poetsprins logo
bad

Bad schoonmaken

Mijn schoonouders hebben een bad waar ik heel graag gebruik van maak als ik bij hen verblijf. Soms tref ik een stoffig en niet zo fris bad aan en ga ik het bad schoonmaken voordat ik kan chillen.

Het bad schoonmaken doe je door een laagje schoonmaakazijn op de bodem te laten weken en daarna te poetsen met een zachte spons en een sopje van warm water en schoonmaaksoda. Hierna droog je het bad met een zachte droge doek om nieuwe kalkaanslag te voorkomen.

Er zijn verschillende manieren om een bad schoon te maken en schoon te houden. Lees verder voor een handzaam stappenplan en scroll een stukje naar beneden voor meer geschikte schoonmaakmiddelen en tips om je bad lekker fris te houden.

Een schone badkuip in 7 stappen

Dit heb je nodig:

 • Zachte spons
 • Schoonmaakazijn en schoonmaaksoda
 • Badkamerreiniger. De badkamerreiniger die je in de webshop vind heeft een PH waarde van 3 waardoor het eenvoudig kalk oplost. Bonusvoordeel, de flessen zijn herbruikbaar en kun je navullen.
 • Droge doek

PoetsPrins badkamerreiniger

Effectieve ecologische badkamerreiniger met ontkalkende werking en frisse geur.

PoetsPrins badkamerreiniger

Benodigde tijd: 20 minuten

Algemeen stappenplan voor een bad schoonmaken. De aangegeven tijd is exclusief de inwerktijd van de schoonmaakmiddelen.

 1. Spoel de badkuip af

  Met de douchekop spoel je de randen en bodem van het bad af. Zo zorg je ervoor dat al het stof en haren weggespoeld worden van de randen en bodem van het bad.
  bad afspoelen

 2. Maak de afvoer schoon

  Pulk de haren en andere viezigheid uit het afvoerputje. Dit kun je het eenvoudigst doen met een toiletpapiertje, welke je vervolgens door de wc spoelt of weggooit in de prullenbak.
  putje schoonmaken

 3. Reinig de badkuip

  Doe de stop op het putje, giet een scheut schoonmaakazijn in het bad en vul aan met heet water tot ongeveer 5cm hoogte. Laat dit water met schoonmaakazijn een half uur inwerken.
  bad schoonmaken met azijn

 4. Maak de kraan schoon

  De kraan en eventueel douchekop kunnen onder de kalkaanslag zitten. Terwijl schoonmaakazijn inwerkt, kun je dit gedeelte gaan schoonmaken. Spray Poetsprins badkamerreiniger op de kraan voor een snel resultaat. Deze badkamerreiniger heeft namelijk een PH waarde van 3 waardoor het de kalkaanslag oplost. Laat dit maximaal 5 minuten inwerken. Daarna afnemen met een schone natte doek of spons.

 5. Sop de badkuip

  Laat het water met schoonmaakazijn weglopen. In een teiltje of emmer maak je een sopje van schoonmaaksoda en heet water. Geen zin om een sopje te maken? Gebruik dan gewoon de badkamerreiniger spray uit bovenstaande stap. Met een grote zachte spons ga je de gehele badkuip soppen. Spoel de spons regelmatig tussendoor uit. Begin met de randen van het bad en als laatste sop je de bodem.
  bad schoonmaken

 6. Spoel de badkuip af

  Neem de douchekop en spoel het bad af met warm water. Zorg dat je al het schoonmaakmiddel wegspoelt.
  bad afspoelen

 7. Droog de badkuip

  Wis het meeste water weg met een raamwisser. Maak vervolgens de badkuip droog met een droge schone doek of lap. Het nadrogen is belangrijk omdat kraanwater kalk bevat, wat achterblijft en vlekken maakt. 
  bad drogen

Tip: ga naar badkamer schoonmaken om erachter te komen hoe je de tegels en andere delen van de badkamer schoonmaakt.

Voor een breder advies hoe je de kraan, douche en doucheslang schoonmaakt, kun je douchecabine schoonmaken raadplegen.

Schoonmaaktaken afvinken

Wanneer je je schoonmaaktaken in een checklist afvinkt, geeft het schoonmaken een stuk meer voldoening en heb je meer overzicht.

Daarom heb ik een gratis schoonmaak checklist gemaakt, met dagelijkse, wekelijkse en periodieke klusjes.

 • Begin elke dag goed met de dagelijkse checklist en tips.
 • Geniet van een schoon huis en een voldaan gevoel door afgeronde taakjes af te vinken.
 • Krijg meer grip op het huishouden met het handige overzicht van periodieke schoonmaaktaken.

Je kunt de schoonmaak checklist nu gratis downloaden. Zelf vind ik het handig om de pdf uit te printen maar je kunt hm natuurlijk ook gewoon op je computer of telefoon erbij houden!

Meer weten? Bekijk de schoonmaak checklist

Waarmee kun je je bad schoonmaken?

Zoals je in het stappenplan hierboven reeds gelezen hebt, kun je schoonmaakazijn gebruiken voor het verwijderen van kalkaanslag en schoonmaaksoda voor het soppen van de badkuip.

Heb je dit middel nog niet in huis? Check dan deze link van De Online Drogist voor de huidige prijs en levertijd.

Schoonmaakazijn
Schoonmaakazijn
schoonmaaksoda
Schoonmaaksoda

Schoonmaakazijn is handig om op de bodem van het bad in te laten werken zodat je er niet bij hoeft te blijven terwijl de kalk oplost en vuil gereinigd wordt.

Soda is een goedkope manier om een lekker sopje te maken waarmee je een bad hygiënisch schoon krijgt.

Badkamerspray

Badkamerspray is een milde ontkalker. Het is heel geschikt voor het schoonmaken van je bad als je het netjes bijhoudt.

Het is effectief, het ruikt lekker, geeft geen nare vlekken op kleding en het kost weinig moeite als je met dit middel schoonmaakt. Bekijk dit product in de webshop.

badkamerreiniger
PoetsPrins badkamerreiniger

Maak het bad vochtig en spray in met badkamerspray. Zorg dat het middel goed verspreid is in het hele bad. Laat 5 minuten inwerken. Nu schrobben met een spons of doek en daarna afspoelen en afdrogen.

Je kunt dit middel voor zowel inwerken als soppen gebruiken, dus het middel is geschikt voor zowel stap 2 als stap 3 uit het stappenplan. 

Bad ontkalken met HG kalkweg schuimspray

Heb je al weken verzuimd iets aan je bad te doen en zijn de bruine kringen van de kalk zichtbaar?

Gebruik dan HG kalk weg schuimspray 3x sterker om de hevige kalkaanslag in je badkuip mee te verwijderen.

Je kunt het middel bij verschillende winkels kopen of online bestellen via deze link van De Online Drogist.

Bad insprayen met HG
Kraan poetsen met zachte spons

Breng het middel puur aan op de kalkvlekken in het bad. Laat maximaal 5 minuten inwerken. Poets daarna het bad met de zachte spons. Je kunt het beste geen schuurspons maar zachte spons gebruiken.

Veel badkuipen zijn van kunststof en kunnen krassen als je een schuurspons gebruikt. Badkuipen van geglazuurd steen kunnen wel met een schuurspons behandeld worden.

Mijn voorkeur gaat uit naar een sanitair spons. Deze spons is groot en zacht waardoor je veilig een groter oppervlak in één keer kunt poetsen.

De ene kant heeft een lichte schuurpad waarmee je alle soorten baden krasvrij kunt boenen. De andere kant heeft een zeem waarmee je het chroom van kranen en douchekoppen kunt reinigen.

Bad afspoelen

Na het poetsen, spoel je de kraan en het bad af met lauw water. Zorg ervoor dat je al het schoonmaakmiddel wegspoelt want de HG kalkweg schuimspray mag niet langer dan 5 minuten inwerken.

Schuurmiddel

Als je extreme kalkaanslag in je badkuip hebt, is vloeibaar schuurmiddel of schuurpoeder een fantastisch idee.

Schuurmiddel kun je gewoon van huismerk kopen of van het merk Cif. Schuurpoeder is de ouderwetse poeder variant van vloeibaar schuurmiddel van het merk Vim.

Schuurmiddel
Cif schuurmiddel

Maak het bad eerst nat, doe daarna een beetje schuurmiddel of schuurpoeder in het bad en boen alle zijden met een spons. Over de ernstige kalkaanslag schuur je extra en doe je desnoods nog meer schoonmaakmiddel.

Kalkaanslag verdwijnt als sneeuw voor de zon. Als je schuurmiddel gebruikt om je bad mee schoon te maken, kun je stap 2 uit het stappenplan overslaan. 

Let wel op dat je schuurmiddel nooit in een kunststof bad gebruikt! Kunststof kan namelijk krassen.

Bad schoonmaken met chloor of bleek

Bleek geniet niet mijn voorkeur omdat het niet écht ontkalkt maar de kalk verbleekt. Daarnaast is het zeer slecht voor het milieu. Desalniettemin benoem ik ‘m als optie omdat het wel effectief is.

Dikke bleek

Spuit dikke bleek in de badkuip vanaf de bovenkant van de randen. Zo kan de bleek naar beneden kruipen en de hele badkuip van binnen bedekken. Laat het een half uur inwerken. Hierna kun je met een spons het oppervlak boenen.

Baking soda

Baking soda, of wel zuiveringszout, is de minder krachtige variant van schoonmaaksoda. Je kunt je bad ermee poetsen maar kalk en vuil zal niet zo makkelijk te verwijderen zijn.

Ik raad het niet aan dit middel te gebruiken om je bad mee schoon te maken, behalve als je het echt netjes elke week doet en je bad dus niet erg vies is.

In dat geval is baking soda een geschikt schoonmaakmiddel, dat ook nog eens milieuvriendelijk is. 

baking soda
Baking soda

In plaats van een sopje te maken met baking soda, zou je het als schuurpoeder kunnen gebruiken, wat goed werkt tegen zeepresten. Doe wat baking soda op een vochtige spons en poets het bad hiermee.

Net als bij Cif schuurmiddel, kan een kunststof bad beschadigen door kalk weg te schuren met baking soda. Gebruik deze methode dus alleen voor een geglazuurd stenen badkuip.

Karnemelk

Karnemelk is van nature zacht maar ook zuur. Het zuur heeft een ontvettende en ontkalkende werking. Daardoor is het geschikt je bad ermee schoon te maken.

Met name als je bad van geëmailleerd staal is, is karnemelk een goed reinigingsmiddel. Het emaille kan krassen door schuurmiddelen en schuursponzen.

Agressieve schoonmaakmiddelen kunnen het emaille beschadigen. Zorg wel dat het vuil niet de spuigaten uitloopt, want karnemelk is niet super krachtig en kan een sterk vervuild bad niet reinigen. 

Meng geen schoonmaakmiddelen

Probeer te voorkomen dat je schoonmaakmiddelen mengt, want dit kan een chemische reactie veroorzaken waarbij dampen vrijkomen die niet goed is voor je gezondheid.

Denk vooral niet dat je dubbele effectiviteit hebt als je het dubbele aantal schoonmaakmiddelen gebruikt. Gebruik niet schoonmaakazijn met bleek en dan nog een scheutje Antikal.

Welke middelen kun je wél veilig mengen? Schoonmaaksoda en schoonmaakazijn mag je mengen, een beetje bleek en allesreiniger ook.

Vooral middelen zoals Antikal en HG producten moet je enkel en alleen los gebruiken. Dit zijn namelijk geconcentreerde chemische schoonmaakmiddelen. 

Olie in de badkuip reinigen

Als je een bad hebt, wil je natuurlijk heerlijk genieten van allerlei heerlijke badoliën. Het vervelende is dat dit soort olie een vieze gele zweem kan achterlaten van vettigheid dat vies aanvoelt.

Badolie krijg je niet zomaar weggespoeld met een beetje water, dus reinigen met geschikt schoonmaakmiddel is belangrijk.

Voor het reinigen van badolie in de badkuip gebruik je een ontvettend schoonmaakmiddel, zoals schoonmaaksoda of keukenontvetterspray. Van schoonmaaksoda maak je een sopje met heet water. Als je voor de spray kiest, spray je het bad in, laat je het middel inwerken en poets je het bad daarna schoon.

Bruine aanslag uit badkuip verwijderen

Als je bad al meer dan 10 jaar oud is, heb je hoogstwaarschijnlijk last van zo’n lelijke bruingelige vlek op de bodem van het bad. Dit is kalkaanslag dat zich over de afgelopen jaren gehecht lijkt te hebben aan je bad.

Als dit het geval is, zul je het waarschijnlijk niet meer helemaal wit krijgen. Maar goed, witter dan het nu is, is in ieder geval haalbaar.

Als je bad van geglazuurd steen of kunststof is, kun je ook weer z’n originele kleur helemaal terug toveren.

toiletreinigingsblokjes
WC tabs

Laat een laagje van ongeveer 5 cm koud of lauw water in het bad lopen. Plaats twee WC-tabs in het bad. Dit zijn reinigingsblokjes die eigenlijk bedoeld zijn voor het reinigen van bruine aanslag in het toilet.

Plaats het ene blokje aan de ene kant van het bad en de ander aan de andere kant. Laat dit minimaal een etmaal weken.

Het schoonmaakmiddel zal zich vanzelf verspreiden, dus je hoeft er gedurende het inweken niet naar om te kijken. 

Raak het water met de WC-reinigingstabs erin niet aan! Laat dus niet teveel water in het bad lopen zodat je de stop eruit kan trekken met schoonmaakhandschoenen aan zonder dat je kans hebt met het water in aanraking te komen.

Als je geen schoonmaakhandschoenen hebt, zorg dan dat je de stop aan een touwtje of kettinkje hebt, zodat je deze eruit kan trekken zonder met je handen in het water te hoeven. 

Na de inwerktijd laat je het bad leeglopen en spoel je het af met schoon lauw water. Vervolgens poetsen met een zachte spons, afspoelen en afdrogen.

Kunststof bad / acryl bad schoonmaken

Een badkuip van kunststof of acryl schoonmaken kan met de meeste schoonmaakmiddelen. Alles uit het bovengenoemde lijstje kun je gebruiken.

Het enige waar je enigszins voorzichtig mee moet zijn is schuurmiddel en schuursponzen. Deze kunnen, zeker op kunststof, krassen maken.

Wil je dus dat je badkuip echt helemaal mooi glanzend blijft, gebruik dan een zachte spons en schoonmaak azijn, schoonmaaksoda of kalkreiniger zoals Antikal of badkamerspray.

Volg het stappenplan voor de badkuip schoonmaken of bruine aanslag verwijderen in de badkuip.

Badkuip van geëmailleerd staal schoonmaken

Bovenstaande stappenplannen en schoonmaakmiddelen zijn geschikt om een bad van geëmailleerd staal schoon te maken.

Als je bad van geëmailleerd staal is en je gaat met schuurmiddel en schuursponzen aan de slag, probeer het middel dan eerst zachtjes en gebruik pas meer kracht als je goed gekeken hebt of het krassen maakt of niet.

Emaille is heel sterk, maar de schoonmaakmiddelen van tegenwoordig zijn heel krachtig, waardoor het verstandig is even goed te bekijken waar je bad wel en niet tegen kan.

Als je bad niet erg ranzig is, kun je dus het stappenplan voor bad schoonmaken bovenaan de pagina volgen.

Porselein bad schoonmaken

Porselein klinkt fragiel omdat het bekend is van servies dat heel breekbaar is als het van porselein gemaakt is.

Echter is steen, aardewerk of porselein (als het geglazuurd is) bestand tegen ongeveer alles. Je laat ten slotte je badkuip niet zomaar uit je handen vallen waardoor het in duizend stukken zou kunnen breken.

Het krast niet, kalk en vuil vreet zich niet in, kortom, het is makkelijk schoon te houden en je kunt werkelijk alle schoonmaakmiddelen gebruiken en onbezorgd het stappenplan volgen.

Het enige waar je mee moet uitkijken is dat je de douchekop of iets anders hards en zwaars laat vallen in de badkuip, want hierdoor zou het glazuur kunnen barsten.

4.6/5 (10 Reviews)

Heeft dit artikel je geholpen? Dan zou je me een onwijs plezier doen door een review achter te laten. Je doet dit simpelweg door op de review link te klikken en ons een x aantal sterren te geven in Google. 

Aanbevolen product:
PoetsPrins badkamerreiniger set

Lees verder:

douchecabine droogmaken
Badkamer
Zoe

Badkamertegels Schoonmaken

Hier vind je een handig stappenplan zodat je in slechts 7 stappen blinkende badkamertegels hebt. Badkamertegels schoonmaken is een vervelend klusje, maar toch echt aanzienlijk minder vervelend als je snel klaar bent!

Lees verder »
Sifon losmaken
Badkamer
Zoe

Afvoer Ontstoppen

Dit handige stappenplan zorgt ervoor dat je de afvoer ontstopt zonder chemische middelen. Lees verder voor meer tips hoe je een verstopping verhelpt en voorkomt!

Lees verder »
Badkamer
Zoe

Douchekop ontkalken

Een douchekop ontkalken kun je het makkelijkst doen met schoonmaakazijn. Giet een flinke scheut in een teiltje en vul verder aan met warm water. Leg de douchekop erin en laat deze een nachtje weken. Daarna poetsen met een sponsje en weg is de kalk!

Lees verder »
voegen schoonmaken
Badkamer
Zoe

Voegen schoonmaken

Voegen schoonmaken doe je door HG voegenreiniger concentraat aan te brengen en de voegen na de inwerktijd te boenen. Vervolgens tegels en voegen afnemen met een schone doek. Makkelijk en snel voegen schoonmaken kan het beste met een stoomreiniger.

Lees verder »

Andere categorieën:

Meer over: