Bad schoonmaken

Iedereen houdt ervan in een schone frisse badkuip te gaan zitten. Een schoon bad is echter niet vanzelfsprekend. Zeker als je douche in de badkuip zit, kan er veel kalkaanslag ontstaan. Daarnaast wordt een bad stoffig, blijven er haren achter na gebruik en kunnen zeepresten een geel bruine waas veroorzaken. Wekelijks je bad schoonmaken zorgt ervoor dat je hardnekkig vuil voorkomt.

Badkuip schoonmaken stappenplan

1. Spoel de badkuip af

Met de douchekop spoel je de randen en bodem van het bad af. Zo zorg je ervoor dat al het stof en haren weggespoeld worden. Pulk de haren en andere viezigheid uit het afvoerputje. Dit kun je het eenvoudigst doen met een toiletpapiertje, welke je vervolgens door de wc spoelt of weggooit in de prullenbak. 

2. Reinig de badkuip

Als je badkuip niet ernstig verontreinigd is, kun je het beste de stop op het putje doen, een scheut schoonmaakazijn in het bad laten lopen en vervolgens vullen met heet water. Je hoeft het bad niet helemaal vol te laten lopen, tot ongeveer 5 cm hoogte vol laten lopen is voldoende. Laat dit water met schoonmaakazijn even inwerken. Ongeveer een half uur. 

3. Sop de badkuip

Laat het water met schoonmaakazijn weglopen. In een teiltje of emmer maak je een sopje van schoonmaaksoda en heet water. Met een grote zachte spons ga je de gehele badkuip soppen. Spoel de spons regelmatig tussendoor uit. Begin met de randen van het bad en als laatste sop je de bodem. Sop met enige kracht zodat het vuil en kalkaanslag oplost. Je kunt ook andere schoonmaakmiddelen gebruiken. Scroll naar de volgende paragraaf voor meer informatie. Het stappenplan blijft nagenoeg hetzelfde, ongeacht het schoonmaakmiddel dat je gebruikt.

4. Spoel en droog na

Spoel al het schoonmaakmiddel weg met warm water. Hierna ga je de badkuip droogmaken met een droge schone doek of lap. Het nadrogen is belangrijk omdat kraanwater kalk bevat, wat achterblijft en vlekken maakt. 

Tip: ga naar ‘badkamer schoonmaken‘ om erachter te komen hoe je de tegels en andere delen van de badkamer schoonmaakt.

Waarmee kun je je bad schoonmaken?

Zoals je in het stappenplan hierboven reeds gelezen hebt, kun je schoonmaakazijn gebruiken voor het verwijderen van kalkaanslag en schoonmaaksoda voor het soppen van de badkuip. Uiteraard leiden vele wegen naar Rome en zijn dit dus niet de enige geschikte schoonmaakmiddelen. Allesreiniger, chloor, bleek, badkamerspray, schuurmiddel en HG professionele kalkaanslagverwijderaar zijn chemische schoonmaakmiddelen; effectief maar niet milieuvriendelijk. Groene zeep, baking soda en karnemelk zijn zachtere schoonmaakmiddelen die niet belastend zijn voor het milieu. 

Badkuip reinigen met HG professionele kalkaanslag verwijderaar

Dit zeer geconcentreerde middel van HG is heel geschikt om hevige kalkaanslag in je badkuip mee te verwijderen. Heb je al weken verzuimd iets aan je bad te doen en zijn de bruine kringen van de kalk zichtbaar? Gebruik een zachte spons (bijvoorbeeld één waar je normaal gesproken de ramen mee zou zemen) en breng het middel puur aan op de kalkvlekken in het bad. Laat ongeveer 5 minuten inwerken. Neem het bad af met een schone natte lap. Hierna ga je het bad afspoelen met overvloedig water zodat echt al het schoonmaakmiddel weggespoeld wordt. Vervolgens nadrogen met een droge doek. Je kunt HG professionele kalkaanslag verwijderaar bestellen op Bol.com. Bekijk de link Bol.com – HG ontkalker voor de accurate prijs en levertijd. 

Bad schoonmaken met allesreiniger

Je bad schoonmaken met allesreiniger is een mogelijkheid, maar wederom alleen aan te raden als je je bad elke week schoonmaakt en er geen sprake is van extreme kalkaanslag of aangekoekt vuil. Allesreiniger klinkt geweldig omdat het impliceert dat het alles reinigt. Het is echter een heel mild en niet erg effectief reinigingsmiddel dat vooral voordelig is om een lekkere frisse geur door de ruimte te verspreiden.

Badkuip reinigen met chloor of bleek

Chloor en bleek zijn uiterst chemische en uiterst effectieve schoonmaakproducten. Ze hebben een anti-bacteriële werking en kunnen gebruikt worden om een sterk vervuilde badkuip grondig schoon te maken. Spuit chloor of bleek in de badkuip vanaf de bovenkant van de randen. Zo kan de bleek naar beneden kruipen en de hele badkuip van binnen bedekken. Laat het middel ongeveer een half uur inwerken. Hierna kun je met een spons het oppervlak boenen. Trek oude kleren aan, want bleek en chloor geven onherstelbare vlekken. Trek ook schoonmaakhandschoenen aan, want chloor en bleekmiddelen zijn niet goed voor je huid en nagels. Als je chloor of bleek gebruikt, kun je het schoonmaakmiddel voor zowel het inwerken als het soppen gebruiken, waardoor je stap 2 en 3 uit bovenstaand stappenplan als het ware combineert. 

Bad schoonmaken met badkamerspray

Hoewel chemisch en dus niet erg goed voor het milieu, is badkamerspray verreweg mijn favoriete schoonmaakmiddel om elk deel van de badkamer mee schoon te maken. Het is effectief, het ruikt lekker, geeft geen nare vlekken op kleding en het kost weinig moeite als je met dit middel schoonmaakt. Elk merk is prima, bijvoorbeeld Glorix, Antikal, Ajax of huismerk. Maak het bad vochtig en spray in met badkamerspray. Zorg dat het middel goed verspreid is in het hele bad. Laat 5 minuten inwerken. Nu schrobben met een spons of doek en daarna afspoelen en afdrogen. Je kunt dit middel voor zowel inwerken als soppen gebruiken, dus het middel is geschikt voor zowel stap 2 als stap 3 uit het stappenplan. 

Bad reinigen met schuurmiddel

Als je extreme kalkaanslag in je badkuip hebt, is vloeibaar schuurmiddel of schuurpoeder een fantastisch idee. Schuurmiddel kun je gewoon van huismerk kopen of van het merk Cif. Schuurpoeder is de ouderwetse poeder variant van vloeibaar schuurmiddel van het merk Vim. Maak het bad eerst nat, doe daarna een beetje schuurmiddel of schuurpoeder in het bad en boen alle zijden met een spons. Over de ernstige kalkaanslag schuur je extra hard en doe je desnoods nog een beetje extra schoonmaakmiddel. Kalkaanslag verdwijnt als sneeuw voor de zon. Als je schuurmiddel gebruikt om je bad mee schoon te maken, kun je stap 2 uit het stappenplan overslaan. 

Bad schoonmaken met groene zeep

Groene zeep is een relatief milieuvriendelijk schoonmaakmiddel en reinigt makkelijk en grondig. Je kunt het in vaste vorm of in vloeibare vorm kopen. Voor de effectiviteit maakt het niet uit welke van de twee je neemt, voor het gebruiksgemak zou ik de vloeibare variant aanraden. Je kunt het gebruiken in het eerder genoemde stappenplan in plaats van schoonmaaksoda. Je gebruikt het dus na de stap waarin je schoonmaakazijn laat weken om te ontkalken en gebruikt het om het bad mee te soppen. 

Badkuip schoonmaken met baking soda

Baking soda, of wel zuiveringszout, is de minder krachtige variant van schoonmaaksoda. Je kunt je bad ermee poetsen maar kalk en vuil zal niet zo makkelijk te verwijderen zijn. Ik raad het niet aan dit middel te gebruiken om je bad mee schoon te maken, behalve als je het echt netjes elke week doet en je bad dus niet erg vies is. In dat geval is baking soda een geschikt schoonmaakmiddel, dat ook nog eens milieuvriendelijk is. 

Bad schoonmaken met karnemelk:

Karnemelk is van nature zacht maar ook zurig. Het zuur heeft een ontvettende en ontkalkende werking. Daardoor is het geschikt je bad ermee schoon te maken. Met name als je bad van geëmailleerd staal is, is karnemelk een goed reinigingsmiddel. Het emaille kan krassen door schuurmiddelen en schuursponzen. Agressieve schoonmaakmiddelen zoals bleek kunnen het emaille beschadigen. Zorg wel dat het vuil niet de spuigaten uitloopt, want karnemelk is niet super krachtig en kan een sterk vervuild bad niet reinigen. 

Boeklancering

We zijn hard bezig met het schrijven van de ultieme schoonmaakbijbel. Makkelijke stappenplannen, tips om efficienter schoon te maken en duidelijke uitleg aan de hand van foto’s. Zo krijg je je huis in een mum van tijd stralend schoon. Het boek is nog niet af maar je kunt je inschrijven zodat we je op de hoogte kunnen houden van de vorderingen

Zoe met schoonmaakmiddelen

Schoonmaakmiddelen mengen

Probeer te voorkomen dat je schoonmaakmiddelen mengt, want dit kan een chemische reactie veroorzaken waarbij dampen vrijkomen die niet goed is voor je gezondheid. Denk vooral niet dat je dubbele effectiviteit hebt als je het dubbele aantal schoonmaakmiddelen gebruikt. Gebruik niet schoonmaakazijn met bleek en dan nog een scheutje Antikal. Welke middelen kun je wél veilig mengen? Schoonmaaksoda en schoonmaakazijn mag je mengen, een beetje bleek en allesreiniger ook. Vooral middelen zoals Antikal en HG professionele kalkreiniger moet je enkel en alleen los gebruiken. Dit zijn namelijk geconcentreerde chemische schoonmaakmiddelen. 

Olie in de badkuip reinigen

Als je een bad hebt, wil je natuurlijk heerlijk genieten van allerlei heerlijke badoliën. Het vervelende is dat dit soort olie een vieze gele zweem kan achterlaten van vettigheid dat vies aanvoelt. Badolie krijg je niet zomaar weggespoeld met een beetje water, dus reinigen met schoonmaakmiddel is belangrijk. Voor het reinigen van badolie in de badkuip gebruik je een ontvettend schoonmaakmiddel, zoals schoonmaaksoda of schoonmaakazijn. Je kunt ook keukenontvetters gebruiken, zoals Dasty of andere ontvettende middelen zoals St Marc en ammonia. Mijn voorkeur gaat uit naar het bad inspayen met Dasty, even laten inwerken en daarna goed schoonwrijven met een spons of doek. Naspoelen en afdrogen, je bad is weer heerlijk fris. Als je geen Dasty in huis hebt, smeer je het bad in met schoonmaakazijn. Doe schoonmaakazijn op een grote spons en breng dit door het gehele bad aan. Even laten inwerken en daarna goed soppen met de spons. Wederom even afspoelen en nadrogen als je klaar bent met soppen. 

Bruine aanslag uit badkuip verwijderen

Als je bad al meer dan 10 jaar oud is, heb je hoogstwaarschijnlijk last van zo’n lelijke bruingelige vlek op de bodem van het bad. Dit is kalkaanslag dat zich over de afgelopen jaren gehecht lijkt te hebben aan je bad. Zeker als je bad van geëmailleerd staal is, kan de kalk zich als het ware in de laag emaille gevreten hebben. Als dit het geval is, zul je het waarschijnlijk niet meer helemaal wit krijgen. Maar goed, witter dan het nu is, is in ieder geval haalbaar. Als je bad van geglazuurd steen of kunststof is, kun je ook weer z’n originele kleur helemaal terug toveren. 

1. Spoel het bad af

Het gehele bad ga je afspoelen met water zodat haar en stof wordt weggespoeld. Pulk de haren en andere vuiligheid uit het afvoerputje en gooi dit weg in de prullenbak of WC. 

2. Vul het bad met water en reinigingsmiddel

Laat een laagje van ongeveer 5 cm koud of lauw water in het bad lopen. Plaats twee WC-tabs in het bad. Dit zijn reinigingsblokjes die eigenlijk bedoeld zijn voor het reinigen van bruine aanslag in het toilet, maar zijn daardoor ook ideaal voor de bruine aanslag in je bad. Plaats het ene blokje aan de ene kant van het bad en de ander aan de andere kant. Laat dit minimaal een etmaal weken. Het schoonmaakmiddel zal zich vanzelf verspreiden, dus je hoeft er gedurende het inweken niet naar om te kijken. 

Raak het water met de WC-reinigingstabs erin niet aan! Laat dus niet teveel water in het bad lopen zodat je de stop eruit kan trekken met schoonmaakhandschoenen aan zonder dat je kans hebt met het water in aanraking te komen. Als je geen schoonmaakhandschoenen hebt, zorg dan dat je de stop aan een touwtje of kettinkje hebt, zodat je deze eruit kan trekken zonder met je handen in het water te hoeven. 

3. Spoel het bad af

Na een etmaal weken laat je het laagje water met het reinigingsmiddel weglopen en spoel je het bad af zodat echt al het schoonmaakmiddel weggespoeld wordt. 

4. Schrob het bad

Direct na het afspoelen van het bad, ga je flink soppen. Je kunt hiervoor een aantal schoonmaakmiddelen kiezen uit het eerder genoemde lijstje, bijvoorbeeld schoonmaaksoda, groene zeep, badkamerspray, toiletbleek of schuurmiddel. Met een spons en schoonmaakmiddel ga je het bad stevig schrobben. Trek ook hierbij schoonmaakhandschoenen aan zodat je je handen beschermd tegen de chemische stoffen in de schoonmaakmiddelen. 

5. Spoel en droog

Als laatste stap ga je het bad afspoelen en afdrogen. 

Badkuip van geëmailleerd staal schoonmaken

Bovenstaande stappenplannen en schoonmaakmiddelen zijn geschikt om een bad van geëmailleerd staal schoon te maken. Als je bad van geëmailleerd staal is en je gaat met schuurmiddel en schuursponzen aan de slag, probeer het middel dan eerst zachtjes en gebruik pas meer kracht als je goed gekeken hebt of het krassen maakt of niet. Emaille is heel sterk, maar de schoonmaakmiddelen van tegenwoordig zijn heel krachtig, waardoor het verstandig is even goed te bekijken waar je bad wel en niet tegen kan. Als je bad niet erg ranzig is, kun je dus het stappenplan voor bad schoonmaken volgen en als je last hebt van bruine aanslag kun je het stappenplan voor bruine aanslag in je bad schoonmaken volgen. 

Kunststof badkuip / acryl badkuip schoonmaken

Een badkuip van kunststof of acryl schoonmaken kan met de meeste schoonmaakmiddelen. Alles uit het bovengenoemde lijstje kun je gebruiken. Het enige waar je enigszins voorzichtig mee moet zijn is schuurmiddel en schuursponzen. Deze kunnen, zeker op kunststof, krassen maken. Wil je dus dat je badkuip echt helemaal mooi glanzend blijft, gebruik dan een zachte spons en schoonmaak azijn, schoonmaaksoda, groene zeep of kalkreiniger zoals Antikal of badkamerspray. Volg het stappenplan voor de badkuip schoonmaken of bruine aanslag verwijderen in de badkuip.

Badkuip van porselein schoonmaken

Porselein klinkt fragiel omdat het bekend is van servies dat heel breekbaar is als het van porselein gemaakt is. Echter is steen, aardewerk of porselein (als het geglazuurd is) bestand tegen ongeveer alles. Je laat ten slotte je badkuip niet zomaar uit je handen vallen waardoor het in duizend stukken zou kunnen breken. Het krast niet, kalk en vuil vreet zich niet in, kortom, het is makkelijk schoon te houden en je kunt werkelijk alle schoonmaakmiddelen gebruiken en onbezorgd het stappenplan volgen. Het enige waar je mee moet uitkijken is dat je de douchekop of iets anders hards en zwaars laat vallen in de badkuip, want hierdoor zou je het glazuur kunnen doen barsten.

4.8/5 (4 Reviews)

Bekijk meer artikelen:

kookplaat schoonmaken

Kookplaat schoonmaken

Kookplaat schoonmaken kun je het beste doen elke keer nadat je ‘m gebruikt hebt. Maak de kookplaat schoon met allesreiniger (spray). Hardnekkig vuil en kookkringen kun je verwijderen met speciale schoonmaakmiddelen.

Lees verder »
Sopje maken

Zo desinfecteer jij je huis

Het desinfecteren van je woning is een belangrijke manier om risico op infectie te verkleinen. Lees meer over wat je moet schoonmaken, welke middelen je kunt gebruiken en welke delen van het huis vaak vergeten worden.

Lees verder »
Bekijk artikelen per categorie:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.