwisser voor tegels drogen

Maak de badkamer, met name het bad en de douchecabine, droog na gebruik. Hiermee voorkom je extreme kalkaanslag. Wis tegels met een raamwisser en droog de chromen onderdelen met een microvezeldoek.

Tip 4: Aparte dweil voor de badkamervloer

Gebruik niet dezelfde dweil voor de badkamer als voor de keuken. De keuken is vaak vies met etensresten en dergelijken.

Bovendien gebruik je voor de keuken meestal andere schoonmaakmiddelen dan voor de badkamer en deze zijn niet geschikt om te mengen.

Door een aparte dweil voor de badkamer te gebruiken, wordt de badkamer schoner en meng je niet verschillende chemische middelen.

Tip 5: Laat de badkamer luchten na gebruik

Laat de badkamerdeur openstaan na het douchen/baden zodat de damp kan ontsnappen.

Hiermee voorkom je schimmel (zwarte vlekken) op voegen en plafond. Heb je momenteel van die zwarte vlekken? Ga dan naar ‘schimmel in de badkamer verwijderen‘.

Tip 6: Was handdoeken en badmatten regelmatig

Ruikt de badkamer naar natte hond? Dan heb je te maken met weer, een soort schimmel die ontstaat in vochtige ruimtes.

Handdoeken wassen

Zorg eerst dat je de badmat en alle handdoeken wast. Soms is het namelijk niet de badkamer zelf, maar de textielen items die erin liggen. Kijk naar handdoeken wassen voor een uitgebreid stappenplan.

Als de lucht er nog steeds hangt heb je waarschijnlijk ook zwarte vlekken op het plafond en in de voegen. Lees hier later in dit artikel meer over.

Veelgestelde vragen

Kun je de badkamer schoonmaken met baking soda?

Baking soda doet niet erg veel als je de badkamer ermee schoon wilt maken. Het is niet aan te raden dit middel te gebruiken. Gebruik liever badkamerspray, schoonmaakazijn of schoonmaaksoda.

Is de badkamer schoonmaken met bleek een goed idee?

Bleek is een krachtige reiniger en dikke bleek werkt goed tegen kalkaanslag. Het is echter slecht voor het milieu en je kleren zijn verpest als je spettert. Gebruik bleek liever alleen voor de WC en gebruik voor de rest van de badkamer badkamerspray, schoonmaakazijn of schoonmaaksoda.

Hoe verwijder je schimmel op de voegen in de badkamer?

Schimmel kun je reinigen met HG schimmel en weer reiniger. In dit artikel vind je een link naar het product. Spray het middel op de schimmel en laat een half uur inwerken. Daarna licht boenen met een spons en afspoelen met overvloedig water.

Hoe vaak moet je de badkamer schoonmaken?

Het is raadzaam de badkamer wekelijks schoon te maken. Zo zorg je ervoor dat kalkaanslag niet hardnekkig wordt en zeepresten niet de kans krijgen te gaan stinken. Als je de douche en het bad na gebruik droog maakt, hoef je deze minder vaak schoon te maken. Door droog te maken na gebruik, krijgt kalk geen kans kalkaanslag te vormen.

Welk middel werkt het beste tegen hardnekkige kalkaanslag?

Voor hardnekkige kalkaanslag gebruik je Antikal of HG professionele kalkaanslag verwijderaar. Middelen zijn geschikt voor de meeste badkamers. Let wel op dat het HG middel niet geschikt is voor natuursteen en graniet. Ook lijm kan oplossen door het middel. Test het dus uit op een onopvallende plek of vraag jouw badkamerspecialist of je het middel in jouw badkamer kunt gebruiken.

4.4/5 (14 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
Poetsprins Badkamerspray

Lees verder:

douchecabine droogmaken
Badkamer
Zoe

Badkamertegels Schoonmaken

Hier vind je een handig stappenplan zodat je in slechts 7 stappen blinkende badkamertegels hebt. Badkamertegels schoonmaken is een vervelend klusje, maar toch echt aanzienlijk minder vervelend als je snel klaar bent!

Lees verder »
Sifon losmaken
Badkamer
Zoe

Afvoer Ontstoppen

Dit handige stappenplan zorgt ervoor dat je de afvoer ontstopt zonder chemische middelen. Lees verder voor meer tips hoe je een verstopping verhelpt en voorkomt!

Lees verder »
Badkamer
Zoe

Douchekop ontkalken

Een douchekop ontkalken kun je het makkelijkst doen met schoonmaakazijn. Giet een flinke scheut in een teiltje en vul verder aan met warm water. Leg de douchekop erin en laat deze een nachtje weken. Daarna poetsen met een sponsje en weg is de kalk!

Lees verder »
voegen schoonmaken
Badkamer
Zoe

Voegen schoonmaken

Voegen schoonmaken doe je door HG voegenreiniger concentraat aan te brengen en de voegen na de inwerktijd te boenen. Vervolgens tegels en voegen afnemen met een schone doek. Makkelijk en snel voegen schoonmaken kan het beste met een stoomreiniger.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: