Bad schoonmaken

huis schoonmaken

Iedereen houdt ervan in een schone frisse badkuip te gaan zitten. Een schoon bad is echter niet vanzelfsprekend. Zeker als je douche in de badkuip zit, kan er veel kalkaanslag ontstaan. Daarnaast wordt een bad stoffig, blijven er haren achter na gebruik en kunnen zeepresten een geel bruine waas veroorzaken. Wekelijks je bad schoonmaken zorgt ervoor dat je hardnekkig vuil voorkomt.

Het bad schoonmaken doe je door een laagje schoonmaakazijn op de bodem te laten weken en daarna te poetsen met een zachte spons en een sopje van warm water en schoonmaaksoda. Hierna droog je het bad met een zachte droge doek om nieuwe kalkaanslag te voorkomen.

Er zijn verschillende manieren om een bad schoon te maken en schoon te houden. Lees verder voor een handzaam stappenplan en scroll een stukje naar beneden voor meer geschikte schoonmaakmiddelen en tips om je bad lekker fris te houden.

Benodigdheden bad schoonmaken

schoonmaaksoda

Driehoek schoonmaaksoda

Schoonmaaksoda is een effectief schoonmaakmiddel voor vele toepassingen in huis. Handig voor een lekker sopje om het bad mee schoon te maken

Driehoek schoonmaaksoda

Badkuip schoonmaken stappenplan

Benodigde tijd: 20 minuten.

Algemeen stappenplan voor een bad schoonmaken. Waar je bad ook van gemaakt is, geglazuurd steen, kunststof of geëmailleerd staal, dit is een veilig stappenplan met gegarandeerd resultaat. De aangegeven tijd is exclusief de inwerktijd van de schoonmaakmiddelen.

 1. Spoel de badkuip af

  Met de douchekop spoel je de randen en bodem van het bad af. Zo zorg je ervoor dat al het stof en haren weggespoeld worden van de randen en bodem van het bad.

 2. Maak de afvoer schoon

  Pulk de haren en andere viezigheid uit het afvoerputje. Dit kun je het eenvoudigst doen met een toiletpapiertje, welke je vervolgens door de wc spoelt of weggooit in de prullenbak. 

 3. Reinig de badkuip

  Als je badkuip niet ernstig verontreinigd is, kun je het beste de stop op het putje doen, een scheut schoonmaakazijn in het bad laten lopen en vervolgens vullen met heet water. Je hoeft het bad niet helemaal vol te laten lopen, tot ongeveer 5 cm hoogte vol laten lopen is voldoende. Laat dit water met schoonmaakazijn even inwerken. Ongeveer een half uur. 

 4. Maak de kraan schoon

  De kraan en eventueel douchekop kunnen onder de kalkaanslag zitten. Terwijl schoonmaakazijn inwerkt, kun je dit gedeelte gaan schoonmaken. Spray wat HG kalkweg schuimspray op de kraan en laat dit maximaal 5 minuten inwerken. Daarna afnemen met een schone natte doek of spons.

 5. Sop de badkuip

  Laat het water met schoonmaakazijn weglopen. In een teiltje of emmer maak je een sopje van schoonmaaksoda en heet water. Met een grote zachte spons ga je de gehele badkuip soppen. Spoel de spons regelmatig tussendoor uit. Begin met de randen van het bad en als laatste sop je de bodem. Sop met enige kracht zodat het vuil en kalkaanslag oplost. Je kunt ook andere schoonmaakmiddelen gebruiken.

 6. Spoel de badkuip af

  Neem de douchekop en spoel het bad af met warm water. Zorg dat je al het schoonmaakmiddel wegspoelt.

 7. Droog de badkuip

  Maak de badkuip droog met een droge schone doek of lap. Het nadrogen is belangrijk omdat kraanwater kalk bevat, wat achterblijft en vlekken maakt. 

Tip: ga naar badkamer schoonmaken om erachter te komen hoe je de tegels en andere delen van de badkamer schoonmaakt. Voor een breder advies hoe je de kraan, douche en doucheslang schoonmaakt, kun je douchecabine schoonmaken raadplegen.

Boeklancering

De pure paniek in de ogen van mijn vriend als ik hem vraag iets schoon te maken.. Niet omdat hij niet wil maar omdat hij simpelweg niet weet hoe. 

Mijn schoonmaakboek zorgt er voor dat je makkelijk en snel je huis goed schoon kunt krijgen. 

Wil jij een berichtje ontvangen zodra het boek af is?

Zoe met schoonmaakmiddelen

Waarmee kun je je bad schoonmaken?

Zoals je in het stappenplan hierboven reeds gelezen hebt, kun je schoonmaakazijn gebruiken voor het verwijderen van kalkaanslag en schoonmaaksoda voor het soppen van de badkuip. Heb je dit middel nog niet in huis? Check dan deze link van De Online Drogist voor de huidige prijs en levertijd. Schoonmaakazijn is handig om op de bodem van het bad in te laten werken zodat je er niet bij hoeft te blijven terwijl de kalk oplost en vuil gereinigd wordt. Soda is een goedkope manier om een lekker sopje te maken waarmee je een bad hygiënisch schoon krijgt.

Schoonmaakazijn
Schoonmaakazijn
schoonmaaksoda
Schoonmaaksoda
Grote zachte spons
Zachte spons

Je kunt het beste geen schuurspons maar zachte spons gebruiken. Veel badkuipen zijn van kunststof en kunnen krassen als je een schuurspons gebruikt. Badkuipen van geglazuurd steen kunnen wel met een schuurspons behandeld worden.

Uiteraard leiden vele wegen naar Rome en zijn schoonmaakazijn en schoonmaaksoda dus niet de enige geschikte schoonmaakmiddelen.

Bad ontkalken met HG kalkweg schuimspray

Heb je al weken verzuimd iets aan je bad te doen en zijn de bruine kringen van de kalk zichtbaar? Gebruik dan HG kalk weg schuimspray 3x sterker om de hevige kalkaanslag in je badkuip mee te verwijderen. Je kunt het middel bij verschillende winkels kopen of online bestellen via deze link van De Online Drogist.

HG ontkalker

HG kalkweg schuimspray 3x sterker

HG kalkweg schuimspray is een effectieve, makkelijke en snelle manier om alle kalkaanslag in de badkamer te verwijderen.

HG kalkweg schuimspray 3x sterker

Gebruik een zachte spons (bijvoorbeeld één waar je normaal gesproken de ramen mee zou zemen) en breng het middel puur aan op de kalkvlekken in het bad. Laat maximaal 5 minuten inwerken. Poets daarna het bad met de zachte spons. Vervolgens spoel je het schoonmaakmiddel weg met de douchekop. Daarna nadrogen met een droge doek.

Bad schoonmaken met badkamerspray

Hoewel chemisch en dus niet erg goed voor het milieu, is badkamerspray verreweg mijn favoriete schoonmaakmiddel om elk deel van de badkamer mee schoon te maken. Het is effectief, het ruikt lekker, geeft geen nare vlekken op kleding en het kost weinig moeite als je met dit middel schoonmaakt. Elk merk is prima, bijvoorbeeld Glorix, Antikal, Ajax of huismerk.

Glorix badkamerspray
Glorix badkamerspray

Maak het bad vochtig en spray in met badkamerspray. Zorg dat het middel goed verspreid is in het hele bad. Laat 5 minuten inwerken. Nu schrobben met een spons of doek en daarna afspoelen en afdrogen.

Je kunt dit middel voor zowel inwerken als soppen gebruiken, dus het middel is geschikt voor zowel stap 2 als stap 3 uit het stappenplan. 

Badkuip reinigen met schuurmiddel

Als je extreme kalkaanslag in je badkuip hebt, is vloeibaar schuurmiddel of schuurpoeder een fantastisch idee. Schuurmiddel kun je gewoon van huismerk kopen of van het merk Cif. Schuurpoeder is de ouderwetse poeder variant van vloeibaar schuurmiddel van het merk Vim.

Schuurmiddel
Cif schuurmiddel

Maak het bad eerst nat, doe daarna een beetje schuurmiddel of schuurpoeder in het bad en boen alle zijden met een spons. Over de ernstige kalkaanslag schuur je extra en doe je desnoods nog meer schoonmaakmiddel.

Kalkaanslag verdwijnt als sneeuw voor de zon. Als je schuurmiddel gebruikt om je bad mee schoon te maken, kun je stap 2 uit het stappenplan overslaan. Let wel op dat je schuurmiddel nooit in een kunststof bad gebruikt! Kunststof kan namelijk krassen.

Bad schoonmaken met chloor of bleek

Dikke bleek

Chloor en bleek zijn uiterst chemische en uiterst effectieve schoonmaakproducten. Ze hebben een anti-bacteriële werking en kunnen gebruikt worden om een sterk vervuilde badkuip grondig schoon te maken.

Spuit dikke bleek in de badkuip vanaf de bovenkant van de randen. Zo kan de bleek naar beneden kruipen en de hele badkuip van binnen bedekken. Laat het middel ongeveer een half uur inwerken. Hierna kun je met een spons het oppervlak boenen.

Trek oude kleren aan, want bleek en chloor geven onherstelbare vlekken in kleding. Trek ook schoonmaakhandschoenen aan, want chloor en bleekmiddelen zijn niet goed voor je huid en nagels. Als je chloor of bleek gebruikt, kun je het schoonmaakmiddel voor zowel het inwerken als het soppen gebruiken, waardoor je stap 2 en 3 uit bovenstaand stappenplan als het ware combineert. 

Badkuip schoonmaken met baking soda

Baking soda, of wel zuiveringszout, is de minder krachtige variant van schoonmaaksoda. Je kunt je bad ermee poetsen maar kalk en vuil zal niet zo makkelijk te verwijderen zijn. Ik raad het niet aan dit middel te gebruiken om je bad mee schoon te maken, behalve als je het echt netjes elke week doet en je bad dus niet erg vies is. In dat geval is baking soda een geschikt schoonmaakmiddel, dat ook nog eens milieuvriendelijk is. 

baking soda
Baking soda

In plaats van een sopje te maken met baking soda, zou je het als schuurpoeder kunnen gebruiken, wat goed werkt tegen zeepresten. Doe wat baking soda op een vochtige spons en poets het bad hiermee.

Net als bij Cif schuurmiddel, kan een kunststof bad beschadigen door kalk weg te schuren met baking soda. Gebruik deze methode dus alleen voor een geglazuurd stenen badkuip.

Bad schoonmaken met karnemelk

Karnemelk is van nature zacht maar ook zuur. Het zuur heeft een ontvettende en ontkalkende werking. Daardoor is het geschikt je bad ermee schoon te maken. Met name als je bad van geëmailleerd staal is, is karnemelk een goed reinigingsmiddel. Het emaille kan krassen door schuurmiddelen en schuursponzen. Agressieve schoonmaakmiddelen zoals HG ontkalker kunnen het emaille beschadigen. Zorg wel dat het vuil niet de spuigaten uitloopt, want karnemelk is niet super krachtig en kan een sterk vervuild bad niet reinigen. 

Schoonmaakmiddelen mengen

Probeer te voorkomen dat je schoonmaakmiddelen mengt, want dit kan een chemische reactie veroorzaken waarbij dampen vrijkomen die niet goed is voor je gezondheid. Denk vooral niet dat je dubbele effectiviteit hebt als je het dubbele aantal schoonmaakmiddelen gebruikt. Gebruik niet schoonmaakazijn met bleek en dan nog een scheutje Antikal. Welke middelen kun je wél veilig mengen? Schoonmaaksoda en schoonmaakazijn mag je mengen, een beetje bleek en allesreiniger ook. Vooral middelen zoals Antikal en HG producten moet je enkel en alleen los gebruiken. Dit zijn namelijk geconcentreerde chemische schoonmaakmiddelen. 

Olie in de badkuip reinigen

Als je een bad hebt, wil je natuurlijk heerlijk genieten van allerlei heerlijke badoliën. Het vervelende is dat dit soort olie een vieze gele zweem kan achterlaten van vettigheid dat vies aanvoelt. Badolie krijg je niet zomaar weggespoeld met een beetje water, dus reinigen met schoonmaakmiddel is belangrijk.

Voor het reinigen van badolie in de badkuip gebruik je een ontvettend schoonmaakmiddel, zoals schoonmaaksoda of schoonmaakazijn. Je kunt ook keukenontvetters gebruiken, zoals Dasty of andere ontvettende middelen zoals St Marc. Mijn voorkeur gaat uit naar het bad inspayen met Dasty, even laten inwerken en daarna goed schoonwrijven met een spons of doek. Naspoelen en afdrogen, je bad is weer heerlijk fris.

Als je geen Dasty in huis hebt, smeer je het bad in met schoonmaakazijn. Doe schoonmaakazijn op een grote spons en breng dit door het gehele bad aan. Even laten inwerken en daarna goed soppen met de spons. Wederom even afspoelen en nadrogen als je klaar bent met soppen. 

Bruine aanslag uit badkuip verwijderen

Als je bad al meer dan 10 jaar oud is, heb je hoogstwaarschijnlijk last van zo’n lelijke bruingelige vlek op de bodem van het bad. Dit is kalkaanslag dat zich over de afgelopen jaren gehecht lijkt te hebben aan je bad. Als dit het geval is, zul je het waarschijnlijk niet meer helemaal wit krijgen. Maar goed, witter dan het nu is, is in ieder geval haalbaar. Als je bad van geglazuurd steen of kunststof is, kun je ook weer z’n originele kleur helemaal terug toveren.

toiletreinigingsblokjes
WC tabs

Laat een laagje van ongeveer 5 cm koud of lauw water in het bad lopen. Plaats twee WC-tabs in het bad. Dit zijn reinigingsblokjes die eigenlijk bedoeld zijn voor het reinigen van bruine aanslag in het toilet.

Plaats het ene blokje aan de ene kant van het bad en de ander aan de andere kant. Laat dit minimaal een etmaal weken. Het schoonmaakmiddel zal zich vanzelf verspreiden, dus je hoeft er gedurende het inweken niet naar om te kijken. 

Raak het water met de WC-reinigingstabs erin niet aan! Laat dus niet teveel water in het bad lopen zodat je de stop eruit kan trekken met schoonmaakhandschoenen aan zonder dat je kans hebt met het water in aanraking te komen. Als je geen schoonmaakhandschoenen hebt, zorg dan dat je de stop aan een touwtje of kettinkje hebt, zodat je deze eruit kan trekken zonder met je handen in het water te hoeven. 

Na de inwerktijd laat je het bad leeglopen en spoel je het af met schoon lauw water. Vervolgens poetsen met een zachte spons, afspoelen en afdrogen.

Badkuip van geëmailleerd staal schoonmaken

Bovenstaande stappenplannen en schoonmaakmiddelen zijn geschikt om een bad van geëmailleerd staal schoon te maken. Als je bad van geëmailleerd staal is en je gaat met schuurmiddel en schuursponzen aan de slag, probeer het middel dan eerst zachtjes en gebruik pas meer kracht als je goed gekeken hebt of het krassen maakt of niet. Emaille is heel sterk, maar de schoonmaakmiddelen van tegenwoordig zijn heel krachtig, waardoor het verstandig is even goed te bekijken waar je bad wel en niet tegen kan. Als je bad niet erg ranzig is, kun je dus het stappenplan voor bad schoonmaken bovenaan de pagina volgen.

Kunststof badkuip / acryl badkuip schoonmaken

Een badkuip van kunststof of acryl schoonmaken kan met de meeste schoonmaakmiddelen. Alles uit het bovengenoemde lijstje kun je gebruiken. Het enige waar je enigszins voorzichtig mee moet zijn is schuurmiddel en schuursponzen. Deze kunnen, zeker op kunststof, krassen maken. Wil je dus dat je badkuip echt helemaal mooi glanzend blijft, gebruik dan een zachte spons en schoonmaak azijn, schoonmaaksoda of kalkreiniger zoals Antikal of badkamerspray. Volg het stappenplan voor de badkuip schoonmaken of bruine aanslag verwijderen in de badkuip.

Badkuip van porselein schoonmaken

Porselein klinkt fragiel omdat het bekend is van servies dat heel breekbaar is als het van porselein gemaakt is. Echter is steen, aardewerk of porselein (als het geglazuurd is) bestand tegen ongeveer alles. Je laat ten slotte je badkuip niet zomaar uit je handen vallen waardoor het in duizend stukken zou kunnen breken. Het krast niet, kalk en vuil vreet zich niet in, kortom, het is makkelijk schoon te houden en je kunt werkelijk alle schoonmaakmiddelen gebruiken en onbezorgd het stappenplan volgen. Het enige waar je mee moet uitkijken is dat je de douchekop of iets anders hards en zwaars laat vallen in de badkuip, want hierdoor zou het glazuur kunnen barsten.

4.3/5 (6 Reviews)

Lees verder:

Badkamer
Zoe

Douchekop ontkalken

Een douchekop ontkalken kun je het makkelijkst doen met schoonmaakazijn. Giet een flinke scheut in een teiltje en vul verder aan met warm water. Leg de douchekop erin en laat deze een nachtje weken. Daarna poetsen met een sponsje en weg is de kalk!

Lees verder »
voegen schoonmaken
Badkamer
Zoe

Voegen schoonmaken

Voegen schoonmaken doe je door HG voegenreiniger concentraat aan te brengen en de voegen na de inwerktijd te boenen. Vervolgens tegels en voegen afnemen met een schone doek. Makkelijk en snel voegen schoonmaken kan het beste met een stoomreiniger.

Lees verder »
bruine aanslag WC
Badkamer
Zoe

Bruine aanslag in de WC schoonmaken

Bruine aanslag in de WC schoonmaken doe je met een krachtige toiletreiniger en WC reinigingstabletten. Laat de middelen los van elkaar een nacht inwerken (niet mengen dus). Daarna goed schrobben met een WC borstel.

Lees verder »
schimmel verwijderen
Badkamer
Zoe

Schimmel in de badkamer verwijderen

Schimmel in de badkamer verwijderen kun je zelf doen. Gebruik HG schimmel reiniger, spray het op de zwarte vlekken en laat het 30 minuten inwerken. Vervolgens afspoelen of afnemen met een vochtige doek. Voorkom verspreiding van schimmel, onderneem direct actie!

Lees verder »

Andere categorieen:

Meer over:

20% Korting bij vooraf inschrijven!

Ontvang een berichtje met een 20% kortingscode zodra je het schoonmaakboek kunt bestellen!

Als je je vooraf inschrijft krijg je 20% korting wanneer je besluit het boek aan te schaffen als het beschikbaar is! 

We zullen je enkel een mailtje sturen als het boek beschikbaar is. Verder gebruiken we je mail adres niet.